Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Η γνώση είναι δύναμη και φωτίζει την πραγματική διέξοδο

Συζήτηση με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, υπεύθυνο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η Γνώση είναι δύναμη»: Με το σύνθημα αυτό, το εκδοτικό της «Σύγχρονης Εποχής» ανταποκρίνεται στο καθήκον της πάλης των ιδεών, δίνει εφόδια με παλιές και νέες εκδόσεις, φωτίζει την πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τους στόχους της «Σύγχρονης Εποχής» για το επόμενο διάστημα, για την ενίσχυση του μορφωτικού ρεύματος τόσο μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όσο και ευρύτερα στους εργαζόμενους, αναλύει με συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις αλλά και το σχεδιασμό για τις επόμενες, μιλάει για την παρουσία του Βιβλιοπωλείου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με ειδικές εκπτώσεις και πακέτα προσφοράς, καθώς και για τη νέα δυνατότητα της ατομικής συνδρομής.

***

-- Ποιοι είναι οι στόχοι της «Σύγχρονης Εποχής» για το επόμενο διάστημα;

-- Η «Σύγχρονη Εποχή» σε ολόκληρη την ιστορική της διαδρομή έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη σε όγκο και ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή εκδόσεων. Παίρνοντας τη «σκυτάλη», συνέχισε την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα που διατρέχει την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, η οποία ήταν αδιάκοπη σε όλες τις συνθήκες, νομιμότητας, παρανομίας, υποχώρησης και ανόδου της ταξικής πάλης, που έφτασε μέχρι και την ένοπλη αναμέτρηση. Πρωτοστάτησε στη μετάφραση και έκδοση μεγάλου όγκου των έργων των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, σε εκδόσεις με ιδεολογικό - πολιτικό, ιστορικό, λογοτεχνικό κ.λπ. περιεχόμενο και όχι μόνο.

Σταθερό το ραντεβού στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» στα Φεστιβάλ
Σταθερό το ραντεβού στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» στα Φεστιβάλ
Η προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε και σήμερα στο καθήκον της μελέτης και της ανάπτυξης της θεωρίας, της αξιοποίησης της ιστορικής πείρας, στο καθήκον της διάδοσης της γνώσης μέσω της παραγωγής και διάδοσης βιβλίου, δεν αποτελεί απλά την ευθύνη μας για συνέχεια αυτής της πολύτιμης ιστορικής παρακαταθήκης.

Πρόκειται, πρώτα απ' όλα, για καθήκον που απορρέει από την πεποίθησή μας ότι η θεωρία αποτελεί τον οδηγό της γνήσιας επαναστατικής δράσης. Τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στην κατεύθυνση της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ειδικά σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων και υποχώρησης, αποτελεί αδιαχώριστο στοιχείο από την πάλη των ιδεών.

Πρόκειται για καθήκον που υπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης διαπάλης. Συμβάλλει στην απόκτηση εφοδίων και βελτίωσης της ικανότητας ερμηνείας της πραγματικότητας. Αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων και τον πραγματικό αντίπαλο, ο οποίος επιδιώκει την υποταγή, ακόμα και την εθελοντική συμπόρευση των λαϊκών στρωμάτων με τα δικά του συμφέροντα. Φωτίζει την πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο με βάση τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και τις αντικειμενικές παραγωγικές δυνατότητες που εξασφαλίζει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ενισχύει την αισιοδοξία για την προοπτική του αγώνα, την αντοχή στις πιέσεις και τις δυσκολίες.

Σήμερα, με σύνθημα «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ», συνεχίζουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία και την ενίσχυση ενός μορφωτικού ρεύματος που δεν περιορίζεται στα όρια των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά επιδρά και σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αντίπαλός μας δεν είναι μόνο η επιχείρηση απαξίωσης του διαβάσματος και της αναζήτησης της γνώσης, μέσω της αντίληψης που καλλιεργούν η αστική τάξη και το αστικό εκπαιδευτικό σύστημα και επιβάλλουν ο ίδιος ο τρόπος και οι όροι ζωής και δουλειάς των εργαζομένων σήμερα. Αντίπαλός μας είναι ο ανορθολογισμός και η αντιδιαλεκτική, μεταφυσική θεώρηση ακόμα και στην περίπτωση που προβάλλονται, υποκριτικά βεβαίως, η ανάγκη και η αξία του διαβάσματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκουμε την όξυνση της αντιπαράθεσης με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και στο χώρο των επιστημών, έτσι ώστε περισσότεροι νέοι επιστήμονες να έρθουν σε επαφή με τη διαλεκτική υλιστική ανάλυση.

-- Πώς σχεδιάζετε την υλοποίηση των στόχων σας στο επόμενο διάστημα;

-- Η «Σύγχρονη Εποχή» έχει σημαντική πείρα και βέβαια η δουλειά της έχει μια συνέχεια που επιδιώκουμε να εμπλουτίζουμε συνεχώς με την ανάπτυξη μιας σειράς πρωτοβουλιών.

Κυκλοφορούν ήδη μια σειρά νέες εκδόσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μετάφρασης και έκδοσης στα Ελληνικά ανέκδοτου στη γλώσσα μας έργου των Μαρξ και Ενγκελς. Απαντάμε στην επιχείρηση ανακάλυψης διάστασης απόψεων μεταξύ των δύο κλασικών της θεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού και απόκρυψης της σταθερής πνευματικής επικοινωνίας και συνεργασίας, με την «Αλληλογραφία Μαρξ - Ενγκελς για το Κεφάλαιο», Α' τόμος.

Αναδεικνύουμε πλευρές της μαχητικής πείρας του επαναστατικού κινήματος, με την έκδοση «ΦΕΛΙΞ ΤΖΕΡΖΙΝΣΚΙ. Μαχητής της επανάστασης».

Επιμένουμε στη μελέτη της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον προηγούμενο αιώνα, αντλούμε συμπεράσματα πολύτιμα για τη νέα έφοδο των εκμεταλλευομένων, όπως με την έκδοση «ΣΤΑΛΙΝ Ι. Β. Απαντα - Τόμος 05 (1921-1923)».

Συμβάλλουμε στη διάδοση σύγχρονου ιδεολογικού - πολιτικού βιβλίου με έμφαση στη νεολαία, όπως με την έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό».

Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες εξειδίκευσης της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, όπως με την έκδοση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στηρίζουμε τη σχέση των αναγνωστών μας με τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τον πολιτισμό που υπηρετούν ανώτερα ιδανικά. Τέτοιες εκδόσεις είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας του Ι. Ερενμπουργκ «Το ένατο κύμα (Τόμος Α' & Β')», η έκδοση του Βασίλη Μόσχου «Οι Λογοτέχνες στην ταξική αναμέτρηση της δεκαετίας 1940-1950», το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου «Εκμυστηρεύσεις της Ελλης Αλεξίου», όπως και η έκδοση «Διαγωνισμός Λογοτεχνίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Τα βραβευμένα έργα».

Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθούν μια σειρά δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, όπως π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα για την προβολή του περιεχομένου μιας σειράς εκδόσεων νέων αλλά και προηγούμενων, όπως ο Α' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ.

Παίρνουμε μέτρα προκειμένου οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» να προβληθούν και να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή τιμή σε όλη την Ελλάδα.

Εγκαινιάζουμε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα τη δυνατότητα ατομικής συνδρομής προκειμένου να φτάνουν στο σπίτι κάθε ενδιαφερόμενου όλες μας οι εκδόσεις σε σταθερή βάση και χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα, ήδη λειτουργεί ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με αποστολή των εκδόσεών μας όπου μας ζητηθεί.

Συμμετέχουμε στην έκθεση βιβλίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου στο Ζάππειο, προκειμένου οι επισκέπτες της έκθεσης να έρθουν σε επαφή και να γνωριστούν με τις δικές μας εκδόσεις και με βάση την εικόνα η κίνηση στο περίπτερό μας και η διακίνηση τίτλων μας είχαν καλά αποτελέσματα.

-- Τι ετοιμάζετε από νέες εκδόσεις;

-- Προετοιμάζουμε μια σειρά από νέες εκδόσεις μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη διαμορφώνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά. Ενδεικτικά για την ώρα αναφέρω κάποιους μόνο τίτλους: Ο Β' τόμος της «Αλληλογραφίας Μαρξ - Ενγκελς για το Κεφάλαιο», τα Ντοκουμέντα της 18ης Ολομέλειας που ΚΚΕ πριν το προγραμματικό 9ο Συνέδριό του, Β. Α. Βαζιούλιν «Το γίγνεσθαι της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Μαρξ», έκδοση για τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ισπανία και βέβαια ιστορικό, λογοτεχνικό και παιδικό βιβλίο.

-- Θα συνεχιστεί η παράδοση των εκπτώσεων στο Φεστιβάλ;

-- Αρχικά να επισημάνουμε ότι στο Φεστιβάλ ο χώρος του Βιβλιοπωλείου θα είναι διαμορφωμένος με βάση ειδικές θεματικές ενότητες, που αφορούν: Καταρχήν εκδόσεις με έργα των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, κατηγορία στην οποία η «Σύγχρονη Εποχή» κυριαρχεί στο χώρο των εκδόσεων, επίσης αφιέρωμα στην πείρα του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και κατηγορίες με ιστορικό, λογοτεχνικό βιβλίο, εκδόσεις για τη νεολαία, για τις γυναίκες, το παιδί κ.λπ.

Το σύνολο των εκδόσεών μας θα πωλούνται στο Φεστιβάλ με ειδικές εκπτώσεις. Παράλληλα, ήδη έχουμε ανακοινώσει ειδικές προσφορές για πακέτα βιβλίων σε ιδιαίτερα μειωμένες τιμές, προκειμένου οι επισκέπτες του Φεστιβάλ να αγοράζουν βιβλία σε τιμές που να αποζημιώνεται η παρουσία τους και με αυτόν τον τρόπο.

Βέβαια, και σε αυτό το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί η παράδοση της μειωμένης τιμής (στα 25 ευρώ) για την ετήσια συνδρομή της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης».

ΚΟΜΕΠ - ΤΕΥΧΟΣ 5/2019
Τεύχος για την επαναστατική πρωτοπορία

Εκτενή αποσπάσματα από το σημείωμα της Σύνταξης

Το πρώτο δίμηνο που ακολούθησε την εναλλαγή στο κυβερνητικό «τιμόνι» του ελληνικού καπιταλισμού ήταν αποκαλυπτικό για τη συνέχεια της αστικής πολιτικής. Παρά την καλοκαιρινή περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε από το πρώτο διάστημα την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος της υποβοήθησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Τα πρώτα κυβερνητικά νομοθετήματα και κινήσεις, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση αξιοποιεί με τον καλύτερο - για την αστική τάξη - τρόπο την «κληρονομιά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αυτό το πρώτο δίμηνο ήταν αποκαλυπτικό και για το χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (και τα άλλα αστικά κόμματα) στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, με τη μεταξύ τους αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο ποιος υπηρέτησε καλύτερα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια και τις συμφωνίες με τους «εταίρους».

«Με μια φωνή» σχεδόν τα στελέχη της νέας κυβέρνησης δήλωναν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους: «Δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά που παραλαμβάνουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Κάποια παραδείγματα αρκούν για να κατανοηθεί πιο συγκεκριμένα τι είχαν στο μυαλό τους. Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 29 στο 25% μέχρι το 2022, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε τη μείωση του ίδιου συντελεστή από το 28% που είναι σήμερα στο 20% με δύο ισόποσες μειώσεις τα δύο επόμενα χρόνια. Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων από το 15 στο 10%, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωσή του στο 5%. Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει νόμο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσθεσε και τη νομοθέτηση της κατάργησης της - προσχηματικής έτσι κι αλλιώς - αιτιολόγησης των απολύσεων με τον «βάσιμο λόγο απόλυσης». Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και ακόμα αναφερόμαστε μόνο στην κυβερνητική οικονομική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ, στηρίζει σήμερα αποφασιστικά όλες τις βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής (...)

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί - αξιοποιώντας και την πλήρη άρση των λεγόμενων «κεφαλαιακών ελέγχων» - να πείσει ότι η οικονομία έχει μπει σε μία «κανονικότητα» η οποία δήθεν είναι επωφελής για όλους. Αυτό βρίσκεται πίσω από το σύνθημα της ΝΔ «ανάπτυξη για όλους», που ήρθε να αντικαταστήσει το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ανάπτυξη για τους πολλούς». Η ΝΔ εμφανίζει την πολιτική της ως αυτονόητη με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη και αναγκαία για να μη χαθεί το «τρένο της ψηφιακής οικονομίας». Αποκρύβεται ότι η «καλύτερη αξιολόγηση από τις αγορές» και οι «καλύτεροι όροι της ανάπτυξης» που προσδοκά, αποτελούν τον «καθρέφτη» της δημιουργίας πιο ευνοϊκών όρων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στο έδαφος του τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων (...)

Ταυτόχρονα η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή, στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα.

Βασικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής παραμένουν η σταθερή στόχευση για μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, η αξιοποίηση και παραχώρηση σε διεθνή μονοπώλια των ενεργειακών κοιτασμάτων, η προώθηση του αγωγού αερίου EastMed και - σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο - η συμμαχία με τις ΗΠΑ και Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο.

Μετά την κυβερνητική εναλλαγή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «προχωρούμε με "τέρμα ταχύτητα" τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας» (...)

Εχοντας, λοιπόν, στο πλευρό της το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου, η νέα κυβέρνηση ιεραρχεί τη συνέχιση και εμβάθυνση της πρωτοβουλίας του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου», την οποία εγκαινίασε η κυβέρνηση Τσίπρα στα τέλη του 2018 και η οποία (τουλάχιστον μέχρι τώρα) απλώνεται σε 6 θεματικές ενότητες. Ετσι, η κυβέρνηση προετοιμάζει τον β' γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, πιθανότατα τον Οκτώβρη, με συμμετοχή και του ίδιου του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο (...)

Στο ζήτημα του Brexit είχαμε έναν κυκεώνα εξελίξεων, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Μπ. Τζόνσον να κλείσει πρόωρα το βρετανικό Κοινοβούλιο και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προκήρυξη εκλογών πριν από την προβλεπόμενη αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη (...) Στην περίπτωση του Brexit, είναι φανερή η διαπλοκή ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «σχίσμα» στο εσωτερικό της βρετανικής αστικής τάξης διαπλέκεται με τις αντιμαχόμενες επιδιώξεις ΗΠΑ και ΕΕ γύρω από το ζήτημα. Ετσι, ενώ πριν από τις παραπάνω εξελίξεις - και μετά τις επισκέψεις Τζόνσον σε Βερολίνο και Παρίσι - διαφαινόταν μία πιο θετική στάση των βασικών δυνάμεων της ΕΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τους όρους του Brexit, οι ΗΠΑ στηρίζουν ανοιχτά όλες τις πρωτοβουλίες που κινούνται στην κατεύθυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δηλώνοντας διατεθειμένες να συνάψουν μία σειρά «μεταβατικές» εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία (...)

Iδεολογικοπολιτική αντεπίθεση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο

Το παρόν τεύχος, σε συνέχεια του προηγούμενου, αποσκοπεί στο να συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη 2019, έθεσε το καθήκον της πλατιάς ιδεολογικοπολιτικής αντεπίθεσης του Κόμματος, ως προϋπόθεση για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, να αναπτύσσεται η Κοινωνική Συμμαχία των εργαζομένων και του λαού, να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, για να φωτιστεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Στα κείμενα της ενότητας Ιδεολογία - Πολιτική αναδεικνύονται πλευρές που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες αναβάθμισης της ικανότητας της επαναστατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, να καθοδηγεί την επαναστατική πάλη σε όλες τις συνθήκες. Στα κείμενα αυτά αποτυπώνονται ζητήματα διαμόρφωσης της επαναστατικής στρατηγικής, της σχέσης επαναστατικής θεωρίας και επαναστατικής δράσης, της παρέμβασης στο εργατικό κίνημα και της αντιπαράθεσης με τη σοσιαλδημοκρατία, που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά όπλα στις ιδεολογικές και πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος.

Τα περιεχόμενα του τεύχους

Στο άρθρο «Η στρατηγική σημασία της άρνησης συμμετοχής του ΚΚΕ σε αστική κυβέρνηση (2012 - 2015)» συμπυκνώνονται βασικά συμπεράσματα από την πείρα της πολιτικής πάλης και στάσης του ΚΚΕ την περίοδο των διπλών εκλογών του Μάη και Ιούνη του 2012 έως και το δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015. Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε σημαντικά στοιχεία της εμβάθυνσης της στρατηγικής επεξεργασίας του Κόμματος που κατέστησαν δυνατό, στην εξεταζόμενη περίοδο, να διαμορφωθεί αποτελεσματική γραμμή σύγκρουσης με τον κεντρικό άξονα των αστικών επιδιώξεων. Ενα βασικό συμπέρασμα που έχει αξία όχι μόνο για τα πολιτικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται το άρθρο, αλλά και για τη σημερινή πολιτική πάλη, αποτελεί η άνοδος της ικανότητας του Κομμουνιστικού Κόμματος να διαμορφώνει επαναστατική στρατηγική που θα του επιτρέπει καθημερινή πολιτική δράση και παρέμβαση ενάντια στους αστικούς σχεδιασμούς. Ταυτόχρονα, φωτίζεται ότι αυτή η διαδικασία διαμόρφωσης της επαναστατικής στρατηγικής απαιτεί τη διαρκή αφομοίωση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας σε κάθε κρίκο του Κόμματος, ώστε να αυξάνεται η ικανότητα επεξεργασίας της πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης σε κάθε χώρο και τομέα ευθύνης.

Το άρθρο με τίτλο «Σοσιαλδημοκρατία: Διαχρονικά επικίνδυνος εχθρός του εργατικού κινήματος (β΄ μέρος)» αποτελεί συνέχεια του ομότιτλου άρθρου στο προηγούμενο τεύχος της ΚΟΜΕΠ, όπου παρουσιαζόταν η πορεία ανάπτυξης του συγκεκριμένου πολιτικού ρεύματος σε διεθνές επίπεδο με επίκεντρο τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με την πορεία ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, των επεξεργασιών και της δράσης του, την προσπάθεια διαμόρφωσης επαναστατικής στρατηγικής. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στην πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα από τη συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ έως τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από οπορτουνιστική δύναμη σε καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αποτελώντας πλέον τον βασικό πόλο αυτού του χώρου. Σε όλο το άρθρο παρουσιάζονται η στάση του ΚΚΕ και η αντιπαράθεση απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχει η διαμόρφωση των προγραμματικών και στρατηγικών επεξεργασιών του στην αποτελεσματική διεξαγωγή αυτής της πάλης.

Στο άρθρο «Για τη δουλειά μας στα Εργατικά Κέντρα», παρουσιάζονται πλευρές της δράσης και παρέμβασης των κομμουνιστών στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα για το ρόλο που μπορούν να έχουν τα Εργατικά Κέντρα, ως μορφές οργάνωσης του εργατικού κινήματος, στους αγώνες της εργατικής τάξης, στην προώθηση της κοινής δράσης και συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, στην ταξική πάλη συνολικότερα. Σε αυτήν τη βάση αναδεικνύεται η προσανατολισμένη παρέμβαση της αστικής τάξης για τον έλεγχό τους, διασφαλίζοντας πλειοψηφίες στις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων και στα διάφορα όργανά τους, στοχεύοντας στη διαμόρφωση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ αλλά και στο να αποτελέσουν μέσα ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης συνειδήσεων χιλιάδων εργαζομένων. Αντιπαραθετικά σε όλα αυτά, αναδεικνύονται η δράση των κομμουνιστών και του ΠΑΜΕ στα Εργατικά Κέντρα, η πάλη για να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ των ταξικά προσανατολισμένων δυνάμεων και η σύγκρουση που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα ενάντια σε φαινόμενα εκφυλισμού.

Το κείμενο με τίτλο «Η λενινιστική πολιτική φιλοσοφία του Μαρξισμού», παρουσιάζοντας την καθοριστική συμβολή του Λένιν στην ανάπτυξη του μαρξισμού, αναδεικνύει ζητήματα του ρόλου της επαναστατικής πρωτοπορίας στην προώθηση και ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας ως όρο για τη διεξαγωγή της επαναστατικής πάλης στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες και ιστορικές συγκυρίες. Φωτίζει ότι η αφομοίωση και δημιουργική ανάπτυξη του μαρξισμού αποτελεί την πυξίδα της πολιτικής - επαναστατικής δράσης μέσα στην πολυμορφία των συνθηκών που προκύπτουν από την κίνηση του καπιταλισμού και την εξέλιξη της ταξικής πάλης, προβάλλοντας τη σημασία που είχε σε αυτήν την κατεύθυνση για τον Λένιν η φιλοσοφική γενίκευση τόσο στη συγγραφή των πολιτικών του επεξεργασιών και των κειμένων πολεμικής και διαπάλης, όσο και στην πρακτική επαναστατική δράση. Ιδιαίτερο θέμα που πραγματεύεται το άρθρο είναι ο ρόλος του υποκειμενικού παράγοντα στην επαναστατική διαδικασία, ότι δηλαδή ο (κοινωνικός) άνθρωπος γνωρίζοντας τις νομοτέλειες κίνησης της κοινωνίας μπορεί να προσανατολίσει τη δράση του στην κατεύθυνση του κοινωνικού μετασχηματισμού. Φωτίζεται έτσι ο ενεργητικός ρόλος που μπορεί να έχει σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα για τη βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων και την οργάνωση της αντεπίθεσης ενάντια στον ταξικό αντίπαλο, έχοντας την επαναστατική θεωρία ως όπλο ενάντια σε αντιλήψεις που είτε απολυτοποιούν την αδυναμία παρέμβασης και αλλαγής των αντικειμενικών συνθηκών είτε αποδίδουν στην παρέμβαση της επαναστατικής πρωτοπορίας την αποκλειστικότητα για την αλλαγή τους.

Στην ενότητα Πολιτισμός δημοσιεύεται το άρθρο «Ευρωπαϊκή Ενωση και πολιτισμός. Στόχοι και επιδιώξεις», που βασίζεται στην εισηγητική ομιλία σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής για τις ευρωεκλογές της 26ης Μάη. Στο κείμενο παρουσιάζονται βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης με την παρέμβαση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ στον Πολιτισμό. Αναδεικνύονται ζητήματα του ιδεολογικού περιεχομένου της τέχνης και του πολιτισμού στην καπιταλιστική κοινωνία και το πώς αυτά ενισχύονται από την πολιτική της ΕΕ. Ταυτόχρονα γίνεται μια αναφορά στην αξιοποίηση του πολιτισμού στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Σε αυτό το τεύχος περιέχεται επίσης η βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Κ. Μαρξ, Φ. Ενγκελς. Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο (Α' τόμος)», που αποτελεί τη μετάφραση και έκδοση, για πρώτη φορά στα Ελληνικά, εκείνου του μέρους της αλληλογραφίας των Μαρξ και Ενγκελς που συνδέεται με τη συγγραφή και έκδοση του «Κεφαλαίου». Η έκδοση αυτή, που γίνεται σε δύο τόμους, αποτελεί συνέχεια της εκδοτικής δραστηριότητας της «Σύγχρονης Εποχής» που είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ (το 1818) και των 150 χρόνων από την πρώτη έκδοση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» (το 1867). Οι επιστολές που περιλαμβάνονται στη συλλογή καλύπτουν μισό αιώνα επιστημονικής έρευνας και πολιτικής δράσης και αναδεικνύουν την παράλληλη πορεία ζωής, έρευνας και αγώνα που ακολούθησαν οι Μαρξ και Ενγκελς, την προσωπική τους σχέση και τον καταμερισμό εργασίας που είχαν εφαρμόσει αλλά και τον συνδυασμό αυτής της έρευνας με την πρακτική επαναστατική δράση και την οικοδόμηση του Κόμματος, με αποκορύφωμα την ίδρυση και τη λειτουργία της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής).

Τέλος, σε αυτό το τεύχος της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 12/7/2019 μέχρι 1/9/2019.

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς. Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο

Α' τόμος

«Οσο καιρό υπάρχουν καπιταλιστές και εργάτες στον κόσμο, δεν έχει εμφανιστεί κανένα βιβλίο το οποίο να ήταν τέτοιας σημασίας για τους εργάτες όσο αυτό που έχουμε μπροστά μας. Η σχέση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ολόκληρο το σημερινό κοινωνικό μας σύστημα, αναπτύσσεται εδώ για πρώτη φορά επιστημονικά».

Ετσι ξεκινά ένα άρθρο παρουσίασης της έκδοσης του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» από τον Φρ. Ενγκελς, στο φύλλο της 21ης Μάρτη 1868 της εφημερίδας «Demokratisches Wochenblatt», που εξέδιδε ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ.

Ποια είναι, όμως, η ιστορία συγγραφής αυτού του τόσο σημαντικού για τους εργάτες έργου; Μέσα από ποια μονοπάτια διαμορφώθηκε η αντίληψη του Κ. Μαρξ που αποκρυσταλλώνεται σε αυτό; Ποια θεωρητικά ζητήματα τον προβλημάτισαν σε αυτήν την πορεία και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε εκείνον και τον Ενγκελς; Πόσα και ποια σχέδια άλλαξε ο Μαρξ για την έκδοση του «Κεφαλαίου»; Ποιος ο ρόλος του Ενγκελς στην έκδοση των τριών τόμων του «Κεφαλαίου»; Ποιον ρόλο έπαιξαν οι πολύ μεγάλες οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, καθώς και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ο Μαρξ; Ποιες τεχνικές σκαρφίστηκαν οι Μαρξ και Ενγκελς για να σπάσουν τη «συνωμοσία της σιωπής» με την οποία αντιμετώπισε η αστική κοινωνία την εμφάνιση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου»;

Τις απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα μπορεί να ανιχνεύσει ο αναγνώστης στις σελίδες αυτής της νέας έκδοσης. Η «Σύγχρονη Εποχή» προχώρησε στη μετάφραση και έκδοση, για πρώτη φορά στα Ελληνικά, εκείνου του μέρους της αλληλογραφίας των Μαρξ και Ενγκελς που συνδέεται με τη συγγραφή και έκδοση του«Κεφαλαίου». Ετσι, για πρώτη φορά είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα η αλληλογραφία στην οποία αποτυπώνεται το «εργαστήρι» της παραγωγής αυτού του «πιο σημαντικού βιβλίου για τους εργάτες». Ο Ελληνας αναγνώστης έχει, λοιπόν, για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βήμα βήμα την πορεία από τη σύλληψη της ιδέας περί της έκδοσης μίας «Κριτικής της πολιτικής και της πολιτικής οικονομίας» (το 1843) μέχρι την έκδοση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» από τον ίδιο τον Μαρξ (το 1867) και την έκδοση του δεύτερου και τρίτου τόμου του «Κεφαλαίου» μετά το θάνατο του Μαρξ, ύστερα από την επιμέλεια των σχετικών Χειρογράφων του από τον Ενγκελς (το 1885 και το 1894 αντίστοιχα).

Η έκδοση αυτή αποτελεί συνέχεια της εκδοτικής δραστηριότητας της «Σύγχρονης Εποχής» που είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ (το 1818) και των 150 χρόνων από την πρώτη έκδοση του πρώτου τόμου του«Κεφαλαίου»(το 1867). Πιστό στο καθήκον του από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το εκδοτικό της «Σύγχρονης Εποχής» προσφέρει στο ελληνόφωνο κοινό άλλο ένα σημαντικό βιβλίο με κείμενα των θεμελιωτών της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω διάδοσή της.

Η έκδοση γίνεται σε δύο τόμους. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει την αλληλογραφία που αναφέρεται κυρίως στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου» και καλύπτει την περίοδο από 1 Αυγούστου 1846 μέχρι 6 Μάρτη 1868, ενώ ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει την αλληλογραφία που αναφέρεται κυρίως στο δεύτερο και τον τρίτο τόμο του «Κεφαλαίου» και ολοκληρώνεται με τις τελευταίες επιστολές του Ενγκελς το 1895, έτος του θανάτου του. Οι επιστολές που περιλαμβάνονται στη συλλογή καλύπτουν μισό αιώνα επιστημονικής έρευνας και πολιτικής δράσης.

Τα ζητήματα που αναδεικνύονται από τις επιστολές

Οι επιστολές ή τα αποσπάσματα επιστολών που περιλαμβάνονται στην έκδοση φωτίζουν σημαντικές πλευρές του «Κεφαλαίου» και της αντιπαράθεσης γύρω από αυτό, ενώ αναδεικνύουν την πορεία της σκέψης των Μαρξ και Ενγκελς κατά τη συγγραφή και επιμέλεια του υλικού των τριών τόμων του «Κεφαλαίου». Παράλληλα, φέρνουν στο προσκήνιο μια λιγότερο φωτισμένη, αλλά εξαιρετικά σημαντική πλευρά του άθλου της έκδοσης του «Κεφαλαίου», που δεν είναι άλλη από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε και εκδόθηκε.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας τους, οι Κ. Μαρξ και Φρ. Ενγκελς αντάλλαξαν χιλιάδες επιστολές (ο αριθμός τους ξεπερνά τις 14.000). Στην παρούσα συλλογή περιλαμβάνονται πλήρεις επιστολές και αποσπάσματα επιστολών που διευκρινίζουν σύνθετα ζητήματα της οικονομικής θεωρίας του μαρξισμού, σημεία του «Κεφαλαίου» και των πρώιμων εκδοχών του έργου. Στις επιστολές φωτίζονται πλευρές της σκέψης των Μαρξ και Ενγκελς, αναδεικνύονται η διαλεκτική της κίνηση, οι σημαντικότερες πηγές και η εξέλιξη διαμόρφωσης και ανάπτυξης της οικονομικής θεωρίας του μαρξισμού. Παράλληλα, από τις επιστολές φαίνεται ότι η οικονομική σκέψη και θεωρία δεν αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από τη φιλοσοφία και την κοινωνική θεωρία - αντίθετα στηρίχτηκαν σε αυτές - ούτε σε κάποιο σχολαστικό κενό αέρος, μακριά από το κίνημα και τις διακυμάνσεις του, την έντονη και σχεδόν συνεχή προσπάθεια οργάνωσης της εργατικής τάξης.

Ο σύγχρονος αναγνώστης, μελετώντας την ακολουθία των επιστολών, θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με τη διαδικασία διαμόρφωσης θεωρητικών θέσεων, κατά την εμφάνιση, εξέλιξη και τελική τους διατύπωση, να παρακολουθήσει την πορεία επεξεργασίας περισσότερο ή λιγότερο γνωστών ζητημάτων του μαρξισμού.

Πολλές από τις επιστολές περιέχουν πρωτότυπες διατυπώσεις σημαντικών θεωρητικών θέσεων, την πρωταρχική επεξεργασία πολλών ζητημάτων που έγιναν αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας στα έργα των Μαρξ και Ενγκελς. Στις επιστολές γίνεται οξύτερη, σε σχέση με τα δημοσιευμένα κείμενά τους, κριτική και σχολιασμός προσώπων και καταστάσεων, επειδή στην αλληλογραφία δεν είχαν θέση η λογοκρισία ή άλλοι περιορισμοί, με συνέπεια οι Μαρξ και Ενγκελς να εκφράζονται ανεμπόδιστα.

Στην αλληλογραφία των Μαρξ και Ενγκελς αποκαλύπτονται η σταθερή πνευματική επικοινωνία και συνεργασία τους, η συντροφική, ειλικρινής και άμεση σχέση τους, καθώς και η παράλληλη πορεία ζωής, έρευνας και αγώνα που ακολούθησαν. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την επιστολή του Μαρξ προς τον Ενγκελς τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1867, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την έκδοση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου»: «Ετσι, αυτός ο τόμος είναι έτοιμος. Μόνο σε εσένα το χρωστάω που αυτό κατέστη δυνατό! Χωρίς τη δική σου αυτοθυσία για εμένα, θα μου ήταν αδύνατο να κάνω την τεράστια δουλειά που απαιτείται για τους 3 τόμους. Σε αγκαλιάζω γεμάτος ευγνωμοσύνη!».

Από τα κείμενα προβάλλουν η προσωπική σχέση των Μαρξ και Ενγκελς και ο καταμερισμός επιστημονικής - θεωρητικής εργασίας που είχαν εφαρμόσει. Παράλληλα, αναδεικνύονται το εύρος των επιστημονικών ερευνών (που επεκτεινόταν στη μελέτη των μαθηματικών, της γεωλογίας, της φυσικής, της τεχνικής κ.λπ.) αλλά και ο συνδυασμός αυτής της έρευνας με την πρακτική επαναστατική δράση και την οικοδόμηση του Κόμματος, με αποκορύφωμα την ίδρυση και τη λειτουργία της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής).

Τέλος, η αλληλογραφία δείχνει τη συνεχή αγωνία των Μαρξ και Ενγκελς σχετικά με τις εκάστοτε νέες εξελίξεις και τάσεις, την επίμονη εργασία μελέτης και ενσωμάτωσής τους στα οικονομικά και άλλα τους κείμενα. Αυτό φανερώνεται στις αλλαγές και προσθήκες που έκανε ο Μαρξ στις εκδόσεις και μεταφράσεις του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» αλλά και στις αντίστοιχες προσθήκες του Ενγκελς κατά την επεξεργασία του δεύτερου και του τρίτου τόμου.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο απαραίτητο σε όποιον θέλει να μελετήσει την πορεία της οικονομικής σκέψης του Κ. Μαρξ και του Φρ. Ενγκελς, να εμβαθύνει στη μαρξιστική πολιτική οικονομία και να αυξήσει την ικανότητα διείσδυσης στην - κρυμμένη στο «καθημερινό» μάτι - ουσία των φαινομένων και των τάσεων της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ματιές σε μεγάλες στιγμές στις σκηνές του Φεστιβάλ στα 45 του χρόνια

1986
1986
Ηταν 19 Σεπτέμβρη 1975, Γήπεδο Ζωγράφου: Ο Υμνος της ΚΝΕ σήμανε την έναρξη του Φεστιβάλ και τραγουδήθηκε από χιλιάδες στόματα. Ο μοναδικός νεανικός πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός ξεκινά το ταξίδι του, μια πλούσια διαδρομή που φτάνει τα 45 χρόνια... Μια κυψέλη συλλογικότητας και νεανικής δημιουργίας, το Φεστιβάλ «άγγιξε φλέβα» από τα πρώτα του βήματα, μίλησε στην καρδιά δεκάδων προοδευτικών καλλιτεχνών, που ήταν μέλη ή οπαδοί του ΚΚΕ, που είχαν συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες ή αναγνώριζαν τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος σε αυτούς και έβγαιναν από το σκοτάδι της δικτατορίας. Μ' αυτήν την ορμή στο ξεκίνημά του, το Φεστιβάλ άνοιξε δρόμους στην καλλιτεχνική έκφραση κι έφερε την τέχνη κοντά στον λαό.

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα ρίχνει κάποιες ματιές σ' αυτήν την πορεία του Φεστιβάλ, σε ιδιαίτερες στιγμές του.

Μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μόνο κάποιες στιγμές από το ορμητικό ξεκίνημα του θεσμού, από τα πρώτα εκείνα Φεστιβάλ της δεκαετίας του '70, που μεγάλες μορφές, «ιερά τέρατα» της Τέχνης συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμά του ή έδιναν το «παρών» στις εκδηλώσεις. Πλήθος γνωστών κι αγαπημένων καλλιτεχνών της εποχής ανταμώνουν στις σκηνές του. Το 1975 ο Χρ. Λεοντής μελοποιεί το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου και το παρουσιάζει στο 1ο Φεστιβάλ με ερμηνευτή τον Ν. Ξυλούρη και απαγγελία από τον ίδιο τον ποιητή. Μια χρονιά μετά, ο Μ. Λοΐζος γράφει «Το δέντρο», τραγούδι αφιερωμένο στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και το παίζει για πρώτη φορά στο 2ο Φεστιβάλ, ενθουσιάζοντας τον κόσμο που ζητά να παιχτεί ξανά και ξανά το ίδιο βράδυ. Επίσης, στο 2ο Φεστιβάλ ο Γιάννης Ρίτσος παρουσιάζει για πρώτη φορά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε στους τόπους εξορίας, ενώ παράλληλα, εκτίθενται ατόφια τα χειρόγραφα μεγάλων λογοτεχνών (Βάρναλη, Ρίτσου, Καββαδία, Καζαντζάκη, Ελύτη, Νερούντα κ.ά.). Το 1977, στο 3ο Φεστιβάλ, ο Μάνος Κατράκης παίζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και ο Θ. Μικρούτσικος παρουσιάζει την «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γ. Ρίτσου.

2010
2010
Το 1980, στο 6ο Φεστιβάλ, ο Γ. Μαρκόπουλος παρουσίασε το νέο έργο του «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», που το αφιέρωσε στην ΚΝΕ. Το 1982, ως απάντηση στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να ενσωματώσει μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου, η ΚΝΕ διοργανώνει, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ, διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, όπου συμμετείχαν 56 δημιουργοί με 140 τραγούδια και στην Κριτική Επιτροπή ήταν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, ο μουσικολόγος Φοίβος Ανωγειανάκης κ.ά. Αντίστοιχα, οργανώθηκε διαγωνισμός ποιήματος - διηγήματος όπου πήραν μέρος 86 δημιουργοί με 217 έργα, αλλά και διαγωνισμός θεατρικού έργου. Το 1984 ο Γιάννης Ρίτσος με την απαγγελία του και ο Μίκης Θεοδωράκης με τη συναυλία του «κλείνουν», για άλλη μια χρονιά, το τετραήμερο των εκδηλώσεων. Το 1986, στο 12ο Φεστιβάλ, ιστορική ήταν η συναυλιακή εμφάνιση της Μερσέντες Σόσα.

Παρά την κρίση στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ που αφήνει το αποτύπωμά της και στο Φεστιβάλ στα τέλη της δεκαετίας του '80, ο μοναδικός αυτός νεανικός θεσμός τη δεκαετία του '90 γίνεται μοχλός στην προσπάθεια ανασυγκρότησής της και μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο μαζί της. Ετσι, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και μετά, οι σκηνές του Φεστιβάλ συγκεντρώνουν και πάλι μεγάλο πλήθος γνωστών κι αγαπημένων στη νεολαία καλλιτεχνών, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική σκηνή, αλλά και ξένες συμμετοχές, όπως της δανέζικης ορχήστρας εργατών τα «Κόκκινα Πνευστά», του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, του Βρετανού Πολ Ρόλαντ, του Τούρκου Renan Billek, του ιταλικού συγκροτήματος «Banda Bassotti» κ.ά.

Ξεχωριστά αφιερώματα στην πορεία του θεσμού

Ξεχωριστή θέση βέβαια, όπως και σήμερα έτσι και παλιότερα, έχουν στο Φεστιβάλ τα μεγάλα αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες. Το 1982, στο 8ο Φεστιβάλ, η είδηση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου την Παρασκευή, 17 Σεπτέμβρη, απλώθηκε και «πάγωσε» τους επισκέπτες και τις επόμενες δυο μέρες συναυλίες και τραγούδια από τις σκηνές και τους χώρους του Φεστιβάλ αφιερώνονταν στη μνήμη του. Στο 10ο Φεστιβάλ γίνεται αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη, που είχε πεθάνει στις αρχές του μήνα.

1997
1997
Συγκινητικές στιγμές ξετυλίχτηκαν το 2000, στο 26ο Φεστιβάλ. Την παράσταση «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο, την παρακολούθησε η συντρόφισσά του Φαλίτσα, στην οποία η ΚΝΕ επέδωσε τιμητική πλακέτα και ένα αντίτυπο της ανατύπωσης της πρώτης έκδοσης του «Επιταφίου» που έκανε ο «Ριζοσπάστης». Την ίδια χρονιά, το όμορφο αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη παρακολούθησε επίσης η γυναίκα του Ουρανία και η ΚΝΕ της απένειμε τιμητική πλακέτα, ενώ τιμητική βραδιά έγινε για τον Κώστα Βίρβο και τον Θόδωρο Δερβενιώτη που ήταν παρόντες.

Αφιέρωμα έγινε στο 38ο Φεστιβάλ, στον Δημήτρη Μητροπάνο που είχε «φύγει» εκείνη τη χρονιά, το 2012, ενώ στον αγαπημένο ερμηνευτή που συμπορεύτηκε με το Φεστιβάλ από τις απαρχές του θεσμού έγινε ξανά αφιέρωμα το 2017, στο 43ο Φεστιβάλ, παρουσία της γυναίκας του Βένιας. Μια αξέχαστη συναυλία ήταν το 2017 και το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, όπου ακούστηκε και ηχητικό ντοκουμέντο με τον Λοΐζο, όταν έγραφε «Το δέντρο». Το 2010 επίσης, αφιέρωμα έγινε στην Μαρία Δημητριάδη που είχε «φύγει» την προηγούμενη χρονιά κι αντίστοιχα, το 2013, στον στιχουργό Αλκη Αλκαίο.

Το 2016, στο 42ο Φεστιβάλ, ο ποιητής Φώντας Λάδης που παρακολουθούσε το αφιέρωμα «Γράμματα από τη Γερμανία» ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ και τραγούδησε τους δικούς του στίχους μαζί με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο αφιέρωμα. Την ίδια χρονιά, ένα μαθητικό συγκρότημα από το Λαϊκό Φροντιστήριο Ηλιούπολης έπαιξε στη Μαθητική Σκηνή τραγούδια από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» και στο κοινό βρέθηκε και αγκάλιασε θερμά τα παιδιά ο Χρήστος Λεοντής, 41 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών στο Φεστιβάλ. Το 2017 σε αφιέρωμα σε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη δίνει το «παρών» ο ίδιος ο συνθέτης, που έχει εξάλλου συνδεθεί άρρηκτα με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ από το ξεκίνημά τους και πλήθος κόσμου σπεύδει να τον δει από κοντά και να του σφίξει το χέρι. Την ίδια χρονιά, ο Θάνος Μικρούτσικος έχει επιμεληθεί για το Φεστιβάλ το αφιέρωμα σε τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου, όμως τον βρίσκει η περιπέτεια της υγείας του, όλες οι καλοκαιρινές του εμφανίσεις ακυρώνονται, αλλά δίνει το «παρών» στο Φεστιβάλ, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και δηλώνοντας: «Δεν θα μπορούσα να λείψω απ' το Φεστιβάλ της ΚΝΕ (...) Εδώ είναι ο κόσμος μου, εδώ είναι οι άνθρωποί μου»!


1981
1981

1976
1976

1978
1978

1978
1978

1995
1995

2016
2016

2017
2017
Σωτήρης Μπαλλάς

Θα εμφανιστεί το Σάββατο στη Λαϊκή Σκηνή στη συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου

Με μεγάλη χαρά συμμετέχω στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Είναι ένας θεσμός καταξιωμένος τόσο στη νεολαία όσο και στην κοινωνία ολόκληρη. Εχω βιώσει εδώ και πολλά χρόνια τις ετοιμασίες του Φεστιβάλ, τις κορυφώσεις του. Ετσι, με μεγάλη συγκίνηση και χαρά επιστρέφω τραγουδώντας με την αγαπημένη μου Φωτεινή Βελεσιώτου, το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στο Πάρκο Τρίτση, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

«Κίτρινα Ποδήλατα»

Θα εμφανιστούν το Σάββατο στη Σκηνή Νέων Εργαζομένων και Φοιτητών

Η συμμετοχή μας στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι για το συγκρότημά μας, τη μουσική μας και τα μηνύματα που προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από τα τραγούδια μας κατά κάποιον τρόπο αυτονόητη.

Η ουσιαστική έκφραση της τέχνης ισχυροποιείται όταν τα μηνύματά της βρίσκουν τόπο και προοπτική γόνιμης ανατροπής.

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο στο πολιτιστικό ραντεβού του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Αυτό θα συμβεί και φέτος πολύ ηχηρά και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο υπάρχει ανάγκη για αγώνες και ανατροπές.

Θα είμαστε όλοι εκεί!

Διονύσης Βασιλόπουλος

Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής

Για ακόμη μια χρονιά η ΚΝΕ εντάσσει στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αθλητικές δραστηριότητες ανοιχτές σε όλους, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού χωρίς χορηγούς και εμπορευματοποίηση, για τη ζωή και την αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων.

Ετσι, φέτος και για 4η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί, να έρθει σε επαφή και να δοκιμάσει την αναρρίχηση. Μπορεί να τη γνωρίσει στο φυσικό περιβάλλον, τα βράχια (15/9 αναρριχητικό πεδίο Αχαρνείς) αλλά και για πρώτη χρονιά και σε τεχνητή πίστα στο χώρο του Φεστιβάλ στο περίπτερο - κιόσκι του Αθλητισμού. Η ΚΝΕ συστήνει στις νέες και τους νέους μια δραστηριότητα που ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση, τη θέληση για επαφή με τη φύση, τη συντροφικότητα, τη φαντασία, που αναπτύσσει τη γενναιότητα αλλά κυρίως που καλλιεργεί την αγωνιστική στάση ζωής, αφού όχι μόνο αναπτύσσει την ικανότητα προσαρμογής στις δύσκολες συνθήκες της αναρριχητικής διαδρομής, αλλά βάζει τον αναρριχητή στη διαδικασία της προσπάθειας να τις ξεπεράσει παλεύοντας με όλες του τις δυνάμεις. Και οι δύο δραστηριότητες θα πλαισιωθούν από έμπειρους αναρριχητές, που με διάθεση και τον ανάλογο εξοπλισμό θα φροντίσουν να απολαύσουν όλοι οι συμμετέχοντες τη δραστηριότητα με ασφάλεια.

«Ρωμιοσύνη»

Είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή μας σε αυτήν την όαση πολιτισμού που λέγεται Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Η «Ρωμιοσύνη» και το Φεστιβάλ πάνε μαζί, δεδομένου ότι το μουσικό μας σύνολο ιδρύθηκε το 1976 στο πλαίσιο της δημιουργίας ερασιτεχνικών σχημάτων που στήριξαν η Νεολαία και το Κόμμα. Είναι το μακροβιότερο σύνολο στην έντεχνη μουσική σκηνή! Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ο λαός και η νεολαία έχουν ανάγκη το λόγο των ποιητών μέσα από την αξεπέραστη μουσική των μεγάλων μας δημιουργών. Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη και με αιχμή του δόρατος τη μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά τους αγώνες για μια νέα Ελλάδα, για μια καλύτερη ζωή. Καλή επιτυχία στο 45ο Φεστιβάλ!

Με συγκίνηση και χαρά συμμετέχουν στο Φεστιβάλ

Δηλώσεις καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ στην Αθήνα

Μια σειρά ειδικών εκδόσεων θα κυκλοφορήσουν στο Φεστιβάλ

Μια σειρά από έντυπες εκδόσεις της ΚΝΕ, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, θα κυκλοφορήσουν στο 45ο Φεστιβάλ στην Αθήνα. Παράλληλα, βέβαια, θα υπάρχει και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», που κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες, με μια σειρά ειδικές προσφορές και μειωμένες τιμές ειδικά για το Φεστιβάλ. Ακόμα, τη θέση του θα έχει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», με το τελευταίο του τεύχος που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, παλιότερα τεύχη, αλλά και όλες τις εκδόσεις του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού.

Από τις εκδόσεις της ΚΝΕ ξεχωρίζει εκείνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης, με τίτλο: «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό». Η έκδοση απευθύνεται ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, σε νέους εργαζόμενους, σε μαθητές και φοιτητές. «Είναι πολλοί οι νέοι που αγανακτούν με τη βαθιά κοινωνική ανισότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βασιλεύει στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε σήμερα, δυσκολεύονται να αποδεχτούν πως θα περιορίζουν τη ζωή τους στα όρια που αυτή θέτει. Την ίδια στιγμή, όμως, στο μυαλό πολλών νέων "φωλιάζει" η αμφιβολία: "Μπορούν όντως να καλυτερεύσουν ουσιαστικά οι συνθήκες που ζούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας; Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;" (...) Ενώ κάποιοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο σε όσα ακούγονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο της έκδοσης και σε αυτά ακριβώς φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Βάζει δηλαδή στο επίκεντρο του προβληματισμού την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι ριζικά διαφορετική από τη σημερινή άθλια πραγματικότητα, για την κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

***


Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο «Οδηγητής» του Σεπτέμβρη, με πλούσια ύλη, μεγάλο μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ο «Οδηγητής» γιορτάζει και τιμά τα 45 χρόνια του Φεστιβάλ με ένα πολύ ξεχωριστό τετρασέλιδο αφιέρωμα. Στελέχη του Κόμματος που διετέλεσαν Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ ή είχαν ξεχωριστή συμβολή και ευθύνη στο Φεστιβάλ, θυμούνται και περιγράφουν τη συγκλονιστική αυτή πορεία. Στην ύλη του ξεχωρίζουν επίσης: Αρθρα για τη συμφωνία για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για τη νέα χρονιά σε σχολεία και πανεπιστήμια, για τις εξελίξεις στα Εργασιακά, για το περιβάλλον και τις καταστροφές στον Αμαζόνιο, για το Μουντομπάσκετ, για τις φυσικές επιστήμες κ.ά.

***

Μαζί με τον «Οδηγητή», θα κυκλοφορεί επίσης η ειδική έκδοση της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο: «Ψάξε την πραγματική ουσία... Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Στην έκδοση μπορεί κανείς να βρει πλήθος στοιχείων, ερωτήσεων - απαντήσεων, ερευνών, ζωντανών περιγραφών που αποδομούν τα αντιδραστικά ιδεολογήματα, με τα οποία το σύστημα βομβαρδίζει τη νεολαία γύρω από το ζήτημα της χρήσης ουσιών. Αναδεικνύεται η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πως ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά είναι συμβιβασμός με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών στο Φεστιβάλ, όπου οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακή έκθεση - παρουσίαση που το συνοδεύει.

***

«Μάθε τα δικαιώματά σου, πάλεψε για αυτά!» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας της ΚΝΕ στους πρωτοετείς φοιτητές στην ειδική έκδοσή τους, που αποτελεί έναν οδηγό δικαιωμάτων για τους πρωτοετείς και θα διατίθεται στο Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ. Στην μπροσούρα παρουσιάζονται τα ιδεολογήματα που πλασάρει κατά κόρον η κυρίαρχη ιδεολογία στους χώρους των ΑΕΙ κόντρα στη συλλογική διεκδίκηση και απευθύνεται κάλεσμα ενότητας των φοιτητών στη βάση των κοινών προβλημάτων των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων που θέλουν να προσφέρουν στην επιστήμη τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά όλα όσα δικαιούνται οι φοιτητές σε κάθε τους βήμα μέσα στις σχολές, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δικαίωμα στη στέγαση και τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό, με το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η ΚΝΕ. Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο επίσης είναι τα δικαιώματα των εργαζόμενων φοιτητών στις σπουδές, αλλά και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Η μπροσούρα αναφέρεται αναλυτικά στους φοιτητικούς συλλόγους, στην ανάγκη να δυναμώσουν, τον συσχετισμό που έχει καταγραφεί μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές και μιλάει ακόμα για τη μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, και την πλούσια δράση του για τα δικαιώματα των φοιτητών. Φέρνει τους πρωτοετείς φοιτητές σε επαφή με τις θέσεις της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα και απευθύνει κάλεσμα: «Ελα μαζί μας, δυνάμωσε την ΚΝΕ!».

***


Μια ακόμα ενδιαφέρουσα έκδοση είναι αυτή της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, με τίτλο «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας». Περιλαμβάνει αναδημοσιεύσεις κειμένων που μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο για κάθε νέα και νέο που θέλει να μελετήσει αυτό που πρώτοι οι Μαρξ και Ενγκελς επιστημονικά προσέγγισαν και ονόμασαν «γυναικείο ζήτημα», τις ιστορικές κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε και τις σύγχρονες μορφές του, αναδεικνύοντας την ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, τα σχετικά ιδεολογήματα γύρω από το θέμα και τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών που είναι προς κατάκτηση (βλέπε περισσότερα στη σελ. 24).

45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μια «κόκκινη γωνιά»...

...ο χώρος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια

Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα διατίθεται στον χώρο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ
Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα διατίθεται στον χώρο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ
Μια «κόκκινη γωνιά» με θέμα την πρωτοπόρα αντίληψη του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση θα λειτουργήσει στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Πρόκειται για τον χώρο που ετοιμάζει η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Σε αυτήν τη «γωνιά», που θα βρίσκεται δίπλα στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων αλλά και στο Φοιτητικό Στέκι, σκοπεύει να υποδεχτεί τις νέες εργαζόμενες και άνεργες, φοιτήτριες και σπουδάστριες, κάθε νέο που θέλει να γνωρίσει ιστορικές στιγμές της πρωτοπόρας δουλειάς στις γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού από τα πρώτα βήματα του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος, αλλά και του ΚΚΕ.

«"Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό», είναι το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ και η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής, επισημαίνει πως ο κόσμος αυτός δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς τη δράση, τη συμμετοχή, τη συμβολή των νέων γυναικών.

Ιδέα «δανεισμένη» από την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού

Η Επιτροπή άντλησε την έμπνευσή της για τη διαμόρφωση του χώρου της στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Ρωσία, η "κόκκινη γωνιά" ήταν ένα από τα πολλά μέσα που αξιοποίησε το Κόμμα των μπολσεβίκων για την προπαγάνδα, τη διαφώτιση, την άνοδο του πολιτικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Τέτοιες "γωνιές" διαμορφώνονταν μέσα σε παραγωγικές μονάδες, σε κυβερνητικά και άλλα κτίρια. Η μορφή αυτή αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξειδικευμένη δουλειά στις γυναίκες», σημειώνει η Β. Κούτση.

Από τις «κόκκινες γωνιές» στα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης...
Από τις «κόκκινες γωνιές» στα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης...
Οπως εξηγεί, η Επιτροπή επιδιώκει να διαμορφώσει έναν χώρο κατ' αναλογία εκείνων των «κόκκινων γωνιών», αναπαριστώντας το σκηνικό τους, όπως έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες της εποχής. Στη δική της «γωνιά», έχει στόχο να προβάλει την αντίληψη του ΚΚΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέες και νέους να έρθουν σε επαφή με βασικές πλευρές της πρωτοπόρας θεωρίας και δράσης του.

Το σκοπό αυτόν υπηρετούν με το περιεχόμενό τους και τα ταμπλό που θα οριοθετούν το χώρο.

Εκδοση - συλλογή άρθρων που δίνει ώθηση στην παραπέρα μελέτη

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Επιτροπής είναι η έκδοση μπροσούρας με τίτλο «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας», που θα διατίθεται στις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο χώρο της «κόκκινης γωνιάς». Αποτελεί συλλογή κειμένων, στα οποία αποτυπώνονται οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνική εργασία, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, για τον κοινωνικό θεσμό της οικογένειας.

«Τα κείμενα, που έχουν επιλεγεί και αναδημοσιεύονται στην έκδοση της Επιτροπής επικαιροποιημένα, μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο για κάθε νέα και νέο που θέλει να μελετήσει αυτό που πρώτοι οι Μαρξ και Ενγκελς επιστημονικά προσέγγισαν και ονόμασαν "γυναικείο ζήτημα", τις ιστορικές κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε και τις σύγχρονες μορφές του. Με την επιλογή και τη συγκέντρωση των συγκεκριμένων κειμένων φιλοδοξούμε να δώσουμε ώθηση στη συζήτηση, στον προβληματισμό και την παραπέρα μελέτη. Αλλά και να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν η ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, οι σημερινές εκφράσεις της ανισοτιμίας, καθώς και η ανάγκη για εξειδικευμένη δουλειά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων», αναφέρει η Β. Κούτση.

Χώρος μαζικής εστίασης σε εργοστάσιο της Σοβιετικής Ρωσίας τη δεκαετία του 1930
Χώρος μαζικής εστίασης σε εργοστάσιο της Σοβιετικής Ρωσίας τη δεκαετία του 1930
«Τα μέλη της ΚΝΕ, όπως και το σύνολο της νεολαίας, συναντούν καθημερινά στις σχολές και τους χώρους δουλειάς τις αντιδραστικές διακηρύξεις της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και επιτελείων περί "ισότητας των φύλων" και "ίσων ευκαιριών", αλλά και τις νέες αντιδραστικές θεωρίες για το λεγόμενο "κοινωνικό φύλο". Συζητούν με φίλους και συναδέλφους τους που αναρωτιούνται πώς μπορεί να "συνδυαστεί" η επαγγελματική ζωή της γυναίκας με τη δημιουργία οικογένειας», συνεχίζει και προσθέτει: «Στα παραπάνω αντανακλώνται οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων που φέρνουν σε αντιπαράθεση το δικαίωμα στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, που παρουσιάζουν ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας την "επιλογή" ανάμεσα στην "καριέρα" και την οικογένεια. Στο έδαφος που διαμορφώνει η ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του αντιπάλου, η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να προσφέρει νέα εφόδια στον ιδεολογικό αγώνα της ΚΝΕ μέσα στις σχολές και τους χώρους δουλειάς, περισσότερα όπλα για να φέρουμε στο προσκήνιο της συζήτησης με τη νεολαία την πρόταση του ΚΚΕ για τη θέση της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».


...που έδωσαν την έμπνευση στην Επιτροπή για τον χώρο της στο 45ο Φεστιβάλ
...που έδωσαν την έμπνευση στην Επιτροπή για τον χώρο της στο 45ο Φεστιβάλ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ