Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Σήμερα η κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ για την ενίσχυση της ΠΦΥ

Κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. έξω από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Θηβών 198, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) πραγματοποιούν σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η κινητοποίηση είναι συνέχεια προηγούμενων αγωνιστικών παρεμβάσεων, που αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, απαιτούν την άμεση ενίσχυσή του, προβάλλουν την ανάγκη για άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση.

Σε Νέα Ιωνία και Μενίδι

Σωματεία και φορείς του Μενιδίου διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη 15 Απρίλη, στις 10 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Αχαρνών (Κύμης & Επταλόφου 3, Ολυμπιακό Χωριό) ενάντια στην υποβάθμισή του και στα σχέδια μετατροπής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» σε νοσοκομείο μιας νόσου.

Στη Νέα Ιωνία, σωματεία και φορείς της πόλης οργανώνουν το Σάββατο 17 Απρίλη διαμαρτυρία με μουσικά δρώμενα, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τη λαϊκή αγορά του Περισσού και θα καταλήξει στις 12 μ. στο πάρκο της οδού Πάρσης. Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα με θέμα την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Διαδικτυακή εκδήλωση την σήμερα Τετάρτη στις 20.00, με θέμα «Στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της υγείας του λαού!», μαζί με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Για τη διαδικτυακή εκδήλωση θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα WebEx. Κωδικός: 1262783207.

Yπό διερεύνηση ο θάνατος 61χρονης μετά τον εμβολιασμό της

Υπό διερεύνηση είναι τα αίτια θανάτου 61χρονης γυναίκας στον Ασπρόπυργο, πέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της «AstraZeneca».

Η γυναίκα είχε διαγνωστεί με θρομβοφιλία και έπαιρνε αντιπηκτικά φάρμακα, ενώ πριν κάνει το εμβόλιο είχε ενημερώσει τους γιατρούς της και τον ΕΟΔΥ. Αναμένονται οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ξανά στα όριά τους τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη

Τα... «μοντέλα» της εμπορευματοποίησης καταρρέουν για άλλη μια φορά

Copyright 2021 The Associated

Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 137,4 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,961 εκατ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι «αυτήν τη στιγμή οι ΜΕΘ σε πολλές χώρες είναι υπερφορτωμένες και οι άνθρωποι πεθαίνουν», ενώ υπογραμμίζει ότι «η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της».

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 9% την περασμένη βδομάδα, έβδομη συνεχόμενη βδομάδα με αύξηση, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 5%.

Την ίδια ώρα, οι δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως είναι μόλις 780 εκατ. και αυτές με μεγάλη ανισομετρία...

Γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλίνες για Covid σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία

Στην Ιταλία, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με ακόμη μικρότερους ρυθμούς στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι «η θνησιμότητα παραμένει υψηλή και το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό στους νοσοκομειακούς θαλάμους της χώρας έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής». Παράλληλα αναφέρουν ότι οι υγειονομικοί δίνουν μάχη σε 24ωρη βάση κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας, «το οποίο έχει επεκταθεί και σε περιοχές της Ιταλίας οι οποίες, μέχρι τώρα, δεν είχαν πληγεί, όπως η Σαρδηνία».

Στη Γερμανία συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις γιατρών και άλλων επιστημόνων ότι οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όριά τους και σύντομα ίσως χρειαστεί να επιλέγουν μεταξύ των ασθενών που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε αυτές... Στα 1.280 νοσοκομεία της χώρας είναι κατειλημμένες 22.370 κλίνες ΜΕΘ, με τις ηλικίες να βρίσκονται περισσότερο πλέον μεταξύ 40 - 70 ετών. Η Γερμανική Διεπιστημονική Ενωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) προβλέπει αύξηση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ κατά 6.000 μέχρι τα τέλη Απρίλη, ενώ σήμερα απομένουν μόλις 4.230 ελεύθερες...

Σε ένα τέτοιο φόντο, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση εστιάζει και πάλι στα περιοριστικά μέτρα: Με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε, ενεργοποιείται αυτόματα το «φρένο έκτακτης ανάγκης», όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας βδομάδας, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη με «μεγάλη καθυστέρηση», λόγω διαμάχης μεταξύ των κρατιδίων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ της Γαλλίας, με σχεδόν 6.000 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ Covid - νέο ρεκόρ για το 2021 - μετά από μία βδομάδα ισχύος του νέου πανεθνικού lockdown.

Αγγλία: Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ιατρική περίθαλψη... ψάχνουν «δωρεές»!

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, καθώς καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση στις νοσηλείες Covid, έρχονται ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο οι τραγικές συνέπειες από τη μετατροπή του Εθνικού Συστήματος Υυγείας (NHS) σε σύστημα μιας νόσου.

Σε πάνω από 4,6 εκατομμύρια υπολογίζονται οι «χαμένοι ασθενείς» από τα νοσοκομεία της Αγγλίας το 2020, καθώς αυτά ανέστειλαν πολλές υπηρεσίες τους και χειρουργικά τμήματα μαζί με το προσωπικό τους μετατράπηκαν σε προσωρινές ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Ο αριθμός των ασθενών που είχαν προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση έπεσε από 16,62 εκατ. το 2019 σε μόλις κάτω από 12 εκατ. το 2020, σύμφωνα με ανάλυση της νοσοκομειακής δραστηριότητας του NHS από το Health Foundation.

Οι γενικοί γιατροί ανέφεραν ότι 6 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι πήγαν σε νοσοκομείο για διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπεία (από 20 εκατ. το 2019, σε 14 εκατ. το 2020). Το ίδιο ίδρυμα εκτιμά ότι η λίστα αναμονής του NHS μπορεί να φτάσει τους 9,7 εκατ. πολίτες μέχρι το 2024...

Σε ένα τέτοιο φόντο αποκλεισμού από τα νοσοκομεία, ακυρώσεων ιατρικών εξετάσεων, τεράστιων λιστών αναμονής κ.ο.κ., αυξάνονται οι πολίτες που... αναζητούν «δωρεές» (crowdfunding) για να πληρώσουν για επείγουσα ιατρική φροντίδα, όπως εγχειρήσεις καρκίνου, φάρμακα κ.ά.

Δεδομένα που συλλέγονται από τον ιστότοπο «GoFundMe» δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν δωρεές από το κοινό, αναφέροντας «λίστες αναμονής» ως κύριο λόγο, έχει αυξηθεί κατά 87% μεταξύ του 2020 και του 2021 και οι ασθενείς που κατέφυγαν σε crowdfunding για «αντικαρκινικά φάρμακα» αυξήθηκαν κατά 55%.

Διαπιστώνεται επίσης ότι η διακοπή της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι πολύ πιο εκτεταμένη στις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας, σε σύγκριση με τις πλουσιότερες.

Αναστολή χορήγησης του εμβολίου της J&J στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τη χρήση του εμβολίου της «Johnson & Johnson», διερευνώντας τα περιστατικά 6 εμβολιασθέντων ηλικίας 18 - 48 ετών (σε περίπου 6,8 εκατ. που έχουν λάβει το εμβόλιο) που εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης. Μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή, ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η «Johnson & Johnson» ανακοίνωσε ότι «θα καθυστερήσει τη διάθεση» του μονοδοσικού της εμβολίου στην Ευρώπη και ότι «εξετάζει αυτά τα περιστατικά μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές». Πηγές από την Κομισιόν ωστόσο χαρακτήριζαν «απολύτως αναπάντεχη» την ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστέρηση στις παραδόσεις, αναφέροντας ότι θα ζητηθούν διευκρινίσεις...

Για τη δε χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca», η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ ζητά με επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας μια κοινή προσέγγιση, προτείνοντας να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, όπως αναφέρει το «Bloomberg».

Νέες και πιο ακριβές παραγγελίες εμβολίων σχεδιάζει η ΕΕ

Την ίδια ώρα, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης, χοντραίνει και... ακριβαίνει ήδη το παζάρι για την προμήθεια εμβολίων για τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Η Κομισιόν προετοιμάζει παραγγελίες έως 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων δεύτερης γενιάς, αναφέρει η «Welt», επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής. Οι πρώτες δόσεις για τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς αναμένεται να παραδοθούν ήδη το τρέχον έτος, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες το 2022 και το 2023. Οι παραγγελίες προορίζονται επίσης για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, θα ληφθούν υπόψη προσφορές εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια με τεχνολογία mRNA, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των επιστημόνων. Δηλαδή τα εμβόλια των «BioNTech»/«Pfizer» και της «Moderna», ενώ της «Curevac» βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία έγκρισης. Επίσης θα προτιμώνται παρασκευάστριες εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη και έχουν όσο το δυνατόν πιο στενές και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού εντός της.

Στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων εμβολίων και των περιστατικών σπάνιων παρενεργειών σε άλλα εμβόλια, οι τιμές «απογειώνονται»: «Το εμβόλιο των "Pfizer"/"BioNTech" κοστίζει 12 ευρώ, στη συνέχεια πάει 15,50 ευρώ και η Επιτροπή υπογράφει πλέον συμβάσεις για 19,50 ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την «Pfizer» για την προμήθεια εμβολίων το 2022 και το 2023.

Πάνω από 9.000 οι νεκροί, ξεπέρασαν τους 800 οι διασωληνωμένοι

Σε ενάμιση μήνα έχουν πεθάνει 2.500 άνθρωποι. Στο «κόκκινο» σχεδόν όλη η χώρα

Μόνο χτες 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, καταγράφοντας συνολικά 9.054 θανάτους. Από 1η Μάρτη (6.534 νεκροί) μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 2.520 άνθρωποι.

Θλιβερό ρεκόρ καταγράφεται και στους διασωληνωμένους, που είναι 802, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, ενώ το 83,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 4.033, εκ των οποίων 1.812 ήταν στην Αττική(Κέντρο 559, Πειραιάς 287, Δυτική Αθήνα 219, Βόρειος Τομέας 210, Ανατολική Αττική 192, Δυτική Αττική 172, Νότιος Τομέας 154, Νήσων 19),554 στη Θεσσαλονίκη, 139 στη Λάρισα, 112 στην Κοζάνη. Υψηλό διψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν 37 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων: Αχαΐα 95, Ηράκλειο 93, Πέλλα 78, Μαγνησία 66, Σέρρες 60. Υπό διερεύνηση είναι 145 κρούσματα.

«Καθαρά αυξητικές τάσεις» καταγράφονται στα αστικά λύματα των 4 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (από 5 έως 11 Απρίλη), το ιικό φορτίο καταγράφεται ως εξής: +196% στην Ξάνθη, +122% στο Ηράκλειο, +74% στο Ρέθυμνο, +50% στα Χανιά, +21% στη Λάρισα, +20% στην Αλεξανδρούπολη.

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αττική (-33%) και στον Αγιο Νικόλαο (-37%). Σταθερό παραμένει σε Πάτρα (+7%), Θεσσαλονίκη (-5%) και Βόλο (-7%).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Συνεχίζεται η πάλη για την επαναλειτουργία του ως γενικού νοσοκομείου

Σε σύσκεψη καλεί αύριο το Σωματείο Εργαζομένων

Πρόσκληση σε ανοιχτή σύσκεψη για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ως νοσοκομείου αποκλειστικά για COVID απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων προς τις διοικήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Δυτικής Αττικής, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του τελευταίου διαστήματος. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 15 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28) με θέμα: «Σχεδιασμός δράσης για τη διεκδίκηση επαναλειτουργίας του ΓΝΕ "ΘΡΙΑΣΙΟ" ως Γενικού Νοσοκομείου και την ενίσχυσή του, καθώς και των Κέντρων Υγείας της Δυτικής Αττικής, με επείγουσες προσλήψεις προσωπικού».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τεράστιες ελλείψεις

Eurokinissi

Στα «χαρακώματα» παραμένουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με υγειονομικούς εξουθενωμένους να δίνουν άνιση μάχη με τις παντός τύπου ελλείψεις (προσωπικό, εξοπλισμό κ.ά.), τους ασθενείς και τους οικείους τους να φτάνουν στα όριά τους και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, εξασφαλίζοντάς τους «πελατεία» από τη μετατροπή όλου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες 87 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, η πλειοψηφία τους στην Αττική, ένας εκ των οποίων είναι στην αναμονή από τις 21 Μάρτη! Οι νέες εισαγωγές μόνο για Covid (μέσω ΕΚΑΒ) που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία έφτασαν τις 458. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 520 ασθενείς.

Πέντε πέντε φτάνουν τα περιστατικά, 120 υγειονομικοί περιμένουν το εμβόλιο

Στο «Γεννηματάς» συνεχίζονται το κλείσιμο κλινικών και οι μετακινήσεις προσωπικού. Χτες 5 ήταν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανοίξουν 16 κρεβάτια ΜΕΘ στο χώρο των χειρουργείων «χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και με μετακινήσεις προσωπικού, αποδυναμώνοντας άλλα, εξίσου υποστελεχωμένα τμήματα, όπως τα Covid ή τη Β' Παθολογική. Δεν βγαίνουν οι εφημερίες, οι επιμελητές πρέπει να κάνουν μέχρι και 12 εφημερίες το μήνα», κι όλα αυτά σε συνθήκες καθημερινής και συσσωρευμένης πίεσης, όπως μας μεταφέρουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, τα περιστατικά «φτάνουν πέντε πέντε. Το ιδιωτικό "Ερρίκος Ντυνάν" δεν εφημερεύει καν για τα ύποπτα περιστατικά. Οποιος έχει πυρετό δεν τον δέχεται. Τους ανασφάλιστους δεν τους δέχεται ούτε καν όσους έχουν προσωρινό ΑΜΚΑ. Τότε ποιους δέχονται οι ιδιώτες;», αναφέρει με αγωνία γιατρός του νοσοκομείου προσθέτοντας ότι το «Γεννηματάς» γεμίζει από τις πρώτες κιόλας ώρες εφημερίας. Οπως καταγγέλλουν υγειονομικοί, υπάρχει «εκτεταμένη διασπορά στους ορόφους και στα τμήματα, μεταξύ των οποίων βγαίνουν θετικοί και εργαζόμενοι που είναι εμβολιασμένοι και ασυμπτωματικοί. Πριν από λίγες μέρες έκλεισαν η Νευροχειρουργική και η Ουρολογική, αφού 41 ασθενείς βγήκαν θετικοί και στις δύο κλινικές. Υπάρχουν ασθενείς που μπήκαν αρνητικοί στο νοσοκομείο, βγήκαν αρνητικοί και 10 απ' αυτούς νοσηλεύονται πλέον με Covid».

Ακόμη και ο εμβολιασμός των προτεραιοποιημένων ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, «που διατρέχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν» είναι στον «αέρα». Στο «Γεννηματάς» 120 υγειονομικοί περιμένουν τις τελευταίες βδομάδες να εμβολιαστούν «αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις»...

Κάτω από το όριο ασφαλείας στις ΜΕΘ, «άγνωστες λέξεις» το 8ωρο και τα ρεπό

Στο ΚΑΤ, εργαζόμενοι και το Σωματείο προχωρούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση απαιτώντας μέτρα για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, προκειμένου να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό και την εκπαίδευσή του με βάση τις ανάγκες, να πάψουν οι συνεχείς μετακινήσεις, για βασική και αναγκαία ελάχιστη ανάπαυση του προσωπικού και την εξασφάλιση των υποδομών και των αναγκαίων παροχών για την ασφάλεια και την υγιεινή της εργασίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΕΘ (κατόπιν «δωρεάς») που εγκαινίασε η κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων τον περασμένο Δεκέμβρη: Για τα 30 κρεβάτια δουλεύουν 80 νοσηλευτές, ελάχιστοι μόνιμοι, η πλειοψηφία με συμβάσεις ενός έτους, τους οποίους, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και αντίστοιχη εκπαίδευση, τους «έριξαν στα βαθιά».

Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τις ΜΕΘ, η αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή πριν από την Covid ήταν 4 προς 1, εν καιρώ Covid προβλέπονται 8 νοσηλευτές ανά ασθενή. Σήμερα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου η αναλογία κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,6 νοσηλευτών ανά ασθενή, δηλαδή λειτουργούν πολύ κάτω και από το όριο ασφαλείας.

Εδώ κι ενάμιση μήνα, το νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ δουλεύει έξι μέρες τη βδομάδα, διευρύνεται το ωράριό τους, κόβονται ρεπό. «Παίρνουμε ένα ρεπό μετά από 3 νύχτες βάρδια και την επομένη δουλεύουμε απευθείας πρωί, η κούραση είναι φοβερή», καταγγέλλουν υγειονομικοί στον «Ριζοσπάστη». Επιπλέον είναι αναγκασμένοι να φορούν τη στολή πάνω από τις 4 ώρες που προβλέπεται τη μέρα. «Το πρωί οι 2 ώρες παραμονής με τη στολή αυξάνονται σε 3. Και μιλάμε για ΜΕΘ που ανά πάσα στιγμή συμβαίνει κάτι έκτακτο και πάει στο 4ωρο, και μετά μας βγάζουν για μία ώρα ανάπαυσης, μέχρι να ξαναμπείς. Τι να πρωτοκάνεις; Να βγάλεις τη στολή, να απολυμανθείς, να φας; Και μετά να ξαναβάλεις στολή; Παράλληλα αυξάνεται και ο χρόνος έκθεσης του προσωπικού μέσα στον ιό. Η ποιότητα αυτών των υλικών (στολές, γυαλιά, ποδονάρια) έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αντοχές πάνω σ' ένα ανθρώπινο σώμα. Στη ΜΕΘ επικρατούν συνθήκες πολέμου και λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας η ποιότητα φθείρεται, ιδρώνεις, σκίζεται. Επειδή αρνηθήκαμε να αυξήσουμε το χρόνο υπερέκθεσής μας, μας έκοψαν το ένα ρεπό».

Η πιο ζόρικη εφημερία από την αρχή της πανδημίας

Χτες, το Νοσοκομείο Νίκαιας γνώρισε τη μεγαλύτερη ροή περιστατικών από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με 120 περιστατικά θετικά στην εφημερία και 56 εισαγωγές. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, 5 διασωληνωμένοι ήταν και χτες εκτός ΜΕΘ, ενώ και σ' αυτό το νοσοκομείο υπάρχει διασπορά του ιού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ηλικιωμένη που έκανε εισαγωγή πριν από μια βδομάδα με κάταγμα ισχίου και χτες νοσηλεύτηκε με Covid. «Βλέπουμε κυρίως ανθρώπους από Πειραιά και Δυτική Αττική. Η μετατροπή του "Θριασίου" σε μιας νόσου δεν έχει βοηθήσει καθόλου την κατάσταση, κάθε άλλο. Εκλεισαν τόσα τμήματα και κλινικές, μόνο για 40 κρεβάτια Covid; Πού αποσκοπεί αυτό το μέτρο;», ρωτούν οι εργαζόμενοι.

Συνθήκες ασφυξίας στη Θεσσαλονίκη

Σε συνθήκες ασφυξίας οδηγούνται σταδιακά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, και αυτές με μεγάλη πληρότητα (90% - 100%), καλούνται να διαχειριστούν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των χιλιάδων ασθενών με κορονοϊό.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που έρχεται καθημερινά από τα νοσοκομεία που ολοκληρώνουν την εφημερία τους, όπως το «Παπαγεωργίου», που χτες το πρωί βγήκε από εφημερία με 50 νέες εισαγωγές ασθενών φτάνοντας συνολικά να νοσηλεύει 150 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλους 20 στη ΜΕΘ αγγίζοντας σε πληρότητα το 100% των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ.

Στο ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στις κλινικές Covid, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 200 ασθενείς, η διοίκηση έδωσε εντολή για μετακίνηση, για διάστημα ενός μήνα, ειδικευόμενων γιατρών από άλλες κλινικές και γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου. Πρόκειται για ειδικευόμενους γιατρούς καρδιολογίας, νευρολογίας, οφθαλμολογίας, χειρουργικής αλλά και ειδικούς γιατρούς.

Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν ως μιας νόσου, με χειρουργεία να αναβάλλονται και τα περισσότερα περιστατικά να οδηγούνται προς τις ιδιωτικές κλινικές, που όμως αποφεύγουν τα πιο βαριά, τα οποία έχουν ανάγκες πολυήμερης νοσηλείας σε ΜΕΘ και εντατικής παρακολούθησης. Και αυτό έρχεται ενώ ήδη επί ένα χρόνο μετράμε χιλιάδες χαμένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία, στα διαγνωστικά και απεικονιστικά τμήματα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για τις ιατρικές πράξεις που ακυρώθηκαν την περίοδο Μάρτη - Δεκέμβρη του 2020 σε σχέση με αυτές που διενεργήθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία η μείωση είναι της τάξης του 43% (-180.000), ενώ η προσέλευση στο ΤΕΠ μειώθηκε κατά 40% (-32.000) και τα πραγματοποιήσιμα χειρουργεία κατά 44% (-6.500).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ