Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι ελιγμοί της κυβέρνησης συντηρούν την ομηρία

Με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων απαντάει το υπουργείο Υγείας στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκβιάσει τη συναίνεση εργαζομένων και ασθενών στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει και στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δυναμικό «παρών» στην πανελλαδική κινητοποίηση έδωσαν σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και ότι στον αντίποδα επεξεργάζεται «λύσεις» που συντηρούν την ομηρία και δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων στις κρατικές δομές Υγείας. Να σημειωθεί ότι πάνω από 15.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (25% του συνόλου) είναι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας ανέφερε: Μέχρι 4 Αυγούστου σε νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα περιληφθεί τροπολογία που θα παρατείνει τη θητεία περίπου 1.000 επικουρικών γιατρών, η οποία λήγει στις 30/9, μέχρι το Δεκέμβρη 2018.

Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη, καθώς και για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ (που λήγουν οι συμβάσεις τους το Φλεβάρη του 2018) έδειξε το δρόμο της ίδρυσης ΚΟΙΝΣΕΠ και παράλληλα επανέλαβε ότι θα γίνει συμπληρωματική προκήρυξη για άλλες 1.150 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ.

Για τους συμβασιούχους του ΚΕΕΛΠΝΟ παραδέχτηκε ότι είναι αδικία που δεν παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αλλά αρκέστηκε στο να το ...εξετάσει. Παράλληλα, είπε ότι οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να στραφούν στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ το Φλεβάρη θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του προγράμματος.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλών προδιαγραφών.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «Σωτηρία» στη Μεσογείων και πορεία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιούν σήμερα, στις 10 π.μ., οι Επιτροπές Αγώνες της ΠΑΣΕΒΕ στα Ταξί και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους συναδέλφους τους.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, παρά τα «πανηγύρια» κυβέρνησης και βιομηχάνων για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», την «τροχιά ανάπτυξης» που μπαίνει η οικονομία και τα «ρεκόρ στον Τουρισμό», για τους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες «συνεχίζεται η αναδουλειά, παρά τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα, συνεχίζεται το κυνηγητό στις πιάτσες ακόμα και από το δήμο Αθηναίων, συνεχίζονται οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών».

Παράλληλα με αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, ενισχύονται οι μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες, που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν τις επιβατικές μεταφορές στα χέρια τους και στο χώρο των Ταξί. Οι Επιτροπές Αγώνα θυμίζουν ότι στις κινητοποιήσεις του 2011 η ΠΑΣΕΒΕ σταθερά υποστήριζε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή «απελευθέρωση», όταν άλλες δυνάμεις, που απαρτίζουν τη σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία, ζητούσαν «απελευθέρωση με όρους και προϋποθέσεις».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος «λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κοινή δράση με τους άλλους επαγγελματίες και εργαζόμενους. Οτι όλοι έχουμε ένα κοινό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Αυτές είναι που ροκανίζουν τα ματωμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και παίρνουν ακόμα και τη δικιά μας τη δουλειά».

Οι Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ στα Ταξί παλεύουν και απαιτούν: Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, καμιά κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, πρώτης και δεύτερης κατοικίας, επαγγελματικού οχήματος, «πάγωμα» των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, κεφαλαιοποίηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Κατάργηση όλων των νόμων της «απελευθέρωσης» (4070/12 - 4093/12).

Ασφυκτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους στους κολοσσούς των Μεταφορών

Περιοδεία σε γραφεία της MSC έκανε χτες η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων

Στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC, στον Πειραιά, περιόδευσαν χτες συνδικαλιστές της Επιτροπής Αγώνας Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων, με επικεφαλής τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για το νεοσύστατο τμήμα «Service Center» της πολυεθνικής, όπου δουλεύουν 130 εργαζόμενοι, όλοι νεαρής ηλικίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, η εργοδοσία έχει επιβάλει ασφυκτικές συνθήκες δουλειάς, το διάλειμμα για το γεύμα δεν τηρείται, αφού δεν υπάρχει χώρος ειδικά διαμορφωμένος, ενώ το ωράριο φτάνει καθημερινά και τις 10 ώρες. Οσο για το μισθό, είναι 500 με 600 ευρώ για 6ήμερη δουλειά, δηλαδή πλήρης παραβίαση ακόμα και αυτής της αναντίστοιχης με τις ανάγκες των εργαζομένων κλαδικής ΣΣΕ που υπογράφει η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου (ΠΑΣΕΝΤ).

Αυτό το κλίμα του αυταρχισμού ήταν το πρώτο που αντιλήφθηκαν οι συνδικαλιστές με το που εισήλθαν στο χώρο. «Σιγή νεκροταφείου», ενώ πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων πηγαινοέρχονταν τρεις προϊστάμενοι, οι οποίοι πρόσεχαν μην τυχόν και μιλήσει κανείς με τους συνδικαλιστές, καθώς αυτοί μοίραζαν στα γραφεία την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα. Οταν μάλιστα ο Θ. Ευαγγελάκης απηύθυνε το κάλεσμα να «μη συμβιβαστούν με τις συνθήκες γαλέρας», οι προϊστάμενοι έσπευσαν αμέσως να πουν «ενοχλείτε τους εργαζόμενους και πρέπει να φύγετε τώρα».

Η MSC είναι η τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών στον κόσμο, ενώ αυτή την περίοδο «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα για 22 πλοία, από τα οποία πολλά είναι μεγαλύτερα των 20.000 teu (μονάδα μέτρησης που ισούται με ένα εμπορευματοκιβώτιο) το καθένα!

Να σημειωθεί ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΕΝΤ είναι εργαζόμενος σε ένα από τα τμήματα της MSC. Κι ενώ η διοίκηση του Σωματείου γνωρίζει από πρώτο χέρι την παραβίαση της σύμβασης σε βάρος αυτών των εργαζομένων, στη πρόσφατη συνεδρίασή της, όταν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έθεσαν το θέμα απαιτώντας παρέμβαση, ο πρόεδρος Θ. Βασιλόπουλος απάντησε - σύμφωνα με τα πρακτικά - ότι «είναι καλή εταιρεία», επιβεβαιώνοντας πώς οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού «φουσκώνουν τα πανιά» της επιθετικότητας του κεφαλαίου.

Με την ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε «επαφή με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ». «Μόνο με την οργάνωση και την πάλη - επισημαίνει - θα μπει φρένο στις ορέξεις της εργοδοσίας και θα ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας». Τους καλεί να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, υπογραφή και εφαρμογή ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

ΣΕΑΑΝ
Εγκληματική η στάση του ΕΦΚΑ και των ΚΕΠΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Ιούλη, στις 10 το πρωί

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την ηγεσία του ΕΦΚΑ για την εγκληματική στάση της ενάντια στους αναπήρους και χρονίως πάσχοντες μέσω των «σφαγείων» των ΚΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιούνη είχε πραγματοποιηθεί μαχητική κινητοποίηση από τις δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ στα γραφεία του διοικητή του ΕΦΚΑ, με καταγγελίες για συγκεκριμένους ανθρώπους που δικαιούνται επιδόματα και συντάξεις, αποσπώντας τη δέσμευση ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

«Ενα μήνα μετά, η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει απάντηση για τα προβλήματα των συναδέλφων, και ειδικότερα του μεταλλεργάτη που έχουν σακατευτεί και τα δύο του χέρια από εργατικό "ατύχημα", τον έχουν παραπέμψει σε επιτροπή για ασφαλιστική ικανότητα και δεν έχουν δώσει λύση ακόμα. Μάλιστα, ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Τσακίρης απέφυγε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ, γιατί δεν έχουν δώσει λύση.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που διατυμπανίζουν ότι έχουν δώσεις λύσεις, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν συνάδελφο με σοβαρό εγκεφαλικό, που ενώ έχει περάσει από επιτροπή για νευρολογικό και εκκρεμεί να περάσει και για οφθαλμίατρο, η επιτροπή που του έχει οριστεί είναι μετά από τέσσερις μήνες», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ σε ανακοίνωσή της. Καλεί τους αναπήρους, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης, την Τρίτη 18 Ιούλη, στις 10 το πρωί, στη Χαλκοκονδύλη 37, στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ.

Κινητοποιήσεις στην ιδιωτική Υγεία

Νέα στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) προκήρυξε για αύριο το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και συναφών χώρων, για τους εργαζόμενους στην κλινική «Αθήναιον» του ομίλου «Euromedica». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, που φτάνουν μέχρι και τους 9 μισθούς.

«Οι απόλυτα επιτυχημένες στάσεις εργασίας που προηγήθηκαν δείχνουν την αποφασιστικότητα των συναδέλφων να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία. Ούτε οι εκβιασμοί, ούτε οι αόριστες υποσχέσεις μπορούν να σταματήσουν αυτόν τον αγώνα», αναφέρει το κλαδικό σωματείο σε σχετική ανακοίνωση, και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να απαιτήσουν άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και κανονική ροή μισθοδοσίας.

Στο μεταξύ, νέα εξόρμηση και παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή στο κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» του ομίλου ΙΑΣΩ, πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το κλαδικό σωματείο. Ψήφισμα συμπαράστασης έστειλαν το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής και το επιχειρησιακό σωματείο του «Ερρίκος Ντυνάν». Το Σάββατο 15 Ιούλη, στη 1.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η ΓΣ των εργαζομένων σε χώρο του «Φιλοκτήτη».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org