Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους χωρίζει...

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν ψήφισμα με συγκεκριμένες προτάσεις, για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Vivartia - ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, όπου η εργοδοσία μεθοδεύει λουκέτο. Αντί να δεσμευτεί στη στήριξη των συγκεκριμένων αιτημάτων (απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλα εργοστάσια της εταιρείας, κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για όσο καιρό το εργοστάσιο εκσυγχρονίζεται κ.ά.), η πλειοψηφία (ΝΔ) μαζί με τις άλλες παρατάξεις αναλώθηκε σε ευχολόγια και υποσχέσεις ότι θα πιέσει την επόμενη κυβέρνηση «για να βρεθεί η καταλληλότερη λύση», ενώ δεν έβαλε καν σε ψηφοφορία το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ως όφειλε. Στον αντίποδα, η δημοτική αρχή Πάτρας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων της «Frigoglass», που είναι κι αυτοί αντιμέτωποι με το λουκέτο στο εργοστάσιο της Αχαΐας και αγωνίζονται για να διασώσουν τις θέσεις εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα. Μάλιστα, την Τρίτη αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής συμμετείχε και στη συγκέντρωση των εργαζομένων.

... χάος

Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για να επιβεβαιωθεί αυτό που έλεγε το ΚΚΕ: Οτι ο λαός καλούνταν να αποφασίσει αν θα έχει σε δήμους και Περιφέρειες εκλεγμένους που θα στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα και θα στέκονται στο πλευρό του, παλεύοντας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της εργοδοσίας και των κομμάτων της, ή αν θα τους βρίσκει απέναντί του, να στηρίζουν και να προωθούν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Το χάος που χωρίζει την πλειοψηφία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη δημοτική αρχή στην Πάτρα είναι αποκαλυπτικό...

Ούτε γνήσια, ούτε ιμιτασιόν

Μέχρι πριν από λίγες μέρες, οι Νεοδημοκράτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τονίσουν τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να κρύψουν ότι αυτός εφαρμόζει το πρόγραμμά τους και ότι μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει εξαιρετικά καλά. Μετά τις ευρωεκλογές, όμως, «απελευθερώθηκαν» σ' αυτά που λένε και ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε την πολιτική τους, βάζουν πλέον σε άλλη βάση τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος σχολιαστής του «ΣΚΑΪ», Μπ. Παπαδημητρίου, «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των «νεοφιλελεύθερων» απόψεών του, ο οποίος βρέθηκε τις προάλλες σε πάνελ της ΕΡΤ με τον νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δημοσιογράφο, Κ. Αρβανίτη. Σε μια αποστροφή του λόγου του και αναλύοντας γιατί πρέπει η Ελλάδα «να κερδίσει το χαμένο έδαφος», ο Παπαδημητρίου είπε: «Πρέπει τώρα να βρούμε τρόπο να βάλουμε τις μηχανές στο φουλ. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον το υιοθετεί και το βάζει μπροστά, είναι με το πρόγραμμα που έχει πει εδώ και μήνες ο Μητσοτάκης, και που τώρα υιοθετεί και ο Τσίπρας. Τα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής ένα. Το θέμα είναι ποιο θα εμπιστευτείς. Θα εμπιστευτείς το πραγματικό προϊόν να στο βγάλει πέρα, ή θα εμπιστευτείς το κατά μίμηση προϊόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής;». Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ στο «τρολάρισμα» της ΝΔ ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Την ανάγκη να απαντήσει ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, τόσο στην «original» όσο και στην «ιμιτασιόν» εκδοχή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Απέναντι στην κοροϊδία...

Στην «αναλγησία μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ελλάδας» απέδωσε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα. «Αυτή είναι η δεξιά. Αυτή είναι η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που άρχισε να βγάζει ξανά δόντια», σημείωσε, σε μια προεκλογικού χαρακτήρα δήλωση «συμπαράστασης». Μόνο που η επίθεση της εργοδοσίας, στη συγκεκριμένη επιχείρηση και σε όλο τον κλάδο, δεν περίμενε καθόλου την προεκλογική περίοδο, τη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και το τρίξιμο της καρέκλας των υπουργών του για να εκδηλωθεί. Οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική» δεν βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη απλήρωτοι και αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας. Εχουν ήδη φορτωθεί στις πλάτες τους πολλούς μήνες «διαθεσιμότητας» και εκ περιτροπής εργασίας, επί των ημερών και της σημερινής κυβέρνησης, με βάση τη δυνατότητα που δίνουν στην επιχείρηση οι αντεργατικοί νόμοι. Δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα των «λουκέτων», των μειώσεων μισθών και δικαιωμάτων, των απολύσεων, που τσακίζουν τους εργαζόμενους συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου.

... ο αγώνας και η προοπτική

Τόσο τα δάκρυα που κατά καιρούς χύνονται για την «ιστορική χαλυβουργία» και το «μέλλον» της, όσο και το ανάθεμα των ΣΥΡΙΖΑίων στους ...κακούς «δεξιούς» επιχειρηματίες δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός πως οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν με κριτήριο τη μεγαλύτερη κερδοφορία και θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ όχι μόνο πίνουν νερό στο όνομα αυτού του βάρβαρου συστήματος, αλλά κάνουν και ό,τι περνάει από το χέρι τους, με τους νόμους που ψηφίζουν, για να διευκολύνουν την εργοδοσία στα αντεργατικά σχέδιά της. Με κριτήριο λοιπόν την πείρα τους, οι εργαζόμενοι στον κλάδο μπορούν ακόμα πιο αποφασιστικά να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, στηρίζοντάς το και στην κάλπη. Γιατί θα το έχουν δίπλα τους στους αγώνες την επόμενη μέρα και επειδή φωτίζει τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική, το δρόμο για μια οικονομία που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και θα στηρίζει την ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1381 Οι εξεγερμένοι χωρικοί της Αγγλίας μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά. Οι εξεγερμένοι απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων. Εναντίον τους κινητοποιήθηκε ο στρατός, ο οποίος και τελικά κατάφερε να συντρίψει την εξέγερση. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα, τις βδομάδες που ακολούθησαν.

1825 Ο Γιάννης Μακρυγιάννης σταματά τον Ιμπραήμ στους Μύλους, στο δρόμο από την Τρίπολη στο Ναύπλιο. Είναι η πρώτη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων κατά του αιγυπτιακού εκστρατευτικού σώματος.

1831 Γεννιέται ο Σκοτσέζος φυσικός Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, ο οποίος διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.

1863 Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Δανία υπογράφουν Συνθήκη με την οποία ο Δανός πρίγκιπας Βίλχελμ ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α'). Στην εν λόγω Συνθήκη προβλέπεται και η ενσωμάτωση των Ιόνιων Νησιών με την Ελλάδα.

1878 Αρχίζει το Συνέδριο του Βερολίνου, που διήρκεσε ένα μήνα, με αντικείμενο το μέλλον της Βαλκανικής. Το Συνέδριο αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών κρατών για το συσχετισμό δύναμης στα Βαλκάνια, σε βάρος πάντοτε των βαλκανικών λαών.

1938 Η κυβέρνηση της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική Ισπανία. Τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση Νταλαντιέ, που μεταξύ άλλων επιθυμούσε την αποκατάσταση των σχέσεων της Γαλλίας με τη φασιστική Ιταλία, καθώς και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες που παράγονταν στις περιοχές που κατείχαν οι Φρανκιστές, αποφάσισε να προβεί στο κλείσιμο των συνόρων, συνδράμοντας έτσι σημαντικά στην ήττα της Δημοκρατικής Ισπανίας.

1944 Πυροδοτούνται οι πρώτοι γερμανικοί πύραυλοι «V-1» εναντίον του Λονδίνου. Συνολικά στη διάρκεια της χρήσης τους (2,5 μήνες) κόστισαν τη ζωή σε 22.892 ανθρώπους.

1956 Η Διώρυγα του Σουέζ περνά στην κυριαρχία της Αιγύπτου (έως τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Βρετανών, που παρά την παραχώρηση ανεξαρτησίας στην πρώην αποικία τους, είχαν κρατήσει την κυριότητα στη στρατηγικής σημασίας Διώρυγα). Η απόφαση ωστόσο της αιγυπτιακής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει τη Διώρυγα λίγους μήνες αργότερα προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση Βρετανίας, Γαλλίας και Ισραήλ («Κρίση του Σουέζ»).

1957 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, με την ονομασία «Φωνή της Αλήθειας». Αρχικά ο σταθμός εξέπεμπε από την περιοχή Χάλε της Λειψίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν εκπομπές και από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Η «Φωνή της Αλήθειας» σταμάτησε να εκπέμπει μετά την πτώση της Χούντας το 1974 και τη νόμιμη πλέον δράση του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1983 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Pioneer 10» («Πρωτοπόρος 10») περνά τον πλανήτη Ποσειδώνα και γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι που φεύγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

1986 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της Τζαζ Μπένι Γκούντμαν, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του σουίνγκ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ