Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ο

«COCA - COLA» - ΒΟΛΟΣ: Το απόγευμα της Τετάρτης, μια μέρα πριν από την απεργία, οι εργαζόμενοι στην «Κόκα - Κόλα», στο Βόλο, με απόφαση του σωματείου τους, ξεκίνησαν την κατάληψη του εργοστασίου, αντιδρώντας στην απόφαση της πολυεθνικής να διακόψει τη λειτουργία του. Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι η διακοπή λειτουργίας γίνεται στο πλαίσιο «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου του Βόλου και οι αποθηκευτικοί χώροι της Κ. Κηφισιάς θα ενσωματωθούν στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί όλο το λαό του Βόλου να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή του. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι αύριο Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα και Τρίτη 16 και 17 Νοέμβρη θα ακολουθήσει 48ωρη απεργία, όπως αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση που έγινε χτες.

ΒΙΣ: Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία - μέλη της να μετατρέψουν τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη σε μέρα αλληλεγγύης στους απεργούς στην επιχείρηση ΒΙΣ στο Βόλο (όμιλος Φιλίππου) με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στα εργοστάσια, στις αποθήκες, ακόμα και σε γραφεία του ομίλου Φιλίππου που βρίσκονται σε κάθε πόλη. Παράλληλα, με συγκέντρωση οικονομικής και υλικής βοήθειας προς τους απεργούς που θα παραδοθεί, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την ίδια μέρα, στο εργοστάσιο του Βόλου.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Κινητοποίηση στους σταθμούς των διοδίων σε Τραγάνα και Μαυρομαντήλα οργανώνουν σήμερα, Σάββατο, από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ., οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στη Φθιώτιδα. Καλούν τους κατοίκους της περιοχής να συστρατευτούν στην προσπάθεια να απελευθερωθούν οι δρόμοι από τα διόδια και να αποκτήσει ο λαός ασφαλείς, γρήγορες και φτηνές συγκοινωνίες και μεταφορές.

Νέα στάση εργασίας με αιχμή τα «πεντάμηνα»

Σε στάση εργασίας (από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στη 1 μ.μ. προχωρούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» την Πέμπτη, 19 Νοέμβρη, διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενώ ο τελευταίος γύρος της «κοινωφελούς εργασίας» πλησιάζει στο τέλος του, το Συνδικάτο και η Επιτροπή καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά, στα χνάρια που χάραξαν το προηγούμενο διάστημα, μετατρέποντας το «πεντάμηνο» της προσωρινής δουλειάς σε «πεντάμηνο» οργάνωσης και αγώνα.

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του δημαρχείου έκανε χτες η Επιτροπή Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» και η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ στο Δήμο Περιστερίου, απαιτώντας τη χορήγηση των αδειών στους εργαζόμενους, όπως προβλέπει η εγκύκλιος που απέσπασαν με τον αγώνα τους από το υπουργείο Εργασίας. Οπως καταγγέλλουν, η διοίκηση του δήμου δεν χορηγεί τις προβλεπόμενες άδειες, κανονικές και αναρρωτικές, εμπαίζει τους «πενταμηνίτες», με σκοπό να φτάσει το τέλος του μήνα και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν πάρει τις άδειές τους.

32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκφυλισμός με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Αδεια η αίθουσα και διαδικασίες - παρωδία καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις

Την εκφυλιστική κατάσταση και τις καταστατικές παραβιάσεις στις εργασίες του 32ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), που αναδείχθηκαν ήδη από την πρώτη μέρα, καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων. Από την πρώτη ώρα, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ ακολούθησαν αντικαταστατικές πρακτικές, προκειμένου να μην τεθούν και συζητηθούν οι ενστάσεις από την «Εργατική Ενότητα», οι οποίες αφορούσαν νόθους αντιπροσώπους που προέκυψαν μέσα από εκατοντάδες διπλοψηφίες.

Χτες, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες ξεκίνησαν με τον απολογισμό του απερχόμενου προεδρείου, με παρουσία των αντιπροσώπων της «Εργατικής Ενότητας» και ελάχιστων από άλλες παρατάξεις. Οι ταξικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη διαδικασία - παρωδία και εξακολούθησαν να βρίσκονται στο χώρο συγκροτημένοι. Κάλεσαν τους αντιπρόσωπους να προσέλθουν, όπως επιβάλλει το καθήκον που απορρέει από το γεγονός ότι εκλέχτηκαν για να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους τους, τους χώρους και τους κλάδους τους στο Συνέδριο.

Παρά το γεγονός ότι στην αίθουσα του Συνεδρίου απέμειναν ελάχιστοι αντιπρόσωποι, η διαδικασία - παρωδία συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Η «Εργατική Ενότητα» καταγγέλλει ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ θέλουν ένα Συνέδριο αποκλειστικά εκλογικό, όταν μάλιστα σε όλα τα σωματεία που είναι πλειοψηφία, απροκάλυπτα υπονόμευσαν την επιτυχία της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Χαιρετισμός εκ μέρους του ΚΚΕ

Την πρώτη μέρα, στις εργασίες του 32ου Συνεδρίου, παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η στρατηγική της ενσωμάτωσης των συνδικάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου, δηλαδή της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν οδηγεί στην υπεράσπιση των εργαζομένων, δε συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αναζωογόνησή του. Και βέβαια δεν οδηγεί σε φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση».

Τόνισε πως η βάση της πραγματικής αντιπαράθεσης είναι «ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και πρόσθεσε: «Το Κόμμα μας, οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα πρωτοστατήσουν στην πάλη για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν. Για να έχει ο εργαζόμενος το δικαίωμα να απεργεί, δικαίωμα που η κυβέρνηση θέλει να το φαλκιδεύσει.

Δεν υπήρξε στο παρελθόν και δεν υπάρχει και τώρα πρόβλημα μικρό ή μεγάλο που το Κόμμα μας να το σνόμπαρε, να μην οργάνωσε την πάλη γι' αυτό. Θα δώσουμε βάρος στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, την άνοδο της ταξικής πάλης, τη διεύρυνση των δεσμών μας με τους εργάτες και τις εργάτριες.

Ξέρουμε, όμως, ότι ο καπιταλισμός ένα δρόμο έχει: Αυτόν της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Γι' αυτό το Κόμμα μας σταθερά επιδιώκει, μαζί με την πάλη για τα άμεσα ζητήματα και μέσα από αυτήν την πάλη, οι εργαζόμενοι της χώρας μας, τα άλλα λαϊκά στρώματα να πείθονται και να προετοιμάζονται, να θέσουν στόχο της πάλης τους την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την κατάργηση των μονοπωλίων και τη μετατροπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας σε λαϊκή περιουσία».

Συνεχίζεται η απεργία στην «Ανακύκλωση»

Συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ» στα Γιάννενα, μετά την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που κορυφώθηκε την Τετάρτη με δακρυγόνα και οχτώ συλλήψεις. Χτες, οι απεργοί, μαζί με εκπροσώπους σωματείων και φορέων, παρέμειναν συγκεντρωμένοι στην πύλη του εργοστασίου, περιφρουρώντας την κινητοποίηση. Νέα 24ωρη απεργία έχει αποφασιστεί για τη Δευτέρα, από το ΕΚ Ιωαννίνων, με παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Απόφαση στήριξης του αγώνα τους πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, με παρέμβαση των απεργών. Χτες, δεν εμφανίστηκαν δυνάμεις της αστυνομίας ούτε έγινε νέα προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει σε λειτουργία τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό.

Στις επάλξεις για το δικαίωμά τους στη δουλειά παραμένουν και οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η τριμερής που έγινε χτες στην Αθήνα κάλεσε την εργοδοσία να ορίσει συνάντηση με το σωματείο και να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Για σήμερα, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν αναλυτικά για τα αποτελέσματα της τριμερούς και να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Σύσκεψη την Τετάρτη για τα ΒΑΕ

Σε σύσκεψη με θέμα: «Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση από τη σκοπιά των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Οργάνωση της πάλης για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων», καλούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενους. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 18 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Στο κάλεσμα ήδη ανταποκρίθηκε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των Δήμων αλλά και εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη.

Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο στον Ισθμό

Με τα τρακτέρ τους αγρότες της Καλαμάτας συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, προπαγανδίζοντας την σημερινη κινητοποίηση στον Ισθμό
Με τα τρακτέρ τους αγρότες της Καλαμάτας συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, προπαγανδίζοντας την σημερινη κινητοποίηση στον Ισθμό
Σήμερα Σάββατο, στις 12 μ., θα γίνει στον Ισθμό το παμπελοποννησιακό αγροτικό συλλαλητήριο που αποφασίστηκε σε σύσκεψη από τη Συντονιστική των Μπλόκων. Εκτός από την Πελοπόννησο, μετά την Καρδίτσα και τον Τύρναβο, συλλαλητήρια με τρακτέρ προγραμματίζονται και στις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα: Στις 19 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας. Στις 23 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Στις 25 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Ελασσόνας. Στις 2 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία των Φαρσάλων. Επίσης, στην Κέρκυρα, συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι αγρότες στις 23 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας, ενώ σύσκεψη οργανώνει η ΠΑΣΥ Ημαθίας, την Πέμπτη 19 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Παλιό Δημαρχείο Μακροχωρίου. Θα μιλήσει, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org