Στη σημερινή ενότητα «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΗΣΙΑ»: «Γεννήτριες» παραγωγής κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο
ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Να υψωθούν οι «γροθιές» των λαών κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού
Eurokinissi |
Η παραπάνω φράση συμπυκνώνει τον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος έχει ως κύριο στόχο όχι φυσικά την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των νησιών σε φτηνή Ενέργεια με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία του πληθυσμού, αλλά την παραγωγή Ενέργειας για εξαγωγές - μέσω της ανάπτυξης των εσωτερικών και εξωτερικών διασυνδέσεων του δικτύου ηλεκτρισμού - την ενίσχυση των βιομηχανιών παραγωγής τεχνολογιών ΑΠΕ που τις εισάγουν στη χώρα και τις εγχώριες εταιρείες που τις εγκαθιστούν και τις εκμεταλλεύονται, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, τη δημιουργία και διεύρυνση της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντίστοιχη ενίσχυση των εταιρειών παραγωγής - παράλληλα με τις γεωπολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη χρήση του εν λόγω καυσίμου - και βεβαίως την ενίσχυση της χρήσης του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου.
Το σχέδιο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και τη διασύνδεση των εθνικών αγορών, ενισχύει και η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού που προωθείται με ταχείς ρυθμούς, έχοντας μέχρι στιγμής ολοκληρώσει την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ προχωρά και το σχέδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε ότι η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων στα νησιά, όπως τονίζουν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, σημαίνει αυτόματα και ενίσχυση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό, αφού έτσι παρέχεται η δυνατότητα των «καταναλωτών» να επιλέγουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που θέλουν, δυνατότητα που μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στην Κρήτη και τη Ρόδο.
Αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση προωθεί διαγωνισμούς για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα, με τα νησιά να έχουν ιδιαίτερη θέση στους επενδυτικούς σχεδιασμούς. Στην Κρήτη και την Εύβοια έχουν ήδη αναπτυχθεί τεράστιες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, ενώ προωθούνται και άλλες το επόμενο διάστημα και βεβαίως σειρά έχουν και άλλα νησιά, όπως η Ικαρία, η Λέσβος, τα νησιά των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου κ.ά.
Οι ορέξεις, βέβαια, των ομίλων δεν σταματούν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αφού σε φάση αξιοποίησης θα μπει σύντομα και το πολύ πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό πολλών νησιών του Αιγαίου, αν και οι μέχρι σήμερα κινήσεις γίνονται πολύ προσεκτικά εξαιτίας των αντιστάσεων που αναπτύσσουν φορείς των νησιών. Σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω γεωθερμικών πεδίων υπήρξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στη Μήλο, στη Νίσυρο, στη Σαμοθράκη, στη νότια Χίο, στη Σαντορίνη και τη Λέσβο.
Αντίστοιχα τα σχέδια της ΔΕΠΑ, η οποία βρίσκεται υπό διαδικασία εκποίησης, για την προώθηση του ΥΦΑ στα νησιά, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δ. Τζώρτζης. Οπως είπε, το σχέδιο της επιχείρησης προβλέπει επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας ΥΦΑ σε ολόκληρη τη χώρα με έμφαση στα νησιά, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω καύσιμο ως τη «βέλτιστη λύση» για τα νησιά αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από το 2020. Οπως είπε, η χρήση εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας ΥΦΑ μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις ΑΠΕ και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού, τονίζοντας επίσης τη δυνατότητα χρήσης του ως καύσιμου πλοίων.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρεις κύριες αγορές για τη χρήση του ΥΦΑ, ως ναυτιλιακού καύσιμου, στις χερσαίες μεταφορές και στην τροφοδοσία απομακρυσμένων δικτύων φυσικού αερίου που δεν είναι συνδεδεμένα στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Ανέφερε, επίσης, ότι Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος και Κρήτη αποτελούν «ιδανικά σημεία» για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας ΥΦΑ και προανήγγειλε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρχουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη του σχεδιασμού της επιχείρησης στα νησιά.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΔΕΠΑ είναι διαχειριστής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Poseidon Med II», το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» και στόχος του είναι να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη χρήση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καύσιμου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών. Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο, ενώ συμμετέχουν έξι λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, με στόχο το σχεδιασμό «μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ».
Η ύπαρξη στο Αιγαίο πάνω από 53 νησιών με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων και τα 162 λιμάνια που διαθέτει η χώρα κρίνονται ως ιδανικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σχεδίου. Η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τη ΔΕΗ με αντικείμενο την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και άλλων περιοχών/καταναλωτών απομακρυσμένων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου όπως και με την ΑΤΤΙCA GROUP, μητρική εταιρεία των «Superfast Ferries» και «Βlue Star Ferries», για τη χρήση LNG σε πλοία του στόλου της. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση χρήσης του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου μέσω του επονομαζόμενου «Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής (ΕΠΠ) για την ανάπτυξη της αγοράς Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων» (ΦΕΚ 3824/Β/31-10-2017).
Χτες, μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη τροπολογία για τη δημιουργία σταθμών ΥΦΑ, σε λιμάνια όπου θα επαναεριοποιείται και θα μεταφέρεται με αγωγούς στο τοπικό δίκτυο. Εκτίμησε ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 4-5 σταθμοί σε λιμάνια της χώρας.
Μέσα σε όλους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των νησιών και των λιμενικών τους εγκαταστάσεων θα πρέπει να σημειώσουμε και την επιδίωξη παροχής από ξηράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία, κατά το διάστημα ελλιμενισμού τους, από πηγές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτουν τα λιμάνια. Ο σκοπός υποτίθεται είναι να μειωθεί η εκπομπή ρύπων εντός της περιοχής των λιμένων, που συνήθως είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται φυσικά για μια άμεση συμβολή στο κόστος κατανάλωσης καυσίμων των ναυτιλιακών ομίλων.
Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα νησιά είναι να τα μετατρέψει σε «γεννήτριες» παραγωγής καθαρών κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι φυσικά να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων τους. Αλλωστε, το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί το βασικό εμπόδιο ώστε οι υπαρκτές δυνατότητες που προσφέρουν τα νησιά για την παραγωγή φτηνής και καθαρής Ενέργειας μέσω γεωθερμίας, φωτοβολταϊκών ή αιολικών εγκαταστάσεων, να αξιοποιηθούν με τρόπο που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Εντέλει, οι ΑΠΕ και κάθε άλλη μορφή Ενέργειας, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας όπου από τη μέση θα έχει φύγει το καπιταλιστικό κέρδος και τα «κλειδιά» της οικονομίας θα βρίσκονται στα χέρια της εργατικής τάξης σ' έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία, δηλαδή θα υπάρχει ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Αποσπάσματα από την πλούσια συζήτηση που έγινε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες
Με τη Συνδιάσκεψη και τη συμμετοχή στη διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ στο κέντρο των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της «λυκοσυμμαχίας», κορυφώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του ΠΣΕ στο πλαίσιο και της καμπάνιας του με τίτλο «ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ». Σε αυτές συμμετείχαν αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από: Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Νορβηγία, Κύπρο.
Στην εισηγητική ομιλία της Συνδιάσκεψης, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, είπε: «Στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και προϊόντων, τον γεωστρατηγικό έλεγχο. Τέτοιοι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την Αρκτική μέχρι την ΝΑ Ασία, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια και την Αφρική. Εντείνεται ακόμη περισσότερο ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις. Ο πλανήτης ολόκληρος μοιάζει σαν ένα ηφαίστειο, που σήμερα εκδηλώνονται μικρές εκρήξεις, αλλά φαίνεται να προετοιμάζονται μεγαλύτερες και πολύ μεγάλη όπως έχει δείξει η ιστορία.
Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει και το καθήκον της πάλης των λαών κατά των επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών τους».
Ανάμεσα σε άλλα, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας, τόνισε πως «οι γνήσια φιλειρηνικές δυνάμεις πρέπει να υψώσουν τις φωνές και τις γροθιές τους απέναντι στο ΝΑΤΟ, να παλέψουν για την διάλυσή του σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και για την αποδέσμευση από αυτό στις χώρες - μέλη του. Μόνο έτσι θα στοχεύει στον πυρήνα του προβλήματος χωρίς να μένει σε γενικόλογες "ευχές". Στο πλαίσιο αυτό, οι αντι-ΝΑΤΟικές δράσεις πρέπει να αποκαλύπτουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, όχι να τον θολώνουν ή να τον αμβλύνουν με συνθήματα δαιμονοποίησης του ενός ή του άλλου ηγέτη, που τελικά εξυπηρετούν το ξέπλυμα όλων των κυβερνήσεων, που ομόφωνα στηρίζουν και υλοποιούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια».
Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση μέρους των τοποθετήσεων των κινημάτων.
Το κίνημα «Νορβηγία για την Ειρήνη» αναφέρθηκε στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις για κυριαρχία στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική. Στη Νορβηγία υπάρχουν ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ, ενώ ένα αεροδρόμιο της πολιτικής αεροπορίας ανακατασκευάζεται για να ενταχθεί στη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Επίσης, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία έχει εγκατασταθεί ένα ΝΑΤΟικό σύστημα παρακολούθησης (Globus 3). Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νορβηγίας (Radar Information Agreemnt) τον Νοέμβρη του 2017 επιτρέπει πληροφορίες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να είναι διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια τεράστια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ - τη μεγαλύτερη από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου - που θα γίνει στα τέλη Οκτώβρη στην περιοχή της Σκανδιναβίας. Θα συμμετέχουν 35.000 στρατεύματα από 30 χώρες, 150 μαχητικά αεροσκάφη και 70 πολεμικά πλοία. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επίσης τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής και το σενάριο είναι ότι η Νορβηγία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία.
Το Βουλγαρικό Συμβούλιο Ειρήνης στάθηκε στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, στην αυξανόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και τη στρατηγικής σημασίας ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ.
Στην εντατικοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τις χώρες της Βαλτικής καθώς και στην προπαγάνδα στις ΗΠΑ, στάθηκε και ο εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος των ΗΠΑ.
Η Αντιπολεμική Επιτροπή Μιλάνου, υπογράμμισε πως η Ιταλία αποτελεί στρατηγικό σημείο για το ΝΑΤΟ, με στρατιωτικές, ναυτικές, αεροπορικές βάσεις και πυρηνικά όπλα σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: Στη Νάπολη σταθμεύουν κομάντος της «συμμαχίας», στη Σικελία βρίσκεται το κέντρο των ΝΑΤΟικών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και των drones που μπορούν να επιχειρούν σε όλο τον κόσμο, ενώ στη Σαρδηνία βρίσκεται μια κρίσιμη βάση για στρατιωτικές ασκήσεις και λαμβάνουν χώρα δοκιμές πυρηνικών όπλων, προκαλώντας υψηλά ποσοστά καρκίνου στην περιοχή. Κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση που δαπανά 70 εκατ. ευρώ τη μέρα (σ.σ. σχεδόν 25 δισ.) για στρατιωτικές δαπάνες, συνδιαμορφώνει και ακολουθεί όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ιταλικού κεφαλαίου, με την κυβέρνηση να παραχωρεί όλες τις βάσεις της. Τέλος, κατήγγειλε το λεγόμενο «πασιφιστικό κίνημα» της χώρας του, που ουσιαστικά «κάνει τη δουλειά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών» και οι διαδηλώσεις του χρηματοδοτούνται και διαφημίζονται από μονοπωλιακούς κολοσσούς.
Οπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος του κινήματος ΙΝTAL Βελγίου, «το ΝΑΤΟ φέρνει πολέμους, όπως τα σύννεφα φέρνουν τη βροχή». Υπογράμμισε πως το καθήκον του φιλειρηνικού κινήματος είναι η δημιουργία σε κάθε χώρα ισχυρών κινημάτων κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και η σύνδεση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα με τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, απαίτησε την έξοδο του Βελγίου από το ΝΑΤΟ.
Το κίνημα «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» από τη Σερβία, στο οποίο προεδρεύει ο τελευταίος ΥΠΕΞ της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, υπογράμμισε την αντίθεση του σερβικού λαού και του φιλειρηνικού κινήματος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και σε κάθε στρατιωτική συμμαχία. Αναφέρθηκε σε μια έρευνα του περασμένου Μάρτη που έδειξε ότι το 90% του σερβικού λαού είναι αντίθετο με την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, «μέσω διάφορων ΜΚΟ και προσώπων που πληρώνονται αδρά, το ΝΑΤΟ εντείνει την προπαγάνδα του στη χώρα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το σχέδιο "Επιτροπή 100" με στόχο να προωθείται η προπαγάνδα για τα οφέλη που θα έχει η Σερβία αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια "συμμαχία των αναπτυγμένων, πλούσιων και ανθρωπιστικών κρατών"».
Το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία καταδίκασε την ιμπεριαλιστική - δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ, αλλά και της ευρωπαϊκής «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), απαιτώντας οι πορτογαλικές Ενοπλες Δυνάμεις να μη συμμετάσχουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αναφέρθηκε ακόμη στην καμπάνια του ΠΣΕ «ΝΑΙ στην Ειρήνη! ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ», κατά την οποία δεκάδες πορτογαλικές οργανώσεις με εκδηλώσεις και μοιράζοντας υλικά, διαδίδουν την ανάγκη για αγώνα κατά του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) τόνισε ότι η Ομοσπονδία από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της αντιπαλεύει τη δράση και τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, την ιστορία του που είναι γεμάτη επεμβάσεις, πραξικοπήματα και βίαιες ανατροπές, που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε δυστυχία, θάνατο και προσφυγιά. «Τα σχέδια του ΝΑΤΟ, την ιμπεριαλιστική αυτή πολεμική μηχανή, τα καταδικάζουν πολλά εκατομμύρια λαού και νεολαίας σε δεκάδες χώρες. Συντονίζουμε τη δράση μας με την αδερφή οργάνωση του ΠΣΕ, ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, τους μηχανισμούς και στα σχέδιά του. Εκφράζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη στους δίκαιους αγώνες των λαών που βρίσκονται υπό κατοχή, ιμπεριαλιστική απειλή και επέμβαση», είπε μεταξύ άλλων.
Το Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Νεπάλ σημείωσε πως «στηρίζουμε ως μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ (Συντονιστής Ασίας - Ειρηνικού του ΠΣΕ) τις δράσεις και πρωτοβουλίες του, που συνεχίζουν για όσα χρόνια υπάρχει το ΝΑΤΟ την πάλη για την αποκάλυψη του εγκληματικού και ιμπεριαλιστικού του χαρακτήρα, όπως αυτός τεκμηριώνεται τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Υμένη».
«Το ΝΑΤΟ έχει και δράση στην περιοχή μας, είτε μέσα από τις στρατιωτικές Βάσεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, είτε μέσα από τις διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας, που υπάρχουν με τις περισσότερες των χωρών μας με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε. «Τέλος, τον Ιούλη πρόκειται να συνέλθει η περιφερειακή σύνοδος Ασίας/Ειρηνικού στο Κατμαντού, όπου θα συζητήσουμε καυτά θέματα, όπως την κατάσταση γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, τη Νότια Σινική Θάλασσα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή», κατέληξε.