Κυριακή 13 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οξυνση ανταγωνισμών

Και δεύτερη υπόθεση κατασκοπίας των ΗΠΑ στη Γερμανία. Η άμεση αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν η απέλαση του σταθμάρχη της CIA στη Γερμανία, ενώ δύο φορές έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία. «Αξιοθρήνητη η βλακεία των ΗΠΑ», λέει ο Β. Σόιμπλε, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βάλουν βαρύ πρόστιμο σε δύο γερμανικές τράπεζες για συναλλαγές με το Ιράν, τις Commerzbank και Deutsche Bank. Η Γερμανία διαφοροποιείται από τις ΗΠΑ στην υπόθεση «Ουκρανία», στην τακτική απέναντι στη Ρωσία. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, αλλά φαίνεται ανοιχτά από την περίοδο έναρξης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Θυμίζουμε την άρνηση της Α. Μέρκελ στην υπόδειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσει θυγατρικές της αμερικανικής «Τζένεραλ Μότορς» (ΟΠΕΛ) και της «Φορντ» στη Γερμανία, τις συγκρούσεις για το μείγμα διαχείρισης στην Ευρωζώνη κλπ. Πού θα βγάλει; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα, εκτός από το ότι οι λαοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

Θέλουν φοροελάφρυνση

«...πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν. Το θέμα σε πολλές περιπτώσεις πραγματικό... οι "ρυθμίσεις" μπορούν να γίνουν καλύτερες, πιο ευρύχωρες και με λιγότερες επιβαρύνσεις. Είναι για πολλούς πολίτες μια "ανάσα" και πρέπει να δοθεί γρήγορα, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου οφείλουμε να καταβάλουμε 11 δισ. ευρώ για περίπου έξι διαφορετικές φορολογικές επιβαρύνσεις! Το σπουδαιότερο όμως είναι η ελάφρυνση και ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, καθώς, δυστυχώς, το παρόν είναι από τα πιο στρεβλά και άδικα. Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι "τα έκτακτα φορολογικά μέτρα σταδιακά θα εξαλειφθούν" και ότι "πρέπει να φτιάξουμε ένα απλό, δίκαιο και φιλικό φορολογικό σύστημα". Σύμφωνοι! Μόνο που έχουμε βαρεθεί να το ακούμε...» («Εθνος», 10/7/2014). Βιάζονται για τις φοροελαφρύνσεις. Οχι γιατί νοιάζονται για το λαό, αλλά για τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου ως έναν παράγοντα ενίσχυσης των επενδύσεων. Και για άλλοθι μιλάνε και για κάποιες διευκολύνσεις στο λαό να αποπληρώσει τους φόρους του, άντε και κατάργηση ορισμένων έκτακτων φόρων ...δηλαδή της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως λέει και η κυβέρνηση. Η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα δε θα πάψει.

Η σκόπιμη διαστρέβλωση...

«Για την παραλία Καρτερού κινητοποιήθηκε η οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ. Με το αίτημα να παραμείνει δημόσια και να μην περάσει σε χέρια ιδιωτών. Οι διαδηλωτές μάλιστα απαίτησαν να αναβαθμιστεί η παραλία ως δημόσιος χώρος και φυσικά να μπορούν να την απολαμβάνουν όλοι. Λογικό και σωστό φαίνεται το αίτημα. Λογική και σωστή και η διεκδίκηση από το ΚΚΕ. Που όπως και σε άλλες περιπτώσεις κινητοποιείται για καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων (...) αλλά πιστεύει παρ' όλα αυτά κανείς κομμουνιστής ότι πρέπει να περιμένουμε τον σοσιαλισμό για να σωθεί η παραλία Καρτερού;» (ο Θ. Καρτερός στην «Αυγή», 8/7/2014). Μόνο στη φαντασία του αρθρογράφου υπάρχει η αντίληψη που προσάπτει στο ΚΚΕ ότι προβλήματα σαν τη σωτηρία της παραλίας του Καρτερού πρέπει να έρθει ο σοσιαλισμός για να λυθούν. Ομως ουσιαστική αντιμετώπιση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των παραλιών, ακτών, δασών κ.ά. δεν θα υπάρξει όσο η γη και οι παραλίες θα είναι εμπόρευμα, όσο δηλαδή δε θα είναι λαϊκή περιουσία. Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει ένας επιμέρους αγώνας να «συνδέεται» με τέτοια προοπτική ή θα πρέπει να αντιπαρατίθεται με τους «όρους» και τις «διαδικασίες» της ιδιωτικοποίησης, όπως κάνουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά περιπτώσεις, διαφωνώντας τελικά στην τιμή της πώλησης! Σε αυτό το ζήτημα ο Καρτερός «κάνει την πάπια».

Ο Πίου το έκανε...

Αρκετά αποκαλυπτικά για τους λόγους που οι ΗΠΑ επιδιώκουν γρήγορο «κλείσιμο» του Κυπριακού με μια «λύση» στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» ήταν τα όσα είπε σε συνέλευση της ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν: Στο επίκεντρο του «ενδιαφέροντος» βρίσκονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, η οποία σε συνδυασμό με τη νέα ηγεσία της την καθιστά «γνήσιο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και «καθοριστικό κρίκο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Μέσα σε αυτά όμως, 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την πολύμορφη στήριξή της από τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε και το εξής αμίμητο, χαρακτηριστικό του «ήθους» των ιμπεριαλιστών «συμμάχων μας» (και πόσο μάλλον της διακυβέρνησης Ομπάμα, που κάποιοι μας την πλασάρουν ως πρότυπο): «Δε θα έπρεπε να ακουμπήσουν το πόδι τους στο νησί Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς να έχουν καλεστεί από την κυβέρνηση»...

«Αθώες» του εγκλήματος στην Κύπρο οι κυβερνήσεις και η αστική τάξη των ΗΠΑ, όσο «αθώοι» είναι και σήμερα οι ιμπεριαλιστές για τα εγκλήματά τους στην ευρύτερη περιοχή. Σαν τη διαφήμιση που παίζει συνέχεια αυτές τις μέρες, με τον «πρόεδρο» που σπάει την τζαμαρία με μια μπάλα, για να αναφωνήσει αμέσως... αλά Μπάιντεν: «Εγώ; Ο Πίου το έκανε!».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Δολοφονείται η ηγετική μορφή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης Ζαν Πολ Μαρά.

1822 Η στρατιά του Δράμαλη μπαίνει στο Αργος, ενώ γύρω της κλείνει οριστικά η λαβίδα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

1841 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπογράφουν συνθήκη για την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Συνθήκη του Λονδίνου). Με την ίδια συνθήκη απαγορεύτηκε στα πολεμικά πλοία να περνούν τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης.

1863 Υπογράφεται στο Λονδίνο σύμβαση ανάμεσα στη Ρωσία, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία για την παραχώρηση του ελληνικού θρόνου στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

1908 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου γίνονται οι πρώτοι όπου επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών.

1916 Γεννιέται η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου.

1925 Ο δικτάτορας στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1929 Στο Μεσολόγγι οι 15 φυλακισμένοι καπνεργάτες απ' το Αγρίνιο κηρύσσουν απεργία πείνας, ζητώντας την αποφυλάκισή τους. Η απεργία τους κράτησε μέχρι τις 22 του μήνα, οπότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους αποφυλακίσει.

1930 Ξεκινά στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης η πρώτη διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 13 χωρών.

1931 Δυνάμεις της αστυνομίας με επικεφαλής τον Εισαγγελέα διενεργούν επιδρομή στα γραφεία των συνδικάτων της πρωτεύουσας και συλλαμβάνουν δεκάδες συνδικαλιστές που συνεδρίαζαν. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες της Ενωτικής ΓΣΕΕ, κατέστρεψαν έπιπλα και αρχεία, ενώ 81 συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με το βενιζελικό Ιδιώνυμο.

1944 Γεννιέται ο Ούγγρος εφευρέτης και αρχιτέκτονας Ερνε Ρούμπικ, γνωστός και για τον «κύβο του Ρούμπικ».

1954 Πεθαίνει η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1965 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.

1969 Συνέρχεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το Α' Συνέδριο των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

2000 Πεθαίνει ο κινηματογραφιστής Στέλιος Τατασόπουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ