Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο ΝΕΟΛΑΙΑ μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ και πίνακες με τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών.

-- Αποσπάσματα από τη συζήτηση στην εκδήλωση «Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά», που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες.

-- «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015». Ο υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου Πετρούπολης Λευτέρης Καζαδέης μιλά για το αθλητικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να κάνει πράξη το δικαίωμα στην άθληση για τους κατοίκους της περιοχής.

-- Αποκαλυπτική παρέμβαση για φιέστες του τύπου «ημέρες καριέρας».

-- Πρόταση για συναυλία. Εκπτωτικά κουπόνια για θέατρο και κινηματογράφο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιοποιούνται για προώθηση σχεδιασμών ενάντια στο κίνημα

Σε σχόλιό του για τα γεγονότα με τους κουκουλοφόρους στις χτεσινές εκλογές, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Σε άλλες εποχές το φοιτητικό κίνημα είχε να αντιμετωπίσει τους φασίστες τραμπούκους της ΕΚΟΦ. Αυτόν το ρόλο σήμερα έχουν αναλάβει ομάδες αυτοαποκαλούμενων "αναρχικών", άσχετες με το φοιτητικό κίνημα, που αξιοποιούνται για τη συκοφάντησή του και την προώθηση σχεδιασμών ενάντιά του, ενάντια συνολικά στο λαϊκό κίνημα. Η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας μπορεί να αντιμετωπίσει αυτούς τους σχεδιασμούς».

Επεισόδια από ομάδες άσχετες με το φοιτητικό κίνημα

Επιθετικές ενέργειες ενάντια σε φοιτητές, από ομάδες που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα, σημειώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και σε μικρότερο βαθμό στην Αθήνα κ.α. Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα κουκουλοφόρων ροπαλοφόρων πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον μελών της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ σε Γεωπονική, Πολιτικό της Νομικής και Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 μέλη της ΔΑΠ και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η διαδικασία των εκλογών διακόπηκε σε όλες τις σχολές του ΑΠΘ και λίγη ώρα αργότερα, οι κάλπες άνοιξαν και πάλι για να συνεχιστεί.

Στο ΤΕΙ Καβάλας, επίσης εισέβαλε ομάδα κουκουλοφόρων, χτες το βράδυ, μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας. Η ομάδα αυτή έσπαγε πόρτες και κατέστρεφε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της, ενώ κρατούσε εγκλωβισμένους περίπου 60 σπουδαστές που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη μανία της.

Αντίστοιχα ομάδες κουκουλοφόρων «πέρασαν» και από σχολές του κέντρου της Αθήνας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους για τα γεγονότα, οι εφορευτικές επιτροπές ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ σημειώνουν: «Καταδικάζουμε τις επιθετικές ενέργειες ενάντια σε φοιτητές, μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα. Αξιοποιούνται για να δημιουργηθεί κλίμα που να εμποδίσει φοιτητές να συμμετέχουν στις εκλογές των συλλόγων τους. Υπάρχει σκοπιμότητα ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Οι εκλογές πραγματοποιούνται κανονικά και οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή διασφαλίζουν τη διεξαγωγή τους».

Επίσης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή του για το θέμα σημειώνει: «Στηρίζουμε την απόφαση των εφορευτικών επιτροπών των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ που καταδικάζουν ενέργειες ομάδων που στρέφονται ενάντια σε φοιτητές. Αυτές οι ομάδες όχι μόνο είναι άσχετες με το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα αλλά και αξιοποιούνται εναντίον του. Από ό,τι φαίνεται αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπιμότητα σε βαθμό που πρέπει να πάρει θέση και η ίδια η κυβέρνηση. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της ΝΔ και άλλων δυνάμεων να αξιοποιηθούν αυτές οι ενέργειες για τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και την ένταση της καταστολής».

Ενισχυμένη η Πανσπουδαστική ΚΣ - Δεύτερη δύναμη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, χτες, σε όλη τη χώρα και από το πρωί τα μέλη της ΚΝΕ κι άλλοι αγωνιστές φοιτητές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ ήταν «επί ποδός»! Καλούσαν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης απέναντι στην πολιτική που ορθώνει τεράστια εμπόδια στις σπουδές τους και αγώνα ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες, ενισχύοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Συζητούσαν με φοιτητές και σπουδαστές για την ανάγκη οργάνωσης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για την αγωνιστική ανασυγκρότησή του, τη μαζικοποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Μέσα από τις κουβέντες μέχρι και πάνω από την κάλπη, αναδείκνυαν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Τώρα είναι η ώρα το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα από καλύτερες βάσεις να δώσει την πρώτη νεανική αγωνιστική απάντηση απέναντι στη συμφωνία για το νέο μνημόνιο, που προετοιμάζεται για τις επόμενες μέρες.

Το μήνυμα, σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν ένα: Ενισχυμένη Πανσπουδαστική ΚΣ. Δεύτερη δύναμη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ!


Hδη από τα πρώτα χτεσινά αποτελέσματα, η ΠΚΣ κατέκτησε την πρωτιά σε μια σειρά Συλλόγους. Ενδεικτικά: Νηπιαγωγοί Πανεπιστημίου Αθήνας, Δάσκαλοι Πανεπιστημίου Αθήνας, Νοσηλευτική Πανεπιστημίου Αθήνας, Φυσικό Ιωαννίνων, Σχολή Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Τουρκικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθήνας, Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Κτηνιατρική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.ά.

Επίσης, δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε σε: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δασκάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ.ά.

Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ekloges-spoudastes.grΗ σύγκριση με το 2014 είναι στους ίδιους ακριβώς συλλόγους
Η σύγκριση με το 2014 είναι στους ίδιους ακριβώς συλλόγους

Η σύγκριση με το 2014 είναι στους ίδιους ακριβώς συλλόγους
Η σύγκριση με το 2014 είναι στους ίδιους ακριβώς συλλόγους
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Εκδήλωση - συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες

Τη στιγμή που η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος διοργάνωναν ναρκω-φεστιβάλ για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και μάλιστα ανήμερα της επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η απάντηση ερχόταν κι από την εκδήλωση που έγινε στην καρδιά των Βρυξελλών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο λόγος για την εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά - Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, και μίλησαν η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, και η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το χαιρετισμό του ευρωβουλευτή και τις παρεμβάσεις των ομιλητών.

Προετοιμάζεται το έδαφος για επικίνδυνες αποφάσεις

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των ναρκωτικών, ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ότι «είναι ένα καυτό πρόβλημα που πολύ περισσότερο μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είχαμε ως Κόμμα βαθιά συναίσθηση ότι το αντιναρκωτικό κίνημα και συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα βρεθεί μπροστά σε νέες δυσκολίες για να αντιμετωπίσει. Δε διαψευστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του που τώρα είναι στην κυβέρνηση έχουν σηκώσει στις πλάτες τους, κι ως αντιπολίτευση διαχρονικά, μεγάλο βάρος για την προώθηση και τη διάδοση αντιδραστικών θεωριών και ιδεολογημάτων, ιδιαίτερα στη νεολαία.

Το πάνελ της εκδήλωσης
Το πάνελ της εκδήλωσης
Οι νεόκοποι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, αν και λίγους μήνες στη διακυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα έμπειροι στην παραπλάνηση, στο "χάιδεμα των αυτιών της νεολαίας" με επικίνδυνες ελευθεριακές απόψεις, που συναντιούνται όλα αυτά τα χρόνια στον προσανατολισμό τους με την πολιτική της ΕΕ αλλά και τη γραμμή και κυβερνητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων». Σχετικά με το ναρκω-φεστιβάλ επισήμανε ότι «η όλη εκδήλωση αποτελεί κλιμάκωση μιας πολύχρονης δραστηριότητας αυτών των δυνάμεων με διάφορα τέτοια φεστιβάλ (βλ. Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, νέοι ΔΗΜΑΡ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ) αλλά και με συλλογές υπογραφών, όπως αυτές του 2010, στις οποίες συγκαταλεγόταν κι αυτή του πρωθυπουργού Τσίπρα, όπως και του επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Παπαδημούλη. Τώρα, λοιπόν, οι εμπνευστές τέτοιων εκδηλώσεων ναρκω-κουλτούρας, όπως γίνεται και με τη λεγόμενη "Λέσχη Κάνναβης στη Θεσσαλονίκη", πλέον αποθρασύνονται με τις πλάτες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η συνδιοργάνωσή του μάλιστα από την κυβερνητική νεολαία και τον Τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προανάκρουσμα προώθησης κυβερνητικής πολιτικής σε αυτήν την αντιδραστική κατεύθυνση. Συνιστά προετοιμασία εδάφους για να παρθούν επικίνδυνες αποφάσεις. Αποτελεί ανοιχτή υπονόμευση κι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες κι όλα τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης».

Ιδεολογική χειραγώγηση μέσω των ναρκωτικών

Αναλύοντας τη θέση «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», η Λούλα Καρατζά υπογράμμισε ότι τη συγκεκριμένη θέση έχει μόνο το ΚΚΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ουσία του ανθρώπου είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων. Εκεί ακριβώς μπαίνει το ναρκωτικό. Μπορείς παίρνοντας ναρκωτικά να έχεις κοινωνικές σχέσεις επί της ουσίας ή θέλεις την ουσία για διαμεσολάβηση; Θέλεις την ουσία για διαμεσολάβηση. Αρα, η ουσία του ανθρώπου χάνεται... Δεν γίνεται να υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις με διαμεσολάβηση. Αυτό είναι όλο το θέμα. Δεν μπορεί να είναι τεχνητά ο άνθρωπος σε νιρβάνα, δεν είναι αυτός άνθρωπος. Ο άνθρωπος χαίρεται, λυπάται, δίνει, παίρνει, αγωνίζεται, κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Ακόμα και η στάση των ναρκωτικών είναι στάση με το κεφάλι κάτω».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «τα ναρκωτικά είναι μια μεγάλη οικονομική επιχείρηση» και «η νομιμοποίηση των ναρκωτικών στοχεύει και σε αυτό». Τόνισε ότι «τα ναρκωτικά στοχεύουν στο μυαλό» και «γι' αυτό έχει σημασία αυτό που λέει το ΚΚΕ "ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις", γιατί όταν η ζωή είναι ολόκληρη, δεν υπάρχει δόση. Οταν η ζωή είναι μισή και μίζερη, χωρίς προοπτική, τότε έχει δόσεις τις οποίες τις επιδιώκουν, γιατί ούτε ανέργους υπολογίζουν, ούτε ανθρώπους υπολογίζουν». Υπογράμμισε ότι «ο καπιταλισμός έχει μηχανισμούς επιβολής και ιδεολογικής χειραγώγησης και ένα σοβαρό κομμάτι της ιδεολογικής χειραγώγησης είναι τα ναρκωτικά. Το ΚΚΕ λέει κάντε επανάσταση, σηκώστε το κεφάλι πάνω. Αντιδρούμε, αγωνιζόμαστε, έχουμε το κεφάλι ψηλά και δεν μπορεί κανείς να μας πείσει ότι ναρκωμένοι είμαστε καλύτερα».

Η κάνναβη οδηγεί στην εξάρτηση

Παρουσιάζοντας στοιχεία σε σχέση με τη χρήση ουσιών, η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στους ανθρώπους ηλικίας κάτω από 20 χρόνων που ζητούν θεραπεία, χρήστες κάνναβης είναι 8 στους 10 στην Ευρώπη και 9 στους 10 στην Ελλάδα. Η κάνναβη δεν είναι μια ακίνδυνη ουσία. Προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα και το βασικότερο όλων, εκτός των προβλημάτων υγείας, είναι ότι οδηγεί τους ανθρώπους στην εξάρτηση από μια ζωή χωρίς νόημα, οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην ψάχνουν το ουσιαστικό νόημα της ζωής. Στην ΕΕ, 1 στους 4 μαθητές ηλικίας 15 - 16 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ στην Ελλάδα στην ηλικία των 17 - 18 ετών χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει 1 στους 7».

Αναφερόμενη στην αιτιολογία της χρήσης υπογράμμισε ότι «η χρήση και η κατάχρηση είναι πολύ σπάνια αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου αιτιολογικού παράγοντα, αποτελεί συνήθως συνισταμένη της συνάρτησης παραγόντων που έχουν σχέση με το άτομο, την ουσία και το περιβάλλον». Στο τέλος της ομιλίας της τόνισε ότι «οι παρεμβάσεις των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν με εξειδικευμένες υπηρεσίες όλο το φάσμα των σύνθετων και αλληλεξαρτώμενων προβλημάτων που συνεπάγεται η εξάρτηση ως τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, όπως την ελλιπή εκπαίδευση, την επαγγελματική εξειδίκευση και πείρα, τα ιατρικά και νομικά προβλήματα, τις διαταραγμένες οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, την ανεργία» και ότι «σημαντικό σημείο προσέγγισης είναι η αντίληψη ότι ο χρήστης ουσιών χρειάζεται μία δεύτερη ευκαιρία, για να αναπτυχθεί προσωπικά και συναισθηματικά, επαναπροσδιορίζοντας την προσωπική του ταυτότητα, τους στόχους ζωής του, τις σχέσεις του με το προσωπικό και το ευρύτερο περιβάλλον».

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών εξασφαλίζει κοινωνικό έλεγχο των νέων

Η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ανέφερε εισαγωγικά ότι «το ΕΣΥΝ είναι συσπείρωση ανθρώπων και φορέων που από το 1980 παρακολουθεί και μελετάει τις αιτίες, την έκταση και τις εξελίξεις γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες, διατυπώνει επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις με τη βοήθεια επιστημόνων που είναι μέλη του ΕΣΥΝ για την επιστημονική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου». «Το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες έχει κοινωνικές αιτίες, αλλά και οι συνέπειές του, οι επιπτώσεις αφορούν όλη την κοινωνία, γιατί της στερούν ένα μεγάλο δημιουργικό κομμάτι της, που θα μπορούσε να συνεισφέρει και να προσφέρει πολύ περισσότερα από το να μένει στο περιθώριο», υπογράμμισε. Επισήμανε, ακόμα, ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης η εξάρτηση από ουσίες επιδεινώνεται. Θεωρούμε και εμείς ότι σε περίοδο κρίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο πως έχει ενισχυθεί η αντιεπιστημονική προσπάθεια διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά" και η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί καθαρά στην άνοδο της κερδοφορίας, νόμιμα ή παράνομα, αυτών που εμπορεύονται τα ναρκωτικά, αλλά κυρίως αποσκοπεί στην εξασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου πάνω στις νέες γενιές».

Τέλος, είπε ότι «το ΕΣΥΝ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τη νεολαία, εναντιώνεται στην προσπάθεια για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, στο διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά" και προσπαθεί όσο γίνεται να συσπειρώσει περισσότερους ανθρώπους και φορείς γύρω από αυτό. Διεκδικεί, λοιπόν, μια αντιναρκωτική πολιτική η οποία θα έχει κεντρικό σχεδιασμό και θα έχει ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, όσον αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, θα περιέχει ενίσχυση της πρωτογενούς πρόληψης. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των προγραμμάτων με την επαρκή τους χρηματοδότηση τόσο όσον αφορά την πρόληψη όσο και τη θεραπεία και την επανένταξη, σταματώντας κάθε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των δομών, ενισχύοντας την έρευνα και την αξιολόγηση, μελετώντας τη διάδοση, αλλά και την αντιμετώπιση της χρήσης, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα».

Συναυλία από τον Θ. Μικρούτσικο με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ενότητας «Χικμέτ και Κινηματογράφος», ακολουθεί «Ο Χικμέτ στη Μουσική».

Το Σάββατο 16 Μάη, στις 8 το βράδυ,θα πραγματοποιηθεί συναυλία - μουσική παράσταση του Θάνου Μικρούτσικου πάνω σε έργα του ίδιου και του Μάνου Λοΐζου, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Στίχους του ποιητή θα απαγγείλει ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου. Παίζουν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Βάσω Δημητρίου (κιθάρες) και ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος αρχίζει να δουλεύει πάνω στην ποίηση του Χικμέτ μέσα στην περίοδο της χούντας, το 1970, παρουσιάζοντας τα «Πολιτικά Τραγούδια», σ' ένα δίσκο με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Ο ίδιος θα παρουσιάσει και μερικά από τα τραγούδια του σπουδαίου μελωδού - συνθέτη και φίλου του Μάνου Λοΐζου. Στην παράσταση θα ακουστεί αρχειακό υλικό, με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη να ερμηνεύει το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα», στην τελευταία συναυλία της ζωής της.

Η είσοδος στη συναυλία θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ωρα προσέλευσης 7.30μμ.

«Ημέρα καριέρας» για να εξωραΐσουν την επιχειρηματική δράση

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ για σχετική φιέστα που πραγματοποιείται στο Περιστέρι

Το «σκλαβοπάζαρο» αποφοίτων πανεπιστημίων «job fair» καταγγέλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του, καλώντας τους νέους στην πάλη για τη ζωή που τους αξίζει. Η συγκεκριμένη φιέστα απευθύνεται στους νέους και κυρίως σε φοιτητές και απόφοιτους από πολυτεχνικές, οικονομικές σχολές και σχολές θετικών επιστημών, με χορηγούς από μονοπωλιακούς ομίλους μέχρι μικρότερες εταιρείες.

«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΕΜΠ με τη συμμετοχή διάφορων μονοπωλιακών ομίλων δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάγκη των φοιτητών και της νεολαίας να μορφωθούν και να αποκτήσουν δουλειά με δικαιώματα αλλά αποτελούν σύγχρονο σκλαβοπάζαρο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωση, η οποία μοιράστηκε σε όσους προσήλθαν στην εκδήλωση, αναφέρεται επίσης:

«Τέτοιες εκδηλώσεις πασχίζουν να παρουσιάσουν τις εταιρείες ως "σωτήρες" που παρέχουν ευκαιρίες καριέρας για κάθε νέο πτυχιούχο, κρύβοντας επιδεικτικά τη μαύρη πραγματικότητα που μας περιμένει, με τις ουρές των ανέργων, την αβεβαιότητα για το "αύριο", την ανασφάλιστη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Αλλη μια φιέστα, δηλαδή, εξωραϊσμού της επιχειρηματικής δράσης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των εταιρειών για αυτήν την εκδήλωση αποδεικνύει το ρόλο της ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο αλλά και την ανάγκη τους για φτηνό εργατικό δυναμικό για να μεγαλώσουν κι άλλο τα κέρδη τους από την εκμετάλλευση ξένης εργασίας.

Γι' αυτό άλλωστε ψαρεύουν στη νεολαία καθώς οι νέοι μέχρι 25 ετών αποτελούν την πιο φτηνή εργατική και επιστημονική δύναμη ανεξαρτήτως πτυχίου και ειδικότητας.

Κάθε νέος που βλέπει μπροστά του τον εργασιακό μεσαίωνα που χτίζει η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της πρέπει να αναρωτηθεί:

  • Οι ίδιες εταιρείες που απολύουν εργάτες (η πολυεθνική "Nokia" την περίοδο της κρίσης πέταξε στον δρόμο περίπου 17.000 εργαζόμενους από όλον τον κόσμο!!!), που επιβάλλουν μειώσεις μισθών και εργασιακές σχέσεις λάστιχο (π.χ. στη "Nestle" που πριν από 2 μήνες προχώρησε σε μειώσεις μισθών μέχρι και 38%!), που έχουν την κύρια ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς (όπως στην ΕΛΠΕ που λαμπάδιασαν 6 εργαζόμενοι την ώρα του μεροκάματου λόγω έλλειψης των μέτρων ασφαλείας) είναι δυνατόν να νοιάζονται για τα συμφέροντα τα δικά μας και των οικογενειών μας ή ψάχνουν "ανταγωνιστικούς", δηλαδή φτηνούς και υποταγμένους εργαζόμενους που θα τους ξεζουμίζουν;
  • Οι άνεργοι που φτάνουν το ενάμισι εκατομμύριο, οι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας όπως τα προγράμματα voucher, δεν ξέρουν "πώς να συμπεριφερθούν στη συνέντευξη" όπως προκλητικά αναφέρεται στο κάλεσμα ή είναι θύματα της ανάγκης του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη που μεταφράζεται σε απολύσεις και φτώχεια για τους εργαζόμενους;

Είναι πρόκληση, αυτοί που ευθύνονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία να παρουσιάζονται τώρα ως σωτήρες για να την εκμεταλλευτούν πάλι.

Είναι πρόκληση, αυτοί που έχουν τεράστια κέρδη από τη δική μας δουλειά να μας φιγουράρουν τώρα ως πετυχημένοι και έξυπνοι καθώς, όπως συνηθίζουν να λένε, "ξεκινήσαμε με μια βαλίτσα από το χωριό μας και τα καταφέραμε".

Δεν θα είχαν καταφέρει τίποτα αν δεν τους δινόταν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται ξένη εργασία, αν δεν είχαν όλο το νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των δικών τους συμφερόντων, αν δεν είχαν τις παχυλές χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις τους, παλιές και νέες.

Θαυμασμό νιώθουμε για τις οικογένειές μας που είναι οι παραγωγοί του πλούτου και όχι για τα παράσιτα της κοινωνίας που δεν δουλεύουν πουθενά, δεν ξέρουν καν πού έχουν τις επιχειρήσεις τους και ταυτόχρονα έχουν εξασφαλίσει ακόμα και τα δισέγγονά τους.

Οι νέοι άνθρωποι που έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα που θα περισσεύουν στις τραπεζαρίες της πλουτοκρατίας.

Ο καθημερινός αγώνας που δίνουμε για τις σπουδές μας, για το μεροκάματό μας, για τις οικογένειές μας μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα για βαθύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, που θα δίνουν οριστική λύση και θα αποτελούν πραγματική διέξοδο για τη νεολαία.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας
  • Παλεύουμε μέσα από τους Συλλόγους μας, τα Συνδικάτα μας, τις Λαϊκές Επιτροπές για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει, σε μία κοινωνία χωρίς ανεργία εκμετάλλευση και αφεντικά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Με εφαλτήριο τον Αθλητισμό ως δικαίωμα και ανάγκη για όλους

Ο υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού του Δήμου Πετρούπολης Λευτέρης Καζαδέης μιλά στο «Ριζοσπάστη» για τους στόχους και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για την άθληση του λαού της περιοχής

Ευρεία απήχηση στα παιδιά της περιοχής είχαν οι μέχρι τώρα αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου
Ευρεία απήχηση στα παιδιά της περιοχής είχαν οι μέχρι τώρα αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου
Εχοντας φτάσει στα μισά της διαδρομής, οι αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου Πετρούπολης που ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες με τη σημαντική εκδήλωση (σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) και συνεχίστηκαν με το πρόγραμμα «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015» το αποτέλεσμα μέχρις στιγμής μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η απήχηση που είχαν όλες οι μέχρι σήμερα αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου και ιδιαίτερα αυτές που απευθύνονταν στα σχολεία και τις μικρές ηλικίες των παιδιών της περιοχής ήταν μεγάλη. Και όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος των όσων στοχεύει να παρουσιάσει ο Δήμος στον τομέα του Αθλητισμού για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, αλλά και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής.

Οπως εξηγεί στο «Ριζοσπάστη» ο Λευτέρης Καζαδέης υπεύθυνος σύμβουλος του τομέα Αθλητισμού στο Δήμο Πετρούπολης, η θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους και όχι πολυτέλεια και προϊόν προς πώληση. Και επισημαίνει ότι με βάση αυτό θα προχωρήσει ο Δήμος, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, εξαιτίας της έλλειψης βοήθειας απ' την ίδια την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Μεγάλη ανταπόκριση στα προγράμματα

-- Βρισκόμαστε ουσιαστικά στο μέσο του αθλητικού προγράμματος «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015», την επαφή με τον αθλητισμό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα σχολεία της περιοχής και τις μικρές ηλικίες. Με την ολοκλήρωση της Α' φάσης ποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν για την απήχηση που έχει μέχρι τώρα το πρόγραμμα;

Στη σπουδαία εκδήλωση του Δήμου Πετρούπολης για το μπάσκετ ήταν καλεσμένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσας
Στη σπουδαία εκδήλωση του Δήμου Πετρούπολης για το μπάσκετ ήταν καλεσμένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσας
-- Μέχρι τώρα φαίνεται ότι είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός ως προς τη μορφή, αλλά και το περιεχόμενό του. Αυτό έχει να κάνει με το ότι αγγίζουμε όλα τα είδη αθλημάτων, ομαδικά και ατομικά, απευθυνόμενοι σε όλες τις ηλικίες, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη σχολική κοινότητα. Το πρόγραμμα έχει ευρεία απήχηση, γιατί γίνεται με προσανατολισμό και στόχο το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Η πραγματοποίηση του προγράμματος χρειάστηκε τη συνεργασία με τους γυμναστές του Δήμου και των σχολείων, το στήριξαν παίχτες και προπονητές από ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης μας και παρευρέθηκαν παλαίμαχοι και εν ενεργεία διεθνείς αθλητές και ομοσπονδίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη συζήτηση στα σχολεία και το κλίμα που μας μεταφέρουν οι γυμναστές των σχολείων, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις του Δήμου θεωρούνται από τη μαθητική κοινότητα ως αθλητική γιορτή. Σε σχετική συζήτηση που είχε ο δήμαρχος της πόλης μας, Βαγγέλης Σίμος, με τα Σχολικά Συμβούλια προκύπτει η ανάγκη για την περαιτέρω στήριξη και διεύρυνση της προσπάθειας αυτής, ενώ αναδεικνύεται η δίψα των παιδιών της πόλης μας για άθληση. Ο πήχης από 'δώ και στο εξής έχει μπει ψηλά και αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή που υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 2.000 αθλούμενους.


-- Στις σημερινές συνθήκες, ποιες δυσκολίες ενδέχεται να υπάρξουν, προκειμένου να υλοποιηθούν τέτοιου είδους ενέργειες όπως τα προγράμματα άθλησης ή ψυχαγωγίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

-- Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς σαν Δήμος, όταν προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους διοργανώσεις, είναι πρώτα και κύρια ότι δεν δίνεται υλικοτεχνική βοήθεια ούτε τα απαραίτητα κονδύλια για να πραγματοποιηθούν.

Επιπλέον, πολύ βασικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός για το πώς θα έπρεπε να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα και δραστηριότητες. Καμία σχετική επεξεργασία και προσανατολισμός ώστε να διευκολυνθούμε. Ακόμα και τα λιγοστά προγράμματα που υπάρχουν από το υπουργείο Παιδείας ή τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αθλητικής διοργάνωσης.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει, ιδίως για τα παιδιά του Λυκείου και τους εργαζόμενους, ότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για να αθληθούν. Εκτός αν μιλάμε για ανέργους, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν σχετική διάθεση, καθώς αυτό που τους απασχολεί καθημερινά είναι να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν.

-- Οσον αφορά τον τομέα αθλητισμού η κατάσταση στο Δήμο Πετρούπολης ποια είναι αυτή τη στιγμή. Τι γίνεται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις;

-- Αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή στα αθλητικά τμήματα του Δήμου φτάνει τις 4.000 άτομα. Χωρίς μηνιαία συνδρομή για τα παιδιά τα οποία πληρώνουν μόνο συμβολική εγγραφή για να κατοχυρώσουν τη θέση σε όλα τα αθλήματα (βόλεϊ, ενόργανη γυμναστική, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ρυθμική γυμναστική, τμήμα ΑμεΑ) εκτός από το Κολυμβητήριο, όπου η μηνιαία συνδρομή είναι 10 ευρώ, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας - συντήρησης και την έλλειψη κρατικών κονδυλίων. Η μηνιαία συνδρομή είναι ιδιαίτερα χαμηλή και για τους ενήλικες.

Επίσης, στην πόλη μας εδρεύουν δεκάδες ερασιτεχνικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε διάφορα αθλήματα δίχως να πληρώνουν για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Στο Δήμο μας υπάρχουν καλές υποδομές. Δεν μας αρκούν όμως, έχουμε πράγματα να κάνουμε σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται Παιδούπολη.

Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα λόγω της έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού για τη συντήρηση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και των υποδομών αυτών. Επιπλέον, οι περισσότεροι γυμναστές είναι συμβασιούχοι, ενώ θα 'πρεπε να είναι μόνιμοι. Η παράταξή μας, η «Λαϊκή Συσπείρωση», δίνει μάχη για το συγκεκριμένο θέμα από το 2011 που ανέλαβε ξανά τη διοίκηση του Δήμου.

«Στόχος να γίνουν θεσμός τέτοιου είδους δράσεις»

-- Οι στόχοι του Δήμου για το επόμενο διάστημα όσον αφορά τον αθλητισμό;

-- Παρά τις δυσκολίες, κύριος στόχος είναι να μην ανασταλεί η λειτουργία καμίας αθλητικής δράσης του Δήμου. Η άποψή μας είναι ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους και όχι πολυτέλεια. Για το λόγο αυτό παραμένει στόχος μας και η δημιουργία περισσότερων αθλητικών τμημάτων και η αύξηση της συμμετοχής των αθλουμένων σε αυτά.

Εχουμε κάνει κινήσεις για την ολοκλήρωση του αθλητικού σταδίου ποδοσφαίρου - στίβου με συναντήσεις του δημάρχου στο αρμόδιο υπουργείο και ευελπιστούμε να δοθεί άμεσα λύση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αντίστοιχα κινούμαστε για να ολοκληρωθεί το έργο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της «Αλκυών». Θέλουμε, επίσης, να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ακόμα κλειστού γυμναστηρίου.

Τέλος, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους δασκάλους και καθηγητές Φυσικής Αγωγής, δίνοντας έμφαση στο σχολικό αθλητισμό. Με αυτόν τον προσανατολισμό ξεκίνησε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Αθλητικής Ανοιξης - Καλοκαίρι 2015» και με αυτόν το στόχο λειτουργούμε εδώ και τέσσερα χρόνια την Αθλητική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση (αθλητικό camp) με τον τίτλο «Αθλοπαιδιές», στην οποία συμμετέχουν πάνω από εξακόσια παιδιά της πόλης μας που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Δήμου και διεξάγεται αποκλειστικά από τις δικές μας δυνάμεις. Στόχος μας είναι τέτοιου είδους δράσεις να γίνουν θεσμός στην πόλη μας, γιατί προωθούν και αναδεικνύουν την αξία του αθλητικού ιδεώδους και της ευγενούς άμιλλας.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ