Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εφιαλτικές εικόνες στα διαλυμένα συστήματα Υγείας

Μέχρι την Παρασκευή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 53 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,3 εκατ. Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με πάνω από 153.000 νέα κρούσματα να αναφέρονται μόνο την Παρασκευή, ενώ συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τις 248.000.

Ενδεικτικά, στο Τέξας ασθενείς αποκλείονται πλέον από τα νοσοκομεία και θα χρησιμοποιηθεί ένα στρατιωτικό ιατρικό κέντρο για ασθενείς εκτός Covid-19, ενώ έχουν δημιουργηθεί και επιπλέον νεκροτομεία. Στη Βόρεια Ντακότα το θετικό στην Covid-19 ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα εξακολουθήσει να εργάζεται στις μονάδες κορονοϊού, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη Βραζιλία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη πάνω από 33.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (σχεδόν 5,8 εκατ. συνολικά) και 908 θάνατοι σε ένα 24ωρο (πάνω από 164.000 συνολικά).

Στη Γαλλία, παρά τις δύο βδομάδες lockdown, 1 στους 4 θανάτους αυτήν τη στιγμή αποδίδεται στον κορονοϊό, και κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος εισάγεται σε νοσοκομείο με Covid-19. Ωστόσο η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και άλλα προληπτικά μέτρα, όπως διεκδικούν οι υγειονομικοί. Σχεδόν 43.000 είναι πλέον οι θάνατοι στη Γαλλία, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τα 1,9 εκατ. και ξεπέρασε τη Ρωσία στην τέταρτη θέση. Η Ρωσία κατέγραψε ξανά την Παρασκευή ρεκόρ νέων κρουσμάτων - 22.000 σε ένα 24ωρο - ενώ άλλοι 411 ασθενείς κατέληξαν (32.443 συνολικά).

Στην Ιταλία ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες πάνω από 600 νεκροί σε ένα 24ωρο, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν: Στις ιταλικές ΜΕΘ νοσηλεύονται, συνολικά, πάνω από 3.170 ασθενείς και σχεδόν 30.000 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. «Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού» καταγγέλλουν οι υγεινομικοί.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στη Νάπολη, ασθενής με κορονοϊό πέθανε στην τουαλέτα των έκτακτων περιστατικών του Νοσοκομείου Καρνταρέλι. Το πτώμα του βρέθηκε από άλλους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ράντζα, περιμένοντας να αδειάσουν κρεβάτια στους θαλάμους.

Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Χωρίς ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας έγινε τελικά η ενημέρωση για την πανδημία την Παρασκευή, παρά τις διαρροές που υπήρχαν από το πρωί της ίδιας μέρας για το κλείσιμο και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Λοιμωξιολόγοι είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει να κλείσουν και τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που μετρούν ήδη μια βδομάδα κλειστά με την έναρξη του γενικού lockdown, με την αιτιολογία ότι αυτό πρέπει να γίνει για να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ενηλίκων και όχι επειδή υπάρχει διασπορά μέσα στα ίδια τα σχολεία. Κάτι όμως που δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς, εφόσον τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο δεν προβλέπουν τη διενέργεια μαζικών τεστ στα σχολεία, ακόμα κι εκεί που εντοπίζονται κρούσματα και τα παιδιά και οι έφηβοι είναι στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Συζήτηση έγινε για το αν θα ήταν πρόσφορο να κλείσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μόνο στη Θεσσαλονίκη και ίσως σε κάποιες άλλες περιοχές που εμφανίζονται περισσότερο επιβαρυμένες από την πανδημία, ωστόσο εκφράστηκαν και απόψεις για γενικευμένο κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες μέρες «σχέδιο» για ενδεχόμενο κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 220 μαθήματα της «εκπαιδευτικής τηλεόρασης» που έχουν δημιουργηθεί και θα προβάλλονται από την ΕΡΤ, αλλά και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (με τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αγκομαχούν), σε μεσημεριανές και απογευματινές ώρες όμως, προκειμένου προφανώς να μην «μπουκώσει» για άλλη μια φορά το σύστημα.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, που από τη μία επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και ότι είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, και από την άλλη τα κλείνει μέσα σε μια μέρα, συνεχίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις για το αν θα λειτουργήσουν τελικά και πώς τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα που μας έρχεται, αποφασίστηκε να γίνουν το Σάββατο 14 Νοέμβρη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεωρεί «κόστος», και μάλιστα αχρείαστο, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Ούτε κουβέντα από τον υφυπουργό Υγείας στο ερώτημα του «Ριζοσπάστη» για τις αναγκαίες κατεπείγουσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Eurokinissi

Ως «κόστος» και μάλιστα αχρείαστο, σε μια συγκυρία που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αναγκαία και πραγματική επίταξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας! Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας.

Τα παραπάνω συνοψίζουν την απάντηση του υπουργείου Υγείας στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Η ερώτηση που έθεσε η εφημερίδα προς τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ήταν η εξής:

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπως και αλλού, τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ΜΕΘ είναι φρακαρισμένες, μειώνετε 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αναστέλλονται τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εκατοντάδες υγειονομικοί νοσούν. Γιατί δεν προσλαμβάνετε χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό με κατεπείγουσες διαδικασίες; Γιατί δεν προχωράτε άμεσα σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αλλά πριμοδοτείτε τους κλινικάρχες, οι οποίοι και θα επιλέγουν ποιους θα νοσηλεύουν και θα χρυσοπληρώνονται;».

Ο υφυπουργός Υγείας έκανε... πως «δεν άκουσε» το ερώτημα για την ανάγκη για κατεπείγουσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπως δεν είπε κουβέντα και για τις μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, για την επικίνδυνη μετατροπή κρεβατιών σε ΜΕΘ χωρίς τη στελέχωση με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, για τις μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο - τμήμα - Κέντρο Υγείας στο άλλο.

Τη στιγμή που εκατοντάδες χειρουργεία έχουν ήδη ακυρωθεί και οι ευπαθείς ομάδες έχουν αφεθεί στο έλεος της «ατομικής ευθύνης», χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση και τις απαιτούμενες εξετάσεις, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι όλα βαίνουν καλώς, «όλοι οι ασθενείς εξυπηρετούνται»...

Οσο για την επίταξη, συνεχίζοντας τη συντονισμένη προσπάθεια απονοηματοδότησης της έννοιας, αναφέρθηκε ότι ...«εμπλουτίστηκε νομοθετικά», «δεν είναι δωρεάν στο κράτος, πληρώνει είτε υποδομές είτε προσωπικό. Αν το είχαμε κάνει στο πρώτο κύμα ...θα είχαμε πετάξει τα χρήματα που διαθέτουμε. Εφόσον χρειαστεί, θα γίνει»! Δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί, ακόμα και με τα δικά της δεδομένα, «πεταμένα λεφτά» την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη στιγμή μάλιστα που η Βόρεια Ελλάδα στενάζει στο «λάκκο των λεόντων», με φρακαρισμένα νοσοκομεία και πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 100%, έχοντας ήδη επιλέξει να πετάξει δεκάδες εκατομμύρια για να μπουκώσει τους κλινικάρχες.

Ωστόσο, αυτό που ζητούν οι υγειονομικοί και ο λαός είναι: Πραγματική επίταξη και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών και μπόνους, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το κράτος παίρνει υπό τον έλεγχό του τις ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας, πρώτα και κύρια τα νοσοκομεία.

«Η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών είναι πολύ θετική μέχρι στιγμής (...) Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, ναι, θα προχωρήσουμε σε επίταξη», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας. Εμείς να σημειώσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη, που φλέγεται, η «θετική ανταπόκριση» μετριέται σε ...5 ιδιώτες γιατρούς (μόνο ένας πνευμονολόγος).

Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα

Και όσο η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική «κόστους - οφέλους» και ότι «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξει», τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν την Παρασκευή επιβεβαιώνουν ότι στην καρδιά της πανδημίας:

-- Δεν καλύπτεται ούτε το 1/3 των αναγκών σε ΜΕΘ, καθώς αντί για 3.500 κρεβάτια λειτουργούν μόνο 1.143 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων το 72,5% είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν στα χαρτιά ή πολύ πιο κάτω και από τις ελάχιστες προδιαγραφές (χωρίς ειδικευμένο προσωπικό στην εντατικολογία, αυξάνοντας τα ποσοστά θνητότητας).

-- Στις ΜΕΘ Covid των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας η πληρότητα πλέον είναι 93% (μόνο 11 κρεβάτια κενά), στα νοσοκομεία της Αττικής είναι κατειλημμένες το 68% (μόνο 66 κρεβάτια κενά). Πανελλαδικά το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται στο 73% (μόνο 142 κενά κρεβάτια ΜΕΘ Covid για όλη τη χώρα).

-- Η πληρότητα στις ΜΕΘ non-Covid είναι 72% (μόνο 171 κενά κρεβάτια σε όλη τη χώρα για τις υπόλοιπες σοβαρές ασθένειες).

-- Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 5.271, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι ήδη κατειλημμένες (2.841), επιβεβαιώνοντας την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα 10.000 κρεβάτια νοσηλείας που έκλεισαν την τελευταία 10ετία στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

38 νεκροί και 336 διασωληνωμένοι

Μόνο την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα (ημερήσια μεταβολή +4,6%). Αλλοι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε σύνολο 997 θανόντων (250 μόνο την τελευταία βδομάδα). Ο μέσος όρος θανάτων διαμορφώνεται στους 39 τη μέρα. 336 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69.675 και πλέον μόνο το 32,9% έχει σαφή πηγή έκθεσης.

Στην Αττική παρατηρείται ήπια αύξηση των κρουσμάτων, κατά 20% στον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης σε Φωκίδα, Μεσσηνία, Λέσβο και Κρήτη.

Από τα 3.038 κρούσματα, 725 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη (11 μέρες μετά το lockdown), 697 στην Αττική, 197 στη Λάρισα, 148 στην Πέλλα, 103 στη Μαγνησία.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 13/11 έχουν τεθεί σε ισχύ τα εξής:

  • Περιορισμός μετακινήσεων από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. - εξαιρούνται μόνο λόγοι εργασίας, υγείας και κατοικίδιου ζώου - με αποστολή μηνύματος στο 13033, ενώ για την εργασία απαιτείται και βεβαίωση εργοδότη.
  • Ατομική άθληση σε συνθέσεις μέχρι και 3 άτομα, μόνο σε εξωτερικούς χώρους κοντά στην οικία τους.
  • Κάθε οργανισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεώνεται να διαθέτει έκθεση που να τεκμηριώνει το προσωπικό σε τηλεργασία.

Την πολιτική που χρεοκόπησε και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού υπερασπίστηκε προκλητικά ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών «για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε στη γνωστή προσπάθεια να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης πίσω από την ατομική ευθύνη, «ομολόγησε» πως το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, όσο και συνολικά η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με τα «πρωτόκολλα» του κεφαλαίου και των κερδών του και απογείωσε την πρόκληση, αξιώνοντας να μπουν στο «γύψο» οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επιδιδόμενος και σε μια απέλπιδα προσπάθεια συκοφάντησης της αντιιμπεριαλιστικής πορείας του Πολυτεχνείου.

Τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών κομμάτων, για τη σημερινή κατάσταση επιβεβαίωσε και η τοποθέτηση του αρχηγού του, ο οποίος πίσω από διάφορες «κορόνες» περί κυβερνητικής «ανικανότητας» έσπευσε να απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη συναίνεση και να θέσει όρους ώστε «να βάλει πλάτη» στην πολιτική που από κοινού υπηρετούν, που πάνω από τις ανάγκες του λαού βάζει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, απαιτώντας η κυβέρνηση να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ τοποθετείται από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των σύγχρονων αναγκών τους, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Γι' αυτό οι θέσεις και οι προτάσεις του, που δεν συμπιέζονται στις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών, των κερδών των λίγων, είναι χρήσιμες, αναγκαίες και ουσιαστικές, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο.

Ενώ ξεκαθάρισε πως το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, πως ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν θα περάσει.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την πρωτολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χωρίς άλλη καθυστέρηση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέτρα προστασίας

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη για την πανδημία

Ολοι καταλαβαίνουμε πως βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε έκτακτες, κρίσιμες στιγμές με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει ακόμα πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κρίσιμες, γιατί το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παντελή κατάρρευση. Κρίσιμες, γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και χιλιάδες επαγγελματίες λίγο πριν από την καταστροφή. Κρίσιμες, γιατί πλέον δεν στεκόμαστε στα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, αλλά στους δεκάδες νεκρούς!

Σας είχαμε προειδοποιήσει και πριν από δύο μήνες, απ' αυτό εδώ το βήμα, όταν πάλι συζητούσαμε για την πανδημία, τότε που τα κρούσματα ήταν ακόμα τριψήφια.

Σας το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Οι έκτακτες συνθήκες, απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα που η κυβέρνησή σας έπρεπε να είχε πάρει, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας.

Μπορούσατε, αλλά δεν το κάνατε. Οχι τόσο από ανικανότητα, όπως σας καταμαρτυρά ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Αλλά από καθαρή, συνειδητή επιλογή!

Η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την επιστημονική γνώση των ειδικών για τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές.

Εννιά μήνες πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη για να κρύψετε τις δικές σας εγκληματικές ευθύνες

Μπορούσατε να θωρακίσετε το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως από την πρώτη στιγμή σας έλεγαν οι γιατροί, οι υγειονομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από εσάς και από πρώτο χέρι τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων, την ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αντί γι' αυτό, εσείς βαφτίσατε «θωράκιση» τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού, που αντί να αυξάνεται - και κυρίως το μόνιμο προσωπικό - σε πολλές περιπτώσεις μειώνεται.


Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργατικών σωματείων, τα οποία προειδοποιούσαν ότι οι χώροι δουλειάς θα εξελιχθούν σε μαζικές εστίες υπερμετάδοσης, όπως και έγινε με την κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, την πτηνοτροφική μονάδα στα Γιάννενα, στη Βοιωτία και αλλού.

Δεν το κάνετε, γιατί την προστασία την θεωρείτε «κόστος» και το κόστος προστασίας απειλεί τη μεγάλη καπιταλιστική κερδοφορία.

Μπορούσατε - και είχατε όλο τον χρόνο να το κάνετε - να προχωρήσετε στις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών, να βρείτε τις απαιτούμενες αίθουσες για να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη.

Αντί γι' αυτό, μέσα στην πανδημία, με νόμο αυξήσατε ως ανώτατο όριο τους 27 μαθητές ανά τάξη.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως ακόμα και επιστήμονες σας συνιστούσαν, γνωρίζοντας τι τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει ο καθημερινός συνωστισμός χιλιάδων εργαζομένων, χιλιάδων ανθρώπων στα Μέσα Μεταφοράς.

Σ' αυτό βέβαια το εύλογο αίτημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός απάντησε με κυνισμό: «Τι να κάνουμε; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», είπε. Δηλαδή, ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα μετακινείται στοιβαγμένος σαν τη σαρδέλα και θα τρέμει μην τυχόν και κολλήσει κορονοϊό στα Μέσα.


Eurokinissi

Αντί, λοιπόν, να πάρετε τα αναγκαία αυτά μέτρα, εννιά μήνες τώρα επιμένετε να πορεύεστε με σημαία αποκλειστικά και μόνο την ατομική ευθύνη!

Λες και για το «πάρτι» που κάνει ο κορονοϊός στα γηροκομεία, φταίνε οι ζωηροί ηλικιωμένοι που ξεφαντώνουν και όχι η έλλειψη μέτρων και ο έλεγχος εφαρμογής τους.

Λες και τα μαζικά κρούσματα στα συσκευαστήρια, στις κονσερβοποιίες στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν από τους εργαζόμενους - «αρνητές της μάσκας», και όχι από την έλλειψη κάθε στοιχειώδους μέτρου, με ευθύνη της κυβέρνησης και διαφόρων επιχειρηματιών.

Εννιά μήνες τώρα, κουνάτε το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία, αξιοποιείτε κάποιους λίγους ανεύθυνους - «ψεκασμένους», όπως τους λέει ο λαός, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι, για να κρύψετε τις δικές σας εγκληματικές ευθύνες.

Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία, οι κλινικές φτάνουν στα όριά τους; Για το ότι οι ΜΕΘ λιγοστεύουν, τα χειρουργεία αναβάλλονται;

Ποιος, τελικά, θα έχει την ευθύνη, όταν οι γιατροί θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι;

Η επίκληση της ατομικής ευθύνης, όχι μόνο δεν μπορεί να μας πάει πολύ μακριά, αλλά έχει και έναν ακόμη πιο ύπουλο στόχο. Να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι, ο λαός, ως δεδομένα τα όρια αντοχής του δημόσιου συστήματος Υγείας, των υποδομών και της στελέχωσής του.

Και, τελικά, να πιστέψουν ότι η κυβέρνησή σας, το κράτος σας κάνει ό,τι μπορεί, και άρα αυτό που θα καθορίσει τα πράγματα είναι κυρίως η δική του ατομική συμπεριφορά!

Σπάσατε κάθε ρεκόρ υποκρισίας επικαλούμενοι τα όρια του συστήματος Υγείας που εσείς δημιουργήσατε!

Σας ακούμε να δικαιολογείτε τα νέα περιοριστικά μέτρα με το να μην έχουμε πιέσεις στο σύστημα Υγείας, πιέσεις που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημά σας, αυτό το οποίο φτιάξατε πάλι εσείς, δηλαδή...

Επικαλεστήκατε ξανά και ξανά τα όρια του συστήματος Υγείας που εσείς δημιουργήσατε.

Γιατί, τα χρόνια που πέρασαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισαν πάνω από 10.000 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία.

Και σήμερα όλοι σας παριστάνετε τους ευαίσθητους για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σπάτε όλα τα ρεκόρ της υποκρισίας!

Ποιος έκλεισε τα νοσοκομεία την περίοδο των μνημονίων; Δεν ήταν η ΝΔ; Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ;

Εσείς δεν είστε που λέγατε ότι πρέπει να κλείσουν νοσοκομεία, γιατί είναι αντιπαραγωγικά και κοστοβόρα, άρα και σπατάλη για τον κρατικό προϋπολογισμό;

Οτι πρέπει να καταργηθούν τμήματα και κλινικές γιατί ήταν «σε κοντινούς νομούς» και οι ασθενείς μπορούν να «εξυπηρετηθούν» από λιγότερα νοσοκομεία και κλινικές;

Μάλιστα, ανάμεσα σ' αυτά τα νοσοκομεία ήταν και τα νοσοκομεία των Λοιμωδών!

Και τι μας λέγατε τότε; Οτι αυτά τα νοσοκομεία δεν έχουν λόγο ύπαρξης, γιατί πέρασε η «εποχή των πανδημιών»!

Ομως, φιλολαϊκή πολιτική μπορεί να κάνει μόνο όποιος κάνει σωστή πρόβλεψη με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, και όχι την τσέπη μιας ολιγαρχίας του πλούτου.

Γιατί, κυρίες και κύριοι, έστω και αν δεν μπορούσατε, όπως λέτε, να το προβλέψετε έστω σαν μια πιθανότητα, αφού οι πανδημίες δεν εμφανίζονται συχνά, όμως την ίδια στιγμή, τα λοιμώδη νοσήματα υπάρχουν και απαιτούν ειδικές συνθήκες νοσηλείας.

Κι όμως, αυτά τα νοσοκομεία που θα μπορούσαν να ήταν στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του κορονοϊού, τα σφραγίσατε.

Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πολύ ξεχασιάρης τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, να του θυμίσουμε:

Αλήθεια, ποιος κράτησε αυτά τα νοσοκομεία κλειστά και μάλιστα έκλεισε κι άλλα, όπως το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα; Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιοι έφεραν στο χείλος του γκρεμού την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις συγχωνεύσεις των μονάδων; Δεν ήσασταν όλοι εσείς παρέα;

Ποιοι κάνανε σημαία τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία; Δεν ήσασταν πάλι όλοι εσείς;

Λουστείτε τώρα την αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα!

Την ώρα που τα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα γίνονται κανονικά, για όποιον φυσικά το αντέχει η τσέπη του, στον δημόσιο κόβονται κατά 80%, ενώ οι ανασφάλιστοι, τους οποίους δεν «αντέχει» το δημόσιο σύστημα να περιθάλψει, στον ιδιωτικό τομέα είναι ...ανεπιθύμητοι! Και έτσι χάνονται ζωές.

Ακόμα και η νέα τροπολογία που μάθαμε από τον Τύπο ότι θα καταθέσετε, με βάση τα δημοσιεύματα το λέω αυτό, δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Κι αυτό αναγκαστήκατε πάλι να το κάνετε ή θα το κάνετε, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, μετά την κατακραυγή από την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα του ΚΚΕ χτες, ο «Ριζοσπάστης».

Είστε όλοι συνυπεύθυνοι γιατί βάζετε πάνω απ΄τις ανάγκες του λαού τις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Αρκετά λοιπόν, με τα ψέματα και την υποκρισία. Ολοι σας είστε συνυπεύθυνοι για το σημερινό χάλι. Γιατί όλοι σας, πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, βάζετε τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό δεν κάνατε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν μάλιστα τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά;

Πάνω από την ανάγκη για την προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνησή σας έβαλε τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού, των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, των αερομεταφορικών εταιρειών!

Κι αφήστε αυτά που ξέρετε, ότι δεν θέλετε να βάλετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι ντροπή και να το λέτε. Αφού προφανώς κανείς δεν το θέλει αυτό.

Ομως, το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός είναι ότι με το άνοιγμα του Τουρισμού, έτσι όπως έγινε, και την περίοδο που έγινε, βάλατε τελικά σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές. Και είναι πραγματικά εξοργιστικό, η κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει βολικές και επιλεκτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες, για να φύγει από τη δύσκολη θέση.

Τι κρύβετε, εκτός όλων των άλλων; Οτι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και στην Ελλάδα, αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια κοπιώδεις και συχνά αθόρυβοι αγώνες για τη δημόσια Υγεία, που έστω απέτρεψαν τα πολύ χειρότερα, σαν αυτά που γνώρισαν άλλες χώρες, που δεν είχαν τέτοιους αγώνες, αλλά επικρατούσε σιγή νεκροταφείου στο κίνημα. Αγώνες, τους οποίους, και στην Ελλάδα, όλοι σας πολεμήσατε και συκοφαντήσατε, παρά τα χειροκροτήματα στους ήρωες υγειονομικούς που υποκριτικά κάνατε λίγους μήνες πριν.

Από την άλλη, έχουμε το άλλο εξίσου εξοργιστικό: τον ΣΥΡΙΖΑ! Ο οποίος, στην προσπάθειά του τώρα να διαχωριστεί εναγωνίως από την κυβέρνηση και από την πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε, προσπαθεί να βγάλει λάδι τις άλλες κυβερνήσεις, όπως είναι σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Οι οποίες, εξίσου εγκλημάτησαν εναντίον των λαών τους, με τις εκατόμβες θυμάτων, με τα κυνικά διλήμματα, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, με τις πλάτες που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε της βιομηχανίας, είτε του Τουρισμού.

Πριν από λίγες μέρες, στην Ισπανία που συγκυβερνά το εκεί ΠΑΣΟΚ με τον εκεί ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μια μεγάλη απεργία στους υγειονομικούς που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εδώ, φτάνοντας μάλιστα εκεί, στο σημείο να αναθέτει η κυβέρνηση στους γιατρούς να εκτελούν καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά τους!

Η πανδημία ευκαιρία για τις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα

Πίσω ολοταχώς στον Μεσαίωνα. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός σας κόσμος, αγαπητέ Αλέξη, που λείπεις τώρα, μιας και με προσφώνησες για τον καπιταλισμό κι εσύ ως αγαπητέ Δημήτρη... Και αυτόν τον καπιταλισμό μάς τον παρουσιάζετε «όμορφο κι αγγελικά πλασμένο», που σήμερα φανερώνει παντού το αποκρουστικό του, θανατηφόρο πρόσωπο. Στον Μεσαίωνα θέλουν να μας γυρίσουν και όσοι είδαν στην πανδημία τη χρυσή ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά αντιδραστικά μέτρα.

Για να περάσετε στην κυριολεξία τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση πάλι οι εργαζόμενοι.

Αναφέρομαι πρώτα απ' όλα σ' αυτό το έκτρωμα, στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που δώσατε στη δημοσιότητα. Και λέμε έκτρωμα, γιατί στόχο έχει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Αλήθεια, είναι ή δεν είναι «ανατροπή του αιώνα» η νομοθέτηση για πρώτη φορά στη χώρα μας της 10ωρης εργασίας;

134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.

Οταν στην πραγματικότητα μας λέτε πως οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζονται 10 ώρες, με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.

Είναι ή δεν είναι «ανατροπή του αιώνα» η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους;

44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του γνωστού τότε υπουργού της ΝΔ Λάσκαρη, που έμεινε στα χαρτιά, αφού πρώτα γελοιοποιήθηκε ο ίδιος και η κυβέρνησή του, γιατί νόμιζε πως με τον νόμο θα καταργήσει την ταξική πάλη!

Είναι ή δεν είναι «ανατροπή του αιώνα» τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιό σας για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπου ουσιαστικά εγκαινιάζετε ένα κυνήγι απέναντι στα συνδικάτα, δημιουργώντας ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν σε αυτά;

Τι θέλετε να κάνετε; Να φτιάξετε ένα αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο βέβαια θα είναι στη διάθεση του υπουργείου αλλά κυρίως των μεγαλοεργοδοτών.

Τα όσα επίσης προβλέπει το νομοσχέδιό σας για την παραπέρα μείωση του μέσου μισθού, την επέκταση της ευελιξίας αλλά και την αναβάθμιση του ΟΜΕΔ, δηλαδή του Oργανισμού που πλειοψηφεί το κράτος και η εργοδοσία, είναι το επιστέγασμα των ανατροπών που σχεδιάζετε.

Ολα αυτά τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, μαζί φυσικά με την τηλεργασία που θα την χώσετε σ' αυτό το νομοσχέδιο, όπως μαθαίνουμε, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, ό,τι κι αν λένε τα κυβερνητικά στελέχη σας, ό,τι κι αν λέει ο υπουργός Εργασίας.

Γιατί οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, μετά από 40 χρόνια, ούτε βελτίωση είναι ούτε εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως λέτε.

Γιατί τα νέα εμπόδια, συνέχεια αυτών που έβαλαν προηγούμενες κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατοχυρώνουν αλλά καταργούν το δικαίωμα στην απεργία.

Και είναι τουλάχιστον προκλητικό να λέει ο υπουργός σας ότι με τον νέο νόμο, το συνδικαλιστικό κίνημα γίνεται πιο ελκυστικό στους εργαζόμενους. Και μη μας πείτε ότι σας έπιασε ο πόνος γιατί οι εργαζόμενοι δεν συνδικαλίζονται.

Για την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς έχετε ακουστά; Για τους συνδικαλιστές εργάτες που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της δράσης τους;

Είναι μάλιστα τέτοιο το μίσος του υπουργού σας για το συνδικαλιστικό κίνημα, για το ταξικό εργατικό κίνημα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, που σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές για την αγωνιστική τους δράση.

Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους. Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα!

Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Τέτοιου είδους εκτρώματα δεν παγώνουν, όπως σας προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αποσύρονται. Αλλιώς καταργούνται!

Αν δεν θέλετε να γίνετε κι εσείς, κύριοι της ΝΔ, ξανά πολιτικό ανέκδοτο, όπως έγιναν προκάτοχοί σας που πίστεψαν ότι μπορούν να βάλουν στο γύψο τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Προχωρήστε τώρα στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και σε μαζικές προσλήψεις

Δεν βρισκόμαστε στον Μάρτη, είμαστε στον Νοέμβρη, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά! Εσείς οι ίδιοι λέτε ότι έχουμε πόλεμο! Πάρτε λοιπόν τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Και όταν πρόκειται για απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τα μέτρα αυτά είναι κρίσιμο να τα πάρετε τώρα, χωρίς άλλο λεπτό καθυστέρηση!

Προχωρήστε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας.

Και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη. Θέλετε να σας το ξαναπούμε;

Επίταξη σημαίνει επίταξη, και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που θα την πληρώσει πάλι ο λαός. Επίταξη σημαίνει ότι το κράτος παίρνει υπό τον έλεγχό του τις ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας, πρώτα και κύρια τα νοσοκομεία.

Αναλαμβάνει τη λειτουργία τους και πληρώνει το προσωπικό τους. Ας μείνουν χωρίς κέρδη οι κλινικάρχες για μερικούς μήνες. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Εδώ υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία στήριξη, δεν θα κλάψουμε γι' αυτούς που, εδώ που τα λέμε, έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια και μέσα στην κρίση και με την πανδημία ακόμα περισσότερα.

Κάντε τώρα τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εξασφαλίστε τον αναγκαίο εξοπλισμό. Τι περιμένετε;

Λέτε ότι σχεδόν διπλασιάσατε τις κλίνες ΜΕΘ, ότι πλησιάζουμε το στόχο για τις 1.200 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Θέλετε να σας πούμε τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πιάσει τον μέσο όρο;

Στέλνουν ασθενείς σε άλλες χώρες, γιατί δεν μπορούν πια να τους νοσηλεύσουν. Ενώ ήδη έχει προηγηθεί η διαλογή ποιος θα σωθεί!

Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη κριτική που σας κάνει, είναι ότι «φουσκώνετε» τα νούμερα, αφού υπολογίζετε και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα, αλλά τσιμουδιά για τις ΜΕΘ που άφησε, οι οποίες δεν φτάνουν όχι για τις συνθήκες της πανδημίας, αλλά ούτε για τις «τρέχουσες» συνθήκες.

Αυτή την ώρα που μιλάμε, πανελλαδικά υπάρχουν 883 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές έχουν καλυφτεί κατά 100%.

Και όσες καταφέρατε να προσθέσετε αυτό το διάστημα για τις ανάγκες του κορονοϊού, στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι «δανεικές»! Είτε γιατί εξυπηρετούν τις ανάγκες άλλων ασθενειών, είτε γιατί μετατρέψατε ορισμένες κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε κλίνες ΜΕΘ και μάλιστα με μεταφορά προσωπικού από άλλα τμήματα.

Φτάσαμε να μετράμε με τα δάχτυλα τις ΜΕΘ που έχουν απομείνει, γιατί εδώ μας έφτασε η πολιτική της υποχρηματοδότησης, του «μισοκλείνω μια τρύπα και ανοίγω πολλές άλλες». Γι' αυτό αποφασίσατε την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80%!

Πόσο κοστίζει μία νέα ΜΕΘ; Είναι τόσο απαγορευτικό το κόστος;

Οχι βέβαια. Γιατί δεν προχωράτε στη δημιουργία νέων ΜΕΘ με αγορά εξοπλισμού και προσλήψεις προσωπικού, για να μας μείνουν κιόλας, ώστε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες;

Δεν το κάνετε γιατί δεν θέλετε. Γιατί η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική σας, που είναι πολιτική εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Στο υποβαθμισμένο σύστημα Υγείας, που όλοι σας διαμορφώσατε, δεν «χωράνε» δύο ασθένειες. Κι όποιος καταφέρει να μην κολλήσει κορονοϊό και αρρωστήσει από κάτι άλλο, κακό του κεφαλιού του! Αυτό του λέτε!

Επίταξη, λοιπόν, του ιδιωτικού τομέα, μαζικές προσλήψεις για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα της μιας νόσου.

Μέτρα προστασίας τώρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ

Πάρτε τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με μαζικά τεστ παντού, για να σταματήσει η μαζική εξάπλωση.

Βάλτε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξει την υλοποίηση αυτών των μέτρων προστασίας.

Ξέρουμε, βέβαια, πως όλοι σας οδηγήσατε τον ΣΕΠΕ στην απραξία, τον αποδεκατίσατε. Κάντε προσλήψεις για να τον στελεχώσετε.

Πάρτε μέτρα τώρα στα σχολεία με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών. Η απόφασή σας να κλείσετε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ομολογία σας ότι τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τις συνθήκες που τα ανοίξατε. Δεν είναι για γέλια, είναι μόνο για κλάματα, αυτό που συμβαίνει και σήμερα με την τηλεκπαίδευση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, σε όλη τη χώρα!

Τέσσερις μέρες τώρα το σύστημα σέρνεται, εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα, μαθητές πετιούνται εκτός. Και δεν λέμε για την αγγλική εταιρεία που έχει τη διαχείριση, μόνο. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί έχουν αγανακτήσει κι έχουν δίκιο. Η κατάσταση αυτή οξύνει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες. Οι μαθητές οι οποίοι βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία για τη συγκρότησή τους, χάνουν τη σειρά τους και τη συγκροτημένη επαφή με τη σχολική γνώση.

Πάρτε μέτρα τώρα. Στηρίξτε τον παιδαγωγικό σχεδιασμό του Συλλόγου Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, για όλους τους πρόσφορους τρόπους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υλοποιήστε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.

Ακόμα και γι' αυτές τις λίγες βδομάδες, εξασφαλίστε τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σας το έχουμε πει και θα το επαναλάβουμε: Η αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς είναι κρίσιμο ζήτημα.

Μπορείτε να κάνετε προσλήψεις, να επιτάξετε ιδιωτικά λεωφορεία, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.

Σας το ξαναλέμε: 2.000 τουριστικά λεωφορεία «σκουριάζουν», ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο, να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Εκτακτο επίδομα για όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρώτη μέριμνά μας είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι».

Εχετε συναίσθηση ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες που έμειναν χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και οι οποίοι ήδη έχουν συσσωρεύσει βάρη από την προηγούμενη περίοδο;

Εχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο;

Εχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκονται οι άνθρωποι του Πολιτισμού, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα αφήσατε ξεκρέμαστους και τώρα έχουν φτάσει στα όρια της ανέχειας;

Αλλά και τους ανθρώπους του Αθλητισμού, προπονητές, εργαζόμενους αλλά και αθλητές;

Το έκτακτο επίδομα, λοιπόν, πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

Μπορεί να ανοίξατε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας με το Δώρο του Πάσχα, που είναι λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, αλλά δεν θα σας περάσει. Ξεχάστε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του Δώρου των Χριστουγέννων.

Αφετηρία των θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ οι σύγχρονες ανάγκες του λαού

Η κριτική μας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη διαχείριση, πραγματικά αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας, οι θέσεις και οι προτάσεις που διατυπώνουμε και στη σημερινή συζήτηση, γίνεται από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των σύγχρονων αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν και το σύστημά σας τους τα στερεί.

Εσείς, που κάνετε άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση - απευθύνομαι στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - και θεωρείτε δεδομένη αυτήν την πολιτική, αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, που μας έφερε ως εδώ.

Εσείς που δεν αμφισβητείτε, ούτε καν στα λόγια, αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, με τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, μπορείτε να κάνετε προτάσεις για υπουργούς Υγείας κοινής αποδοχής, μπορείτε να τα βρίσκετε στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, μπορείτε να μαλώνετε για τα μικρά, ακριβώς γιατί συμφωνείτε με τα μεγάλα, τα ουσιαστικά!

Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν συμπιέζονται στις «αντοχές» της οικονομίας σας, της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που είναι αυτοί που ακόμα και σ' αυτές τις ζοφερές συνθήκες συνεχίζουν να θησαυρίζουν!

Γιατί ξέρουμε, όπως κι εσείς, πως δεν βρισκόμαστε στο 1918 στα χρόνια της θανατηφόρας ισπανικής γρίπης, όπου ακόμα και οι γιατροί ήταν δυσεύρετοι και τα μέσα λιγοστά. Βρισκόμαστε στο 2020, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, όπου η χώρα μας διαθέτει πολυάριθμο και επιστημονικό και εργατικό τεχνικό δυναμικό.

Και ενώ θα μπορούσε κάθε σχολική μονάδα να διαθέτει γιατρό, να διαθέτει σχολικό νοσηλευτή, σήμερα όχι μόνο δεν διαθέτει τέτοιον, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μικρά παιδιά, έρχονται στο Κόμμα μας όπως φαντάζομαι και σε άλλα κόμματα τέτοιες καταγγελίες, αλλά φτάσαμε να συζητάμε και αν θα έχει εκπαιδευτικό!

Το ΚΚΕ από αυτήν την αφετηρία ξεκινάει. Από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, τις οποίες μπορεί να ικανοποιήσει μια διαφορετική, μια απαραίτητη νέα κοινωνική οργάνωση, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο. Μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά, στην παιδεία, την υγεία, παντού.

Οι προτάσεις μας ακριβώς για αυτά είναι και χρήσιμες, και αναγκαίες, και ουσιαστικές, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο.

Σας ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας για το Πολυτεχνείο

Και, βέβαια, τελειώνοντας θέλω να σημειώσω το εξής, κύριε Μητσοτάκη, όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσοι ζητάμε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου! Εχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ, να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από πού κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του '74 εκλέχτηκε και το πρώτο έστω αστικό Κοινοβούλιο μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το '67, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κ.λπ.

Ομως σας λέμε το εξής και κυρίως απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, στον ελληνικό λαό κι απ' αυτό το βήμα. Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ' αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά από χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Γιατί το κάνετε όμως αυτό; Το κάνετε αφενός για να ενοχοποιήσετε τον λαό, τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της ομιλίας σας σήμερα και γι' αυτό το συνδυάσατε και μάλιστα απ' την πρωτολογία σας, χωρίς να έχει θιχτεί από κανέναν άλλον. Και το κάνετε γιατί θέλετε να ξεμπερδέψετε με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και του περιεχομένου του. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να κοροϊδέψετε κανέναν, ούτε εδώ μέσα ούτε έξω απ' αυτή την αίθουσα.

Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε.

Βγήκατε, για παράδειγμα, και πανηγυρίσατε όλοι σας για την εκλογή Μπάιντεν και «πριν αλέκτορα φωνήσαι» έσκασαν οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλύπτουν πλήρως την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, του Ερντογάν. Οσο για τις απειλές και την πυγμή, να τα δείξετε αλλού και όχι εδώ μέσα, ή προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Να τα δείξετε στην TUI, στους τουρ οπερέιτορς, να τα δείξετε στους εφοπλιστές, σε μεγαλοξενοδόχους. Να τα δείξετε σε ιδιώτες που διατηρούν οίκους ευγηρίας. Σε όλους, δηλαδή, όσοι πρωταρχικά ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας και βεβαίως θέλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα δικά τους μέτρα.

Οσο για τις απαγορεύσεις αυτές, να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτόν τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα, σας λέμε ξανά, πολύ καλύτερα κι από σας κι απ' το κόμμα σας το ίδιο.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολες οι δυνάμεις σε συναγερμό

Παρέμβαση για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη έκανε την περασμένη Τετάρτη με δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προβάλλοντας την ανάγκη εδώ και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις των υγειονομικών και του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε «τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας. Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία "Λοιμωδών" και "Παναγία", με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, να διενεργηθούν μαζικά δωρεάν τεστ, με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων, κ.ά. Αυτό είναι το μόνο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα».

Την ίδια μέρα, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί και τις προτάσεις του Κόμματος για την προστασία της υγείας του λαού.

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, με επείγον έγγραφο που έστειλε την Παρασκευή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ζητά κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου τη Δευτέρα 16/11, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την κατάσταση της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνθήκες ασφυξίας για τους υγειονομικούς και τον λαό

INTIME NEWS

Σε μόνιμο συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ και απλής νοσηλείας, με τους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινά μια δύσκολη μάχη, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: Την Παρασκευή, από τις 161 ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) μόλις 11 ήταν κενές (ποσοστό 7%). Ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα (3η ΥΠΕ και 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης) από τις 199 κλίνες ΜΕΘ-Covid, κενές ήταν μόλις 28.

Με δεδομένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν (725 νέα στη Θεσσαλονίκη, 148 στην ΠΕ Πέλλας, 99 στην ΠΕ Πιερίας, 79 στην ΠΕ Ημαθίας, 61 στην ΠΕ Κιλκίς), αντιλαμβάνεται ο καθένας τις ανάγκες νοσηλείας που θα προκύψουν.

Τις τελευταίες μέρες, οι εφημερίες στα νοσοκομεία ξεκινούν χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ-Covid. Ετσι ξεκίνησε η εφημερία και στο «Παπανικολάου» την Παρασκευή, με γεμάτες και τις 37 κλίνες ΜΕΘ. Ολα τα νοσοκομεία στην πραγματικότητα λειτουργούν ως «μιας νόσου», αφού κάθε μέρα καλούνται να συγχωνεύσουν κλινικές άλλων παθήσεων ή να τις αδειάσουν μεταφέροντας τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον κρεβάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Οι υγειονομικοί έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Εκατοντάδες είναι σε καραντίνα (θετικοί και επαφές). Μάλιστα, μια 50χρονη συνάδελφός τους στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, δίνοντας μάχη για τη ζωή της.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το στοιχείο πως στο «Ιπποκράτειο» τις τελευταίες δύο βδομάδες διαπιστώθηκαν 170 κρούσματα, στο ΑΧΕΠΑ περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ στο «Παπαγεωργίου» υπολογίζεται πως κάθε μέρα βγαίνουν εκτός μάχης περίπου 10 εργαζόμενοι. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι έκλεισαν για μία βδομάδα τα χειρουργεία στο «Θεαγένειο» λόγω εισαγωγής κρούσματος, ενώ σε καραντίνα τέθηκαν και δύο γιατροί άλλης κλινικής, αυξάνοντας κι εδώ δραματικά τον αριθμό.

«Μπαλώματα» ακόμα και τώρα!

Η κυβέρνηση, που επί 9 μήνες δεν πήρε κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως και σε όλη τη χώρα, μπροστά στην επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και των ασθενών που χρίζουν νοσηλείας και διασωλήνωσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία 100 νέων ΜΕΘ-Covid στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, μετέφερε όλους τους ασθενείς σε ιδιωτικές ΜΕΘ και μετέτρεψε όλες τις Μονάδες (ΜΑΦ και ΜΕΘ) των νοσοκομείων σε ΜΕΘ-Covid. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Καρδιοχειρουργικής του ΑΧΕΠΑ, που μέσα σε δύο ώρες άδειασε και έγινε ΜΕΘ-Covid. Στήνει επίσης πρόχειρες κλίνες ΜΕΘ σε αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης, με υποτυπώδη εξοπλισμό και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.

Αλλά και το όποιο προσωπικό προσλήφθηκε ήρθε με ελαστικές σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης. Στις ΥΠΕ της περιοχής της Θεσσαλονίκης, από τον Ιούνη του 2019 έως τον Ιούνη του 2020 το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε, ενώ οι προσλήψεις συμβασιούχων δεν ήταν συνολικά παρά μερικές εκατοντάδες και πολύ μακριά από το να καλύψουν τα τεράστια κενά, που ενδεικτικά και μόνο υπολογίζονται, με βάση τις οργανικές θέσεις, σε περισσότερα από 700 στο «Ιπποκράτειο», 200 στο «Θεαγένειο» κ.λπ.

Ακόμα και τώρα που η κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο», δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά βρήκαν την ευκαιρία να μπουκώσουν τους κλινικάρχες με περισσότερο χρήμα. Θέτουν τη μία ιδιωτική κλινική μετά την άλλη (Ιατρικό Διαβαλκανικό, «Κυανός Σταυρός», «Αγιος Λουκάς») σε επικουρική συνεφημέρευση με τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να νοσηλεύουν τα περιστατικά που πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία, αφού μετατράπηκαν σε μίας νόσου. Και εκεί όμως οι συνθήκες είναι απάνθρωπες για τους εργαζόμενους, αφού το προσωπικό είναι ελάχιστο.

Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά κλειστά τα νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία», παρότι έχουν έτοιμες εγκαταστάσεις οξυγόνου, κρεβάτια κ.ά. και θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία, την ίδια ώρα διαρρέει πληροφορίες για πιθανή ανάπτυξη κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ στο «Βελλίδειο», ίσως και σε άλλους χώρους της ΔΕΘ, σε γήπεδα κ.λπ. Ανακοινώνεται επίσης ότι το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο (πυρηνικό καταφύγιο).

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την κατάσταση δεν κρύβονται, όσο κι αν τα επιτελεία της προσπαθούν να παρουσιάσουν τα αδιέξοδα της πολιτικής της ως «συνθήκες πολέμου», συνεχίζοντας να κουνάνε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στον λαό.

Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Σωματείου, το «Ιπποκράτειο» πριν ξεκινήσει την εφημερία του την Πέμπτη, νοσήλευε 130 περιστατικά και έστειλε 20 στον «Αγιο Παύλο» - το μόνο με τη βούλα της «μίας νόσου» - προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νέων εισαγωγών. Στο κλείσιμο της εφημερίας είχαν εισαχθεί 67 θετικοί ασθενείς και 24 «ύποπτοι». Την ίδια ώρα, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές, οι εργαζόμενοι καλούνται να στήσουν μέσα σε χειρουργικές αίθουσες τουλάχιστον κάποιες από τις 15 «νέες» κλίνες ΜΕΘ που «μοίρασε» ο υπουργός Υγείας.

Είναι τέτοια η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, που οι υγειονομικοί ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνουν διασωληνώσεις σε απλούς θαλάμους, για νοσηλείες σε ράντζα ακόμα και μέσα στις ΜΕΘ με έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ.

Και στο «Παπανικολάου» η εφημερία της Παρασκευής ξεκίνησε με μηδέν κενά κρεβάτια στη ΜΕΘ-Covid και με περίπου 40 ελεύθερα κρεβάτια νοσηλείας στους θαλάμους. Ηταν από τα πρώτα νοσοκομεία που εξέδωσαν «εντέλλεσθε» για την αξιοποίηση των γιατρών όλων των ειδικοτήτων (ειδικών και ειδικευόμενων) στη μάχη της πανδημίας, ενώ και η απόφαση για μεταφορά των ασθενών της Ψυχιατρικής κλινικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έγινε για την «εξοικονόμηση» προσωπικού και όχι λόγω έλλειψης χώρου.

Στις άλλες πόλεις

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στο Νοσοκομείο Σερρών η πληρότητα των οργανικών θέσεων στο ιατρικό προσωπικό φτάνει στο 50% και μαζί με τους επικουρικούς στο 60%. Μόνο τρεις γιατροί στην εφημερία καλούνται να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 100 ασθενείς με κορονοϊό σε 7 πτέρυγες.
  • Στο Νοσοκομείο Κιλκίς οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το 50%, ενώ δρομολογείται η μετατροπή της Ορθοπεδικής σε κλινική επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η σκέψη και μόνο της δημιουργίας κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με κορονοϊό, σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει πνευμονολόγο, νευρολόγο, λοιμωξιολόγο και επαρκή αριθμό παθολόγων, νοσηλευτών, ΜΕΘ και ΜΑΦ, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων.
  • Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών 3 παθολόγοι και 4 ειδικευόμενοι προσπαθούν να καλύψουν 4 τμήματα (ΤΕΠ και ΤΕΠ για περιστατικά κορονοϊού, την Παθολογική κλινική και την κλινική με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με 20 κλίνες). Και οι 6 κλίνες ΜΕΘ μετατράπηκαν σε Covid και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν άλλες δύο ΜΕΘ για περιστατικά μη Covid, στο χώρο των χειρουργείων. Ομως, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, αυτό θα οδηγήσει σε επισφαλή λειτουργία των χειρουργείων. Για την ενίσχυση του νοσοκομείου δόθηκε εντολή να κλείσουν τα περιφερειακά ιατρεία.
  • Και το Νοσοκομείο Κατερίνης έφτασε στα όριά του, αφού γεμίζουν οι κλίνες ΜΕΘ και οι θάλαμοι νοσηλείας που δημιουργήθηκαν με συμπτύξεις κλινικών (Μαιευτική με τη Χειρουργική). Για την ενίσχυση του νοσοκομείου αποψιλώνονται από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας του νομού, ενώ ήδη έχει σταματήσει η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων.
Χώροι δουλειάς

Στην Κεντρική Μακεδονία αποκαλύπτεται επίσης και η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, παρά την πρόστυχη προσπάθειά της να ρίξει το φταίξιμο στον λαό. Ακόμη και σήμερα δεν παίρνει κανένα μέτρο για τον έλεγχο στους μεγάλους χώρους δουλειάς και την προστασία των εργαζομένων.

Βασικό κλάδο διασποράς του ιού στην Κεντρική Μακεδονία αποτέλεσε ο κλάδος του βιομηχανικού επισιτισμού, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα. Οι κονσερβοποιίες και τα διαλογητήρια στην Πέλλα και την Ημαθία λειτούργησαν κυριολεκτικά ως πολλαπλασιαστές των κρουσμάτων και χώροι εξάπλωσής τους, αφού απασχολούν προσωπικό από 4 νομούς.

Μόλις προχτές έγινε γνωστό ότι διαγνώστηκαν 10 κρούσματα στην επιχείρηση «ΦΑΙΔΩΝ» στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Κρούσματα υπήρξαν και σε βιομηχανίες τροφίμων στη ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς, όπως «ΔΕΛΤΑ», «ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ», «ΚΟΝΒΑ», «ΚΟΛΙΟΣ».

Η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά σε μια σειρά χώρους («Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «LIDL», «My Market» κ.λπ.) καταγράφονται δεκάδες κρούσματα. Οι εργοδότες κρύβονται πίσω από τα ελλιπέστατα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και δεν παίρνουν μέτρα για την υγεία των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, στα σαπάκια του ΟΑΣΘ, οι εργαζόμενοι στριμώχνονται σαν τις σαρδέλες καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους. Ενώ όπως έγινε γνωστό, ήδη 35 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και 350 έχουν τεθεί σε καραντίνα, επιβεβαιώνοντας ότι τα ΜΜΜ αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού και στη Θεσσαλονίκη.


Α. Α.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την ενίσχυσή τους και την πύκνωση των δρομολογίων!

Μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες από τα συνδικάτα της Αττικής την Πέμπτη 19/11

Σε συνθήκες έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού που διεκδικούν συνδικάτα και φορείς ήδη από την περίοδο του πρώτου κύματος.

Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή σημασία έχει η ανάγκη για άμεσα μέτρα ενίσχυσης και αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), προκειμένου να σταματήσουν οι αστικές συγκοινωνίες να αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

Απαιτείται εδώ και τώρα να γίνει επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενισχυθεί ο στόλος οχημάτων και συρμών, για να πυκνώσουν τα δρομολόγια, να σταματήσει ο συνωστισμός που παρατηρείται τις ώρες αιχμής, να μη βρεθούμε όποτε λήξει το τωρινό lockdown αντιμέτωποι εκ νέου με την ίδια «σαρδελοποίηση» που ζήσαμε όλους τους μήνες μετά την προηγούμενη καραντίνα, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για να μετακινηθούν προς και από τη δουλειά τους να αναγκάζονται να στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλο.

Προβάλλοντας τα αιτήματα αυτά, μπροστά στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία οργανώνουν μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19/11, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες.

Αναίσχυντος κυβερνητικός εμπαιγμός

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των προκατόχων της, τα ΜΜΜ μετατρέπονται μέσα στην πανδημία σε υγειονομικές βόμβες
Με ευθύνη της κυβέρνησης και των προκατόχων της, τα ΜΜΜ μετατρέπονται μέσα στην πανδημία σε υγειονομικές βόμβες
Η κυβέρνηση παρά την τραγική κατάσταση εξακολουθεί την κοροϊδία σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού, ακριβώς γιατί τα αναγκαία μέτρα για τα ΜΜΜ θεωρούνται «κόστος» για το αστικό κράτος, ενώ θα αποτελούσαν επίσης εμπόδιο στη χρόνια πολιτική παραπέρα ιδιωτικοποίησης.

Τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μειώσει τον χρόνο αναμονής στις σταθερές συγκοινωνίες στα 6 λεπτά. Μέχρι και σήμερα, συνεχείς είναι οι καταγγελίες από επιβάτες για χρόνους αναμονής που φτάνουν και ξεπερνάνε τα 10 λεπτά στον ηλεκτρικό και το μετρό.

Ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι κυκλοφορούν καθημερινά πάνω από 1.100 λεωφορεία, όμως τα στοιχεία του ΟΑΣΑ που περιλαμβάνονται στη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ Αθήνας δείχνουν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων κυκλοφορούν μετά βίας 911 λεωφορεία. Επίσης, σε ιδανικές συνθήκες κυκλοφορούν μόλις 125 τρόλεϊ. Συνολικά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που κυκλοφορούν καθημερινά δεν ξεπερνούν τα 1.036.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο μικρός είναι ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν μπροστά στις μεγάλες ανάγκες σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας, φθάνει να σημειώσουμε το εξής: Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, το 2019 λεωφορεία και τρόλεϊ μετέφεραν στο σύνολο του έτους περίπου 333 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ εκτελούσαν καθημερινά 10.750 δρομολόγια. Με άλλα λόγια, ο μέσος όρος επιβατών ανά όχημα σε κάθε δρομολόγιο είναι πάνω από 85 άτομα. Ωστόσο τον μέσο όρο ρίχνουν οι ώρες μειωμένης κίνησης τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Είναι προφανές ότι στις ώρες αιχμής οι επιβάτες φθάνουν και ξεπερνούν τους προβλεπόμενους αριθμούς επιβατών (100 επιβάτες για τα οχήματα 12 μέτρων και 170 επιβάτες για τα οχήματα 18 μέτρων).

Σήμερα, κυβέρνηση και ΟΑΣΑ, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που βιώνει καθημερινά ο λαός, διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει συνωστισμός, επικαλούμενοι κάποια αόριστα στοιχεία, τα οποία βέβαια δεν δημοσιοποιούν. Χαρακτηριστικά είναι και τα ίδια τα όρια πληρότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία: Το όριο πληρότητας 65% σημαίνει ότι είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται 65 επιβάτες σε ένα χώρο μικρότερο των 25 τετραγωνικών μέτρων (12μετρα οχήματα) και 110 επιβάτες σε χώρο μικρότερο των 40 τετραγωνικών μέτρων (18μετρα οχήματα).

Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο τραγική. Ο συνωστισμός στα ΜΜΜ - ειδικά στις περιόδους που δεν υπάρχει lockdown - είναι μια καθημερινή εικόνα, στα οχήματα, στους σταθμούς, στις αποβάθρες, την οποία βιώνουν από πρώτο χέρι εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες.

Καθόλου τυχαία, από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης τον περασμένο Μάη, φτάσαμε στις τωρινές «εξυπνάδες» του πρωθυπουργού ότι... «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά» και ότι ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες είναι φυσιολογικός γιατί... «είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»!

Βλέπουν ευκαιρία να περάσουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το χρόνο που κερδήθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας για να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού και των οχημάτων στα ΜΜΜ, επέλεξε, με κριτήριο τη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, να «τρέξει» τα σχέδια για τμηματική παράδοση των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας στην πραγματικότητα την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που μας έφερε έως εδώ.

Ετσι, προχώρησε στην παράδοση του 30% των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής σε ιδιώτες (ανάλογα έπραξε και στη Θεσσαλονίκη).

Στις 7 Οκτώβρη ο ΟΑΣΑ υπέγραψε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ Αττικής, σύμφωνα με την οποία τα ΚΤΕΛ Αττικής (μαζί με τα ΚΤΕΛ Εύβοιας, Κορινθίας και Επαρχίας Θήβας) αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση 60 γραμμών που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών γραμμών της «ΟΣΥ ΑΕ» (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, θυγατρική του ΟΑΣΑ). Για τον λόγο αυτό τα ΚΤΕΛ θα συμμετέχουν με 200 λεωφορεία και 550 οδηγούς. Ακόμα προχωρά το σχέδιο μίσθωσης 300 οχημάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλάβουν και την τεχνική υποστήριξή τους.

Η κυβέρνηση επικαλείται τη διετή διάρκεια της σύμβασης για να ισχυριστεί ότι η παράδοση των συγκοινωνίες στους ιδιώτες είναι μια «προσωρινή λύση» που την επιβάλλουν οι συνθήκες πανδημίας και γίνεται για να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Ο ισχυρισμός της είναι ψευδής από κάθε άποψη:

  • Γιατί η εμπλοκή των ιδιωτών στις συγκοινωνίες καθορίζεται με νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία χρησιμοποιείται ως καταλύτης για τη γρηγορότερη υλοποίησή τους.
  • Γιατί η σύμβαση δίνει τη δυνατότητα στο ΚΤΕΛ «να προτείνει εγγράφως τεκμηριωμένες μεταβολές/τροποποιήσεις στο συγκοινωνιακό έργο (όπως κατάργηση διαδρομών, συγχώνευση, καθορισμό νέων γραμμών, συχνότητα δρομολογίων, μεταβολή αφετηριών, τερμάτων και σταθμών μετεπιβίβασης)»... Η δυνατότητα αυτή, που δεν δίνεται σε όσους έρχονται προσωρινά, δείχνει ότι τα ΚΤΕΛ και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ήρθαν για να μείνουν.
  • Γιατί, σύμφωνα και με τον ΟΑΣΑ, η εξοικονόμηση οχημάτων της ΟΣΥ λόγω της ανάληψης γραμμών από τα ΚΤΕΛ είναι ελάχιστη. Τα λεωφορεία της ΟΣΥ που κανονικά είναι προγραμματισμένα να κυκλοφορούν είναι 1.017. Ομως, λόγω έλλειψης οδηγών, δρομολόγια κάνουν μόλις 911. Με την εμπλοκή των ΚΤΕΛ θα εξοικονομηθούν 160 λεωφορεία της ΟΣΥ. Από αυτά, τα 106 θα καλύψουν τα σημερινά κενά και μόνο 54 οχήματα θα αποτελούν προσθήκη. Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση θα κυκλοφορούν συνολικά 1.071 λεωφορεία, πολύ πίσω από τις τεράστιες ανάγκες και έτσι κι αλλιώς λιγότερα από όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Μεταφορών ότι τάχα ήδη κυκλοφορούν.
  • Γιατί η μείωση των χρονοαποστάσεων (από δρομολόγιο σε δρομολόγιο), λόγω της προσθήκης των οχημάτων που θα εξοικονομηθούν, είναι αμελητέα. Σε πίνακα του ΟΑΣΑ για τις χρονοαποστάσεις 104 λεωφορειακών γραμμών, φαίνεται ότι στο 41% των γραμμών η χρονοαπόσταση είναι 10 - 20 λεπτά και στο 32% των γραμμών είναι 20 - 30 λεπτά! Με την προσθήκη των οχημάτων που θα εξοικονομηθούν, στο 55% των γραμμών η χρονοαπόσταση θα είναι 10 - 20 λεπτά και στο 27% των γραμμών θα είναι 20 - 30 λεπτά. Μόνο στο 12% των γραμμών η χρονοαπόσταση θα είναι έως 10 λεπτά, ενώ στο 6% η χρονοαπόσταση θα είναι μεγαλύτερη των 30 λεπτών! Συνοπτικά, πάνω από το 80% των δρομολογίων θα έχει αναμονή από 10 έως και 30 λεπτά, όταν και λιγότερο από 10 λεπτά φθάνουν για να προκαλέσουν συνωστισμό.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει προκηρύξει τις προσλήψεις 367 οδηγών στα λεωφορεία και 56 τεχνικών. Πέρα από το ότι η ολοκλήρωσή τους είναι χρονοβόρα, ο αριθμός τους είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τον περασμένο Αύγουστο, ο υπουργός Μεταφορών είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Και λεωφορεία να είχαμε παραπάνω, σήμερα έχουμε μόνο 3.000 οδηγούς ενώ χρειαζόμαστε 6.000»! Τα ανάλογα ισχύουν και για τις προσλήψεις 186 εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), όταν οι κενές θέσεις είναι περίπου 700.

Επίσης, ο διαγωνισμός που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι «θα» κάνει για την αγορά οχημάτων βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και πιθανότατα η αγορά τους δεν θα υλοποιηθεί ούτε έως το τέλος του 2021, όπως είχε θέσει στόχο η κυβέρνηση.

Πώς φθάσαμε έως εδώ

Η σημερινή κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών αποτελεί έργο όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Ολες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου που διευκολύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες και ορίζει ότι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με σκοπό το κέρδος.

Στο πλαίσιο αυτό, απαξίωσαν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, έχουν πάνω από 10 χρόνια να αγοράσουν λεωφορεία και τρόλεϊ και ακόμα περισσότερα να κάνουν προσλήψεις.

Τα στοιχεία από τις Εκθέσεις Πεπραγμένων του ΟΑΣΑ δείχνουν καθαρά την πορεία απαξίωσης και συρρίκνωσης του δημόσιου συγκοινωνιακού έργου στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Σύμφωνα με αυτά, μεταξύ των ετών 2010 και 2019: Τα εκτελεσθέντα οχηματοχιλιόμετρα μειώθηκαν κατά 32%. Τα δρομολόγια μειώθηκαν κατά 35%. Ο στόλος οχημάτων μειώθηκε κατά 20%. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 42%!


Χ. Μ.

Πατριδογνωμόνιο
Περί Ντροπής το Ανάγνωσμα

Αχ αυτή η άτιμη η γλώσσα! Δεν κρύβει τίποτα, ακόμα κι όταν δεν είναι λανθάνουσα, αλλά ο λόγος εκφέρεται είτε από στήθους είτε με ανάγνωση. Κι ο πρωθυπουργός, όσο κι αν προσπαθεί να το παίξει μάγος Χουντίνι της πανδημίας, την πάτησε και ξέφυγε από τα όρια - πλαίσιο, στα οποία έχει μάθει, με λαμπρές σπουδές, να πολιτεύεται, να κινείται, να εκφράζεται, να συνθηματολογεί, να αυτοδιαφημίζεται, να ισορροπεί. Βγαλμένος από την τελευταία λέξη της μόδας, της αμερικάνικης μεγάλης επικοινωνιακής σχολής των μοντέρνων ηγετών, που δε φοράνε απλώς κουστούμι τύπου Βoss, αλλά είναι όλο το πακετάκι boss (αφεντικό), νόμισε ότι τον παίρνει να παρκάρει το καλάμι του, τεχνολογίας Tesla το λιγότερο, στο ιδεολογικό πάρκινγκ του ΚΚΕ! Ε! Αυτά είναι όντως ντροπής πράγματα.

Την απόδειξη την παρείχε μόνος του και χωρίς mea culpa. Είπε στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Γραμματέα: «Οπως πήραμε απόφαση να μη γίνει η παρέλαση, έτσι παίρνουμε απόφαση να μη γίνει και η πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτό θα ήθελαν και εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση...».

Κάθε λέξη είναι διαλεγμένη. Δε βλέπει μόνον ο ίδιος, αλλά θέλει να δουν και οι άλλοι, και μάλιστα να βλέπουν από τούδε και στο εξής, αυτήν και άλλες πορείες, ως... παρέλαση. Περίτεχνος, προπαγανδιστικός, με γκεμπελικής αρτιότητας αποπολιτικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση, επιχειρεί αυτός ο λόγος, εμμέσως και ταυτόχρονα αμέσως, να πει στην ίδια φράση, τι παρέλαση τι πορεία! Ταυτόχρονα ο διαχωρισμός με δήθεν ταύτιση, είναι και διανεμητικός ρόλων. Ο δεξιός παρελαύνει. Ο κομμουνιστής πορεύεται. Γιατί η πολιτική είναι πρωτίστως στο μυαλό του πρωθυπουργού, θέαμα. Σόου. Οπότε έχει ανάγκη από πρωταγωνιστές.

Κι αυτή είναι η λέξη - κλειδί. Πρωταγωνιστές. Πατάει στο θέαμα για να μπορέσει να τσαλαπατήσει αυτή καθαυτή την Ιστορία. Αυτή τη φορά της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αύριο άλλες πτυχές της, κατά τα εξουσιαστικά συμφέροντα, ή όταν τα ταξικά γυαλιά του θα χρειάζονται διανομές κι εξισώσεις ρόλων των πρωταγωνιστών. Για παράδειγμα, απ' τον Εμφύλιο ως το '21 χτες, μέχρι και τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο αύριο, ανεχόμενος ίσως και συμφωνίες με διαβολικά καλούς ηγέτες όπως ο προκάτοχός του.

Το Πολυτεχνείο κατά Μητσοτάκη είχε πρωταγωνιστές, των οποίων μάλιστα, θρασύτατα, γιατί οι περισσότεροι που να πάρει εν ζωή είναι, ερμήνευσε και τη βούληση να μην παρελάσουν - πορευτούν. Οχι στο άγνωστο βέβαια. Στην αμερικάνικη πρεσβεία. Με τη λέξη πρωταγωνιστές ο πρωθυπουργός ακύρωσε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Τους εξάχνωσε στο καμίνι των εντυπώσεων. Πιο μικροπολιτικός δεν έχει εμφανιστεί ποτέ. Για την ακρίβεια, από τότε που βγήκε από το ιδεολογικά πιτσιλωτό αβγό της Νέας Δημοκρατίας. Αχ αυτή η άτιμη η γλώσσα, η αποκαλυπτική. Στην άμεση αυθόρμητη αντίδρασή του, ο Γραμματέας χρησιμοποιεί πληθυντικό: Ντροπή σας! Οχι από σεβασμό στον πρωθυπουργό, αλλά απευθυνόμενος σε όλους όσοι βαυκαλίζονται ότι μπορεί να πορευόμαστε ή να ακινητοποιούμαστε, Ολοι Μαζί, όπως λένε, και μάλιστα σιωπηλοί κατά γκρεμνού του μέλλοντός μας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

«Εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού οι χώροι των ΜΜΜ»!

Αποκαλυπτική αυτοψία εποπτών Δημόσιας Υγείας

«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «ΔΕΝ τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντες και τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε αποκαλυπτική αυτοψία εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, με την οποία καταρρίπτονται με πάταγο οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και ξεγυμνώνεται η επικίνδυνη έλλειψη μέτρων στα ΜΜΜ.

Η αυτοψία έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 π.μ., διαπιστώνοντας συνθήκες συγχρωτισμού σε αποβάθρες και συρμούς, παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής.

Οπως επισημαίνεται, «άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες

Παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ, λεωφορεία - τρόλεϊ) έκανε την Παρασκευή αντιπροσωπεία συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ - από τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Ομοσπονδία Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας - απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκαν τουλάχιστον 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οδηγούς της ΟΣΥ, ενώ υπάρχει ακόμα ένα στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), για τα οποία η διοίκηση δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έβαλε εργαζόμενους που είχαν κάνει τεστ να δουλεύουν χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα και όταν αυτά βγήκαν βρέθηκαν θετικοί, ενώ στο μεταξύ είχαν έρθει σε επαφή με άλλους συναδέλφους τους...

Να σημειωθεί ότι και στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν θετικοί περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι, ενώ πάνω από 150 έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να απολυμαίνονται τα λεωφορεία κατά την αλλαγή της βάρδιας στα αμαξοστάσια αλλά και πριν πάνε για συντήρηση και επισκευή, οι εργαζόμενοι που υποβάλλονται σε τεστ να μην πηγαίνουν στη δουλειά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Στ. Αγιάσογλου, έδειξαν ουσιαστικά ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο όλο αυτόν τον καιρό, ενώ τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται εκθετικά. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, επιβεβαιώνοντας ότι στο ζύγι της κυβέρνησης το κέρδος βαραίνει περισσότερο από την υγεία των εργαζομένων.

Παρέμβαση έγινε νωρίτερα από την Επιτροπή Εργαζομένων στο αμαξοστάσιο στο Μπογιάτι για το ίδιο ζήτημα, καθώς πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν σε αυτό.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Πάψτε να παίζετε με τις ζωές μας!

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ σημειώνει: «Η διοίκηση - όπως και η κυβέρνηση - ενδιαφέρεται καθώς φαίνεται για την ψεύτικη δημόσια εικόνα της και όχι για τη ζωή των εργαζομένων της. Απολυμάνσεις ελλιπείς, τεστ ελάχιστα και μετά από καταγγελίες.

Εργαζόμενοι αφημένοι στην τύχη τους, οι οδηγοί χωρίς σταθερό διαχωριστικό, οι τεχνίτες σε εργασίες χωρίς να έχουν απολυμανθεί τα οχήματα. Επιβάτες κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο.

Πάψτε να παίζετε με τις ζωές μας. Τώρα μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό. Μέτρα προστασίας για όλο το προσωπικό. Κατάργηση των ενδιάμεσων αλλαγών γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα απολύμανσης με αντισηπτικό υπό την πίεση του δρομολογίου.

Κατάργηση της διακεκομμένης βάρδιας (κατσαρής) που εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στον ιό. Αύξηση των διαλειμμάτων σε όλο το προσωπικό. Συχνός εξαερισμός όλων των οχημάτων και των κλειστών χώρων εργασίας».

Γιώργος Καβάλος

Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας και πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Μέχρι στιγμής έχουμε κρούσματα σε δεκάδες χώρους δουλειάς, μεταξύ των οποίων μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με περισσότερους και από 1.000 εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι χιλιάδες εργάτες πηγαινοέρχονται καθημερινά στα εργοστάσια από τρεις βασικά νομούς (Βοιωτία, Εύβοια και Αττική), η μετακίνηση αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Ετσι π.χ. στις συνήθεις περιπτώσεις όπου μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος η εργοδοσία αποφασίζει να θέσει σε καραντίνα μόνο το τμήμα όπου εργάζεται ο ασθενής, αυτό πρακτικά δεν διασφαλίζει τίποτα, αφού στα λεωφορεία ανακατεύονται οι εργάτες όλων των τμημάτων. Το ίδιο ισχύει και με τα διαλείμματα, όπου και πάλι εργάτες όλων των τμημάτων έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι ότι οι εργοδότες δεν λειτουργούν με γνώμονα την υγεία του προσωπικού, αλλά τη συμπίεση του όποιου κόστους. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα βασικό μας αίτημα, αυτό των μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ ανά 15 μέρες με ευθύνη της εργοδοσίας, βρίσκει την κάθετη αντίθεση όλων των βιομηχάνων της περιοχής.

Κοντά σε αυτά, έχουμε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου όταν εργαζόμενοι που είχαν υποβληθεί σε μαζικά τεστ ζήτησαν να μάθουν το αποτέλεσμα για τον εαυτό τους, οι εργοδότες αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα στην κατοχή της εταιρείας.

Εκτός από την πανδημία, το θέμα της υγείας στα εργοστάσια είχε και έχει ακόμη μια σοβαρή πλευρά, αυτή των εργατικών «ατυχημάτων», της εντατικοποίησης της εργασίας και των επαγγελματικών ασθενειών. Με τα 10ωρα και τα 12ωρα στο «κόκκινο», το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο εργατικά «ατυχήματα» σε βιομηχανία τροφίμων μέσα σε μία βδομάδα, όπως κι έναν ακρωτηριασμό σε βιομηχανία μετάλλου.

Σε αυτή την κατάσταση, το πλαίσιο των σωματείων για την Υγεία, για την πλήρη στελέχωση όλων των δομών Υγείας της περιοχής συναντάει σχεδόν καθολική αποδοχή μέσα στους χώρους δουλειάς. Σε δύο μόνο εργοστάσια της Θήβας, με το ένα να μην έχει καν επιχειρησιακό σωματείο, συγκεντρώθηκαν σε λίγες μέρες πάνω από 250 συνολικά υπογραφές. Μπροστά στην απεργία που προετοιμάζουμε, το θέμα της προστασίας της υγείας είναι μία από τις σημαντικότερες πλευρές της.

Παναγιώτα Λεμπέση

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας

Το Νοσοκομείο της Θήβας, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του στο καινούριο κτίριο, το 2003, απαξιώθηκε και οδηγήθηκε σε μαρασμό.

Η αρχική ιδέα ήταν, μαζί με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής - Αποκατάστασης, να λειτουργήσει σαν Κέντρο Τραύματος, εξυπηρετώντας την Εθνική Οδό, τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της μεγάλης Βιομηχανικής Ζώνης της περιοχής και να ανταποκρίνεται, παράλληλα, στις ανάγκες του πληθυσμού, στον οποίο περιλαμβάνονται οι κρατούμενοι στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς και ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, όπως ο καταυλισμός Ρομά, που βρίσκεται στην περιοχή.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ. Ποτέ δεν στελεχώθηκε, ούτε οργανώθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην πορεία, υπέστη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, συγχωνεύθηκε διοικητικά με το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς και έχασε μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής του, αλλά και κάθε ευκαιρία για στελέχωση και οργάνωση βασικών τμημάτων. Με την κρίση του Μεταναστευτικού, έχουν προστεθεί οι Δομές Φιλοξενίας Θήβας και Οινοφύτων, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Με την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, οι υποσχέσεις έπεσαν βροχή και οι ελπίδες για οργάνωση και στελέχωση άρχισαν πάλι να ζωντανεύουν. Αλλά παρά τις τεράστιες ανάγκες, η απαξίωση του Νοσοκομείου της Θήβας καλά κρατεί. Εγιναν διάφορες κινήσεις φορέων με βροντερό αίτημα ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό νοσοκομείο. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους ήταν καθησυχαστικές και, φυσικά, ψεύτικες. Επιμένουν ότι έλυσαν το πρόβλημα, ενώ δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι παθολόγοι. Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν, παρά μόνο την πρωινή βάρδια τις καθημερινές, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων, πλήρης απουσία πνευμονολόγου, ενώ οι εφημερίες συμπληρώνονται με γιατρούς από κοντινά Κέντρα Υγείας, με αντίστοιχη αποδυνάμωσή τους.

Μπροστά σε αυτόν τον εμπαιγμό, δεν μπορούμε, παρά να απαντήσουμε με συνεχείς κινητοποιήσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και συνεχή διεκδίκηση των αυτονόητων. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους τους φορείς, τους Συλλόγους της περιοχής και συνολικά τους πολίτες να συμμετέχουν στην κίνηση αυτή! Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε νοσοκομείο! Θέλουμε να έχουμε υπηρεσίες Υγείας που μας αναλογούν σαν πολίτες! Καμία ανοχή στον εμπαιγμό και την απαξίωση του Νοσοκομείου και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας!

Πελοπίδας Μελισσάρης

Πρόεδρος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας και Αυλώνα

Το σωματείο ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σε συνεργασία και με ένα επιχειρησιακό σωματείο, πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των 4 από τις 8 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που διαμόρφωσε.

Παράλληλα, συζητάμε την κατάσταση και τα αιτήματα με τους συναδέλφους σε κάθε χώρο, ακόμη και με την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων.

Η δράση φέρνει αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων η χορήγηση μέσων προφύλαξης όπου υπήρχαν ελλείψεις, η χορήγηση πρόσθετων αδειών με αποδοχές σε εργαζόμενους που απουσιάζουν λόγω ευπαθούς ομάδας, η κάλυψη των μοριακών τεστ από τους εργοδότες.

Δεν εφησυχάζουμε όμως γιατί τα ίδια ζητήματα επανέρχονται, ακόμα κι εκεί που η πίεση αρχικά «έπιασε τόπο». Τη στιγμή που μιλάμε έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τρία εργοστάσια του κλάδου. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι φανερό ότι έχουμε απέναντί μας τη σταθερή επιδίωξη των εργοδοτών να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας λόγω του κόστους που αυτά συνεπάγονται, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι ο βαθμός οργάνωσης και συσπείρωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα πίεσης προς την εργοδοσία. Βλέπουμε έτσι ότι εκεί που το σωματείο έχει μεγαλύτερη επιρροή η πίεση είναι μεγαλύτερη και τα αποτελέσματα καλύτερα.

Το πλαίσιο πάλης
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, με την αύξηση των οργανικών θέσεων και την κάλυψή τους με μόνιμους παθολόγους
  • Αμεση κάλυψη όλων των κενών του Νοσοκομείου Θήβας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
  • Πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ του Νοσοκομείου
  • Αμεση λειτουργία Κέντρου Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Θήβας με κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό
  • Να στελεχωθούν πλήρως σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής (Κέντρα Υγείας Θήβας, Σχηματαρίου, Ερυθρών, Ιατρεία Οινοφύτων και ΤΟΜΥ Θήβας) για τη λειτουργία τους σε 24ωρη βάση
  • Να διασφαλιστούν σε επάρκεια τα αναγκαία μέσα και ο εξοπλισμός με πιστοποίηση για νοσοκομειακή χρήση για την προστασία όλων των υγειονομικών
  • Να στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα ΕΚΑΒ της περιοχής και να δημιουργηθεί σταθμός της στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων
  • Πλήρης στελέχωση και λειτουργία με μόνιμο προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ Θήβας
  • Να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων

Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της ανατολικής Βοιωτίας στέκεται το ΚΚΕ, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα με τα στελέχη και τα μέλη του στα συνδικάτα και τους άλλους φορείς, αλλά και με την αυτοτελή δράση του σε όλα τα μέτωπα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Μέσα από μια σειρά παρεμβάσεις (Ερωτήσεις στη Βουλή, ανακοινώσεις, περιοδείες σε δομές Υγείας, κινητοποιήσεις, άλλες πολύμορφες δράσεις), έχει αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, την απαξίωση του Νοσοκομείου Θήβας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, την εγκατάλειψη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση με τον λαό της περιοχής για τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που βιώνει, για την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα του κλάδου. Αλλά και για την πραγματική διέξοδο, σε μια περίοδο που οι συνέπειες από τη διαχείριση της πανδημίας σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο δείχνουν τα ξεπερασμένα όρια αυτού του συστήματος που σάπισε και πρέπει να ανατραπεί.

Εγκαιρα, με την έναρξη της πρώτης φάσης της πανδημίας, δίνοντας συνέχεια σε προηγούμενες παρεμβάσεις του, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή και απαίτησε την ενίσχυση του Νοσοκομείου Θήβας και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την ίδια περίοδο, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Θήβας και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. Ακολούθησε και δεύτερη Ερώτηση σχετικά με την υποστελέχωση και τη μη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Θήβας.

Στηρίζοντας τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στη λογική της «ατομικής ευθύνης», τον αποπροσανατολισμό και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή, το ΚΚΕ συνέχισε τις παρεμβάσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Τον Ιούλη η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων διοργάνωσε ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο και θέμα τις ελλείψεις στις δομές Υγείας της περιοχής. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ελλείψεων και την προβολή των αιτημάτων σωματείων και φορέων έχουν αναλάβει και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Θηβαίων και Τανάγρας.

Δίπλα στους εργαζόμενους και τον λαό βρίσκεται και ο «Ριζοσπάστης», αναδεικνύοντας τα προβλήματα, την αγωνία και τις διεκδικήσεις τους. Με ρεπορτάζ, με κάλυψη των δράσεων δίνει φωνή στους εργαζόμενους των δομών Υγείας της περιοχής, στα σωματεία και τον λαό.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Μόνη «γιατρειά» να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους

Η περιοχή φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές και άλλες υποδομές, που την κατατάσσουν στις «υψηλού κινδύνου», με δεδομένες τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και σε μέτρα πρόληψης και προστασίας με κρατική ευθύνη

Από παλιότερη εξόρμηση σε εργοστάσιο της περιοχής των Οινοφύτων
Από παλιότερη εξόρμηση σε εργοστάσιο της περιοχής των Οινοφύτων
Στους δήμους Θήβας και Τανάγρας κατοικούν περίπου 65.000 μόνιμοι κάτοικοι και παράλληλα αναπτύσσεται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, με πάνω από 500 μονάδες και σχεδόν 20.000 εργάτες, από τους νομούς της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, με πάνω από 1.200 διαμένοντες, δύο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις (αεροδρόμιο Τανάγρας και Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας), οι γυναικείες φυλακές Ελεώνα και ο οικισμός Ρομά της Θήβας.

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά βάζουν ψηλά τον πήχη για υγειονομικές ανάγκες που καλούνται να καλύψουν οι δημόσιες δομές της περιοχής, και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Θήβας, τα ΚΥ Θήβας και Σχηματαρίου, τα Ιατρεία των Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη εξοπλισμού αυτών των δομών, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, αφήνουν τεράστια κενά στην κάλυψη ακόμα και των πιο βασικών αναγκών των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Πόσο μάλλον τώρα που προστίθεται και η πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, που συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα και οι εργαζόμενοι που τραυματίζονται ακόμα και βαριά μεταφέρονται συχνά με ταξί ή με ΙΧ, λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, που λειτουργεί σε μια τέτοια περιοχή με ένα και μόνο πλήρωμα! Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο Θήβας αδυνατεί να πραγματοποιήσει σοβαρά χειρουργεία, αφού δεν υπάρχει τράπεζα αίματος.

Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο της Θήβας
Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο της Θήβας
Αλλά και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, που λειτουργεί στη Θήβα, αν και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, έχει μόλις έναν φυσίατρο και πρακτικά δεν λειτουργεί. Το 2018 προκηρύχθηκαν για το ΚΕΦΙΑΠ 14 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων μέσω ΟΑΕΔ για 12 μήνες. Από τις 8 που καλύφθηκαν τελικά, μόλις εγκλιματίστηκαν και το Κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί, απολύθηκαν όλοι επειδή έληξε η σύμβασή τους...

Χώροι δουλειάς - εστίες υπερμετάδοσης

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, η περιοχή συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που την κατατάσσουν στις «υψηλού κινδύνου», σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση και το κράτος.

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, άρα και συγχρωτισμού, και η καθημερινή κινητικότητα χιλιάδων εργατών (και) με λεωφορεία από τα εργοστάσια προς τους διαφορετικούς τόπους κατοικίας τους, είναι σοβαρός παράγοντας έκθεσης στον κορονοϊό για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τους τόπους όπου διαμένουν.

Καθόλου τυχαία άλλωστε, το τελευταίο διάστημα «σκάνε» σχεδόν καθημερινά κρούσματα από διάφορους χώρους δουλειάς, η αντιμετώπιση των οποίων είναι στη «διακριτική ευχέρεια» των εργοδοτών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν παίρνονται καθολικά μέτρα προστασίας του προσωπικού, αλλά συνήθως κλείνει το τμήμα του εργοστασίου όπου εμφανίστηκε το κρούσμα και ελέγχονται μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Οινόφυτα

Eurokinissi

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Οινόφυτα
Το ίδιο ισχύει και με τα μέτρα πρόληψης, τα οποία εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανεπαρκή ακόμα και εκεί που υπάρχουν, αφού αντιμετωπίζονται ως κόστος από την εργοδοσία και οι έλεγχοι των κρατικών μηχανισμών είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Πόσο μάλλον η οργανωμένη καταγραφή ευπαθών ομάδων, η ιχνηλάτηση σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος και η διενέργεια συχνών τεστ σε εργαζόμενους και κατοίκους, που μόνο σαν αστείο ακούγονται, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η μοναδική περίπτωση διενέργειας μαζικών τεστ ήταν στα τέλη Οκτώβρη, όταν κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 300 τεστ στην πλατεία της Θήβας.

Το Νοσοκομείο Θήβας

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Θήβας, ακόμη και τώρα, οι μόνες προσλήψεις που έχουν γίνει αφορούν μερικούς συμβασιούχους νοσηλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβρη η Παθολογική Κλινική, η πιο βασική δηλαδή κλινική του Νοσοκομείου, έκλεισε για δέκα μέρες αφού δεν υπήρχαν γιατροί για να εφημερεύσουν. Από τις 5 οργανικές θέσεις, μία έμεινε κενή λόγω αποχώρησης του ιατρού, δύο άλλοι παθολόγοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείου με μετάταξη και οι δύο εναπομείναντες ήταν ασθενείς.

Μάλιστα, ενώ η ΥΠΕ γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον Ιούλη, επέλεξε να προκηρύξει τη μία θέση που έμεινε κενή μόλις στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ το πιθανότερο είναι να καλυφθεί η θέση από επικουρικό γιατρό που ήδη υπηρετεί στην κλινική.

Από τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στη Θήβα, τον περασμένο Οκτώβρη
Από τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στη Θήβα, τον περασμένο Οκτώβρη
Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού, στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου ακόμη διαφημίζονται οι «χορηγίες» εξοπλισμού για τη λειτουργία κλινικής ΜΕΘ από επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής. Πλην όμως, μέχρι και σήμερα η 5η ΥΠΕ αποφεύγει ακόμη και τη συζήτηση για πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού που θα τις λειτουργήσει.

Εκτεθειμένα και τα σχολεία

Αντίστοιχα, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι και στα σχολεία, όπου σήμερα, με εκκωφαντικό τρόπο, έρχονται στην επιφάνεια μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν και αφορούν τη σχολική στέγη, με τμήματα 27 και 28 μαθητών, ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας (π.χ. στο δήμο Θηβαίων, για 51 σχολικά κτίρια προσλήφθηκαν 38 καθαρίστριες, εκ των οποίων μόλις οι 18 πλήρους απασχόλησης) κ.ά.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στο ΕΠΑΛ της Θήβας, που έγινε μάλιστα σχεδόν «εν κρυπτώ», δεν έκανε καμιά αναφορά στα σοβαρότατα αυτά προβλήματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται και με τα πρωτόκολλα - λάστιχο που αφορούν τις μετακινήσεις των μαθητών, όπου προβλέπεται 100% πληρότητα στα λεωφορεία που δρομολογεί η Περιφέρεια, από τα γύρω χωριά, ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι ο συνωστισμός μαθητών και στις αστικές συγκοινωνίες.

Πρωτοβουλίες οργάνωσης και διεκδίκησης

Ολους αυτούς τους μήνες, ζωντανά εργατικά σωματεία της περιοχής δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκουν ευρύτερη απήχηση σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, σωματεία και φορείς, ακουμπούν στις αγωνίες τους για την εξέλιξη της πανδημίας, την άθλια κατάσταση στις δομές Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους.

Η κατάσταση αυτή έχει τη συμβολή και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, η οποία, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κάλεσε στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη μια «σύσκεψη», με εκπροσώπους της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους ορισμένων άλλων φορέων.

Τόσο σε αυτήν, όσο και σε μία επόμενη σύσκεψη, η πλειοψηφία του ΕΚΘ καλούσε τη δημοτική αρχή να κλείσει συμβολικά το δημαρχείο και τον Εμπορικό Σύλλογο να κλείσει τα καταστήματα, ώστε να διοργανωθεί κινητοποίηση. Ούτε μία λέξη δεν ειπώθηκε από τους εργατοπατέρες για το τι θα κάνει το ΕΚΘ μέσα στους χώρους εργασίας.

Από την πλευρά τους, η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου δήλωναν αντίθετοι με τις συγκεντρώσεις, επειδή είναι «ξεπερασμένες», ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έφεραν την Υγεία στο σημερινό χάλι, προσπάθησαν με αλληλοκατηγορίες να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους.

Στον αντίποδα, με σύνθημα «η υγεία δεν είναι κόστος, είναι ανάγκη!», τα σωματεία πήραν την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο πάλης και κάλεσαν σε σύσκεψη άλλα σωματεία και φορείς, με αξιόλογη συμμετοχή. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο υιοθετήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, φορείς αυτοαπασχολουμένων, πολιτιστικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε και διοργανώθηκε μαζική συγκέντρωση στη Θήβα, όπου πήραν μέρος 25 συνολικά σωματεία και φορείς, ενώ στο κείμενο υπογραφών που κυκλοφορεί, έχουν ανταποκριθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής,

Η Επιτροπή για την Υγεία που συγκροτήθηκε, με στόχο τον συντονισμό της δράσης σωματείων και φορέων, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις στην πόλη της Θήβας, σε χωριά, σχολεία και τόπους δουλειάς, επιδιώκοντας κι άλλες δυνάμεις να μπουν στη μάχη. Παράλληλα, έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και του ΓΝ Λιβαδειάς - ΓΝ Θήβας, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε για τη δράση αυτή με συνδικαλιστές από σωματεία της περιοχής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Η οριακή κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αποκαλύπτει το παραμύθι του «θωρακισμένου ΕΣΥ»

Συνέντευξη με την Ελ. Παπαγεωργίου, ειδική παθολόγο σε μονάδα Covid-19, και την Α. Καλούρη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ

Χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές πλευρές για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στην πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν πήρε μέτρα για τη θωράκισή τους, συνεχίζοντας την χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Ακολουθεί η συζήτησή μας με την Ελένη Παπαγεωργίου, ειδική παθολόγο, εργαζόμενη σε μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου, και την Αννα Καλούρη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ.

***

-- Εκτός από την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, συνεχείς είναι οι καταγγελίες των υγειονομικών ότι και στην Αττική τα πράγματα πηγαίνουν στο «κόκκινο». Ποια είναι η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό»;

Ελένη Παπαγεωργίου: Η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» και σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής ήταν στο «κόκκινο» και πριν από την πανδημία. Για παράδειγμα, πρόπερσι το χειμώνα οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ προσέγγιζαν τους 20! Το βασικό στοιχείο που βάζει στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας είναι η διαχρονική υποστελέχωση, οι ελλείψεις σε άψυχο υλικό, όπως κλίνες.

Για την κατάσταση σήμερα, τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά:

Η πληρότητα σε απλές κλίνες Covid-19 στις 11 Νοέμβρη έφτανε το 90%, ενώ στις ΜΕΘ το 100%. Πρακτικά, τα νούμερα αυτά είναι απαγορευτικά για την εισαγωγή περιστατικών στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ, ενώ ανοίγουν το δρόμο για διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους και για φαινόμενα Ιταλίας.

Η ανάπτυξη κλινών Covid-19 γίνεται σε βάρος κλινικών άλλων ειδικοτήτων - Καρδιοχειρουργική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική κ.ά. - με αντίστοιχη μείωση των ασθενών που νοσηλεύουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παρακολούθηση των χρόνιων ασθενών διαφόρων νόσων, αφού τα ραντεβού στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία έχουν μειωθεί πάνω από 40%. Αυτό σημαίνει αύξηση της νοσηρότητας, ενώ όσοι ασθενείς έχουν οικονομική δυνατότητα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Οι μονάδες των πιο ισχυρών ιδιωτικών ομίλων θησαυρίζουν και μέσα στην πανδημία, μάλιστα με τα λεγόμενα «καθαρά» περιστατικά, δηλαδή χωρίς κορονοϊό, ενώ προφανώς διαθέτουν κλίνες και προσωπικό ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε εκθετική αύξηση του συνόλου των βαρδιών και εφημεριών. Αρα οδηγεί σε τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας, με αρνητικά αποτελέσματα και για το προσωπικό και για τους ασθενείς.

Αννα Καλούρη: Η τελευταία εφημερία βρήκε το νοσοκομείο με 100% πληρότητα, τόσο σε απλές κλίνες Covid όσο και στις δύο ΜΕΘ Covid. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου για αναστολή των κανονικών αδειών, καθώς και η πρόσφατη τροπολογία για υποχρεωτική μετακίνηση εργαζομένων από δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας, επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οτι δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Στις ΜΕΘ ελάχιστοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, ενώ οι νοσηλευτές καλούνται να δουλέψουν πρωινή και νυχτερινή βάρδια συνεχόμενα και την άλλη μέρα στην καλύτερη περίπτωση απόγευμα. Αδειες ειδικού σκοπού δεν δίνονται, γιατί δεν φτάνουμε να καλύψουμε τις βάρδιες!

-- Μες στη βδομάδα έγινε γνωστό ότι 26 εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και άλλοι 73 τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ συνεχώς μεγαλώνει το πρόβλημα και στα άλλα νοσοκομεία. Πώς προκύπτει αυτή η μεγάλη διασπορά και τι σημαίνει για τη μάχη που δίνετε;

Ε.Π.: Τα απαράδεκτα νούμερα της ενδονοσοκομειακής διασποράς εν μέρει ακολουθούν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, αλλά κατά κύριο λόγο οφείλονται στα μηδαμινά μέτρα πρόληψης εκ μέρους των αρμοδίων και στην «ελαστικοποίηση» των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την πλευρά τους. Εχω και προσωπικό παράδειγμα: Η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου μού έχει αρνηθεί τεστ και καραντίνα μετά από στενή επαφή με συνάδελφο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η αιτιολογία; «Αν βγείτε προληπτικά σε καραντίνα, ποιος θα μείνει να δουλέψει;».

Επίσης, η άρνηση των αρμοδίων για επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να ανιχνευτούν οι ασυμπτωματικοί και να κοπεί έγκαιρα το νήμα της μετάδοσης, οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της διασποράς.

Τα νούμερα των κρουσμάτων στον «Ευαγγελισμό», που αποτελούν ενδεχομένως μόνο την κορυφή του παγόβουνου, είναι πλέον επικίνδυνα, καθώς από τη μία εκθέτουν στον κίνδυνο νόσησης τους εργαζόμενους και, από την άλλη, καθένα από αυτά μπορεί να βγάλει εκτός μάχης νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, δεδομένου ότι το προσωπικό στα τμήματα φτάνει «τσίμα - τσίμα». Για παράδειγμα, την προηγούμενη Δευτέρα, μέρα γενικής εφημερίας, με την ανίχνευση 10 κρουσμάτων στο προσωπικό της Ορθοπαιδικής και της Νευροχειρουργικής κλινικής, οι δύο κλινικές δεν συμμετείχαν στη γενική εφημερία. Ελλείψει αυτών των ειδικοτήτων, ο «Ευαγγελισμός» δεν λειτούργησε ως κέντρο τραύματος, όντας ένα από τα λίγα στην Αττική... Τις προάλλες είχαμε θετικά κρούσματα στην υδραυλική υπηρεσία, που είναι χρόνια με οριακό αριθμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη υδραυλικού κατά τη νυχτερινή βάρδια για 5 μέρες!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι υγειονομικοί δίνουμε μάχη για ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, στην κοινωνία αλλά και στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων του «Ευαγγελισμού», την επομένη των παραπάνω γεγονότων, απευθύνθηκε μαινόμενος στο προσωπικό της κλινικής Covid-19 λέγοντας ότι «οι θετικοί για κορονοϊό ιατροί θα πρέπει να στέλνονται να δουλεύουν στην κλινική Covid-19» (!) ή ότι «τυχόν υγειονομικός στον "Ευαγγελισμό" που θα βρεθεί θετικός, χρήζει Πειθαρχικού»!

Α.Κ.: Μία επιπλέον πλευρά είναι ότι το υγειονομικό προσωπικό, ακόμα κι εκείνο που δουλεύει στις ΜΕΘ, εργάζεται πολλές φορές χωρίς επαρκή εκπαίδευση για τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης ενός κρούσματος και χωρίς επαρκή ή κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Μάσκες, καθώς και ποδιές μιας χρήσης, δεν επαρκούν, ή δεν μας κάνουν! Αντισηπτικό δεν υπάρχει σε όλο το νοσοκομείο. Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, πλαστικά γυαλιά μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες υπάρχουν σε ποσότητα μικρού δείγματος, και αυτό σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλεύσουμε κάποιο κρούσμα κορονοϊού.

Πολλοί αναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται, παραβιάζοντας ακόμα και τα ανεπαρκέστατα υγειονομικά πρωτόκολλα, αν και θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε καραντίνα, λόγω υψηλής έκθεσης στον ιό, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ενδονοσοκομειακή εξάπλωση της πανδημίας.

-- Ο υπουργός Υγείας δήλωσε παρ' όλα αυτά στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σε τρεις μήνες «όσο ποτέ άλλοτε στη μεταπολίτευση». Ποια είναι η πραγματικότητα;

Ε.Π.: Καταρχάς να επαναλάβουμε από ποια βάση ξεκινάμε. Οπως αναδεικνύουν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία των υγειονομικών, στην αρχή της πανδημίας οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό έφταναν τις 6.500, ενώ αυτές του λοιπού υγειονομικού προσωπικού τις 30.000. Ενισχύω - θωρακίζω σημαίνει, κανονικά, καλύπτω πρώτα τα κενά και μετά υπερκαλύπτω. Είναι επομένως αστείο να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σήμερα η κυβέρνηση, με τις ελάχιστες προσλήψεις σε σχέση με τις ελλείψεις και τις ανάγκες, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Ακούμε θριαμβολογίες, όπως π.χ. για τις 300 κατεπείγουσες προσλήψεις ιατρών σε ΜΕΘ, 8 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα. Η πλειοψηφία τους υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ, πιθανώς σε παρόμοια πόστα, απλά με άλλες συμβάσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, στο τέλος κάθε έτους αποχωρούν με συνταξιοδότηση 300 - 400 έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ...

Επιπλέον, το ότι προσλαμβάνονται ιατροί ποικίλων ειδικοτήτων (π.χ. νεφρολόγοι, χειρουργοί) σε θέσεις εντατικολόγων, καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας εκπαιδευμένοι γι' αυτό. Ισα ίσα η θέσπιση της Εντατικολογίας ως δίχρονης ειδίκευσης για τους ιατρούς και ως ειδικότητας για τους νοσηλευτές, υποδηλώνει την ανάγκη μακροχρόνιας εκπαίδευσης.

Ακόμη, για ποια «ενίσχυση» μιλάνε, όταν παραμένουν κλειστά πολλά νοσοκομεία (Πολυκλινική, Νοσημάτων Θώρακος, Πατησίων κ.ά.) που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί σημαντικές υποδομές και χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, που θα μπορούσαν τώρα να παίξουν σημαντικό ρόλο...

Α.Κ.: Το ίδιο ισχύει και με τα αναγκαία υλικά: Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και διοικητές μιλούν για υπερεπάρκεια και δημιουργία «στρατηγικού αποθέματος σε ΜΑΠ», όταν καθημερινά αναγκαζόμαστε να κάνουμε καταμέτρηση στο υλικό που υπάρχει στο νοσοκομείο και να παζαρεύουμε στον καταμερισμό με βάση το φόρτο εργασίας, τα καθήκοντα και την επικινδυνότητα που υπάρχει σε κάθε τμήμα...

Ολο αυτό το διάστημα που κερδήθηκε, η κυβέρνηση δεν εξόπλισε τις ΜΕΘ με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΜΕΘ1 του νοσοκομείου. Υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων, ασκήθηκε πίεση να ανοίξουν και τα 4 εναπομείναντα κρεβάτια της μονάδας, η οποία λειτουργεί ήδη με 10 κλίνες covid-19. Η ενημέρωση από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τους υπεύθυνους λοιμώξεων, ήταν ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, γιατί δεν υπάρχει εξαερισμός, ούτε καν παράθυρο, δεν υπάρχει εξοπλισμός και επαρκείς παροχές οξυγόνου. Επιπλέον, δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το 80% του προσωπικού είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνάδελφοι που ήρθαν με το πτυχίο στο χέρι και πρακτικά είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν σε τέτοιες συνθήκες.

-- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επίσης ότι δεν έχει μετατρέψει όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου, επικαλούμενη εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις και χειρουργεία τον προηγούμενο μήνα. Ποια είναι η αλήθεια;

Ε.Π.: Η κυβέρνηση μετατρέπει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μίας νόσου με δύο τρόπους.

Πρώτον, άμεσα, με ΠΝΠ και νομοθετικές ρυθμίσεις, με τρανταχτό παράδειγμα τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80%, επιχειρώντας να «εξοικονομήσει» ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό και κλίνες, κυρίως ΜΕΘ, για τις ανάγκες της πανδημίας. Οι 1.063 κλίνες ΜΕΘ, που δήθεν έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, προκύπτουν ακριβώς από τη στέρησή τους από άλλες ασθένειες. Κι όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που νοσηλεύουμε ασθενείς με επιπλοκές χειρουργικών νόσων, οι οποίοι δεν χειρουργήθηκαν στην ώρα τους. Και αυτό το φαινόμενο έχει αυξητική τάση.

Δεύτερον, έμμεσα, αφού η μετατροπή ολόκληρων κλινικών σε κλινικές covid και οι μαζικές αποσπάσεις προσωπικού κάνουν τις αναμονές για εξέταση και εισαγωγή τεράστιες και τις συνθήκες νοσηλείας εντελώς ακατάλληλες. Το απαράδεκτο φαινόμενο του «ράντζου» και των 8 ασθενών σε 6κλινους θαλάμους αποθαρρύνουν τους πάσχοντες να επισκεφτούν τα Επείγοντα των νοσοκομείων, μένοντας σπίτι ώσπου να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τα στοιχεία από τις εφημερίες του «Ευαγγελισμού», που ακολούθησαν το πρώτο lockdown, δείχνουν μεγάλη ποσοστιαία αύξηση στην επισκεψιμότητα των επειγόντων περιστατικών, μεγάλη αύξηση της νοσηρότητας, με πιο βαριά περιστατικά και αρρύθμιστους χρόνιους ασθενείς, όπως οι σακχαροδιαβητικοί.

Α.Κ.: Για να επανδρωθούν οι ΜΕΘ και οι κλίνες covid-19 του νοσοκομείου, αποδυναμώνονται και απειλούνται με κατάρρευση τα άλλα τμήματα. Είναι αδύνατη η πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου και εκτιμήσεων των ασθενών σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Οι ανάγκες σε κλίνες covid όλο και θα αυξάνονται. Αυτήν τη στιγμή το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο με 18 κλίνες γενικής ΜΕΘ. Με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ covid-19, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα καλυφθούν και αυτές; Πού θα πάει ο πολυτραυματίας, ο καρκινοπαθής, ο εγκαυματίας;

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι είναι αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, όχι μόνο για την εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ, αλλά και για την επαρκή κάλυψη του πληθυσμού για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες.

Επιβεβαιώνεται ότι χρειάζεται εδώ και τώρα νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευόμενων, εξειδικευόμενων και ειδικευμένων ιατρών (αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι), άμεσες προσλήψεις χιλιάδων υγειονομικών των άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, τεχνολόγοι, τεχνικοί, διοικητικοί), μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόθυμος «λαγός» της κυβέρνησης για νέες ανατροπές η ηγεσία του ΠΙΣ

Ανακοίνωση με αφορμή τους όρους απασχόλησης των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας

«Αντί η κυβέρνηση να εντάξει, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά, τους ιδιώτες γιατρούς στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να τους εξασφαλίσει τα μέσα για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, τους δελεάζει με προκλητικά προνόμια», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της και καταγγέλλει ότι, την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση προκλητικά καθυστερεί να εγκρίνει το κονδύλι για την πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών του προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Για τις «προτάσεις» της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με τους όρους απασχόλησης των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει: «Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το "κυβερνητικό σχέδιο" πλήρους κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας σε βάρος των ασθενών με πρόσχημα την πανδημία.

Συγκεκριμένα, με τις "προτάσεις" της η ηγεσία του ΠΙΣ ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί:

  • Προκλητικά προνόμια για τους ιδιώτες γιατρούς που θέλει άλλη μια φορά η κυβέρνηση να φέρει με μπλοκάκια στα δημόσια νοσοκομεία (τουλάχιστον 3.000 ευρώ καθαρή μηνιαία αποζημίωση, κατοχύρωση ταυτόχρονης διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και ταυτόχρονης συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, πενταπλάσια μοριοδότηση για θέση επιμελητή ΕΣΥ).
  • Πρόσθετα προνόμια και σε άλλους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, επί λέξει "αγορά υπηρεσιών" από αυτούς, με κρατικό χρήμα.
  • Επαναφορά όσων πρώην γιατρών ΙΚΑ είχαν επιλέξει το ιδιωτικό επάγγελμα με διατήρηση του προνομίου ιδιωτικού επαγγέλματος.
  • Κατάργηση της μόνιμης, πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης και για τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ με επέκταση και σε αυτούς του προνομίου ιδιωτικού ιατρείου και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
  • Επαναφορά και όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί το 2019 (που είναι ήδη 68 ετών και άνω).

Δηλαδή, η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απεναντίας αφήνουν εκτεθειμένο το λαό μας και υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του πληθυσμού σε απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που τις έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε (...)».

«Αν κάποιοι νομίζουν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια να καμαρώνουν την κυβέρνηση και τους πρόθυμους λαγούς της (με πρώτο και καλύτερο πρόθυμο λαγό το προεδρείο του ΠΙΣ) να κατεδαφίζουν κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας Υγείας για το λαό μας, είναι πολύ, μα πάρα πολύ γελασμένοι. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Το έχουμε ήδη αποδείξει το 2019», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

ΕΟΔΥ
Υποταγμένα στις ελλείψεις και τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα

Στην έκδοση των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων σχετικά με τη λήξη της απομόνωσης για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Και τα νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα προσαρμόζονται κι υποτάσσονται στις τεράστιες ελλείψεις και τις μικρές αντοχές του συστήματος Υγείας, όπως και «στη δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών ελέγχων», προμηνύοντας το ακόμη μεγαλύτερο κενό που θα υπάρξει στην ανίχνευση και επιβεβαίωση του ιού το επόμενο διάστημα. Ενώ η ατομική ευθύνη των ασθενών για την αυτοπαρακολούθηση κι αυτοεκτίμηση των συμπτωμάτων διέπει το σύνολο των οδηγιών.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID-19 είναι η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα: Την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων. Το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τη σοβαρότητα της νόσου. Την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς. Την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιικού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Για ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα, που είναι και η πλειονότητα των κρουσμάτων COVID-19, βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρης ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Τα ασυμπτωματικά άτομα που είχαν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 μέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και την εργαστηριακή διάγνωση της νόσου. Ο εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστάται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Η δεύτερη δοκιμασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ
Με επικίνδυνα «μπαλώματα» ανοίγουν κρεβάτια ΜΕΘ

Την Πέμπτη 12/11, και ενώ οι ΜΕΘ Covid στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας κοντεύουν να γεμίσουν ασθενείς (6 στις 6 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες στο Πανεπιστημιακό, 3 στις 6 στο «Αγιος Ανδρέας»), δόθηκε προφορική εντολή από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να ανοίξουν και να λειτουργήσουν εντός ωρών ως κλίνες ΜΕΘ Covid και να διατεθούν στο ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ, για τη διακομιδή ασθενών από άλλες περιοχές, οι 8 νέες κλίνες της ανακαινισμένης παλιάς ΜΑΦ του ΠΓΝΠ, που βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή.

Χωρίς καμία πρόβλεψη για το απαιτούμενο προσωπικό, χωρίς καν να τηρούνται οι στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές (σύστημα αρνητικής πίεσης), οι οποίες «παρακάμπτονται» με ευκολία ως δευτερεύουσες λεπτομέρειες και «πολυτέλειες».

Την ίδια στιγμή, οι κοινές κλίνες ΜΕΘ στο ΠΓΝΠ και στο ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας» είναι 10 και 7 αντίστοιχα, εκ των οποίων ελάχιστες είναι ελεύθερες. Και στα δύο νοσοκομεία υπάρχουν ασθενείς χωρίς Covid, διασωληνωμένοι, νοσηλευόμενοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, εν αναμονή εύρεσης κλίνης σε άλλο νοσοκομείο.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ:

  • Με πόσο και ποιο προσωπικό - ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό - θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κλίνες ΜΕΘ Covid; Εκ των ενόντων ή με νέες προσλήψεις; Με επικουρικούς - συμβασιούχους ή μόνιμους; Με εμπειρία στην εντατικολογία ή χωρίς καν εξειδίκευση;
  • Γιατί τέτοιος πανικός, τη στιγμή που σύμφωνα με τις διαφάνειες του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, από την τελευταία ενημέρωση, η 6η ΥΠΕ έχει 120 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες; Γιατί σε κάθε εφημερία διακομίζονται ασθενείς από άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας;
  • Πόσες κλίνες ΜΕΘ - κοινές και Covid - είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες ανά νοσοκομείο στην 6η ΥΠΕ; Ποιες από αυτές είναι πλήρεις; Πόσες έχουν τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο 8μηνο; Ποιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις στελεχώνει; Πόσοι μόνιμοι εντατικολόγοι και νοσηλευτές έχουν προσληφθεί ανά νοσοκομείο το τελευταίο 8μηνο;
  • Τι θα γίνει σε περίπτωση πλήρωσης των ΜΕΘ Covid ΠΓΝΠ και «Αγίου Ανδρέα»;
  • Υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος, για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης κλινών ΜΕΘ στην περιοχή, που θα ενταθεί τις επόμενες μέρες;

«Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν "κλίνη ΜΕΘ" ένα μόνιτορ και ένας αναπνευστήρας. Κλίνη ΜΕΘ είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός με το αντίστοιχο έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, για να παρέχει ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς, πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες προβλεπόμενες προδιαγραφές και να μην παραβιάζονται τα όρια ασφαλείας, που σύμφωνα με τα παγκοσμίως αποδεκτά δεδομένα, εξειδικευμένα στην ελληνική πραγματικότητα είναι 4 έμπειροι και εξειδικευμένοι νοσηλευτές και 1 γιατρός ανά 1 κλίνη ΜΕΘ», υπογραμμίζουν οι γιατροί της Αχαΐας και απαιτούν: Τριπλασιασμό των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid στην Αχαΐα - όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ - και στελέχωση με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό. Επίταξη, χωρίς αποζημίωση, των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων του νομού.

ΤΟΜΥ ΤΑΥΡΟΥ
Μεγάλος κίνδυνος να κλείσει η μοναδική μονάδα ΠΦΥ στην περιοχή

Κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή από σωματεία και φορείς

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Την Παρασκευή το πρωί, μαζικοί φορείς (Σύλλογος Γυναικών και παράρτημα της Ενωσης Συνταξιούχων) του Ταύρου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία ΤΟΜΥ Ταύρου, που με απόφαση της κυβέρνησης προβλεπόταν να κλείσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλλα Βαλαβάνη και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μοσχάτου - Ταύρου Παναγιώτης Κυριαζίδης.

Στις 12/11 ανακοινώθηκε πως οι μόλις 4 γιατροί του παραρτήματος της μοναδικής δημόσιας δομής ΠΦΥ (μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός πνευμονολόγος) στον Ταύρο από τη Δευτέρα θα μεταφερθούν στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού προκειμένου να «καλύψουν» τα κενά από τις εκεί μετακινήσεις. Δηλαδή, ανακοινώθηκε πως μια ολόκληρη κοινότητα, με πάνω από 15.000 κατοίκους, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 5 δημοτικά σχολεία, 2 Γυμνάσια, 1 Λύκειο και 1 ΕΠΑΛ, μεγάλες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, θα μείνει χωρίς Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας. Κάτω από τις αντιδράσεις του τελευταίου διαστήματος, ανακοινώθηκε τελικά αναστολή της απόφασης, μέχρι νεωτέρας.

Ο Χρήστος Κατσώτης μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης που συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, κάτι που αποδεικνύεται και από το κλείσιμο της Τοπικής Μονάδας Υγείας στον Ταύρο. Απηύθυνε δε κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 26 Νοέμβρη για την προστασία της υγείας του λαού.

«Μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε σε άλλες περιοχές για τις εξετάσεις μας ή για τα φάρμακά μας, ή να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στην ουσία μας λένε πεθάνετε αβοήθητοι, μας υποβιβάζουν σαν ανθρώπους, μας υποτιμούν, μας θεωρούν αναλώσιμο υλικό (...) Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος μπροστά στον κίνδυνο ότι ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του, ένας φίλος ή ένας συνάδελφός του θα χρειαστεί κάποια στιγμή βοήθεια και θα βρει κλειστές τις πόρτες της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΙΚΑ Ταύρου). Οι υπόλοιπες παθήσεις, τα χρόνια προβλήματα υγείας παραμένουν και απαιτούν θεραπεία», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Γυναικών και το Παράρτημα Συνταξιούχων Μοσχάτου - Ταύρου, οι οποίοι μια μέρα νωρίτερα πραγματοποίησαν πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ