Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αξιολόγηση έλεγχος και κριτήρια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε απαράδεκτη και ανέντιμη διαστρέβλωση της τοποθέτησης που είχε κάνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντησή της με το ΔΣ της ΔΟΕ προχώρησε με Δελτίο Τύπου ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ στους δασκάλους, Χαράλαμπος Κόκκινος. Κάνει λόγο για ανέξοδη υποστήριξη των αιτημάτων της ΔΟΕ από το ΚΚΕ και προχωρώντας παραπέρα αναφέρει ότι σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ είναι ενάντια σε κάθε αξιολόγηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι σε μια άλλη κοινωνία, σε ένα άλλο πολιτικό σύστημα μπορεί να υπάρχει αξιολόγηση. Και πατώντας πάνω σ' αυτήν τη διαστρέβλωση ξεδιπλώνει έναν αντικομμουνιστικό οχετό χρυσαυγίτικων απόψεων για τη θέση των εκπαιδευτικών στις σοσιαλιστικές χώρες...

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα:

Δεν υπάρχει κοινωνία με ανεξέλεγκτους εργαζόμενους.

Σήμερα η κυρίαρχη εξουσία ελέγχει τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικοί», στέλνει 15χρονα εκτός σχολείων, στο αίσχος της παιδικής εργασίας κλπ.

Σε μια κοινωνία με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, η εκπαίδευση αξιολογείται στο κατά πόσο μορφώνονται ολόπλευρα δημόσια και δωρεάν τα παιδιά του λαού.

Αρα το θέμα είναι: Ελεγχος από ποιον και για ποιον;

Αυτά για την αξιολόγηση. Οσο για τον αντικομμουνισμό του, απλά αποδεικνύει πως είναι ταγμένος με τη σαπίλα του συστήματος που αυτός και οι όμοιοί του στηρίζουν.

Το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στη φορολογία τους μάρανε

Ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Συνέδριο «"Ευρώπη 2020": Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα», που αφορούν στη φορολογία επιχειρήσεων με την υιοθέτηση ενιαίου φόρου 15%, βρήκε να πει ότι η υλοποίηση της πρότασης αυτής «θα σήμαινε την περαιτέρω απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα φορολογίας»... Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν στις άλλες χώρες της ΕΕ οι λαοί απολάμβαναν φορολογικούς παραδείσους και οι επιχειρήσεις χαρατσώνονταν γερά. Εχουμε, όμως, τη βάσιμη υποψία ότι αυτό δε συμβαίνει. Τα μαντάτα από χώρες - μέλη της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι τα κάθε είδους χαράτσια πέφτουν σαν ακρίδες στο ισχνό λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που τα μονοπώλια απολαμβάνουν κάθε είδους ενισχύσεις, απαλλαγές, προνόμια.

Λέει ο Γ. Σταθάκης ότι στην Ευρωζώνη τα έσοδα απ' τη φορολόγηση του κεφαλαίου είναι 20% και απ' τη φορολόγηση των λαών 40%, ενώ στην Ελλάδα 15% και 50% αντίστοιχα. Αυτό που δε λέει είναι ότι το κεφάλαιο παίρνει πίσω και με το παραπάνω αυτό που του αφαιρείται μέσω της φορολογίας. Αντίθετα, οι λαοί στενάζουν απ' τη φοροαφαίμαξη των πενιχρών εισοδημάτων τους. Αυτό που δε λέει είναι ότι ο πλούτος όλος παράγεται απ' τους λαούς, αλλά δεν τους αναλογεί παρά μόνο ένα ελάχιστο μέρος του που λεηλατείται επιπρόσθετα απ' τη φορολογία. Αυτό που δε λέει - τέλος - είναι πως στον καπιταλισμό το φορολογικό σύστημα ήταν, είναι και θα είναι εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, συνεπώς είναι απ' τη φύση του σε βάρος των λαών.

Αποπροσανατολισμός στο τετράγωνο!

Ενα αποπροσανατολιστικό σίριαλ καταγγελιών και ανταπαντήσεων ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ότι μια ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε και έκανε για λογαριασμό του υπουργείου τη συγκέντρωση στοιχείων που αποτυπώνουν τον τωρινό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προκειμένου μετά η επιστημονική ομάδα του υπουργείου να φτιάξει το σχέδιο «Αθηνά». Η συγκεκριμένη εταιρεία συγκέντρωσε τα ΦΕΚ ίδρυσης όλων των υπαρχόντων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τα στοιχεία για το προσωπικό τους, τις εκθέσεις της ΑΔΙΠ κ.ά. Δηλαδή, πρόκειται για μια δουλειά καταγραφής στοιχείων που θα μπορούσαν να την κάνουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου, όμως υπήρχε ένα κονδύλι του ΕΣΠΑ που κάπως έπρεπε να... απορροφηθεί (βλέπε να φαγωθεί) κι έτσι έγινε διαγωνισμός και ανατέθηκε σε εταιρεία. Με τέτοιες λογικές βγαίνουν και μιλάνε μετά για τάχα διογκωμένο Δημόσιο και για απολύσεις, για να δίνουν σε εργολάβους τη δουλειά που θα μπορούσαν να κάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες με πολύ μικρότερο κόστος.

Το υπουργείο Παιδείας αντί να απαντήσει γι' αυτό, όμως, για την ταμπακιέρα, απαντά ότι... η ανάθεση του έργου έγινε μετά από διαγωνισμό με τις νόμιμες διαδικασίες. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εντυπώσεις ότι η ιδιωτική εταιρεία μπλέχτηκε στο σχεδιασμό του «Αθηνά» (αντί στην αποτύπωση του υπάρχοντος χάρτη) και σκούζει επειδή η εταιρεία ανήκει σε επιχειρηματικό όμιλο ο οποίος διαθέτει και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις (ΙΕΚ και κολέγιο). Λες και θα είχε διαφορά αν ήταν, π.χ., νομική εταιρεία ή εταιρεία τεκμηρίωσης σε κοινό όμιλο με τράπεζα ή με άλλες επιχειρήσεις... Λες και υπάρχει καλό και κακό κεφάλαιο... Αποπροσανατολισμός στο τετράγωνο!

Το κατασκεύασμα της «βίας στα ΑΕΙ»

Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επέλεξε προχτές να συνεδριάσει με θέμα... «Βία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Ενώ η Παιδεία έχει μπουκώσει από προβλήματα, ενώ εμφανίζονται στα σχολεία παιδιά πεινασμένα και εξαθλιωμένα, ενώ η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας καταγράφτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο με το θάνατο των δυο σπουδαστών στη Λάρισα... αυτοί επέλεξαν να μιλήσουν για τη «βία στα ΑΕΙ». Ενώ η μεταφορά των μαθητών διακόπτεται και πάλι, ενώ λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ενώ καταργούνται τα ειδικά σχολεία και διακόπτεται η εκπαίδευση των Ελλήνων μεταναστόπουλων στο εξωτερικό... Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα ξεδιπλώνονται δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», που αναγκάζει χιλιάδες σπουδαστές να μετακομίσουν άρον άρον με κίνδυνο να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ σε πολλούς άλλους αλλάζει το αντικείμενο σπουδών... η επιλογή της συζήτησης για τη «βία» καθίσταται έως και προκλητική.

Το ΚΚΕ δε νομιμοποίησε αυτή τη συζήτηση με την παρουσία του. Ομως η συζήτηση, που τελικά έγινε με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, ήταν αποκαλυπτική και για τους λόγους που επιλέχτηκε αυτό το θέμα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή έμοιαζε να διαγωνίζονται για το ποιος είναι πιο βαθιά συντηρητικός. Διαγκωνίζονταν για το ποιος είναι μεγαλύτερος πολέμιος του ακαδημαϊκού ασύλου και αγωνιούσαν για το πώς (μετά την κατάργηση του ασύλου από το νόμο - πλαίσιο) θα γίνει εντονότερη η παρουσία των δυνάμεων καταστολής στα ιδρύματα. ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή έγιναν πιο αποκαλυπτικοί, προσπαθώντας να ταυτίσουν τη «βία» με το κίνημα: Για «κόκκινη βία» μίλησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και για πολιτικό τσαμπουκά ανάλογο του «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» μίλησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ!

Να λοιπόν πώς αποκαλύπτονται οι στόχοι πίσω από το κατασκεύασμα που λέγεται «βία στα ΑΕΙ»: Το φούσκωμα αυτής της συζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει στόχο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και να γιατί: Το κύριο στοιχείο του νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι να προωθήσει την εντονότερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οι επιχειρήσεις θα μπουν για τα καλά μέσα στα ιδρύματα καθορίζοντας και παραγγέλνοντας αποφοίτους (άρα και περιεχόμενο σπουδών) και έρευνα. Τα ίδια τα ΑΕΙ θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, ανταποδοτικά, πουλώντας υπηρεσίες κλπ. Είναι περισσότερο από φανερό ότι μέσα σε αυτά τα ιδρύματα δεν χωράει οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, ούτε κίνημα πανεπιστημιακών (αφού αυτοί θα πρέπει να λειτουργούν ως μεσάζοντες με τις επιχειρήσεις), ούτε κίνημα εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου ως προς την κατάργηση του ασύλου ήταν η καταστολή με τα ΜΑΤ της απεργίας των εργολαβικών εργαζομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η δεύτερη απειλή ήταν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενάντια σε κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων (που τους επιβλήθηκαν διαθεσιμότητες) και η επόμενη ήταν η προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο επειδή... ζητούσαν συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές! Στο ΑΕΙ που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση δε χωρούν διεκδικήσεις. Και για να επιβληθεί η επιβολή της καταστολής μέσα στα ιδρύματα, για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου, το κατασκεύασμα της «βίας» που ταυτίζει μεμονωμένες προβοκατόρικες ενέργειες με το κίνημα, τους είναι βολικό...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Παραπλανούν οι ένοχοι της βαρβαρότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι αναμενόμενες, αλλά παρ' όλα αυτά κουράζουν οι υποκριτικές δηλώσεις των μεγαλοβιομηχάνων σχετικά με τη λιτότητα. Θα τις επαναλάβει σήμερα - όπως ανακοινώθηκε - ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην τριμερή συνάντηση εργαζομένων, εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής της ΕΕ.

Από τη μία, θα εκτιμήσει ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του Νότου. Για να προσθέσει αμέσως ότι υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, «ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικιστικό λαϊκισμό». Κι ενώ αυτές οι δηλώσεις οδηγούν σε συμπεράσματα, όπως ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το φόβο του λαού έχουν, αλλά και ρόλο εκφραστή των... καημών του διεκδικούν, με εμφανείς σκοπιμότητες, η συνέχεια είναι πιο... πονηρή.

Γιατί στη συνάντηση, όπου η πολιτική ηγεσία της ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τους πρωθυπουργούς Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Ελλάδας, ο Δ. Δασκαλόπουλος θα προσθέσει, με νόημα, ότι «το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής προστασίας αντλεί την ισχύ του και αποδοχή του από την ύπαρξη μίας στέρεας και αναπτυσσόμενης οικονομίας» και θα ζητήσει βοήθεια από το Βορρά για να χτιστεί μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση και να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, «στο πλαίσιο μιας ισχυρής Ενωσης με κοινούς κανόνες και θεσμούς».

Αυτή η πολύπλευρη παρέμβαση του ΣΕΒ, που πρακτικά μεταφράζεται στο αίτημα για διεύρυνση της ενίσχυσης του κεφαλαίου στο Νότο, συνιστά και πολύπλευρη πρόκληση πρώτου μεγέθους.

Γιατί, τι άλλο εκτός από πρόκληση είναι να εμφανίζονται ενάντια στη λιτότητα που πλήττει το λαό, αυτοί που πρώτοι απ' όλους - και το ισχυρίζονται οι ίδιοι με καμάρι - έθεσαν το ζήτημα των «μεταρρυθμίσεων»; Αυτοί που όχι μόνο στήριξαν τις επιλογές των μνημονίων, αλλά ζήτησαν και την υπέρβασή τους προς το χειρότερο; Αυτοί που τραβάνε από το «μανίκι» τις διάφορες κυβερνήσεις, όταν τις βλέπουν να «χαλαρώνουν» στην εφαρμογή της πολιτικής που ανέτρεψε τη ζωή, το μεροκάματο, το μέλλον, εργαζομένων, συνταξιούχων και πλατιών λαϊκών στρωμάτων;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεπερνούν κάθε «πονηρό πολιτευτή» οι πρωτεργάτες της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, αυτοί που στο όνομά τους και για την τσέπη τους λαμβάνονται τα βάναυσα μέτρα, αυτοί που με τις μελέτες τους υπαγορεύουν εντολές και πολιτικές...

Τι θα συναντήσει το νέο «τουριστικό κύμα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ταχύτατη αύξηση των προκρατήσεων Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα διαπιστώνει το Ευρωβαρόμετρο (σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική») αλλά και Διεθνής Τουριστική Εκθεση που έγινε στο Βερολίνο. Μάλιστα, επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δεν αποκλείει οι κρατήσεις από τη συγκεκριμένη χώρα να ξεπεράσουν ακόμα και τα δεδομένα του 2011. Και βέβαια, ήδη, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να κομπάζουν για το πόσο «πανίσχυρο όπλο» είναι ο τουρισμός για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Τι θα συναντήσει όμως το νέο «τουριστικό κύμα» που κυβέρνηση και επιχειρηματίες αναμένουν τρίβοντας τα χέρια τους; Θα συναντήσει χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, με κατακρεουργημένους μισθούς, να εξαναγκαστούν να δουλεύουν δυο και τρεις φορές πιο εντατικά ή να εκτελούν καθήκοντα δύο και τριών πόστων για να ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση. Ανέργους του κλάδου που στο όνομα τού να βρουν δουλειά έστω για 3 μήνες, θα δουλέψουν σε εξαντλητικές συνθήκες για να πεταχτούν μετά ξανά στο δρόμο, χωρίς καν το πενιχρό επίδομα που έπαιρναν πριν (για τη χορήγηση του οποίου είναι απαγορευτικές ουσιαστικά οι νέες προϋποθέσεις).

Πολυτελή ξενοδοχεία που πίσω από τις γυαλισμένες βιτρίνες θα μετατρέπονται σε όλο και πιο βάρβαρα κάτεργα, με τις επαγγελματικές ασθένειες να τσακίζουν τα κορμιά και τις ψυχές των εργατών. Επίσης, μια τουριστική «αγορά» όπου η συγκέντρωση προχωρά με γοργούς ρυθμούς και γι' αυτό οι παρεχόμενες υπηρεσίες μένουν εκτεθειμένες στην ανεξέλεγκτη δράση ακόμα λιγότερων επιχειρηματιών. Με αποτέλεσμα τόσο η ποιότητα όσο και το κόστος τους, να μην καθορίζονται από την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας στην αναψυχή αλλά από ένα άγριο κυνήγι για το κέρδος, στο πέρασμα του οποίου θα μένουν όρθιες μόνο οι απαιτήσεις των μεγάλων τουριστικών μονάδων. Οποιες κι αν είναι αυτές, όσο κι αν επιβαρύνουν όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και το περιβάλλον.

Στριμώχνονται και σκούζουν

«(...) στον κομμουνισμό ο αντιφρονούντας είχε να αντιμετωπίσει το περίστροφο του κομισάριου (...)» αποφαίνονται τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα τους, ενώ ζητούν και εισαγωγή «πείρας» από την καπιταλιστική Ουκρανία για το πώς απαγορεύονται κομμουνιστικά κόμματα. Οσο οι ναζί στριμώχνονται, όσο αποκαλύπτονται από το ταξικό εργατικό κίνημα για το βρώμικο ρόλο τους ενάντια στο λαό και υπέρ των μονοπωλίων, τόσο θα χύνουν χολή απέναντι στην εργατική εξουσία, την προοπτική ο λαός επιτέλους να ζήσει αφέντης στον τόπο του. Χολή βγαλμένη από την ιδεολογία του Χίτλερ και τα εγχειρίδια της CIA.

Διόλου τυχαία την ίδια ώρα που κραυγάζουν τέτοια, «κιχ» δεν τολμούν να πουν οι χρυσαυγίτες για τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών επιβατηγών και ακτοπλοϊκών πλοίων για νέα μείωση μισθών στους ναυτεργάτες, κατάργηση των αμοιβών για τα εξπρές δρομολόγια και τις άγονες γραμμές, μόνο ζητάνε για δαύτους νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Λέξη δεν μπορούν να αρθρώσουν για τις ελλείψεις σε φάρμακα λόγω των διαγκωνισμών των μονοπωλίων στη «φαρμακευτική αγορά» (φαρκακοβιομήχανοι, αποθηκάρχες, αλυσίδες φαρμακείων) στην καπιταλιστική κοινωνία, που κάθε βασική ανάγκη του λαού αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία ατομικού θησαυρισμού. Ούτε κουβέντα για το γεγονός ότι οι «δουλειές» που τάχα βρίσκουν σε άνεργους είναι ευκαιριακή εξοντωτική δουλειά σε τσιφλικάδες και εργολάβους για όλα κι όλα 18 ευρώ μεροκάματο, δίχως ένσημο κι ασφάλιση, ακριβώς όπως ζητούν ΕΕ, τρόικα, ξένοι δανειστές και «επενδυτές». Μόνο πρωτόγονος αντικομμουνισμός τούς περισσεύει, μαζί με αβαντάρισμα ρωσικών και αμερικανικών πολυεθνικών προκειμένου να αρπάξουν τον ορυκτό πλούτο Ελλάδας και Κύπρου, συν πλάτες στην κυβέρνηση να διατηρήσει τα χαράτσια τύπου ΔΕΗ (απλά να εισπράττει με ...δόσεις), εξαθλίωση εντέλει των εργαζομένων προκειμένου να δουλεύουν ήλιο με φεγγάρι για ένα ξεροκόμματο, πρόσθετη υπηρεσία στη μεγαλοεργοδοσία από τα φασισταριά, απειλώντας ταυτόχρονα το λαό ότι θα του στείλουν τα τανκς...

«Συγκομιδή» από την εξαθλίωση του λαού

Ηρθε επιτέλους η ώρα της ...«συγκομιδής». Περί «συγκομιδής» μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, επισκεπτόμενος προχτές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

«Εσπειρε» η συγκυβέρνηση το μνημόνιο και τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που συνιστούν το νέο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Μισθοί των 580 ευρώ. Σάρωση όρων και προϋποθέσεων επιχειρηματικής δραστηριότητας, δήθεν για την καταπολέμηση της «γραφειοκρατίας». Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα. Ενταση του αυταρχικού κατήφορου. Ιδιωτικοποιήσεις σωρό και υποσχέσεις για νέες υπερβάσεις προς το μεγάλο, ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Στρατόπεδα για τους μετανάστες. Εισιτήρια στα δημόσια νοσοκομεία. Αύξηση νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία. Κατάργηση και συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πετσόκομμα συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Φοροληστείες άδικες και εξακολουθητικές.

Αυτή είναι μόνο ένα μέρος από τη βάναυση σπορά της συγκυβέρνησης. Αγνώριστο θέλει να κάνει τον τόπο και τους ανθρώπους του, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Εναν παράδεισο για τους πλουτοκράτες, μια κόλαση για την εργατική τάξη.

Και οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι καταφτάνουν. Σε μια συνάντηση στη οικία του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα Β. Ντολντ, η οποία ανακοινώθηκε προχτές, ο Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών: «Bayer», «Bosch», BASF, «Jungheinrich», «Paul Hartmann», «Lidl», «Giesecke & Devrient», «Bundesdruckerei», «Wurth», «Praktiker» και «Lowenbrau».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάνουν πάμφθηνους εργάτες

Τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ για το 2012 με την εξέλιξη των συμβάσεων, επιβεβαιώνουν και αυτά, αυτό που καθημερινά γίνεται αντιληπτό από την ίδια την εμπειρία γύρω μας. Την παραπέρα δραματική χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης της χώρας μας, καθώς συνεχίζεται να αυξάνονται οι συμβάσεις με ευέλικτη μορφή εργασίας, μειώνονται περαιτέρω οι μισθοί ενώ πλέον ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι αδήλωτος και κατά συνέπεια ανασφάλιστος. Το γεγονός μάλιστα ότι στους ελέγχους του ΣΕΠΕ το 35% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν δεν ήταν δηλωμένοι -πέραν της αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας που καθαυτή συνιστά τρομακτικό πρόβλημα- δείχνει ότι η εξέλιξη των συμβάσεων και των μισθών είναι ακόμα χειρότερη, αφού σε αυτή τη μεγάλη μάζα των ανασφάλιστων εργαζομένων ούτε συμβάσεις τηρούνται ούτε μισθοί.

Οσον αφορά τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, σ' αυτά δηλαδή που οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις και οι μισθοί καταγράφονται, προκύπτει ότι κάθε χρόνο, μειώνονται οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και για το 2012 αποτελούν πλέον το 55% των νέων συμβάσεων, όταν το 2011 ήταν 59,7%, το 2010 το 66,9% και το 2009 το 79%. Το υπόλοιπο 45% καταλαμβάνουν πλέον συμβάσεις με ελαστικότητα και συγκεκριμένα: Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης πέρυσι ήταν 35,4%, όταν το 2011 ήταν 32%, το 2010 26,5% και το 2009 ήταν 16,7%. Δηλαδή, μέσα στην τελευταία τριετία στις νέες συμβάσεις οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης υπερδιπλασιάστηκαν. Αντίστοιχα, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (μερικές ημέρες τη βδομάδα) πέρυσι έφτασαν το 9,6%, όταν το 2009 ήταν το 4,3% των νέων συμβάσεων. Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής με το μεγαλύτερο αριθμό εργατικού δυναμικού, στις νέες συμβάσεις του 2012 το ποσοστό συμβάσεων με ελαστικότητα ξεπέρασε τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 51,7% έναντι 48,3% (μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής).

Και ενώ οι συμβάσεις ελαστικότητας αυξάνονται ραγδαία, σε αντίστροφη πορεία βρίσκονται οι μισθοί. Ιδιαίτερη ώθηση στην περαιτέρω μείωση των μισθών έδωσε και η υπογραφή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία διά νόμου καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και υπονομεύθηκαν συνολικά οι κλαδικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ- μειώσεις επιβλήθηκαν σε 355.397 μισθωτούς, στο ένα τέταρτο απ' αυτούς μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων με μεσοσταθμική μείωση κατά 18,8% και στους υπόλοιπους η μεσοσταθμική μείωση έφτασε το 22,2%. Γίνεται φανερό ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στις συμβάσεις φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, που ωφελούν το κεφάλαιο και καταστρέφουν τους εργαζόμενους.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι δημιουργείται γοργά το πλαίσιο έντασης κερδοφορίας του κεφαλαίου προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και να κάνει επενδύσεις, αλλά και την επικαιρότητα των θέσεων του ΠΑΜΕ για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση των συμβάσεων, την πρότασή του προς τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, για υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων που θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης, η υπεράσπιση των συμβάσεων, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών. Η ανακοπή αυτής της πορείας είναι σήμερα το πρώτο καθήκον συνδικάτων και εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ