Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ελπιδοφόρα προοπτική και για τους νοσηλευτές δυναμώνει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή, τιμά αγωνιστικά τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, όλους τους εργαζόμενους υγειονομικούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δίνουν καθημερινά μεγάλη μάχη σε αντίξοες συνθήκες και συμβάλλουν στην προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

Τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, που αναγκάζεται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του, είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες, περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες, επιμηκύνει τον εργάσιμο βίο, μειώνει δραστικά το εισόδημα των νοσηλευτριών και νοσηλευτών.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων, η καθημερινότητα των νοσηλευτών και νοσηλευτριών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να περιλαμβάνει εργασιακή ανασφάλεια, χαμηλούς μισθούς, συνεχόμενες βάρδιες και εργασιακό "burnout", δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και χρωστούμενες άδειες, τρομοκρατία από διευθύνσεις και διοικήσεις, καμία διευκόλυνση και προστασία στις χιλιάδες μητέρες νοσηλεύτριες.

Είναι αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που θυσιάζει τις σύγχρονες ανάγκες για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού και τα εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα και ανάγκες των νοσηλευτών, προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του νοσηλευτικού κλάδου και όλων των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, εργασία με αναλογίες νοσηλευτή - ασθενούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, προστασία της μητρότητας και του παιδιού.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζει ο λαός περισσότερο και καλύτερα. Αρκεί οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, συνολικά ο λαός που παράγει τον πλούτο, με την καθημερινή πάλη για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα να στοχεύσει σε βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, για μια ανάπτυξη που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Για ένα αποκλειστικά κρατικό, σύγχρονο σύστημα Υγείας, καθολικό και δωρεάν σε όλους.

Αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική και για τους νοσηλευτές δυναμώνει σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, γιατί "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό", στον δρόμο της ανατροπής».

Για να χαίρουν «χρόνια πολλά»...

Ράντζα στους διαδρόμους η «τιμή» στη «Μέρα Νοσηλευτή»
Ράντζα στους διαδρόμους η «τιμή» στη «Μέρα Νοσηλευτή»
Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή σήμερα (χτες) και θα περιμέναμε να γιορτάζουν με όλες τις τιμές οι νοσηλευτές, που αγόγγυστα μέρα - νύχτα παλεύουν να απαλύνουν τον πόνο του λαού μας, σκύβουν στο προσκέφαλό του πέρα από κάθε προσωπικό όφελος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και μην υπολογίζοντας τις συνέπειες της υπερεντατικοποίησης της εργασίας, η οποία μας τσακίζει καθημερινά. Υπηρετούμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, χωρίς την οποία δεν νοείται δουλειά, επιστήμη, τέχνη, πολιτισμός, ύπαρξη.

Αντίθετα, μετά από 2 και πλέον χρόνια από τότε που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας και ενώ βρεθήκαμε - για ακόμα μια φορά - στην πρώτη γραμμή, παραμένουμε εξουθενωμένοι, «γυμνοί» πολλές φορές από τον απαραίτητο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με συμβάσεις «ομηρίας» και τσακισμένα δικαιώματα σε ένα σύστημα Υγείας που θυμίζει προηγούμενους αιώνες.

Εικόνες σαν αυτές με τα φορεία στους διαδρόμους έξω από τις Παθολογικές Κλινικές μετά τη χτεσινή γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού», το επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο. Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι αμείλικτη - 2 νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα έως και 70 ασθενών στα τμήματα, 1 νοσηλευτής για 4 ασθενείς στη ΜΕΘ ανά βάρδια - όταν ειδικά η αναλογία για το τελευταίο θα έπρεπε να είναι η αντίστροφη! Στον «Ευαγγελισμό», την πολυδιαφημιζόμενη «ναυαρχίδα του ΕΣΥ» πολύ πάνω από το 35% των συναδέλφων νοσηλευτών εργάζονται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με πολλούς από αυτούς να αποθαρρύνονται από τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας και να οδηγούνται στην παραίτηση.

Το μόνιμο εξουθενωμένο πλέον προσωπικό προσπαθεί μαζί με τους συμβασιούχους συναδέλφους να καλύψει τόσο πάγιες όσο και «έκτακτες» ανάγκες. Και στις μεν και στις δε, όμως, πάντα είναι λιγοστό, δεχόμενο και επιπλέον «χτυπήματα», όπως την αναστολή εργασίας των εργαζομένων από τον Σεπτέμβρη όπως και τις συνταξιοδοτήσεις άλλων, οι οποίες ποτέ δεν αναπληρώνονται. Η χορήγηση αδειών, ημερών ανάπαυσης που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη δίνει τη θέση της σε απανωτές νύχτες και διπλοβάρδιες για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αυξάνουν την επίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (όπως δημοσιοποιήθηκε και πρόσφατα), ωστόσο διαχρονικά διαμορφώνουν ολοένα και δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και υποβαθμισμένη ποιότητα περίθαλψης για τους ασθενείς.

Το «νέο ΕΣΥ» που ευαγγελίζονται, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθιέρωση των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων, ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια Υγεία φέρει τη σφραγίδα αυτής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διαμορφώνει ένα εκρηκτικό σκηνικό τόσο για τους εργαζόμενους στην Υγεία όσο και για τους ασθενείς, που καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη. Καθόλου «νέο» δεν είναι λοιπόν!

Γι' αυτό καλούμε τους συναδέλφους μας στην Υγεία να αγωνιστούμε μαζί με τον λαό μας, ώστε κάθε ασθενής να λαμβάνει φροντίδα αντίστοιχη των δυνατοτήτων του 21ου αιώνα και οι νοσηλευτές να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εφόδια και τους αναγκαίους όρους για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ώστε να χαίρουν «χρόνια πολλά».


Αννα ΚΑΛΟΥΡΗ
Νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός». Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστικά τίμησαν χτες την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή

Σερί βάρδιες, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας, υπερεντατικοποίηση, η «κανονικότητα» για τους νοσηλευτές

Νοσοκομεία Παίδων, Αθήνα
Νοσοκομεία Παίδων, Αθήνα
Σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου και στάση εργασίας προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΚΑΤ, τιμώντας αγωνιστικά και διεκδικητικά τη μέρα των νοσηλευτών, που δίνουν τη μάχη της παροχής υπηρεσιών Υγείας στον λαό παρά τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Με 736 κενές οργανικές θέσεις, οι 391 από τις οποίες είναι νοσηλευτών, πάνω από 30.000 μέρες οφειλόμενες μέρες ανάπαυσης με σερί βάρδιες, εργάσιμη βδομάδα με ένα ρεπό, στη «διάθεση της υπηρεσίας» 7 μέρες τη βδομάδα και συστηματική παραβίαση της 12ωρης ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών, κατά συνέπεια με επισφαλή νοσηλεία των ασθενών, το Σωματείο προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης. Από τη μεριά της η διοίκηση αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων, αναμασώντας το κυβερνητικό αφήγημα των 4.000 προσλήψεων που εξαγγέλλονται εδώ και δυόμισι χρόνια και είναι - έτσι κι αλλιώς - σταγόνα στον ωκεανό.

Δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησε χτες και το Σωματείο Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά. Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο σχετικά με τις ελλείψεις, «υπάρχουν 146 κενές θέσεις νοσηλευτών με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Παρόλο που υπάρχουν τόσες κενές θέσεις και παρόλο που τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν από τη δουλειά λόγω συνταξιοδότησης πολλοί συνάδελφοι, οι προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών ήταν μηδενικές. Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αφορούν στην πλειοψηφία τους συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Σε τεντωμένο σχοινί και η λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων

ΠΑΓΝΗ
ΠΑΓΝΗ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο προχώρησαν εργαζόμενοι και στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του «τίμησε» τους νοσηλευτές στέλνοντας ελεγκτικό κλιμάκιο, προκειμένου να διαπιστωθεί «αν οι εργαζόμενοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους» και «αν λειτουργούν βάσει των προτύπων του εξωτερικού». Την ίδια στιγμή, στην Παθολογική κλινική στην πρωινή βάρδια υπηρετούν μόνο 4 νοσηλεύτριες και στη βραδινή 2 για 25 - 35 παιδιά, ενώ «σχεδόν σε κάθε κλινική είναι και ένα παιδί με σύνδρομο long COVID, που πέρασαν τον ιό ασυμπτωματικά και απαιτείται διαρκής παρακολούθηση γιατί κινδυνεύει η ζωή τους». Επίσης, οι νοσηλευτές αναδεικνύουν το πώς ζουν στα νοσοκομεία παιδιά με εισαγγελική εντολή, δίπλα σε άλλα παιδιά που νοσηλεύονται και τα οποία μένουν στο νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κενή θέση σε κάποιο ίδρυμα. «Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη να παίξουν, τρέχουν και παίζουν μπάλα στους διαδρόμους δίπλα στους θαλάμους, εμείς τα ταΐζουμε, εμείς τα αλλάζουμε...», αναφέρουν.

Στα νοσοκομεία είναι εκατοντάδες οι κενές οργανικές θέσεις. Ιδιαίτερα τσακίζουν κόκαλα οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους τραυματιοφορείς, και όχι μόνο: «Τσακίζουν ανθρώπους που για χρόνια δουλεύουμε σε συνθήκες υποστελέχωσης, με εφημερία του νοσοκομείου μέρα παρά μέρα, με αυξημένη προσέλευση νεογνών και παιδιών χειμώνα - καλοκαίρι. Μέσα σε δυο χρόνια οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν πάρει μία βδομάδα άδεια (!) και οι πιο τυχεροί δύο! Υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν πέντε χρόνια και σε όλες τις αργίες είναι μέσα! Ακόμα και άρρωστοι ερχόμαστε για δουλειά, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται ιώσεις μέσα στο προσωπικό, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να μας αντικαταστήσει. Εχει αυξηθεί το εργασιακό άγχος, τα φαινόμενα burnout, οι συνάδελφοι που βγάζουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Τα πόδια μας δεν προλαβαίνουν να ξεπρηστούν από τη μια βάρδια στην άλλη! Η υποστελέχωση είναι ακόμα πιο τραγική στα κομβικά τμήματα του νοσοκομείου (ΤΕΠ, COVID μονάδες και κλινικές, μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, παθολογικές κλινικές, χειρουργείο)».

Μουσικοί, ασθενείς και συνοδοί τίμησαν τους μάχιμους νοσηλευτές

Με μουσική εκδήλωση - συναυλία στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου τίμησε το νοσηλευτικό προσωπικό το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, την οποία παρακολούθησαν και οι ασθενείς μέσα από τους θαλάμους και τα μπαλκόνια. «Είναι μέρες αγώνων για εμάς τους χιλιάδες μάχιμους νοσηλευτές και μαίες, που εργαζόμαστε εντατικά, με αυταπάρνηση, κάθε μέρα, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ. Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα έχει τις κατάλληλες υποδομές και το επαρκές προσωπικό προκειμένου να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί στην πλήρη κάλυψη των αναγκών, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, ενώ ακολούθησαν τα συγκινητικά λόγια των μουσικών, όπως και συνοδών ασθενών, που εξέφρασαν ευχαριστίες και την εκτίμησή τους στο μαχόμενο υγειονομικό προσωπικό.

Σχετικά με τα πολυανθεκτικά μικρόβια και ιδιαίτερα την Candida Auris στις ΜΕΘ

Eurokinissi

Τα πολυανθεκτικά μικρόβια, ανάμεσά τους και οι μύκητες στους οποίους κατατάσσεται η Candida Auris, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία σε δημοσιεύματα των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ, υπήρχαν πολύ πριν την εκδήλωση της πανδημίας και αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, με σοβαρές επιπλοκές κατά την περίθαλψη ειδικά των ανοσοκατεσταλμένων ή διασωληνωμένων ασθενών, ορισμένες φορές μη αναστρέψιμες. Αυτά τα μικρόβια είναι υπεύθυνα για τις περιβόητες νοσοκομειακές λοιμώξεις που οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας, αλλά και της θνητότητας των βαρέως πασχόντων ασθενών.

Η χώρα μας βρίσκεται σε υψηλές θέσεις όσον αφορά την ευρεία διάδοση των πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και στην ανθεκτικότητα αυτών των οργανισμών στα, μέχρι σήμερα, διαθέσιμα αντιβιοτικά σχήματα (πολλή συζήτηση γίνεται για τα αποτελέσματα της «πολυφαρμακίας» όπως ονομάζεται, που πιθανολογείται ως ένας αιτιολογικός παράγοντας, αλλά με αυτό το θέμα δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο).

Η αντιεπιστημονική προσέγγιση του υπουργείου Υγείας

Η αιτία εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών διαφόρων ειδών μικροοργανισμών αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα. Η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς του υπουργείου Υγείας, να «αφυδατώσει» τους παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία του προβλήματος και να τους περιορίσει στη λογική της «ευθύνης» γιατρών και νοσηλευτών, αποτελεί πλήρως αντιεπιστημονική προσέγγιση που οδηγεί τουλάχιστον στην αναπαραγωγή και διαιώνιση του προβλήματος. Η ευθύνη των υγειονομικών στις ΜΕΘ υπάρχει, όμως για να μπορέσει να εφαρμοστεί απρόσκοπτα δεν φτάνει η θέληση, αλλά και η εξασφάλιση από το κράτος όλων αυτών των προδιαγραφών που επιστημονικά έχουν καταγραφεί για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η χωροταξική - κατασκευαστικά - διαμόρφωση των ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία που είναι τόσο πυκνοδομημένες, ώστε να παραβιάζονται τα κριτήρια της ασφαλούς απόστασης μεταξύ των κλινών αλλά και του υπόλοιπου σταθερού εξοπλισμού, κάτι που δεν επιτρέπει την ασφαλή κίνηση του προσωπικού ανάμεσά τους, δεν επιτρέπει τον ενδελεχή καθαρισμό τους και συμβάλλει στη διασπορά μεταξύ των ασθενών. Στις μέρες μας υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα π.χ. οι καλωδιώσεις να περνάνε μέσα από στεγανούς «οδηγούς», ώστε να μην σέρνονται στο πάτωμα ή να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του ασθενούς όπως συμβαίνει σε παλαιές - μη ανακαινισμένες ΜΕΘ.

2. Η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού νοσηλευτικής φροντίδας, ώστε για κάθε νοσηλευτική κλίνη ΜΕΘ να χρησιμοποιείται ένα π.χ. καρότσι νοσηλείας αποκλειστικά, και όχι να είναι 1-2 κοινά για δεκάδες ασθενείς.

3. Η δραματική υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας, ο χαμηλός πολλές φορές βαθμός εξειδίκευσης λόγω και των ελαστικών σχέσεων εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού. Πότε έγινε εκπαίδευση στους συναδέλφους «ωφελούμενους του ΟΑΕΔ» που προσλήφθηκαν ως τραυματιοφορείς για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία στα νοσοκομεία; Πώς θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε μια κατηγορία εργαζομένων που έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ασθενείς από διαφορετικά τμήματα και μονάδες κατά τη μεταφορά τους; Στις ΜΕΘ η προβλεπόμενη αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή είναι 1:1 (ένας νοσηλευτής/τρια υπεύθυνος για τη νοσηλεία αποκλειστικά ενός ασθενούς). Επομένως, για να «βγαίνουν» οι βάρδιες και οι απαραίτητες άδειες ανάπαυσης του προσωπικού ή και οι πιθανές εγκυμοσύνες/ ασθένειες κ.λπ. η αναλογία πρέπει να είναι 1 κλίνη / 4 νοσηλευτές. Σήμερα, η «καλύτερη» αναλογία στο νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ είναι στο 50% αυτής της ανάγκης. Οταν ένας νοσηλευτής/τρια έχει στην ευθύνη φροντίδας του 3 ή 4 ασθενείς, τότε πολλαπλασιάζεται αυτόματα και ο κίνδυνος επιμόλυνσης ενός ασθενούς με πολυανθεκτικό μικρόβιο, αλλά και ο κίνδυνος διασποράς ανάμεσα στους ασθενείς. Καταλαβαίνει κανείς πως με αυτήν την αναλογία υγειονομικών/ ασθενών υπονομεύονται η λήψη και η αποτελεσματικότητα των μέτρων υγιεινής. Ανάλογα, επηρεάζει και η σχετικά χαμηλή αναλογία των γιατρών για τους νοσηλευόμενους βαρέως πάσχοντες ασθενείς στις ΜΕΘ/ΜΑΦ, στους οποίους επίσης εντοπίζεται μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων και επιπέδου εκπαίδευσης. Επίσης, βασικότατο στοιχείο από την πλευρά του προσωπικού είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία του είναι συνάδελφοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από εξάμηνες, ετήσιες ή στην καλύτερη διετείς, μέχρι να εκπαιδευτεί για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί στον ιδιαίτερο χώρο υψηλής εξειδίκευσης των ΜΕΘ, λήγει η σύμβαση και φεύγει. Και στην επόμενη φουρνιά υγειονομικών πάλι από την αρχή. Και αυτό είναι στοιχείο που γιγαντώθηκε μέσα στα δυο χρόνια πανδημίας.

4. Η υποστελέχωση των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων επί της ουσίας δεν επιτρέπει την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού για τον έλεγχο λοιμώξεων (infection control) αλλά και την επιτήρηση που θα οδηγήσει έγκαιρα σε αναγνώριση - καταγραφή και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς. Ο ρόλος αυτός υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο στην πανδημία, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μετατράπηκαν σε χώρους «μιας νόσου» και η λειτουργία των επιτροπών λοιμώξεων ήταν κυρίως «κορονοκεντρική», με τους γιατρούς τους να εντάσσονται ακόμα και σε άλλες λειτουργίες. Δεν ξεχνάμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα στην αρχή της πανδημίας έλειπαν ή ήταν ανεπαρκή ή ακατάλληλα ακόμη και στοιχειώδη μέτρα προστασίας (ειδικές στολές, γάντια, γυαλιά, μάσκες, προσωπίδες κ.λπ. κ.λπ.).

5. Ο μικρός αριθμός κλινών ΜΕΘ. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την προπαγάνδα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παραμένει χαμηλός ο αριθμός κλινών ΜΕΘ (πολύ κατώτερος του αναγκαίου για τον πληθυσμό της χώρας αριθμού των 3.000 κλινών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Αυτό οδηγεί σε ασταμάτητη χρήση των ήδη διαθέσιμων κλινών. Στην κυριολεξία τα κρεβάτια στις δημόσιες ΜΕΘ δεν προλαβαίνουν να «κρυώσουν» από τον έναν ασθενή, μέχρι να μπει ο επόμενος. Αποδεικνύεται έτσι, πόσο δίκαιο αλλά και ρεαλιστικό ήταν το αίτημα του υγειονομικού κινήματος για άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ (όχι μόνο covid), επαναλειτουργία των νοσοκομείων που είχαν κλείσει, αλλά και επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι διαθέσιμες για τους ασθενείς κλίνες, κάτι που θα επέτρεπε και τον καλύτερο έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Γιατί ο αριθμός κλινών ΜΕΘ δεν μπορεί να υπολογίζεται, όπως στα ξενοδοχεία, με τον «βαθμό πληρότητας», αλλά στη βάση των αναγκών που σε αυτές περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες εφεδρείες για έκτακτες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε μια πανδημία.

6. Το μειωμένο προσωπικό καθαριότητας, το οποίο εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή επίσης με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης. Μάλιστα, στην πλειοψηφία πρόκειται για προσωπικό μέσω εργολαβικών συνεργείων, που σε αρκετές περιπτώσεις εναλλάσσεται συχνά μεταξύ πολλών νοσοκομείων. Δεν μπορεί σε μια βάρδια (συνήθως 6ωρη) ένας μόνο άνθρωπος να έχει την ευθύνη για την καθαριότητα μιας ολόκληρης ΜΕΘ, όταν κάθε κρεβάτι για να καθαριστεί χρειάζονται 2-3 ώρες πριν μπει νέος ασθενής. Επίσης, το προσωπικό αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύεται διαρκώς με βάση τα κατάλληλα πρωτόκολλα για την ιδιαίτερη αυτή φροντίδα καθαριότητας του υγειονομικού υλικού και να είναι μόνιμο, όχι να φεύγει και μετά πάλι από την αρχή. Επιπρόσθετα, ας ληφθεί υπόψη ότι σε όλο το διάστημα της πανδημίας, λόγω της συνεχούς ροής ασθενών και της διαρκούς διακύμανσης της πανδημίας, δεν έγιναν ούτε οι απαραίτητες απολυμάνσεις στις ΜΕΘ που απαιτούν εξολοκλήρου άδειασμα της μονάδας (πρακτικά δηλαδή από το καλοκαίρι του 2019).

Πώς αξιοποιείται ένα υπαρκτό πρόβλημα;

Εν κατακλείδι, το βασικό ερώτημα που ταλανίζει τον οποιονδήποτε από τους ...γνωρίζοντες, είναι γιατί γίνεται ξαφνικά τόσος «ντόρος» για ένα πρόβλημα σοβαρότατο μεν, αλλά γνωστό εδώ και δεκαετίες;

Μήπως η όλη ανάδειξη και δημοσιοποίησή του στην παρούσα φάση σχετίζεται με τις ήδη νομοθετημένες πολιτικές της «αξιολόγησης δομών και προσωπικού» ως εργαλεία κατάργησης, συγχώνευσης κλινικών και τμημάτων υλοποιώντας την πολιτική της «βιωσιμότητας», άρρηκτα δεμένη με τα ποσοστά πληρότητας και της αύξησης των εσόδων των νοσοκομείων από την πώληση των εργασιών τους;

Για τους μαχόμενους υγειονομικούς, που στιγμή δεν σταματάμε να δίνουμε τη διπλή μάχη τόσο με τις νόσους όσο και με τις ...«ανθυγιεινές» πολιτικές, είναι ξεκάθαρο πως οι λύσεις και γι' αυτό το μείζον ζήτημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων πρέπει να αναζητηθούν στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα.

Αγώνας για κατάλληλες ΜΕΘ, με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές

Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για κατάλληλα διαμορφωμένες, με όλο τον εξοπλισμό ΜΕΘ, με τις προδιαγραφές που προβλέπονται και όχι άναρχα δομημένες ή «νεοσυσταθείσες» σε χώρους ακατάλληλους, π.χ. αίθουσες χειρουργείων και άλλα τραγελαφικά που ζήσαμε. Χρειάζεται εδώ και τώρα μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων που έχουν δώσει ψυχή και σώμα χρόνια τώρα κι ακόμη περισσότερες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία των ΜΕΘ, μόνιμου και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα χρησιμοποιεί τον απαραίτητο σε αριθμό εξοπλισμό για τη σωστή ιατρονοσηλευτική φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών. Απαιτείται αύξηση της εκπαίδευσης σε αριθμό γιατρών και ειδικοτήτων, αύξηση της εκπαίδευσης σε αριθμό νοσηλευτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στα δημόσια νοσοκομεία και η ανεπάρκεια σε διαθέσιμο προσωπικό κλάδων και ειδικοτήτων. Χρειάζεται ενίσχυση με προσλήψεις προσωπικού των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους για εκπαίδευση του προσωπικού, επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη λήψη μέτρων αποφυγής της διασποράς εντός των νοσοκομείων.

Αλλωστε, όλες οι σχετικές μελέτες αναδεικνύουν ως κύριους υπαίτιους για την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Και αυτά τα ξέρουν όλοι και κυρίως όσοι κυβερνούν και διοικούν.

Γιατί είναι μωρός όποιος συνεχίζει να πιστεύει ότι για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις φταίνε οι υγειονομικοί που δεν πλένουν τα χέρια τους...


Γιώργος ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Ειδικός Καρδιολόγος, γιατρός στη ΜΕΘ. Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Τα χτεσινά στοιχεία της πανδημίας

Και χτες 18 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.491 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 180, το 47,22% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ κατά 7,89% αυξήθηκαν και χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Με τεστ που διενεργήθηκαν μόλις στο 1% του πληθυσμού, επιβεβαιώθηκαν 5.268 νέα κρούσματα με τα 486 να αφορούν επαναλοιμώξεις.

Τρία πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας

Στο μεταξύ, για τρία παιδιά που «πληρούν τα κριτήρια του "πιθανού κρούσματος"» της οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας, κάνει λόγο ο ΕΟΔΥ. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά, ενώ από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα βρέφος δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν Ειδική Αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ