Κυριακή 15 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαθροχειρίες...

Διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις μικρές δήθεν ηλικίες συνταξιοδότησης που επιτρέπει το ασφαλιστικό σύστημα, ως έναν από τους βασικούς παράγοντες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Κάθε φορά που σχεδιάζονταν η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, ο «ένοχος» για τους κυβερνώντες και τα αστικά μέσα που διαθέτουν στην υπηρεσία τους, ήταν γνωστός: Ο συνταξιούχος. Η φράση «δεν μπορούμε να πληρώνουμε συνταξιούχους των 50 ετών» ήταν το σήμα κατατεθέν σε δηλώσεις υπουργών, αναλύσεις ειδικών, σε τηλεοπτικές συζητήσεις και συνεντεύξεις.

Τα επιχειρήματα αυτά επανέρχονται όχι τυχαία. Ηδη η κυβέρνηση εξετάζει η νέα μείωση συντάξεων να γίνει και με κριτήριο την ηλικία του συνταξιούχου, σε μια προσπάθεια να τους διαιρέσει, αλλά και να εμφανίσει τα νέα χαράτσια ως αποκατάσταση της ασφαλιστικής «δικαιοσύνης»! Μόνο που τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Το 85% των συνταξιούχων είναι άνω του 61ου έτους. Το υπόλοιπο 15%, σε μικρότερες ηλικίες, αφορά όχι μόνο συντάξεις γήρατος, αλλά και συντάξεις θανάτου, όπως και αναπηρίας.

... με παλιά επιχειρήματα

Σε κάθε περίπτωση, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης και στη χώρα μας βρίσκεται στα ίδια όρια με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Μία ορισμένη τάση για φυγή στη συνταξιοδότηση τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της κρίσης, της μεγάλης ανεργίας, αλλά και των αντιλαϊκών μέτρων στο Ασφαλιστικό. Πολλοί εργαζόμενοι, μπροστά στον κίνδυνο να «εγκλωβιστούν» για πολύ περισσότερα χρόνια στην εργασία - εξαιτίας της αύξησης των ορίων ηλικίας - συνταξιοδοτούνταν ακόμα και με κόστος, αφού λάμβαναν πολύ μικρότερη σύνταξη.

Ολα τούτα είναι γνωστά. Ομως, κάποιοι επιμένουν. Αποδεικνύουν απλά ότι ψάχνουν να ντύσουν τα νέα μέτρα με τα ίδια αντεργατικά «μπαλώματα», όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι.

Φερέφωνο του κεφαλαίου

Ατόφιες τις αξιώσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων μετέφερε στη Βουλή η ...«αντισυστημική» και τελευταία ...«αντικαπιταλιστική» ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μέσω του βουλευτή της Ηλ. Παναγιώταρου, στη διάρκεια της συζήτησης του «ισολογισμού και απολογισμού του 2013», την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, έθεσε τις εξής ερωτήσεις:

-- «Για τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό τι έχετε να πείτε; Για μετρήστε πόσες εταιρείες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν το 2013, όταν εσείς εφαρμόζατε αυτόν τον προϋπολογισμό. Πόσες δεκάδες επιχειρήσεις έφυγαν και πήγαν στο εξωτερικό, όπου μπορούσαν, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Αγγλία, οπουδήποτε αλλού όπου μπορούσαν να βρουν ένα πιο σταθερό, σίγουρο επιχειρηματικό περιβάλλον;».

-- «Για τις ιδιωτικοποιήσεις, που τόσο πολύ τις διαφημίζετε, δεν έχει γίνει και τίποτα. Εγινε η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, που το χαρίσατε σε κάποιους, έχουν περάσει δύο έτη από τότε, καμία ενέργεια περαιτέρω δεν έχει γίνει, δεν έχει προχωρήσει τίποτα απολύτως. Και τώρα ξαναγίνονται συζητήσεις για να δούμε τι θα γίνει».

- «Να θυμηθούμε και κάποιες άλλες επενδύσεις; Οταν υπογράφατε τη συμφωνία για τον αγωγό TAP, λέγατε ότι θα έχουμε χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας, ότι οι ελληνικές βιομηχανίες θα έχουν κομμάτι της πίτας κατασκευής των αγωγών και όλα αυτά. Και τελικά, τίποτα. Τις σωληνώσεις τις κατασκευάζουν γερμανικές κοινοπραξίες».

Αν αυτά δεν είναι ο ορισμός του «φερέφωνου του κεφαλαίου», τότε τι είναι;

Οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να διαρρέει προς κάποιες κατευθύνσεις ότι είναι πιθανό να καταφέρει να πετύχει, σε συνεννόηση με τους «εταίρους» της, μία παράταση δύο ετών, ώστε να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να βγει και να το πανηγυρίσει ως μία φιλολαϊκή παρέμβαση.

Ναι, είναι τέτοιο το θράσος τους, που πλέον όλα είναι πιθανά. Και το λέμε αυτό διότι, έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει από κυβέρνηση και δανειστές η απόφαση, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, κάποιοι ιδιοκτήτες οφειλέτες να βγουν από τα σπίτια τους και να τους παραχωρηθούν άλλα για να μείνουν, ώστε να τα εκμεταλλευτούν τα σπίτια κάποια συγκεκριμένα επενδυτικά funds. Τι σημασία έχει για μια λαϊκή οικογένεια - που μπορεί να έχει πληρώσει για πολλά χρόνια στις τράπεζες το δάνειό της - αν το σπίτι της θα βγει σε πλειστηριασμό ή όχι; Το θέμα είναι ότι αυτή η οικογένεια θα χάσει το σπίτι της και θα πεταχτεί στο δρόμο.

Και μία ...μικρή λεπτομέρεια: Το να μη γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών, οι πρώτοι που το έχουν ζητήσει είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Κι αυτό γιατί τη δεδομένη στιγμή, στη δεδομένη συγκυρία, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να βγουν στο σφυρί σπίτια, γιατί κανένας δεν μπορεί να αγοράσει και να προσφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη στις τράπεζες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Αρχίζει η Διάσκεψη του Βερολίνου για το διακανονισμό του αποικιακού καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Οι Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) ήταν οι προσωρινά χαμένοι. Ο μαύρος πληθυσμός το μόνιμο θύμα.

1902 Μαζική πολιτική απεργία ξεσπά στο Ροστόφ του Ντον (Ρωσία).

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εγκρίνει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Λαών της Ρωσίας (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Με πρωτοβουλία του στελέχους του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ρωσία και κλείνει την πρεσβεία της στο Βερολίνο.

1918 Εν μέσω της επανάστασης στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων συμφωνούν με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων ότι δε θα γινόταν επανάσταση ή σοσιαλισμός, ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη. Οι Σοσιαλδημοκράτες εγγυήθηκαν τη διάσωση του καπιταλισμού.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει τις αντεπαναστατικές δυνάμεις στην Κριμαία.

1922 Εκτελούνται στο Γουδή οι έξι κατηγορηθέντες ως πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, Γεώργιος Χατζηανέστης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Θεοτόκης.

1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (και δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες), καθώς και στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).

1944 Ειρηνικοί διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου δέχονται δολοφονικά πυρά από τα ξενοδοχεία που κρατούν μέλη της δοσιλογικής φασιστικής οργάνωσης «Χ» (του Γ. Γρίβα). Βρετανικά στρατιωτικά τμήματα καταφθάνουν αμέσως προς υπεράσπιση των χιτών.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στο σπίτι του Νίκου Καλούμενου στην Καλλιθέα. Συλλαμβάνεται όλη η οικογένεια Καλούμενου. Ο Νίκος Βαβούδης αυτοπυροβολείται μέσα στην κρύπτη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πέθανε την επόμενη μέρα.

1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.

1973 Το μεσημέρι της Πέμπτης, 15/11/1973, η λαϊκή συμπαράσταση στους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο μεγαλώνει. Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ δίνει κατεύθυνση για κινητοποίηση του λαού της Αθήνας και των συνοικιών υπέρ των φοιτητών. Στο χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν οργανωμένοι εργάτες, οικοδόμοι με πλακάτ, νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές που μόλις έχουν σχολάσει από τα σχολεία τους, κ.ά. Αρχισε, επίσης, να λειτουργεί ραδιοφωνικός σταθμός. Μέσα στο Πολυτεχνείο τα συνθήματα αποκτούν πια σαφές αντιχουντικό και αντιαμερικανικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Το βράδυ γίνονται γενικές συνελεύσεις, από τις οποίες θα προκύψει νέα Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη, εκ των οποίων 7 είναι της Αντί - ΕΦΕΕ.

1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Ανήμερα, σε μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ