Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Γιορτές για τα παιδιά

Από τη γιορτή που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω
Από τη γιορτή που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω
Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται από σωματεία και μαζικούς φορείς οι εξής γιορτές για τα παιδιά:

-- Από τον Σύλλογο της ΟΓΕ στην Καλλιθέα και τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών, την Παρασκευή 16/12, από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων (Αριστείδου 183 και Φιλαρέτου). Η εκδήλωση περιλαμβάνει παραδοσιακά δρώμενα, κάλαντα, παραμύθι, μουσική και χορό.

-- Από το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 18/12, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110). Η εκδήλωση περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι και έκθεση παιδικού βιβλίου.

-- Από την Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας την Κυριακή 18/12, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Η εκδήλωση εστιάζει στην αλληλεγγύη, περιλαμβάνει ζαχαροπλαστική με χριστουγεννιάτικα γλυκά, χειροτεχνίες, κατασκευή εορταστικών καρτών για τα προσφυγόπουλα, μουσική και χορό, έκθεση βιβλίου.

-- Από την Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου (μέλος της ΟΓΕ) την Κυριακή 18/12, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ανάγνωση του παιδικού βιβλίου «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους», παιχνίδι και παράσταση Καραγκιόζη.

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων «Η Ενότητα», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου και την Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, την Κυριακή 18/12, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠΑΚΥ του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν στολίδια, θα ζωγραφίσουν, θα παίξουν και θα στολίσουν το δέντρο της Ειρήνης και Αλληλεγγύης όλων των λαών. Στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

ΛΑΡΙΣΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πέτυχαν με την απεργία τους την ανάκληση των μειώσεων μισθών

Την ανάκληση των μειώσεων μισθών που είχε επιβάλλει στις νέες συμβάσεις η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, πέτυχαν με τον απεργιακό αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων της Λάρισας.

Η υλοποίηση της απόφασης για μειώσεις μισθών, η οποία ανακλήθηκε τελικά χτες, θα επέφερε μείωση 30 έως 80 ευρώ το μήνα, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 300 με 400 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση οι απώλειες θα ήταν μεταξύ 300 και 800 ευρώ.

Με απόφαση του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Λάρισας, οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προχώρησαν σε 48ωρη απεργία την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Κυριακή, δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

«Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν γίνονται» υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο κι αναφερόμενο στις δηλώσεις του δημάρχου Λάρισας, Απ. Καλογιάννη, ότι τάχα ήταν στις προθέσεις της δημοτικής αρχής να μην κάνει τις μειώσεις μισθών και η υπαναχώρησή της δεν ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, σημειώνει πως «εντάσσονται στη λογική των παρεμβάσεων που κάνει η δημοτική αρχή για να χτυπήσει τους αγώνες των εργαζομένων και την οργάνωσή τους στο σωματείο».

Επίσης, το σωματείο ζητάει από τη δημοτική αρχή να σταματήσει το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, καθώς και να επιστραφούν οι μειώσεις μισθών που είχαν επιβληθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Απολύσεις εργαζομένων στο ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, απολύονται 72 συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί το Δεκέμβρη του 2014 και με νόμο της κυβέρνησης, μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους. Οι απολύσεις ξεκίνησαν στις 10/12 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε κατά παραγγελία νομική γνωμοδότηση, που αναφέρει ότι οι συμβάσεις εργαζομένων δεν μπορούν να παραταθούν βάσει του ΠΔ 164/2004 («Παυλόπουλου») πάνω από 24 μήνες. Ομως, το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 16 του ν. 4429/2016, που δίνει παράταση συμβάσεων και για το 2017 στους συμβασιούχους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων και των φορέων τους, αναφέρει: «Παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31/12/2017 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Η απόφαση της ΕΕ του ΦοΔΣΑ ήταν ομόφωνη. Την ψήφισε και ο αντιπρόεδρος του φορέα, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης.

Γεγονός που αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες για ανάλογες εξελίξεις και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου πάνω από 400 συμβασιούχοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες δουλειάς από τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και σε άλλους δήμους, με δεδομένη την τοποθέτηση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ ενάντια στις παρατάσεις των συμβάσεων.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η διοίκηση του ΦοΔΣΑ λειτουργεί ως «λαγός» για την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στο Σύλλογο Εργαζομένων στο ΦοΔΣΑ (απόλυτη πλειοψηφία έχει η «Συνδικαλιστική Ανατροπή», πρώην ΠΑΣΚΕ) που δεν κάνει τίποτα ενάντια στις απολύσεις.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στους δήμους σε επιφυλακή, ειδικά τους συμβασιούχους, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της διοίκησης του ΦοΔΣΑ και της πλειοψηφίας των δημάρχων. Καλεί σε αγώνα για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στην τελική ευθεία για την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα

Το Σάββατο 17/12 πραγματοποιείται η νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από την κινητοποίηση της ΟΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη
Από την κινητοποίηση της ΟΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη
Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγροτικών κινητοποιήσεων θα συζητηθούν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιείται το Σάββατο 17/12, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας.

Στο στόχαστρο του νέου πανελλαδικού αγροτικού ξεσηκωμού βρίσκονται τα μέτρα εξόντωσης των μικρομεσαίων αγροτών που πάρθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020. Οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν για την επιβίωσή τους, αφού με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που αγοράζουν «κοψοχρονιά» τα προϊόντα τους - πολλοί σε «ανοιχτές τιμές», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πότε και πόσο θα πληρωθούν - και τους πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, τους τραπεζίτες και το κράτος που τους φορτώνουν με χρέη και φόρους, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική που τους αφανίζει.

Ολοι αυτοί μαζί, καθώς και τα επιτελεία του συστήματος, κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα και τις κινητοποιήσεις, να παρασύρουν τους αγρότες σ' ένα «διάλογο» που δεν θα αφορά στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά στο πόσα θα χάσουν ακόμα.

Στο πλευρό της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς καλούνται να βρεθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς ο αγώνας συνδέεται άμεσα και με την ανάγκη για επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση όλου του λαού.

Και όπως αποδείχτηκε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το ταξικό εργατικό κίνημα, το αγωνιστικό κίνημα των ΕΒΕ, της σπουδάζουσας νεολαίας, των γυναικών, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα, μπορεί ν' αντιμετωπίσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που προωθούν οι κυβερνήσεις, τις προβοκάτσιες από δυνάμεις όπως η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλοι, συνολικά τα εμπόδια που θέτει ο κοινός αντίπαλος.

Συνεχίζονται οι κατά τόπους κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης το ερχόμενο Σάββατο, συνεχίζονται οι κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έκαναν τη Δευτέρα μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι αγρότες διεκδίκησαν να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που προκάλεσε ο δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια και να αποζημιωθούν στο 100% για αυτές. Κατήγγειλαν ότι για το πρόβλημα ευθύνεται η ανεπιτυχής και ελλιπής δακοκτονία και απαίτησαν η καταπολέμηση του δάκου να είναι ευθύνη του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου, με στελέχωση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.

Τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών στήριξαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι κατήγγειλαν την προσπάθεια του περιφερειάρχη, Π. Τατούλη, να αθωώσει την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους και να ρίξει τις ευθύνες στους ίδιους τους παραγωγούς. Ο ίδιος αρνήθηκε να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας και να διατεθούν 2 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των πληγέντων, όπως πρότεινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Γόντικας.

Αύριο Πέμπτη, ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Γυψοχωρίου Πέλλας προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 10.30 π.μ., στον ΕΛΓΑ της Βέροιας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται την ίδια μέρα και στη Δυτική Μακεδονία (ΕΛΓΑ Κοζάνης).

Στη Θεσσαλία, τέλος, την Παρασκευή 16/2, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο της Αγιάς στη Λάρισα, στις 11 π.μ., μετά από απόφαση σε σύσκεψη που οργάνωσαν την προηγούμενη βδομάδα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org