Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., πλατεία Λαύρας

Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., δημαρχείο

Αμφισσα, 10.30 π.μ. πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10.30 π.μ. πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ, πεζόδρομος

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., απέναντι από το ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 12 μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., Περιφέρεια

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία Λιμένα

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι (έξω από το ΕΚΚΙ)

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., πεζόδρομος Πυλαρινού

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10:30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ. κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία της Τρίτης για το Ασφαλιστικό

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση για την απεργία με εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων στην Κ. Μακεδονία
Συζήτηση για την απεργία με εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων στην Κ. Μακεδονία
Στους χώρους δουλειάς, με εξορμήσεις, περιοδείες και συνελεύσεις, πέφτει το βάρος της προετοιμασίας της 24ωρης απεργίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε δεκάδες πόλεις δίνουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση, στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε πάνω από 50 πόλεις όλης της χώρας.

Οι απεργιακές αποφάσεις

Ηδη, απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Εξόρμηση στην ΒΙΠΕ Κιλκίς
Εξόρμηση στην ΒΙΠΕ Κιλκίς
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενέργειας (ΠΟΕ) καθώς και εκατοντάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και πλήθος από Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τρίτη έχει πάρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Σε συγκέντρωση την Τρίτη 18/2, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Κάλεσμα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα απευθύνουν, επίσης, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στην απεργιακή απάντηση καλούν, εκτός από την ΟΒΣΑ, οι Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ ΟΑΕΕ), Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και Βιοτεχνικών Σωματείων Μυτιλήνης.

Λεωφορεία για τις συγκεντρώσεις

Από εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα στο «εκπτωτικό χωριό»
Από εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα στο «εκπτωτικό χωριό»
Λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια δρομολογεί το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με αναχώρηση στις 8.30 π.μ., από τον ΟΤΕ.

Λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια θα αναχωρήσουν επίσης από Ολυμπιακό Χωριό (8.45 π.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21), Μενίδι (9 π.μ., πλατεία Καράβου) και Κόκκινο Μύλο (9.15 π.μ., τριγωνική πλατεία).

Πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση στην Ελευσίνα θα αναχωρήσουν από Ζεφύρι (9.45 π.μ., γέφυρα Αττικής Οδού) και Ανω Λιόσια (9.50 π.μ., τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο).

Καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς

Με Συνελεύσεις σε μια σειρά από εργοτάξια ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οργανώνοντας τη συμμετοχή στην απεργία. Χτες στάση εργασίας και συνέλευση έγινε στο εργοτάξιο επί της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, ενώ το παράρτημα νοτιοανατολικών συνοικιών του Συνδικάτου έκανε εξορμήσεις στα γιαπιά όλης της περιοχής.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου συνεχίζει το πρόγραμμα συνελεύσεων και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς. Χτες, απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήραν οι εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου», μετά από Γενική Συνέλευση. Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν σε εργοστάσια σε Κρυονέρι και Αγ. Στέφανο. Την Κυριακή 16/2 το Συνδικάτο καλεί σε σύσκεψη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15).

Οι Ομάδες Γυναικών Μεσογείων της ΟΓΕ, στο πλαίσιο της δράσης τους ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις συνέπειες στις εργαζόμενες γυναίκες, πραγματοποίησαν χτες εξόρμηση στα καταστήματα στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα, καλώντας τις εργαζόμενες στην απεργία.

Πολύμορφη δράση για την απεργία και στην Κ. Μακεδονία

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, οι ταξικές δυνάμεις στην Κεντρική Μακεδονία δίνουν μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 18/2.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου και Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας πραγματοποίησαν εξόρμηση στη ΒΙΠΕ Κιλκίς.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους ανέδειξαν τη συνολικότερη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς αυτή αγγίζει κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι η αντιασφαλιστική επίθεση αποτελεί κομμάτι της ενιαίας επίθεσης κεφαλαίου - κυβερνήσεων στα εργατικά δικαιώματα, συζήτησαν για μια σειρά παραδειγμάτων από τα εργοστάσια του Κιλκίς που δείχνουν ότι η «δίκαιη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη δεν αφορά τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στο Κιλκίς όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίχτηκε στις απολύσεις, στους μειωμένους μισθούς στα εργοστάσια του Μετάλλου, στην εντατικοποίηση, στην «ευελιξία», στα κομμένα διαλείμματα και τις ατέλειωτες υπερωρίες που οδήγησαν και σε εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο των Τροφίμων, στις νέες επενδύσεις που έγιναν αλλά χωρίς ΣΣΕ στον κλάδο του Τύπου - Χάρτου.

Αντίστοιχα, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε περιοδείες στις επιχειρήσεις «KONVA ΑΕΒΕ», «JANNIS» και «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ» σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Σε όλους τους χώρους άνοιξε η συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Κώστας Κατσιμένης, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ αξιοποιεί την «κληρονομιά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υλοποιήσει και να πάει ένα βήμα παραπέρα την αξίωση του κεφαλαίου να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων, στους κόπους μιας ζωής των εργαζομένων, και να στήσουν γλέντι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, υποχρεωτική, καθολική, να μπουν μπροστά στη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Παράλληλα, εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια και μέλη Φοιτητικών Συλλόγων στη Θεσσαλονίκη δίνουν τη μάχη για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των φοιτητών. Ηδη απόφαση για συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, έχουν πάρει οι εξής Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης: Φυσικού, Μαθηματικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Βιολογικού, Γεωλογικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Κτηνιατρικής, Ψυχολογικού, ΤΕΦΑΑ.

«Στον αέρα» η ασφάλιση των εργατών γης με εργόσημο

Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου, πέρα από τις βασικές αντιασφαλιστικές ανατροπές παγιώνει και μια σειρά ακόμα προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου τα οποία ταλαιπωρούν ομάδες ασφαλισμένων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι οι εργάτες γης με εργόσημο, καθώς από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον πρώην ΟΓΑ, γιατί δεν έχει γίνει κατορθωτό από το ασφαλιστικό ταμείο να υπολογίσει τον χρόνο ασφάλισης από τα εργόσημα που έχουν εξαργυρώσει από το 2017 μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες εργάτες που τα τελευταία χρόνια έχουν δουλέψει ως εργάτες γης και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Πρόβλημα υπάρχει και με την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με δεδομένο ότι για την ασφαλιστική ικανότητα των εργατών γης με εργόσημο απαιτούνται 150 μέρες ασφάλισης, αντί των 50 ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, ακόμα και για τους μισθωτούς με εργόσημο στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Συγκεχυμένο είναι το τοπίο και σχετικά με τον τρόπο ασφάλισης άλλων ομάδων, όπως οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε απομακρυσμένα χωριά με λίγους κατοίκους, σε συσχέτιση και προς το αν είναι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών του ΟΓΑ, καθώς επίσης με αυτούς που λειτουργούν κάποιο μικρομάγαζο σε απομακρυσμένες περιοχές με λίγους κατοίκους.

Επιπλέον, παρότι το υπουργείο διαφημίζει τη μείωση της «ποινής» στους συνταξιούχους που αναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει πως στους συνταξιούχους που απασχολούνταν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, για τους οποίους μέχρι ένα ορισμένο ποσό σύνταξης δεν επιβαλλόταν ποινή, τώρα θα τους επιβληθεί «πέναλτι» 30% στις συντάξεις τους. Επίσης η ποινή επεκτείνεται και σε όσους συνταξιούχους έχουν την «ατυχία» να διαθέτουν κάποιο χωράφι και να έχουν ένα μικρό εισόδημα απ' αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με ρατσιστικό παραλήρημα έδειξε τις κυβερνητικές προθέσεις απέναντι σε ομογενείς και μετανάστες εργάτες

Σε νέο αντεργατικό και ρατσιστικό παραλήρημα, με όλες τις αθλιότητες που αναμασούσαν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, όταν κλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστο Κατσώτη, να απαντήσει αν η κυβέρνηση, βάσει και των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, θα καταργήσει την απαράδεκτη διάκριση στη χορήγηση σύνταξης σε βάρος των ομογενών και μεταναστών εργατών που δούλεψαν στην Ελλάδα.

Το νέο ντελίριο του υπουργού κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ δείχνει και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους εργάτες που, όπως ανέδειξε ο Χρ. Κατσώτης, «έχτισαν όλες τις υποδομές της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδρόμιο, που σακατεύτηκαν στα έργα και τις υποδομές, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, στον Τουρισμό και αλλού, και σε πολλούς από αυτούς με εργασία από το 1992 να τους χορηγείτε τελικά εθνική σύνταξη ψίχουλα».

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο έρχεται να θωρακίσει σήμερα η ΝΔ, πέρα από τις μεγάλες ανατροπές στα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, «εισάγει τη διάκριση για όσους δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα - συμπεριλαμβάνονται και οι ομογενείς βέβαια - για τους οποίους προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για την απάλειψη αυτής της ρύθμισης».

Για παράδειγμα, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, «ένας που καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης το 2017 με 15ετία και 25 έτη διαμονής στην Ελλάδα παίρνει σύνταξη εθνική 215,62 ευρώ, δηλαδή 129,38 ευρώ λιγότερα από αυτό που οι γενικοί όροι του Ασφαλιστικού προβλέπουν, δηλαδή τα 345 ευρώ».

Αντίστοιχα, «ένας εργαζόμενος που καταθέτει με 20ετία, το 2019, με 27 έτη στη χώρα μας, παίρνει 259 ευρώ, δηλαδή 124 ευρώ λιγότερα εθνική σύνταξη από τον ίδιο ασφαλισμένο που δούλευαν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μισθό, τα ίδια χρόνια».

«Παρά τις υποσχέσεις, λοιπόν, για διόρθωση από τη ΝΔ, συνεχίζει να εφαρμόζει το άρθρο 7 του ν. 4387/2016, που δεσμευόταν ότι θα καταργούσε», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης και ρώτησε: «Προτίθεστε να καταργήσετε αυτήν τη διάκριση περί του χρόνου διαμονής του ασφαλισμένου στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και να διασφαλίσετε τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης σε όλους;».

Νέο ντελίριο διαστρέβλωσης και ρατσισμού

Ο υπουργός, ωστόσο, αντί να δώσει σοβαρή απάντηση, άρχισε για μια ακόμα φορά να διαστρεβλώνει και να παραληρεί λέγοντας ότι το ΚΚΕ λέει «όλου του κόσμου οι κατατρεγμένοι, ελάτε στην Ελλάδα. Και σε αυτήν την Ελλάδα, οι Ελληνες φορολογούμενοι, οι Ελληνες πολίτες, μέσα από τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους θα σας δίνουν σύνταξη», ότι «ο κ. Κατσώτης λέει, Ελληνα φορολογούμενε, πλήρωνε όποιον πρόσφυγα και μετανάστη έρθει στην Ελλάδα. Μοιράστε λεφτά», ή «θα μας δώσει κάποιο κράτος για να πληρώνουμε εθνική σύνταξη "για όλους", όπως λέτε;» κ.ο.κ.

Με τον ίδιο παραληρηματικό τρόπο απάντησε και όταν ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι κανονικά φορολογούμενοι και πληρώνουν όσα και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. «Γιατί, λοιπόν», ρώτησε ο Χρ. Κατσώτης, «λέτε ότι αυτός που φορολογείται και είναι Ελληνας πολίτης θα παίρνει την εθνική σύνταξη, αλλά αυτός που φορολογείται και δεν έχει σαράντα χρόνια διαμονής δεν θα πάρει την ίδια σύνταξη; Τι διάκριση είναι αυτή;».

Κάπου στο τέλος πια, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα δούμε το κομμάτι των ομοεθνών μας» και συμπλήρωσε γενικόλογα ότι θα έρθει διάταξη σε άλλη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Αναφορά στο θέμα, προφανώς επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, έκανε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας και αυτός αόριστα για κάποια μείωση του προβλεπόμενου χρόνου διαμονής - παραπέμποντας δηλαδή σε διατήρηση της απαράδεκτης διάκρισης - με ρύθμιση που θα έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσηλωμένη στην αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε και εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας σε συνέδριο για την επαγγελματική Ασφάλιση

Από την παρέμβαση συνδικάτων και φορέων κατά την έναρξη της φιέστας
Από την παρέμβαση συνδικάτων και φορέων κατά την έναρξη της φιέστας
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην κλιμάκωση της διαχρονικής αντιασφαλιστικής επίθεσης, με αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης, επιβεβαίωσε ξανά χτες, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

«Πιστεύαμε και πιστεύουμε στους 3 πυλώνες Ασφάλισης. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον 2ο πυλώνα, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μπροστά σε εκπροσώπους τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματιστές, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη επαγγελματικών Ταμείων που απάρτιζαν το ακροατήριο του συνεδρίου.

Στο διά ταύτα, στους άμεσους στόχους του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου λαιμητόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση, είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός, η ψήφιση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (2341/2016/ΕΕ), που ενισχύει τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και η τροποποίηση και συμπλήρωση του νόμου 3029/2002, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η Επαγγελματική Ασφάλιση, ώστε να δοθούν νέα «κίνητρα» για την επέκτασή της, όπως π.χ. η μείωση της φορολογίας που απαιτούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Με τις γνωστές επιθέσεις στο ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα...

Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του, ο Γ. Βρούτσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του γιατί λίγο πριν είχε υποχρεωθεί να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, το οποίο όπως είπε εκφράζει τη λογική «όλα να είναι δημόσια...» και «να μοιράζουμε Κοινωνική Ασφάλιση»!

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε και κατά της αγωνιστικής παρέμβασης που έκαναν συνδικάτα νωρίτερα στο συνέδριο, αναφέροντας ότι «με συνθήματα και κραυγές, χωρίς διάλογο, επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν ό,τι καλό πάει να δημιουργηθεί...»! Οπου βέβαια... «καλό» για την κυβέρνηση είναι η παράδοση των συντάξεων στον χρηματιστηριακό τζόγο, για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς και της «ανάπτυξης», όπως πολλές φορές ακούστηκε στη διάρκεια των εργασιών.

«Μυρίζονται ψητό» και αξιώνουν επιπλέον «κίνητρα»

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), Γκ. Μπερναντίνο, ο οποίος ισχυρίστηκε: «Αν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη συνταξιοδοτική φτώχεια στο μέλλον. Χρειάζεται περισσότερη ελευθερία για το χτίσιμο των συντάξεων και ένα περισσότερο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Ζητούμενο είναι η ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα».

Αυτό που δεν είπε είναι ότι η «συνταξιοδοτική φτώχεια» δεν πέφτει από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε όλη την ΕΕ για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι για τις συντάξεις του λαού, αλλά για το πώς τα διάφορα αρπακτικά της Ασφάλισης και των χρηματιστηρίων θα βρούνε νέα πεδία κερδοφορίας.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ, Χρ. Νούνης, το ενεργητικό των 23 Επαγγελματικών Ταμείων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά αφορούν μόνο το 4,1% των απασχολούμενων, που σημαίνει ότι οι «επαγγελματίες» του χώρου «μυρίζονται ψητό», καθώς τα περιθώρια να «μαντρώσουν» μέσα στα Επαγγελματικά Ταμεία πολύ μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για το ύψος των συντάξεων που θα δώσουν, είναι πολύ μεγάλα.

Αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πραγματική στόχευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που δεν είναι βέβαια η αύξηση του εισοδήματος των ασφαλισμένων, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τρέχουσα συγκυρία φαντάζει πρόσφορη λόγω και των εξαγγελθεισών επικείμενων σταδιακών μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών του 1ου πυλώνα, οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν και να κατευθύνουν εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων προς τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες με την κατάλληλη ενημέρωση και επιπλέον στοχευμένη κινητροδότηση από την Πολιτεία».

Δηλαδή, ομολογούν ότι η μείωση των εισφορών είναι το μέσο για τη μεταφορά πόρων από το δημόσιο στο ιδιωτικό σύστημα, χωρίς βέβαια το τελευταίο να εγγυάται την απόδοση των συντάξεων...

Κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων ενάντια στην προκλητική φιέστα

Ενάντια στη φιέστα, που στήθηκε για τη διαφήμιση και προώθηση της ιδιωτικής Ασφάλισης, συνδικάτα και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν αγωνιστική παρέμβαση κατά την έναρξή της, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παράδοση της Ασφάλισης και της Υγείας των εργαζομένων και του λαού στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και του χρηματιστηριακού τζόγου.

Με το σύνθημα «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - λαιμητόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση», διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να μη μετατραπούν σε «εμπόρευμα» και «ρίσκο» στις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγιναν παρεμβάσεις από τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνείται να αναιρέσει τα μέτρα που χτυπούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς

Μετά την άρνηση της ΝΔ να συναντηθεί την Τρίτη στη Βουλή με την αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να τοποθετηθεί στα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ήταν η σειρά των παραδοσιακών διήμερων αποσταγματοποιών να εισπράξουν την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει πίσω την απόφαση απαγόρευσης της χρήσης των ονομάτων «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα χύμα προϊόντα τους.

Κατά τη συνάντησή τους, την Τετάρτη, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και τον γγ Εμπορίου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου και Δαμασίου και ο Σύλλογος Αμβυκούχων της περιοχής κατέθεσαν μια σειρά από επιχειρήματα και στοιχεία για να τεκμηριώσουν το αίτημά τους. Διευκρίνισαν ότι απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη νόμου που να εξουσιοδοτεί το υπουργείο να προβεί σε τέτοια απαγόρευση. Απαίτησαν άμεση και ουσιαστική επανεξέταση του τεχνικού φακέλου που υποβλήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (χωρίς κανέναν προγενέστερο διάλογο) προς την ΕΕ, ως προς την περιγραφή των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, καθότι η περιγραφόμενη σε αυτόν διαδικασία φέρεται να αποκλείει τους παραδοσιακούς διήμερους αποσταγματοποιούς, ορίζοντας ως προστατευόμενα αποκλειστικά τα εμφιαλωμένα προϊόντα. Με στοιχεία που παρέθεσαν τόνισαν ότι το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο και η τσικουδιά δεν πάσχουν ούτε ως προς την ονομασία τους ούτε ως προς την ποιότητά τους ούτε ως προς την ιχνηλασιμότητά τους για λόγους τόσο φορολογικούς όσο και προστατευτικούς της υγείας των καταναλωτών.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, απάντησε με ασάφειες και χωρίς τεκμηρίωση, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι το επίμαχο μέτρο - όπως και οι υπόλοιπες αποφάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων ενάντια στους «διήμερους» - στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοποτοποιών.

Σε ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντηση οι Αγροτικοί Σύλλογοι σημειώνουν πως αναμένουν να ληφθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις και καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει να στηρίζει μονόπλευρα και μονοπωλιακά τους μεγαλοποτοποιούς, δηλαδή τα πέντε - δέκα άτομα που κατέχουν ούτως ή άλλως το 90% της αγοράς και παρά ταύτα επιχειρούν με κάθε είδους μεθοδεύσεις να εξαφανίσουν από την αγορά αποσταγμάτων εμάς, τους παραδοσιακούς "καζανάρηδες", που αντιπροσωπεύουμε μόλις το 10% του όγκου συναλλαγών, αλλά είμαστε 380.000 νοικοκυριά μικρών αμπελουργών/αγροτών και επιπλέον είμαστε οι μόνοι πραγματικοί θεματοφύλακες της αληθινής παραδοσιακής απόσταξης και οι μόνοι γνήσιοι και πραγματικοί φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του παραδοσιακού αποστάγματος. Η κυβέρνηση, με την απόφασή της και την εμμονή της σε αυτήν, εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα δέκα μεγάλων ποτοποιών, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών. Είμαστε στο σημείο μηδέν και η ανάκληση της απόφασης είναι μονόδρομος».

Μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και την ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο παναττικής στάσης εργασίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Αμέσως μετά, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Θριάσιο», καθώς και συνδικαλιστές από πολλά νοσοκομεία της Αττικής, διαδήλωσαν έως την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των 72 απλήρωτων εδώ και τρεις μήνες εργολαβικών εργαζομένων στη σίτιση του «Ευαγγελισμού» απαίτησαν άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Η Επιθεώρηση ενημέρωσε ότι έχει γίνει έλεγχος και η εργολαβική εταιρεία δεσμεύτηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα μέχρι και το Γενάρη, έως τις 27/2. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στη σίτιση θα είναι εκ νέου απλήρωτοι από τις αρχές Μάρτη. Η Επιθεώρηση δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει ξανά με την εργολαβική εταιρεία προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με στέλεχος της ηγεσίας του υπουργείου, τέθηκαν:

-- Το ζήτημα των δεδουλευμένων των εργολαβικών εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Από πλευράς υπουργείου διατυπώθηκε η πρόταση για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων με την έγκριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και όχι κατόπιν της νομιμοποίησης των δαπανών ανά τρίμηνο. Η τελική απάντηση θα δοθεί τις επόμενες μέρες, ενώ δεδομένη είναι για την κυβέρνηση η παραμονή των εργολαβιών.

-- Οι αυθαίρετες μετακινήσεις νοσηλευτών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να στελεχωθούν ΜΕΘ και ΜΑΦ. Το στέλεχος του υπουργείου έκανε λόγο για απόφαση με προσωρινή ισχύ, λόγω κορονοϊού, ενώ επανέλαβε τα περί προσλήψεων νοσηλευτών, αποσιωπώντας το ότι οι προσλήψεις που αφορούν τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ είναι μόλις 270, όταν π.χ. μόνο στο ΚΑΤ οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι 300...

-- Οι καθυστερούμενες αποζημιώσεις στις υπερωρίες προσωπικού και οι απλήρωτες εφημερίες γιατρών που εκκρεμούν από το Δεκέμβρη. Από πλευράς υπουργείου, το μπαλάκι πετάχτηκε... στην απειρία των νέων διοικητών, ενώ αναφέρθηκε ότι το θέμα θα λυθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα δοθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αποτυπώθηκε ανάγλυφα η απαξίωση των εργατοπατέρων

Η απαξίωση των εργατοπατέρων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αποτυπώθηκε στις εργασίες του προχτεσινού ετήσιου συνεδρίου του.

Οπως σχολιάζει η ΔΑΣ, «ο ξεπεσμός της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ στα μάτια των εργαζομένων και των αντιπροσώπων» εκφράστηκε στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, που υπερψηφίστηκαν για πρώτη φορά με ποσοστά λίγο πάνω από το 50% των αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, τον διοικητικό απολογισμό υπερψήφισαν μόλις το 54,5% των αντιπροσώπων (85 αντιπρόσωποι), ενώ στο προηγούμενο συνέδριο, το 2018, είχε ψηφιστεί από το 77,5% των αντιπροσώπων (100 αντιπρόσωποι). Αντίθετα, καταψήφισαν 68 αντιπρόσωποι και άλλοι 2 ψήφισαν λευκό (από 28 κατά και 1 λευκό το 2018).

Αντίστοιχα, ο οικονομικός απολογισμός καταψηφίστηκε από 65 αντιπροσώπους (από 29), έναντι 88 αντιπροσώπων (από 99) που ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρχαν επίσης 3 λευκά (από 1).

Με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εκφράστηκε έντονη αποδοκιμασία για τις πρακτικές και τη δράση της πλειοψηφίας της διοίκησης, σημειώνει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει τη στάση και το ρόλο που ανέλαβε ο εργατοπατερισμός «στην υπονόμευση και στο ξεπούλημα των εργατικών αγώνων», τις νοθείες στις οποίες επιδίδονται, αλλά και τις πρόσφατες μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών της ΔΑΣ.

Καταγγελία για τις εκφυλιστικές διαδικασίες και την παρουσία εργοδοτών

Οπως καταγγέλλει μάλιστα η ΔΑΣ, το προεδρείο του Συνεδρίου, «με τη στήριξη του προέδρου Στ. Βοργιά»,αρνήθηκε να προχωρήσει σε νομιμοποίηση του σώματος των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα που έθεσε η ΔΑΣ και τα οποία αφορούν τέσσερα σωματεία.

Συγκεκριμένα:

-- Το Σωματείο Μαγείρων πρόσφατα άλλαξε το καταστατικό του «ώστε να γίνονται μέλη "οι φίλοι του κλάδου"(!) και "οι συνταξιούχοι"!», ενώ οι υποτιθέμενοι παρόντες στην «καταστατική Γενική Συνέλευση» είναι το ίδιο το μητρώο των εκλογών που είχαν γίνει μήνες πριν. «Αντέγραψαν δηλαδή τα ονόματα από τις αρχαιρεσίες στο παρουσιολόγιο της "γενικής συνέλευσης" με την ίδια σειρά και υπέγραψαν αντί όλων των εργαζομένων», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

-- Στο Σωματείο Εργαζομένων «Σκλαβενίτη»«τις εκλογές οργάνωσε και παρακολουθούσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης, ο οποίος ψήφισε κιόλας!», όπως και άλλα διευθυντικά στελέχη. Μάλιστα ήταν μέσα στη διαδικασία της ψηφοφορίας και μόνο μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ απομακρύνθηκε από το χώρο, για να μεταφέρει τον εκλογικό του μηχανισμό παραπέρα.

-- Το Σωματείο στις ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο και είναι το σωματείο που «κόπηκε» από το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για τη σωρεία εργοδοτών που είναι μέλη του. Μόνο στο Ηράκλειο «ψήφισαν 27 ασφαλιστές σε σύνολο 113 ψηφισάντων, που είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε εργοδότες», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

-- Ο Σύνδεσμος σταφυλεργατών - σταφυλεργατριών έχει γίνει ξαφνικά «το 3ο μεγαλύτερο σωματείο του νομού, με 800 ψηφίσαντες», ενώ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες οι ψηφίσαντες μειώθηκαν κατά 500 άτομα, καθώς η παρουσία της ΔΑΣ χάλασε τη σούπα της νοθείας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας αντιπρόσωπος από αυτά τα σωματεία δεν θίχτηκε, δεν πήρε το λόγο να αντικρούσει αυτές τις καταγγελίες», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Οσον αφορά τις εργασίες, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι σε μια προσπάθεια να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση το προεδρείο «ξεκίνησε την ψηφοφορία χωρίς παραβάν και χωρίς φακέλους, κατά παράβαση του καταστατικού, και προτού καν ξεκινήσουν οι ομιλίες των συνέδρων». Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ κατήγγειλαν τον εκφυλισμό της διαδικασίας και τελικά αποχώρησαν.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ξεκαθαρίζουν πως «δε θα σταματήσουν να παλεύουν για ένα Εργατικό Κέντρο απαλλαγμένο από εργοδότες και καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές. Για ένα Εργατικό Κέντρο πραγματικό αποκούμπι των σωματείων, οργανωτή της πάλης, μπροστάρη στη μαζικοποίησή τους και στους αγώνες που έρχονται», ενώ καλούν τα συνδικάτα να πάρουν μέρος στην απεργία στις 18/2 και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στοιχισμένη με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία του ΕΚ Ρόδου

Στο μεταξύ, τη στάση ανοιχτής απεργοσπασίας της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ πρότειναν τη συμμετοχή στην απεργία στις 18/2, η πρότασή τους όμως απορρίφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Επισημαίνοντας ότι με τη στάση της η πλειοψηφία του ΕΚΡ ταυτίζεται με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα ...«πολύ κακό για το τίποτα», η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσουν την αντιαπεργιακή στάση τους είπαν πως... «δεν θέλουν να αθροίζονται στον "Ριζοσπάστη" ανάμεσα στα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απόφαση για απεργία»!

Την ίδια στιγμή, «τα μοναδικά θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη ήταν η ανασύνθεση του προεδρείου και η έγκριση των εισηγήσεων για το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο, οι οποίες δεν έχουν ακόμα γραφτεί, οπότε και δεν παρουσιάστηκαν καν, ωστόσο η πλειοψηφία τις ενέκρινε!», σημειώνει επίσης η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας το βάθος του εκφυλισμού που επικρατεί με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΡ.

«Καθημερινότητα» οι προσφυγές ενάντια στις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΕΚΑ!

Στο μεταξύ, απτόητες και σε καθημερινή πλέον βάση συνεχίζουν οι ηγεσίες του εργατοπατερισμού τις επίμονες προσπάθειές τους να ανατρέψουν μέσω δικαστηρίων τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε με μεγάλη πλειοψηφία το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τον αποκλεισμό εργοδοτικών μηχανισμών που λανσάρονται ως «σωματεία».

Οι εν λόγω μηχανισμοί είναι τόσο εξόφθαλμοι που ήδη και οι τρεις προσφυγές που κατέθεσαν αυτήν τη βδομάδα, για προσωρινές διαταγές ενάντια στις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΕΚΑ, έχουν απορριφθεί. Χωρίς να πτοούνται, όμως, οι ηγεσίες των μηχανισμών με τις ονομασίες «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών» και «Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων» ζητούν σήμερα, για 2η και 3η φορά αντίστοιχα μέσα σε λίγες μέρες (!), τη δικαστική ανατροπή των αποφάσεων του Συνεδρίου του ΕΚΑ...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org