Αντί άλλης απάντησης, εμείς θα πούμε: Τα ψέματα σας τα επιστρέφουμε! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, για τις συνθήκες που βιώνουν οι οικότροφοι, με τους σοβάδες να κρέμονται από τοίχους και ταβάνια, τα ηλεκτρικά να σε τρομάζουν και την υγρασία και τη μούχλα να είναι καθημερινός σύντροφος...
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
«Μετά από ...δέκα χρόνια και βλέπουμε», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, χτες από το βήμα της Βουλής, για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα ζοφερά προβλήματα των φοιτητικών και σπουδαστικών Εστιών που ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ο βουλευτής του Γιάννης Γκιόκας.
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αυτά καταγγέλλονται από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι Εστίες. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση, βαδίζοντας στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι υποδομές των Εστιών να εμφανίζουν απαράδεκτη εικόνα με κτίρια ασυντήρητα, χωρίς ζεστό νερό, προβλήματα σε λέβητες, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σοβάδες να κρέμονται κ.ο.κ. Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ανάθεση σίτισης, συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των Εστιών σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες για το κέρδος παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες, είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες ακόμα και για κοριούς στα στρώματα (!), ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών, κυριαρχούν η απληρωσιά και οι εκβιασμοί της απόλυσης σε βάρος τους.
Και από πάνω, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, οι εστίες καλύπτουν μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, τη στιγμή που εργατικές - λαϊκές οικογένειες στενάζουν κάτω από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, που έχει πετσοκόψει το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι και νέες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να δίνουν εξετάσεις δύο και τρεις φορές μήπως και καταφέρουν να περάσουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Ο βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση, να διώξει τις εργολαβίες για να προχωρήσει σε προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση με ανέγερση νέων Εστιών με ευθύνη του κράτους και προσωρινή διαμονή των δικαιούχων φοιτητών σε ξενοδοχεία μέχρι να βρεθεί δωμάτιο σε Εστία.
Ο υπουργός, για να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση και την πολιτική της, έκανε λόγο για «καταστροφολογία» από την πλευρά του ΚΚΕ, «έριξε» τις ευθύνες στους φοιτητές και τους σπουδαστές, λέγοντας ότι με την κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) εμπόδισαν να ληφθούν κάποια μέτρα για την επίλυση προβλημάτων των Εστιών, ενώ εντείνοντας την πρόκληση έφτασε να πει ότι «ταυτίζεστε με τη ΝΔ»! Οσον αφορά το διά ταύτα, υπενθύμισε την «εξαιρετικά σοβαρή δημοσιονομική κρίση» που περνά η χώρα και πως για τον οποιοδήποτε προγραμματισμό για την αναβάθμιση των Εστιών, θέλει τουλάχιστον ...10 χρόνια!
Ο Γ. Γκιόκας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι όσον αφορά τους συνειρμούς που προσπάθησε να δημιουργήσει ο υπουργός, «τα επίπεδα χρηματοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ εξακολουθούν να είναι αυτά που άφησε η ΝΔ», δηλαδή «εσείς ακολουθείτε αυτήν την πολιτική» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή τις συγκεκριμένες καταγγελίες από τους Συλλόγους των οικότροφων φοιτητών και κατήγγειλε πως όπως φάνηκε και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των οικοτρόφων στις 25 Γενάρη, αντί για λύσεις, οι οικότροφοι «γίνονται τελικά στην κυριολεξία μπαλάκι μεταξύ υπουργείου, αρμόδιου Ινστιτούτου και των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Δηλαδή «δεν υπάρχει κεντρική ευθύνη», για να καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό και έχει να κάνει με τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.
«Πρόκειται ουσιαστικά για το νόμο που καθορίζει τις διαδικασίες συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και σηματοδοτεί την αποκαλούμενη "νέα χωροταξία" της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα συνοδευτεί με σειρά συγχωνεύσεων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) σε όλη τη χώρα. Με στόχους αφενός να μειωθεί ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και αφετέρου να αλλάξει δραστικά η δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως στο ίδιο νομοσχέδιο, στις "λοιπές διατάξεις", καθορίζονται επίσης και οι όροι λειτουργίας των λεγόμενων "Διετών Δομών Επαγγελματικής Κατεύθυνσης" που αφορούν όλα τα ΑΕΙ της χώρας, που απευθύνονται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Οι διετείς κύκλοι επαγγελματικών σπουδών αποτελούν εφαρμογή του νόμου 4009/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για διετή προγράμματα κατάρτισης. Θα λειτουργούν υπό την ομπρέλα των ΑΕΙ, οι δε επαγγελματικές κατευθύνσεις θα καθορίζονται με βάση τις "περιφερειακές ανάγκες" και θα προκύπτουν βάσει εισηγήσεων των επιμελητηρίων και συναφών θεσμών της Περιφέρειας όπου ανήκει το ΑΕΙ. Θα έχουν ως βασικό γνώρισμα την εκτεταμένη μαθητεία των σπουδαστών, δηλαδή την "τροφοδοσία" της αγοράς εργασίας με χιλιάδες νέους εργαζόμενους με περιορισμένα ή χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Η δημιουργία των νέων Πανεπιστημίων που εξυφαίνουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική επιστημονική και τεχνική αναβάθμιση τους. Είναι στην πραγματικότητα συνέχεια του λεγόμενου σχεδίου "Αθηνά", που είχε φέρει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επί θητείας Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΠΔΑ εμφανίζονται συγχωνεύσεις τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής. Συγχωνεύσεις που δεν οδηγούν σε καμία αναβάθμιση σπουδών αλλά γίνονται με κριτήριο την "εξοικονόμηση" πόρων και την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της περιφερειακής και κλαδικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, από την οποία κανένα καλό δεν πρόκειται να δουν οι εργαζόμενοι, οι σημερινοί φοιτητές και σπουδαστές».
«Η σταδιακή κατάργηση του θεσμού των ΤΕΙ που επιχειρείται, αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης και της αστικής τάξης της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεί σημαντικό κρίκο στην εναρμόνιση της χώρας με τις επιταγές του αποκαλούμενου "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης" (ΕΧΑΕ), που είναι ο άξονας της Συνθήκης της Μπολόνια (1999). Ο στόχος είναι διττός: Από τη μια μεριά καθαρά δημοσιονομικός, δηλαδή περικοπές σε χρηματοδότηση και σε προσωπικό, από την άλλη η διευκόλυνση - ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ιδρυμάτων με όρους αγοράς, η εμβάθυνση της προσαρμογής τους στις επιχειρηματικές απαιτήσεις, η πλήρης αποδέσμευση του πτυχίου από το επάγγελμα, και η γενίκευση των διδάκτρων ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ίδρυση του ΠΔΑ ανακοινώθηκε από την "αναπτυξιακή" φιέστα της κυβέρνησης στην Ελευσίνα, πάνω δηλαδή στα συντρίμμια των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής, συνδέοντάς το μάλιστα με τη "δίκαιη" ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που απαιτεί επιστημονικό προσωπικό "μίας χρήσης", με δεξιότητες άμεσης και συνήθως βραχυπρόθεσμης εφαρμογής, που θα αποδεικνύονται από διαφόρων τύπων πιστοποιητικά επαγγελματικών προσόντων (σεμινάρια κ.λπ.), πέραν του βασικού πτυχίου. Μια ανάπτυξη που θα μπορεί να στηριχθεί σε φτηνό και "ευέλικτο" επιστημονικό προσωπικό, με τις επιχειρήσεις να έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν μεταξύ τίτλων διαφορετικών ταχυτήτων για το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, όπως χαρακτηριστικά εμφανίζεται στις επιστήμες του Μηχανικού, του τομέα Τροφίμων και Διατροφής καθώς και στα επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας. Μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αντί για την αναγκαία μόνιμη και σταθερή εργασία. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν για όλα τα κοινωνικά αγαθά, μεταξύ των οποίων την Ανώτατη Εκπαίδευση και την επανακατάρτιση.
Στο πλαίσιο αυτό, στο προωθούμενο νομοσχέδιο:
«Η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ και κατά συνέπεια οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες πρόσκεινται οι παρατάξεις, αποδεχόμενη και στηρίζοντας πλήρως την επιχειρηματική λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποδέχεται ουσιαστικά τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την "πανεπιστημιοποίηση" στη βάση ότι γίνεται με μη ακαδημαϊκά κριτήρια και ότι είναι αποσπασματική. Οτι δεν βασίζεται στις διεθνείς εξελίξεις για τον Ενιαίο Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, αλλά αποτελεί βραχυπρόθεμση επιλογή της παρούσας κυβέρνησης με μικροπολιτικά κίνητρα.
Στην ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, αντίστοιχα, όλες οι παρατάξεις, πλην ΔΗΠΑΚ, συμφωνούν πλήρως με τα χαρακτηριστικά του νέου Πανεπιστημίου, έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών οργάνων και αποπροσανατολισμού των μελών ΔΕΠ. Προχωρούν σε πλήρη συνεργασία για τη διενέργεια συνεδρίου - φιέστας, φροντίζοντας ώστε αυτό να γίνει μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του ΠΔΑ!
Στον αντίποδα, η ΔΗΠΑΚ ανέδειξε ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα πρέπει να εξεταστούν και να ερμηνευτούν με βάση τη διαλεκτική σχέση οικονομίας - πολιτικής - εκπαίδευσης. Οτι δεν αφορούν αποκλειστικά το ΠΔΑ, αλλά συνολικά την προσαρμογή του συνόλου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη γενική κατεύθυνση της ΕΕ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, που είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική αγορά. Η προωθούμενη "νέα χωροταξία" οδηγεί στην πλήρη παράδοση του Χώρου στην επιχειρηματικότητα. Εχουν πείρα οι απόφοιτοι όλων των Ιδρυμάτων. Αποφοιτώντας έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια. Αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν με απλή αλλαγή ετικέτας. Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης δεν θα λυθεί από τις ταμπέλες. Αντιθέτως, με πρόσχημα την καλύτερη διαχείριση και εξασφάλιση λειτουργικών πόρων και στο όνομα της περίφημης "αυτονομίας" των Ιδρυμάτων, η υποχρηματοδότηση θα ενταθεί, τα δίδακτρα θα γενικευτούν ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο, τα Ιδρύματα θα παραδοθούν περαιτέρω στην επιχειρηματικότητα».
«Η πρόοδος της επιστήμης και της κοινωνίας δεν χωράει σε λογικές αγοροπωλησίας της γνώσης, επιχειρηματικότητας ή προσαρμογής της στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Χρειάζεται μια ενιαία πανεπιστημιακού επιπέδου Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου γνώσεις σε επιστημονικά αντικείμενα που απαιτούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής. Κατά συνέπεια, χρειάζονται Ιδρύματα και Σχολές που θα παρέχουν με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών όλη την απαραίτητη γνώση σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, ώστε το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΗΠΑΚ αγωνίστηκε και αγωνίζεται σε συμπόρευση με το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, μέσα και έξω από τα Ιδρύματα. Καλεί όλους τους ακαδημαϊκούς δασκάλους να μην προσδεθούν στο άρμα των επιχειρήσεων, αλλά να ενισχύσουν μαζικά και οργανωμένα τους αγώνες διεκδίκησης για το Πανεπιστήμιο αλλά και την οικονομία εκείνη που θα επιτρέπει στους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζομένους δηλαδή, να απολαμβάνουν απρόσκοπτα όλα τα παραγόμενα από αυτούς αγαθά».
«Το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά και την ίδρυση του ΠΔΑ αποτελεί στην πράξη το πρώτο από τα βήματα της αποκαλούμενης "νέας χωροταξίας" της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Νέες συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν.
Συνεπώς, η ΔΗΠΑΚ δηλώνει την αντίθεσή της στη δημιουργία Ιδρυμάτων όπως το ΠΔΑ, με τον συγκεκριμένο στόχο και προσανατολισμό.
Το κίνημα του συνόλου των εργαζομένων και των φοιτητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις ξεπερνώντας ακαδημαϊκούς "σωβινισμούς", συντεχνιασμούς, διαμάχες και αντιπαραθέσεις στη βάση της ονοματολογίας των Ιδρυμάτων. Να εστιάσει στο κύριο, και να αντισταθεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ για γενικευμένη κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση, για σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου. Να θέσει ως άμεσους στόχους διεκδίκησης:
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε Ανώτατη Εκπαίδευση προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου».
Η εκδήλωση άρχισε με ένα βίντεο για το χαρακτήρα της ΚΝΕ ως Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, τη δράση της και τους στόχους της.
Στη συνέχεια, η Ηλέκτρα, ο Αλκης και ο Γιάννης, μαθητές και οι ίδιοι, ανέβηκαν στο πάνελ και έδωσαν το έναυσμα να αρχίσει η συζήτηση και η ανταλλαγή πείρας. Η Ηλέκτρα μίλησε για την ανάγκη αλλαγής της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό, όπου μπορούν να χωρέσουν τα όνειρα των νέων ανθρώπων, για την επανάσταση που εμπνέει και τη σύγχρονη πάλη μέσα και έξω από τα σχολεία. Ο Αλκης στάθηκε στο τι μαθαίνουν τα παιδιά σήμερα στο σχολείο, ενώ μίλησε και για την αντιπαράθεση στα σχολεία με δήθεν αναρχοαυτόνομες ομάδες, που στην πραγματικότητα βάζουν φρένο στον αγώνα. Ο Γιάννης με τη σειρά του στάθηκε στο πώς πρέπει να δουλεύει μια μαθητική ΟΒ της ΚΝΕ, που θα πρέπει να έχει εικόνα των προβλημάτων των σχολείων και να παρεμβαίνει με οργανωμένο τρόπο στα μαθητικά συμβούλια, ενώ έφερε παράδειγμα από τη μεγάλη κινητοποίηση που πέτυχαν στο σχολείο του, για συγκέντρωση υλικής βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους μαθητές που συμμετείχαν, γύρω από την αξία του συλλογικού αγώνα, τα ιδεολογήματα που πλασάρονται στους μαθητές ότι τάχα «δεν αλλάζει τίποτα με τις κινητοποιήσεις» ή το «έξω τα κόμματα από τα σχολεία», την αντιπαράθεση με τους ναζιστές χρυσαυγίτες, με τους αναρχικούς κ.ά.
Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα σε σειρά δραστηριοτήτων ενάντια στο φασισμό προχώρησαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.
Στόχος τους ήταν να ανοίξει πιο αποφασιστικά η συζήτηση για το ρόλο των φασιστικών εθνικιστικών οργανώσεων, όπως η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, και όχι μόνο, που προσπαθούν σπέρνοντας διαχωρισμούς να δηλητηριάσουν τη συνείδηση των παιδιών από φτωχές εργατικές - λαϊκές οικογένειες, για να μη στραφούν απέναντι στους πραγματικούς εχθρούς, που είναι οι καπιταλιστές και η εξουσία τους.
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, έγιναν μαζικές εξορμήσεις σε όλα τα σχολεία της Γκράβας, την Πέμπτη 8 Φλεβάρη έγινε γλέντι αλληλεγγύης με δωρεάν φαγητό, όπου έδωσαν το «παρών» δεκάδες μαθητές από τα όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του συγκροτήματος και την Κυριακή 11 Φλεβάρη έγινε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Πολεμάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».
Εκδήλωση την Παρασκευή 23 Φλεβάρη, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της για την εκδήλωση, η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ αναφέρεται στη θρυλική ΕΠΟΝ, παραθέτοντας τους στίχους από τον ύμνο της «...μια πλάση ονειρευτή, μια πλάση νέα /τα μπράτσα μας να χτίσουν τα γερά...» και σημειώνοντας:
«23 Φλεβάρη 1943. Σε ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η ΚΝΕ σε καλεί να γνωρίσεις την ιστορία της θρυλικής ΕΠΟΝ. Η ΕΠΟΝ ήταν η νεολαία του ΕΑΜ. Χιλιάδες μέλη της πολέμησαν ως μαχητές του ΕΛΑΣ, του λαϊκού στρατού. Νους, ψυχή και καθοδηγητής της ΕΑΜικής αντίστασης του λαού μας ήταν το ηρωικό ΚΚΕ.
Η ΕΠΟΝ ηγήθηκε στην οργάνωση της νεολαίας και στον αγώνα με όλες τις μορφές ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση του λαού μας. Στην ΕΠΟΝ εντάχτηκαν πάνω από 600.000 νέοι και νέες. Με το χωνί, με τις προκηρύξεις και τον παράνομο Τύπο, με όπλο ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, πρώτοι στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ενάντια στα πρότυπα του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν στη νεολαία.
Μετά την Απελευθέρωση και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, την περίοδο του τρίχρονου ένοπλου αγώνα του, χιλιάδες ΕΠΟΝίτες εντάχτηκαν στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949), δίνοντας ξανά με τ' όπλο στο χέρι τον αγώνα για μια νέα Ελλάδα κόντρα στην αστική τάξη της χώρας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια.
Με θάρρος, τόλμη, αυταπάρνηση, λεβεντιά, κέφι και ευρηματικότητα πάλεψαν για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτόν το σκοπό. Αυτή ήταν η θρυλική ΕΠΟΝ.
Η δράση της ΕΠΟΝ μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη. Η ΚΝΕ είναι περήφανη για τις ρίζες της. Στο σημερινό μας αγώνα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία βρίσκουν συνέχεια οι αγωνιστικές - μαχητικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ. Εμπνεόμαστε από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Μελετάμε, διδασκόμαστε την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας. Τιμάμε την ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!».
Να σημειωθεί ότι με αφορμή την εκδήλωση και την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει στο επόμενο 4σέλιδο «Νεολαία» με αφιέρωμα στη θρυλική νεολαιίστικη οργάνωση, αξιοποιώντας και αρχειακό υλικό.
Οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ, οι Μαθητικές ΟΒ Ζωγράφου της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 75 χρόνων από την ίδρυσή της, δηλώνοντας «διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60).
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα με ανέκδοτα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.
Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι πρωτοπόρες Τομεακές Οργανώσεις και ΟΒ της άμιλλας του 2017. Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διακινείται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.
Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το σκοπό της εκδήλωσης και την προετοιμασία της με τις Μαριάνθη Σταμουλάκη και Αθανασία Αγγελάκη, στελέχη της ΚΝΕ που συμμετέχουν στην ομάδα προετοιμασίας της εκδήλωσης.
Οπως εξηγεί η Αθανασία, «η εκδήλωση αποτελεί σταθμό της άμιλλας στρατολογίας που αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ την περασμένη χρονιά, μπροστά και στην επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Προφανώς δεν θα σταματήσουμε εκεί, αντίθετα η εκδήλωση θέλουμε να δώσει ώθηση για την κάλυψη των στόχων στρατολογίας - οικοδόμησης μπροστά και στην άμιλλα στρατολογίας που προκήρυξε το ΚΣ για το 2018. Επιδιώκουμε να διαμορφώσει κλίμα ανάτασης και αισιοδοξίας στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, αφορμή για συζήτηση για τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της με εκατοντάδες νέους και νέους».
Μιλώντας για την προετοιμασία της εκδήλωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, η Αθανασία περιγράφει ότι «πρώτα έγινε συζήτηση στις ΟΒ. Από εκεί και πέρα κλείστηκε ο χώρος, στάλθηκαν δελτία Τύπου, τυπώθηκαν αφίσες και ανακοινώσεις... Ακόμα, έχουν ξεκινήσει οι πρόβες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να είναι όλα έτοιμα και για το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης στις 24 Φλεβάρη και, παράλληλα, δουλεύεται το σενάριο, το φωτογραφικό υλικό, οι αφηγητές. Επίσης έχουν μπει πούλμαν από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας για την εκδήλωση».
Η Μαριάνθη προσθέτει ακόμα πως «οι Οργανώσεις έχουν ξεκινήσει δυναμικά την προετοιμασία της εκδήλωσης προπαγανδίζοντάς την με αφισοκολλήσεις σε όλες τις πόλεις, σε χώρους και στέκια νεολαίας, φτιάχνοντας προπαγανδιστικά πανό. Καθημερινά προγραμματίζονται εξορμήσεις με ανακοινώσεις για το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της εκδήλωσης έξω από τα σχολεία, σε μαθήματα και μαζικά στις λέσχες των σχολών στις πόλεις του νομού, καθώς και με τη διακίνηση της κάρτας - πρόσκλησης, που έχει και το χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης για την εκδήλωση. Παράλληλα, αξιοποιούμε και σε συζητήσεις με τον κόσμο, σε νέους της πόλης και της υπαίθρου τον "Οδηγητή" του Φλεβάρη που περιέχει αφιέρωμα στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, αλλά και πλευρές από τη ζωή της νεολαίας στην ύπαιθρο».
«Ετσι και αλλιώς - συνεχίζει η Αθανασία - με αυτήν την πρωτοβουλία επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα με την πρόσκληση στις νέες και τους νέους σπουδαστές, μαθητές, εργαζόμενους των πόλεων, της υπαίθρου της περιοχής μας. Βάζουμε υψηλούς στόχους για την επιτυχία της εκδήλωσης, ήδη οργανώνεται από τις ΟΒ μια καλά σχεδιασμένη δουλειά, με χαρτί και μολύβι, ώστε να φτάσει το κάλεσμα παντού.
Εχουμε φτιάξει μια επιστολή που απευθυνόμαστε στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ σε όλη την περιοχή και καλούμε λοιπόν τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν στην εκδήλωση με τα παιδιά και εγγόνια τους. Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνουμε σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία, κοινότητες απεξάρτησης, καλλιτεχνικές ομάδες και συγκροτήματα που τα προηγούμενα χρόνια συναντηθήκαμε στην πλούσια δραστηριότητα της Οργάνωσης».
Η Μαριάνθη αναφέρεται και στο τι εισπράττουν τα μέλη της ΚΝΕ απ' όλο αυτό το άνοιγμα στον κόσμο, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια αναγνώριση της Ιστορίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από αρκετούς νέους, ακόμα και σε ζητήματα οργάνωσης του κινήματος, π.χ. του φοιτητικού, του μαθητικού, πώς δρούσε τότε η ΚΝΕ και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, με μπροστάρηδες στους δίκαιους καθημερινούς αγώνες τους κομμουνιστές. Από μικρότερες ηλικίες κυρίως έρχεται η διάθεση να ακούσουν και να μάθουν για την 50χρονη πλούσια δράση της, αλλά και ότι "η εκδήλωση είναι μια καλή ευκαιρία να μας δώσει ώθηση να γίνουμε περισσότεροι"!».
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης στρέφει το βλέμμα στα πρώτα χρόνια δράσης της ΚΝΕ μετά την ίδρυσή της το 1968, ενώ νωρίτερα στο πρόγραμμά της θα περιλαμβάνεται και χαιρετισμός από στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας που οργανώθηκε στην ΚΝΕ και ανέπτυξε δράση εκείνα τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης.
Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα όπου θα ακουστούν ανέκδοτα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα. Οπως σημειώνει η Μαριάνθη, «το αφιέρωμα θα δίνει με τη μορφή της αφήγησης και της εικόνας σημαντικές στιγμές της ιστορικής πορείας της ΚΝΕ.
Αξιοποιήθηκαν γι' αυτόν το σκοπό η Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, η έκδοση του ΚΣ για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ που δημοσιεύτηκε με τον "Οδηγητή" του Δεκέμβρη, η έκδοση - αφιέρωμα του "Οδηγητή" του Ιούνη από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, καθώς και ντοκουμέντα εκφωνητών από ραδιοφωνικές εκπομπές του σταθμού του ΚΚΕ, "Η Φωνή της αλήθειας". Μάλιστα, θα αναπαραστήσουμε στο αφιέρωμα μια εκπομπή, αναδεικνύοντας ότι και με αυτόν τον τρόπο το Κόμμα, οι νέοι κομμουνιστές διέδιδαν αδιάκοπα ανακοινώσεις, πληροφορούσαν και συνέβαλαν στην οργάνωση της αντίστασης εκπέμποντας μέχρι το 1974.
Τα έξι από τα τραγούδια που θα ακουστούν αποτελούν δημιουργία συντρόφων, μελών της ΚΝΕ που δρούσαν στην παρανομία στην περίοδο της χούντας και παρόλο που κινδύνευαν, θέλησαν να τα στείλουν με χίλιες δυσκολίες για να τα ακούσει το ακροατήριο της εκπομπής, να πούνε με τα τραγούδια τους τους δικούς τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Αργότερα, σύντροφοι όπως αυτοί, όπως και άλλοι που βρίσκονταν στην εξορία και σε φυλακές, συμμετείχαν στο πρώτο μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ, το "Ταμπούρι", που άνοιξε τις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".
Πέρα από αυτά τα 6 τραγούδια, θα ακουστούν ακόμα αντάρτικες μελωδίες, ο ύμνος της ΚΝΕ, ο ύμνος της "Διεθνούς", τραγούδια των Μικρούτσικου, Λεοντή, Λοΐζου από 7μελή ορχήστρα νέων μουσικών από το Βόλο και τη Λάρισα. Στο αφιέρωμα συμμετέχει ακόμα η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ από τη Λάρισα, αλλά και τεχνικοί στον ήχο, στα φώτα, στην εικόνα.
Γίνεται προσπάθεια να δώσουμε με μια τέτοια μορφή το περιεχόμενο, ώστε να προβάλουμε κάποιες μαχητικές στιγμές του 50χρονου αγώνα της ΚΝΕ, να παραδειγματιστούμε και να συνεχίσουμε αντάξια αυτόν τον αγώνα».