Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την περίθαλψη των ψυχικά ασθενών την περίοδο της πανδημίας

Την άμεση ικανοποίηση των αναγκών περίθαλψης των ψυχικά ασθενών τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ αναφέρουν ότι 3 στις 4 υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σταμάτησαν κατά την περίοδο του πρώτου κύματος του κορονοϊού, επηρεάζοντας 84 εκατομμύρια ανθρώπους με ανάλογα προβλήματα στην ΕΕ. Στην Ελλάδα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μετατράπηκαν σε δομές μιας νόσου, εφημερίες ψυχιατρικών κλινικών αναστάλθηκαν, τακτικά ραντεβού αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν. Ακόμα και η συνταγογράφηση αποδείχθηκε «δύσκολη» διαδικασία, με συνέπεια χρόνιοι ψυχικά πάσχοντες να μείνουν χωρίς την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, να απορρυθμιστούν και να υποτροπιάσουν.

Ταυτόχρονα, η πραγματικότητα με την οποία συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι οι λαοί μέχρι σήμερα σε περίοδο πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των αναγκών. Οι τηλε-υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες χώρες είναι ανεπαρκείς, καθώς η φυσική επαφή του ασθενούς με τον θεράποντα γιατρό δεν υποκαθίσταται και κυρίως στις τηλε-υπηρεσίες δεν έχει πρόσβαση ένας τεράστιος αριθμός ασθενών που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ούτε τα τεχνικά μέσα.

Ολα αυτά τα προβλήματα βέβαια δεν εμφανίζονται τυχαία τώρα. Προϋπήρχαν και η αιτία τους είναι η ταξική πολιτική της ΕΕ, την οποία υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που θεωρεί τις ψυχικές ασθένειες πηγή απώλειας της παραγωγικότητας. Η ανταποδοτικότητα και η σύμπραξη ιδιωτικού - δημόσιου τομέα έχουν οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, σε υποβάθμιση δομών για χρόνια πάσχοντες, σε συνολική εγκληματική υποβάθμιση της ΠΦΥ. Είναι η βασική ευρωενωσιακή κατεύθυνση για εμπορευματοποιημένη Υγεία με βάση την αντίληψη «κόστους - οφέλους». Το «όφελος» είναι του κεφαλαίου και των ιδιωτών κλινικαρχών που εκμεταλλεύονται τις επείγουσες και ανελαστικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους και τους αναγκάζουν να πληρώνουν τεράστια ποσά για νοσηλεία και θεραπεία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι με ευθύνη και της ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών:

-- Δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο υγειονομικό και άλλο προσωπικό προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών και των ειδικών νοσοκομείων, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι ξενώνες φιλοξενίας και τα προστατευόμενα διαμερίσματα για να υπάρξουν επαρκείς υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

-- Παρά τις τεράστιες ανάγκες δεν δίνουν από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων του "Ταμείου Ανάκαμψης" γενναία χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών, αλλά αντίθετα χρηματοδοτούν τη δράση ομίλων που έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανεπάρκεια εμβολίων στην ΕΕ τουλάχιστον έως τα μέσα του χρόνου

Παραποιημένα τα συμβόλαια με τις εταιρείες που δόθηκαν για ανάγνωση στους ευρωβουλευτές

Με την πανδημία να καλπάζει εξαιτίας της έλλειψης επαρκών και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας από τις αστικές κυβερνήσεις, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 92 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,972 εκατ. σε όλο τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, εναποθέτουν την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εμβολιασμούς, οι οποίοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, παρά τις προσδοκίες που αρχικά καλλιεργήθηκαν. Φρένο στην αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας εμβολίων βάζει ο παγκόσμιος ανταγωνισμός των φαρμακευτικών ομίλων (πατέντες, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, διατήρηση υψηλών τιμών), η παραγωγή με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη αναγκών. Επιπλέον εμπόδια μπαίνουν και από τις διαχρονικές ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Οπως παραδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU), επάρκεια των εμβολίων δεν αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι. «Το ερώτημα που τίθεται είναι: Εχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια; Είναι κρίσιμα τα δύο πρώτα τρίμηνα. Από το τρίτο τρίμηνο θα είμαστε σε θέση να δίνουμε (εμβόλια), αντί να χρειαζόμαστε», είπε ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι οι ποσότητες εμβολίων δεν επαρκούν προκειμένου να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός έως τα μέσα του έτους.

Εξάλλου και η συμπληρωματική παραγγελία της ΕΕ από τις «Pfizer»/«BioNTech» για έως και 300 εκατ. επιπλέον δόσεις δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα παραδοθεί.

Φιάσκο η ανάγνωση των συμβολαίων της ΕΕ

Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται και το φιάσκο της διαδικασίας ανάγνωσης των συμβολαίων των φαρμακευτικών εταιρειών με την Κομισιόν για τις προπαραγγελίες εμβολίων, από τους ευρωβουλευτές. Την Τρίτη η διαδικασία ξεκίνησε με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τη γερμανική «CureVac» για το πειραματικό της εμβόλιο. Προκειμένου να θωρακιστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και στο όνομα της «εμπιστευτικότητας», οι ευρωβουλευτές κλείνονται σε ένα δωμάτιο χωρίς κινητό, στιλό και χαρτί και έχουν στη διάθεσή τους 45 λεπτά για να διαβάσουν περίπου 60 σελίδες, πάντα υπό την επίβλεψη ενός υπαλλήλου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με δήλωση του ευρωβουλευτή και προέδρου της επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, Πασκάλ Κανφίν, στο «Politico», οι βασικοί όροι των συμφωνιών είτε αφαιρέθηκαν πλήρως είτε αναδιαμορφώθηκαν μερικώς, ή δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο κείμενο που δίνεται στους ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, όλες οι πληροφορίες σχετικά με την τιμή των εμβολίων ανά δόση και το ύψος της (μη επιστρεπτέας) προκαταβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαγράφηκαν, όπως και οι λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες παραγωγής του υποψήφιου εμβολίου ή ο αριθμός των δόσεων που θα παραδίδονται ανά τετράμηνο.

Από το καθεστώς «ευθύνης και αποζημίωσης», το οποίο καθορίζει την έκταση που οι φαρμακευτικές θα προστατεύονταν από νομική και οικονομική ευθύνη εάν προκύψουν προβλήματα με το εμβόλιο, είχαν αφαιρεθεί παράγραφοι.

Οπως αναμενόταν, από τα συμβόλαια απουσιάζουν εντελώς πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις πατέντες των ομίλων, που προφανώς προστατεύονται άνευ όρων από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Αντίστοιχα δεν υπάρχει καμία αναφορά για την «κατανομή κόστους» του εμβολίου, δηλαδή στοιχεία για τις επενδύσεις που έχει κάνει μια εταιρεία ή διάφορες κυβερνήσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου. Το κόστος, σε συντριπτικά υψηλό ποσοστό, καλύπτεται από δημόσιο χρήμα.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας ναυτεργατών και επιβατών

Δέκα κρούσματα στο επιβατηγό πλοίο «ΚΥΔΩΝ» της ΑΝΕΚ

Στα 10 ανέβηκαν τα κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στο πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου της ΑΝΕΚ «ΚΥΔΩΝ», από 8 που είχαν εντοπιστεί πριν από δύο μέρες και όπως φαίνεται, μπορεί να υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο υγειονομικός έλεγχος συνεχίζεται. Το πλοίο εκτελεί δρομολόγια στα λιμάνια Σαν Ντομίνγκο και Σαν Χουάν στην Καραϊβική.

Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, «η κυβέρνηση της ΝΔ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Υγείας, οι εφοπλιστικές εταιρείες φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση, που διαμορφώνεται από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο των ναυτεργατών», πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων, που από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας απαίτησαν με πολύμορφη δράση μέτρα ελέγχου και προστασίας των ναυτεργατών, σε όλες τις κατηγορίες των καραβιών.

Τα σωματεία καταθέτουν ξανά τις προτάσεις τους, απαιτώντας «να σχεδιαστεί και να οργανωθεί άμεσα προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για τους ναυτεργάτες, τους επιβάτες, στα καράβια της επιβατηγού ναυτιλίας και στις άλλες κατηγορίες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των πληρωμάτων και των επιβατών», «με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.». Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση και μείωση των οργανικών συνθέσεων στα καράβια, «όχι στην εργασιακή ζούγκλα, στα απάνθρωπα ωράρια δουλειάς, στην απλήρωτη εργασία».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαδικτυακό σεμινάριο για την πανδημία

Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το Σάββατο 16/1, με θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις στην παθολογική φυσιολογία και στη θεραπεία της νόσου Covid-19».

Το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στη διεύθυνση tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-live-streaming.

Οι εγγραφές είναι δωρεάν (tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-engrafes).

Τις εργασίες του webinar θα συντονίσουν οι: Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Ματίνα Παγώνη, αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες:

-- «Ανοσοπαθολογία της νόσου Covid-19», από τον Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο, καθηγητή Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

-- «Θρόμβωση και Covid-19», από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόνης, υπεύθυνο Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας «Καρκίνος και Θρόμβωση - Inserm U938».

-- «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Covid-19», από την Μάγδα Γαβανά, διευθύντρια ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ.

-- «Ο ασθενής με Covid-19 στις νοσοκομειακές πτέρυγες», από τον Ιωάννη Καλομενίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο Κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

-- «Εντατική Θεραπεία στην Covid-19», από τον Σπύρο Ζακυνθινό, καθηγητή Εντατικής Θεραπείας - Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

-- «Καρδιολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19», από τον Αθανάσιο Μανώλη, συντονιστή διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας.

-- «Εμβόλια», από την Δήμητρα Καββαθά, παθολόγο - λοιμωξιολόγο, διευθύντρια ΕΣΥ, Δ' Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν».

Από τη 1 μ.μ. έως τις 2 μ.μ. θα ακολουθήσουν συζήτηση και συμπεράσματα, σχόλια, ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις.

ΚΟΖΑΝΗ
Τουλάχιστον 40 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν δύο μήνες μετά τη διάγνωση

Αλλη μια περίπτωση καθυστερημένης κοινοποίησης κρουσμάτων ήρθε να αποκαλύψει πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει τα διαγνωστικά τεστ, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα και να τον εντάξει σε ενιαίο κρατικό σχέδιο ή να εξοπλίσει όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό για τον έλεγχο του πληθυσμού.

Οι κάτοικοι της Κοζάνης είναι «στα κάγκελα», μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 40 τεστ που διαγνώστηκαν θετικά τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα στις 11 και 12 Γενάρη, δηλαδή δύο μήνες μετά! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, 9 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα στις 11/1 και 31 καταγράφηκαν στις 12/1, ενώ άλλα 9 κρούσματα από την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα το Δεκέμβρη και το Γενάρη. Ετσι π.χ. στις 12/1 ανακοινώθηκαν 53 νέα κρούσματα, με τα 31 να αφορούν το Νοέμβρη και να έχουν δηλωθεί με καθυστέρηση από το ιδιωτικό εργαστήριο που τα πραγματοποίησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι ιδιωτικά εργαστήρια καθυστερούν να δηλώσουν τα κρούσματα στον ΕΟΔΥ. Στις αρχές Δεκέμβρη είχε αποκαλυφθεί η περίπτωση ιδιωτικού εργαστηρίου του Κιλκίς που «αμέλησε» επί 13 μέρες να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστερημένη αναφορά των κρουσμάτων, σε μία από τις άλλες περιπτώσεις, αφορά το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Κοζάνης που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο όλων των τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή που από την αρχή της πανδημίας εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Γρεβενών και μέχρι πριν από λίγες μέρες και της Καστοριάς που τώρα εξυπηρετείται από ιδιωτικό εργαστήριο.

Σε όλες τις περιπτώσεις κανένας αρμόδιος δεν μπαίνει στον κόπο να πει ποια επίπτωση είχε στην περαιτέρω διασπορά του ιού η μη έγκαιρη καταγραφή τους, ώστε να ακολουθήσουν ιχνηλάτηση και απομόνωση των στενών επαφών τους.

Μάλιστα, σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που επί τρεις μήνες βρίσκεται σε lockdown και το τελευταίο διάστημα άρχισε να εμφανίζει βελτίωση, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν τεράστια κενά στα πραγματικά στοιχεία για την εξέλιξή της.

Επιβεβαιώνεται και από αυτήν την εξέλιξη ότι είναι αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων, απολύτως δωρεάν τεστ, ενταγμένων σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει και την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εστιάζει στη «διαχειριστική ανεπάρκεια» για να μη μιλήσει για την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Σε διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης χρεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεπάρκεια των εμβολιασμών, κάτι που το επανέλαβε χτες ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης και τη σύσκεψη που προηγήθηκε με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του νοσηλευτικού ιδρύματος και διευθυντές κλινικών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί «να οργανώσει στοιχειωδώς τον εμβολιασμό». Μίλησε για την αναγκαία αξιοποίηση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς, όπως είπε, ο «εμβολιασμός δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων», προσπερνώντας όμως τις τεράστιες ελλείψεις σε Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες που φέρουν τη σφραγίδα και της δικής του κυβέρνησης.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μπορούσαν τάχα να διασφαλίσουν την επάρκεια των εμβολίων, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού του πληθυσμού είναι τόσο αργός «που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας στην κοινωνία». Για την καθυστέρηση ενοχοποίησε την «ανοργανωσιά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη» και την «επιτελική ανικανότητα», οτιδήποτε δηλαδή προκειμένου να αφήσει έξω απ' το κάδρο τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ κρατών και φαρμακευτικών μεγαθηρίων που εκδηλώνονται με επίκεντρο το εμβόλιο και το γεγονός πως είναι το κυνήγι των κερδών αυτό που ευθύνεται τελικά για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είναι απαραίτητα για να εμβολιαστεί ο λαός με ασφάλεια.

«Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους στηρίξουμε, πρέπει να στηρίξουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε, κανακεύοντας το υγειονομικό προσωπικό, τα αιτήματα του οποίου πέταγε ως κυβέρνηση στο καλάθι των αχρήστων. Στο ίδιο μοτίβο, ζήτησε στήριξη για μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής εργασίας και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην περίοδο του κορονοϊού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Εικονική πραγματικότητα» για να κρυφτεί η πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο

«Ολα καλά» για τα μεγάλα προβλήματα στους εμβολιασμούς και την ανυπαρξία μαζικών τεστ σε κρίσιμους χώρους

Στη γνωστή τακτική να παρουσιάζει μια «εικονική πραγματικότητα» σε ό,τι αφορά τις σοβαρές αντιλαϊκές συνέπειες από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, κατέφυγε ξανά ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στο πλαίσιο της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι... όλα βαίνουν καλώς.

Ετσι, ενώ με το «καλημέρα» της διαδικασίας των εμβολιασμών επιβεβαιώνονται τα τεράστια προβλήματα από την ουσιαστική ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ τα περιβόητα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα» παραπέμπονται αόριστα για κάποια στιγμή στο μέλλον και χωρίς κανένα μέτρο πραγματικής στελέχωσής τους, ενώ ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μετακίνησή τους ή ο κατ' οίκον εμβολιασμός τους, στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση έγινε λόγος για... «άριστη εμπειρία από τα εμβολιαστικά κέντρα», για διαδικασία που «είναι καλά οργανωμένη έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων»!

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα τεστ για τον κορονοϊό, έγινε λόγος για «καλή κατάταξη στην Ευρώπη», όταν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για οργανωμένα τεστ στους μεγάλους χώρους δουλειάς που μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, για όλα τα σχολεία και άλλους κρίσιμους χώρους, όταν υπάρχουν καταγγελίες για ακύρωση διεξαγωγής ελέγχων ακόμη και σε δήμους που είναι σε αυστηρό lockdown (όπως έγινε στη Σητεία)...

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας έκανε πολύ απλά... πως «δεν άκουσε», σε όσες ερωτήσεις χαλούσαν αυτή την επιχείρηση «εικονικής πραγματικότητας».

«Δεν άκουσε», για παράδειγμα, το ερώτημα για το τι θα γίνει με τους πολλούς ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν (πόσο μάλλον στις «οδύσσειες» που τους υποχρεώνει η κυβέρνηση). Περιορίστηκε να μιλήσει αορίστως για... «σχέδια που θα εκπονηθούν για όλους» και σε... «ανάλογες ανακοινώσεις στο χρόνο τους»!

«Δεν άκουσε» καν το ερώτημα για το αν θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα Κέντρα Υγείας για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.

«Δεν άκουσε» ο υπουργός ούτε το ερώτημα που τέθηκε για το κυβερνητικό σχέδιο για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» (και την προωθούμενη αξιοποίησή του για το νέο «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων) και πώς κάτι τέτοιο θα είναι αποτελεσματικό για τη δημόσια υγεία, αφού δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όσοι εμβολιάζονται δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό...

25 νεκροί και 671 νέα κρούσματα

25 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ ανακοινώθηκαν 671 νέα κρούσματα και 340 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 146.688 και το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων είναι 5.354.

Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών κυμαίνεται στα 657 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 46 έτη, ενώ εδώ και 15 μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 34 - 55 έτη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,77. Τη βδομάδα 4 - 10 Γενάρη, το ποσοστό θετικότητας (κρούσματα / τεστ) ήταν 2,49%.

Από τα χτεσινά 671 κρούσματα, τα 271 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 44, Βόρειος Τομέας Αθήνας 46, Δυτική Αττική 30, Δυτική Αθήνα 32, Κεντρικός Τομέας Αθήνας 62, Νότιος Τομέας 21, Πειραιάς 36), στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 69, στην Πιερία 25, από 22 σε Αχαΐα και Κοζάνη, στη Βοιωτία 19, στις Σέρρες 17, στη Λάρισα 16 κ.α.

Στο μεταξύ, σε αυστηρότερο περιοριστικά μέτρα μπαίνουν από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 18 Γενάρη η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο δήμος Σπάρτης, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τις τελευταίες 7 μέρες, τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται στις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Δεκάδες κρούσματα στα Μεγάλα Καλύβια

Τη λήψη επειγόντων μέτρων προστασίας απαιτεί η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων των Τρικάλων καθώς μέχρι χτες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 37 κρούσματα στα Μεγάλα Καλύβια, μια κοινότητα 1.900 κατοίκων σε κοντινή απόσταση από την πόλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 8 συγχωριανοί τους νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τα rapid tests που έγιναν έφτασαν στο 25% του πληθυσμού, ενώ οι ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων είναι ανύπαρκτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών αρχών ότι «όλα βαίνουν ομαλά και ελεγχόμενα», η τεράστια ανεπάρκεια μέτρων από τον κρατικό μηχανισμό έχει αποτέλεσμα ελάχιστοι γονείς να έχουν στείλει τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ εκατοντάδες κατοίκων έσπευσαν, μέσα σε τρεις μέρες, για τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια των Τρικάλων. Ιδιαίτερη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί και η καθημερινή μετακίνηση εκατοντάδων κατοίκων για εργασία, καθώς και ότι εντός του οικιστικού ιστού της κοινότητας στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο «Αγιος Νικόλαος».

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διεκδικεί τη λήψη επειγόντων μέτρων προστασίας, όπως: Να ολοκληρωθούν επειγόντως τα rapid tests στο σύνολο του πληθυσμού της κοινότητας Μ. Καλυβίων με εξονυχιστική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και άμεσα τεστ σ' αυτές με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Να επαναληφθούν στο σύνολο του πληθυσμού μοριακά τεστ. Να εγκατασταθεί για όσο χρονικό διάστημα είναι ανάγκη ιατρικό - νοσηλευτικό κλιμάκιο με ευθύνη κυβέρνησης - Υγειονομικής Περιφέρειας στην κοινότητα για την ιατρική, ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη των κατοίκων. Να υπάρχει μέριμνα για την εξειδικευμένη παρακολούθηση των νοσούντων, και μάλιστα διαχωρισμένων από τον υγιή πληθυσμό. Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής. Αμεσα να εξασφαλιστούν για οικογένειες που είναι σε καραντίνα με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κ.λπ.) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Να γίνουν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων σε Νοσοκομείο - Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ΠΕ Τρικάλων. Να πολλαπλασιαστούν και να στελεχωθούν οι Κινητές Μονάδες Υγείας.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΕΠ
Πολλά τα προβλήματα από το πάγωμα της εξέλιξής τους και τις ελλείψεις στα Τμήματα

Συνάντηση με την Λιάνα Κανέλλη πραγματοποίησαν χτες διευθυντές από ΤΕΠ

Το σοβαρό πρόβλημα του μπλοκαρίσματος της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης που αντιμετωπίζουν οι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που λειτουργούν σε νοσοκομεία όλης της χώρας, μετέφερε χτες στην Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Επαγγελματικής Ενωσης Διευθυντών ΤΕΠ του ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε η βουλευτής του Κόμματος με τον Δημήτρη Τσιφτσή (διευθυντή ΤΕΠ Νοσοκομείου Νίκαιας) και την Μαριάνθη Γεωργιάδου (διευθύντρια ΤΕΠ «Ερυθρού Σταυρού») αναλύθηκαν οι βαριές επιπτώσεις της μεταβατικής διάταξης του 2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει ότι γιατροί που υπηρετούν σε ΤΕΠ, και ήδη ασκούν εδώ και χρόνια επείγουσα ιατρική, θα πρέπει, προκειμένου να εξελιχθούν βαθμολογικά, να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία τους και για 6 μήνες να μεταφερθούν είτε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» (Χαϊδάρι) είτε στο ΠΑΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης) για να κάνουν εξειδίκευση. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στα ίδια νοσοκομεία, εγκλωβίζει τους σημερινούς γιατρούς των ΤΕΠ, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά για την ενίσχυση με προσωπικό των ΤΕΠ, που αποτελούν νευραλγικά τμήματα για όσα νοσοκομεία τα διαθέτουν. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι ενάντια στην εκπαίδευση γιατρών στην επείγουσα ιατρική, αλλά αναδείχθηκε η ανάγκη να γίνεται αυτή με όρους πραγματικής βοήθειας στο προσωπικό.

Οι διευθυντές των ΤΕΠ μετέφεραν επίσης την ανάγκη να λυθούν ζωτικά προβλήματα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Τμημάτων τους, όπως ο ορισμός σαφούς καθηκοντολογίου για γιατρούς και νοσηλευτές, καθορισμός ελάχιστα απαιτούμενου αριθμού ιατρών και νοσηλευτών για κάθε ΤΕΠ κ.λπ., ενίσχυση των υποδομών των Τμημάτων κ.λπ. Ανέδειξαν επίσης ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας αντί να ενισχυθούν τα ΤΕΠ, προσωπικό τους μεταφερόταν σε άλλα τμήματα νοσοκομείων για να μπαλώνονται τρύπες.

Η Λιάνα Κανέλλη, συζητώντας με την αντιπροσωπεία των διευθυντών, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των ΤΕΠ, αναδεικνύοντας τον αγώνα που δίνει το προσωπικό τους, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, για να σωθούν ζωές την κρίσιμη στιγμή που φτάνουν επείγουσες περιπτώσεις στο νοσοκομείο. Επισήμανε ότι το έργο τους δυσχεραίνεται και από τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν και περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιες δομές. Δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα πάρει όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο είναι αυτό δυνατό τα προβλήματά τους, και ειδικά το «ξεπάγωμα» της εξέλιξης των γιατρών των ΤΕΠ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στους εργολάβους

Σε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου, προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, σημειώνοντας ότι «λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Λέμε όχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις».

«Τα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ και διοίκησης του νοσοκομείου για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου μας πρέπει να μείνουν στα χαρτιά», τονίζει το Σωματείο.

Αναφερόμενο στην απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, «που δρομολογεί την επαναφορά των "καλών εργολάβων" στην καθαριότητα και την εκδίωξη των εργαζομένων που ήδη δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις», επισημαίνει ότι «αποτελεί πρόκληση εν μέσω πανδημίας για τους υπηρετούντες τη δημόσια Υγεία».

Οι συνάδελφοι αυτοί, υπογραμμίζει το Σωματείο, «έχουν αποκτήσει πείρα πολύτιμη για την απαιτητική εργασία του νοσοκομείου μας, γι' αυτό τυχόν απόλυσή τους - εκτός από τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».

Εκτός των άλλων, αναφέρει το Σωματείο, «μας οδηγούν σε ένα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς γαλέρας, επαναφέροντας τα εξοντωτικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς των εργολάβων, την απλήρωτη εργασία, τα μειωμένα δικαιώματα και τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς».

Προσθέτει πως «οι ανάγκες της καθαριότητας του νοσοκομείου είναι μόνιμες, μόνιμες πρέπει να είναι και οι εργασιακές σχέσεις των καθαριστών», απαιτώντας «να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες στα νοσοκομεία. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

«Μαζί με το σωματείο του νοσοκομείου, απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα», αναφέρει από την πλευρά της η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ απαιτώντας τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καλώντας και τα πρωτοβάθμια ΔΣ της δύναμής της σε συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι ανάλογη δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) για σήμερα προκήρυξε για τις δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ της Χίου, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδίκησαν ξανά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Με την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας και συγκέντρωσης στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, υγειονομικοί και εργαζόμενοι πρόβαλαν για μια ακόμη φορά μαχητικά τα αιτήματά τους, ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων και της εμπορευματοποίησης, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Γυναικών.

Η χτεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων που αναπτύσσει όλο αυτό το διάστημα η τοπική Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έχοντας στο επίκεντρο την ανάγκη θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, με δεδομένο ότι στα πλαίσια αντιμετώπισης του δευτέρου κύματος της πανδημίας το Γενικό Νοσοκομείο μετατράπηκε εξολοκλήρου σε «μιας νόσου», αφού έπαψε κάθε άλλη λειτουργία του (χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, διερεύνηση άλλων ασθενειών, παρακολούθηση χρόνιων ασθενών κ.λπ.), στερώντας και αποκλείοντας εκατοντάδες ασθενείς από τη δυνατότητα υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να περάσει ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, αφού ο εμβολιασμός θα τραβήξει σε μάκρος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού, γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος. «Ηδη γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είμαστε εξαντλημένοι, αφού επί δύο μήνες το νοσοκομείο εμφάνιζε πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ, δεκάδες συνάδελφοι νόσησαν», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι επιβεβλημένες, αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε φαινόμενα όπως στις κλινικές και στα επείγοντα για COVID-19 να εργάζονται επιταγμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων και όχι παθολόγοι και πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η θνητότητα».

Αναφορικά με το σχέδιο για τον εμβολιασμό, επισήμανε πως «είναι εμφανής η παντελής έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και αναγκαίων υποδομών για τη διεκπεραίωση του προγράμματος. Το ίδιο ανεπαρκές προσωπικό καλείται να διαγνώσει, να θεραπεύσει, να ιχνηλατήσει και να εμβολιάσει, ενώ στον υγειονομικό περίγυρο ξεσαλώνει η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της συγκυρίας και του σχεδιασμένου ευνουχισμού του Γενικού Νοσοκομείου. Επιβεβαιώνεται και σ' αυτές τις συνθήκες η αναγκαιότητα ενός οργανωμένου και πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν για όλους, που θα καλύπτει το λαό εκεί που ζει και εργάζεται».

Αμέσως μετά την κινητοποίηση έγινε ανοιχτή Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση δυναμική αγωνιστική αντίδραση σε περίπτωση αιφνιδιασμού με αλλαγές στη λειτουργία του ΓΝΛ, κυλιόμενες εβδομαδιαίες ανοικτές Γενικές Συνελεύσεις, οργάνωση διαδικτυακής συζήτησης με συμμετοχή φορέων και σωματείων της πόλης και θέμα την πορεία της πανδημίας, την αποτίμηση των μέχρι σήμερα δεδομένων και γενικότερα των εξελίξεων στη δημόσια Υγεία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org