Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τότε PSI, τώρα ταμειακά διαθέσιμα...

Το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Στον ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, θέλοντας να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε με το γνωστό «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, το περίφημο PSI, περιέγραψε ανάγλυφα αυτή την απίστευτη λεηλασία που είχε γίνει, το πώς οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων παίζουν παιχνίδια με τα χρήματα των ασφαλισμένων εργαζομένων, το πώς «κουρεύτηκαν» τότε τα 14 δισ. ευρώ για να «γλιτώσει η χώρα». Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Αν κατέρρεε η χώρα θα υπήρχαν Ταμεία;».

Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα ακούμε και τώρα με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, δήμων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, που δεσμεύτηκαν υποχρεωτικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η σημερινή κυβέρνηση καταγγέλλει όποιον δεν υλοποιεί την ΠΝΠ, κάνοντας αναφορές για «το καλό της πατρίδας», για «στάση που πρέπει να είναι υπεύθυνη» και άλλα τέτοια.

Οι ομοιότητές τους στο χτύπημα του λαού είναι αποκαλυπτικές. Ο,τι άκουγαν τότε οι εργαζόμενοι το ακούνε και τώρα.

Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη...

Απ' τη μια, η ανακοίνωση του τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, δεν παραλείπει να το βαφτίσει «ατύχημα» και με φλυαρίες για τη λαίλαπα των μνημονίων, την εντατικοποίηση της δουλειάς και των εργολαβικών εργαζομένων, καταλήγει ως εξής: Παροτρύνει τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να «δώσει δείγματα μιας άλλης φιλοσοφίας, βάζοντας τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη...», ώστε να έχει ευχαριστημένους και υγιείς εργαζόμενους... Απ' την άλλη, το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και η οργάνωσή του στον Πειραιά πραγματοποίησε ημερίδα για το Λιμάνι και ανάμεσα στα θέματα ήταν η «κερδοφορία και η ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας». Ομως, η πείρα των εργαζομένων, όσες ημερίδες, όσες ανακοινώσεις και αν βγάλει το κυβερνών κόμμα για να κάνει το μαύρο άσπρο, είναι αμείλικτη: Οσο υπάρχει το κυνήγι της κερδοφορίας, όσο κυριαρχούν οι «εθνικοί στόχοι» για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών, τόσο ο εργαζόμενος θα ματώνει μέσα κι έξω από το χώρο δουλειάς για να τα βγάλει πέρα.

Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω (;)

Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν, χρυσαυγίτες βουλευτές ζήτησαν την άρση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. Μάλιστα, ο Αρβανίτης ανέπτυξε αυτοπροσώπως το εν λόγω αίτημά του. Τότε ο συνήγορος του αρχηγού της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου... κατηγόρησε την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, ότι δεν έχει τον έλεγχο της διαδικασίας, ότι «ο καθένας πετάγεται» χωρίς να λάβει σύννομα το λόγο κ.λπ.

Τότε ο εν λόγω χρυσαυγίτης είπε στον συνήγορο του αρχηγού του: «Τι πετάγεστε εσείς; Εχετε περιοριστικό όρο, κύριε; Γιατί μιλάτε έτσι;». Ποιο είναι το συμπέρασμα από τη στιχομυθία, μιας και είναι αδύνατον να μη γνωρίζει τον συνήγορο του Μιχαλολιάκου; Οτι η υπερασπιστική γραμμή του κάθε χρυσαυγίτη επιβεβαιώνει τα όσα ακούγονται περί «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»... Δεν περνάει εξάλλου απαρατήρητη η παρουσία στη δίκη των Ζησιμόπουλου, Κουκούτση, Αρβανίτη (και βεβαίως του Μπούκουρα), που επιλέγουν να διαχωρίσουν, με την παρουσία τους, τη θέση τους από τη γραμμή αποχής από τη δίκη που έχει χαράξει η ηγεσία.

Κατάπιε τη γλώσσα του

Με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις δαπάνες των κρατών - μελών για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Δ. Στρατούλης, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων αφαιρέθηκαν, τα τελευταία πέντε χρόνια, από τα εισοδήματα των συνταξιούχων 8,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επομένως, είναι ηθικά, πολιτικά και οικονομικά απαράδεκτο να γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων (...) Το βασικό πρόβλημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης (...) είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων, η οποία έχει προέλθει από τις μνημονιακές πολιτικές (...)». Καλά όλα αυτά. Στη μακροσκελή του δήλωση, όμως, πέρα από (κοινότυπες) διαπιστώσεις, δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση ότι η κυβέρνηση δε θα μειώσει άλλο τις συντάξεις και δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως «συστήνει» η έκθεση της Κομισιόν. Και, βέβαια, δεν αναφέρει πουθενά αν θα δώσει τελικά ακόμα και τα ψίχουλα της 13ης σύνταξης, σ' αυτούς που ο Δ. Στρατούλης λέει ότι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Στο διά ταύτα, δηλαδή, η κυβέρνηση καταπίνει τη γλώσσα της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1796 Ο Αγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1854 Ο Βασιλιάς Οθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας και διορίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Αλ. Μαυροκορδάτο ενώ διεξάγεται ο Κριμαϊκός Πόλεμος ανάμεσα σε Αγγλία - Γαλλία - Οθωμανική Αυτοκρατορία από τη μια και Ρωσία από την άλλη. Προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων (ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τη Γαλλία και τη Βρετανία, στρατιωτική κατάληψη του Πειραιά στις αρχές του Μάη), οι οποίες επιδίωκαν την αναστολή των εξεγέρσεων σε Ηπειρο και Θεσσαλία, όπου εμπλέκονταν και πολλοί Ελληνες αξιωματικοί. Η νέα κυβέρνηση αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη συνθήκη του Κανλιτζά το Μάη του 1855. Η τραγικότερη συνέπεια του αποκλεισμού, που κράτησε έως το Φλεβάρη του 1857, ήταν ένας τρομερός λιμός που άφησε πολλούς νεκρούς και ένα πλήθος ορφανά παιδιά.

1912 Πεθαίνει ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

1921 Αρχίζει τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (14 - 16/5/1921).

1928 Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1931 Αντιιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, απεργίες και συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία.

1940 Ο ολλανδικός στρατός συνθηκολογεί με τους ναζί. Η αντίστασή του κράτησε μόλις 4 μέρες.

1942 Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη με τη συμμετοχή και του Θανάση Κλάρα (Αρης Βελουχιώτης). Κατόπιν ο Αρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.

1944 Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη, κ.λπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

1948 Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955 Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας (Σύμφωνο της Βαρσοβίας), με ιδρυτικά μέλη τις ΕΣΣΔ, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

1969 Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας. Στη Θεσσαλονίκη δικάζονται 40 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΠΑΜ.

1987 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο).

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Φρανκ Σινάτρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ