Κυριακή 14 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης στην Υγεία

Το «παράλληλο πρόγραμμα» προβλέπει τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, που είναι τάχα «δημόσιο», αλλά λειτουργεί από Ανώνυμη Εταιρεία, με κριτήρια «κόστους - οφέλους», «βιωσιμότητας» και με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση
Το «παράλληλο πρόγραμμα» προβλέπει τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, που είναι τάχα «δημόσιο», αλλά λειτουργεί από Ανώνυμη Εταιρεία, με κριτήρια «κόστους - οφέλους», «βιωσιμότητας» και με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση
Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει πολλά άρθρα για την Υγεία και το ονομάζει για προπαγανδιστικούς λόγους «παράλληλο πρόγραμμα», επιχειρεί να περάσει την αντίληψη ότι «παράλληλα» με τα αντιλαϊκά μέτρα - οδοστρωτήρα υλοποίησης του 3ου μνημονίου, προωθεί τώρα και μέτρα που αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του. Ισχυρίζεται ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της διαφορετικής της πολιτικής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας είναι χαρακτηριστική: «Η κοινωνία έχει ανάγκη μια αίσθηση ανακούφισης, γιατί είναι ζορισμένη και δυσφορεί απέναντι στα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές».

Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης: Να δημιουργήσει την αίσθηση στα λαϊκά στρώματα και όχι να θεσμοθετήσει για να λειτουργούν κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν για όλους. Να έχουν την αίσθηση ότι έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, ότι στο κλειστό ιατρείο του Κέντρου Υγείας ή του ΠΕΔΥ υπάρχει γιατρός κι ας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και κενά.

Κάνουν το μαύρο - άσπρο

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα ένα δείγμα των «παράλληλων» μέτρων όπου η κυβέρνηση κάνει το μαύρο - άσπρο.

Παράλληλα με τα μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε περίοδο οικονομικής κρίσης και την αυξανόμενη ανεργία, δίνει στους ανασφάλιστους «το δικαίωμα να πληρώσουν» όπως και οι ασφαλισμένοι, για να έχουν κανένα φάρμακο ή όταν φτάσουν στο «απροχώρητο» να μπουν στο νοσοκομείο για να μην πεθάνουν στο δρόμο. Το πού θα βρουν χρήματα να πληρώσουν οι άφραγκοι και καταχρεωμένοι ανασφάλιστοι, δεν απασχολεί.

Παράλληλα με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων που οδηγεί στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, σε κλειστά κρεβάτια χειρουργείου και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, «προσφέρει» τη δήθεν διαφάνεια στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για χειρουργείο, που μακραίνουν λόγω της παραπάνω πολιτικής.

Παράλληλα με την παντελή έλλειψη γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές, στα νησιά κ.λπ., «επιτρέπει» στους δήμους να δίνουν συσσίτιο και κανένα «πουρμπουάρ» στους γιατρούς, ως δέλεαρ για να καλύψουν τις περιοχές αυτές.

Η κυβέρνηση προβάλλει ότι το νομοσχέδιο έχει ένα «αδιαμφισβήτητο θετικό κοινωνικό πρόσημο». Δε λέει, όμως, για ποιον. Το θετικό πρόσημο δεν είναι υπέρ του λαού, αλλά υπέρ του κεφαλαίου, γι' αυτό επιχειρείται και με αυτά τα μέτρα να μην επιβαρύνονται το κεφάλαιο και το κράτος του.

Επίσης, παρουσιάζει την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων ως «άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων». Ομως, την κοινωνική ανισότητα δεν την προσδιορίζει ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, εκεί που πραγματικά υπάρχει και συνεχώς διευρύνεται. Εκφραση της κοινωνικής ανισότητας είναι και τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων, αλλά και των ασφαλισμένων που συνεχώς αυξάνουν τις πληρωμές τους για υπηρεσίες Υγείας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αμβλύνουν αυτήν την ανισότητα, αλλά κινούνται στην πεπατημένη των προηγούμενων. Αφήνουν στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και ενοποιούν προς τα κάτω, στο ελάχιστο, τις παροχές Υγείας για όλους. Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα των 100 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο, για την κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, η κυβέρνηση τα ονομάζει «καθολική κάλυψη σε ενισχυμένη δημόσια περίθαλψη», ενώ δε θα δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά «φορτώνονται» στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα λεηλατημένα από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία.

Δημόσιος τομέας με κριτήρια «κόστους - οφέλους»

Η κυβέρνηση επαναφέρει ως αιτία των προβλημάτων στην Υγεία το «νεοφιλελεύθερο» μοντέλο, αφού με αυτό, όπως ισχυρίζεται, «υπήρχε συνεχής συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους». Ετσι, επιχειρεί να συσκοτίσει ότι η όποια πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας, την οποία και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί, για το λαό έχει τον ίδιο αντιλαϊκό χαρακτήρα και αποτέλεσμα.

Διότι λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες από τη μια και ανάπτυξη με επιχειρηματικούς ομίλους από την άλλη, είναι σε πλήρη διάσταση και δεν μπορεί να λέγεται «κοινωνικό κράτος». Στον καπιταλισμό, η πρόληψη, η θεραπεία και η αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους αποτελεί για το κεφάλαιο και το κράτος του «κόστος» και εμπόδιο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, το οποίο πρέπει να κρατιέται όσο γίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ολα αυτά υπηρετεί στο ακέραιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως όλα τα αστικά κόμματα σε όλα τα κράτη στην ΕΕ - και όχι μόνο - με μνημόνια ή όχι, με ευρώ ή όχι.

«Η σταδιακή ανάπτυξη και ενίσχυση του δημόσιου τομέα» που προβάλλει η κυβέρνηση, γίνεται με τα κριτήρια της επιχειρηματικότητας των δημόσιων Μονάδων Υγείας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους, όπως κάνει με το νοσοκομείο στη Σαντορίνη, που είναι τάχα «δημόσιο», αλλά λειτουργεί από Ανώνυμη Εταιρεία.

Με κριτήρια «κόστους - οφέλους», «βιωσιμότητας» και με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, προβλέπεται να μπορεί να λειτουργεί με τα έσοδα από την πώληση των εργασιών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς απευθείας ή με πληρωμή μέσω τοπικής φορολογίας (αύξηση εισιτηρίου στο τελεφερίκ της Σαντορίνης). Γι' αυτό, ακόμα και οι ελάχιστες «προσλήψεις» που γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία είναι κυρίως επικουρικοί, με «μπλοκάκι» κ.λπ., που πληρώνονται από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αυτό το δημόσιο - επιχειρηματικό σύστημα, με την πολύμορφη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, προωθεί η κυβέρνηση και ας πασχίζει με προπαγανδιστικά τερτίπια περί «παράλληλου» - δήθεν φιλολαϊκού - «προγράμματος» να πείσει τα λαϊκά στρώματα για το αντίθετο.

«Εχουν γνώση οι φύλακες», αποκτούν και στην πορεία μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία με τη συμμετοχή τους στους ταξικούς αγώνες του εργατικού - ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος. Εμείς λέμε ότι «κοινωνικό κράτος» μπορεί να είναι μόνο το λαϊκό κράτος, με λαϊκή εξουσία, γιατί μόνο τότε μπορεί και η Υγεία να αποτελεί καθολικό και δωρεάν κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό.


Του Γιώργου ΝΑΝΟΥ*
* Ο Γ. Νάνος είναι μέλος της ΚΕΟΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα «σάπια» της «Αυγής» για τους αγρότες

Ο Δ. Παπανικολόπουλος, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Αυγή» (10/2/2016), επιτίθεται κατά μέτωπο στους μικρομεσαίους αγρότες, ισχυριζόμενος ότι:

  • Κρύβουν εισοδήματα για να μην πληρώνουν φόρο.
  • Τσεπώνουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία κατηγορούν.
  • Εχουν το πλεονέκτημα να αποζημιώνονται για τις καταστροφές στην παραγωγή, που δεν ισχύει για άλλους επαγγελματίες.

Μάλιστα, για να πείσει ότι αυτά που ισχυρίζεται «τα γνωρίζει από τα μέσα», αναφέρει ότι ο ίδιος δουλεύει 40 στρέμματα (υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο «μέσος όρος» στρεμματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας), με παραδοσιακές καλλιέργειες και όλη του τη ζωή συναναστρέφεται με αγρότες. Θα πάρουμε, λοιπόν, το δικό του παράδειγμα, για να δούμε αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του.

Αν τα 40 στρέμματα τα σπείρει με καλαμπόκι - μια παραδοσιακή, δυναμική καλλιέργεια - θα παράξει το ανώτερο 48.000 κιλά (1.200 κιλά το στρέμμα), θα το πουλήσει - το πολύ - προς 14 λεπτά το κιλό και θα εισπράξει συνολικά 6.720 ευρώ. Σ' αυτά θα προστεθούν άλλα 1.200 - 1.300 ευρώ που είναι η «ενιαία ενίσχυση» (κινείται από 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα) και το συνολικό εισόδημα θα φτάσει στις 8.000 ευρώ περίπου.

Ο Δ. Παπανικολόπουλος γράφει ότι τα δικά του έξοδα καλλιέργειας ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος - η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό του κόστους παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο κι ανέβηκε κι άλλο με τα νέα μέτρα για ΦΠΑ 23% στα μέσα και εφόδια και τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στο αγροτικό πετρέλαιο - που σημαίνει ότι έχουν ήδη αφαιρεθεί 1.600 ευρώ από το εισόδημά του και μένουν 6.400 ευρώ. Με τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, θα πρέπει να πληρώσει (κατ' ελάχιστο) 1.500 ευρώ για την Ασφάλισή του (αν πρέπει ν' ασφαλίσει κι άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας τα ποσά αυξάνονται), που αφαιρούνται από το εισόδημα και μένουν 4.900 ευρώ.

Επ' αυτού, με το νέο Φορολογικό, θα πληρώσει φόρο με συντελεστή 26%, άρα 1.280 ευρώ - την πρώτη φορά θα πληρώσει και 100% προκαταβολή του φόρου της επόμενης χρονιάς - και θα του μείνουν 3.600 ευρώ περίπου. Απ' αυτά, αν αφαιρεθούν ο ΕΝΦΙΑ, οι πληρωμές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ κι άλλα πολλά χαράτσια, το τελικό ποσό που μένει στην τσέπη είναι 3.000 ευρώ περίπου.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι αν ο συγκεκριμένος αγρότης έχει ένα σπίτι 80 τ.μ., ένα ανήλικο παιδί κι ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, θα φορολογηθεί με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» για τεκμαρτό εισόδημα 12.000 ευρώ και όχι για τα 4.900 που είναι το πραγματικό. Επομένως, θα πληρώσει φόρο 3.120 ευρώ και αυτό που θα του μείνει στην τσέπη θα πλησιάζει το ...μηδέν. Σε κάθε περίπτωση, με τα 3.000 ευρώ ο αγρότης πρέπει όχι μόνο να ζήσει την οικογένειά του όλο το χρόνο, αλλά και να πληρώσει για τα καλλιεργητικά έξοδα της επόμενης περιόδου.

Ο κ. Παπανικολόπουλος γράφει ότι «με κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα δεν ζεις οικογένεια, αν τη ζεις σημαίνει ότι απλώς φοροδιαφεύγεις». Το ενδεχόμενο ο φτωχός αγρότης «να ζει και να ζώνεται» φαίνεται ότι δεν περνάει καθόλου από το μυαλό του. Εκτός κι αν εν γνώσει του καταλήγει σε συμπέρασμα που συμφέρει την κυβέρνηση, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ζωής των φτωχών αγροτών.

Οσον αφορά στον ισχυρισμό του ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες τσεπώνουν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΕΕ, η αλήθεια είναι ότι παίρνουν ψίχουλα, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% πάει στις τσέπες του 20% των δικαιούχων που είναι μεγαλοαγρότες και μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές επενδύσεις και μόνο το 20% πάει στο 80% των δικαιούχων, που είναι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Ομως, κι αυτά τα ψίχουλα η ΚΑΠ της ΕΕ δεν τα δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες επειδή τους νοιάζεται, αλλά για να μπορούν οι εμποροβιομήχανοι ν' αγοράζουν φτηνά από τους παραγωγούς τα προϊόντα, τα οποία, μετά, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων.

Ψίχουλα είναι και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή που πληρώνονται - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - οι αγρότες, καθώς ο ΕΛΓΑ, παρά τα πολύ υψηλά ασφάλιστρα που εισπράττει, δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών και δεν τις αποζημιώνει στο σύνολό τους.

Τέλος, ως προς το «τελικό συμπέρασμα» του Δ. Παπανικολόπουλου ότι «ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός κλέβει τον κόπο των αγροτών, όχι η κυβέρνηση», θα συμφωνήσουμε ως προς το πρώτο μέρος, διορθώνοντας ότι ο καπιταλισμός (όχι μόνο ο διεθνής, αλλά και ο ελληνικός) κλέβει τον κόπο των μικρομεσαίων αγροτών. Ομως, για να μπορέσει να συμβεί αυτό, βάζουν το χέρι τους και οι διάφορες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με την πολιτική που ακολουθούν. Οπως έκαναν όλες μέχρι τώρα, όπως κάνει και η κυβέρνηση που ο Δ. Παπανικολόπουλος υπερασπίζεται.


Π. Ρ.

Δυναμώνουμε την οργάνωση στα μπλόκα και στα χωριά

Αποσπάσματα από την ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Οι αγρότες ξέρουμε ότι σύμμαχοί μας είναι τα λαϊκά στρώματα. Οι αγρότες από μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Οφείλουμε να είμαστε εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά. Κυβέρνηση και παπαγαλάκια προσπάθησαν να παίξουνε το παιχνίδι του "διαίρει και βασίλευε". Δεν τους πέρασε. Δεν μπόρεσαν να στρέψουμε τα λαϊκά στρώματα εναντίον μας».

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως αυτά καταλήχθηκαν στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη με πρωτοβουλία του Μπλόκου της Νίκαιας και με αιχμή την άμεση απόσυρση του σχεδίου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό και βέβαια των φορολογικών μέτρων που πνίγουν τη μικρομεσαία αγροτιά.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες πρέπει να ενισχυθούν σε κάθε χωριό και κάθε νομό, να βρίσκονται σε συνεχή δράση και επαφή με τους αγρότες. Ενα χρόνο παλεύουμε τώρα με συνεχείς παρεμβάσεις, για να καταφέρουμε να φτάσουμε σήμερα να αναπτυχθεί αυτό το μεγάλο αγροτικό κίνημα». Αναφερόμενος στη στήριξη από δημάρχους και νομάρχες, τόνισε με έμφαση: «Οσοι μάς στηρίζουν να το κάνουν με τα αιτήματα που έχουμε εμείς και όχι να ζητάνε να τα αλλάξουμε».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο ώστε εμείς που παράγουμε να κάνουμε και κουμάντο στη ζωή μας. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται. Από Δευτέρα μαζευόμαστε στα μπλόκα να συζητάμε για την πορεία του. Κλιμακώνουμε την πάλη μας».

Η νύχτα στον «καταυλισμό» των αγροτών

Eurokinissi

Συνηθισμένοι στο δύσκολο καιρό, τον οποίο δεν απέφυγαν ούτε τις μέρες που βρίσκονται στα μπλόκα, οι αγρότες, που διανυκτέρευσαν την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, δεν δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του αυτοσχέδιου καταυλισμού τους, όταν έσβησαν τα φώτα της εξέδρας και καθορίστηκαν τα μπλόκα που θα έμεναν στο χώρο. Η νύχτα πέρασε ήσυχα, μέσα κι έξω από τα αντίσκηνα, με κουβέντα, τσίπουρο, κρασί και μεζέδες που έφεραν οι αγρότες από τα μέρη τους, αλλά και με τα «υπόλοιπα» από το πλούσιο δείπνο που ετοίμασε επί τόπου το βράδυ της Παρασκευής το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σερβίροντας ζεστή φασολάδα και φακές στους αγρότες. Στις συζητήσεις κυριάρχησε το μεγάλο συλλαλητήριο που είχε μόλις τελειώσει, ο ενθουσιασμός για την επιτυχία του, η χτεσινή δεύτερη μέρα της κινητοποίησης, σκέψεις και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί. Ο παλμός του πανελλαδικού συλλαλητηρίου μεταφερόταν τηλεφωνικά και σ' αυτούς που έμειναν πίσω, στα χωριά και στα μπλόκα και παρακολούθησαν τον όγκο και τον παλμό της διαδήλωσης από την τηλεόραση...


Εικόνες από το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου στον «καταυλισμό» του Συντάγματος
Εικόνες από το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου στον «καταυλισμό» του Συντάγματος
Τα μπλόκα συζητούν για την κλιμάκωση

Μετά το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο, ολοκληρώθηκε η πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, που αποφάσισαν τα δεκάδες μπλόκα της Πανελλαδικής Επιτροπής. Οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες που μετακινήθηκαν οργανωμένα και συγκροτημένα απ' όλη την Ελλάδα, επέστρεψαν σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου στα μπλόκα και στα χωριά τους. Από Δευτέρα κιόλας, αποφασίστηκε να γίνει πλατιά συζήτηση για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης και τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα, που θα καταληχθούν με συνεννόηση των μπλόκων που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης όπως και ο λαός στις πόλεις»...

Από την εξέδρα του παναγροτικού συλλαλητηρίου, τα μεγάφωνα καλούσαν και χτες: «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, όπως όλος ο λαός στα χωριά και στις πόλεις. Απέναντί μας, έχουμε τους μεγαλεμπόρους, τις βιομηχανίες τροφίμων, που για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, μας "παίρνουν τη σοδειά φτηνά". Μας αφήνουν απλήρωτους, ενώ η λαϊκή οικογένεια τα αγοράζει πανάκριβα. Οι φτωχοί στις πόλεις δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, αναζητούν φαΐ στα συσσίτια, σε ελεημοσύνες, ακόμα και στα σκουπίδια.

Απέναντί μας έχουμε και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, που σε συμφωνία με την ΕΕ κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωσής μας. Γι' αυτό διεκδικούμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που τριπλασιάζει τις εισφορές, ενώ θα παίρνουμε συντάξεις ψίχουλα. Καμιά κράτηση στο εισόδημα για την Υγεία, να είναι δωρεάν για όλους.

Με τον αγώνα μας, απαιτούμε ακόμα να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας. Θέλουμε να φορολογηθούμε δίκαια, με βάση το συνολικό πραγματικό εισόδημα, όχι με τα τεκμήρια διαβίωσης, που χτυπάνε τους μικρομεσαίους αγρότες που κάνουν και κάποια μεροκάματα για να επιβιώσουν. Τα τεκμήρια διαβίωσης συντρίβουν κάθε μικροαγρότη, επαγγελματία, επιστήμονα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα!

Από το συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων στην Ομόνοια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μήνυμα είναι ένα: Εργατιά - αγροτιά μια φωνή, μια γροθιά. Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα, ενάντια στην τάξη που τους εκμεταλλεύεται, ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους - λαιμητόμους, όπως είναι το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ενάντια στις κυβερνήσεις που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες που ξεζουμίζουν το λαό μας. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα».

Εργάτες - αγρότες στήνουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική

Σημεία από το χαιρετισμό του Βασίλη Σταμούλη στο χτεσινό συλλαλητήριο

Ο Βασίλης Σταμούλης
Ο Βασίλης Σταμούλης
Χαιρετίζουμε την απόφασή σας να μπλοκάρετε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, να πετάξει εκτός παραγωγής τη φτωχομεσαία αγροτιά, το ότι αποφασίσατε σήμερα να έρθετε στην Αθήνα ως αγωνιστές αγρότες και όχι αύριο, ξεκληρισμένοι στις ουρές των ανέργων.

Σήμερα όχι μόνο εξουδετερώνουμε την άθλια προπαγάνδα τους και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», αλλά με μια φωνή τους λέμε: «Μην τολμήσετε να φέρετε για ψήφιση το νόμο - λαιμητόμο». Μπορούμε σήμερα πιο καθαρά να δούμε τι φταίει, «τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;». Γιατί εμείς στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, του Ιματισμού και του Δέρματος και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που παράγετε την πρώτη ύλη, το βαμβάκι, το μαλλί, το δέρμα, οδηγούμαστε στην εξαθλίωση, την ανεργία, τις συντάξεις πείνας, τη δουλειά μέχρι τον τάφο; Ποιος κερδίζει;

Οι εμποροβιομήχανοι και του δικού μας κλάδου, μέσα από Σύνδεσμο Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, δεν είναι που ενέκριναν πρώτοι το σχέδιο της κυβέρνησης και ζητάνε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του προγράμματος; Αυτοί έχουν να παίρνουν. Για τα κέρδη τους κόπτονται. Πέρα από τις ενισχύσεις και τα κίνητρα που εμείς θα πληρώσουμε, εξασφαλίζουν ότι θα παίρνουν από εσάς μισοτιμής το βαμβάκι και θα έχουν εργάτες με τσακισμένα δικαιώματα. Να δουλεύουμε γι' αυτούς εργάτες και αγρότες, ήλιο με ήλιο και χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση.

Πώς θα απαλλαγούμε από την ανεργία, αν δεν βγάλουμε αυτούς, το ζυγό τους, από το σβέρκο μας; Αρκετά πληρώσαμε. Να πληρώσουν αυτοί και το κράτος τους. Εμείς, στο χωράφι και το εργοστάσιο, που με τα χέρια και το μυαλό μας παράγουμε τον πλούτο, γνωρίζουμε τι σημαίνει «μια γροθιά», ότι η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται, αν γίνουμε μια γροθιά εργατιά, αγροτιά, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νεολαία, συνταξιούχοι. Η συμμαχία μας θα φέρει αποτελέσματα για εμάς. Αυτή είναι η πραγματική μας ελπίδα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Για δεύτερη μέρα το Σύνταγμα πλημμύρισε με κόσμο

Με μια μεγάλη συγκέντρωση, τα συνδικάτα της Αττικής ένωσαν χτες Σάββατο τη φωνή τους με τη μικρομεσαία αγροτιά

Το ένα τμήμα της πορείας κατευθύνεται στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου
Το ένα τμήμα της πορείας κατευθύνεται στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου
Για δεύτερη μέρα, χτες, Σάββατο, το κέντρο της Αθήνας «βούιξε» από τα συνθήματα εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας, στη μεγάλη εργατική - λαϊκή διαδήλωση που συγκρότησαν στο Σύνταγμα τα μπλόκα των αγροτών και τα εργατικά συνδικάτα της Αττικής, μαζί με άλλους φορείς του κινήματος.

Για μια ακόμα μέρα, το σύνθημα και το αίτημα που κυριάρχησε ήταν: «Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» για το Ασφαλιστικό, που ισοπεδώνει την Κοινωνική Ασφάλιση, τσακίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους, σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων αγροτών, μαζί με τα άλλα μέτρα στη φορολογία, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις εξοντωτικές προβλέψεις της ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ.

Ο αγώνας επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά, διαδηλώνοντας επί τέσσερις βδομάδες στα μπλόκα και για δεύτερη μέρα χτες στο Σύνταγμα, συναντήθηκε με τη φωνή και την πάλη των συνδικάτων, που πρωτοστατούν στους χώρους δουλειάς για να υπάρξει αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, με αιχμή το αντιασφαλιστικό σχέδιο και με αίτημα να αποσυρθεί, να μη φτάσει καν στη Βουλή.

Συναντήθηκε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που παλεύει για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, σύγχρονα δικαιώματα, στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Που αγωνίζεται στους χώρους δουλειάς για να εκφραστεί έμπρακτα και οργανωμένα η εργατική αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, να βαθύνει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, να αποκτήσει ο αγώνας προοπτική.

Με δύο παράλληλες πορείες

Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
«Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», αντήχησε την ώρα που η μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων, έχοντας διανύσει με δύο παράλληλες πορείες την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, έμπαινε στο Σύνταγμα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών, με αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η εργατική συγκέντρωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την Ομόνοια, όπου κατέφθασαν οι προσυγκεντρώσεις από τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Οι εισφορές δεν είναι των εργοδοτών, είναι ο ιδρώτας των εργατών», φώναζε ο εργατόκοσμος στην πορεία.

Από τα μεγάφωνα της εξέδρας στο Σύνταγμα, ανακοινώνονταν τα καινούργια μπλόκα που δήλωναν συμμετοχή στην κινητοποίηση. Αλλά και εκατοντάδες συνδικάτα, σύλλογοι αγροτών και ελευθεροεπαγγελματιών, φορείς του λαϊκού κινήματος απ' όλη την Ελλάδα, που μετέφεραν τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα, είτε βρίσκονταν στο Σύνταγμα, είτε όχι.

Ακούγονταν επίσης συνθήματα, τραγούδια και προσκλητήρια στον κοινό αγώνα: «Ολοι μαζί, εργατοϋπάλληλοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, να ανοίξουμε το δρόμο για να κοιτάμε με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον μας».

Μετά την Αθήνα κλιμακώνουμε!


Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα άνοιξε ο Αρης Πολυγένης, από το μπλόκο της Νίκαιας. Οπως είπε, «αυτοί που εκφράζουν την αντιλαϊκή πολιτική ξέρουν να διαιρούν, εμείς ξέρουμε να προσθέτουμε και να ενώνουμε το λαό. Είμαστε περισσότεροι και δυνατότεροι. Δεν σταματάμε εδώ, μετά την Αθήνα θα κλιμακώσουμε, είναι καθήκον μας. Φτάνει πια η φτωχοποίηση που βγαίνει από τη μήτρα του συστήματος και σύστημα είναι η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ της ΕΚΤ».

Ο Ανέστης Κεμανιτζόγλου, από το μπλόκο του Προμαχώνα, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «ο Προμαχώνας είναι εδώ και ενωμένοι θα νικήσουμε». Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι από το μπλόκο των Αφιδνών, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι ανθοκαλλιεργητές της Αττικής, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από τα μπλόκα που συμμετέχουν στον πανελλαδικό συντονισμό. Εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων μίλησε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, και χαιρετισμό απηύθυνε η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας.Πανοραμική άποψη του Συντάγματος στο χτεσινό συλλαλητήριο

Eurokinissi

Πανοραμική άποψη του Συντάγματος στο χτεσινό συλλαλητήριο
«Οχι» στο διάλογο - απάτη

Χτες, από το πρωί, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Παρασκευής και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προετοιμασία για τη νέα κινητοποίηση, στα τηλεοπτικά κανάλια και στα άλλα ΜΜΕ έπιασαν στασίδι τα στελέχη της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα «παπαγαλάκια», που καλούσαν επίμονα τους μικρομεσαίους αγρότες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς η κυβέρνηση να έχει απαντήσει σε κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους. Την απάντηση έδωσαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων στις ομιλίες τους. Την έδωσε όμως και το κάλεσμα που ακουγόταν από το πρωί στα μεγάφωνα της εξέδρας: «Κανείς να μην πάει στο διάλογο - απάτη με την κυβέρνηση, αν δεν πάρει πίσω τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, αν δεν καταργήσει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, τη φορολόγηση με τα "τεκμήρια διαβίωσης". Οποιος πάει, δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα, με την αυταπάτη ότι κάτι θα καταφέρει».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο ενθουσιασμός της διαδήλωσης να φτάσει ως τα μπλόκα

Η συγκέντρωση των συνδικάτων της Αττικής πάει προς το Σύνταγμα
Η συγκέντρωση των συνδικάτων της Αττικής πάει προς το Σύνταγμα
Μεγάλη σε όγκο, με ζωντάνια και παλμό, ήταν η λαϊκή διαδήλωση που στήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού παναγροτικού συλλαλητηρίου που αποφάσισε και οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ύστερα από σύσκεψη 68 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας την περασμένη Κυριακή.

Τα στοιχεία που ξεχώρισαν σ' αυτή τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση, ήταν η πλατιά συσπείρωση στο πλαίσιο αιτημάτων που κατέληξε η Πανελλαδική Επιτροπή και στο αίτημα αιχμής να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, η μεγάλη ανταπόκριση των μπλόκων απ' όλη τη χώρα στο κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα και μ' αυτή τη μορφή, η συγκροτημένη μετακίνηση στην Αθήνα χιλιάδων αγροτών από κάθε σημείο της χώρας, παρά τα εμπόδια, τις αντιξοότητες, την προπαγάνδα και την κρατική καταστολή, η συμμετοχή χιλιάδων επίσης εργατοϋπαλλήλων της Αττικής, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στην Κάνιγγος και στην πορεία που ακολούθησε προς το Σύνταγμα.

Ξεχώρισε επίσης η αλληλεγγύη στους μικρομεσαίους αγρότες όχι μόνο από φορείς του κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού. Ακόμα, η άρτια οργάνωση της κινητοποίησης στο Σύνταγμα, με τη διαμόρφωση υποδομής με σκηνές για τη διανυκτέρευση των αγροτών, η έμπρακτη στήριξη από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, που μαγείρεψε επιτόπου ζεστό φαΐ για τους διαδηλωτές, η συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών στο λαϊκό γλέντι που στήθηκε στη συνέχεια και μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτών στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτών στην Ομόνοια
Την ομιλία στη συγκέντρωση εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι από άλλα μπλόκα. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που μίλησε εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργατοϋπαλλήλων της Αττικής.

Το χρονικό

Τα χαράματα της Παρασκευής έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι πρώτοι διαδηλωτές από την Κρήτη. Την ίδια ώρα περίπου, 20 τρακτέρ ξεκινούσαν από το μπλόκο της Νίκαιας για να βρεθούν το απόγευμα στην κεφαλή της διαδήλωσης στην Αθήνα. Σε όλη τη διαδρομή από τις Αφίδνες μέχρι την Ομόνοια, απ' όπου περνούσαν, τα τρακτέρ προκαλούσαν χειροκροτήματα, επευφημίες και εκδηλώσεις ενθουσιασμού, με αποκορύφωμα την είσοδό τους με κορναρίσματα και αναμμένα φώτα το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος.

Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός έδειξαν από νωρίς τα δόντια τους. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες από τα μπλόκα μετακινήθηκαν χωρίς τρακτέρ προς την Αθήνα, με εξαίρεση τη συμβολική συμμετοχή των τρακτέρ από τη Νίκαια, η αστυνομία εξάντλησε όλη την αυστηρότητα σε μερικά αγροτικά οχήματα και βρήκε πάτημα για καταστολή, αλλά και για να βάλει εμπόδια στη μετακίνηση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

Διαδηλωτές και τρακτέρ γίνονται ένα, καθώς η πορεία ξεκινάει από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα
Διαδηλωτές και τρακτέρ γίνονται ένα, καθώς η πορεία ξεκινάει από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα
Παρ' όλα αυτά και παρά τη βροχή στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν πραγματικά μεγάλο. Αποτύπωσε τις διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς να κλιμακώσει τον αγώνα επιβίωσης που δίνει, ανέδειξε τη δύναμη της κοινής πάλης και της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σκόρπισε ενθουσιασμό στους αγρότες, που θα τον μεταφέρουν πίσω στα χωριά τους και στα μπλόκα.


Τα φώτα των τρακτέρ ξεχωρίζουν ανάμεσα στον κόσμο
Τα φώτα των τρακτέρ ξεχωρίζουν ανάμεσα στον κόσμο

Η μαζική διαδήλωση, την ώρα που στο βήμα βρίσκεται ο Ρίζος Μαρούδας
Η μαζική διαδήλωση, την ώρα που στο βήμα βρίσκεται ο Ρίζος Μαρούδας

Στιγμιότυπο από το Σύνταγμα

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από το Σύνταγμα

Χορός πάνω στο οδόστρωμα της Αμαλίας
Χορός πάνω στο οδόστρωμα της Αμαλίας

Ενα ζεστό πιάτο φαΐ υπήρχε για όλους

Eurokinissi

Ενα ζεστό πιάτο φαΐ υπήρχε για όλους

Διανυκτέρευση στο Σύνταγμα

Eurokinissi

Διανυκτέρευση στο ΣύνταγμαΔιαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org