Κυριακή 15 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ενεργοποίηση του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη μέτρια έως κάκιστη κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού μας, χωρίς επάνδρωση στα τρία περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το κακό ακτοπλοϊκό δίκτυο του νησιού. Σχετικά με τις υποδομές του νησιού συνολικά, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις, οδοποιία, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ως δήμος καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε καθημερινά, προκειμένου να μπορούμε να τα παρέχουμε στους δημότες μας.

Εκτός των παραπάνω, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μείωση κατά 10% των προσλήψεων για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών. Κατά την επίσκεψή μας στο υπουργείο και στη συνάντηση με το γενικό γραμματέα, Κ. Πουλάκη, επιμείναμε στο ποιοι λόγοι επέβαλλαν στην, ήδη δραματική, κατάσταση που επικρατούν στους δήμους να προστεθούν και άλλες απαγορεύσεις στις προσλήψεις, η απάντηση ήταν ότι είχαν δύο επιλογές, με δεδομένο ότι είχαν να αντιμετωπίσουν τη δεδομένη νομοθεσία. Η πρώτη ότι θα μας έδιναν το δικαίωμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να κάνουμε 10% λιγότερες προσλήψεις προσωπικού σε σχέση με πέρσι ή αν προσπαθούσε να το ακυρώσει το -10% θα χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση και ως εκ τούτου μήνες ή και χρόνο, επομένως θα μας είχαν δέσμιους - ομήρους χωρίς να μπορούμε να προχωρήσουμε και σε αυτό το 90% των προσλήψεων. Σημειώνουμε ότι είχαμε ένα έγγραφο από το υπουργείο Εσωτερικών για αξιολόγηση των δομών. Είναι γνωστό στο υπουργείο ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών μας, αφού τους απαντήσαμε έγκαιρα και αναφερόμαστε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές μας.

Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα, μαζί με εκτός δήμου πολίτες, προκειμένου να μη στερηθούν οι πολίτες αυτά που στοιχειωδώς πρέπει να τους παρέχουμε. Οργανώνουμε τη δουλειά μας πιο επιτελικά και με την επίσκεψή μας στα υπουργεία θέλουμε να εκμαιεύσουμε τις απόψεις της κυβέρνησης.

Οι συνθήκες και οι συνέπειες είναι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ομως, αυτά δεν προέκυψαν τώρα. Αυτά τα αντιμετωπίζαμε και νωρίτερα, πριν τα Μνημόνια και ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζαμε πως όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο δεν έχουν να κάνουν με το Μνημόνιο αυτό καθεαυτό. Το Μνημόνιο είναι εργαλείο για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, που εκπορεύονται από το Μάαστριχτ και την ΕΕ. Το ότι σήμερα αν θα έχουμε καράβι στο νησί μας ή όχι, δυστυχώς, δεν εξαρτάται κυρίως από την πολιτεία αν θα το παρέχει αυτό ως αγαθό αλλά αν ο εφοπλιστής, σε εκείνη την περίοδο ή εκείνη τη μέρα, θα έχει κέρδος. Η ασκούμενη πολιτική έχει συνέπειες σε όλη την καθημερινότητα. Από την υγεία και αν υπάρχει γιατρός μέχρι το πώς θα μετακινηθούμε.

Ως δήμος τα αποκαλύπτουμε, τα καταγγέλλουμε, λέμε τις αιτίες που τα δημιουργούν και τώρα, μετά την επίσκεψή μας στα υπουργεία, άμεσα θα ξεκινήσουμε λαϊκές συνελεύσεις. Εκεί θα εξηγήσουμε τις απαντήσεις που έχουμε πάρει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Διεκδικούμε λύσεις για την κάλυψη λαϊκών αναγκών

Με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου βρεθήκαμε μπροστά σε πολλαπλά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να βάλουμε τις βάσεις για να λειτουργήσει ο Δήμος.

Υπήρχε ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του Δήμου μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ (παιδικοί σταθμοί - πολιτισμός - κολυμβητήριο), απαξίωση και αποδιοργάνωση άλλων (καθαριότητα - πράσινο - αυτεπιστασία), με σκοπό να περάσουν και αυτοί οι τομείς σε ιδιώτες. Στο σύνολο των υπηρεσιών υπήρχε μεγάλη έλλειψη προσωπικού, μηχανολογικού εξοπλισμού, κακοδιαχείριση, μια διαλυτική κατάσταση που ξεπερνάει ακόμα και τα όρια μιας αστικής διαχείρισης. Προβλήματα χρόνιζαν χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την επίλυσή τους (αντιπλημμυρική προστασία, συγκοινωνίες, παιδικές χαρές κλειστές, προβλήματα σε σχολικά κτίρια, ελλιπής προστασία της θάλασσας του Σκαραμαγκά και των ορεινών όγκων, απαιτήσεις καταπατητών, έλλειψη συντήρησης υποδομών, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι σε εγκατάλειψη κλπ.).

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ήταν ένας από τους πιλοτικούς Δήμους εφαρμογής των σχεδίων της αστικής τάξης για την Τοπική Διοίκηση με όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής. Τα αποτελέσματά της τα πλήρωναν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι. Το Χαϊδάρι ήταν από τους πιο ακριβούς Δήμους στην επιβολή δημοτικών τελών, οι γονείς πλήρωναν υπέρογκα τροφεία (από 75 έως 250 ευρώ) στους παιδικούς σταθμούς, υπήρχαν ακριβά δίδακτρα σε ό,τι είχε απομείνει στον πολιτισμό. Γενικεύτηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και η απλήρωτη εργασία των εργαζομένων στο Δήμο, που είχαν να αντιμετωπίσουν και τον αυταρχισμό της Διοίκησης.

Εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή, από τις πρώτες μέρες πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής, που θα συγκρούεται με τις επιλογές της Περιφέρειας, της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που θα στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και θα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Πριν από λίγες μέρες, συναντηθήκαμε με τον υπουργό Υγείας και του θέσαμε τα προβλήματα της Υγείας (κλείσιμο Νοσοκομείου «Αγ. Βαρβάρας», έλλειψης προσωπικού στο «ΑΤΤΙΚΟ» και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, κίνδυνος για κλείσιμο ΨΝΑ ΔΑΦΝΙΟΥ και ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ, υποστελέχωση ΕΟΠΠΥ κλπ.). Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα μας απαντήσει σε ένα μήνα (!!!!), σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις περί αναγκαιότητας ενίσχυσης του συστήματος Υγείας στη Δυτική Αθήνα.

Θα στηριχτούμε στο λαό της περιοχής, θα ενεργοποιήσουμε λαϊκές δυνάμεις για να διεκδικήσουμε τις λύσεις που είναι αναγκαίες. Γνωρίζουμε καλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούν να γίνουν θαύματα, όμως θέλουμε να μπολιάσουμε με την πολιτική μας και να διαμορφώσουμε συνειδήσεις αντίστασης, διεκδίκησης και αγώνα.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αναγκαία η ενδυνάμωση της Λαϊκής Συμμαχίας

Στο μικρό χρονικό διάστημα που η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι Δημοτική Αρχή, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, ο «Καλλικράτης», ο ασφυκτικός έλεγχος του κράτους και των οργάνων του, αποτελούν εχθρικό περιβάλλον για την ικανοποίηση έστω και των στοιχειωδών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Η Τοπική Διοίκηση ως τμήμα του αστικού κράτους δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Αρα δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση, χωρίς ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή έδωσε και δίνει μάχη για πάρουν μικρές ανάσες τα λαϊκά στρώματα, να ανακουφιστεί η φτωχολογιά, να αναπτυχθούν οι κοινωνικές δομές.

Καταργήσαμε τα τροφεία για τα νήπια των λαϊκών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς, το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, ελαφρύναμε έστω και λίγο τα ανταποδοτικά τέλη και απαλλάξαμε πλήρως τα άτομα με αναπηρία, τους πολύτεκνους με χαμηλά εισοδήματα κ.ά., και ταυτόχρονα αυξήσαμε τα τέλη σε επιχειρήσεις και τράπεζες.

Εμποδίσαμε τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Πάνω απ' όλα, δε θα βάλουμε πλάτη στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο να πετύχουν τους στόχους τους.

Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, την αύξηση των τελών για να καλυφθούν οι τεράστιες περικοπές των κεντρικών αυτοτελών πόρων.

Απαιτούμε την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών, με αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου, σε ποσοστό 45%.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει με συνέπεια να διεκδικεί με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Στις δράσεις μας παραμένουν κυρίαρχα η εξασφάλιση και η ανάπτυξη της λειτουργίας των κοινωνικών δομών. Η πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με επαρκή στελέχωση για να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών μας χωρίς ΣΔΙΤ, ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά με άμεση πρόσληψη 551 εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η υλοποίηση προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των αθλητικών, προνοιακών και πολιτιστικών υποδομών.

Επίσης, έργα επείγοντα, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων, που σχετίζονται με την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, όπως και άλλα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο καταψήφισε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη της ΝΔ ψήφισε λευκό, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό το πλαίσιο επίσης απέρριψε ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, γιατί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική, γιατί η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διαπραγματεύσεις εντός των τειχών της δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα ώριμα λαϊκά αιτήματα, δεν μπορούν να δώσουν φιλολαϊκές λύσεις.

Μπορούν μόνο να επεκτείνουν μόνιμα τα αντιλαϊκά μέτρα και το λογαριασμό από τη συμφωνία να τον πληρώσει ο λαός.

Οι εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση και οι αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων σχετίζονται με τις στρατηγικές επιλογές και το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται αλλά και με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται.

Γι' αυτό το καθήκον της ενίσχυσης της Λαϊκής αντιπολίτευσης, οι αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και η ενδυνάμωση της Λαϊκής Συμμαχίας είναι άμεσο, επίκαιρο και αναγκαίο.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Την πληρώνει η λαϊκή οικογένεια

Στο διάστημα της επανεκλογής μας στη Διοίκηση του Δήμου εξακολουθούμε να γινόμαστε αποδέκτες της πολιτικής που υλοποιείται στους OTA. Σήμερα, ύστερα από τη μακρόχρονη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, οι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και υποδομών, τις περικοπές στη χρηματοδότηση, τις αυξήσεις φόρων και τελών και την απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού. Μία πολιτική που, αφενός, δεν έχει να κάνει μόνο με τα μνημόνια αλλά με το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ, αφετέρου, μία πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες.

Η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εξακολουθεί να ζημιώνεται η λαϊκή οικογένεια, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις την αντιμετωπίζουν ως το μόνιμο υποζύγιο, που στερείται υπηρεσίες που δικαιούται να τις απολαμβάνει δωρεάν από το κράτος.

Απόρροια των κυβερνητικών πολιτικών είναι το ότι σήμερα ο Δήμος μας αντιμετωπίζει μειωμένη ρευστότητα, ιδιαίτερα από το 2014, ενώ ταυτόχρονα τα αποθεματικά του Δήμου αποτυπώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, τα έσοδα από την Κεντρική Κυβέρνηση (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ.) συνεχίζουν να αποδίδονται μειωμένα.

Παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας, καθώς και το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, προτεραιότητά μας, ως Δημοτική Αρχή, εξακολουθεί να είναι η Κοινωνική Πολιτική, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα στις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βοήθειά μας σε απόρους συνδημότες μας, το γεγονός ότι έχουμε καταργήσει τα τροφεία από τους παιδικούς σταθμούς, όπως και το ότι σε όλες τις δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουμε είτε μηδενικές είτε ενδεικτικές συνδρομές. Επίσης, συνεχίζοντας την πολιτική ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης στα ανταποδοτικά τέλη, δεν υπάρχει καμία αύξηση. Συγκεκριμένα, τα τέλη που έχουμε είναι από τα χαμηλότερα πανελλαδικά, ενώ όλες οι ευπαθείς ομάδες απαλλάσσονται από αυτά.

Ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών τα εξής:

Την έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες υποχρεώσεις.

Την έγκριση 70 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Αντίληψή μας είναι οι θέσεις εργασίας στο Δήμο να καλύπτονται με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε ευαίσθητες θέσεις, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Στη βάση αυτής της αντίληψής μας, έχουμε κάνει από το 2011 αλλεπάλληλες ενέργειες προκειμένου να προσληφθούν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με την αντίστοιχη οικονομική στήριξη.

Φυσικά, ο αγώνας μας θα εξακολουθήσει να δίνεται με αιτήματα:

Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, πάγωμα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών που έχουν εκδοθεί από τους δήμους, μείωση των ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργησή τους, για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα, ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους, τις επιπτώσεις που έχουν στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους των δήμων και το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από αυτήν την κατάσταση, αναλύουν σήμερα στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές δήμαρχοι περιγράφουν τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχαν με τους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση για τις ανάγκες των δήμων σε μόνιμο προσωπικό

Να καλυφθούν οι οξυμένες ανάγκες που έχουν οι δήμοι σε μόνιμο προσωπικό ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ, "Καλλικράτη", σε Τοπική Διοίκηση και δήμους έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Από το 2008 με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη Δημόσια Διοίκηση και τους νόμους του μνημονίου έως σήμερα, έχουμε την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ με βάση το νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, τη μείωση σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012 - 2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο "κούρεμα" των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες δήμων και περιφερειών. Την ίδια περίοδο σε δήμους και περιφέρειες το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, πετσοκόβοντας πόρους και προσωπικό.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγεται η ίδια καταστροφική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, που καλεί τους δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος του υπουργείου έχει ως αναφορά το νόμο 3833/2010 "Προστασία της Εθνικής Οικονομίας και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης" (πρώτο μνημόνιο) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το νόμο 4093/2012 "Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016" της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το αρμόδιο υπουργείο δηλαδή ζητά τη συμμόρφωση των δήμων στην παραπέρα μείωση και αυτού του ελάχιστου προσωπικού με βάση τους μνημονιακούς νόμους.

Το αρμόδιο υπουργείο κάνοντας λόγο για "έκτακτο προσωπικό", ψεύδεται αφού γνωρίζει ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό των δήμων αφορούν σε μόνιμες ανάγκες και λειτουργίες τους. Το όλο και πιο περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό (με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου) που δείχνει ως λύση το αρμόδιο υπουργείο αδυνατεί να καλύψει μόνιμες και οξυμένες ανάγκες σε υπηρεσίες. Υπηρεσίες που υποβαθμίζονται και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό κρίσιμες λειτουργίες, όπως καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, προγράμματα Αθλησης, Πολιτισμού, υπηρεσίες ύδρευσης, συντήρηση σχολείων, παραδίνονται σε εργολάβους, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ.

Από τον περιορισμό της εγκυκλίου η κυβέρνηση εξαιρεί το έκτακτο προσωπικό σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους. Η "απελευθέρωση" προσλήψεων συμβασιούχων υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες άνοιξε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης να το συνεχίσει επιβεβαιώνει ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των δήμων είναι ενιαία στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης. Η συνεχής επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, η διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εν προκειμένω δήμοι και περιφέρειες μέσω "Καλλικράτη" και μνημονιακών νόμων δίνουν διέξοδο κερδοφορίας σε παρκαρισμένα ιδιωτικά κεφάλαια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν:

-- Θα αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων και αν θα προβούν και πότε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

-- Θα αρθούν η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ - ΔΕ, η αναλογία 1:5 και αν θα εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τους δήμους.

-- Θα παύσουν το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζομένους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες σε σειρά από δήμους, όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.

-- Σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις "κούρεψαν" οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες.

-- Με ποιες ενέργειες ακόμη η κυβέρνηση σκέφτεται να διασφαλίσει τη συνέχεια προγραμμάτων που λήγουν το 2015, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι" και τις εκατοντάδες καθαρίστριες των σχολείων που για χρόνια οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε ομηρία και τα προγράμματα βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ