Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδιόρθωτοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να, λοιπόν, που ξανάπιασε δουλιά για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η «αντικειμενική» δημοσιογραφία των δήθεν «ευαίσθητων» και «προοδευτικών» εφημερίδων. Με ολόιδιο σενάριο. Σαν βγαλμένο από την ίδια πηγή. Ο λόγος γίνεται αυτή τη φορά για όλους αυτούς που με αφορμή την ομόφωνη εκλογή του νέου Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ αναμεταδίδουν την είδηση με τον ίδιο ακριβώς σχολιασμό, που πάνω - κάτω συμπυκνώνεται στην τάχα δυσαρέσκεια στις γραμμές της ΚΝΕ, με αφορμή την πολιτική της, όπως και την πολιτική του ΚΚΕ, στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, που τάχα τώρα διορθώνεται. Τους έπιασε πάλι ο πόνος για τη γραμμή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οπως τους πιάνει κάθε φορά που επιλέγουν αφορμές για να χτυπήσουν το Κόμμα και την πολιτική του. Γιατί τους ξέρουμε χρόνια τώρα και αυτούς και την τακτική τους, ανεξάρτητα αν είναι π.χ. η «Ελευθεροτυπία» ή το «Βήμα» ή η αριστερούτσικη «Αυγή». Αλήθεια, πιστεύουν οι ανόητοι πως όλα όσα γίνονται στον κόσμο μπορούν να ερμηνευτούν μέσα από το στενό μικρόκοσμο της πολιτικής που πρεσβεύουν και προβάλλουν; Αν δε χωράνε, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα. Τα στριμώχνουν στα μέτρα τους. Δεν είναι όμως μόνο τόσο αθώα τα πράγματα. Ο συντονισμός των κατασκευασμένων δημοσιευμάτων αποκαλύπτει και τη γραμμή. Μια γραμμή που για άλλη μια φορά δεν μπορεί να κρύψει πως αυτό που πονάει και ενδιαφέρει δεν είναι η όποια αλλαγή προσώπων, που γίνεται με βάση τους καταμερισμούς στο εσωτερικό ενός κόμματος, αλλά ακριβώς η καθαρή πολιτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στα ζητήματα Παιδείας, που δεν μπορούν όλοι αυτοί να τη στριμώξουν στα στενά πλαίσιά τους, που σε τελευταία ανάλυση είναι και τα πλαίσια του δικομματισμού. ΄Η πιο ιδιαίτερα στον φιλικό τους πόλο του δικομματισμού.

Αιωρείται επικινδύνως...

Να σώσει τα προσχήματα προσπαθεί η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ με κάθε τρόπο. Χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου για να αναγγείλει ότι σήμερα θα κάνει τρίωρη στάση εργασίας μόνο στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, προκειμένου να... εμποδίσει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής που προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Είναι πια φανερό ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ έχει εδώ και καιρό διαλέξει από ποια μεριά στέκεται και είναι αυτή της εργοδοσίας. Γι' αυτό και στηρίζει εδώ και χρόνια την πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, υπογράφει συμφωνίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού, κατά 15.000 εργαζόμενους τα τελευταία έντεκα χρόνια, την πρόσφατη κατάργηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με την επαίσχυντη σύμβαση που υπέγραψαν το 2005 για τη μαζική εθελούσια έξοδο, και είναι έτοιμη να συνεχίσει το αντεργατικό της έργο εμπαίζοντας τους 1.500 και πλέον συμβασιούχους. Το γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία αυτή, προσπαθώντας να πατήσει σε δύο βάρκες, έχει φθάσει στο σημείο να... αιωρείται επικινδύνως. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι για να βουλιάξει.

Το χαμπέρι του νομάρχη

Λαλίστατοι ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας για τις διαπιστώσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), όσον αφορά στο εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Δε θα υπήρχε καμιά αντίρρηση να υψωθεί και φωνή στεντόρεια για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα, αν ακούγαμε τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε και γιατί τα δημόσια εργαστήρια έφτασαν σ' αυτή την κατάσταση και γιατί έχουν ελλείψεις προσωπικού και υποδομών ή εάν ήταν το ίδιο λαλίστατοι για το τι γίνεται με τα ανάλογα ιδιωτικά κέντρα, όπου οι κακόμοιροι οι ασθενείς πληρώνουν τα... μαλλιοκέφαλά τους. Μάλιστα ο έλεγχος των ιδιωτικών εργαστηρίων - όπως και όλων των διαγνωστικών κέντρων - ανήκει στην αρμοδιότητα της κάθε Νομαρχίας.

Εχει καμιά έκθεση γι' αυτό ο νομάρχης Πειραιά; γιατί μάθαμε ότι λειτουργούν κάμποσα στη Νομαρχία του...

Ασυδοσία

Σε προκλητικούς εκβιασμούς προχωρεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας απέναντι στους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας μας, αφού με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει ανακαλύψει νέους τρόπους παρακράτησης των αγροτικών επιδοτήσεων, με το «έτσι θέλω». Τα «τζιμάνια» της ΑΤΕ, πριν καταβάλουν τις επιδοτήσεις στους παραγωγούς, τους υποχρεώνουν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στην τράπεζα, όταν θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, να τα συμψηφίζει με τα όποια χρέη έχει ο κάθε αγρότης. Επιπλέον, αν τυχόν κάποιος παραγωγός δεν αποδεχτεί την κατάφωρη αυτή παραβίαση των δικαιωμάτων του, η ΑΤΕ αρνείται στη συνέχεια να του καταβάλει την επιδότηση όταν αυτή πιστωθεί στο λογαριασμό του. Ακόμη μία εκβιαστική και παράνομη, από κάθε άποψη, πράξη των τραπεζιτών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο το καθεστώς ασυδοσίας που τους παρέχουν απλόχερα οι εκάστοτε κυβερνήσεις...

Οταν δυναμώνει το κίνημα

Το σχεδιασμένο σκηνικό που στήνουν δυνάμεις καταστολής και κουκουλοφόροι το τελευταίο διάστημα έχει στόχο να χτυπήσει όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί ό,τι χτίζεται εδώ και μήνες από φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, που αγωνίζονται αποφασιστικά ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας. Είναι ένα ακόμα από τα όπλα της αστικής κρατικής μηχανής όχι μόνο για να χτυπήσει σήμερα αυτό που χτίζεται, αλλά για να προλάβει αύριο τα χειρότερα για την πολιτική της, τη γενικευμένη αμφισβήτηση και την πάλη για την ανατροπή της.

Γιατί τα χειρότερα είναι το να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γονείς τους, η πλειοψηφία του λαού, ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι απλά και μόνο το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το άσυλο, ή οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει ο νόμος - πλαίσιο για την Παιδεία. Αλλά περισσότερο απ' όλα η συνειδητοποίηση από την πλειοψηφία ότι όλοι όσοι μανιασμένα επιτίθενται σήμερα στους φοιτητές και σπουδαστές, επιχειρούν να κουκουλώσουν μια απόλυτη και άλυτη αντίθεση. Απ' τη μια μεριά ο πλούτος, το κεφάλαιο και οι κάτοχοί του και από την άλλη όσοι τον δημιουργούν, παίρνοντας σε αντάλλαγμα ένα κομμάτι ψωμί. Αλλωστε, με το νόμο ανοίγει διάπλατα η πόρτα των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης για να εισβάλουν οι επιχειρήσεις. Για να φτιάχνονται εργάτες με συγκεκριμένες δεξιότητες άμεσα αξιοποιήσιμες από την αγορά...

Ο αστικός κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, λοιπόν, που στοιχειωδώς σέβεται τον εαυτό του, δηλαδή παίζει το ρόλο για τον οποίο υπάρχει, οφείλει να αντιδράσει. Και αν δούμε ποιοι συγκεκριμένα είναι αυτοί που στέκονται απέναντι στους φοιτητές και τους σπουδαστές, θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν είναι μόνο τα ΜΑΤ που χτυπούν αλύπητα τον πραγματικό στόχο, το ποτάμι των κινητοποιήσεων. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που, είτε διά στόματος Πολύδωρα (σ.σ. αντάρτικο πόλεων ελέω τρομοκράτησης των φοιτητών και των εργαζομένων) είτε διά στόματος Πάγκαλου (σ.σ. κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα από όσους δεν υλοποιούν τους νόμους), εκφράζουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

Είναι η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ρίχνουν τόνους λάσπης στους φοιτητές (σ.σ. ενίοτε προβάλλουν και κάνα - δυο βίντεο με όργια για να μην ξεχνιόμαστε). Είναι αυτοί που μιλούν για «αλιτήριους», που «δε σέβονται τον αγώνα των γονιών τους που ξοδεύουν τόσα λεφτά». Πρόκειται για εκείνους οι οποίοι υπερασπίζονται την πολιτική που καταδικάζει πάνω από μισό εκατομμύριο να είναι άνεργοι, την πολιτική που καταδικάζει 1 στους 3 να μην είναι σε θέση να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του (σ.σ. στοιχεία EUROSTAT). Μήπως αυτό δεν είναι μορφή βίας;

Μόνο που για να λειτουργήσει καλά το σχέδιο καταστολής χρειάζονται και εξαρτήματα μηχανισμών με κουκούλες. Κάποιοι το παίζουν αγωνιστές. Και κάποιοι στο κίνημα τους νομίζουν αγωνιστές. Ετσι στήνονται και οι προβοκάτσιες για να χτυπιούνται οι κινητοποιήσεις. Γιατί θέλουν να σπάσουν το μέτωπο από τα μέσα, καλλιεργώντας αρνητική ψυχολογία ενάντια στο κίνημα. Γιατί βλέπουν ότι όσο περισσότερο φουντώνει ο αγώνας τόσο περισσότερο πείθονται ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις για το δίκιο τους, άσχετα αν κατεβαίνουν ή δεν κατεβαίνουν στο δρόμο. Θα 'ρθει η ώρα που θα κατέβουν. Οσο περισσότερο φουντώνει το κίνημα σε κάθε μέτωπο πάλης τόσο θα μαζικοποιείται. Και αυτό πρέπει να το αποτρέψουν.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα πλειοψηφικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ...έπρηξε η κυβέρνηση με την περίφημη «πλειοψηφία του ελληνικού λαού» που υποτίθεται ότι εκφράζει (και στα θέματα της Παιδείας), λόγω του αποτελέσματος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, να της θυμίσουμε ότι έλαβε το 45% των ψήφων.

Το ότι έχει στη Βουλή σήμερα 165 βουλευτές, σε τίποτε δεν έχει να κάνει με τη «βούληση της πλειοψηφίας», αλλά με τους καλπονοθευτικούς νόμους που θεσμοθετούνται κατά καιρούς.

Ετσι, λοιπόν, ας πάψουν να συμπεριφέρονται σα να 'ναι «στο πλευρό τους» - όπως λένε - οι περισσότεροι Ελληνες. Πρόκειται για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία έχει απέναντί της αυτή τη στιγμή όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Επίσης, μια κυβέρνηση μειοψηφίας ας μην επιμένει να αμφισβητεί την εγκυρότητα του φοιτητικού κινήματος, τις αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων και τις κινητοποιήσεις του.

Τους βεβαιώνουμε πως όταν κάποιο νομοσχέδιο ή κάποια πολιτική έχει την ενεργό στήριξη του λαού, ο τελευταίος ξέρει να υπερασπίζεται τα πιστεύω του. Και η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας δεν την έχει, τους βεβαιώνουμε.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ στο ΠΑΣΟΚ, θα τους συστήναμε λίγο περισσότερη τιμιότητα. Είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το είπε ο πρόεδρός τους τόσες φορές. Γιατί το κρύβουν στις ανακοινώσεις τους και μας μιλάνε για «πραγματική μεταρρύθμιση στην Παιδεία» και άλλα τέτοια δικολαβίστικα;

Αν ντρέπονται γι' αυτά που πιστεύουν τότε ...να μην τα πιστεύουν. Δυστυχώς, όμως, γι' αυτούς δεν μπορούν να το κάνουν. Βλέπετε, η πίστη τους στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου, που έχουν γίνει και αποφάσεις της ΕΕ, δεν είναι συζητήσιμη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Λεφτά με το τσουβάλι στις επιχειρήσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλο ένα πρόγραμμα με γενναία επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που θα ανέλθει στα 170 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να απασχολήσουν 20.000 επιδοτούμενους ανέργους, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Απασχόλησης. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί επέκταση του γνωστού προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Δηλαδή, τα χρήματα που εισφέρουν οι εργαζόμενοι υπέρ των ανέργων και της προστασίας τους καταλήγουν στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να κάνουν προσλήψεις. Για κάθε «κεφάλι», ούτε λίγο - ούτε πολύ, η επιχείρηση θα βάζει στο ταμείο της 8.500 ευρώ!

Να πώς εννοεί η κυβέρνηση τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι πολιτικές της «ανταγωνιστικότητας». Να πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας και πετυχαίνουν να «μειώνουν» στατιστικώς τα ποσοστά ανεργίας.

Μόνο που αυτές οι θέσεις εργασίας, όπως έχει δείξει η πραγματικότητα, κρατάνε τόσο, όσο κρατάει και η πλουσιοπάροχη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Αντε να κρατήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μόλις λήξει η επιδότηση, ο προσωρινός απασχολούμενος θα ξαναβρεθεί και πάλι στο δρόμο, θα πάρει και πάλι τη θέση του στις στρατιές των ανέργων. Αλλά από μια τέτοια «ανάπτυξη» και τέτοια «απασχόληση», με ημερομηνία λήξης, οι μόνοι που δεν κερδίζουν είναι οι εργαζόμενοι.

Εντυπώσεις...

«Ο ρόλος των φοιτητών και των καθηγητών είναι η γνώση και η επιστήμη. Εχω την εντύπωση ότι και η πλειοψηφία αυτό θέλει», είπε χτες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Μάλλον η εντύπωσή της είναι σωστή. Η πλειοψηφία φοιτητών και καθηγητών θέλουν ένα πανεπιστήμιο που να παρέχει υψηλού επιπέδου γνώση, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, που να υπηρετεί την ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος του λαού. Γι' αυτό κινητοποιούνται, αυτό διεκδικούν.

Ομως η κυβέρνηση (με την ουσιαστική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ) χτίζει μέσω και του νόμου - πλαισίου ένα πανεπιστήμιο - υπηρέτη των επιχειρήσεων, όπου η γνώση και η επιστήμη θα έχουν σημασία μόνο στο βαθμό που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Ας αφήσει, λοιπόν, κατά μέρος τις εντυπώσεις και την παραπλάνηση του λαού η υπουργός κι ας αποσύρει το νόμο που η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας «έχει την εντύπωση» ότι είναι ΕΚΤΡΩΜΑ.

Οι προθέσεις που γίνονται πράξεις

Η αφορμή που δόθηκε, μετά τα επεισόδια της περασμένης βδομάδας, που από κοινού δημιούργησαν κουκουλοφόροι και δυνάμεις καταστολής, για να χτυπήσουν τους φοιτητικούς και συνολικά τους λαϊκούς αγώνες, άρχισε ήδη να αξιοποιείται. Η πρόταση του Νικ. Κακλαμάνη, δημάρχου Αθήνας, στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει σε συνάντηση με τους φορείς της πόλης προκειμένου να λυθούν μια σειρά από «προβλήματα» της «ζωής στην πόλη», με βασικότερο τις ...διαδηλώσεις, αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Ομως, δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, ούτε, βεβαίως, αποτελεί κάποιου είδους έκπληξη.

Οι προθέσεις είχαν γίνει φανερές προ πολλού. Από την προεκλογική ακόμη περίοδο, Νικ. Κακλαμάνης και Κ. Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ) επί της ουσίας συμφώνησαν στην ...ανάγκη περιορισμού των διαδηλώσεων, κατά τη διάρκεια «ημερίδας» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Και, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσαν αυτή την επί της αρχής συμφωνία, προκειμένου να περιορίσουν - όσο περνάει απ' το χέρι τους - τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Οι προθέσεις μετατρέπονται σταδιακά σε πράξη...

«Ενδιαφέρον» για τις σχολικές εκδρομές

Στην επιφάνεια και πάλι το ζήτημα των πολυήμερων εκδρομών των μαθητών, με αφορμή βίντεο που παρουσίασαν διάφορες εκπομπές, διανθισμένο με τα ανάλογα σχόλια που τσουβαλιάζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ένα όργιο συκοφάντησης. Σε όλο αυτό το πανηγύρι της αηδίας, φυσικά η ουσία του ζητήματος των εκδρομών δε χωρά. Η θέση των γονιών, που εδώ και χρόνια φωνάζουν ότι «οι εκδρομές όπως γίνονται ούτε εκπαιδευτικές είναι ούτε την ασφάλεια των μαθητών εξασφαλίζουν» και η ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα. Οι ίδιοι οι γονείς (με έγγραφα της ΑΣΓΜΕ) έχουν επισημάνει κυκλώματα παραοικονομίας μεταξύ ταξιδιωτικών πρακτορείων και μελών της σχολικής κοινότητας για τις εκδρομές, στο πνεύμα της ...«επιχειρηματικότητας», την ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να ενταχθούν οι εκδρομές στο σχολικό πρόγραμμα σαν συστατικό στοιχείο της συνολικής μορφωτικής διαδικασίας και αγωγής. Ομως τόσο η πολιτεία όσο και τα ΜΜΕ, τα οποία όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα κλείνουν το μάτι στη λογική της «κλειδαρότρυπας» με πρωταγωνιστές μαθητές, δε φαίνεται να ενδιαφέρονται να δείξουν τη λύση στο ζήτημα, το οποίο προσφέρεται για πολλαπλή αξιοποίηση από διάφορους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναφαίρετο δικαίωμα

Πολύ και πολλούς ενόχλησε, καθώς φαίνεται, η προτροπή του ΚΚΕ να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - πλαίσιο πλήρους υποταγής της Παιδείας στις αδηφάγες ορέξεις της αγοράς, να φροντίσει το ίδιο το κίνημα, που μήνες τώρα τον αντιμάχεται στους δρόμους, να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Μέχρι και για «κατάλυση της δημοκρατίας» έκανε λόγο χτες ο κ. Πάγκαλος! Δεν είχε, ωστόσο, ούτε αυτός ούτε οι ομοϊδεάτες του την ίδια άποψη όταν το Σύνταγμα της χώρας γινόταν «χαλί» και τσαλαπατιούνταν από τις ερπύστριες των ΝΑΤΟικών τανκς, προκειμένου να οδεύσουν προς Γιουγκοσλαβία. Οχι, δεν πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενα είναι το μέτρο, η εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, είτε με σεβασμό στους δικούς τους νόμους είτε κατά παράβασή τους.

Τους επιστρέφουμε τη μομφή. Αυτοί δε νομιμοποιούνται να υποδείξουν στο λαό τους τρόπους με τους οποίους θα υπερασπιστεί τα δίκια του, τα οποία τόσο βάναυσα καταπατούν με την πολιτική που εφαρμόζουν. Είναι δικαίωμα απαράγραπτο και υποχρέωση του λαϊκού κινήματος να αντιπαλεύει τις συνέπειες των νόμων της πλουτοκρατίας, πριν και μετά την ψήφισή τους. Είναι καθήκον του να εμποδίζει την εφαρμογή τους εφόσον αυτή θα πλήξει δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ετσι κινήθηκε η ανθρώπινη ιστορία μπροστά, με έμπρακτη αμφισβήτηση, με αντίσταση, με πάλη. Με συγκρούσεις και ανατροπές, όχι κάποιων νόμων απλά, αλλά ολόκληρων κοινωνικοοικονομικών συστημάτων. Χωρίς αυτά η ανθρωπότητα θα βρισκόταν ακόμα στην εποχή της βαρβαρότητας. Ας μην πάμε πολύ μακριά:

Νόμος ήταν το ν.δ. 17/1974 περί πολιτικής επιστράτευσης, που επί δεκαετίες τέθηκε στο στόχαστρο του εργατικού κινήματος για να μείνει ανενεργός. Νόμος ήταν ο αντιδραστικός 330/1976, αυτό το έκτρωμα των αντεργατικών διατάξεων σε βάρος των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του δικαιώματος στην απεργία, της νομιμοποίησης της εργοδοτικής ανταπεργίας (λοκ-άουτ), που προκάλεσε διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων εναντίον του για να μείνει ανενεργός. Νόμος ήταν ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 815 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θείου του σημερινού πρωθυπουργού, όταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις τον κατέστησαν ανενεργό. Νόμος και οι «μεταρρυθμίσεις» Αρσένη. Αλλά ανενεργός, μετά τις μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις. Νόμος ήταν και το «Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης» και οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις στη Γαλλία δεν περίμεναν τις εκλογές για να τον πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων. Νόμος είναι ο «Patriot Action» στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν βγει στην παρανομία όσοι στο εσωτερικό των ΗΠΑ διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Ιράκ. Νόμος ήταν ο αντικομμουνιστικός 509. Δεν τον σεβάστηκαν, τον αντιπάλεψαν και οι κομμουνιστές και όλοι οι δημοκράτες αυτής της χώρας.

Ας μην κουράζουν τις φωνητικές τους χορδές και τις πένες τους. Η ανυπακοή σε οτιδήποτε υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον του λαού και των παιδιών του είναι ένδειξη αξιοπρέπειας και περηφάνιας. Η απενεργοποίηση ενός αντιλαϊκού νόμου είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει. Στο καλάθι των αχρήστων της Ιστορίας ο λαός πρέπει να στείλει ολόκληρη την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Και θα το κάνει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ