Πέμπτη 15 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απαντούν στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης με συλλαλητήριο στις 28 Μάρτη

Θα προηγηθούν αγωνιστικές θεματικές παρεμβάσεις στις 26 και 27/3

Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Θεσσαλονίκη
Την απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτήν τη φορά στην Κεντρική Μακεδονία, οργανώνουν ταξικά σωματεία και φορείς της περιοχής.

Το περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει την τελευταία μέρα.

Στη σύσκεψη των σωματείων που πραγματοποιήθηκε χτες, ανακοινώθηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 28 Μάρτη, στον Βαρδάρη, ενώ στις 26 και 27 Μάρτη θα προηγηθούν θεματικές αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Τη χτεσινή σύσκεψη κάλεσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ).

Συμμετείχαν εκλεγμένοι και μέλη από δεκάδες ακόμα σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών, εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Σε απάντηση στην απάτη της «δίκαιης» ανάπτυξης, αποφασίστηκε τα σωματεία να εντείνουν τις προσπάθειες για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις για: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Αμεση επαναφορά με νόμο των ΣΣΕ, της υποχρεωτικότητας για όλους και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Επαναφορά των κλαδικών μισθών στα επίπεδα πριν την κατάργηση των ΣΣΕ. Μέτρα προστασίας των άνεργων, με αξιοπρεπή επιδόματα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση της βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας που τσακίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες και ΕΒΕ. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία. Απαγόρευση των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Εργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη

Μέσα από τη σύσκεψη μπήκε στόχος μέχρι την Κυριακή 18/3 να συνεδριάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια σωματείων. Να συζητήσει το κάθε ΔΣ το δικό του σχέδιο δράσης, επιδιώκοντας να ανοίξει η συζήτηση με τους εργαζόμενους. Επιδιώκεται να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές, και να συμβάλουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην οργάνωσή τους.

Να μπουν στη μάχη εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες και μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους φτωχοποιεί, τους πάει όλο και πιο κάτω για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Να οργανωθεί η αντίσταση και αντεπίθεση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της αστικής τάξης, που τους θέλουν δούλους τον 21ο αιώνα.

Παράλληλα με τον αγώνα για το μισθό, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι απολυμένοι συμβασιούχοι της ΕΥΑΘ

Για δεύτερη βδομάδα, οι 90 απολυμένοι συμβασιούχοι - εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ, ζητώντας από τη Διοίκηση να προχωρήσει στην ανάκληση των απολύσεών τους και να αποφασίσει την παραμονή τους στην εργασία.

Χτες απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΕΥΑΘ, ενώ δημιουργήθηκε ένταση όταν κλήθηκε η αστυνομία για να τους απομακρύνει.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων αρχικά είχαν λήξει στις 31/12/2016. Κέρδισαν παράταση με νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τις 30/6/2017, και πριν από τη λήξη της προσέφυγαν δικαστικά για να διασφαλίσουν τη διατήρηση των συμβάσεών τους. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του που δημοσιεύτηκε την 1η Μάρτη, απέρριψε τις αιτήσεις των συμβασιούχων, με το σκεπτικό ότι οι ΕΥΑΘ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ υπάγονται στις διαδικασίες ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού και δεν έχουν την ευχέρεια να προβούν σε σύναψη εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, εκτός αυτής της διαδικασίας ή χωρίς τον έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Οι εξελίξεις με τους 90 και πλέον απολυμένους εργαζόμενους - "ληγμένα μπλοκάκια" στην ΕΥΑΘ αναδεικνύουν ότι η πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων στους χώρους εργασίας δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

(...) Η ΕΥΑΘ, βάσει οργανογράμματος, πρέπει να πλαισιώνεται από 600 και πλέον εργαζόμενους. Οι τελευταίοι που προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ είναι 150 και προστίθενται στους 200 ήδη υπάρχοντες. Το σύνολο που προκύπτει είναι μακριά από τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και δεν πρέπει να αποδεχτούν να διαχωρίζονται σε μόνιμους, συμβασιούχους, εργολαβικούς, να είναι το μπαλάκι για το παιχνίδι της εκάστοτε κυβέρνησης και των ανθρώπων της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) υπήρξε στο κίνημα ο δούρειος ίππος του κατακερματισμού των εργαζομένων σε σωματεία - σφραγίδες, που τους αποδυνάμωσε και τους έφερε τον έναν ενάντια στον άλλον.

(...) Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ πρέπει να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους και των διεκδικήσεών τους τις λαϊκές ανάγκες, να απαιτήσουν:

-- Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους

-- Ενα σωματείο στην επιχείρηση που να εκφράζει τους πάντες και να μην τους διαχωρίζει με βάση τη μισθολογική, την εκπαιδευτική βαθμίδα ή τη σχέση εργασίας.

-- Προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται για να παίξει η ΕΥΑΘ το ρόλο της στην ύδρευση και την αποχέτευση, με βάση τις ανάγκες του λαού μας.

-- Απορρόφηση όλων των εργολαβικών από την επιχείρηση.

-- Καμία ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή.

-- Φτηνό και ποιοτικό πόσιμο νερό για όλους.

Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ θα βρεθούν σε καλύτερες θέσεις μάχης, θα συσπειρώσουν περισσότερες δυνάμεις, θα κινητοποιήσουν στο πλευρό τους εργαζόμενους και από άλλους χώρους και κλάδους, θα εμπνεύσουν τον λαϊκό παράγοντα να στραφεί προς υποστήριξή τους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυξάνει τα εμπόδια για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ορίζονται οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και άρα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για την περίοδο 1/3/2018 - 28/2/2019.

Στους μισθωτούς η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται εφόσον ο ασφαλισμένος μισθωτός έχει πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης, ενώ όταν πρόκειται για μη μισθωτό απαιτούνται δύο μήνες ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1/1/2017.

Ταυτόχρονα, στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται: α) Τα ανάδοχα άγαμα τέκνα, β) τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, γ) τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας, δ) οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε), ε) τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

Την ίδια στιγμή, με την ίδια τροπολογία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυξάνει από 1/3/2019 και μετά τις απαιτούμενες μέρες για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε 75, αντί των 50, στην περίπτωση των μισθωτών και σε 3 μήνες ασφάλισης από 2 για τους μη μισθωτούς. Φαίνεται ότι και τα νέα εμπόδια στους ασφαλισμένους να εξασφαλίζουν ασφαλιστική ικανότητα εντάσσονται στην περιβόητη... «επιστροφή στην κανονικότητα».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Τοποθετούμενος για την τροπολογία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επανέφερε τη θέση του Κόμματος ότι «όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να έχουν πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη χωρίς καμία - μα καμία - προϋπόθεση, από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς συμμετοχή στα φάρμακα κ.λπ.».

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «αντιμετωπίζονται ορισμένα ζητήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Γι' αυτόν το λόγο, εμείς θα την ψηφίσουμε. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τις σημερινές σύγχρονες κοινωνικοασφαλιστικές ανάγκες των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαιτεί άμεσα μέτρα για τους μικρομεσαίους μελισσοκόμους

Σε παρέμβασή του σχετικά με την έκθεση για τις «προοπτικές και προκλήσεις για τον τομέα της μελισσοκομίας στην ΕΕ», που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τονίζει τα παρακάτω:

«Και στον κλάδο του μελιού κουμάντο κάνουν μια χούφτα μονοπώλια. Με τις υπερσύγχρονες μεθόδους που έχουν αναπτύξει μπορούν να αξιοποιούν κάθε προέλευσης μέλι απαλλάσσοντάς το από τυχόν αποτυπώματα της εντοπιότητάς του (π.χ. γυρεόκοκκους) και να το αναμειγνύουν με μέλι άλλης περιοχής, βαφτίζοντάς το όπως θέλουν. Οι ευρωενωσιακοί κανονισμοί τούς το επιτρέπουν, δεν θεωρούν νοθεία την ανάμειξη του μελιού και η έκθεση δεν ζητάει καν την κατάργησή της.

Στην Ελλάδα, όπου παράγεται μέλι εξαιρετικής ποιότητας, οι μικροί παραγωγοί εξοντώνονται από αυτήν την κατάσταση που επιτείνεται και από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τις ευλογίες της ΕΕ.

Η όποια αυστηροποίηση των ευρωενωσιακών προδιαγραφών αξιοποιείται ως εργαλείο ώστε να αποκτούν οι μεγάλοι όμιλοι προβάδισμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν γίνεται με κριτήριο την ποιότητα του προϊόντος και τη δημόσια υγεία, αλλά το κέρδος των μεγάλων επιχειρήσεων. Το ΚΚΕ ζητάει άμεσα μέτρα, όπως ελάφρυνση στη φορολογία, μείωση κόστους παραγωγής, για την πραγματική ανακούφιση των μικρομεσαίων μελισσοκόμων».

Κατέπεσαν οι κατηγορίες σε βάρος αγροτών

Αθωώθηκαν χτες από Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας οι Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, και Βαγγέλης Μπούτας και Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας που κάθισαν, για πολλοστή φορά, σε εδώλιο αγροτοδικείου, κατηγορούμενοι, αυτήν τη φορά, για το μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο που είχε στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, από τις 21/1 έως τις 29/2 του 2016. Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας επεσήμανε ότι οι αγρότες έχουν συνταγματικό δικαίωμα να αγωνίζονται για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Να σημειωθεί ότι ανάλογη ήταν η αγόρευση και της εισαγγελέως της έδρας στη δίκη των 7 αγροτών από την Αγιά Λάρισας που δικάστηκαν προχτές για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο Γερακαρίου το χειμώνα του 2016 και, επίσης, αθωώθηκαν.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Λαγός» για την επέκταση της «ευελιξίας» και της «διευθέτησης» η πλειοψηφία του ΔΣ

Προτείνει... «δικαίωμα» για μείωση ωρών εργασίας και μισθού έως και 50%!

Τους αντεργατικούς σχεδιασμούς για γενίκευση της «ευελιξίας» και της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας στην Υγεία έρχεται να υπηρετήσει η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης με τη στάση της στην υπό διαπραγμάτευση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στο νοσοκομείο.

Παρότι κάτω από τις αντιδράσεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» και πολλών εργαζομένων, η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, στην τελευταία του συνεδρίαση, απέσυρε την αρχική της πρόταση για «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ την επανέφεραν στη συνάντηση της επιτροπής του Σωματείου με τους εκπροσώπους της διοίκησης του νοσοκομείου στις 8 Μάρτη.

Η ΣΣΕ που «διαπραγματεύεται» η πλειοψηφία του Σωματείου, αφορά όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (νοσηλευτές, γιατρούς, διοικητικούς κ.λπ.), δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των 1.500 εργαζομένων. Εξαιρούνται οι πανεπιστημιακοί ιατροί και όσοι εργάζονται με συμβάσεις του Δημοσίου.

Θυμίζουμε ότι το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1999 με κλινικές ιδιωτικού δικαίου και ΕΣΥ. Είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας.

Με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών, το νοσοκομείο άρχισε να απασχολεί εργαζόμενους με επιδοτούμενες «ευέλικτες» θέσεις εργασίας αλλά και με μπλοκάκι, όπως και επικουρικούς, ενώ αξιοποιεί και τη μαθητεία. Εξαρχής, δόθηκαν σε ιδιώτες εργολάβους η φύλαξη, η σίτιση, η καθαριότητα, τα πλυντήρια, ενώ πριν από λίγα χρόνια δόθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία και τα τηλεφωνικά ραντεβού.

Μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, η πλειοψηφία του Σωματείου έρχεται και προτείνει στο άρθρο 6 του σχεδίου ΣΣΕ, να μπορούν «οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο να ζητήσουν με αίτησή τους τη μείωση των ωρών εργασίας τους έως και 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, για χρονική διάρκεια έως και 5 έτη. Με την αίτησή του ο υπάλληλος προσδιορίζει αν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών. Ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας υπολογίζεται μόνο ο χρόνος της πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος».

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους καλεί η ΑΣΥ

Την κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου, που προτείνει μείωση του χρόνου εργασίας και ισόποση μείωση μισθού, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Οπως επισημαίνει, «με τη στάση τους δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά τα συμφέροντα της διοίκησης, του υπουργείου και της κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, διεκδικήσεις όπως η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και η ειδική άδεια στα ΤΕΠ παραπέμπονται από τη διοίκηση στις καλένδες, ενώ η ΑΣΥ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα διεκδικηθούν μέχρι το τέλος από την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου.

Η ΑΣΥ ζητά να συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΣ και να ορίσει Γενική Συνέλευση, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για διεκδικητικό πλαίσιο που να απαντά στις ανάγκες τους και να εκλέξουν επιτροπή διαπραγμάτευσης που θα λογοδοτεί στη Συνέλευση.

Τέλος, καταγγέλλει στους εργαζόμενους τις κολιγιές της κυβερνητικής - εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου με την εκάστοτε εξουσία και τις αυταπάτες που καλλιεργεί. Και σημειώνει: «Οποιος θέλει να μάθει πόσο καλά είναι τα 4ωρα και το να ζεις με μισό μισθό, δεν έχει παρά να ρωτήσει τις καθαρίστριες, που "Ενωτική Πρωτοβουλία" και "Ενιαίο Ψηφοδέλτιο" δεν τις εγγράφουν στο σωματείο».

«Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι η ζωή και οι όροι ύπαρξης του κάθε εργαζόμενου», υπογραμμίζει η ΑΣΥ, ωστόσο από την πλειοψηφία «αιτήματα προστίθενται και απορρίπτονται σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της αγοράς και της κερδοφορίας του νοσοκομείου. Αυτόν το χαρακτήρα έχει και το άρθρο 6 που προτείνει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου. Κουμπώνει για μελλοντική χρήση στους νόμους της αγοράς, στη μεγαλύτερη δηλαδή κερδοφορία του Ιδρύματος. Είναι πρόταση κατάπτυστη και ως τέτοια πρέπει να αποσυρθεί».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Αντιδρά στην «αποψίλωση» της Επιθεώρησης Εργασίας

Να μην μετακινηθεί ο μοναδικός επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας από τη Σάμο στον Πειραιά ζητά με παρέμβασή του προς το υπουργείο Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Οπως σημειώνει, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, ο μοναδικός επιθεωρητής καλείται να επανέλθει στον Πειραιά, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για «πλήρες άνοιγμα γραφείου στη Σάμο και στελέχωσή του», καθώς σήμερα, «σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Αγιο Ευστράτιο, Ψαρά και Οινούσσες), δηλαδή για 9 νησιά, υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας, με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι. Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στη Σάμο, ενώ για όλο το Βόρειο Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο».

Σημειώνοντας τη σημασία της λειτουργίας μιας τέτοιας υπηρεσίας στο νησί, τονίζει πως «δεν υπάρχει εργασιακός κλάδος που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και με την εντατικοποίηση της δουλειάς (ξενοδοχεία, οικοδομές, εμπόριο, μεταφορές, ΔΕΗ κ.α.), με καταγεγραμμένες πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεινοπαθούν σε αυτούς τους κλάδους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε εργατικά "ατυχήματα", ακόμη και θανατηφόρα».

«Η μόνιμη παρουσία του επιθεωρητή Ασφάλειας, με τη λειτουργία του γραφείου στη Σάμο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί με κάποιους περιοδικούς ελέγχους από τη Χίο ή τον Πειραιά, και με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα αραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια κ.α.», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί: Να μη γίνει η μετάθεση του υπαλλήλου. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γραφείου με την άμεση και πλήρη στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, με προσλήψεις προσωπικού, βάσει των αναγκών των εργαζομένων. Να γίνονται πιο τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org