Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Σε συμμετοχή στη σημερινή παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (την έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ), από τις 10 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 10 π.μ., καλεί η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σχολιάζει τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2017, τονίζοντας ότι «και στον κλάδο της Υγείας - Πρόνοιας αποτυπώνεται η βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (...) Συντηρείται, εδραιώνεται και χειροτερεύει η άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι υγειονομικοί και ο λαός στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει το άσπρο - μαύρο όσον αφορά στις προσλήψεις, η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις 4.000 προσλήψεις προσωπικού που εφόσον έρθουν, θα δουλέψουν μόνο για 12 μήνες, έχουν να κάνουν με τη μαζική είσοδο φτηνού ευέλικτου προσωρινού προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κόντρα στην ανάγκη για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Εχουν να κάνουν με το ότι το κράτος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα καλύψει τη μισθοδοσία τους ο ΟΑΕΔ. Ξέρουμε καλά κάτω από τι δύσκολους όρους θα προσπαθήσει το υπάρχον τσακισμένο προσωπικό να βοηθήσει στην προσαρμογή των συναδέλφων μας, που μέχρι να προσαρμοστούν, θα δουν την πόρτα της εξόδου!».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς να διεκδικήσουν: Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Σύγχρονα δικαιώματα. Επαναλειτουργία, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, των δημόσιων μονάδων που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας κ.ά.

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37) στη 1 μ.μ. και συνέντευξη Τύπου πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καθώς στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, απειλούνται ασφαλιστικές κρατήσεις δεκαετιών για τους παλαιότερους γιατρούς και τριπλασιάζονται οι κρατήσεις για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Παράλληλα, μπαίνει ασφυκτικό χρονικό όριο για να αποδεχτούν ρυθμίσεις όπως το να επιλέξουν μέχρι τις 31/12/2016 τη συνέχιση ή μη της ασφάλισής τους στο Δημόσιο και το ΤΣΑΥ, χωρίς να δίνονται καν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Σήμερα η συγκέντρωση στον Πειραιά. Την Παρασκευή στο Χαϊδάρι

Οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την Υγεία
Οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την Υγεία
Πλούσια αγωνιστική δράση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στο χώρο της Υγείας αναπτύσσουν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και μαζικοί φορείς, παλεύοντας ενάντια στην εμπορευματοποίησή της και διεκδικώντας μεταξύ άλλων αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αττική, μετά την προχτεσινή πετυχημένη κινητοποίηση 28 σωματείων και φορέων από τις ανατολικές συνοικίες στα νοσοκομεία Λαϊκό και Παίδων «Αγία Σοφία», τη σκυτάλη τις επόμενες μέρες παίρνουν οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, ενώ κινητοποίηση πραγματοποιούν και φορείς της νότιας Εύβοιας για το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Σήμερα η συγκέντρωση στον Πειραιά

Οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας καλούν σε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.

Οι Λαϊκές Επιτροπές που καλούν στη συγκέντρωση πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήσεις τόσο στα νοσοκομεία, όσο και σε λαϊκές γειτονιές, αναδεικνύοντας τις αιτίες της κατάστασης που βιώνει και ο λαός του Πειραιά, με τις ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες δημόσιες δομές Υγείας.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους, «στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) υπολειτουργούν γιατί λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, προσωπικό και υλικά. Εργαστήρια και τμήματα είναι κλειστά. Στο Κρατικό Νίκαιας, στο Μεταξά και το Τζάνειο υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Στους εργαζόμενους χρωστάνε ρεπό, καθυστερούν οι πληρωμές εφημεριών και υπερωριών, έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας, ετοιμάζουν την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας (...) Εκλεισαν κλινικές και τμήματα (Παιδοχειρουργική στο Τζάνειο, Χημειοθεραπευτικά - Ακτινοθεραπευτικά τμήματα και Χειρουργικές κλινικές στο Μεταξά, κινδυνεύει με κλείσιμο η ενδοκρινολογική στο Κρατικό)».

Οι Λαϊκές Επιτροπές τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με αυτήν την άθλια κατάσταση και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.

Στο Χαϊδάρι κορυφώνονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Δυτική Αθήνα

Οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση την Παρασκευή 13/12 στις 6.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι (πλατεία Δημαρχείου). Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας πολύμορφης δράσης που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, με βάση το πρόγραμμα που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της Υγείας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 φορέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προηγήθηκαν κινητοποιήσεις στο Λοιμωδών, καθώς και στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.

Η Ομάδα Γυναικών Πετρούπολης ανακοινώνει ότι από την Πετρούπολη θα φύγει λεωφορείο για το Χαϊδάρι στις 17.40 από την πλατεία Ηρώ.

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση ανακοίνωσε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

Συγκέντρωση σωματείων και φορέων για το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου

Κινητοποίηση, με αίτημα να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, πραγματοποιούν σωματεία και φορείς της νότιας Εύβοιας, καλώντας σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο το Σάββατο 17/12, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Αλιβέρι.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης που αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Σωματείων (Κλαδικό Μετάλλου Εύβοιας, Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας, Συνταξιούχων Νότιας Εύβοιας, Νοσοκομείου Κύμης, ΟΓΕ Αλιβερίου), στην οποία ανταποκρίθηκαν 30 σωματεία - σύλλογοι - φορείς.

Χαρακτηριστικά, αυτήν τη στιγμή, το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου λειτουργεί με 3 γιατρούς γενικής ιατρικής, καθώς από τους 11 που είναι στη δύναμή του, μία γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης, 5 σε περιφερειακά ιατρεία, ενώ 2 αποσπάστηκαν όλο το μήνα Νοέμβρη στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, το οποίο αντιμετωπίζει αντίστοιχα τραγικά προβλήματα υποστελέχωσης, έλλειψης αναλώσιμων υλικών και χρηματοδότησης. Παράλληλα, υπάρχει μόλις ένας τραυματιοφορέας για να καλύψει και νυχτερινές βάρδιες, δύο οδηγοί οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, μία καθαρίστρια που απασχολείται για 4 ώρες τις καθημερινές και ένας φύλακας. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ο πολυδιαφημιζόμενος υποσταθμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος λειτουργεί με έναν ανειδίκευτο οδηγό, ενώ το ρόλο του διασώστη καλείται να τον επιτελέσει ένας γιατρός...

Από το ΚΥ Αλιβερίου, τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν φύγει 10 γιατροί και 18 εργαζόμενοι, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη. Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για γενικές εξετάσεις αίματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ περιστασιακά παρουσιάζονται προβλήματα τροφοδοσίας αναλώσιμων υλικών (γάντια, ακτινολογικά φιλμ κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φορέων έγινε γόνιμος διάλογος για τις αιτίες του προβλήματος και την προδιαγεγραμμένη κατάληξη - κλείσιμο του Κέντρου Υγείας, αν δεν παρέμβει αγωνιστικά ο λαός της περιοχής, διεκδικώντας πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού κ.ά.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ΚΚΕ έφερε το θέμα του ΚΥ Αλιβερίου στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στον υπουργό Υγείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Εμπιστεύτηκαν μαζικά την «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Την απόφαση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Πρέβεζας να κρατήσουν το σωματείο τους ζωντανό και την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις αποτυπώνει το αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ήταν το μόνο ψηφοδέλτιο που κατέβηκε στις εκλογές, παίρνοντας 105 ψήφους και τις 7 έδρες του ΔΣ. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» είχε πάρει 26 ψήφους και 1 έδρα, ενώ η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων» (ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και πρόεδρος του σωματείου μέχρι τις τωρινές εκλογές στηριζόταν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 103 ψήφους και 6 έδρες.

Υπογραμμίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί και συνολικά ο λαός από την κυβερνητική πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι μόνοι που κρατήσανε ζωντανό το σωματείο και ψηλά τη σημαία του αγώνα ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εμπιστευόμενοι μαζικά το ταξικό ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ», υπογραμμίζοντας ότι «η επόμενη μέρα βρίσκει το νοσοκομείο με σωματείο που γνωρίζει και στοχεύει τον πραγματικό εχθρό».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org