Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να τους κοπούν τα φτερά!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σιγή νεκροταφείου» θέλει να επικρατεί στην κοινωνία ο Κ. Καραμανλής όταν η κυβέρνηση υλοποιεί τις διαρθρωτικές αλλαγές της, δηλαδή το σάρωμα των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το είπε στη ΔΕΘ, το είπε και στη συνέντευξή του στο «Μέγκα». «Το σύνολο της πολιτικής χρειάζεται μια ηρεμία, ένα πολιτικό κλίμα το οποίο δεν θα είναι γεμάτο οξύτητες, διεκδικήσεις, εντάσεις και διαμαρτυρίες», τόνισε, επιδεικνύοντας ξανά τη βούλησή του να «τελειώνει» με τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η απαίτηση δηλαδή του πρωθυπουργού είναι να μη «κουνιέται φύλλο» και όλοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να σκύβουν το κεφάλι για να τους «σφάξει». Φυσικά, δεν πρόκειται να του περάσει, όπως δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να καταργηθεί η πάλη των τάξεων, όπως διακαώς επιθυμεί ο Γ. Παπανδρέου. Εχει τη σημασία του, όμως, το γεγονός ότι μέσω των εκλογών θέλει να αποσπάσει μια «εν λευκώ εξουσιοδότηση» για να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες και το ταξικό κίνημα. Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται η σημασία του λαϊκού παράγοντα, καθώς είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από τον εργαζόμενο λαό ότι δεν πρέπει να επιτρέψει είτε σε «αυτοδύναμες» κυβερνήσεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, είτε σε «συνεργασίας» να επικαλούνται το αποτέλεσμα των εκλογών για μια νέα άγρια αντιλαϊκή επίθεση. Οσο πιο πολύ τους κόψει τα φτερά, τόσο καλύτερα για το λαό την επομένη των εκλογών.

Αλλες οι προτεραιότητες του κεφαλαίου

Κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, κυρίως σε Αφρική και Ασία, από ασθένειες που προκαλούνται από την πνευμονία και θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με εμβόλια.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet». Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι κάθε χρόνο, 1,2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από τον στρεπτόκοκκο και τον αιμόφιλο της γρίπης. Ενώ καταγράφονται παγκοσμίως περίπου 14,5 εκατομμύρια περιπτώσεις με ασθένειες του πνευμονιόκοκκου, όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα.

Ωστόσο, και για τις δύο ασθένειες υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά η χρήση του εμβολίου για τον αιμόφιλο της γρίπης μόλις τα τελευταία χρόνια προωθείται στις φτωχές χώρες. «Επιπλέον», σημειώνεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο δεν περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών σε αρκετές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (...)».

Αν τώρα σχολιάζαμε την παραπάνω είδηση σε σχέση με το... «κέφι» που επιδεικνύουν τα μονοπώλια του φαρμάκου στην καταπολέμηση της νέας γρίπης μάλλον θα επαναλαμβανόμασταν. Διότι είναι προφανές και στον πλέον ανυποψίαστο ότι ο καπιταλισμός έχει τις δικές του προτεραιότητες και μόνο ένα κριτήριο: Το μονοπωλιακό κέρδος.

Στο δρόμο της προβοκάτσιας

Στο γνωστό δρόμο της προβοκάτσιας βάδισε για μια ακόμη φορά ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος. Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα της Αιγιάλειας», την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές, επιχειρεί να συμπεριλάβει όλα τα κόμματα στην άποψη που ο ίδιος διακονεί: «Το πρόβλημα θα είναι (σ.σ. για τα κόμματα) ένα και μόνο: Ποιος πολιτικός σχηματισμός θα έχει στα χέρια του την κουτάλα για να τρώγει με απληστία το δημόσιο χρήμα!».

Εκανε, μάλιστα, και ειδική αναφορά στο ΚΚΕ για τα οικονομικά του και τις πηγές χρηματοδότησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί, άραγε, γίνεται τόσος θόρυβος στην περίπτωση της SIEMENS, αλλά παρά ταύτα κανείς δεν αγγίζει τη ζήτημα στην ουσία του; Πόσα πήρε κάθε κόμμα; Ακόμη και το κόμμα της κ. Παπαρήγα τα "κονόμησε" από τον εκπρόσωπο της SIEMENS! Η κ. Παπαρήγα δήλωσε δημοσίως ότι ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ!».

Σε σχόλιό της, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ προτρέπει - με ευστοχία, η αλήθεια είναι - τον Αμβρόσιο να περιοριστεί στα θρησκευτικά του καθήκοντα, ώστε «να του μείνει και λίγος χρόνος για να ευλογεί ...τα "Βατοπέδια", τα "χρυσόβουλα" ιδιοκτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα "ιερά" και "όσια" της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης που υπηρετεί. Αυτήν την ηθική υπερασπίζεται "ψέλνοντας" αντικομμουνισμό. Τέλος, να υπενθυμίσουμε στον κ. Αμβρόσιο ότι αρκετοί βασανίστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τη χούντα, γιατί χαφιέδες κάρφωναν όσους ενίσχυαν το ΚΚΕ και τον αγώνα».

«Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι καλές σχέσεις με την Εκκλησία, έχουν κάθε συμφέρον ενωμένοι να συγκρουστούν με τα μονοπώλια, να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να ψηφίσουν ΚΚΕ, γιατί φοβίζει η δράση του, η πρόταση εξουσίας που έχει».

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών»

Η «πυγμή» που έδειξε ο Γ. Παπανδρέου αφήνοντας εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ τον Κ. Σημίτη σε καμία περίπτωση και δεν είναι πυγμή ή αποδοκιμασία προς την πολιτική που εφαρμόστηκε επί της θητείας του πρώην πρωθυπουργού. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές δηλώσει περήφανος για την πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη και στον ίδιο δρόμο θα βαδίσει. Με άλλα λόγια, θα συνεχίσει την «πολιτική Σημίτη» δίχως τον ίδιο τον Κ. Σημίτη. Πρόκειται δηλαδή για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διαχειριστών της κυρίαρχης πολιτικής με τον «νέο» να απαλλάσσεται από τον «παλιό» επειδή πλέον τον θεωρεί «βαρίδι». Επιπλέον, με τον αποκεφαλισμό του αποκτά πρόσθετο πολιτικό κεφάλαιο ακριβώς για να το ξοδέψει αργότερα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι όμως δεν τσιμπάνε. Εχουν δει αρκετές φορές το ίδιο έργο και έχουν μάθει ότι στην πραγματικότητα για αυτούς «κτυπάει η καμπάνα»...

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 18ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ

Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό

Αυτή η έκδοση έγινε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και περιλαμβάνει: 1. Την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». 2. Την Εισήγηση και την τελική ομιλία της ΚΕ στο δεύτερο θέμα.

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ εμβάθυνε στις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Είναι καθήκον αλληλένδετο με την αναζωογόνηση της συνείδησης και πίστης στο σοσιαλισμό. Στο κείμενο της Απόφασης διαβάζουμε: «Μελετάμε τη σκληρή πορεία της ταξικής πάλης για το πέρασμα στη νέα κοινωνία, για τη θεμελίωση και ανάπτυξή της, για την επέκταση και εμβάθυνση των νέων σχέσεων και τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις υπό την πίεση και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, χωρίς να οδηγούμαστε στο μηδενισμό. Τα βλέπουμε κριτικά και αυτοκριτικά, για να γίνει το ΚΚΕ, ως τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ισχυρότερο στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Μελετάμε και κρίνουμε την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και αυτοκριτικά, δηλαδή με πλήρη συνείδηση ότι και οι δικές μας αδυναμίες, θεωρητικές ανεπάρκειες και λαθεμένες εκτιμήσεις, αποτελούσαν μέρος του προβλήματος». Ενα βιβλίο απαραίτητο εργαλείο για κάθε κομμουνιστή κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντμίτρι Μεντβέντεφ

«Στροφή» σε αυτό που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πέτυχε το «δίδυμο» Μεντβέντεφ - Πούτιν. Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του Ντμίτρι Μεντβένεφ, στις αρχές Αυγούστου, η Κρατική Δούμα ενέκρινε, την Πέμπτη, νομοσχέδιο, που επιτρέπει, πλέον, στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από προεδρική απόφαση φυσικά, να επιχειρούν εκτός Ρωσίας. Κάτι που δικαιολογείται προκειμένου «να αποκρουστεί επίθεση κατά της χώρας ή του ρωσικού στρατού», ή «να αποκρουστεί ή να αποτραπεί επίθεση κατά άλλου κράτους», ή «να παρασχεθεί προστασία σε Ρώσους πολίτες στο εξωτερικό» ή «να καταπολεμηθεί η πειρατεία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο δράσης έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, που στα καθήκοντα των ρωσικών στρατευμάτων περιλαμβάνονταν μόνο η απόκρουση επιθέσεων κατά της χώρας, η υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και η συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές, καθήκοντα που στοιχειοθετούσαν έναν σαφώς πιο αμυντικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε δίνει τη δυνατότητα στα ρωσικά στρατεύματα να συμμετέχουν στους λεγόμενους «προληπτικούς πολέμους» και σε επεμβάσεις σε ξένες χώρες κατ' αναλογία της δράσης, που, μέχρι σήμερα, έχουν αναλάβει το ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή η Γαλλία. Προφανώς, η συγκεκριμένη «στροφή» εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της ρωσικής αστικής τάξης να παίξει πιο ενεργά στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ