Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Τελειώνουν πετρέλαιο, φάρμακα, υλικά

Παρέμβαση, χτες, από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νησιού

Σε δίωρο αποκλεισμό των ταμείων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου προχώρησαν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νησιού, καταγγέλλοντας τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Οπως αναφέρεται και σε προχτεσινή καταγγελία του ΕΚ, το νοσοκομείο διαθέτει πετρέλαιο για 3 μέρες και υγειονομικό υλικό μέχρι το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα το ΕΚ Ζακύνθου σημειώνει: «Οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου με ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό αποδεικνύει ότι προκειμένου να περάσει η πολιτική του μνημονίου, ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΕ, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων δεν υπολογίζουν ούτε την υγεία του λαού μας.

Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του νησιού μας:

-- Υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης για 3 μέρες

-- Υγειονομικό υλικό μέχρι το καλοκαίρι

-- Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, σε πλήθος εξειδικευμένων εξετάσεων και αιματολογικές ή βιοχημικές εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.

Υπάρχει μια καθαρίστρια για ένα κτίριο 14.500 τ.μ.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει πνευμονολογική - νευρολογική - ΜΕΘ κλινικές που έχουν συγχωνευτεί με άλλες.

Η μέχρι τώρα λειτουργία του νοσοκομείου γίνεται με τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού παρ' όλο που τους χρωστούν εκατοντάδες ρεπό, άδειες τριετιών, εξαιρέσιμα και υπερωρίες για ένα εξάμηνο».

Πρόσφατα, διοικητής και προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας παραιτήθηκαν, αδυνατώντας να διαχειριστούν την εξαθλίωση στην οποία οδηγεί το νοσοκομείο η πετσοκομμένη κρατική επιχορήγηση, που ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι τουλάχιστον 3 εκατ. που απαιτούν οι ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζάκυνθος είναι διάσημος τουριστικός προορισμός, με τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις να εμφανίζουν πληρότητα 99% κάθε καλοκαίρι, αφού ο πληθυσμός αγγίζει τις 120.000.

ΕΟΠΥΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ούτε να προσεγγίσουν δεν μπορούν οι ανάπηροι!

Δεν υπάρχουν ούτε ράμπες, ανελκυστήρες για αμαξίδια κ.τ.λ.

Ούτε καν πρόσβαση δεν έχουν τα άτομα με αναπηρία σε μια σειρά υπηρεσίες, τρανή απόδειξη ανάμεσα σε πολλές άλλες, του ανελέητου εμπαιγμού τους από την κυβερνητική πολιτική που τους «θυμάται» μόνο για να τους τσακίσει.

Σύμφωνα με επιστολή του Πειραϊκού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων προς τον υπουργό Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τα κόμματα της Βουλής, τους αναπηρικούς φορείς κ.ά., τα άτομα με κινητική αναπηρία οδηγούνται «σε μέρη χωρίς πρόσβαση, χωρίς ανελκυστήρα για αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς ράμπες, χωρίς τουαλέτες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ., σε υπηρεσίες όπως τον ΕΟΠΥΥ Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 19), τις οποίες δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε καν.

Αν είχαμε, κύριοι της κυβέρνησης, τόσα λεφτά να πληρώνουμε για προσωπικούς βοηθούς θα μας είχατε δει στη λίστα Λαγκάρντ, εκτός και αν μας έχει αφαιρέσει κι εμάς κάποιο μαγικό χεράκι και δεν το γνωρίζουμε». Την ίδια ώρα ο Σύλλογος καταγγέλλει τις περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ σε αναλώσιμα για κατακλίσεις, στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και βοηθημάτων, σε όλα τα απαραίτητα για την επιβίωση των ατόμων με σοβαρές αναπηρίες.

ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και υλικά

Στην τύχη τους είναι εγκαταλειμμένοι και οι 5.000 μόνιμοι κάτοικοι της Σκοπέλου, μαζί τους οι κάτοικοι της Αλοννήσου κι οι επισκέπτες των νησιών, αφού 1 παθολόγος και μία παιδίατρος στο ΚΥ και 2-3 αγροτικοί γιατροί όλοι κι όλοι παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης. Συχνά-πυκνά, μάλιστα, διενεργείται έρανος μεταξύ των κατοίκων για την εξασφάλιση των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών και φαρμάκων, όπως γάζες και οροί, που είναι σταθερά σε έλλειψη!

Ετσι, μια απλή γενική εξέταση αίματος, μια ακτινογραφία σ' ένα κάταγμα ή ένας έλεγχος στο γυναικολόγο, μετατρέπονται σε οδύσσεια, αφού προϋποθέτουν την ύπαρξη καταρχήν 100 ευρώ για τα εισιτήρια πήγαινε - έλα στο Βόλο, ένα 50άρικο για την επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό ή διαγνωστικό κέντρο αν πρόκειται για επείγον, και πιθανώς άλλο ένα 50άρικο για τη διαμονή αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος του ασθενή.

Κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ναυπλίου - το οποίο έχει συγχωνευθεί με αυτό του Αργους - διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τις απλήρωτες υπερωρίες, 6 μηνών, για τη μείωση του προσωπικού κατά 20% σε δύο χρόνια και για την παράνομη είσπραξη του 5ευρω για συνταγογράφηση φαρμάκων και τα έκτακτα περιστατικά.

Ενδεικτικό για τη μείωση του προσωπικού είναι το γεγονός ότι τα χειρουργεία του νοσοκομείου έχουν μείνει με 3 χειρουργούς, 2 αναισθησιολόγους και 6 νοσηλευτές.

Σε 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και προσλήψεις μόνιμου, με πλήρη δικαιώματα προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Η εφημερία της καρδιολογικής κλινικής θα «στηρίζεται» από παθολόγους

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι και οι ειδικοί γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών, διεκδικώντας να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες που τους οφείλονται από το 2012. Η διοίκηση του νοσοκομείου με αφορμή την επίσχεση έρχεται να βάλει σε εφαρμογή -από την πίσω πόρτα- την εφημερία τομέα, όπου ο νευρολόγος ή ο πνευμονολόγος εφημερεύει ως παθολόγος, ο παθολόγος ως καρδιολόγος, ο χειρουργός ως ΩΡΛ κλπ.

Οπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί των Σερρών, από την Τρίτη 12/3, με έγγραφο του διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών με τίτλο «Στήριξη Καρδιολογικής Κλινικής από Παθολογικό τομέα» με αρ. πρωτ. 2948, καλούνται οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών να «...στηρίξουν την καρδιολογική κλινική σε τακτικό και ωράριο εφημεριών». Καλούνται δηλαδή οι παθολόγοι να «στηρίξουν» την εφημερία και το τακτικό ωράριο της καρδιολογικής κλινικής και να αντιμετωπίζουν τα καρδιολογικά περιστατικά.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του νοσοκομείου, «υπεύθυνοι για την απαξίωση του Νοσοκομείου και την υπολειτουργία της Καρδιολογικής δεν είναι ούτε η επίσχεση εργασίας, ούτε οι αναρρωτικές άδειες. Και η Καρδιολογική είναι μόνο η αρχή.

Υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί που με την πολιτική τους:

Εχουν εξαθλιώσει τον εργαζόμενο ιατρό αφήνοντας απλήρωτες εφημερίες από τον Αύγουστο.

Εχουν μειώσει το μισθό του ιατρού στα όρια της εξαθλίωσης.

Εχουν δημιουργήσει στα νοσοκομεία μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Εχουν μετατρέψει τις εφημερίες από ενεργείς σε ετοιμότητας ή μεικτές σε πολλές ειδικότητες για να μειώσουν το κόστος.

Εχουν εξουθενώσει τον ειδικευόμενο που του ζητούν να καλύψει όλες τις τρύπες του συστήματός τους.

Εχουν μειώσει τον προϋπολογισμό τόσο των εφημερίων, όσο και τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου στο ελάχιστο, δημιουργώντας μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο».

Καλούν όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο αλλά και συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό του νομού να στηρίξουν ενεργητικά τον αγώνα τους να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, καμία συγχώνευση - κλείσιμο κλινικής τμήματος ή νοσοκομείου, καμία απόλυση - εφεδρεία.

«ΑΤΤΙΚΟΝ» - ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ
Κλειστά τα 16 από τα 22 κρεβάτια!

Λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Μεγαλώνουν οι φόβοι για την κατάργηση της Μονάδας

Από τα 1.500 παιδιά που γεννιούνται ετησίως στο «Αττικόν» τα 170 - 180 χρειάζονται νοσηλεία σε μια Μονάδα που αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις...

Eurokinissi

Από τα 1.500 παιδιά που γεννιούνται ετησίως στο «Αττικόν» τα 170 - 180 χρειάζονται νοσηλεία σε μια Μονάδα που αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις...
Στο σημείο να μένουν άχρηστα και να ρημάζουν τα 16 από τα 22 κρεβάτια έχει φτάσει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Αττικόν εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό το διάστημα η Μονάδα, που προσφέρει άμεσες και ζωτικές υπηρεσίες στα νεογνά, λειτουργεί με μόλις 3 γιατρούς και 10 νοσηλευτές για να νοσηλεύονται 6 - 7 παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα κρεβάτια μένουν αναγκαστικά κλειστά με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την υγεία των βρεφών.

Η απαξίωση της Μονάδας - όπου με το ζόρι βγαίνουν οι εφημερίες - είναι τέτοια, που υπάρχουν φόβοι ότι θα καταργηθεί στο μέλλον, την ώρα που στο Αττικόν γεννιούνται περίπου 1.500 παιδιά το χρόνο, από τα οποία τα 170 - 180 χρειάζεται να νοσηλευτούν για 10 μέρες κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, με το κριτήριο της πληρότητας που θέτει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να καταργηθεί, αφού εξυπηρετεί μόλις 6 βρέφη, την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης δε λειτουργούν όλα τα κρεβάτια!

Είναι ενδεικτικό πως πρόσφατα δόθηκαν στο Κρατικό Νίκαιας αναπνευστήρες της Μονάδας Νεογνών του Αττικόν, «γιατί είναι κρίμα να μένουν αναξιοποίητοι», όπως είπε στον «Ρ» η προϊσταμένη της Μονάδας.

Αντίστοιχες Μονάδες για νεογνά λειτουργούν στα Νοσοκομεία «Ελενα», «Αλεξάνδρα», Κρατικό Νίκαιας, Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και η υποβάθμισή τους στέλνει απευθείας πελατεία στις ιδιωτικές που ξεζουμίζουν τους γονείς που θα βρεθεί σε ανάγκη το παιδί τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ