Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σέρνεται» η προεδρολογία

Το «δικαίωμα» να αποφασίσει την «κατάλληλη στιγμή» και να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή όπως συμφέρει την κυβέρνηση, διατηρεί ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας να «σέρνεται» η προεδρολογία.

Χαρακτήρισε το θέμα «άκαιρο», επανέλαβε ότι το Σύνταγμα επιτάσσει συναίνεση, αλλά απέφυγε μια σαφή και κατηγορηματική θέση για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν ανήκει στις προθέσεις της κυβέρνησης. «Θεωρώ καταρχήν ότι το θέμα αυτό είναι άκαιρο και η ανακίνησή του απλώς λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στα μεγάλα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Συμπλήρωσε ότι το Σύνταγμα και κυρίως το πνεύμα του Συντάγματος ευνοεί τη συναίνεση και ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει σε αυτή τη λογική, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση ούτε διάθεση να αναμείξει το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκλογές». Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο στήριξης του Κ. Σημίτη για την προεδρία δεν το απέκλεισε, επικαλούμενος ότι «δε θα μπει τώρα σε ζήτημα σχολιασμού ονομάτων».

ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Επίδειξη υποκρισίας...

Με ανούσιους χαρακτηρισμούς επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να συγκαλύψει την πλήρη συμφωνία του με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά του το ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα και να συντηρήσει το δικομματικό καυγά, με ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σαν «επίδειξη υποκρισίας, αντιφάσεων και αναξιοπιστίας».

Στο ίδιο πνεύμα, το ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι ο Κ. Καραμανλής έκανε μια ομιλία στη ΔΕΘ «σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και ότι «συνεχίζει να ιδιοποιείται τα έργα του ΠΑΣΟΚ και να εξαγγέλλει πράγματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ταγμένο πλήρως στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία καλύπτονται πλήρως από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δε βρίσκει άλλο πεδίο αντιπαράθεσης παρά να εξαπολύει κατηγορίες στην κυβέρνηση για... κλοπή του έργου του.

Η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του εργαζομένων και των συνταξιούχων και που με ευλάβεια συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, περιορίζουν την... αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ στη χρήση ψευδεπίγραφων επιχειρημάτων δήθεν υπέρ των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην οικονομία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, «επιβαρύνει την κατάσταση με τις δήθεν απογραφές καταστροφολογίας, με την ίδια τη δική της εξάμηνη διαχείριση και κυρίως με την υπονόμευση του κύρους της οικονομίας και της χώρας». Στον κοινωνικό τομέα, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, «οι επαναλαμβανόμενες φιλολογίες περί του κοινωνικού κέντρου δεν καλύπτουν την απουσία κοινωνικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, με το «πακέτο» κοροϊδίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να συνεχίζει να ζει στην ανέχεια, το ΠΑΣΟΚ ανάλωσε τη... σκληρή αντιπολίτευσή του στο αν τα... ψίχουλα παροχές, δόθηκαν επί των ημερών του ή αν οι «παροχές» ανταποκρίνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κ. Καραμανλή.

Συγχρόνως, στην προσπάθειά του το ΠΑΣΟΚ να συντηρήσει και το κλίμα πόλωσης, δεν απέφυγε να κάνει λόγο για «κομματική επέλαση» στη Δημόσια Διοίκηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη «την ώρα που ο κ. Καραμανλής αναπτύσσει θεωρίες κατά της αναξιοκρατίας και του κομματισμού, στον οποίο επιδίδονται, όμως, ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί του».

Ο Κ. Καραμανλής, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «θα διαπιστώσει σύντομα ότι με τα ωραία λόγια δεν είναι δυνατόν να καλύψει, είτε τις λανθασμένες πολιτικές, είτε το κενό της πολιτικής του και την αδυναμία της ΝΔ».

Εξάλλου σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους συντονιστές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

ΚΚΕ
Συνεπής στην αντιλαϊκή πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποτελούν καθαρή τοποθέτηση υπέρ του κεφαλαίου, στο οποίο δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη ακόμη περισσότερο». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Είναι συνεπείς με το αντιλαϊκό πρόγραμμα της ΝΔ, εναρμονισμένες με την πολιτική που γνωρίσαμε επί ΠΑΣΟΚ. Ο λαός να πει ένα ισχυρό "τέρμα στην ανοχή, που μεγαλώνει την ανέχεια"!».

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση:

«Οι εξαγγελίες περιλαμβάνουν:

  • Ενα εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ του κεφαλαίου και νέο αναπτυξιακό νόμο, περιφερειακή και τουριστική πολιτική προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.
  • Πιο αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική προβάλλεται ως "ήπια προσαρμογή" για την αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ με στόχο την παραπλάνηση και τη διασφάλιση της ανοχής των εργαζομένων. Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν τα συνθήματα περί "νέας οικονομίας", "νέας εποχής", "προτεραιότητας στον πολίτη"».

«Οσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - τονίζεται - μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού πρόσφατες είναι και συνεχίζονται οι ανατιμήσεις (ΔΕΗ, καταναλωτικά προϊόντα κλπ). Ως εμπαιγμός και οι αυξήσεις, καθώς και τα μέτρα δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας.

Η υπόμνηση των ελλειμμάτων και του χρέους είναι άλλοθι. Για τα ελλείμματα και το χρέος δεν ευθύνεται ο λαός.

Επιβεβαιώνεται η σημασία της συσπείρωσης και πάλης κατά της πλουτοκρατίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η αξία της απειθαρχίας στις επιλογές της ΕΕ με αιτήματα που βελτιώνουν τη ζωή του λαού.

  • Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ και 960 κατώτερη σύνταξη. 400 ευρώ για τους αγρότες και τις αγρότισσες.
  • Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Δουλιά σταθερή και κανονική για όλους, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα για τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις. Για όσο χρόνο βρίσκονται στην ανεργία, να έχουν μισθό το 80% των 1.200 ευρώ.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια.
  • Να μην πληρώσει ο λαός "το μάρμαρο" των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Κατάργηση των καμεροχαφιέδων».
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Προβάλλουν ... ήπιες διεκδικήσεις

Αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη διάρκεια της ΔΕΘ, επιχείρησαν να αρθρώσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μέσα από κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Κυριακής. Ομως, ούτε αυτό δεν κατάφεραν να κάνουν με αξιοπιστία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως εξακολουθούν συνειδητά να αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και να υπονομεύουν τις διεκδικήσεις τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΟΚ), πλαισιωμένος από τον Αλέκο Καλύβη (ΣΥΝ), αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ και μαζί με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο (ΠΑΣΟΚ) αποκάλυψαν πως η «ήπια προσαρμογή», που ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενισχυμένη λιτότητα», γι' αυτό θα συνεχίσουν να διεκδικούν «πραγματική κοινωνική και οικονομική σύγκλιση».

Και πώς θα έρθει αυτή η σύγκλιση; «Με αυξήσεις της τάξης του 5,3% για το 2005».

Εξίσου «απλόχερος» ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και για τους συνταξιούχους. «Θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για πραγματική υποστήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων», είπε και πρότεινε «πραγματική αύξηση της τάξης του 2%»...

Εξάλλου για τους συμβασιούχους, δήλωσε πως «δεν ικανοποιούν οι ρυθμίσεις που προωθούν τα ΠΔ» και προανήγγειλε πως θα προσφύγουν εκ νέου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας να επιβληθεί στη χώρα μας «ρύθμιση εναρμονισμένη με το περιεχόμενο της κοινοτικής οδηγίας». Παράλληλα, μαζί με την ΑΔΕΔΥ θα προτείνουν νομοθετική ρύθμιση, για την οποία ελπίζουν σε στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων.

Αποκαλυπτικός ήταν, επίσης, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος όταν ανέφερε πως αποδέχονται τη μείωση του προσωπικού στον ΟΤΕ μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, αλλά και αντίστοιχων «αναδιαρθρώσεων» σε άλλες επιχειρήσεις, αρκεί το κόστος να το αναλάβουν οι επιχειρήσεις και να μην επιβαρυνθεί η Κοινωνική Ασφάλιση. Αλλά και όταν ανακάλυψε πως «το νομοθετικό μας πλαίσιο δε χωρά καμία άλλη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πέραν αυτών που υπάρχουν και οι οποίες πρέπει να επαναρυθμιστούν για να φύγουμε από τη διευρυμένη ανασφάλεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, έπλευσε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου. Και επανέλαβε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα Οκτώβρη, με στόχο τη «διεκδίκηση πολιτικής που να συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με το κοινωνικό όφελος και την κοινωνική αποτελεσματικότητα»...

Μετά από όλα αυτά συνεχίζουν, άραγε, να αναρωτιούνται, γιατί τους έχει γυρίσει την πλάτη ο κόσμος και γιατί, για άλλη μια φορά, βρέθηκαν να προσπαθούν να δικαιολογούν τη μικρή συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν στην πλατεία Αριστοτέλους;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ψεύτικες υποσχέσεις και φρούδες προσδοκίες

Ο εξωραϊσμός της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ώστε να παρατείνει την ανοχή των εργαζομένων, βασικός στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας

Motion Team

Το αποκρουστικό πρόσωπο της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής του πάσχισε με κάθε τρόπο να εξωραΐσει ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκοντας να παρατείνει την ανοχή των εργαζομένων στην εφαρμοζόμενη πολιτική και στην κυβέρνησή του.

Παρόλο που είναι εξόφθαλμο ότι θα χειροτερέψει η θέση των εργαζομένων και των «κοινωνικά ασθενέστερων» τα επόμενα χρόνια, ο πρωθυπουργός επιχείρησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ να κάνει το μαύρο άσπρο κραδαίνοντας τη σημαία του «υπερασπιστή των αδυνάτων», καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες ότι μόνο με αυτή τη ρεαλιστική και εφικτή πολιτική μπορούν «να έρθουν καλύτερες μέρες».

Το βασικό προπαγανδιστικό επιχείρημα του Κ. Καραμανλή ήταν ότι το μοντέλο της «ήπιας προσαρμογής» δεν επιφυλάσσει θεραπείες-σοκ και κοινωνικά βάναυσα μέτρα, αλλά ούτε και «παροχές». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να παγιδεύσει τις λαϊκές μάζες στην εφαρμοζόμενη πολιτική, πούλησε κατά κόρον το γνωστό παραμύθι ότι με την αύξηση του εγχώριου εθνικού προϊόντος, που θα έρθει μέσα από βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», θα υπάρξει περιθώριο για περισσότερες «παροχές».

«Το γεγονός ότι επιλέγουμε μια πολιτική η οποία δεν αναζητά ούτε θεραπείες-σοκ, ούτε σκληρά μέτρα, αλλά μια πολιτική η οποία κατατείνει, οδηγεί - κι είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε - σε αυτό που θα λέγαμε "δημοσιονομικό συμμάζεμα", νοικοκύρεμα, είναι απόδειξη ότι δεν καταφεύγουμε σε μέτρα τα οποία είναι κοινωνικά βάναυσα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αυτός είναι ο δρόμος της αρετής και της κοινωνικής ευαισθησίας»!

Καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να έχει απογειωθεί οικονομικά», γεγονός που, όπως είπε, «θα σημαίνει και μια αυξημένη δυνατότητα για να επιχειρήσει κανείς με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο απ' ό,τι μέχρι σήμερα, να κατανείμει δικαιότερα και το παραγόμενο προϊόν προς όφελος ακριβώς των εισοδηματικά και κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας».

Ο Κ. Καραμανλής κατέφυγε, άλλη μια φορά, στη δημαγωγία, φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δε θα το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα: «Δεν πιστεύω επ' ουδενί ότι λύσεις στα οικονομικά ή το δημοσιονομικό πρόβλημα μπορούν να οδηγούν στη συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων και κατά μείζονα λόγο των συντάξεων των απομάχων της ζωής», υποστήριξε, παραπέμποντας προφανώς στην υπόσχεση ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις θα είναι στο ύψος του (επίσημου) πληθωρισμού.

Σε κάθε ευκαιρία επαναλάμβανε το γνωστό σλόγκαν ότι η «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» γίνεται «με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να μη θιγούν οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστεροι».

Παράλληλα εμφανίστηκε στενοχωρημένος που δεν μπορεί να ακολουθήσει μια πιο γενναία πολιτική παροχών: «Θα ήμουν, δήλωσε, ο ευτυχέστερος αν μπορούσα να αναγγείλω μία πολιτική γενναίων αυξήσεων, ή, αν θέλετε, με την καλή έννοια του όρου, μία πολιτική παροχών». «Οφείλω, συνέχισε, να είμαι ειλικρινής και μαζί σας και με όλους τους πολίτες και να πω ότι αυτό τούτη την ώρα είναι ανέφικτο».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις άφησε «χαραμάδα ελπίδας» για πιο «φιλολαϊκή πολιτική» μετά το 2005, όταν θα έχει ρίξει, όπως αυτοδεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες, το έλλειμμα από το 5,3% φέτος στο 3%.

Ο σχεδιασμός, ανέφερε, είναι μέσα σε ένα χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει πέσει κάτω από 3%, που είναι και το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. «Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι μπορεί να πάει κανείς την επόμενη μέρα σε μια πολιτική αλόγιστων παροχών. Απλώς η αντιμετώπιση σε πρώτη φάση του οξέος δημοσιονομικού προβλήματος αναμφισβήτητα επιτρέπει μια σχετικά χαλαρότερη πολιτική». Σε κάθε περίπτωση πάντως φρόντισε να μη δεσμευτεί για χειροπιαστά αποτελέσματα, παραπέμποντας τα πάντα στο τέλος της τετραετίας: «Επιμένω στη λογική της τετραετίας γιατί το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης αυτή τη διάρκεια έχει», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να αποσαφηνίσει τη στάση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό περιορίστηκε να δηλώσει πως «εμείς αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για αργότερα.

Παράλληλα, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι στο ζήτημα της ακρίβειας η κυβέρνηση σημείωσε «πολύ σημαντική επιτυχία», η οποία όμως «δεν αναγνωρίζεται»!

Οσο για τους αγρότες κινήθηκε στη γνωστή ρήση του Γ. Δρυ, ότι «πρέπει να μάθουν να κολυμπάνε μόνοι τους», που άλλοτε κατήγγελλε. «Το βασικό που προέχει είναι να στραφούμε στην ποιότητα στην ελληνική γεωργία, να την κάνουμε δηλαδή ξανά ανταγωνιστική». Αυτό, συμπλήρωσε, είναι το κλειδί που αναζητούμε για την εφαρμογή της πολιτικής μας.

Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επανέλαβε την υποστήριξή του στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει σοβαρότατη προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση «αλλά μένουν και άλλα πράγματα να γίνουν». Για το Κυπριακό είπε ότι βρίσκεται σε «καλή συνεννόηση» με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά «δεν υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική στους Κυπρίους».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ
Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Ολοκάθαρη ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης, έδωσαν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και η νεολαία, που το απόγευμα του Σαββάτου συμμετείχαν στο πρωτόγνωρα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε με τη μεγαλειώδη πορεία προς τη ΔΕΘ, όπου επέδωσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές, από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους άλλους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, γύρισαν την πλάτη στα κηρύγματα συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας που απευθύνουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο εργατικό κίνημα και αντίστοιχα της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ στο αγροτικό κίνημα. Επέλεξαν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τους γυρίζει στο Μεσαίωνα.

«Αγρότες, εργάτες, μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές», διακήρυξαν οι αγρότες, που και φέτος πληρώνονται με εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής. Ενώ την ίδια ώρα γεμίζουν οι τσέπες μεσαζόντων και εμποροβιομηχάνων.

Εκεί με το ΠΑΜΕ του ανυποχώρητου αγώνα βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής «Καματάκης ΑΤΕΕ», - 7 μήνες απλήρωτοι- να διεκδικούν «την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Μαζί τους και οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ διεκδίκησαν «μόνιμη σταθερή εργασία, χρηματοδότηση των ΟΤΑ από το κράτος». Αλλά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Λιμάνι, συμβασιούχοι, καπνεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο δουλιάς.

Ο καθένας με τα επιμέρους αιτήματα του χώρου του. Οπως και οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην «ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων», αφού δεκάδες συνάδελφοί τους μετρούν πολύμηνες και πολύχρονες ποινές φυλάκισης.

Και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας με δυναμική παρουσία πρόβαλε την απαίτηση των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και άλλων ταμείων, για συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και χτύπημα της ακρίβειας. Μαζικότατο και το μπλοκ της Συσπείρωσης για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την αλληλεγγύη που καλούσε Ελληνες και ξένους εργάτες, ενωμένους στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση.

Μονόδρομος η ενωτική ταξική δράση

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει την άνευ προηγουμένου μαζική και δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο και τονίζει: «Αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι εργαζόμενοι τους καλεί σε συντονισμένη ενωτική ταξική δράση με βάση το πλαίσιο στόχων και δράσης που διατύπωσε στη Θεσσαλονίκη, με μαζικοποίηση των συνδικάτων, οργάνωση αγώνων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, ρίζωμα και δυνάμωμα του ΠΑΜΕ στους χώρους που εργάζονται και ζουν οι εργαζόμενοι.

Η εργατική αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, η συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας με αγρότες, μικρομεσαίους και νεολαία, η ριζοσπαστική, ταξική στροφή στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι η μοναδική διέξοδος σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη μεγάλη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

- Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 30ωρο - 6ωρο για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου.

- Ουσιαστική προστασία των ανέργων - επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

- Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων. Κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

- Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες και 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

- Αποκλειστικά δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αναβαθμισμένη, για όλους.

- Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με οποιαδήποτε μορφή. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργατών.

- Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργατών, να ακυρωθούν οι διώξεις και οι καταδίκες των στελεχών των σωματείων - μελών της ΠΟΕΕΠ.

- Οχι στο ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Να δοθούν στους εργαζόμενους και τους φορείς τους.

- Κατάργηση των τρομονόμων. Να αποσυρθούν όλες οι κάμερες χαφιέδες και οι μηχανισμοί παρακολούθησης.

- Ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, με κατάργηση των ποσοστώσεων και προστίμων συνυπευθυνότητας για είδη διατροφής υγιή και φθηνά για το λαό. Τιμές και επιδοτήσεις που να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες.

- Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής.

- Περιορισμός της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και μεσαζόντων. Αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών με προοπτική τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

- Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής. Δημόσια αποκλειστική ασφάλιση του αγροτικού κεφαλαίου και της παραγωγής. Κατώτερη αγροτική σύνταξη - στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες - 400 ευρώ το μήνα.

«Μπροστά είναι η νίκη μας »

«Εργάτες, αγρότες, νεολαία, το κεφάλι ψηλά. Οι αγώνες είναι μπροστά μας. Το ίδιο και η νίκη μας», με τα παραπάνω λόγια - προσκλητήριο κλιμάκωσης της πάλης, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Νωρίτερα κάλεσε «να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ μαζί με τα συνδικάτα, να το ριζώσουμε με αγώνες σε κάθε τόπο δουλιάς, να το κάνουμε σημείο αγωνιστικής συνάντησης με κάθε εργαζόμενο, Ελληνα ή μετανάστη, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, αρκεί να αναγνωρίζει το δίκιο της τάξης του και να παλεύει γι' αυτό. Οδηγός της σκέψης μας δεν είναι τι αντέχουν τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά τι χρειάζεται ο εργαζόμενος», είπε.

Προηγούμενα στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΔΗΣΕΚ, ο οποίος κάλεσε, το διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσε το ΠΑΜΕ για τη νέα περίοδο, να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους, να συζητηθεί και να αποτελέσει - πλαισιωμένο από τοπικά και κλαδικά ζητήματα του κάθε χώρου - τον «μπούσουλα» για την οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα.

Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά αναφέρθηκε ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. «Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ στόχο έχει το πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων νεοτσιφλικάδων καπιταλιστών. Τη συρρίκνωση μέχρι και εξαφάνιση παραδοσιακών και δυναμικών καλλιεργειών μας, όπως το βαμβάκι, ο καπνός, το λάδι, τα τεύτλα, το ρύζι κ.ά.», σημείωσε και κάλεσε τους αγρότες να μην ξεγελαστούν από τα ψεύτικα λόγια της κυβέρνησης, γιατί υπηρετεί την ίδια πολιτική που τους οδήγησε στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Ορμάμε ακάθεκτοι στους ταξικούς αγώνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χτες βράδυ, στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τη μεταολυμπιακή περίοδο, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και την αγωνιστική απάντηση του Κόμματος, η Αποθήκη Δ στην προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ήταν κατάμεστη. Από εργάτες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση. Από εργαζόμενους όλων των κλάδων που περπάτησαν το προηγούμενο διάστημα τον ίδιο δρόμο του αγώνα με τους κομμουνιστές. Από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς δασκάλους και επιστήμονες. Από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγρότες και νεολαίους.

Σ' όλους αυτούς, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέφερε το αγωνιστικό κάλεσμα του Κόμματος: «Ορμάμε ακάθεκτοι στους ταξικούς αγώνες που συνεχίζονται, με σταθμό την 9η του Οκτώβρη στην Αθήνα, στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Γιατί τα φώτα της Ολυμπιάδας που έσβησαν, δε στάθηκαν ικανά να θαμπώσουν την εικόνα μιας Ελλάδας που ελάχιστη σχέση έχει με τα γλέντια και τα πανηγύρια κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Δεν μπόρεσαν να ρίξουν στη σκιά τη φτώχεια και την ανέχεια που τυραννάει τα χιλιάδες νοικοκυριά των εργαζομένων. Δεν κατάφεραν να σβήσουν την αγωνία των εκατοντάδων εργατών στις επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο. Η 9η Οκτώβρη πρέπει να αποτελέσει την αγωνιστική απάντηση στη φιγούρα των Ολυμπιακών, στην αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται με δόσεις, στα νέα μέτρα εξαθλίωσης των εργαζομένων που βρίσκονται στο συρτάρι της κυβέρνησης και θα βγουν στο τραπέζι σε μερικούς μήνες, μέσα στην κατάλληλη για το κεφάλαιο χρονική συγκυρία».


Τα χρέη να τα πληρώσει η πλουτοκρατία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δήλωσε:

«Καμία ανοχή. Αυτό είναι το δικό μας σύνθημα. Τα χρέη και τα ελλείμματα στην ελληνική οικονομία δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι με τους μισθούς φτώχειας, την ανεργία και με την υποβαθμισμένη Παιδεία και Υγεία. Τα δημιούργησε η πλουτοκρατία και αυτή πρέπει να πληρώσει.

Επομένως ο καυγάς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι εντελώς αποπροσανατολιστικός. Οι εργαζόμενοι πρέπει να χειραφετηθούν από τα διλήμματα, που τους βάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, και από τα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα».

Μειώνεται ο αριθμός των μικρομεσαίων εκθετών

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αντανακλώνται μέσα και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου χρόνο με το χρόνο μειώνεται ο αριθμός των μικρομεσαίων εκθετών. Αυτό σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες το απόγευμα με τα μέλη των ΔΣ της «Helexpo» και της ΔΕΘ. Στη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για την πορεία των δύο οργανισμών από τους Α. Θωμόπουλο πρόεδρο της «Helexpo», Θ. Καρτσιώτη διευθύνοντα σύμβουλο της «Helexpo», Δ. Μπακατσέλο πρόεδρο της ΔΕΘ, Ν. Κασιμάτη εντεταλμένο σύμβουλο της ΔΕΘ και το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη.

Ακολούθως περιόδευσε στις εγκαταστάσεις και επισκέφθηκε τα περίπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρήσεων της Αμυντικής Βιομηχανίας, της ΔΕΗ, του Φορέα για το Σύνδρομο DOWN και Οργανισμών που φιλοξενούνται στο περίπτερο των Εθνών (ΕΥΑΘ, ΟΕΚ, ΟΣΚ, ΚΕΔ, ΟΛΘ, Εγνατία Οδός, κ.ά).

Λίγο παραπάνω στάθηκε στο περίπτερο της ΕΛΒΟ (παράγει λεωφορεία και οχήματα για το Στρατό) όπου ενημερώθηκε από τη διεύθυνση για την πορεία της επιχείρησης και σημείωσε την ανάγκη στήριξης της παραγωγής και της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Αλλωστε, είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τη δημιουργία Ενιαίας Αμυντικής Βιομηχανίας κάτω από δημόσιο έλεγχο, που θα εξασφαλίζει και επάρκεια μέσων και τις θέσεις των εργαζομένων.

«Η μόνη ελπίδα είναι στα δικά σας χέρια»

Στους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Β΄» της Νάουσας, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη, μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με νωπή ακόμη την πλούσια εμπειρία από τις πρόσφατες πολυήμερες κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια του Λαναρά να κλείσει τα κλωστήρια στην πόλη τους, αλλά και με συναίσθηση ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, παρά την προσωρινή επαναλειτουργία των εργοστασίων, οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Β΄» της Νάουσας επιφύλαξαν χτες θερμή υποδοχή στην Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ. Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, συναντήθηκε με τα Σωματεία Εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» και στην αλλαγή της βάρδιας μίλησε στους εργάτες και στις εργάτριες των «Κλωστηρίων Β΄» στο προαύλιο του εργοστασίου.

Οι συνδικαλιστές των κλωστηρίων μετέφεραν στην Αλέκα Παπαρήγα την ανησυχία τους για τους όρους της συμφωνίας νέας δανειοδότησης που υπέγραψε πρόσφατα η διοίκηση της «Κλωνατέξ» με τις τράπεζες και επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της εργοδοσίας. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις δεν προβλέπονται θετικές, αφού ήδη έχουν παρουσιαστεί δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό των κλωστηρίων με βαμβάκι, ενώ καθυστέρηση υπάρχει και στην πληρωμή του πρώτου μισθού, μετά την υποχρεωτική άδεια που τους επέβαλε η εργοδοσία στις αρχές του Ιούλη.

Μιλώντας το μεσημέρι στους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κρίση στην κλωστοϋφαντουργία και τους κάλεσε να φουντώσουν τον αγώνα τους για να μην κλείσουν τα εργοστάσια. «Η κρίση έχει να κάνει με την κερδοφορία και το κεφάλαιο», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Πάνε να περάσουν την αντίληψη ότι η κρίση οφείλεται σε μια παγκόσμια εξέλιξη, όλα ανάγονται σε παγκόσμιες αιτίες. Οι διεθνείς συμφωνίες έπληξαν την κλωστοϋφαντουργία, αλλά αυτές τις συμφωνίες τις υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το κεφάλαιο είναι ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Αυτή η ελευθερία είναι θεσμοθετημένη και κατοχυρωμένη. Η ελευθερία που δεν είναι κατοχυρωμένη και θεσμοθετημένη είναι η ελευθερία του εργαζόμενου να ζητάει λύση των προβλημάτων του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του».

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ παλεύει και θα παλέψει με τους εργαζόμενους για να μην κλείσουν τα κλωστήρια, σημείωσε ωστόσο ότι η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής αφού «δεν μπορείς να έχεις ουσιαστικές επιμέρους νίκες όταν η γενική πορεία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

«Το θέμα είναι πολιτικό», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Είναι ποια τάξη κυβερνά τούτο τον τόπο, ποια τάξη εξουσιάζει. Και εξουσιάζει η πλουτοκρατία. Είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ αυτά τα προβλήματα θα υπάρχουν. Η μόνη ελπίδα είναι στα δικά σας χέρια, για να αλλάξει η κατάσταση. Χρειάζεται γενικότερη πολιτική λύση. Για το σήμερα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα παλέψουμε, δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί για να μη μείνετε στο δρόμο».

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους στα κλωστήρια να δώσουν δυναμικά το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εργαζόμενοι «πρέπει να δείξουν ότι δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα που κάνει γλέντια και χορούς αλλά υπάρχει και η Ελλάδα των αγώνων και των ανθρώπων που υποφέρουν. Να έρθουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και να δείξουμε πραγματικά ποια είναι η περιφέρεια, γιατί ακούμε διαρκώς για μέτρα για την περιφέρεια. Αυτά είναι ψέματα. Απλά στην περιφέρεια θα εγκατασταθούν κάποιες βιομηχανίες με ακόμα περισσότερα προνόμια. Αυτή είναι η περιφερειακή πολιτική. Δεν είναι ούτε για τον αγρότη, ούτε για τον επαγγελματία, ούτε για τον εργάτη, είναι για τους επιχειρηματίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ