Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση»
  • Σε εκδήλωση της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ μίλησε την περασμένη Κυριακή η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Θέμα της εκδήλωσης: «Ο δρόμος της οργάνωσης, του αγώνα, της ενίσχυσης του ΚΚΕ, ο μόνος ελπιδοφόρος για το λαό».
  • ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Διδασκόμαστε από το παράδειγμα των θρυλικών μαχητών του ΔΣΕ, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη επιμονή και δράση.
  • Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης από Οργανώσεις του ΚΚΕ.
Ο δρόμος της οργάνωσης, του αγώνα, της ενίσχυσης του ΚΚΕ ο μόνος ελπιδοφόρος για το λαό

Σε εκδήλωση της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ μίλησε την Κυριακή η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ και το ΤΣ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ προς τιμήν των εκτελεσθέντων αγωνιστών του χωριού Δαμουλιανάτα στην Κεφαλονιά. Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» για να τιμήσει την ιστορία του τόπου του, αλλά και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λάκης Ευαγγελάτος, μέλος της ΚΟΒ Ληξουρίου, με ένα σύντομο ιστορικό της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή, καθώς η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού στις γραμμές τους ήταν αξιοσημείωτη. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Γ. Ρίτσου και του Τ. Λειβαδίτη, ενώ πριν από το τέλος της εκδήλωσης έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο δισέγγονος ενός από τους εκτελεσμένους κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν τους. Στο χώρο λειτουργούσαν έκθεση για την Ιστορία των 100 χρόνων του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Ετοιμότητα και δράση απέναντι στην προσπάθεια εξαπάτησης

Στην ομιλία της η Λουίζα Ράζου αφού αναφέρθηκε στην 100χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, διαδρομή από την οποία το Κόμμα μας αντλεί συμπεράσματα για την πάλη του σήμερα, σημείωσε:

«Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που θα επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται πάνω στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής της πολιτικής να πανηγυρίσει το τέλος των μνημονίων και να καλωσορίσει την πολυπόθητη για το κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους ανάπτυξη, απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα και δράση.


Ούτε από το Λαύριο ούτε από το Ζάππειο ούτε από το Καστελόριζο ούτε από τη Θεσσαλονίκη ούτε και από όπου κι αν επιχειρήσουν ο Τσίπρας και το κυβερνητικό του επιτελείο να γεμίσουν το λαό με νέα ψέματα, δεν πρόκειται να καταφέρουν να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής τους.

Κανένας ψευτοκαβγάς με τη ΝΔ δεν πρόκειται να θολώσει ότι στα βασικά συμφωνούν. Οτι ο καβγάς δεν γίνεται για το αν θα συνεχίσει να ματώνει ο λαός για τα κέρδη της πλουτοκρατίας αλλά για τον τρόπο, το μείγμα των μέτρων με τα οποία θα πετυχαίνουν τους στόχους της μακροημέρευσης του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Ούτε τα περί "δίκαιης ανάπτυξης" ούτε οι παροχές του τύπου "ήταν δίκαιο, το κάναμε πράξη" μπορούν να κρύψουν το αντιλαϊκό βουνό των μνημονιακών νόμων και ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στις συντάξεις, στην Υγεία, στη φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος, στο χαράτσωμα της λαϊκής κατοικίας και των αυτοαπασχολούμενων. Αυτά ήρθαν για να μείνουν... Και μόνο η εργατική πάλη και η Κοινωνική Συμμαχία των μαχόμενων λαϊκών δυνάμεων μπορεί να τα αντιπαλέψει, να αποσπά κατακτήσεις, προσωρινές παραχωρήσεις. Κανένας, ποτέ, δε χάρισε στο λαό τίποτε. Ο,τι κατέκτησε ήταν αποτέλεσμα σκληρού αγώνα.

Αυτή η πείρα πρέπει να αξιοποιηθεί, σήμερα που από όλες τις εξελίξεις φαίνεται πόσο παραπέρα αντιδραστικό και επικίνδυνο έχει γίνει το σύστημα που ζούμε. Πόσο αναγκαίο είναι να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή του. Πως όσοι έλεγαν - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί και να σουλουπωθεί, έγιναν οι πιο φανατικοί υπερασπιστές του, αναλαμβάνοντας να το ξελασπώσουν.

Η Λ. Ράζου στο βήμα της εκδήλωσης
Η Λ. Ράζου στο βήμα της εκδήλωσης
Οι σκληροί ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών εμπλέκουν τους λαούς σε νέα πολεμικά επεισόδια, να "σκοτώνονται για τ' αφέντη το φαΐ". Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι όταν προεκλογικά ο Τσίπρας επαναλάμβανε το αλήστου μνήμης "ανήκομεν εις την Δύσιν", δεν ήταν λεκτικό ατόπημα, αλλά κυριολεκτούσε.

Πρέπει να αποτελέσει κριτήριο στην κρίση του λαού για τα "έργα και τις ημέρες" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική που ακολουθεί στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στις διεθνείς σχέσεις. Εχει παραδώσει γη, θάλασσα, αέρα στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, έχει στραγγίξει το λαό σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις, για να δίνει το 2% του ΑΕΠ στους πολεμικούς προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ και να παίρνει τα εύσημα του Τραμπ και του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ.

Πίσω από το τάχα ειρηνικό προσωπείο της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, που λύνει προβλήματα και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και διεθνώς, βρίσκονται οι επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη οικονομική διείσδυση και κερδοφόρες επενδυτικές συμφωνίες, στην ευρύτερη περιοχή. Τέτοιου τύπου διευθετήσεις αφορούν το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, οι συζητήσεις με την Αλβανία για μια σειρά ζητήματα και τον καθορισμό της ΑΟΖ, η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ελληνορωσική διπλωματική ένταση.

Οσο περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες συνωστίζονται στην περιοχή τόσο τα σύννεφα του πολέμου θα πυκνώνουν. Τα σχέδια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, που αφορούν και στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν προωθούνται για την ευημερία και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού. Προωθούνται για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί πετρελαϊκοί όμιλοι, όπου τα μόνα σύνορα που αναγνωρίζουν είναι αυτά των "οικοπέδων" που έχουν συνάψει συμβόλαια. Καθόλου δεν τους απασχολεί σε ποια χώρα ανήκουν ούτε αν τηρούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών. Οπου μάλιστα υπάρχουν ανεπιθύμητα εμπόδια, μπορούν, όπως έχει δείξει η ιστορία, να τα προσπερνούν.

Γι' αυτό και όσοι καθησυχάζουν το λαό ότι το ασφαλές περιβάλλον του ΝΑΤΟ που ανήκουμε μας προφυλάσσει, κρύβουν ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακατευτεί πουθενά υπέρ των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, η εμπλοκή του αφορά στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στην επαναχάραξη συνόρων και διάλυση χωρών στα Βαλκάνια και βέβαια διχοτόμηση, όπως στην Κύπρο.

(...) Το ΚΚΕ όχι μόνο είχε προειδοποιήσει ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός μπροστά στις εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα έχει αναπτύξει μια πολύμορφη και εντατική δράση προκειμένου ο λαός να μη βρεθεί απροετοίμαστος μπροστά στις εξελίξεις».

«Περιττό έξοδο» η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Εξάλλου, αναφερόμενη στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική όσο και στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τον τρόπο που σχεδιάζονται τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα και υποδομές με κριτήρια «κόστους - οφέλους» σημείωσε:

«Με αυτόν τον κυνικό τρόπο μάς αποκαλύπτουν ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η λαϊκή περιουσία, δηλαδή το σπίτι, το χωράφι, το μικρομάγαζο είναι περιττό έξοδο. `Η για να το πούμε στην κυριολεξία, ας πνιγούν στην πλημμύρα, ας καούν στη φωτιά, ας σκοτωθούν στο σεισμό, με ένα πεντοχίλιαρο και ορισμένες ψευτοδιευκολύνσεις για δάνεια και χρέη ξεμπερδεύουμε με τη φτωχολογιά. Η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στην περιουσία να μην πάθει τίποτε... Αυτό είναι το άγχος και η αγωνία τους.

Γι' αυτό τα έργα υποδομής γίνονται με προτεραιότητα τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία είναι κόστος δίχως όφελος, αφού αφορά αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου, δηλαδή είναι πρόληψη. Γι' αυτό τα 500 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι στην κυριολεξία ψίχουλα, όταν μόνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν κοπεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Οσο θα κυριαρχεί η λογική του "κόστους- οφέλους" ο λαός θα αποτιμά το κόστος σε σκοτωμένους, σακατεμένους και το κράτος θα αποτιμά το όφελος από τα πλεονάσματα για να είναι εντάξει η κυβέρνηση με τους δημοσιονομικούς στόχους προκειμένου να εξοικονομούνται πόροι για την εξυπηρέτηση του κρατικού δημόσιου χρέους, ώστε να εξασφαλίζονται οι όροι για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλίων.

Την ίδια περίοδο, το Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο θα μετατρέπεται σε υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας, δίπλα σε ένα υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο Νοσοκομείο στο Αργοστόλι. Και αυτή η κατάσταση είναι ανεξάρτητη από τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού. Κι ας είναι η Κεφαλονιά ένα μεγάλο νησί με ιδιαίτερη γεωγραφία, που από μόνη της επιβάλλει την πλήρη στελέχωση των δύο Νοσοκομείων και την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, των δομών επείγουσας ιατρικής, του ΕΚΑΒ σε μέσα, ιατρικές ειδικότητες και όλο το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργούν όλο το χρόνο. Και βέβαια την ενίσχυση τους καλοκαιρινούς μήνες που τα νησιά μας υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες.

Και γι' αυτό το θέμα μόνο στον "Ριζοσπάστη" θα διαβάσετε».

Ο λαός να προτάξει τις σύγχρονες ανάγκες του

Αναφερόμενη δε στην προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ το επόμενο διάστημα, η Λ. Ράζου σημείωσε:

«Θέλουν να διαμορφώσουν την αντιπαράθεση με κριτήρια ξένα προς τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Επενδύουν γι' αυτό στην κόπωση και τις χαμηλές προσδοκίες που για χρόνια το σύστημα καλλιεργεί.

Γι' αυτό ούτε λεπτό δεν πρέπει να τους αφήσει περιθώριο ο λαός να κάνουν εμπόριο ελπίδων. Να προτάξει και να διεκδικήσει τις ανάγκες του, με κριτήριο όχι το πώς τον αφήνουν να ζει αλλά με το πώς μπορεί στην πραγματικότητα να ζήσει.

Να διεκδικήσει τώρα την κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων, να μην υλοποιηθεί κανένα προψηφισμένο μέτρο που αφορά τις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Να αποκατασταθούν οι ΣΣΕ σύμφωνα με την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων. Να καταργηθεί το αίσχος των "ευέλικτων" μορφών εργασίας. Να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση. Να σταματήσει κάθε ανταποδοτική - επιχειρηματική λειτουργία σε αυτούς τους κλάδους.

Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα, της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ είναι ο μόνος ελπιδοφόρος για τα λαϊκά συμφέροντα. Γιατί:

Το ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό και στάθηκε δίπλα του μέσα στα χρόνια της κρίσης. Σημάδεψε τον πραγματικό αντίπαλο και απομυθοποίησε την προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων με το "μαζί τα φάγαμε".

Το ΚΚΕ έδειξε στην πράξη ότι δεν παζαρεύει και δεν μπαίνει σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης.

Το ΚΚΕ είναι κόμμα της μαχητικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού και πρωτοστατεί για την ταξική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ με συνέπεια πρωτοστατεί στην αντιπολεμική, αντιμπεριαλιστική δράση, παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί όλου του πλούτου, οι εργάτες και οι σύμμαχοί τους, μπορούν να πάρουν την εξουσία και με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες, το επιστημονικό και το εργατικό δυναμικό για τη σχεδιασμένη ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Σε αυτά τα πλαίσια και τα νησιά μας θα αποκτήσουν φτηνή, ασφαλή και μόνιμη συγκοινωνία, χωρίς να υπάρχουν εφοπλιστές που θα παζαρεύουν τα σαπιοκάραβά τους με το κράτος για το "ζεστό" χρήμα των επιδοτήσεων και το μοίρασμα των δρομολογίων.

Σε αυτά τα πλαίσια θα πάψει το σύνολο των αναγκών να είναι εμπόρευμα. Στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στις διακοπές και στην αναψυχή όλοι θα έχουν εξασφαλισμένα δικαιώματα.

Ολοι θα έχουν συμμετοχή στην κοινωνική παραγωγή και στη διεύθυνση με επίκεντρο την παραγωγική μονάδα.

Σε αυτά τα πλαίσια θα ενταχθούν με συγκροτημένα δικαιώματα και οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι που στο καθεστώς της καπιταλιστικής παραγωγής νιώθουν βαριές τις συνέπειες από τη δράση των μονοπωλίων».

Ιστορικός περίπατος στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στην περιοχή που βρισκόταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ το 1948, στην Πέτρα Μούκα. Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 4 μ.μ.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστές του ΔΣΕ, μαζί με τη «νέα σπορά» που τώρα «ανθίζει», 8χρονα και 10χρονα παιδιά, απλοί άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη δράση του ΔΣΕ, να περπατήσουν στις βουνοπλαγιές που ποτίστηκαν από το αίμα των ηρωικών μαχητών του, συναντήθηκαν έξω από την Αεοτομηλίτσα. Από εκεί με αυτοκίνητα έφτασαν μέχρι τον Καμπίτσιο, από όπου ξεκίνησε η πεζοπορία.

Μια πανέμορφη διαδρομή, με ευκολοβάδιστα μονοπάτια μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς. Από τον Καμπίτσιο έως τα καζάνια κάτω από τη μεγάλη Αρρένα. Στη διαδρομή, στις διάφορες στάσεις, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έδειχνε τα αποτυπώματα - τεκμήρια της οργάνωσης και της λειτουργίας του Αρχηγείου του ΔΣΕ. Την έδρα του Γενικού Αρχηγείου, αμπριά, πολυβολία κ.ά. Μίλησε για την οργάνωση της επιμελητείας, της υγειονομικής περίθαλψης, τις μονάδες που έδρασαν στην περιοχή, τη στήριξη. Είπε ότι κάθε χωριό, κάθε σπιθαμή χώματος, έχει τα σημάδια αυτών των ηρωικών αγωνιστών που δεν λύγισαν, δεν υποτάχθηκαν.


Από εκεί η πεζοπορία συνεχίστηκε προς την κορυφή της Πέτρα Μούκα. Σε ένα από τα υψώματά της, από όπου φαίνεται πανοραμικά όλο το θέρετρο των επιχειρήσεων, ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το 1948, που ολοκληρώθηκε με τον μεγάλο ελιγμό προς το Βίτσι, κάτω από τη μύτη του αστικού στρατού. Στάθηκε επίσης στην ιστορία των αγώνων του λαού της περιοχής. Οπως είπε, ο λαός πήρε τα όπλα, έφτιαξε το στρατό του και λευτέρωσε τον τόπο του από τον ξένο κατακτητή, κέρδισε την ανεξαρτησία του και οργάνωσε τη ζωή του. Σε αυτήν την περιοχή, μία από τις ελεύθερες περιοχές της χώρας, συγκρότησε τη δική του Λαϊκή Εξουσία. Και όταν χρειάστηκε, με πολύτιμη παρακαταθήκη την εμπειρία του, ξαναπήρε τα όπλα για τη δεύτερη αναμέτρηση, αυτήν τη φορά με την ντόπια αστική τάξη. Ο λαός ήταν άλλωστε που τροφοδότησε τον ΔΣΕ με έμψυχο δυναμικό, βοήθησε στην κατασκευή των οχυρωμάτων, στη συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά και στη στήριξη με κάθε είδους βοήθεια, τροφή, ρουχισμό κλπ.

Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε με τους πεζοπόρους ιχνηλάτες της Ιστορίας να κατεβαίνουν στην Γκούρα και από εκεί στην Αετομηλίτσα.

  • Το Σάββατο, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ζήση Λυμπερίδη ανέβηκε στο ύψωμα Κάμενικ, όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του ΔΣΕ, στις 29 Αυγούστου του 1949, και άφησε λίγα λουλούδια.

ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Διδασκόμαστε από το παράδειγμα των θρυλικών μαχητών του ΔΣΕ, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη επιμονή και δράση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας - Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο Μουσείο του ΔΣΕ

Αγκαλιάστηκε πλατιά από το λαό και τη νεολαία της περιοχής η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας - Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο Μουσείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στη Θεοτόκο Κόνιτσας, που εγκαινίασε τον Αύγουστο του 2017 η ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος, στην περιοχή που βρισκόταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ το 1948.

Στο χώρο του Μουσείου - Μνημείου άρχισε να καταφθάνει από νωρίς πλήθος κόσμου προκειμένου να περιηγηθεί στο Μουσείο, που πλέον φιλοξενεί και μια νέα αίθουσα, όπου έχουν αναρτηθεί ειδικά ταμπλό με υλικά που αφορούν το σύνολο της δράσης του ΔΣΕ, αναλυτικοί χάρτες για τις μάχες και μεγάλες αεροφωτογραφίες με εντοπισμένα τα σημεία ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο των εργασιών που έγιναν το τελευταίο διάστημα, στον περίβολο του Μνημείου, τοποθετήθηκαν οι μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα. Υλοποιήθηκε έτσι η υπόσχεση που δόθηκε ότι θα γραφτούν και θα τοποθετηθούν οριστικά στη θέση τους, ως απόδειξη ότι παραμένουν «ζωντανοί» στη μνήμη.


Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου, εκατοντάδες άνθρωποι το επισκέφθηκαν, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της απόφασης του Κόμματος για τη δημιουργία του. Παράλληλα όμως αναδείχθηκαν και τα περιθώρια που υπάρχουν για την παραπέρα αξιοποίησή του, ιδιαίτερα από τις ΚΟ και την ΚΝΕ, μέσα από οργανωμένες επισκέψεις στο χώρο αυτό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και εργασίες ώστε να μπορεί ο χώρος να φιλοξενεί και κατασκηνωτές.

Η μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ πολύτιμο εφόδιο

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μπροστά στο Μουσείο, η Φωτεινή Τσάνου - Ζαφείρη απήγγειλε το ποίημα «Σπουδή για δύο», το οποίο έγραψε η ίδια, εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό που της διηγήθηκε η γιαγιά της, η οποία επιτάχθηκε με το μουλάρι της να μεταφέρει τραυματισμένο αντάρτη του ΔΣΕ στο νοσοκομείο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι, με το συγκρότημα «Πεντάγραμμο». Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην ομιλία του ο Ζήσης Λυμπερίδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ενα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Μουσείου και του Μνημείου του ΔΣΕ, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες, την προσφορά, τις θυσίες των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα, των κατοίκων αυτών των ηρωικών χωριών, την ιδιαίτερη συμβολή και προσφορά τους στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ.


Για να τιμήσουμε ιδιαίτερα τους τιμημένους νεκρούς από αυτά τα χωριά, όλους όσοι έπεσαν στις μάχες ως μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Για να τιμήσουμε τα παλικάρια και τις λεβέντισσες που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, όλες τις ηρωικές μορφές, άνδρες και γυναίκες, καθώς και άξια ηγετικά στελέχη του ΔΣΕ.

Ξεχωρίζουμε ανάμεσά τους την ηρωική μορφή του Γιώργη Γιαννούλη από το Επταχώρι, που είχε άδικο τέλος. Ο Γιώργος Γιαννούλης έχει αποκατασταθεί στην πράξη και στην κομματική συνείδηση εδώ και πολλά χρόνια. Το Κόμμα μας με την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2018, αποκατέστησε και επίσημα τον Γ. Γιαννούλη ως άξιο μέλος του ΚΚΕ.

(...) Εχουμε την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην Ιστορία του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ακριβώς γι' αυτό η κριτική μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα της λαθολογίας, αλλά και του οπορτουνιστικού εξωραϊσμού, που αρνείται να βγάλει συμπεράσματα από το ιστορικό παρελθόν.

Η μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος έχει αποτελέσει για το Κόμμα μας πολύτιμο εφόδιο, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του. Γνώμονα αποτελεί η επιστημονική ανάλυση της καπιταλιστικής πραγματικότητας, που είναι η εγγύηση για να μην οδηγεί η χρονική απόσταση από τα ιστορικά γεγονότα στην εκ του ασφαλούς κριτική, σε απόσταση από το σύνολο των παραγόντων που τα διαμόρφωσαν».

Ο Ζ. Λυμπερίδης
Ο Ζ. Λυμπερίδης
Αναφερόμενος στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η προσπάθεια των αστικών επιτελείων να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ δεν αποσκοπεί μόνο στην Ιστορία, στο χτες, στην ιστορική μνήμη. Στοχεύει στην κοινωνική συνείδηση, στην πολιτική στάση.

Παίρνουν μέτρα, γνωρίζοντας ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, εκτός από τους κινδύνους ενσωμάτωσης και φόβου, στους λαούς υπάρχουν και δυνατότητες ριζοσπαστισμού, υπάρχουν δυνατότητες ώστε νέες δυνάμεις με καινούργια πείρα να βγουν στο δρόμο, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν μια άλλη προοπτική.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, η προσπάθεια να αλλοιωθεί, να χτυπηθεί, να "διακορευτεί" η ιστορική μνήμη του λαού μας. Κι αυτό γιατί σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας βρίσκονται σύμβολα ενός πολύχρονου αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και την προκοπή του λαού μας. Βρίσκονται τόποι θυσίας, προσφοράς, μαρτυρίου. Τόποι ταυτισμένοι με το ΚΚΕ, ταυτισμένοι με την προσωπική προσφορά αμέτρητων, χιλιάδων αγωνιστών κομμουνιστών, με τον ανιδιοτελή αγώνα για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει, για να ελευθερωθεί η εργατική τάξη μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά και τα στρώματα της πόλης από την εξουσία της ολιγαρχίας των μονοπωλίων.


Εδώ, και σ' αυτό τον τόπο, κομμουνιστές, απλοί εργάτες, αγρότες, άνθρωποι του λαού έφτασαν στην υπέρτατη θυσία. Κράτησαν συνειδητά ψηλά τη σημαία της τιμής για τους εργαζόμενους και το ΚΚΕ.

Τελικά, αυτό που δίνει δύναμη σε ένα λαό, αυτό από το οποίο αντλεί τη δύναμή του το ΚΚΕ είναι η πάλη για το δίκιο. Είναι η ιδεολογία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού που οπλίζουν, θωρακίζουν, ατσαλώνουν τους κομμουνιστές. Μόνο το ΚΚΕ παλεύει να καταργηθεί η εκμετάλλευση. Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι ανίκητη δύναμη. Παρά τις δυσκολίες, τις διώξεις, τα εμπόδια που συναντά στην Ιστορία του έχει ρίζες, ακατάλυτους δεσμούς με τους εργαζόμενους».

Ο λαός να επιλέξει την ανατροπή

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε: «72 χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΣΕ και 69 χρόνια μετά τη λήξη της ένοπλης ταξικής πάλης, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται μπροστά στα ίδια μεγάλα προβλήματα όπως και τότε - φτώχεια, ανεργία, αφαίμαξη κι αυτού του όποιου μικρού εισοδήματος μπορεί να εξασφαλίσει η λαϊκή οικογένεια. Με την απειλή της γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας. Βρίσκονται μπροστά σε νέα μεγάλα διλήμματα. Θα συνεχίσουν να δέχονται μοιρολατρικά την όλο και πιο βάρβαρη πολιτική που τους μαραζώνει τη ζωή, με τη δικαιολογία ότι τίποτα δεν αλλάζει και την επιλογή του μικρότερου κάθε φορά κακού ή θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους δείχνοντας εμπιστοσύνη στην αστείρευτη δύναμη που έχει ο λαός όταν αποφασίσει να τους ανατρέψει και να ορίσει τα πράγματα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες;».

Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Απευθυνόμενος στους σημερινούς αγωνιστές, σε μια περίοδο που απαιτεί επίσης θυσίες και ανιδιοτέλεια, ιδεολογική και προσωπική αντοχή σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, σημείωσε την ανάγκη να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο όλα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ ως Κόμματος Νέου Τύπου, να αυξηθεί η ικανότητά του να δρα ως επαναστατική πρωτοπορία «παντός καιρού».

Και είπε: «Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να αναδειχτούν όλες οι αρετές της εργατικής τάξης ως φορέα της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την εδραίωση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής Κοινωνικής Συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Συνεχίζουμε λοιπόν κόντρα στο πείσμα των καιρών. Τώρα με μεγαλύτερη επιμονή και δράση, διδασκόμενοι από το παράδειγμα των θρυλικών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ για να δικαιωθούν τα όνειρά μας μια ώρα αρχύτερα!».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΤΟ Σερρών διοργανώνει, το Σάββατο 18 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην αυλή του δημαρχείου, στο Ροδολίβος, εκδήλωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις, η θέση του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ πραγματοποιεί η ΚΟΒ Ωρωπού - Βορείου Τομέα, το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στις Φυλακές Ωρωπού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στον χώρο των φυλακών που ήταν τόπος εξορίας, ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, στελέχους του ΚΚΕ, προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 11 π.μ., στο μνημείο των πεσόντων στην Ποντοκώμη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση στη μνήμη των 7 εκτελεσμένων νέων του Ποιμενικού από τους ναζί καταχτητές διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 26 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο στην πλατεία του χωριού.

Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο στις 17/8/1944.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Παρασκευή 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα. Συνεχίζεται την Τετάρτη 22/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 12/9, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

Με επιτυχία η εκδήλωση στα Ανώγεια

Με την ανταπόκριση πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και της ΚΟΒ Ανωγείων για την 74ηεπέτειο της ηρωικής μάχης που έδωσε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Ανωγείων ενάντια στους Γερμανούς φασίστες κατακτητές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Δεκάδες κόσμου παραβρέθηκαν στο Σφακάκι στα Ανώγεια, στην τοποθεσία όπου δόθηκε η ιστορική μάχη του εφεδρικού ΕΛΑΣ Ανωγείων ενάντια στους Γερμανούς. Η ομάδα των Γερμανών είχε αιχμαλωτίσει 98 γυναικόπαιδα, τα οποία τελικά ελευθέρωσε δίχως κανένα θύμα, ενώ οι Γερμανοί αιχμαλωτίστηκαν όλοι.

Το ιστορικό αφηγήθηκε ο μοναδικός επιζών και νεότερος σε ηλικία αιχμάλωτος, μόλις 13 χρόνων τότε, Χαχλιούτης Γιάννης.

Στη συνέχεια το ραντεβού δόθηκε στην πλατεία Αρμί, όπου συνεχίστηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα άνοιξε ο Γραμματέας της ΚΟ Ανωγείων, Αντώνης Ρούλιος, καλωσορίζοντας τους Ανωγειανούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τιμής και μνήμης των αγωνιστών συγχωριανών τους.

Διαβάστηκε σύντομο ιστορικό της επετείου και ακούστηκαν τα ονόματα των 11 ΕΛΑΣιτών ηρώων της μάχης στο Σφακάκι.

Από μέλη της ΚΝΕ διαβάστηκε το ποίημα του μεγάλου Τούρκου ποιητή Αζίζ Νεσίν «Σώπα μη μιλάς».

Το λόγο πήρε ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος του ΤΓ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου, ο οποίος αναφέρθηκε στην 100χρονη ζωή και δράση του ηρωικού ΚΚΕ.


Αναφέρθηκε στις σημαντικότερες στιγμές της δράσης του, αναδεικνύοντας την ορθότητα της πολιτικής του από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φυσικών της συμμάχων.

Τόνισε ότι «αδιάψευστος μάρτυράς μας είναι η 100χρονη Ιστορία μας. Η Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Που βεβαιώνουν και αποδείχνουν ότι κινητήρια δύναμη της προόδου, της Ιστορίας είναι η ταξική πάλη. Και καμία δύναμη δεν μπορεί ούτε να ματαιώσει ούτε να αντιστρέψει αυτήν την πορεία. Και το καινούργιο, το νέο, το σύγχρονο είναι ο σοσιαλισμός που θα νικήσει το παλιό και γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων, τον καπιταλισμό.

Σε αυτόν τον όμορφο δρόμο του αγώνα, σας καλούμε να συσπειρωθείτε με το ΚΚΕ. Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού. Στους συλλόγους, στα σωματεία και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Στις ευρωεκλογές, στις τοπικές εκλογές. Απέναντι σε μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές καπιταλιστές είναι οι εργάτες, οι αγρότες, οι άνεργοι. Είναι οι επαγγελματίες, οι γυναίκες και τα νέα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Σας καλούμε να αξιοποιήσετε σωστά τη μέχρι τώρα πείρα. Μην παίξετε άλλο στο παιχνίδι του διπολισμού - δικομματισμού που βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ενισχύστε τη δύναμή σας.

Ενισχύστε το ΚΚΕ που μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα αγκαλιάσει τη λαϊκή πλειοψηφία, όλα τα λαϊκά στρώματα. Που θα εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, θα διεκδικεί μέτρα ανακούφισης. Και το πιο σημαντικό, θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βίντεο με θέμα «Τα Ανώγεια στη θύελλα του φασισμού».

Η ζωντανή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό κρητικό συγκρότημα των καλλιτεχνών αδερφών Μενέλαου και Γιώργου Νταγιαντά και της παρέας τους.

Σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης

«Τιμή μου εγώ, πάνω από όλα, έχω την τιμή του Κόμματος». Λόγια του Νίκου Πλουμπίδη, που σαν σήμερα, πριν από 64 χρόνια, στις 14 Αυγούστου 1954, εκτελέστηκε στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν: «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος» και «δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

Ο Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη στις 25 Νοέμβρη του 1952. Η δίκη του ξεκίνησε στις 24 Ιούλη 1953. Μαζί του δίκαζαν ερήμην και τους Ν. Ζαχαριάδη, Γ. Ιωαννίδη, Β. Μπαρτζιώτα, Μ. Πορφυρογένη, Π. Ρούσο, Λ. Στρίγγο, Μ. Βλαντά, Γ. Βοντίτσιο - Γούσια κ.ά. Βασική κατηγορία ήταν η «παράβαση» του ΑΝ 375 της μεταξικής δικτατορίας περί κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου του 1953, με την έκδοση της απόφασης. Ο Πλουμπίδης και η καθοδήγηση του ΚΚΕ καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο.

Οπως για τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, έτσι και για τον Πλουμπίδη δολοφόνοι ήταν η αστική τάξη σε συνεργασία με τους Αμερικανούς συμμάχους της.

Οι εκτελέσεις έγιναν με στόχο να χτυπήσουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος. Ηθελαν νεκρούς τους ηγέτες του ΚΚΕ για να σπέρνουν τον τρόμο και να πετύχουν τη διάλυση του εργατικού κινήματος. Δεν τους έφταναν οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια των αγωνιστών στα κολαστήρια «εθνικής αναμόρφωσης», Γυάρο, Μακρονήσι, Αη Στράτη, Κέρκυρα, Αίγινα, Ιτζεδίν, Αλικαρνασσό κ.λπ.

Στις 25/7/1952, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο - σε μεγάλο βαθμό - και σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή. Στην άδικη κατηγορία ο Νίκος Πλουμπίδης απάντησε γράφοντας: «Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος (...) Εγώ εκείνα που δίδασκα τα εφάρμοζα πρώτος εγώ. Ημουν πιστός στο Κόμμα τότε που με ανέβαζε στα ανώτατα αξιώματά του, είμαι πιστός και τώρα που, καλά ή κακά, δίκαια ή άδικα, με κατηγορεί και με στιγματίζει. Θα παραμείνω για πάντα πιστός και θα πεθάνω κομμουνιστής.

Ο εχθρός δουλεύει και δουλεύει με πολλά μέσα για να διαλύσει το Κόμμα, να σπείρει τη σύγχυση στις μάζες και να στρέψει τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος ενάντια στην ηγεσία. Αυτό που επείγει δεν είναι η ανασκευή της κατηγορίας. Αυτό θα το κάνει το Κόμμα αργότερα, αλλά η διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και της εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Κόμματος (...) Κρατιέμαι με τα δόντια στη ζωή και θα δώσω ακόμα δύο μάχες. Τη μάχη της δίκης και τη μάχη του εκτελεστικού αποσπάσματος (...) Πάντως, πιστεύω ότι το Κόμμα θα επανεξετάσει εν καιρώ το ζήτημα».

Η 9η Ολομέλεια (1958) διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία του προβοκάτορα και του χαφιέ και αποφάσισε την αποκατάστασή του.

ΚΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Σήμερα η εκδήλωση στον τόπο της εκτέλεσης

Εκδήλωση τιμής στον τόπο εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη (πίσω από τη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι) πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου, σήμερα Τρίτη 14 Αυγούστου, στις 10.30 το πρωί.

Σύντομη ομιλία θα απευθύνει ο Θ. Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ