Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η βαρβαρότητα

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς 2013, δείχνουν ότι η φτώχεια αυξάνεται. Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών από 2.203,55 ευρώ το 2009 έπεσε στα 1.509,39 ευρώ το 2013, μείωση 31,5%, ενώ μόνο σε σχέση με το 2012 μειώθηκε κατά 7,8% ή 127,71 ευρώ. Αν και οι μέσοι όροι δε δείχνουν ολόκληρο το μέγεθος της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το 2013, 725.000 οικογένειες «έκοψαν» το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα φτωχά νοικοκυριά καταναλώνουν μόλις 338 ευρώ το μήνα και για διατροφή μόλις 113,6 ευρώ το μήνα. Η πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου αυξάνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση (αυτή κρύβεται από τα στοιχεία και τους μέσους όρους). Είναι το αποτέλεσμα της αμείωτης ανεργίας, της δραστικής μείωσης μισθών - συντάξεων, της φοροληστείας του λαού.

Προσχήματα...

«Τι γυρεύει ο Τσίπρας στο Κόμο;», ήταν ο τίτλος άρθρου της «Αυγής», 12/9/2014, στο οποίο απαντούσε: «Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι ο καπιταλισμός και το κεφάλαιο είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Το ερώτημα είναι το εξής: Τα ρήγματα στο στρατόπεδο του αντιπάλου τα διευρύνουμε και τα αξιοποιούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας; Ενδιαφέρεται μια κυβέρνηση της Αριστεράς να έχει συμμάχους στη σύγκρουση με την πολιτική της λιτότητας; `Η θέλει να τους έχει όλους απέναντι;» Οταν λες αγκαλιάζομαι με το κεφάλαιο - αντίπαλο σε ένα άντρο του για να το νικήσω, γι' αυτό πήγα στο Κόμο, ή παραλογίζεσαι ή σου τέλειωσαν τα άλλοθι. Πόσο μάλλον όταν προσκλήθηκες από τον αντίπαλο. Τα περί αξιοποίησης των ρηγμάτων του κεφαλαίου είναι τρίχες κατσαρές, προσχήματα για να κρύψουν τις δεσμεύσεις σου στους βιομηχάνους και στα ιμπεριαλιστικά κέντρα...

Ματωμένοι δρόμοι...

Με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να βομβαρδίσουν Συρία και Ιράκ λόγω «τζιχαντιστών», η «Καθημερινή» έγραψε: «Για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η στρατηγική στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία βασιζόταν κυρίως σε επιλεκτικά χτυπήματα εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων». Στο όνομα της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ χτυπούν από τη Μέση Ανατολή έως το Πακιστάν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί: Πρώτα φτιάχνεις και ενισχύεις οργανώσεις όπως οι «τζιχαντιστές» και μετά επεμβαίνεις για να σώσεις το λαό απ' αυτούς. Το ίδιο δεν έγινε και με την «Αλ Κάιντα»; Πίσω από τα προσχήματα για τις επεμβάσεις υπάρχουν πάντα οι αιτίες (βλέπε ανταγωνισμοί) για έλεγχο πηγών και δρόμων της Ενέργειας, αγορών, μεταφοράς εμπορευμάτων κ.λπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε: Οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των αγορών είναι ματωμένοι...

Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα

Η είδηση υπήρχε και στο χτεσινό «Ριζοσπάστη», η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να χαιρετήσει τη συγκρότηση του συνασπισμού των προθύμων ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» για επέμβαση σε Ιράκ και Συρία. Για άλλη μια φορά, για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Ο λαός μας, όμως, λέει πως «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα των τρώνε οι κότες» και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσει. Γιατί είναι σίγουρο ότι μια έμμεση ή άμεση εμπλοκή της χώρας σε νέες περιπέτειες των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δε θα τον βγάλουν κερδισμένο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1321 Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης).

1812 Ο γαλλικός στρατός, υπό τον Ναπολέοντα, εισέρχεται στη Μόσχα. Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στην πόλη, προκειμένου οι κατακτητές να μη βρουν εφόδια και να μη βγάλουν τον χειμώνα.

1814 Οι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία, στον πυρήνα της οργάνωσης, της επάνδρωσης και της υλικής υποστήριξης της οποίας βρισκόταν η αστική τάξη. Ηταν η πιο σημαντική, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, όσο και της μαχητικότητας, αλλά και του ρόλου τον οποίο έπαιξε στην πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1822 Ο αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

1829 Ως αποτέλεσμα του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828-1829, που έληξε με νίκη των Ρώσων, υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ άλλων, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1878 Γεννιέται ο πολιτικός και διπλωμάτης Ιωνας Δραγούμης.

1930 Βουλευτικές εκλογές διενεργούνται στη Γερμανία μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι (αλλά με πτώση 5,27%) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Δεύτερο έρχεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ, το οποίο «εκτοξεύεται» από 2,6% (1928) στο 18,25%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο συγκεντρώνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ψήφους (13,13%).

1933 Υπογράφεται στην Αγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο («Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης») που προβλέπει την αμοιβαία εγγύηση των κοινών συνόρων και τη συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις.

1943 Οι δυνάμεις κατοχής προβαίνουν σε ομαδικές σφαγές στα χωριά της επαρχίας Βιάννου της Κρήτης, δολοφονώντας πάνω από 700 κατοίκους και καίγοντας 7 χωριά.

1944 Τμήματα Γερμανών και ταγματασφαλιτών, με επικεφαλής τους Σούμπερτ και Πούλο, κυκλώνουν τα Γιαννιτσά και δολοφονούν ομαδικά 104 πολίτες.

1952 Ο Δημήτρης Παρτσαλίδης διαγράφεται από μέλος του ΚΚΕ. Η οπορτουνιστική πλατφόρμα Παρτσαλίδη, που επί της ουσίας καταδίκαζε το Δημοκρατικό Στρατό και υποστήριζε πως ήταν δυνατή μια «ομαλή εξέλιξη» μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική στην 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 1950. Τις θέσεις της Συνδιάσκεψης υπερψήφισε και ο Παρτσαλίδης, αλλά δεν τις ενστερνίστηκε, όπως φάνηκε καθαρά από την μετέπειτα δράση του. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1956, αποκατέστησε τον Δ. Παρτσαλίδη ως μέλος του ΚΚΕ και της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ ο ίδιος θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στη οπορτουνιστική - φραξιονιστική πάλη μέσα στο Κόμμα και την περίοδο προς τη διάσπαση του 1968 (βλ. 12η Ολομέλεια).

1968 Πεθαίνει στη Μόσχα ο κομμουνιστής ηθοποιός και πολιτικός πρόσφυγας Αντώνης Γιαννίδης.

1969 Με επιστολή τους, 905 κομμουνιστές κρατούμενοι στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου, εγκρίνουν τις θέσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Σύσκεψη των 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις αντισοβιετικές, αντιδιεθνιστικές και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδη - Δρακόπουλου - Μπριλλάκη.

2001 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org