Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμπτώσεις

Μια ακόμη αντιδραστική - αντιλαϊκή έκθεση για την «τρομοκρατία» συζήτησε και ψήφισε τις προάλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας τα προσχήματα και τα εργαλεία που αξιοποιεί το αστικό κράτος για να κλιμακώσει την περιστολή κοινωνικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μάλιστα, γύρω απ' αυτή την έκθεση σημειώνονται μια σειρά από ...συμπτώσεις, που κάνουν ακόμα πιο αποκαλυπτικό το ρόλο της. Για παράδειγμα, την ίδια μέρα που έμπαινε για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγα μέτρα πιο πέρα εκδηλωνόταν η ένοπλη επίθεση, που ενεργοποίησε απευθείας τα «αντιτρομοκρατικά» αντανακλαστικά της γαλλικής κυβέρνησης. Ποια ήταν αυτά; Καταρχάς, υπουργοί της κυβέρνησης βγήκαν δημόσια να καλέσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεων από συνδικάτα και μαθητές οι οποίες προγραμματίζονται για σήμερα Παρασκευή, αλλά και των συγκεντρώσεων που είναι προγραμματισμένες για αύριο. Ζητούσαν μάλιστα από το λαό «να σεβαστεί τη δύσκολη θέση» στην οποία βρίσκεται η Γαλλία και «όλοι μαζί» να συσπειρωθούν με την κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσουν. Παρέπεμπαν επίσης σε παλιότερες επιθέσεις, που οδήγησαν στην επιβολή κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» στη Γαλλία, η οποία παρατεινόταν διαρκώς και τελικά πολλές από τις διατάξεις της ενσωματώθηκαν στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της χώρας. Με κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» απειλούσε η κυβέρνηση και στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων, την ώρα που μερικές δεκάδες χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής «περιποιούνταν» τους διαδηλωτές, ακόμα και μαθητές. Μετά απ' αυτά, δεν είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών» νόμων για να διαπιστώσει την πραγματική τους στόχευση. Ούτε είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς προς όφελος ποιου λειτουργούν τελικά τέτοιες «τρομοκρατικές» επιθέσεις.

Ανακύκλωση

Ως «αλλαγή πορείας» και «νέα εποχή για το ασφαλιστικό σύστημα» παρουσίασε η υπουργός Εργασίας τη μη εφαρμογή μιας επιπλέον περικοπής στις συντάξεις, που ψήφισε η ίδια το 2017, αλλά και το «κοινωνικό μέρισμα», που προσπαθεί να το πλασάρει ως «13η σύνταξη» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Βέβαια, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι γνωρίζουν στο πετσί τους πως ούτε «αλλαγή πορείας» έχουμε, ούτε «νέα εποχή», αφού η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ όλες τις προηγούμενες περικοπές, μαζί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που αποτελεί λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα και καταδικάζει τις νέες γενιές σε συντάξεις πτωχοκομείου. Οσο για το «κοινωνικό μέρισμα», το εφάπαξ αυτό επίδομα δεν μπορεί να κρύψει τον Καιάδα μέσα στον οποίο έχουν ρίξει τη μεγάλη μάζα των συνταξιούχων οι μόνιμες περικοπές, που έχουν οδηγήσει σε συντάξεις των 500 και 600 ευρώ. Αλλωστε, απ' αυτούς τους συνταξιούχους, που καυχιέται ότι τάχα ενισχύει, η κυβέρνηση στέρησε με νόμο το ΕΚΑΣ, αφαιρώντας από τις τσέπες τους συνολικά 2,4 δισ. την τετραετία 2016 - 2019, ενώ το 2020 θα διακοπεί οριστικά η καταβολή του. Και μιλάμε για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους που το λάμβαναν, δίνοντας μια ανάσα και στις οικογένειές τους, κυρίως σε νοικοκυριά με άνεργα παιδιά, εγγόνια που σπούδαζαν και πάει λέγοντας. Αυτή την περικοπή του ΕΚΑΣ, όπως και τις άλλες περικοπές που συνέβαλαν στα ματωμένα πλεονάσματα, «ανακυκλώνει» σήμερα η κυβέρνηση και τις εμφανίζει ως «παροχές», κοροϊδεύοντας κατάμουτρα συνταξιούχους και εργαζόμενους και ζητώντας προκλητικά να της πουν κι ευχαριστώ...

Σφάζονται

Ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσε ο προχτεσινός σκυλοκαβγάς Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή, με το αναγκαίο «φούσκωμα» για τους δύο τάχα «κόσμους» που συγκρούονται και τις «αγεφύρωτες διαφορές», στη Βουλή ξεκινούσε η συζήτηση για έναν ακόμα ταξικό υπέρ του κεφαλαίου κρατικό προϋπολογισμό. Εκεί λοιπόν ξεδιπλώθηκε, για μια ακόμα φορά, σε όλο του το μεγαλείο, το «χάος» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με χαρακτηριστικό στιγμιότυπο εκείνο όπου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βέττας, επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας πως κυβερνούσε 40 χρόνια, αλλά δεν κατάφερε τα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης στην προστασία και ενίσχυση της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Ως παράδειγμα έφερε τις νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τη μείωση του φόρου επί των κερδών κατά 4 μονάδες, το «ζεστό χρήμα» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά. Θιγμένος από την κριτική της κυβέρνησης, ο Χ. Σταϊκούρας, που πήρε αμέσως μετά το λόγο, υπερασπίστηκε το - πλούσιο σε διευκολύνσεις και παροχές για το κεφάλαιο - παρελθόν των κυβερνήσεων της ΝΔ και επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τάχα αλλεργία στις επενδύσεις, ενώ υποσχέθηκε «πανστρατιά επενδύσεων» όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, με ακόμα πιο σαρωτικά μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι δηλαδή φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ «σφάζονται». Στην ποδιά του κεφαλαίου, πάντα...

Καθρέπτης

Ο τρόπος που ορισμένα Μέσα συνεχίζουν να προβάλλουν τον αποτρόπαιο φόνο της νεαρής φοιτήτριας στη Ρόδο είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος. Σε τι ακριβώς ωφελούν την «ενημέρωση της κοινής γνώμης» όλες αυτές οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις καταθέσεις των κατηγορούμενων και των λιμενικών; 'Η οι φωτογραφίες που σκυλεύουν το σώμα της νεκρής φοιτήτριας; Σε τι βοηθάνε τη διαλεύκανση της υπόθεσης οι καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις διαφόρων, σχετικών και άσχετων, που τοποθετούνται επί παντός επιστητού, από τη «βία κατά των γυναικών» μέχρι τα δακτυλικά αποτυπώματα στα πειστήρια του εγκλήματος; Πώς ακριβώς συμβάλλουν στην «καταδίκη» τάχα της αυτοδικίας η υπερπροβολή της επίθεσης που δέχτηκε ένας από τους κατηγορούμενους στις φυλακές Αυλώνα από συγκρατούμενούς του και οι συνεντεύξεις που οι ίδιοι έδιναν στη συνέχεια στα κανάλια, για να δικαιολογήσουν την πράξη τους; Ο θάνατος της φοιτήτριας στη Ρόδο ανοίγει πολλά και σοβαρά ζητήματα, που αν τα «ξύσει» κανείς θα αποκαλύψει τη σαπίλα ενός ολόκληρου συστήματος, η οποία δεν αθωώνει, αντίθετα μεγεθύνει τις ευθύνες και για το συγκεκριμένο έγκλημα. Καθρέπτης της ίδια σαπίλας είναι όμως και ο τρόπος με τον οποία προβάλλεται το έγκλημα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, στο όνομα μάλιστα της «αντικειμενικότητας» και του «αυξημένου ενδιαφέροντος» του κόσμου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, αρχιστράτηγος του αμερικανικού επαναστατικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 - 1783) και πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789 - 1797).

1825 Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των Δεκεμβριστών, η οποία γρήγορα καταστέλλεται από τον Τσάρο. Η εξέγερση των Δεκεμβριστών κατέχει σημαντική θέση στην Ιστορία του επαναστατικού κινήματος της Ρωσίας. Συνδεόταν με την ωρίμανση των προϋποθέσεων της αστικής επανάστασης στη Ρωσία. Ηταν η πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό τη συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Ο Λένιν τοποθετεί τους Δεκεμβριστές στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος.

1883 Γεννιέται ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

1895 Γεννιέται ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ.

1918 Οι γυναίκες της Βρετανίας ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

1911 Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν κατακτά το Νότιο Πόλο.

1911 Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

1930 Κατά τις αναπληρωματικές δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν για πρώτη φορά (σε χωριστό εκλογικό τμήμα) οι γυναίκες.

1944 Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το εργοστάσιο Πουλοπούλου, ενώ περισφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις βρετανικές δυνάμεις στο Γηροκομείο, την έπαυλη Θων και την περιοχή μέχρι τη Σχολή Χωροφυλακής και τον Ερυθρό Σταυρό. Στο μέτωπο του Μακρυγιάννη ο ΕΛΑΣ περνά σε αμυντικές θέσεις. Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί από θάλασσα και αέρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ με προκήρυξή της προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» τονίζει: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γιατί σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου... Εξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα... Γεμίστε την Αθήνα και τον Πειραιά από οδοφράγματα. Εμπρός για τον αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο».

1955 Το ΑΚΕΛ τίθεται εκτός νόμου από τους Βρετανούς.

1967 Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομονώνουν σε δοκιμαστικό σωλήνα το πυρηνικό DNA ενός ιού.

1978 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας του απαρτχάιντ.

1987 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης.

1995 Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Κροατίας συνυπογράφουν στο Παρίσι τη συνθήκη ειρήνης που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ, δίνοντας τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία (1992 - 1995).

2000 Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org