Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στις εξής πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες:

-- Σήμερα Πέμπτη, στην Πάτρα, στις 18.30, στο κλειστό γήπεδο της ΕΑ Πατρών.

-- Αύριο Παρασκευή, στα Ιωάννινα, στις 21.00, στο κέντρο Καρβούνη στην Ελεούσα.

-- Το Σάββατο 17/1, σε συγκέντρωση νεολαίας στην Αθήνα, στις 19.00, στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

-- Την Κυριακή 18/1, στη Θήβα, στις 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

ΑΘΗΝΑ
Στις 22 Γενάρη η κεντρική συγκέντρωση

Το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Γενάρη, στις 7.00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 20 Γενάρη η συγκέντρωση

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 20 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο ρ/σ Παραπολιτικά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα δώσει συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» και τις δημοσιογράφους Λ. Δουκακάρου και Ανδ. Ζαρακέλη, σήμερα Πέμπτη, στις 14:30.

ΚΚΕ - ΚΚ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους διαχειριστές του καπιταλισμού

Κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων για την επίσκεψη Ραχόι στην Ελλάδα

Με τίτλο «Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους διαχειριστές του καπιταλισμού» το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και το ΚΚΕ εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση για την επίσκεψη Ραχόι στην Ελλάδα:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, στην Ελλάδα, για να στηρίξει το κόμμα της ΝΔ, έρχεται μετά την ανάλογη εκδήλωση υποστήριξης του PODEMOS και της "Ενωμένης Αριστεράς" στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυνάμεις του νέου δικομματισμού στην Ελλάδα προβάλλουν τους συμμάχους τους στην Ισπανία και στο όνομα του λεγόμενου "Μετώπου του Νότου" επιχειρούν να αποσπάσουν την ψήφο των εργαζομένων. Σκοπός, όμως, τόσο των "δεξιών", όσο και των "αριστερών" διαχειριστών δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την ενίσχυση των αυταπατών ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός μπορούν να γίνουν "βιώσιμοι" για τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ και το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας καταδικάζουν τη διεθνή επιχείρηση παραπλάνησης των λαών που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των συμμάχων τους, και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε όλους τους διαχειριστές του καπιταλισμού που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να αρπάξουν την ψήφο του λαού και να εφαρμόσουν σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική.

Η απάντηση που αντιστοιχεί στα συμφέροντα του ισπανικού και του ελληνικού λαού είναι ισχυρό ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Προσήλωση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ζητούν κεφάλαιο και ΕΕ

Για νέες «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» ενόψει των νέων «περίπλοκων στιγμών» που έρχονται για τους λαούς της Ευρώπης μίλησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Ισπανίας...

Τη συνέχιση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο προανήγγειλαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισπανίας Αντ. Σαμαράς και Μ. Ραχόι, σε κοινές δηλώσεις τους χτες στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι θα έρθουν και νέα μέτρα σε βάρος του λαού, ως συνθήκη αναπόδραστη στο πλαίσιο της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας της που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του που επιχειρεί να εμφανίσει στήριξη από το εξωτερικό στο δικό του μείγμα διαχείρισης, στον προεκλογικό συναγωνισμό του με τον ΣΥΡΙΖΑ για το χρίσμα διαχείρισης της αστικής εξουσίας.

Σε αυτήν τη βάση, ο Αντ. Σαμαράς θύμισε ότι η Ισπανία δάνεισε μέσω του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, 26 δισ. ευρώ και ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν καθώς η «βοήθεια» που δόθηκε στην Ελλάδα διέπεται από ένα πλαίσιο «κανόνων», δηλαδή την εξόφληση του δανείου με ταυτόχρονη προώθηση μεταρρυθμίσεων στη λεγόμενη αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναδιαπραγμάτευσης του τρόπου εξόφλησης του χρέους (το οποίο ούτε δημιούργησε ο λαός, ούτε ωφελήθηκε από αυτό), ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεν γίνεται να αλλάζουν οι κανόνες δανεισμού κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε τη χώρα σε νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού. Βέβαια, διεκδικώντας ο ίδιος το ρόλο του ικανότερου διαχειριστή, θέλει και αυτός κάπου είδους «κούρεμα», εξ ου και αναζητά μέσω «διαπραγμάτευσης» μια «επιμήκυνση» των χρόνων αποπληρωμής ακόμα και μείωση επιτοκίου, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτηση του χρέους για περαιτέρω ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει εκ νέου τις προωθούμενες «τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του.

Τέλος, θέλοντας να στοιχίσει το λαό πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων παρουσίασε ως λύση το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», που η Κομισιόν σχεδιάσει να ρίξει στην ευρωενωσιακή οικονομία, χρήματα που θα πάνε κι αυτά για την τόνωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Ερχονται περίπλοκες στιγμές παντού στην ΕΕ»

Στην ίδια γραμμή, ο Μ. Ραχόι εστίασε και αυτός στην ανάγκη προστασίας του ευρώ, μέσω διείσδυσης ευρωενωσιακών ομίλων σε άλλες ζώνες. Συμφώνησε στην ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι «μεταρρυθμίσεις», καθώς έτσι «θα οικοδομήσουμε πιο σίγουρες οικονομίες», όπως είπε, παραπέμποντας στη σταθεροποίηση και ενίσχυση του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του διεθνώς.

Βάζοντας πλάτη στην προεκλογική εκστρατεία Σαμαρά, συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε (σ.σ: πολιτική) σταθερότητα και όχι αστάθεια, βεβαιότητα και εμπιστοσύνη, μια ισχυρή κυβέρνηση που θα κάνει όσα πρέπει να γίνουν». Σε αυτό το πνεύμα, υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται να παίρνουν «αποφάσεις δύσκολες αλλά αναγκαίες» και αναγνώρισε ότι «υπήρξαν χρόνια σκληρά». Προειδοποίησε ωστόσο ότι, στη βάση των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, «θα πρέπει να περάσουμε από περίπλοκες στιγμές στην Ελλάδα και την Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Για δε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της εξόφλησης του χρέους από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε κι αυτός να σημειώσει ότι εντός ΕΕ «δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να αλλάζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στήριξη Καραμανλή - Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Στην προεκλογική μάχη, η ΝΔ έριξε και τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρό της Κ. Καραμανλή, ο οποίος έκανε δήλωση ζητώντας ενίσχυσή της, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Στο μεταξύ, σε μια παρέμβαση που πιθανά αντανακλά βλέψεις για το μετεκλογικό αστικό πολιτικό σκηνικό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και επίτροπος της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, τοποθετούμενος στο Κολέγιο της Κομισιόν εστίασε στην ανάγκη «ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ζητώντας ουσιαστικά μια χαλάρωση του Συμφώνου (όπως ζητούν π.χ. οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας), επέμεινε ότι η Κομισιόν πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν της στα οικονομικά προγράμματα των κρατών - μελών όχι μόνο τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας αλλά και τις «τεράστιες θυσίες» των πολιτών.

Παραπέρα έθεσε το ερώτημα: Αν η «ευελιξία» αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ενίσχυση της «ανάπτυξης», γιατί να μην ενθαρρύνει η Κομισιόν τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική αυτή, προσφέροντάς τους την «ευελιξία» ως επιβράβευση στις προσπάθειές τους.

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
«Σεισάχθεια» σε όφελος των τραπεζών

Από τα περί της «εθνικοποίησης» των τραπεζών και τις «καταγγελίες» για τα κρατικά πακέτα ενίσχυσης και από τις θέσεις για τη «σεισάχθεια» στα «κόκκινα» δάνεια, μέσα από μια διαδικασία αλλεπάλληλων αναπροσαρμογών και αναδιπλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως «προστάτης των τραπεζών» και της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων με τραπεζική ρευστότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορόεδρός του, Αλ. Τσίπρας έδωσε τις προάλλες και νέα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, «διευκρινίζοντας» ότι η υλοποίηση της πρότασής τους για τα «κόκκινα» δάνεια θα συναρτηθεί με το συνολικό θέμα που αφορά στο τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα. Δηλαδή, με απλά λόγια, φούμαρα οι υποσχέσεις περί «σεισάχθειας». Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με τα γενικότερα ζητήματα του κεφαλαίου, με τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, για την οποία ο ΣΕΒ έχει επισημάνει πως «απαιτείται συντονισμένη δράση, ώστε η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσει κεφάλαια στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων»...

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις που προτείνονται για τα «κόκκινα χρέη» έχουν ως κριτήριο πώς θα γίνουν βιώσιμα, δηλαδή πώς θα μπορούν να αποπληρωθούν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα πάρουν τα χρήματά τους. Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες εξέφραζαν επιφυλάξεις σχετικά με το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, γιατί το κύριο ζήτημα για τις τράπεζες είναι πώς θα εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των χρεών και όχι η συγκέντρωση τίτλων ιδιοκτησίας σε συνθήκες μάλιστα που η αγορά ακινήτων ασθμαίνει.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν παρουσιαστεί πριν από λίγους μήνες για ρύθμιση των χρεών των οφειλετών περιλάμβαναν όρους που στην πραγματικότητα θα σήμαινε μνημόνιο και επιτήρηση για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια που θα έμπαινε στις ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, αγωνιά για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων «νομισματικής χαλάρωσης», που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ελπίδα να πάρουν μπροστά η καπιταλιστική οικονομία και τα επιχειρηματικά κέρδη. «Γιατί έχει καθυστερήσει δραματικά να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Καταστατικό της;», είναι η σχετική Ερώτηση που απηύθυνε προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Παπαδημούλης...

Το πόσο «ριζοσπαστικές» και «φιλολαϊκές» είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από το γεγονός ότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με τις παρεμβάσεις των κυρίαρχων τμημάτων της ελληνικής αστικής τάξης. Είναι ολοφάνερο πλέον το γεγονός ότι συμπλέουν ακόμη και σε σημείο απόλυτης ταύτισης, σε ό,τι αφορά τα στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, στον επιτελικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΚΤ (και εταίρος της τρόικας) γύρω από τη σωτηρία του «κοινού νομίσματος» και των καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΡΙΖΑ
Πολλά «τιτιβίσματα» προς το κεφάλαιο...

Eurokinissi

Καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, αναπτυξιακές κοινοπραξίες με επιχειρηματικούς ομίλους και κράτη,ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο το ΝΑΤΟϊκό, αλλά και το ευρωενωσιακό, ήταν οι βασικοί άξονες της συνέντευξης που παραχώρησε χτες ο Αλ. Τσίπρας διαδικτυακά, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter. Παράλληλα, στις ερωτήσεις για το αν και πότε θα γίνουν παρεμβάσεις ανακούφισης του λαού σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν σε ανεργία, υγεία, παιδεία κ.ά., ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν έχει μαγικό ραβδί και πως, εάν και εφόσον ρυθμιστεί το χρέος, θα προχωρήσουν ορισμένες παρεμβάσεις!

Με τη σειρά που του τέθηκαν οι ερωτήσεις, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τις επιχειρήσεις ότι «δε θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές» και υποσχέθηκε σε επενδυτές «σταθερό φορολογικό σύστημα». Ξεκαθάρισε ότι δε θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά ούτε κανένας άλλος φόρος, αφού, όπως είπε, δίχως αυτούς «δεν μπορούν να σταθούν κοινωνικές δομές», όπως π.χ. τα νοσοκομεία.

Προανήγγειλε «επανεξέταση» (και όχι ακύρωση) των ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας όμως: «δεν είμαστε κρατιστές ... η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για την ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί να είναι σε δημόσιο έλεγχο». Κάνοντάς το πιο λιανά, μίλησε συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ λέγοντας ότι «ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να είναι εξολοκλήρου σε ιδιώτες» (αλλά μάλλον εν μέρει), παραπέμποντας στη δέσμευση για μείωση του ενεργειακού κόστους στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες σημείωσε πως αυτές έχουν ήδη μειωθεί πάρα πολύ και κάθε παραπέρα μείωση θα έθετε σε κίνδυνο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ρωτήθηκε για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, καθησυχάζοντας το κεφάλαιο πως μέσα από εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πετύχει το στόχο για αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή. «Η χώρα δεσμεύεται από συμφωνίες και θεσμικό πλαίσιο που, αν δεν το τηρήσουμε, θα δημιουργηθεί θέμα συνέχειας της παρουσίας μας. Εμείς λοιπόν σκοπεύουμε να ασκήσουμε έντονη δραστηριότητα σ' αυτούς τους οργανισμούς στην κατεύθυνση υπεράσπισης μιας στρατηγικής για εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη, εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων, χωρίς να αποδεχόμαστε άκριτα τις κατευθύνσεις και αποφάσεις των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θα ήταν όμως άστοχο από πλευράς μας να βάζαμε, και δεν είναι στην πρόθεσή μας, να ανοίξουμε ένα θέμα που θα μας οδηγήσει σε ρήξη χωρίς κέρδος», ήταν η δήλωσή του.

Μάλιστα, λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει «ενεργητικό ρόλο σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχει» (προφανώς και στο ΝΑΤΟ) και δε θα στηρίζει επεμβάσεις έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αν και είναι γνωστό ότι το δίκαιο αυτό είναι που νομιμοποιεί τα αιματοκυλίσματα των ιμπεριαλιστών.

Σε ερώτηση για το αν θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, κράτησε ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα, λέγοντας ότι «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δε σημαίνει ή με το Ισραήλ ή με την Παλαιστίνη, σημαίνει σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, θέλουμε να διατηρήσουμε σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει κράτος».

Ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε τα χέρια ψηλά για τους μακροχρόνια ανέργους, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «από τη μια μέρα στην άλλη» και απαιτεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπερασπίστηκε την ιδιωτική πρωτοβουλία στην υγεία, παραπέμποντας τη στήριξη του δημόσιου τομέα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. «Θα μπορέσουμε να τα ξαναχτίσουμε σιγά - σιγά στο βαθμό που θα έχουμε και θετική εξέλιξη στο θέμα του χρέους... μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως ανεργία, υγεία, παιδεία, που έχουν και δημοσιονομικό κόστος, θα εξαρτηθούν κι απ' την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χτίζει γέφυρες εντός και εκτός...

Την ίδια στιγμή, για «ανεπίσημες επαφές» του Αλ. Τσίπρα με αξιωματούχους της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», ώστε να αναζητηθούν σημεία επαφής. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες «κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία» επεκτείνουν τις επαφές τους με την Αθήνα πέραν της κυβέρνησης και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει, υποστηρίζεται, και για την ΕΚΤ και το Eurogroup. Η πρωτοβουλία ανήκει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύνδεσμός του με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τις Βρυξέλλες, φέρεται να είναι ο Γ. Ασμουσεν, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και σήμερα γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον Ασμουσεν δεν έχει δοθεί επισήμως εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για διάνοιξη διαύλου, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ «είναι ενήμεροι και δεν το εμποδίζουν».

Τα νταραβέρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με όλους όσοι χαράζουν τη στρατηγική που τσακίζει το λαό φαίνεται να αποδίδουν. Σύμφωνα με την «Handelsblatt», που φιλοξένησε και άρθρο του Αλ. Τσίπρα: «Δε φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους».

Στο μεταξύ ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», καταχωνιάζοντας τα κάλπικα διλήμματα «λιτότητα ή ανάπτυξη», ανέδειξε ως δίλημμα των εκλογών το «αν η χώρα την 26η Ιανουαρίου θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση και εάν διεθνώς θα σταλεί ένα μήνυμα κλεισίματος της περιόδου πολιτικής αστάθειας».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι θα είναι επιτυχής», ενώ ομολόγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν τη στιγμή ένα πρόγραμμα που δεν προβλέπει χαλάρωση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών συμφωνιών για να εφαρμοστεί, προϋποθέτει συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας, δε δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά, προστατεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο μηδέν του εισοδήματος και κάνει κάτι για τη μεσαία τάξη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ήταν επίσης αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν «σε μια πολύ συγκεκριμένη προγραμματική βάση ... μια αναγκαία μίνιμουμ προγραμματική βάση συνεργασίας ... Νομίζω ότι χωρούνε πολλοί σε αυτήν την πρόταση συνεργασίας ... Οι καιροί απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες μέσα στην ίδια την κοινωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χτες με ανακοίνωσή του να εγκωμιάσει τον Δ. Αβραμόπουλο για τη δήλωσή του ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του Νότου. «Συνιστά μια σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, όχι μπαλαντέρ σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο MEGA

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Δ. Κουτσούμπα στη συνέντευξη.

***

 • Για το γιατί το ΚΚΕ αρνείται να συνδράμει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ζήτημα είναι όλη αυτή η κοροϊδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια και την προεκλογική περίοδο, παρότι η προεκλογική περίοδος πάντα διανθίζεται με κάποια συνθήματα πιο ανατρεπτικά, πιο επαναστατικά, με κάποιες φράσεις που μπορεί να χαϊδεύουν αφτιά κάποιων ανθρώπων που έχουν συνηθίσει να ακούνε έτσι, που προέρχονται από την Αριστερά, είναι αριστεροί, νιώθουν ριζοσπάστες, θέλουν πραγματικές ανατροπές σ' αυτήν την κοινωνία, βλέπουν ότι δεν πάει άλλο.

Οταν εγκαλεί το ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας με περισσό θράσος ότι "είναι αδιανόητο να μη συνεργαστεί με ένα κόμμα της Αριστεράς", όπως αυτοαποκαλείται, εμείς έπρεπε να το αποκαλύψουμε, είναι καθήκον μας να το απαντήσουμε, ότι είναι αδιανόητο να καλεί σε συνεργασία το ΚΚΕ, και μάλιστα εξ ονόματος της Αριστεράς για να σώσουμε μαζί το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωζώνη, τους μονοπωλιακούς ομίλους, όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την κρίση».

 • Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά εξ ονόματος της Αριστεράς. Αλλά, ξέρετε, σ' αυτήν τη χώρα, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, αριστερούς βλέπουμε στο κόμμα του κ. Τσίπρα και ήταν πρώην συνεργάτες, στενοί σύμβουλοι του κ. Σημίτη, για παράδειγμα, ήταν στενοί σύμβουλοι του κ. Γ. Παπανδρέου, είναι η κ. Τζάκρη, είναι οι διάφοροι άλλοι κύριοι που περιδιαβαίνουν στα διάφορα κόμματα...».

 • Για τους ισχυρισμούς Τσίπρα ότι αποκλείει συνεργασία με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου και τη ΝΔ.

«Οπως απέκλειε και το ΠΑΣΟΚ πριν τη ΝΔ και η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, πριν ακριβώς 2,5 χρόνια και μάλιστα με οξείες εκφράσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα, το δικομματικό παιχνίδι, το διπολικό παιχνίδι δυστυχώς έτσι παίζεται, δεκαετίες τώρα, στη χώρα μας και, από αυτήν την άποψη, σήμερα υπάρχει τεράστια πείρα του ελληνικού λαού. Και εμείς αυτό που λέμε στο λαό απλά, ιδιαίτερα σ' αυτούς που αισθάνονται αριστεροί, είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την πείρα τους, να φύγουν από αυτά τα κόμματα και να ενισχύσουν μόνο το ΚΚΕ. Γιατί πραγματικά είναι εγγύηση, δύναμη που κοιτά το λαό στα μάτια καθαρά, μιλά με συνέπεια και δεν κάνει συνεχείς αλλαγές τοποθετήσεων ανάλογα με το τι το συμφέρει και με το ακροατήριο, επειδή θέλει να αποσπάσει κάποιες ψήφους την επόμενη Κυριακή ώστε να τις αξιοποιήσει στη συνέχεια σ' αυτό που έχει η ηγεσία του ως σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα».

Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει με την πάλη των λαών, η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι
 • Για το πώς εξηγείται το ότι η αναγνώριση της συνέπειας του ΚΚΕ, των θέσεών του ενάντια στην ΕΕ, σε μια τέτοια περίοδο, δε φαίνεται να μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών του.

«Σ' αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός ή, καλύτερα, να σκεφτεί στις 25 του Γενάρη. Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει με την πάλη των λαών, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αλλάξει. Και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα πολιτικά κόμματα θεωρούν ότι αυτή η ΕΕ μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή σε κάποιες κυβερνήσεις της Ευρώπης ή στη χώρα μας. Ομως είναι ξεκάθαρο ότι άλλο ΕΕ, άλλο Ευρώπη. Αυτό είναι το ζήτημα που θέτουμε στον ελληνικό λαό και το οποίο το ενστερνίζεται ένα 30%, απ' ό,τι βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις. Σε αυτούς ακριβώς απευθυνόμαστε, σε αυτό το 30% που λέει ότι αυτή η ΕΕ, από τότε που δημιουργήθηκε, από την ΕΟΚ με τα χρυσά κουτάλια που μας έταζαν, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στη συνέχεια, την ένταξη στην ΟΝΕ με τεράστιες θυσίες και τότε για το λαό, που πανηγυρίστηκε ως τεράστια επιτυχία και μετά ήρθε σε αυτήν την κατάντια η χώρα μας, ο λαός μας. Δεν μπορεί να μη βγουν συμπεράσματα πλέον συσσωρευμένα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο λαός μας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα».

 • Για το αν προβληματίζεται το ΚΚΕ γιατί αυτό το κλίμα το εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή ο ελληνικός λαός έχει πλέον μνήμη, έχει γνώση, πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο αυτήν τη μνήμη και την πείρα, να μην παραπλανηθεί πάλι, να μην ξεγελαστεί για μια ακόμα φορά από προεκλογικές κορόνες και αντιπαραθέσεις. Ζήσαμε, για παράδειγμα, μια Αριστερά η οποία είχε και πιο προωθημένα συνθήματα και στην κυβέρνηση της χώρας μας. Ζήσαμε το ΠΑΣΟΚ με το «στις 18 θα έχουμε σοσιαλισμό», με το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», με το «έξω οι βάσεις», με «κοινωνικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων», που ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά δεν τα έχει καν ούτε ως προεκλογικά συνθήματα, άσχετα αν εμείς πιστεύουμε ότι ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά θα τα υλοποιήσει. Και βεβαίως, σε αυτήν την πορεία την είδαμε την κατάληξη όλων αυτών.

Πρέπει αυτή η πείρα να αξιοποιηθεί, ότι πάει να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και την έχει πάρει, έχει γίνει ή γίνεται ένα κλασικό πλέον αστικό κόμμα μιας διαχείρισης και απλώς δίνει διαπιστευτήρια, πράγμα που το κρύβει. Και βεβαίως σε αυτό βοηθάει και ο άλλος πόλος, βοηθάει και η ΝΔ στο να παρουσιάζεται ως αριστερός, ως κίνδυνος, ως τεράστια επικινδυνότητα για την ελληνική οικονομία και το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ. Βοηθάει και παίζουν αυτό ουσιαστικά το παιχνίδι».

Οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης έχουν αντικειμενική βάση για να τα βρουν
 • Για το ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και τις πιθανότητες να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Αντικειμενικά υπάρχει η βάση και για μεγάλο συνασπισμό. Και για συνεργασία των δύο κομμάτων. Από την άποψη των θέσεών τους, των προγραμμάτων τους, θεωρούμε ότι έχουν τέτοιες ομοιότητες που μπορούν να καθίσουν και να τα συμφωνήσουν. Δεν το θεωρούμε ώριμο πολιτικά, γιατί η αντιπαράθεση αυτή, έτσι όπως έχει οξυνθεί, δε γίνεται. Αν πάρεις τα βασικά ζητήματα - Ευρωζώνη, δρόμος ανάπτυξης, τι θα κάνουν με το χρέος, διαπραγμάτευση, μη μου πείτε τώρα ότι η διαφορά είναι βιώσιμο, μη βιώσιμο, αν θα γίνει κούρεμα ή όχι. Και η ΝΔ θα συμφωνούσε σε ένα κούρεμα ή επιμήκυνση που λέει τώρα. Αλλά το ζήτημα είναι άλλο, ότι αυτά σημαίνουν μέτρα συγκεκριμένα. Αυτά δε λένε στο λαό. Αρα κοινή βάση υπάρχει. Δεν είναι ρεαλιστικό, κατά τη γνώμη μου, αυτήν τη στιγμή να γίνει. Ομως μπορεί να δούμε κυβερνήσεις συνεργασίας με μικρότερα κόμματα ή ανοχή, όπως λένε άλλα κόμματα να δώσουν. Το ΚΚΕ δε θα δώσει ανοχή. Το ΚΚΕ έχει καθαρές θέσεις, αυτές λέει προεκλογικά, αυτές θα πει και μετεκλογικά. Δε θα δώσουμε ανοχή, πολύ περισσότερο δε θα δώσουμε στήριξη, και δε μιλάμε εδώ για ένα νόμο φιλολαϊκό που μπορεί να φέρει».

 • Για το λόγο που ο Αλ. Τσίπρας επαναφέρει το θέμα της συνεργασίας παρά την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ.

«Νομίζω ότι απευθύνεται σε ένα αριστερό ακροατήριο, σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί, οι οποίοι θέλουν μια λύση κυβερνητική, όποια κι αν είναι αυτή, να φύγουν οι προηγούμενοι και να έρθουν οι επόμενοι. Μόνο που η θέση ενός πολιτικού κόμματος δεν μπορεί να εκφράζει ένα λαϊκό αίσθημα, όσο κι αν είναι γνήσιο αυτό και υπαρκτό, να φύγουν οι προηγούμενοι. Το ΚΚΕ λέει να φύγουν οι προηγούμενοι και να μην ξαναγυρίσουν με την πολιτική που είχαν, αλλά πρέπει τώρα ο λαός μας πριν την κάλπη να σκεφτεί και σε ποιους θα δώσει την εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Ισχυρό ΚΚΕ, η εγγύηση για το λαό στην «επόμενη μέρα»
 • Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ψηφοφόρους του ΚΚΕ με αυτήν την τακτική και αν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο λόγω της πόλωσης.

«Οχι, δε νομίζω, απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, εγώ σας είπα ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν οπαδοί, ψηφοφόροι του ΚΚΕ, απ' το 2012 ή σε άλλα κόμματα.

Οπωσδήποτε η πόλωση μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα, άρα λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγήσουμε ότι πρέπει να σκεφτεί κυρίως την επόμενη μέρα και όχι τώρα μέσα απ' την οργή του, την αγανάκτησή του, να πάει να δώσει την ψήφο του έτσι πεισματικά, χωρίς να σκεφτεί τι θα ακολουθήσει. Διότι δεν είναι εδώ η κυβέρνηση μόνο και ο σχηματισμός της που θα γίνει και δεν το φοβάται κανένας αυτό πλέον. Αυτήν τη στιγμή, εμείς που συζητάμε με τον κόσμο βλέπει ότι θα γίνει κάποια κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς. Ομως είναι κρίσιμο ζήτημα να υπάρχει και αντιπολίτευση σ' αυτήν τη χώρα, γιατί έτσι λειτουργεί και το σύστημα, έτσι μπορούν οι εργαζόμενοι να ανακουφιστούν, έτσι αναπτύσσεται το κίνημα. Αρα εμείς θεωρούμε ότι ο ρόλος του ΚΚΕ απ' τη θέση μιας μαχητικής δυναμικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη Βουλή και μέσα στο λαό που θα πιέζει, θα διεκδικεί, θα ζητά να έρθουν πίσω οι απώλειες των εργαζομένων που είχαν τα χρόνια της κρίσης, που θα δυναμώνει την πάλη του ώστε να μην περνάνε νέα μέτρα αντιλαϊκά, μια σειρά πράγματα...».

 • Για το αν η λογική του ΚΚΕ λέει «άσε να πας εσύ στην κυβέρνηση και θα σε ξεπουπουλιάσω εγώ από τα αριστερά».

«Οχι, είναι καθαρή λογική. Είναι πολύ καθαρή λογική και ζητάμε απ' τον κόσμο να σκεφτεί αυτό: Οτι την επόμενη μέρα χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, δε χρειάζεται έναν μπαλαντέρ σε μια κυβέρνηση η οποία θα ενσωματώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα υποτάξει το λαό μας, γιατί θέλει υποταγμένο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει την πολιτική αυτή που έχει μέσα στην ΕΕ, των αντιλαϊκών μέτρων, της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους δανειστές, που θα φέρουν και νέα μέτρα για τους εργαζόμενους. Δε θα είναι μόνο αυτά, θα συντηρήσει όλα τα προηγούμενα τα οποία τώρα αρχίζει και τα νιώθει πολύ καλά ο λαός στο πετσί του. Θα πρέπει να έχει ισχυρό, δυνατό ΚΚΕ. Αυτή είναι η εγγύηση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Το ΚΚΕ είναι το μόνο αντίπαλο δέος στις «αδιαπραγμάτευτες συμφωνίες» τους

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας

Το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος βουλευτής επικρατείας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, όπου μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι είναι ευκαιρία ο λαός να δείξει ότι κάνει ένα βήμα μπροστά, ότι χειραφετείται και δεν είναι διατεθειμένος να ζήσει πάλι μια από τα ίδια, με άλλα πρόσωπα. «Την επόμενη μέρα χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ» υπογράμμισε, «αυτό είναι που δε θέλουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν το λαό στη γωνία, να μη διεκδικεί, γιατί έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα και πολιτικές. Ανάμεσα στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει για την αδιαπραγμάτευτη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, την αναγνώριση του χρέους, την ενίσχυση των μονοπωλίων, είναι και το αδυνάτισμα του ΚΚΕ για να έχουν το πεδίο ελεύθερο στη νέα επέλαση που ετοιμάζουν. Γι' αυτό ζητάνε την ανοχή από το Κόμμα μας. Από τη μία ζητάνε ανοχή και από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει παρανοϊκή την αποδέσμευση από την ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει άνθρωποι λαϊκοί, εργαζόμενοι που νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες να τους γυρίσουν την πλάτη και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Ειδικά τώρα που οι επιθέσεις φιλίας από την αξιωματική αντιπολίτευση θα ενταθούν, κανένας δεν πρέπει να υποκύψει. Είναι καθαρό ότι θέλουν να υποκλέψουν τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση, το δίκαιο αίσθημα να ξεφορτωθούμε τη ΝΔ και την πολιτική της. Ομως, όλοι πρέπει να σκεφτούν την επόμενη μέρα και να μη δώσουν την ευκαιρία να τους ξεγελάσουν ξανά, να έρθουν κι άλλα χαμένα χρόνια».

Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να αντιμετωπίσει τον αληθινό αντίπαλο

«Καταλαβαίνουμε ότι το ΚΚΕ θέλει να ανατραπεί η σημερινή πολιτική και να οικοδομηθεί ένα άλλο σύστημα στην Ελλάδα», ανέφερε μια εργαζόμενη, «όμως αυτό θα πολεμηθεί από μηχανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας». Ορμώμενος από την επισήμανση αυτή, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι αυτή η μοναδικά ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι σίγουρο ότι θα βρει αντίπαλους. Αυτούς μπορεί να τους αντιμετωπίσει μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που βέβαια θα βρει και συμπαραστάτες λαούς από άλλες χώρες. Οπως είπε «αντίπαλοι σε αυτήν την πορεία, όπως και σήμερα, είναι τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι. Επίσης, οι συνεργάτες τους διεθνώς, όπως το Σίτι του Λονδίνου, οι λέσχες των πλουτοκρατών όπως στο Κόμο, που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συχνάζουν και μετά ξαναφορούν το φιλολαϊκό προφίλ».

Σε αυτήν τη βάση, κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη γραμμή της ρήξης, επιλέγοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ: «Ετσι την "επόμενη μέρα" απέναντι στις "αδιαπραγμάτευτες συμφωνίες" των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων υποστηρικτών, θα υπάρχει αντίπαλο δέος, το ισχυρό ΚΚΕ, για να οργανώνεται η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, αλλά και για τη ζωή που μας αξίζει».

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος:

-- Αύριο Παρασκευή, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Καισαριανή, στις 19.00, στο Δημαρχείο.

-- Το Σάββατο 17/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πετρούπολη, στις 19.00, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης.

-- Την Κυριακή 18/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Ανεσις».

-- Την Τρίτη 20/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αστόρια».

-- Την Τετάρτη 21/2, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, (ελικοδρόμιο).

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πιο δυνατοί οι εργαζόμενοι

Περιοδεία της υποψήφιας βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης στις αποθήκες της «Μαρινόπουλος» στο Δρυμό

Motion Team

Στις αποθήκες του ομίλου «Μαρινόπουλος» στο Δρυμό Θεσσαλονίκης περιόδευσε, χτες, η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Παρά την άρνηση της επιχείρησης να επιτρέψει την περιοδεία του ΚΚΕ στο χώρο, το πολυμελές κλιμάκιο με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή του Κόμματος μπήκε μέσα και συζήτησε με τους εργαζόμενους την ώρα του διαλείμματος. Εξήγησε στους εργαζόμενους για ποιο λόγο η επιχείρηση δεν θέλει το ΚΚΕ μέσα στα πόδια της, δεν θέλει το ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς. Γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που έχει μόνιμο μέτωπο συνολικά ενάντια στο κεφάλαιο και τις αξιώσεις του, ενώ και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση έχει καταγγείλει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και στη Βουλή τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της, όπως ότι έκοψε το επίδομα γάμου και μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων.

Στη συγκεκριμένη αποθήκη απασχολούνται εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά και εργολαβικοί εργαζόμενοι με μισθούς πείνας.

Η Σ. Καλαντίδου τόνισε ότι στο εμπόριο, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι του κλάδου συσσωρεύουν τεράστια κέρδη, οι εργαζόμενοι δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, μειώσεις μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη χαραμίσουν την ψήφο τους. Εχουν πείρα και ξέρουν πως κανένα από τα κόμματα που προβάλλουν το μονόδρομο της ΕΕ, δεν πρόκειται να καταργήσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, να πάρει πίσω την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αναπληρώσει όσα έχασαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης. «Ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ λένε κουβέντα γι' αυτά», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι μία και μοναδική: Είμαστε δυνατοί, μπορούμε με οργανωμένο αγώνα να πάρουμε πίσω τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε τις απώλειες που χάσαμε στην περίοδο της κρίσης, ενισχύουμε το ΚΚΕ για να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί την επόμενη μέρα».

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
 • Σήμερα Πέμπτη:

-- Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στο θέατρο «Παπαδημητρίου», στις 6.00 μ.μ.

 • Αύριο Παρασκευή:

-- Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, θα μιλήσει στην Καλαμάτα, στη συγκέντρωση της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

-- Η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πέραμα, στις 18.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.

-- Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Λαύριο, στις 18.30, στο «Μηχανουργείο».

-- Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Κιλκίς, στις 12 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Φαχουρίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

 • Το Σάββατο 17/1:

-- Ο Κώστας Αβραμόπουλος θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Κύριλλος Παπασταύρου θα μιλήσει στις 6 μ.μ. σε εκδήλωση στο Μαρούσι, στην αίθουσα του Δημαρχείου. Θα χαιρετίσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια βουλευτής στη Β' Αθήνας.

 • Την Κυριακή 18/1:

-- Ο Δημήτρης Γόντικας θα μιλήσει στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Βύρωνα, στον κινηματογράφο «Ν. Ελβετία» (Λουΐζα). Θα χαιρετίσει η Θεοδώρα Δριμάλα, υποψήφια βουλευτής Β' Αθήνας.

-- Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης θα μιλήσει στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο Χαϊδάρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Θα χαιρετίσει ο Νίκος Καραγιάννης, υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθήνας.

-- Η Ελένη Μπέλλου θα μιλήσει στις 12.00 σε συγκέντρωση στη Ν. Φιλαδέλφεια στο Πνευματικό Κέντρο.

-- Ο Νίκος Σοφιανός θα μιλήσει στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στα Κάτω Πατήσια στον κινηματογράφο «Στούντιο» στην πλατεία Αμερικής (Σταυρουπόλεως και Σπάρτης).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Καμιά ανοχή σε κυβερνήσεις που δίνουν χέρι βοήθειας στο σύστημα

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Με το μυαλό, την καρδιά και την ψήφο τους να κάνουν πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της Λάρισας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χτες βράδυ στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

Ηταν εκεί εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος της τάξης τους. Αυτοαπασχολούμενοι που βλέπουν στο ΚΚΕ το κόμμα που λέει πάντα την αλήθεια για το λαό και παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα. Αγρότες που έφτασαν από τα χωριά του Νομού για να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στο κόμμα που πάντα στέκεται στο πλευρό τους, πρωτοστατεί στους αγώνες τους για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, για να μείνουν στα χωριά τους, έδωσαν το ζεστό τους χειροκρότημα όταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα αγροτικά προβλήματα και στις θέσεις του Κόμματος για τη μικρομεσαία αγροτιά. Ιδιαίτερα μαζική εξάλλου ήταν η συμμετοχή των νέων ανθρώπων, με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια τους και τα συνθήματά τους να δίνουν νεανικό αγωνιστικό παλμό στη συγκέντρωση.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Φίλες και φίλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Να πάμε στην κάλπη με το μυαλό μας στην επόμενη μέρα. Μόνο έτσι θα μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά για το ποια δύναμη πρέπει να ενισχύσουμε την Κυριακή της κάλπης και με το χέρι στην καρδιά να κάνουμε πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ.


Γιατί την επόμενη μέρα θα είναι εδώ ο πραγματικός αντίπαλος: Η ΕΕ, τα μονοπώλια και η εξουσία τους, με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις από την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, που έχουν ματώσει για να ικανοποιούν την ανάγκη για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους.

Την επόμενη μέρα θα είναι εδώ η νέα ΚΑΠ, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, το ξεκλήρισμα της θεσσαλικής και ελληνικής αγροτιάς, η βαριά φορολογία και η συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερους.

H πολιτική της ΚΑΠ και της συγκυβέρνησης έκλεισε τα 4 από τα 5 εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και πρόσφατα κήρυξε στάση πληρωμών για τους 250 εργαζόμενους και τους 4.000 τευτλοπαραγωγούς, που, αν και παρέδωσαν την παραγωγή τους, είναι απλήρωτοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ΚΑΠ και της ΕΕ και πουθενά δε δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει τα άγρια μέτρα, π.χ., τον ΕΝΦΙΑ στο σπίτι, την αποθήκη, το στάβλο, τη φορολόγηση στο χωράφι και το χαράτσι στον ΟΣΔΕ, στις γεωτρήσεις κ.α. Αντίθετα, εχθρεύεται την εκτροπή του Αχελώου που θα δώσει ανάσα στην περιοχή, και μάλιστα φτάνει στο σημείο ό,τι έχει μισοφτιαχτεί και σχεδόν τελειωμένα έργα - όπως το έργο της Μεσοχώρας - να ζητάει την καταστροφή τους!

Η επιλογή διαπραγματευτή είναι δίλημμα της αστικής τάξης, όχι του λαού

Την επόμενη μέρα, μια ακόμα κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας, με κορμό είτε το ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ, θα συνεχίσει ακριβώς από κει που σταμάτησε η προηγούμενη και θα βαδίσει στα ίδια αντιλαϊκά μονοπάτια - ακόμα και με διαφορετική περπατησιά - της στρατηγικής της ΕΕ, της ενίσχυσης των προνομίων των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Και σε όσους με δυσπιστία ακούν το ΚΚΕ να λέει πως κι αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, εμείς απλά ρωτάμε:

 • Ενάντια στους λαούς δεν είναι οι αποφάσεις - δεσμεύσεις της ΕΕ που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζουν;
 • Στις πλάτες του λαού δε φορτώνουν το χρέος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που, παρά τις διαφορές τους, θέλουν να το ρυθμίσουν γιατί θέλουν ξανά γεμάτα κρατικά ταμεία για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις των καπιταλιστών;
 • Τα κέρδη τους που αβγαταίνουν από το σμπαράλιασμα των εργατικών δικαιωμάτων δε θέλουν να διασφαλίσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα σχέδιά τους για την καπιταλιστική ανάπτυξη;

Το δίλημμα ποια κυβέρνηση - για ποια διαπραγμάτευση δεν είναι δίλημμα που αφορά το λαό, αλλά δίλημμα που αφορά τμήματα της αστικής τάξης, μονοπωλιακούς ομίλους που, είτε με επιμήκυνση χρέους που ζητάει η ΝΔ είτε με κούρεμα, χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, πιο επεκτατική πολιτική που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκούν να ανακάμψουν τα κέρδη τους.

Η ΝΔ απειλεί ότι η πορεία της χώρας θα ανακοπεί αν η ίδια δεν υπογράψει τη «συμφωνία της επόμενης μέρας» και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση.

Τις συμφωνίες της ΝΔ τις γνώρισε, τις έζησε στο πετσί του ο λαός, πληρώνοντας ακριβά το μάρμαρο.

Συμφωνία όμως θα υπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ας αφήσει τα σάπια περί σκληρής διαπραγμάτευσης.

Γιατί διαπραγμάτευση σημαίνει ακριβώς αυτό: Συμφωνία με όρους, δηλαδή μνημόνιο. Μπορεί να μην το πουν μνημόνιο, μπορεί να το πουν μανιφέστο, συνθήκη, ας το πουν όπως θέλουν. Η ουσία δεν αλλάζει. Νέα μέτρα σε βάρος του λαού θα περιέχει.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που κοκορομαχούν, κρύβουν από το λαό ότι η όποια ρύθμιση του χρέους και η όποια χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε συμφωνία πάντα με τους εταίρους, ζητείται όχι για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά για ν' αυξηθεί κυρίως η κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ελπίδα του λαού είναι να έχει ζωή με δικαιώματα, όχι χαμοζωή με ψίχουλα

Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ανάκτηση των απωλειών και επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα. Βροντοφωνάζουν όμως ότι θα εγγυηθούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, ακόμα και με παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και με φορολογική μεταρρύθμιση, ευνοϊκή για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η 13η σύνταξη - κι αυτή μόνο για τις συντάξεις ως 700 ευρώ - που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που υπόσχεται η ΝΔ για λίγους.

Και κανείς δεν απαντά: Η 14η πότε θα επιστραφεί; Ο 13ος και ο 14ος μισθός πότε θα επανέλθουν; Το έχουμε ξαναπεί: Του Αγίου «Ποτέ».

Ακόμα κι αυτός ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, το μόνο που μπορεί να κάνει επί της ουσίας είναι να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους μισθούς που σήμερα είναι ακόμα πάνω από τα 751.

Και επειδή δεν είμαστε αφελείς, στην ερώτησή μας ποιος εργοδότης θα δώσει τα 751, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καθησυχάσει τους μεγαλοεργοδότες λέγοντας: «Θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη», όπως μείωση ή απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, φοροαπαλλαγές και άλλα κερδοφόρα για τους καπιταλιστές! Αρα πάλι κι αυτή η ρύθμιση, αν γίνει, τη μεγαλοεργοδοσία τελικά ωφελεί περισσότερο και όχι τους εργάτες και υπαλλήλους.

Καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει πίσω στην εργατική τάξη ό,τι έχασε από το εισόδημά της, ό,τι έχασε από τις κατακτήσεις της.

Γιατί ποτέ τα μονοπώλια δεν πρόκειται να δώσουν πίσω - με εξαίρεση ορισμένα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι τους - από αυτά που πήραν από τους εργαζόμενους, αυτά που τους έκλεψαν.

Γιατί ψίχουλα για το λαό περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που από πρόγραμμα 100 ημερών έγινε κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετίας.

Και έχει το θράσος κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάζει το λαό πως, αν δεν πάρει αυτοδυναμία, δε θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Εκβιάζει για τα ψίχουλα... Και μεις ρωτάμε: Από πότε η ελπίδα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια ταυτίζεται με τα ψίχουλα;

 • Από πότε η ελπίδα για τον άνεργο είναι ένα πιάτο φαΐ με κουπόνια σίτισης;
 • Από πότε η ελπίδα είναι μια θέση εργασίας λίγων μηνών σε προγράμματα απασχόλησης των 300 ευρώ και με επιδότηση για τον εργοδότη;
 • Από πότε η ελπίδα του συνταξιούχου να μπορεί να ζει χωρίς να επιβαρύνει τα παιδιά του είναι το 1,38 ευρώ τη μέρα;

Η ελπίδα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας το 2015 είναι να έχει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια τα παιδιά της με δωρεάν παιδεία, υγεία, περίθαλψη, είναι να έχει ζωή με δικαιώματα και όχι χαμοζωή.

Και η ελπίδα του λαού δεν μπορεί να ταυτιστεί με την ελπίδα της αστικής τάξης, του μονοπωλιακού κεφαλαίου να κερδίζει ολοένα και περισσότερο από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Για να μπορεί να επενδύει με σίγουρο και ασφαλές κέρδος, να μη σκοντάφτει σε εργατικές απαιτήσεις και τελικά να μην απειλείται η εξουσία της.

Η ελπίδα έρχεται - με το ΣΥΡΙΖΑ - όχι για την εργατική τάξη, το λαό, αλλά για την αστική τάξη, το κεφάλαιο.

Θέλουν συνενοχή του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή πολιτική, κάλυψη στην ήδη λερωμένη φωλιά τους

Τελευταία, μαζί με τα περί ανοχής του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αναμασούν τα στελέχη του, ακούσαμε και τον πρόεδρό του να λέει - με περίσσιο θράσος πράγματι - ότι θεωρεί αδιανόητο το ΚΚΕ να σφυρίζει κλέφτικα, να απέχει από αυτήν την ιστορική στιγμή!

Ομως, ανοχή σημαίνει εντολή σε κυβερνητικό πρόγραμμα. Και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Ανοχή ζητάει ο Τσίπρας για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως λέει, «απελευθερώνει το λαό από τα βαριά δεσμά του μνημονίου»! Ομως απελευθέρωση από τα βαριά δεσμά του μνημονίου σημαίνει κατάργηση όλων των εφαρμοστικών αντιλαϊκών νόμων - κι αυτό δεν υπάρχει πουθενά στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απελευθέρωση από τα βαριά δεσμά του μνημονίου σημαίνει δίνω πίσω στο λαό ό,τι του πήραν με το μνημόνιο. Ούτε αυτό υπάρχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό είναι το πραγματικά αδιανόητο. Αδιανόητο είναι σήμερα να ζητάς ανοχή για να συνεχίσεις στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, να μη βγάζεις άχνα για όλα αυτά που έχασε ο λαός τα τελευταία χρόνια. Να θέλεις το ΚΚΕ, τους αριστερούς ανθρώπους, να γίνονται το άλλοθι της δικής σου υποχώρησης, μετάλλαξης, κωλοτούμπας.

Αδιανόητο - για όσους αισθάνονται ακόμα ότι είναι αριστεροί - είναι να ακούν τον κ. Τσίπρα να λέει ότι η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη. Οι αριστεροί ήταν πάντα ενάντια στην ΕΕ, την ΕΟΚ παλιότερα, και το ΝΑΤΟ - ας θυμηθούμε την ΕΔΑ που χαρακτήριζε την ΕΟΚ «λάκκο των λεόντων», ας θυμηθούμε τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ - πριν μεταλλαχτεί πλήρως και αυτό - που έλεγε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Αδιανόητο για έναν αριστερό είναι τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στο Σίτι και στο Κόμο, στις μαζώξεις του ΣΕΒ, που τους παρακαλάει για να γίνει αυτός το «γκεσέμι» τους, για να τους υπηρετήσει πιστά, να μην ανησυχούν.

Αδιανόητο είναι να ζητάς από το λαό εντολή ανάθεσης, οδηγώντας από το 2012 το κίνημα, το λαό, σε υποχώρηση, παρά το υψηλό σου ποσοστό. Γιατί πάντα οι αριστεροί πάλευαν για να υπάρχει μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, στόχευαν να οδηγείται σιγά - σιγά η πάλη του κινήματος ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο σάπιο σύστημα και το κράτος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να δείξει την παραμικρή ανοχή, γιατί τότε θα έκανε ένα μεγάλο ιστορικό λάθος που θα ισοδυναμούσε με προδοσία του λαού, και τότε ο ίδιος ο λαός δε θα έδειχνε καμιά ανοχή στο ΚΚΕ, όπως κανένας λαός δεν έδειξε ανοχή σε κομμουνιστικά κόμματα που έδωσαν χέρι βοηθείας στο σύστημα στηρίζοντας τις κυβερνήσεις του.

Και ανοχή σε κυβέρνηση που είναι μέσα στο colpogrosso της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σημαίνει χειρότερα δεινά για το λαό αύριο. Συνενοχή του ΚΚΕ θέλουν, όχι μόνο ανοχή! Να τους δώσει με το κύρος του, με την εμπιστοσύνη, με τη συνέπεια και εντιμότητα που το διακρίνει, την κάλυψη στην ήδη λερωμένη φωλιά τους.

Δε θα τους περάσει!

Φίλες και φίλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Δε θεωρούμε ότι είναι αφελής κανένας τους εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουν ότι το ΚΚΕ θα κάνει το καθήκον του την επομένη των εκλογών, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση.

Γι' αυτό έχουν βάλει στόχο όλοι τους να βγει αποδυναμωμένη η ενοχλητική φωνή του ΚΚΕ μετά από τις εκλογές.

Ομως οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι αριστεροί, προοδευτικοί και ριζοσπάστες άνθρωποι της πατρίδας μας θα τους απαντήσουν στις 25 Γενάρη. Δε θα τους περάσει! Θα δυναμώσουν το ΚΚΕ στη Βουλή, ιδιαίτερα σήμερα που βλέπουν ότι υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει και να κατακτήσει την τρίτη θέση στη Βουλή.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για τις θυσίες του Ευρωμονόδρομου

-- ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατίθενται για το ποιος εγγυάται την πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ. Και οι δύο αποκηρύσσουν λίγο - πολύ ως καταστροφή κάθε άλλο ενδεχόμενο. Είναι έτσι;

Η προσπάθεια εξαπάτησης του λαού που ζούμε αυτή την προεκλογική περίοδο, από τη μια με εκφοβισμούς, από την άλλη με ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, στηρίζεται σε μια παραδοχή, τη μη αμφισβήτηση από κανένα κόμμα που σπέρνει αυτό το κλίμα της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Με αυτά ως δεδομένα και αναμφισβήτητα πιάνει τόπο αυτή η προσπάθεια.

Γιατί, όμως, αυτά να είναι αδιαμφισβήτητα; Γιατί σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη δεν υπάρχει δρόμος έξω από την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, θέλουμε δεν θέλουμε είναι μονόδρομος για τους λαούς, επισείοντας μάλιστα τους κινδύνους από τέτοιες επιλογές. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα έφτασε σε πρόσφατη συνέντευξή του να δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι η σωτηρία του ευρώ.

Η αλήθεια είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ, σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.ά., σημαίνει αφόρητα δεσμά για τους λαούς, την ίδια στιγμή που ενισχύονται το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και πολύ ορατά μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια με την πολιτική των μνημονίων, που δεν είναι κάτι άλλο από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και φτάνουν ως τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Η συμμετοχή στην ΕΕ περιλαμβάνει μνημόνια διαρκείας, μόνιμη εποπτεία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μέτρα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα στο Ασφαλιστικό. Οπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα κράτη της ΕΕ, λιγότερο ή περισσότερο. Επίσης, τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει υποχρεώσεις συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποχρεώσεις όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ολα αυτά δεν αλλάζουν, όπως προσπαθεί να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνάμεις, δεν μπορούν να τροποποιηθούν προς όφελος των λαών γιατί βρίσκονται στο DNA της ΕΕ.

Το ερώτημα προς τους εργαζόμενους είναι αν θα συνεχίζουν να υπομένουν τις θυσίες διαρκείας χωρίς καμιά προσμονή να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα γι' αυτούς στο πλαίσιο των δεσμών του κεφαλαίου και της ΕΕ, ή θα διαλέξουν το δρόμο της ρήξης με αυτά τα δεσμά, το δρόμο της αποδέσμευσης, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους. Ενα δρόμο όχι στρωμένο με λουλούδια, δύσκολο, αλλά που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στο ξέφωτο των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Είναι ο δρόμος της επιδίωξης σχέσεων οικονομικής συνεργασίας με άλλα κράτη, με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μια διαδικασία που σίγουρα θα συνδεθεί με θετικές για τους λαούς διεργασίες και ανατροπές σε όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ.

Είναι λοιπόν διπλή η ευθύνη αυτών των δυνάμεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζεται καμία σκέψη σύγκρουσης με αυτό το πλαίσιο, που προσπαθούν να υπονομεύσουν κάθε διάθεση σύγκρουσης με την ΕΕ, να κρατήσουν όποια διαμαρτυρία μέσα σε αυτά τα δεσμά σπέρνοντας αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ζητάνε ψήφο για να την καταθέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφο που θα την καταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο συνδυασμός Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά, όπως έκαναν καθαρό στη χτεσινή διακαναλική συνέντευξή τους οι επικεφαλής του Ν. Χρυσόγελος και Φ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε σχετικά ότι ο λαός «μπορεί με την ψήφο του να αναδείξει το συνδυασμό Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά σε κοινοβουλευτική δύναμη και καθοριστικό παράγοντα για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα θέσει τέρμα στις οικονομικά αναποτελεσματικές και αδιέξοδες πολιτικές οι οποίες έχουν υπάρξει». Τις οποίες βεβαίως η ΔΗΜΑΡ στήριξε και με συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε ότι η στήριξη στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί για επαναδιαπραγμάτευση «χωρίς μονομερείς ενέργειες, για μια νέα συμφωνία ουσιαστικής μείωσης του χρέους και αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής», ώστε να υλοποιηθεί ένα μείγμα πολιτικής ευνοϊκότερο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στη χώρα.

Επιχειρώντας να τεκμηριώσει τον αναγκαίο ρόλο τους στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «η πολιτική αλλαγή στη χώρα είναι επιβεβλημένη» αλλά «δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και μείζονες προωθητικές συνθέσεις, μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης». Κάνοντάς το πιο λιανά ο Ν. Χρυσόγελος υποστήριξε ότι ένας αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επικίνδυνος και οι ίδιοι θα φροντίζουν να τηρεί τις θετικές του δεσμεύσεις (ό,τι ακριβώς έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 για το ρόλο που θα έπαιζε στη Βουλή απέναντι στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου).

Στον ανταγωνισμό με το Ποτάμι ο Φ. Κουβέλης διέκρινε το συνδυασμό τους ως προς το ότι δεν δηλώνει διαθεσιμότητα να στηρίξει όποιον είναι πρώτος, αλλά τίθεται στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο. «Εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει στρατηγική σύμπλευσης με τη ΝΔ, ούτε σήμερα λέμε "θέλουμε να συμμαχήσουμε με όποιον βγει πρώτος". Εμείς λέμε καθαρά: Προοδευτική διακυβέρνηση, συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές», ανέφερε.

Ο Ν. Χρυσόγελος επέκρινε και τους «Οικολόγους - Πράσινους», απ' τους οποίους διασπάστηκε η κίνησή του, για τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν έκαναν προγραμματική συμφωνία κι ότι έχουν δεσμευτεί και υπογράφουν πως θα εκπροσωπούν τις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ - ΚΙΔΗΣΟ - ΑΝΕΛ
Συνωστισμός «εγγυητών» και... «αναγκαίων καλών» για ΣΥΡΙΖΑ και κεφάλαιο

Αναβαθμισμένο ρόλο στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, πιθανότατα μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούν τόσο τα κόμματα της εγχώριας κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ - για την τελευταία βλ. το σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα) όσο και οι ΑΝΕΛ. Εμφανίζονται στο κεφάλαιο ως «εγγυητές» (και με την αντίστοιχη... προϋπηρεσία) των συμμαχιών του και της απαρέγκλιτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής για τα συμφέροντά του, ενώ, ταυτόχρονα, καμωνόμενοι ότι θα χαλιναγωγήσουν τις ορμές «παροχολογίας» της Κουμουνδούρου αποπροσανατολίζουν λαϊκά στρώματα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα φιλολαϊκό.

Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Χαλκίδα, έβαλε το εξής ψευτοδίλημμα: «Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να δείχνουν πως πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή ο καθένας δεν καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ένα αντίβαρο κι ένας εγγυητής, που να μπορεί να προστατεύσει την καθαρή ευρωπαϊκή και ασφαλή πορεία του τόπου; Αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη», απάντησε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι που τώρα ψάχνει τον τρίτο ρόλο (...) τα έφερε η μοίρα έτσι ώστε αυτή η τρίτη θέση, η τρίτη εντολή να είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου». Και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρχει εθνική εγγύηση, εθνική στρατηγική, πρέπει η χώρα να πάει προς τα μπρος, να κάνει το ένα βήμα που απομένει προς τα μπρος και όχι πολλά βήματα προς τα πίσω, ανεξέλεγκτα, με κινδύνους».

Με τους ίδιους στόχους και στην ίδια βάση ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε: «Εφιάλτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία του. Σκεφτείτε 20 συνιστώσες να συζητούν κάθε μέρα πώς θα ψηφίσουν οι 151 βουλευτές του (...) Το Ποτάμι ως ισχυρή τρίτη δύναμη θα επιβάλει στο παλιό πολιτικό σύστημα να συνεργαστεί. Η χώρα δεν μπορεί να είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία».

Ο Γ. Παπανδρέου άφησε και χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο (αν το ΚΙΔΗΣΟ μπει στη Βουλή) να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ «υπό όρους», αν συμφωνήσουν σε «ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το χρέος», σε «διαπραγμάτευση με τους εταίρους», με βάση «ένα ελληνικό σχέδιο αλλαγών» (αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το κεφάλαιο). Συνεργασία που θα προχωρήσει «αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δει τα πραγματικά αίτια», γιατί «αν λέει απλά ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο, δεν έχει καταλάβει» πώς φτάσαμε - κατά τον Παπανδρέου - στην κρίση.

Τέλος, ο Π. Καμμένος διακηρύσσει, μέσω σχετικών προεκλογικών τηλεοπτικών διαφημίσεών του, ότι είναι το «αναγκαίο καλό» σε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ώστε να μην αφήσει τον Τσίπρα να ...εκτροχιάσει τη χώρα, και ταυτόχρονα να τον βοηθήσει να χορέψει τις αγορές πεντοζάλη...

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ

Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές πυκνώνουν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει όσους νιώθουν αριστεροί για να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Σ' αυτή τη γραμμή δουλεύουν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Εβρο, είτε χρησιμοποιώντας κραυγαλέα ψέματα και προβοκάτσιες είτε επιχειρώντας να «εξαργυρώσουν» το πολύ μακρινό κομμουνιστικό παρελθόν τους.

Ετσι, λοιπόν, στις 8 Γενάρη, σε τηλεοπτικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης (ΔΕΛΤΑ ΤV) ο Κ. Πανταζίδης, μέλος της ΝΕ Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι τάχα υπάρχει «επιστολή 1.000 μελών και στελεχών του ΚΚΕ που ταυτίζονται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις επιφυλάξεις που έχουν»!

Επίσης, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Πατσιά, στο δημοσιευμένο βιογραφικό της αναφέρει πως ήταν «υποψήφια βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Σουφλίου με το ΚΚΕ». Πουθενά δεν διευκρινίζει ότι αυτό έγινε πριν από 16 - 20 χρόνια και φυσικά δεν αναφέρει ότι διαγράφτηκε από την Κομματική Οργάνωση Σουφλίου, γιατί στις δημοτικές εκλογές συνέπραξε με τον ΣΥΝ, ενάντια στην πολιτική του Κόμματος.

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή της: «Η ταχύτατη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο χειρότερο ΠΑΣΟΚ τούς μαθαίνει γρήγορα να αξιοποιούν πέρα από στελέχη του και όλες τις μεθόδους του, του ψέματος, της μισής αλήθειας, της διαστρέβλωσης.

Την ταυτότητά τους οι κομμουνιστές την καταθέτουν καθημερινά στην ταξική πάλη και την παίρνουν όρθιοι στα στερνά τους, χωρίς να έχουν υπογράψει δήλωση στο σύστημα όπως κάνουν αριστεροί περιηγητές του Κόμο, του Σίτι και του Τέξας.

Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη και να αναδείξει δυνατό το ΚΚΕ και στις εκλογές, για να μην τον ξεγελάσουν και πάλι μ' εκβιασμούς και αυταπάτες. Γιατί το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κυβερνήσεις της μιας ή της άλλης διαχειριστικής εκδοχής, που όχι μόνο δεν εγγυώνται την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών για το λαό, αλλά υπηρετούν τον ίδιο δρόμο που μας οδηγεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες και επιχειρούν να τον εξαπατήσουν και πάλι με ψίχουλα. Θα πρωταγωνιστήσει, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να υπάρχει μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ασκηθεί πραγματική λαϊκή πίεση που έως τώρα δεν υπήρξε, είτε από δισταγμό είτε από αυταπάτες».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μονόδρομος τα αντιλαϊκά μέτρα

Σαφή μηνύματα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην «επόμενη μέρα» συνεχίζουν να εκπέμπουν τα επιτελεία της ΕΕ. «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις βασικές συνθήκες. Οποια και αν είναι η κυβέρνηση, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές - με μεγάλη αλληλεγγύη από την Ευρώπη - θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EFSF, Κλ. Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε πως, «αν δε συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δε θα υπάρξουν άλλες εκταμιεύσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ. Δε θα υπάρξει συζήτηση για πιθανή πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να διακοπεί και η ελληνική οικονομία θα υπέφερε».

Σχετικά με την υπόθεση «κουρέματος» στο ελληνικό κρατικό χρέος, ο αμερικανικός οίκος «πιστοληπτικής αξιολόγησης» Moody's εκτιμά πως «οι χώρες της Ευρωζώνης πιθανόν θα απορρίψουν ένα τέτοιο, κατά βάση επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες απαιτήσεις από άλλες χώρες της». Επισημαίνεται επίσης ότι «κάθε έξοδος από το ευρώ» θα έδειχνε ότι η Ευρωζώνη «θα μπορούσε να διασπαστεί και ότι δεν είναι αμετάκλητη».

Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε χτες την παράταση των εγγυήσεων που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο στους 4 συστημικούς τραπεζικούς ομίλους, μέχρι και τις 30/6/2015. Πρόκειται για εγγυήσεις που δόθηκαν το 2008, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης, ύψους 28 δισ. ευρώ.

«Θολώνει» η ανάκαμψη

Στο χαμήλωμα των προβλέψεών της για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης προχώρησε χτες και η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ). Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή της, ο ρυθμός μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία για το 2015 θα διαμορφωθεί στο 3% (από 3,4% στην εκτίμηση του περασμένου Ιούνη) και στο 3,3% (από 3,5%) το 2016. Ως λόγος της επιβράδυνσης αναφέρονται οι προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, καθώς και ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, που αντισταθμίζουν το όφελος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τις διαχωρίζει από άλλες «πλούσιες χώρες» (Ευρωζώνη, Ιαπωνία), οι οποίες συνεχίζουν σε αναιμικούς ρυθμούς και βρίσκονται αντιμέτωπες με φαινόμενα αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα μειώσει τις επενδύσεις για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και την εξόρυξη σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Ταυτόχρονα, υποχώρηση 0,4% κατέγραψε το Νοέμβρη του 2014 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2013.

Η «αρνητική» εξέλιξη οφείλεται στο σκληρό πυρήνα της, όπου συνδυασμένα εκδηλώνονται ρυθμοί υποχώρησης: Στη Γερμανία η πτώση διαμορφώθηκε το Νοέμβρη στο 0,5% (έναντι ανάκαμψης 1,3% τον Οκτώβρη), στη Γαλλία η υποχώρηση επιταχύνθηκε στο 2,9% (από 1,1%), ενώ η Ιταλία συνέχισε με πτώση 1,8% (έναντι πτώσης 3% τον Οκτώβρη).

Μάθε πού ψηφίζεις

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζει ο καθένας, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.1361.500.

Οι ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος.

Τους καλεί από σήμερα κιόλας:

-- Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

-- Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τα εισιτήριά τους όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210.3301.106, 210.3302.411, 210.5249.111 (ώρες επικοινωνίας: 09.00 - 21.00).

Πώς ψηφίζουν

Το πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες καθορίζεται από εγκυκλίους που έχει εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική εγκύκλιο, οι πολίτες που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014, ώστε να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, είναι ενταγμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μετά την παραπάνω ημερομηνία ψηφίζουν στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις περιπτώσεις ψηφοφόρων που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014 στο δήμο που κατοικούσαν. Οσοι από αυτούς δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα - ή την έκαναν μετά την 31η Οκτώβρη - ψηφίζουν στο δήμο που ψήφισαν ως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.

Σημαντικές εκλογικές προθεσμίες

Υπενθυμίζουμε ότι:

-- Στις 16 Γενάρη τα κόμματα παραδίδουν στους αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας κάθε νομού τα ψηφοδέλτια για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

-- Στις 18 Γενάρη παραδίδονται από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας κάθε νομού τα ψηφοδέλτια για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές
Στην Αττική
 • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο καφενείο «Παρ' ολίγον Πατησίων» (Τσίλλερ 55, Πατήσια) θα μιλήσει ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Ταύρο (αίθουσα 7) θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών.

-- Στις 12.00 σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Αθήνας θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Πειραιά θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών.

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

 • Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Ελευσίνα στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30) με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στην Αττική.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στα Βριλήσσια στο πάρκο ΤΥΠΕΤ με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στη Β΄ Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο 1ο ΚΑΠΗ Αγ. Βαρβάρας (οδός Καλαντζάκου) με ομιλήτρια τη Βιβή Δάγκα, υποψήφια βουλευτή στη Β' Αθήνας. Θα χαιρετήσει ο Κώστας Κακαράτζας, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στα Α. Λιόσια στο Α΄ ΚΑΠΗ (Λ. Φυλής 165) με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Αττικής. Θα χαιρετήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια βουλευτής στη Β' Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Παλλήνη στο δημαρχείο Γέρακα (Ιθάκης 12) με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας.

Στη Β. Ελλάδα
 • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στη Βέροια, στις 7 μ.μ., στην Εληά, θα μιλήσουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και η Μαίρη Παπαδοπούλου, υποψήφιοι βουλευτές.

-- Συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στον Λουδία, με ομιλητή τον Σάββα Μωυσίδη, υποψήφιο βουλευτή.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στη Σκάλα Σωτήρος Θάσου, θα μιλήσει ο Νίκος Χρυσάφης, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας.

 • Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση με ομιλητές τους Ελένη Γερασιμίδου και Οδυσσέα Μαάιτα, υποψήφιους βουλευτές.

-- Στην Πτολεμαΐδα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στην Κομοτηνή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στη Δράμα, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, θα μιλήσουν οι Γιάννης Δελής και Ρένα Τηλικίδου, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στη Στερεά Ελλάδα
 • Αύριο Παρασκευή:

-- Στη Λαμία, συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (πλ. Διάκου 1). Κεντρικός ομιλητής ο υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης.

Στη Θεσσαλία
 • Σήμερα Πέμπτη:

-- Ο Γιάννης Κασίδας, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας, θα μιλήσει στις 7 μ.μ. στην Ποταμιά και στις 7:30 μ.μ. στη Σκήτη.

Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές

18 κόμματα και 4 συνασπισμοί κομμάτων θα συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Γενάρη, με βάση τη σχετική χτεσινή ανακήρυξη από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές θα συμμετέχουν τα εξής κόμματα: ΚΚΕ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, Τελεία, ΟΚΔΕ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά - Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Οχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος», ΚΕΑΝ, ΕΕΚ - Τροτσκιστές, ΛΑΟΣ, Ενωση Κεντρώων, ΕΛΚΣΙ, Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, «ΡΟΜΑ» - Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης, Το Ποτάμι, ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ.

Θα συμμετέχουν επίσης οι εξής 4 συνασπισμοί κομμάτων: ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΡΣ, ΚΚΕ μ - λ - ΜΛ ΚΚΕ, Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Αντίθετα, «κόπηκαν» τρία κόμματα (Κόμμα Φιλελευθέρων, Εθνική Ελπίδα, Δημοβούλιο Πολιτών - Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας) και ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια».

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική

Η συνεχιζόμενη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τους φόρους και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Στο 12μηνο του 2014 τα «πρωτογενή πλεονάσματα» ήδη διαμορφώνονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν προβλεφθεί και έσοδα από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (1,9 δισ. ευρώ), που αφορούν στα «ακούρευτα» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κονδύλι που θα παραμείνει «παγωμένο», μέχρις ότου ολοκληρωθεί η τρέχουσα αντιλαϊκή αξιολόγηση από την τρόικα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2014:

-- Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε σε 55 δισ. ευρώ (από 58,5 δισ. ευρώ το 2013). Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς σε Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 41,8 δισ. ευρώ (από 44,2 δισ. ευρώ το 2013). Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 5,6 δισ. ευρώ (από 6 δισ.). Μετά την αφαίρεση των ποσών που πληρώθηκαν για τόκους (οι οποίοι δεν υπολογίζονται στην εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος), το ύψος των κρατικών δαπανών διαμορφώνεται σε 49,4 δισ. ευρώ.

-- Τα συνολικά καθαρά έσοδα φτάνουν στα 51,3 δισ. ευρώ (από 53 δισ.), ενώ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στα 46,6 δισ. ευρώ (από 48,4 δισ.).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org