Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «αντιτροϊκανή παντιέρα»...

Την περασμένη βδομάδα γράφτηκε στα ψιλά στον αστικό Τύπο ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην τρόικα, δηλαδή διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν ως προς τους ελέγχους εφαρμογής του προγράμματος και τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό το 2014 και τα αναγκαία μέτρα για την Ελλάδα. Προχτές, αναγγέλθηκε ότι η τρόικα σταματά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας και θα τις συνεχίσει τέλος του χρόνου, αναδεικνύοντας επίσης διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Ηδη ο αστικός Τύπος έχει σηκώσει αντιτροϊκανή παντιέρα με πρόσχημα τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, τα οποία, όπως λέει τώρα, οφείλονται στην τρόικα, την οποία πριν από μερικούς μήνες στήριζε.

... και η διέξοδος του λαού

Την ίδια ώρα οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία, αλλά και σε ΔΝΤ - Γερμανία για την πολιτική διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, αναδεικνύοντας τη Γερμανία ως υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κρίση στα κράτη του Νότου. Το ίδιο αναδεικνύει και η Κομισιόν, ελέγχοντας τη Γερμανία για τα πλεονάσματά της. Ολοι αυτοί οι οξύτατοι ανταγωνισμοί δεν πρέπει να είναι άσχετοι με τις διαφωνίες μέσα στην τρόικα και το σταμάτημα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά απ' αυτή την κατάσταση, όπως και να εξελιχθεί, ο λαός δεν πρόκειται να ωφεληθεί. Είναι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί που χειροτερεύουν τη θέση του. Να γιατί λέμε ότι διέξοδος για το λαό είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική, λαϊκή εξουσία.

... ως χρήσιμο γρανάζι

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Λίνκε στην Ομοσπονδιακή Βουλή, Γκ. Γκίζι, χαιρέτισε αυτό το βήμα των σοσιαλδημοκρατών με το σχόλιο ότι ήρθε «σχεδόν πολύ αργά», που μεταφράζεται σε «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ο πρόεδρος του κόμματος, Ρίξινγκερ, σε συνέντευξή του ζήτησε ξανά την άμεση συνεργασία με το SPD. «Οι σοσιαλδημοκράτες, οι πράσινοι και η Λίνκε πρέπει να αξιοποιήσουν την πλειοψηφία που έχουν στην καινούρια Βουλή για μια συμμαχία διαμόρφωσης πολιτικής», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά ότι ο πολιτικός φορέας του οπορτουνισμού αποτελεί χρήσιμο γρανάζι των καπιταλιστών στη Γερμανία, έτοιμος να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο όταν αυτό απαιτήσουν οι συνθήκες για τη διαχείριση του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1765 Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός Ρόμπερτ Φούλτον, εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου.

1831 Πεθαίνει ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1840 Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, εκ των θεμελιωτών του ρεύματος του εξπρεσιονισμού.

1913 Υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1935 Πραγματοποιείται στη Σοβιετική Ενωση η πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής.

1940 Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, εκδιώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.

1948 Τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ενεργούν επίθεση ενάντια στο γερά οχυρωμένο Βουλγαρέλι και ύστερα από 5½ ώρες σκληρών μαχών νικούν τα κυβερνητικά στρατιωτικά τμήματα, τα οποία και καταδιώκουν έως την Αρτα.

1950 Πεθαίνει η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ.

1950 Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που αναχωρούσε για τον πόλεμο της Κορέας.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στη βίλα Αύρα στη Γλυφάδα. Συλλαμβάνονται ο Ηλίας Αργυριάδης και η Κατίνα Δάλλα.

1961 Η Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει το λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

1966 Αρχίζει στο Στρατοδικείο η δίκη 28 αξιωματικών κατηγορούμενων «επί εσχάτη προδοσία» για συμμετοχή στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ.

1969 Συνέρχεται στη Βενετία το 6ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Αντιστασιακών (FIR), το οποίο πήρε ειδική απόφαση για την Ελλάδα, καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές αντιστασιακές οργανώσεις να αναπτύξουν δράση για την απομόνωση της χούντας και την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και τους κρατούμενους αγωνιστές.

1973 Το μεσημέρι της Τετάρτης, 14/11/1973, αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση, φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική αποφασίζουν να κατέβουν προς το Πολυτεχνείο για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους. Στην Κάνιγγος και τη Στουρνάρη συγκρούονται με την Αστυνομία που έχει αποκλείσει τις προσβάσεις προς το Μετσόβιο. Οι περισσότεροι σπάνε τον κλοιό και μπαίνουν στο Πολυτεχνείο. Οσοι δεν τα καταφέρνουν, συγκροτούν διαδηλώσεις προς την Ακαδημίας και την Ομόνοια.

Το απόγευμα, όταν τελειώνουν οι γενικές συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτή την εξέλιξη ευνοεί και το γεγονός ότι γύρω από το ίδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση. Οταν πια είναι καθαρό ότι τουλάχιστον για το βράδυ της Τετάρτης οι φοιτητές θα μείνουν μέσα στο Πολυτεχνείο, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνονται μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, συνθήματα κ.ά.), η σίτιση, η περιφρούρηση κ.λπ. Τυπώνονται χιλιάδες προκηρύξεις και κολλιούνται αφίσες, ενώ ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει ως και τη 1 τα ξημερώματα.

1983 Το στρατοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει 18 μέλη της Επιτροπής Ειρήνης για «απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος και εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού».

1989 Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

2008 Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

Η Λίνκε «περνάει τις εξετάσεις»...

Εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα κατά το διάστημα πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη στη Γερμανία, το οπορτουνιστικό κόμμα της Λίνκε (Die Linke), συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκλιπαρούσε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD για συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο, μιας και σε τοπικό και περιφερειακό αυτή προχωράει εδώ και πολλά χρόνια σε βάρος των εργαζομένων. Οι σοσιαλδημοκράτες απέκλειαν κυβερνητική συνεργασία μαζί τους επικαλούμενοι το «αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα». Τώρα όμως φαίνεται ότι η Λίνκε πέρασε τις εξετάσεις: Η ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών θα φέρει πρόταση στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινά στη Λιψία, σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία θα είναι δυνατές κυβερνητικές συμμαχίες με τη Λίνκε μετά τις επόμενες εκλογές, του 2017, υπό τον όρο να υπάρχει μια «υπεύθυνη ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική στα πλαίσια των διεθνών μας δεσμεύσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ