Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης

Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου

Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Ενορχηστρώσεις: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Σταυρόπουλος,

Επιμέλεια κίνησης - χορογραφία: Βαγγελιώ Κυριαζίδου

Σκηνικά: Στράτος Σαραντίδης, Βαγγελιώ Νικολάου, Νεφέλη Τσόλη

Κατασκευή μάσκας: Μαρίνα Ρούσσου

Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση

Φωτισμοί: Ακης Αποστολίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ηρα Ρόκκου, Σοφία Πολυχρονίδου

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλούς

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Φίλιππος Παχνιστής

Βίντεο: Σήφης Στάμου

Μοντάζ: Σήφης Στάμου, Κοσμάς Φιλιούσης

Τραγουδούν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Ελίνα Καπετάνου, Δανάη Κατσαμένη, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Κορακάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Σταυρόπουλος, Λίνα Ψυχογιού

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελίνα Καπετάνου, Δανάη Κατσαμένη, Σπύρος Κοντορίζος, Κατερίνα Κουτροκόη, Ιωάννα Κυρίτση, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Νίκος Τουρνάκης, Ελένη Φιλιούση, Λίνα Ψυχογιού

Παίζουν οι μουσικοί: Τάσος Βιντσεντζάτος (τρομπέτα), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φώτης Κόλλιας (κρουστά), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Παναγιώτης Μεταλληνός (ντραμς), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, λαούτο), Αγγελος Τζαμαρίας (τρομπόνι), Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι). Στη λύρα ο Νίκος Τουρνάκης.

Επί σκηνής θα βρίσκονται ακόμα 50 συντελεστές.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Πολιτική - Πολιτιστική Εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Ρεπορτάζ για τις πρόβες και το περιεχόμενο της μουσικοθεατρικής παράστασης, που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση.

-- Κομματική Οικοδόμηση: Πλευρές από την πείρα του συντονισμού κλαδικών και εδαφικών ΚΟΒ στην ΟΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Σάμος: Μεγάλη συμμετοχή στη συνέντευξη Τύπου - ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία.

-- ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ: Αποσπάσματα από το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για την εμφάνιση και την πάλη της εργατικής τάξης στα Γιάννενα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση της Κυριακής

Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση

Δύο μέρες έμειναν μέχρι τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στους εορτασμούς του Κόμματος ενόψει των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας», το περιεχόμενο της οποίας επικεντρώνεται στη ζωή, στη σκέψη και τη δράση των χιλιάδων αγωνιστών που δε λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Με μεράκι και δημιουργικότητα για το καλύτερο αποτέλεσμα

Οι πρόβες για την παράσταση είναι καθημερινές, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο του μηνύματος που φιλοδοξούν να εκπέμψουν. Πηγή έμπνευσης για τους συντελεστές της παράστασης αποτελεί μια συγκλονιστική πλευρά της Ιστορίας του Κόμματος, αυτή της αντοχής, με θάρρος και ηρωισμό, των χιλιάδων κομμουνιστών που βρέθηκαν στις εξορίες, τις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Παρότι, βέβαια, δε γίνεται να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της περιόδου των διώξεων που υπέστη το ΚΚΕ από το αστικό κράτος, θα αποτυπωθούν κάποια από τα πιο σημαντικά στοιχεία της.

Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης εναλλάσσεται η ζωντανή μουσική, η σκηνική δράση και η προβολή βίντεο, επομένως για το τελικό αποτέλεσμα «τρέχουν» παράλληλα οι προετοιμασίες διαφορετικών συνεργείων. Η ακούραστη προσπάθεια όλων των συντελεστών, η συντροφικότητα που αναπτύσσουν μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά, το μεράκι και η δημιουργικότητα, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την όλη προετοιμασία του έργου.

Τμήμα των σκηνικών που περιλαμβάνει κελιά φυλακών
Τμήμα των σκηνικών που περιλαμβάνει κελιά φυλακών
Οι πρόβες των μουσικών και των ηθοποιών εξελίσσονται παράλληλα και ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο της Πολυτεχνειούπολης, που καθημερινά φιλοξενεί τους ηθοποιούς για την προετοιμασία τους.

Η πρόβα ξεκινάει με τους ίδιους τους ηθοποιούς να στήνουν τη σκηνή: Ενα «χάρτη» που περιλαμβάνει τον τόπο εξορίας και τα κελιά φυλακών όπου οι πρωταγωνιστές θα ξεδιπλώσουν βασικά κομμάτια της παράστασης. Την ίδια στιγμή, η ηχογραφημένη απαγγελία από τον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο και η ανάγνωση γράμματος μελλοθάνατου προς την οικογένειά του λίγο πριν την εκτέλεση συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια του έργου, η γιγαντοοθόνη θα αξιοποιηθεί για να βλέπουν όλοι οι θεατές λεπτομέρειες της σκηνικής δράσης, αλλά κυρίως για να προβληθούν βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες των «φυσικών πρωταγωνιστών» που έζησαν ως εξόριστοι και φυλακισμένοι τις διώξεις, καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τόπους εξορίας.

Διάφορα στοιχεία της καθημερινότητας των φυλακισμένων και των εξόριστων αποτελούν στιγμιότυπα της παράστασης, όπως η μεταφορά φυλακισμένων στην εξορία, το αντάμωμα παλιών συντρόφων που γνωρίστηκαν ως κρατούμενοι κ.λπ. Σημαντικές πλευρές της κομματικής ζωής και δράσης αναπαρίστανται στο έργο, που αναδεικνύουν το μεγαλείο και την ηθική ανωτερότητα των κομμουνιστών. Για παράδειγμα, στη σκηνή της εξορίας διεξάγεται ομαδική μελέτη, μάθημα: Μια διαδικασία που χαρακτήριζε τον τρόπο που οι κομμουνιστές αντιμετώπιζαν τις διώξεις τους και αξιοποιούσαν το χρόνο της κράτησής τους, μετατρέποντας τα κελιά και τα ξερονήσια σε κυψέλες μόρφωσης και πολιτισμού. Στη Μακρόνησο, παράλληλα με το «βασανιστήριο της πέτρας», οι εξόριστοι ανέβαζαν στη θεατρική σκηνή τους τον «Προμηθέα». Στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ, οι κρατούμενες δημιούργησαν χορωδία. Δεν ήταν λίγοι οι φυλακισμένοι κομμουνιστές που μέσα στα κελιά μορφώθηκαν, έμαθαν τέχνες, κυριολεκτικά σπούδασαν, έχοντας στραμμένο το νου τους στο αύριο: Πώς θα είναι ακόμα πιο χρήσιμοι ως μπροστάρηδες στη λαϊκή πάλη όταν θα βγουν από τις φυλακές.

Από τις πρόβες της παράστασης: Το «μαρτύριο της πέτρας» στη Μακρόνησο...
Από τις πρόβες της παράστασης: Το «μαρτύριο της πέτρας» στη Μακρόνησο...
Ετσι οργάνωναν τη ζωή τους, το διάβασμα, τη μελέτη και την πολιτιστική δράση, αλλά και την πάλη, τη διεκδίκηση για καθημερινά προβλήματα της κράτησης. Αυτές οι πλευρές «ζωντανεύουν» στην παράσταση.

Αφηγηματικός πυρήνας που ενώνει τα στιγμιότυπα από τη ζωή των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές είναι η πορεία «ενός» γαρύφαλλου και ενός γράμματος, που συνδέουν επίσης το χτες με το σήμερα, αναδεικνύοντας έτσι τις παρακαταθήκες, τους ακατάλυτους δεσμούς αίματος του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και το λαό.

Αστείρευτη η δύναμη του λαού όταν συστρατεύεται με το ΚΚΕ

Στις εξορίες και τις φυλακές γιγαντώθηκε η τιτάνια σύγκρουση ανάμεσα στο «παλιό», το σύστημα της εκμετάλλευσης, της σαπίλας και στο «καινούριο», το σοσιαλισμό, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σε αυτή τη σύγκρουση αποδείχτηκε ότι ο λαός μεγαλουργεί, γράφει ιστορία, η πάλη του έχει διάρκεια, αντοχή και αποτελεσματικότητα, όταν εμπιστεύεται τη δική του δύναμη, όταν συνδέεται με τους στόχους που το ΚΚΕ καταθέτει στην εργατική τάξη.

Οι τρόποι που έβρισκαν οι κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές στα κάτεργα των φυλακών και τα ξερονήσια για να ξεπερνούν τα εμπόδια που έβαζε η αστική τάξη και το κράτος της, διδάσκουν για τη σύγχρονη ταξική πάλη. Ατσαλώνουν τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους κάνουν πιο δυνατούς στην καθημερινή αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, που αν και διεξάγεται με άλλες μορφές, παραμένει σκληρή και με εκβιαστικά διλήμματα, για να κυριαρχήσει η υποταγή και η ενσωμάτωση. Τα κολαστήρια των φυλακών και των εξοριών παραμένουν σύμβολα της ταξικής πάλης, τρανταχτή απόδειξη της απόλυτης αφοσίωσης των κομμουνιστών στο δίκιο και στα συμφέροντα του λαού και της δύναμης που δίνει στην πάλη τους ο επιστημονικός σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

...δεν απομάκρυνε τους κομμουνιστές από τη μελέτη
...δεν απομάκρυνε τους κομμουνιστές από τη μελέτη
Το σενάριο της παράστασης βασίζεται σε κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Θέμου Κορνάρου και Μενέλαου Λουντέμη, καθώς και της Κυριακής Καμαρινού από το βιβλίο «Τα πέτρινα πανεπιστήμια». Για τις σκηνές της παράστασης, στοιχεία έχουν παρθεί από μια μεγάλη βιβλιογραφία και κυρίως τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», που αποτυπώνουν πλευρές της «φυλακίστικης» ζωής.

Τα κείμενα θα πλαισιωθούν από τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Λεοντή, Θάνου Μικρούτσικου και Βασίλη Τσιτσάνη. Θα ακουστεί, επίσης, ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε και πρωτοτραγουδήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ.

Πούλμαν για την εκδήλωση της Κυριακής

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης στο ΣΕΦ, το απόγευμα της Κυριακής 17 Γενάρη θα αναχωρήσουν πούλμαν από τις παρακάτω συνοικίες:

Γαλάτσι

-- 5 μ.μ., από Παλιό Τέρμα

Κέντρο Αθήνας

-- 4.30 μ.μ., από πλατεία Αγίου Δημητρίου (Αμπελόκηποι)

-- 4.45 μ.μ., από Κατεχάκη και Πραντούνα (Ελληνορώσων)

-- 4.55 μ.μ., από Βριλησσού και Μητροπέτροβα (Τουρκοβούνια)

-- 5 μ.μ., από Λ. Αλεξάνδρας και Γκύζη

-- 4.45 μ.μ., από Υμηττού (Village), Παγκράτι

-- 5.00 μ.μ, από Υμηττού (έναντι OPEL)

Πέραμα

-- 5 μ.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ στο Πέραμα (Λ. Ειρήνης 73)

Κορυδαλλός

-- 5 μ.μ., από Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες), Λ. Λαμπράκη

Νίκαια

-- 5 μ.μ., από πλατεία Κουμπάκη

-- 5 μ.μ., από «Περιβολάκι»

Κερατσίνι

-- 5 μ.μ., από Τσαλδάρη και Λαμπράκη

-- 5 μ.μ., από πλατεία Χαραυγής (Γαριδάδικα)

-- 5 μ.μ., από πλατεία Λαού (Ταμπούρια)

Περιστέρι

-- 5 μ.μ., από ΚΕΠ Νέας Ζωής

-- 5 μ.μ., από πλατεία Λόφου Αξιωματικών

-- 5 μ.μ., από δημαρχείο Περιστερίου

-- 5 μ.μ., από πλατεία Δέγλερη

-- 5.15 μ.μ., από «Εκατόδεντρα»

Χαϊδάρι

-- 5 μ.μ., από «Παλατάκι»

Αιγάλεω

-- 5 μ.μ., από πλατεία Εσταυρωμένου (Μετρό)

-- 5 μ.μ., από Αγία Τριάδα (Λιούμη)

Αγία Βαρβάρα

-- 5 μ.μ., από Ελ. Βενιζέλου και Μ. Αλεξάνδρου

Πετρούπολη

-- 5 μ.μ., από δημαρχείο Πετρούπολης

Ιλιον

-- 5 μ.μ., από πλατεία Αγ. Νικολάου

-- 5.15 μ.μ., από ΟΤΕ

-- 5 μ.μ., από πλατεία Γοργόνας (Παλατιανή)

-- 5.15 μ.μ., από πλατεία Αγ. Φανουρίου

Καματερό

-- 5 μ.μ., από παλιό δημαρχείο Καματερού

Αγιοι Ανάργυροι

-- 5 μ.μ., από πλατεία Αγ. Αναργύρων

Ολυμπιακό Χωριό

-- 5 μ.μ., από το Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής

Μενίδι

-- 5 μ.μ., από πλατεία Καράβου

Κόκκινος Μύλος

-- 5 μ.μ., από Περίπτερα, οδ. Φιλαδελφείας

Ανω Λιόσια

-- 5 μ.μ., από Τριγωνική Πλατεία

Ζεφύρι

-- 5 μ.μ., από γέφυρα Αττικής Οδού

Ελευσίνα

-- 5 μ.μ., από Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας

Ασπρόπυργος

-- 5 μ.μ., από πλατεία 1ου Δημοτικού

Μέγαρα

-- 4.30 μ.μ., από πλατεία Ηρώων

Νέα Πέραμος

-- 5 μ.μ., από πλατεία Ν. Περάμου

Ζωγράφου

-- 5 μ.μ., από πλατεία Γαρδένιας

Καισαριανή

-- 5 μ.μ., από πλατεία Καισαριανής

Βύρωνας

-- 5 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, πρώην Ταπητουργείο

Υμηττός

-- 5 μ.μ., από δημαρχείο Υμηττού

-- 5.15 μ.μ., από ΤΕΦΑΑ

Ηλιούπολη

-- 5 μ.μ., από Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Ελληνικό

-- 5.15 μ.μ., από πλατεία Σουρμένων

Αργυρούπολη

-- 5.30 μ.μ., από δημαρχείο

Γλυφάδα

-- 5 μ.μ., από πλατεία Αγίου Τρύφωνα

Μπραχάμι

-- 5 μ.μ., από Παλιό Τέρμα

Χολαργός

-- 5 μ.μ. από πλατεία Κύπρου

-- 5.15 μ.μ. από το δημαρχείο Χολαργού (Περικλέους & Ευριπίδου)

Χαλάνδρι

-- 5 μ.μ., από Εθνικής Αντιστάσεως και Παπανικολή

Μεταμόρφωση

-- 5 μ.μ., από εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου

Βαρνάβας

-- 4 μ.μ., από την πλατεία Βαρνάβα

Καπανδρίτι

-- 4.15 μ.μ., από την κοινότητα Καπανδριτίου

Αγιος Στέφανος

--4.30 μ.μ., από το νηπιαγωγείο Αγ. Στεφάνου

Γέρακας

-- 4.30 μ.μ., από τα ΕΛΤΑ

Γλυκά Νερά

-- 4 μ.μ., από τον «Βασιλόπουλο», στο «Στρογγυλό»

Νέα Μάκρη

-- 4 μ.μ., από κεντρική πλατεία

Ραφήνα

-- 4 μ.μ., από κεντρική πλατεία

Λαύριο

-- 4 μ.μ., από Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Καλύβια

-- 4 μ.μ., από κεντρική πλατεία

Κορωπί

-- 4 μ.μ., από τον «Σκλαβενίτη»

Αρτέμιδα

-- 4 μ.μ., από ξενοδοχείο «Μέδουσα»

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας

Από τη συνέντευξη Τύπου - ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/1
Από τη συνέντευξη Τύπου - ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/1
Πρωτοβουλίες ενάντια στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας παίρνει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου - ανοιχτή συζήτηση τη Δευτέρα 11/1 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Στη συνέντευξη - συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή φορέων, κόσμου και τοπικών ΜΜΕ, αναδείχθηκε η επικίνδυνη προοπτική που διαμορφώνεται: Συγκεκριμένα, λόγω μη λειτουργίας των κλιβάνων αποστείρωσης κλείνει η χειρουργική μονάδα του νοσοκομείου Σάμου, ενώ σε λίγο καιρό θα κλείσει και η παιδιατρική κλινική, λόγω έλλειψης παιδιάτρου. Οσον αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, αυτή θα ανασταλεί, αφού μετά τις 18 Γενάρη δεν θα μπορεί να εφημερεύσει, καθώς οι γιατροί του μετακινούνται για να καλύψουν ελλείψεις του νοσοκομείου.

Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στο νησί, όπως η κάλυψη του νησιού από μόνο ένα ασθενοφόρο, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, καθώς και οι ελλείψεις σε φάρμακα για σοβαρές ασθένειες.

Από τις ομιλίες των εισηγητών, αλλά και τις παρεμβάσεις φορέων και κόσμου που συμμετείχε στη συζήτηση, επιβεβαιώθηκε ότι οι αιτίες της κατάστασης στην Υγεία δεν είναι άλλες από την αντιμετώπιση της σημαντικής αυτής πλευράς της ζωής του λαού ως πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια του φαρμάκου, των ιδιωτικών εταιρειών Ασφάλισης και Υγείας. Η πολιτική της ΕΕ, που εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ακολουθήθηκε πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει απαρέγκλιτα σε αυτήν τη ρότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής που έχει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα στην Υγεία, που αναφέρθηκε στη συζήτηση, είναι το νοσοκομείο της Σαντορίνης που στο νομοσχέδιο του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» προέβλεπε κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της χρηματοδότησής του από επιχειρηματική δράση.

Τονίστηκε η άμεση σύνδεση της Υγείας με το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και πως αποτελούν δυο ζητήματα που πραγματικά αφορούν όλο το λαό, ενώ από τους εισηγητές προβλήθηκε η αναγκαιότητα και η ρεαλιστικότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, καθώς με άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας μπορούν να λυθούν, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες, και το ζήτημα της Ασφάλισης και το ζήτημα της Υγείας.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι γίνεται Επερώτηση στη Βουλή για το θέμα από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τους κομμουνιστές αιρετούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ κάλεσε τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τη νεολαία του νησιού, να παρέμβουν άμεσα με δυναμικό και αγωνιστικό τρόπο, μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους γυναικείους συλλόγους, να απαιτήσουν εδώ και τώρα λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας στο νησί, αλλά και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

Για τον κοινό συντονισμό, σχεδιασμό και παρέμβαση κλαδικών και εδαφικών ΚΟΒ

Με βάση τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, τις επεξεργασίες και τις θέσεις που έχουμε διαμορφωμένες, τα καθήκοντα τα οποία προκύπτουν και στα οποία θα κριθούμε όλοι μπροστά στην επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, είναι σαφής στόχος η πρόοδος της κομματικής οικοδόμησης στους κρίσιμους και στρατηγικής σημασίας εργασιακούς χώρους, η ένταξη νέων εργατών από παραγωγικές ηλικίες στις γραμμές του Κόμματός μας.

Βασικός όρος για την υλοποίηση του θεμελιακού καθήκοντος της κομματικής οικοδόμησης σε χώρους δουλειάς είναι ο κοινός συντονισμός, σχεδιασμός και παρέμβαση κλαδικών και εδαφικών ΚΟΒ. Δεν είναι ένα στενά «οργανωτίστικο» ζήτημα, ούτε απλά μια καλύτερη διάταξη δυνάμεων. Είναι ουσιαστική και βασική πλευρά, η οποία δίνει προσανατολισμό και στόχευση στους χώρους στρατηγικής σημασίας, εκεί που κρίνεται η ταξική πάλη.

Η πείρα του ΚΚΕ αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος είναι πολύτιμη, καταγράφει ότι η απώλεια του βασικού προσανατολισμού στην κομματική οικοδόμηση στους κλάδους, τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν στρατηγική σημασία, είχε επιζήμια αποτελέσματα στην πορεία της ταξικής πάλης.

Ορισμένα βασικά συμπεράσματα από την πείρα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Το βάθεμα ενός τέτοιου κοινού επιχειρησιακού σχεδίου για την παρέμβασή μας σε μεγάλα εργοστάσια μάς έχει απασχολήσει αρκετές φορές στην Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από την πείρα που έχει αναπτυχθεί, προκύπτουν θετικά και αδυναμίες, δυνατότητες, αλλά και προβλήματα προς επίλυση.

Ξεχωρίζοντας ορισμένα από αυτά, προκύπτουν τα εξής:

Η άρχουσα τάξη σταθερά επιδιώκει τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σαν βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ιδιαίτερα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να δουλεύει υπό καθεστώς 5μηνων, 8μηνων κ.τ.λ., να μεγαλώνει η κινητικότητα των νέων εργαζομένων, κατ' επέκταση να αυξάνει και η κινητικότητα στις δικές μας δυνάμεις από ένα χώρο δουλειάς σε έναν άλλο. Με αυτή την έννοια, χρειάζεται να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι η αναδιάταξη των δυνάμεών μας δεν ήταν έργο μιας πράξης, αλλά συνεχώς πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ κλαδικών και εδαφικών ΚΟΒ για την παρέμβαση στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τέτοια προγράμματα, χωρίς καθυστέρηση να αναλαμβάνουν δράση και να καθοδηγούνται μέσα στο χώρο δουλειάς τους. Η έλλειψη ενός τέτοιου συντονισμού αφήνει αναξιοποίητες δυνατότητες σε χώρους τους οποίους ιεραρχούμε. Χρειάζονται καλύτερη παρακολούθηση, συστηματική φροντίδα για τη στήριξη των δυνάμεών μας που δρουν σε τέτοιες συνθήκες συνεχούς αλλαγής αντικειμένου εργασίας.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία υπάρχει η κύρια συγκέντρωση του εργατικού δυναμικού σε επίπεδο Περιφέρειας, προκύπτει ότι περιοχές κοντά σε βιομηχανικές ζώνες, όπως αυτή στη Σίνδο, έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών εργατών. Επεξεργαστήκαμε σαν Κομματική Οργάνωση σχέδιο, ώστε οι κλαδικές Οργανώσεις σε συνεργασία με τις αντίστοιχες εδαφικές να προσανατολιστούν καλύτερα σε αυτούς τους δήμους. Σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», κοινές εξορμήσεις και περιοδείες. Παρ' όλα αυτά, όμως, τώρα είναι που χρειάζεται ακόμη πιο ολοκληρωμένα να εντατικοποιήσουμε με σχέδιο την παρέμβασή μας, ειδικά από τις εδαφικές Οργανώσεις, στην οργάνωση κοινών συσκέψεων με βιομηχανικούς εργάτες από κλαδικές και εδαφικές ΚΟΒ. Η καθυστέρηση που υπάρχει σε αυτόν τον άξονα, σε πράγματα δηλαδή που έχουμε αποφασίσει και έχουμε συζητήσει, οφείλεται στο ότι ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό το βάθος της δουλειάς που πρέπει να κάνουμε. Η μεν κλαδική Οργάνωση νομίζει ότι φτάνει η παρέμβασή της γύρω από οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, από την άλλη η εδαφική μένει στο ότι παρεμβαίνει η κλαδική, άρα δε χρειάζεται να δει πιο επεξεργασμένο σχέδιο. Είναι προφανώς ζήτημα καθοδήγησης, αλλά και έλλειψης πρωτοβουλίας, η οποία βασίζεται στην έλλειψη γνώσης.

Η ίδια η πείρα δείχνει ότι μια καλά ριζωμένη εδαφική ΚΟΒ, η οποία γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης της, μπορεί να ανοίξει δρόμους στη δουλειά μας σε χώρους σημαντικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δράση που ανέπτυξε εδαφική ΚΟΒ για τα οξυμένα προβλήματα σχολής μαθητείας που έχει στην ευθύνη της. Η τοπική Οργάνωση εκεί «έπιασε» έγκαιρα το πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει με την έλλειψη λέσχης σίτισης στη σχολή. Εγκαιρα διαμορφώθηκε κοινό σχέδιο παρέμβασης και πρωτοβουλιών. Σηκώσαμε το ζήτημα το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που επέδρασε θετικά στη συνείδηση των σπουδαστών στον άξονα ότι «μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημά μας». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μετρήσαμε νέες γνωριμίες, άνοιξε δρόμος για την παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Συγκέντρωση δυνάμεων σε χώρους και κλάδους στρατηγικής σημασίας

Εχοντας συσσωρεύσει μια πείρα από τη νέα διάταξη των κομματικών δυνάμεων στην Περιοχή και κύρια στις κλαδικές Τομεακές Οργανώσεις, μας απασχόλησε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε ακόμη καλύτερα να καθοδηγήσουμε τους βασικούς χώρους και κλάδους στρατηγικής σημασίας, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις σε κομματικό δυναμικό και στελέχη.

Διαμορφώσαμε ομάδες παρέμβασης αποτελούμενες από συντρόφους από κλαδικές και εδαφικές ΚΟΒ, καθώς και από την ΚΝΕ. Ξεχωρίσαμε συγκεκριμένα εργοστάσια και χώρους οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο βάρος σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, τους οποίους ιεραρχούν αυτές οι ομάδες.

Είναι ένα βήμα το οποίο, πέραν όλων των άλλων, βοηθάει στην εκπαίδευση των δυνάμεών μας, στον προσανατολισμό των συντρόφων από τις εδαφικές ΚΟΒ, στην ωρίμανση των αντίστοιχων δυνάμεων της ΚΝΕ, στη διεύρυνση του επιπέδου παρέμβασης των συντρόφων που είναι μέλη των κλαδικών ΚΟΒ, όπου μέσα από αυτή τη δουλειά και λόγω της σύνθεσης των ομάδων βοηθιούνται να αποκτούν ευρύτερη οπτική των προβλημάτων των εργαζομένων.

Το βασικό που χρειάζεται, όμως, να λυθεί είναι να αποκτήσουμε σταθερή επαφή, να διευρύνουμε τον κύκλο επιρροής, να βαθύνουμε τους δεσμούς μας με τους βιομηχανικούς εργάτες που ζουν στις λαϊκές συνοικίες, που οι εδαφικές ΚΟΒ τους γνωρίζουν και έχουν επαφή, είναι κοντά στο Κόμμα, είναι ψηφοφόροι μας κ.τ.λ.

Αυτή η δουλειά πρέπει να συμβάλει και στο καλύτερο δέσιμο αυτού του κόσμου με τις κλαδικές Τομεακές Οργανώσεις. Μέσα από μια τέτοια δουλειά, ένας κόσμος που ήδη γνωρίζουμε θα εντάσσεται καλύτερα στη δουλειά στον κλάδο, θα γράφεται στο σωματείο, θα εντάσσεται στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών. Αυτή η δουλειά δεν αποτελεί ένα στενό οργανωτικό - τεχνικό καθήκον. Τον εργάτη πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που βεβαίως τον απασχολούν πρωτίστως τα προβλήματα του μεροκάματου, των εργασιακών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα αγωνιά και για το μεγάλωμα των παιδιών, την υγεία, τη μόρφωση κ.ο.κ.

Τα παραπάνω αποτελούν καθήκον και όχι απλή συμβολή μιας εδαφικής Οργάνωσης. Αφορούν τη συνειδητοποίηση τού πόσο διαφορετικό είναι να δουλεύεις σ' ένα χώρο έχοντας από μέσα έναν πυρήνα, σε σχέση με το να μην έχεις. Αφορούν τη συνειδητοποίηση όλου του χώρου ευθύνης, όλου του χώρου που έχει για να δουλέψει μια εδαφική Οργάνωση με κοινωνικά και ταξικά κριτήρια και όχι με αβαθή, ασαφή, στενά, με περιορισμένο τελικά ορίζοντα.

Αντίστοιχα, οι κλαδικές ΚΟΒ δεν πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα κλαδικά αιτήματα και την κλαδική, τη συνδικαλιστική δουλειά, αλλά να αναπτύσσουν τη δουλειά τους ολόπλευρα. Οι κλαδικές εργατικές ΚΟΒ δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι οι εργάτες του χώρου τους μένουν σε κάποια γειτονιά, συνοικία, πόλη, χωριό και εκεί μένει επίσης εργατόκοσμος με πολλά προβλήματα, που ενδιαφέρεται και για το χώρο που μένει. Δεν «πέφτουν» τα ιδεολογικά «ρολά» της ταυτότητας των κομμουνιστών εργατών όταν σχολάνε από τη δουλειά και πάνε στο σπίτι.


Του Θανάση ΧΡΗΣΤΙΔΗ*
*Ο Θανάσης Χρηστίδης είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή απ' την ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορομηλιάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποντιακό και δημοτικό γλέντι με το συγκρότημα των αδελφών Ιακωβίδη και τους Κώστα Κόνιαρη και Γιάννη Μαυρόπουλο.

-- Σήμερα Παρασκευή απ' την ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στη λέσχη του ΤΕΙ Καβάλας.

-- Αύριο Σάββατο απ' τις ΚΟΒ του ΚΚΕ στο δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων, στις 8 μ.μ., στη ταβέρνα «Νικατσιός», στον κόμβο Ζάρκου.

-- Την Κυριακή 17/1, απ' την ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης (Καπνεργατών 1).

Αφιέρωμα για την εμφάνιση της εργατικής τάξης στα Γιάννενα και την πορεία ανάπτυξης της πάλης

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

Από την παρουσίαση του μουσικοαφηγηματικού αφιερώματος
Από την παρουσίαση του μουσικοαφηγηματικού αφιερώματος
Εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού των 97 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, με θέμα: «Η στρατηγική του ΚΚΕ στην πορεία εμφάνισης της εργατικής τάξης και ανάπτυξης της ταξικής πάλης», πραγματοποίησε η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, στις 14 Δεκέμβρη, στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Τάσο Τόκα, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που φώτισε πλευρές της στρατηγικής του ΚΚΕ, με βάση την ιστορική πείρα, τα συμπεράσματα από τη δράση του Κόμματος, ενώ ανέλυσε την επικαιρότητα αυτών των συμπερασμάτων στη σημερινή ανάπτυξη της ταξικής πάλης, στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Ξεχωριστή πλευρά της εκδήλωσης αποτέλεσε το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα. Σε αυτό παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, στιγμές και γεγονότα από την εμφάνιση και την πάλη της εργατικής τάξης στα Γιάννενα, κύρια κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, μέσα από αφήγηση, φωτογραφικό υλικό, ηπειρώτικα και εργατικά τραγούδια.

Το αφιέρωμα προετοίμασε ομάδα μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, κύρια μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας, που συνεχίζουν μάλιστα τη συλλογή στοιχείων για το βάθεμα της μελέτης. Η μουσική επένδυση της εκδήλωσης, στηρίχτηκε στην εθελοντική συμβολή όλων των μουσικών, ενώ η αφήγηση έγινε από την Ζήνα Μαλεζά.

Τα πρώτα βήματα

Κείμενο στον «Ριζοσπάστη» από εργάτη ανταποκριτή, για τις συνθήκες στο εργοστάσιο επιπλοποιίας Σεπετά
Κείμενο στον «Ριζοσπάστη» από εργάτη ανταποκριτή, για τις συνθήκες στο εργοστάσιο επιπλοποιίας Σεπετά
Το αφιέρωμα ξεκίνησε με ηπειρώτικο μοιρολόι, τιμή σε όλους όσοι χάθηκαν στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στην περιοχή. Σε όλο το αφιέρωμα παρουσιάστηκε, μέσα από τα λιγοστά προς το παρόν στοιχεία (ορισμένες ανταποκρίσεις του «Ριζοσπάστη» της εποχής και κάποιες αναφορές του τοπικού Τύπου) η πρωτοπόρα δράση και παρέμβαση στα πρώτα χρόνια του Κόμματος, η επίδραση του μαρξισμού - λενινισμού στα αιτήματα και την πάλη των εργατών. Εντυπωσιακή είναι π.χ. η ανταπόκριση του «Ριζοσπάστη» για την εκδήλωση σωματείων στα Γιάννενα, τον Μάρτη του 1923, με αφορμή την εορταστική επέτειο από το θάνατο του Kαρλ Μαρξ.

Παρουσιάστηκαν οι υλικοί όροι εμφάνισης της εργατικής τάξης στα Γιάννενα από το 1913, όταν τα Γιάννενα απελευθερώθηκαν από τη οθωμανική διοίκηση και εντάχθηκαν στο ελληνικό αστικό κράτος. Στο νομό, η κύρια οικονομική δραστηριότητα περιστρεφόταν γύρω από το εμπόριο, την αγροτική καλλιέργεια και την κτηνοτροφία. Υπήρχαν όμως εργοστάσια επεξεργασίας καπνού, επιπλοποιίας, υποδηματοποιίας, βυρσοδεψίας κ.ά. Ηδη σε αυτήν την περίοδο, παρά τα έκδηλα φεουδαρχικά στοιχεία είχε προχωρήσει η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Ετσι, στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχε ήδη στα Γιάννενα ξεχωριστή συντεχνία των εργοδοτών των βυρσοδεψών και ξεχωριστό σωματείο υπαλλήλων βυρσοδεψών που ιδρύθηκε το 1919. Αντίστοιχα, διαχωρίστηκε η συντεχνία τσαρούχηδων από το εργατικό σωματείο των υπαλλήλων τσαρούχηδων, που ιδρύθηκε και αυτό το 1919. Εως το 1920 ιδρύονται διάφορα σωματεία όπως των εργατών ραπτών «Ο Αγιος Σπυρίδων», εργατών αρτοποιών «Η Περίθαλψη», υποδηματοεργατών, εργατών και εργατριών καπνεργοστασίου, ο Σύλλογος των εν Ιωαννίνοις τεχνιτών οικοδόμων κ.ά. Το 1920 ιδρύεται το «Πανηπειρωτικό Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων».

Ανταπόκριση στον «Ριζοσπάστη» για την απεργία των τσαγκαράδων
Ανταπόκριση στον «Ριζοσπάστη» για την απεργία των τσαγκαράδων
Η οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης δεν πέρασε απαρατήρητη από το αστικό κράτος. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του '30, η τρομοκρατία και η καταστολή πήραν πρωτοφανείς διαστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή στον «Ριζοσπάστη» στις 14/4/1933 εργατών του εργοστασίου επιπλοποιίας Σεπετά: «Στο εργοστάσιο Επιπλοποιίας Πέτρου Σεπετά δουλεύουμε 25 εργάτες. Απ' αυτούς οι 9 είναι νέοι. Για να μην οργανωθούμε, μας έχει χωρισμένους και δουλεύουμε σε τέσσερα καταστήματα. Η εκμετάλλευση είναι αφάνταστη (...) Για το παραμικρό μας διώχνει. Στο εργοστάσιο δεν υπάρχουν προφυλακτήρες (...) Οι όροι υγιεινής είναι άθλιοι. Από την υγρασία, τη σκόνη και το κρύο είμαστε όλοι άρρωστοι και προφυματικοί... Εκτός από μας εκμεταλλεύεται και 15 μαθητές του Ορφανοτροφείου Γεωργίου Σταύρου που δουλεύουν τσάμπα με τη δικαιολογία της μαθήτευσης. Με την εκμετάλλευση τη δική μας έκανε ολόκληρα εκατομμύρια. Στις εκλογές μάς επέβαλε να ψηφίσουμε το μεγαλοκαρχαρία Μελά. Στο εργοστάσιο έχουμε και έναν χαφιέ που προδίδει κάθε κίνησή μας. Γι' αυτό πρέπει να οργανωθούμε, να βγάλουμε εργοστασιακή επιτροπή, ιδρύοντας σωματείο και να παλέψουμε...».

Οργάνωση της πάλης και εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην οργάνωση της πάλης των δασκάλων στα Γιάννενα, που το 1919 εκδηλώνουν ξεκάθαρο ταξικό κριτήριο για τη θέση και το ρόλο τους, κάτω και από την επίδραση του ΣΕΚΕ. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση (εγκύκλιος) που δημοσιεύουν στις 25 Μαρτίου του 1920: «Εκ του λαού προερχόμεθα, εις αυτόν ανήκομεν και χάριν αυτού εργαζόμεθα. Είμεθα οι μορφωμένοι εργάται του εργατικού λαού. Την στιγμήν ταύτην καθ' ήν γίνεται ο σφοδρός αγών της επικρατήσεως των τάξεων, ημείς οι κυμαινόμενοι και διστάζοντες μέχρι σήμερον, πρέπει τάχιστα να ταχθώμεν με τον εργάτην (...) Ας επιζητήσωμεν και ας εξασφαλίσωμεν την σοβαράν βοήθειάν του».

Παρουσιάστηκαν αιματοβαμμένες απεργίες για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1930 και του 1934, η απεργία των τσαγκαράδων τον Νοέμβρη του 1930: Στο πλαίσιο πανελλαδικής παντσαγκαράδικης απεργίας που διήρκησε περίπου 20 ημέρες, συμμετείχαν στα Γιάννενα 120 εργάτες που συνέχισαν τον αγώνα μέχρι τη νίκη.

Σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτήν την εποχή η εργατική τάξη των Ιωαννίνων διοργάνωσε επίσης εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε εργάτες άλλων περιοχών της χώρας, όπως στις 16/5/1934 που προκηρύσσεται πανελλαδική απεργία «εις ένδειξη διαμαρτυρίας στη σφαγή των λιμενεργατών της Καλαμάτας». Επιπλέον, η πάλη των εργατών δεν περιορίστηκε στα οικονομικά - συνδικαλιστικά αιτήματα. Τα σωματεία, οι επιτροπές ανέργων απαίτησαν κατάπαυση της τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Βενιζέλου, την κατάργηση του «Ιδιώνυμου» ενάντια στους κομμουνιστές, την κατάργηση των κάτεργων και εξοριών, όπως ήταν ο Ουλαμός Καλπακίου, οι φυλακές Ακραίου Ιωαννίνων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας.

Ξεχωριστό κομμάτι αφιερώθηκε στην εκδήλωση στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των οικοδόμων και ειδικά των «χτιστάδων», των τεχνιτών της πέτρας, που επέδρασε στην οργάνωση της εργατικής τάξης. Από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας και από τα χωριά των Τζουμέρκων ξεπήδησαν ολόκληρες γενιές τεχνιτών της πέτρας, γνωστοί και ως «κουρδαίοι» που μετανάστευσαν κύρια στα Βαλκάνια, αλλά και ακόμη πιο πέρα, στις ΗΠΑ, στην Αιθιοπία, στην Περσία, για κατασκευή μεγάλων έργων.

Αξιοσημείωτοι είναι και οι αγώνες των αγροτών - κτηνοτρόφων της περιοχής. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στιγμές από τον αγώνα τους όπως π.χ. η επιστολή του φτωχού αγρότη από το Πέραμα στον «Ριζοσπάστη» στις 15/6/1932: «Στο χωριό μας έχουμε φοβερή φτώχεια (...) Κοντά σ' αυτά έχουμε και το φοροκυνηγητό από τους χωροφύλακες. Προ ημερών ήρθε στο χωριό μας ένας νωματάρχης με δύο χωροφύλακες για να εισπράξουν εντάλματα. Οι χωριάτες μπροστά στη ληστεία αυτή του κράτους έπιασαν στο ξύλο τους χωροφύλακες και τους έκαναν να φύγουν (...) Αυτοί όμως ξαναγύρισαν και μετέφεραν τους αγρότες στις φυλακές Ακραίου, απ' τις οποίες βγήκαν αφού πούλησαν ό,τι είχαν στα σπίτια τους, τεντζερέδες και γεωργικά εργαλεία για να πληρώσουν τους φόρους (...) Καταλαβαίνουμε πως για να σωθούμε πρέπει να παλέψουμε κάτω από τη σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Τέλος, σύντομη αναφορά έγινε στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Γι' αυτήν την περίοδο, χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων που το 1946-1948 εμφανίστηκε με την ονομασία «Κέντρο Εθνικοφρόνων Εργατοϋπαλλήλων Ηπείρου», παίρνοντας σαφή ταξική θέση απέναντι στους αντάρτες του ΔΣΕ και τους εργάτες που πάλευαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα προς τη σύγχρονη εργατική τάξη των Ιωαννίνων να συνεχίσει να γεμίζει με ακόμη πιο λαμπρές και επαναστατικές σελίδες το βιβλίο της ταξικής πάλης και της Ιστορίας στα Γιάννενα και τη δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ