Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρότυπο

«Συμφωνία στα πρότυπα των Πρεσπών» προαναγγέλλουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσσόβου, εκθειάζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που τίθεται σε δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα στις 30 Σεπτέμβρη. Και μόνο η αναφορά σ' αυτήν τη συμφωνία επιβεβαιώνει ότι «δουλεύτηκε» για να αποτελέσει πρότυπο στη διευθέτηση κι άλλων εκκρεμοτήτων στα Βαλκάνια, όπως είναι και αυτό της διένεξης ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο. Αν κάτι επαληθεύεται επομένως είναι ο ευρωΝΑΤΟικός της χαρακτήρας. Πολύ περισσότερο που ως «καταλύτης» για την επίσπευση της συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσσοβο προβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της πρώτης στην ΕΕ, με το ΝΑΤΟ βέβαια να καραδοκεί, έναντι της ρωσικής επιρροής στη χώρα. Εχουμε δηλαδή ένα «ντόμινο» διευθετήσεων στην περιοχή, που προδίδουν μελετημένο σχέδιο για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής. Και είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ρόλο σ' αυτές τις διευθετήσεις, όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ως επίλυση ενός «διμερούς» τάχα ζητήματος. Στο διά ταύτα, όμως, τη μορφή ντόμινο μπορεί να πάρουν και οι συνέπειες αυτών των διευθετήσεων. Οχι μόνο εξαιτίας της δεδομένης αντίδρασης της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της κυρίως με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και επειδή στην περίπτωση της Σερβίας και του Κοσσόβου ανοίγει ξανά στα Βαλκάνια ο ασκός του Αιόλου για αλλαγές συνόρων και η πείρα από το παρελθόν είναι πραγματικά εφιαλτική για τους λαούς. Μ' αυτήν ακριβώς την πείρα πρέπει επομένως να αποκρούσουν τα παραμύθια για την «ασφάλεια», την «ειρήνη» και τη «σταθερότητα» που εγγυάται τάχα το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αλλαγή...

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 8 ολόκληρες σελίδες αφιέρωσε η «Αυγή» της Κυριακής στην «κλιματική αλλαγή», που είναι το επόμενο αγαπημένο επιχείρημα της κυβέρνησης μετά τα αυθαίρετα, πίσω από το οποίο προσπαθεί μάταια να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. Βέβαια, όσο κι αν ψάξαμε δεν μπορέσαμε πουθενά να βρούμε απάντηση σε ερωτήματα όπως: Αφού το πρόβλημα είναι πράγματι τόσο μεγάλο και οι συνέπειές του γνωστές εδώ και χρόνια, γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό σε μέσα και προσωπικό για δασοπροστασία και πυρόσβεση, για προστασία από τις πλημμύρες, για τις οποίες η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λέει κουβέντα; Αφού τέτοια είναι η απειλή για το λαό, γιατί δεν διαμόρφωσαν ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με δεδομένο ότι αποδεδειγμένα υπάρχουν τα τεχνολογικά και επιστημονικά εργαλεία για κάτι τέτοιο; Πόσο μάλλον που ορισμένοι από τους επιστήμονες που επικαλούνται, τοποθετούν την έναρξη της «κλιματικής αλλαγής» στη δεκαετία του 1980, δηλαδή σχεδόν 40 χρόνια πίσω! Κι αλήθεια: Για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την παράδοση δασών και αιγιαλού στους επιχειρηματικούς ομίλους «προς αξιοποίηση», η κλιματική αλλαγή φταίει;

... κλίματος

Η απάντηση είναι απλή: Κανένας πόνος δεν τους έπιασε να προστατέψουν τα λαϊκά στρώματα από τις συνέπειες του φαινομένου, η ερμηνεία του οποίου, μάλιστα, πέρα από τα επιστημονικά δεδομένα, δεν είναι ανεπηρέαστη από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ποιος ρυπαίνει περισσότερο την ατμόσφαιρα, ποιος ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη και πάει λέγοντας. Για παράδειγμα, δεν είναι «αθώα» η επισήμανση της «Αυγής» ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, η ΕΕ αναδεικνύεται σε «ηγέτιδα» στην προστασία του περιβάλλοντος, άρα και στη «θωράκιση» από μελλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ολα αυτά τους είναι γνωστά, αλλά δε διστάζουν να αξιοποιούν και το συγκεκριμένο ζήτημα με «κολπαδόρικο» τρόπο και γενικολογίες, με μοναδικό στόχο να ...αλλάξουν το κλίμα και να στρέψουν τα μάτια του λαού μακριά από την αντιλαϊκή πολιτική και τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Ναφθαλίνη

«Το ΚΚΕ δρούσε ανέκαθεν παρασκηνιακά: Οχι επειδή ήταν παράνομο. Ηταν παράνομο επειδή δρούσε παρασκηνιακά». Τέτοια και άλλα «επιχειρήματα», ξεπατικωμένα από Μανιαδάκηδες, αντικομμουνιστές του «κονσερβοκουτιού» και κατηχήσεις χουντικών επιστράτευσε η γνωστή και μη εξαιρετέα αρθρογράφος των «Νέων» Σ. Τριανταφύλλου υποτίθεται για να καταγγείλει, με λεκτικές και ιστορικές ασυναρτησίες, ...τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την «επικοινωνιακή διαχείριση» της τραγωδίας στο Μάτι. Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί, μιας που από στόμα κόρακα «κρα» θα ακούσεις. Αλλωστε, κάθε φορά που πετάγεται το καπάκι από το σύστημα που σάπισε και ζέχνει, που κάνει στάχτη τις ανάγκες, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, για τα κέρδη, όλο και κάποιοι πρόθυμοι τρέχουν να το σπρώξουν πίσω στη θέση του. Κι επειδή το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής, αλλά και την πραγματική διέξοδο για το λαό, οι βρωμιές τους δεν μπορεί παρά να έχουν κάτι από το σύστημα που όλοι μαζί υπερασπίζονται: Μούχλα και μυρωδιά ναφθαλίνης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1521 Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, Τενοτσιτλάν, στο σημερινό Νότιο Μεξικό, πέφτει στα χέρια των Ισπανών κονκισταδόρες του Φερνάντο Κορτέζ.

1863 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1888 Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) μηχανολόγος - εφευρέτης Τζον Λότζι Μπερντ, δημιουργός της τηλεόρασης.

1905 Με δημοψήφισμα που διεξάγεται στη Νορβηγία αποφασίζεται η διάλυση της ένωσης με τη Σουηδία, που ίσχυε από το 1814.

1912 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης της όπερας Ζιλ Μασνέ.

1921 Η διάσκεψη των εργατικών οργανώσεων των ΗΠΑ στη Βοστόνη αποφασίζει τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του λαού της Σοβιετικής Ρωσίας που μαστιζόταν από την πείνα, εξαιτίας των καταστροφών από τον εμφύλιο πόλεμο και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης 16 κρατών κατά της επανάστασης.

1922 Ξεκινά η τουρκική αντεπίθεση στο Μικρασιατικό Μέτωπο, το οποίο διασπάται την επόμενη μέρα. Ο ελληνικός στρατός υποχωρεί άτακτα προς τις ακτές. Δύο βδομάδες μετά οι Τούρκοι θα έμπαιναν στη Σμύρνη και η εγκληματική Μικρασιατική Εκστρατεία θα έληγε με καταστροφικές συνέπειες, τόσο για τον ελληνικό στρατό όσο και για τους άμαχους ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής.

1927 Γεννιέται ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961 - 2011) και Πρόεδρος της χώρας του (1959 - 2008).

1943 Το 1/34 τάγμα του ΕΛΑΣ χτυπά στη θέση Κάζα στο δρόμο Αθηνών - Θηβών ιταλογερμανική φάλαγγα. Επειτα από δίωρη μάχη ο εχθρός είχε 67 νεκρούς (μεταξύ αυτών και ένας αντισυνταγματάρχης). Επίσης, καταστράφηκαν 16 οχήματα και πιάστηκαν 18 αιχμάλωτοι.

1947 Στις 13 - 17 Αυγούστου ο Δημοκρατικός Στρατός μπαίνει στην Αράχοβα (13/8), στη Σιάτιστα (16/8) και τη Νάουσα (17/8).

1961 Ξεκινά η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων, ιδιαίτερα με το Δυτικό Βερολίνο, προκαλούσε στη ΛΔ Γερμανίας πολύπλευρους και σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την κρατική της υπόσταση. Εκτός από το άνετο και συνεχές πέρασμα κατασκόπων και δολιοφθορέων, η καταλήστευση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας έπαιζε σημαντικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο Δυτικογερμανός σοσιαλδημοκράτης καθηγητής Φρ. Μπάαντε ομολόγησε ότι «σε έναν ορισμένο βαθμό, η ευημερία μας είναι ένα αποτέλεσμα των διακρίσεων εις βάρος της ΓΛΔ». Το τείχος του Βερολίνου θα γίνει για πολλά χρόνια βασικό συστατικό στοιχείο της αντικομμουνιστικής υστερίας, ακόμα και μετά την κατεδάφισή του στις 9/11/1989.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org