Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προσφορές

Ο Γ. Π., αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πιστός στον αγώνα της εργατικής τάξης, προσφέρει 500 ευρώ για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η συναγωνίστρια Μαρία Κοτή, για τις οικονομικές ανάγκες του εκλογικού αγώνα του ΚΚΕ, προσφέρει 170 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ
ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗ, βετεράνου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, η Βούλα και ο Θάνος Αθανασόπουλος προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

* Στη μνήμη του ΕΠΟΝίτη και μέλους της ΟΚΝΕ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗ, καθώς και όλων των κομμουνιστών που έπεσαν στη πάλη για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, οι σύντροφοί του Κώστας Λώλας, Βασίλης Παλιούρας και Αλέκος Τσιράκος προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας μάνα ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΙΟΦΩΤΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φαρμάκου Μεσογείων, για την οικονομική ενίσχυση του τιμημένου ΚΚΕ, που πίστευε και ακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Οι κόρες της Νέλλη και Δήμητρα.

***

ΦΩΤ.

Στις 19 Απρίλη έκλεισαν 6 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Μπάμπης) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Κατερίνα Κουτσουμπού


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΙΟΦΩΤΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΙΟΦΩΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΣΦΕΑ 1967-1974
Εκδήλωση για την 21η Απριλίου

Το ΔΣ του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-1974», στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης, για την 45η επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει τo Σάββατο 21 Απρίλη 2012, ώρα 11.30 π.μ. στον μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του ΣΦΕΑ 1967-1974 περιλαμβάνει:

Σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967-1974», Νίκου Τριανταφύλλου.

Κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.

Κινητοποίηση στη «NISSAN»

Σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας προχώρησε προχτές το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή 3ου-4ου Διαμερίσματος, ενάντια στις απολύσεις και τις συνεχιζόμενες μειώσεις μισθών που έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Η εργοδοσία μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει προχωρήσει σε τρεις μειώσεις μισθών, αποθρασυμένη από τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τον Οκτώβρη του 2010 μείωσε τις ώρες εργασίας από 8ωρο στις 6,5, που είχε συνέπεια μείωση μισθών 18%, το Νοέμβρη του 2011 έκανε άλλο 10% μείωση μισθών και την προηγούμενη εβδομάδα επανέφερε το 8ωρο, αλλά με επιπλέον μείωση 5% στους μισθούς των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις.

Με πανό «Οχι στις μειώσεις μισθών - όχι στις απολύσεις», οι δυνάμεις του Συνδικάτου και της Λαϊκής Επιτροπής κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας, που συντρίβουν τη ζωή τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους. Ταυτόχρονα, τους κάλεσαν σε συσπείρωση στο Συνδικάτο, ενώ το κλίμα απ' την πλευρά των εργαζομένων ήταν θετικό.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκδήλωση στο Μουσείο της Αντίστασης

Εκδήλωση - αφιέρωμα για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου, την Κυριακή 22 Απρίλη στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο (Εθν. Αντιστάσεως 33 - Περιστέρι), για να γιορταστούν τα πέντε χρόνια από τη λειτουργία του.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει εκπρόσωπος του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας. Θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι. Τραγουδούν: Μανώλης Ανδρουλιδάκης και Σύλβια Καπερνάρου.

ΛΑΡΚΟ
Σε μείωση μισθών 35% οδηγούνται οι εργαζόμενοι

Εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων βάζουν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Να μην κάνει δεκτή την προσφυγή του σωματείου ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε το δικαστήριο της Λαμίας, με βάση την οποία εντάσσονται η ΛΑΡΚΟ και άλλες επιχειρήσεις στο καθεστώς των πρώην ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει πως οι μισθοί θα μειωθούν αναδρομικά από το Νοέμβρη του 2011 κατά 25% για όλο το 2012 και κατά ένα ακόμη 10% για το 2013. Τεράστιες είναι οι ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που έκαναν τα πάντα για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη λογική της «εξαίρεσης» της ΛΑΡΚΟ καθώς και των νομικών διαδικασιών, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για οργάνωση του αγώνα που κατέθεταν επανειλημμένα οι ταξικές δυνάμεις.

Αλλά ακόμη και τώρα, που έχουν πλήρως ξεμπροστιαστεί οι τακτικές των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιμένουν να καλούν τους εργαζόμενους σε ... νέα προσφυγή. Ετσι, στην τελευταία συνεδρίαση απέρριψαν για μια ακόμη φορά την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεσες γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα για όσους θέλουν να τους στείλουν σιδεροδέσμιους στις ορέξεις κυβέρνησης - διοίκησης της εταιρείας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται

Ανακοίνωση με αφορμή την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία στρέφεται ενάντια σε εργατικές κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση για την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε για τις καταλήψεις των δημοσίων κτιρίων που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι με την εγκύκλιο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στρέφεται ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ακόμα κι όταν έχουν συμβολική μορφή, ποινικοποιώντας την κατάληψη «υπηρεσιών του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ»: Η κατάληψη χαρακτηρίζεται «έγκλημα» (!) και «διώκεται αυτεπαγγέλτως». Καλεί σε παρέμβαση τους αρμόδιους φορείς «μέσω των αστυνομικών αρχών, τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και για την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους»! Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σημειώνει πως για την αντιμετώπιση του «εγκλήματος» πρέπει να «ζητείται η συμβολή των προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Μετά το Δήμαρχο Αθήνας και την κυβέρνηση που απειλούν με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τώρα έρχεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με καταστολή όταν πραγματοποιούν καταλήψεις διάφορων κτιρίων, αντιδρώντας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Ολα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για να θωρακίσει η αστική τάξη την εξουσία των μονοπωλίων.

Τα μονοπώλια με το υπηρετικό τους προσωπικό, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, την δικαιοσύνη, τις δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να σταματήσουν, να βάλουν εμπόδια στο ταξικό εργατικό κίνημα, που οργανώνει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου κεφαλαίου που ισοπεδώνουν τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΠΑΜΕ δεν τρομοκρατείται, δεν κάνει βήμα πίσω. Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά, να μπουν στη μάχη της οργάνωσης της πάλης. Στους χώρους δουλειάς συλλογικά να αποφασίζουν, να οργανώνονται, να δημιουργούν παντού επιτροπές. Το ΠΑΜΕ θα αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης και αγώνα που θα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την άδεια καμιάς κυβέρνησης, κανενός μηχανισμού και υπηρεσίας για το πώς και με ποια μορφή θα απαντάμε κάθε φορά απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα. Αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του Ευρωμονόδρομου».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΚΑ - ΕΝΩΣΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Αρωγός στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Πριν από μερικές μέρες υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και της Ενωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας (ΕΤΕ) εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων - και συγκεκριμένα αυτών που παράγονται από την επεξεργασία των απορριμμάτων - από την τσιμεντοβιομηχανία. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να πείσει για τη βιωσιμότητα του αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), που στηρίζεται πρωτίστως στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων που θα έχουν υποστεί προεπεξεργασία σε τρεις εγκαταστάσεις βιολογικής ξήρανσης (SRF) και δευτερευόντως στην παραγωγή καύσιμου απορριμματικού μείγματος χαρτιού - πλαστικών (RDF) από δύο μονάδες (η μία λειτουργεί) μηχανικής ανακύκλωσης/κομποστοποίησης. Επιχειρεί συγκεκριμένα να πείσει ότι θα είναι εξασφαλισμένη η απορρόφηση των πιο πάνω απορριμματικών καυσίμων και συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης στο κεφάλαιο, με ΣΔΙΤ, της μελέτης κατασκευής και 25ετούς λειτουργίας των 4 πιο πάνω μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων αθροιστικής παραγωγικής ικανότητας 1.355.000 τόνων/έτος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται όμως για δεσμευτική συμφωνία. Η ΕΤΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει τα μέλη της (ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κ.ά.) να τηρήσουν τους όρους της «εθελοντικής» συνεργασίας.

Από την άλλη μεριά, όσες εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για τη συναποτέφρωση των απορριμματικών καυσίμων, κανένα λόγο δεν έχουν να μη συνυπογράψουν τη συμφωνία, καθώς:

  • Τους δίνει βήμα παρέμβασης(«να διενεργούν αυστηρό ποιοτικό έλεγχο») στην παραγωγική διαδικασία των μονάδων επεξεργασίας (άρθρο 6).
  • Τους παρέχει το αμάχητο δικαίωμα να μην παραλαμβάνουν τα SRF/RDF, προβάλλοντας ότι δε συντρέχει ο όρος της «οικονομικής βιωσιμότητας της προμήθειάς τους σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα οικονομικά δεδομένα», ακόμη κι αν η ποιότητά τους είναι η συμφωνηθείσα (άρθρο 6). Ουσιαστικά, τους επιτρέπει να επιβάλλουν μονομερώς το τέλος παραλαβής των SRF/RDF (gate fee), ως αποκλειστικοί υποδοχείς του. Αρωγός τους σ' αυτό έρχεται και η διάταξη του πρόσφατου Ν.4042/12, που επιβάλλει χαράτσι ταφής στα απορρίμματα, 35 ευρώ/τόνο από 1.1.2014 που κλιμακώνεται στα 60 ευρώ/τόνο από 1.1.2019. Δηλ.: «Δεν μου πληρώνεις 50 ευρώ/τόνο για να σου αξιοποιήσω το RDF/SRF; Πλήρωσε 70 ευρώ για να το θάψεις στον ΧΥΤΑ».

Παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα των τοξικότατων διοξινών/φουρανίων, καθώς δε θίγεται καθόλου το ζήτημα της ανασύνθεσής τους στη διάρκεια ψύξης των αερίων καύσης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org