Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαιτούν λύσεις «εδώ και τώρα»!

Παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία αύριο για τα εκρηκτικά προβλήματα και ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πειραιά θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων και Κηδεμόνων Νομαρχίας Πειραιά, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και των Συλλόγων Γονέων του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά, του Ειδικού Σχολείου Κερατσινίου και του Ειδικού Σχολείου Κορυδαλλού. Και αυτή είναι η πρώτη κινητοποίηση, καθώς οι γονείς των μαθητών με Ειδικές Ανάγκες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με διάφορες μορφές.

Αιτία η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα Ειδικά Σχολεία της περιοχής. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο θα αποφοιτήσουν 55 παιδιά από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και για τα παιδιά αυτά δεν υπάρχει δημόσιο σχολείο για να ενταχθούν και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους! Σ' αυτό απαιτούν άμεση λύση.

Οι γονείς διεκδικούν επίσης άμεσα: Κατασκευή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας παράλληλα με κατασκευή νοσοκομείου Παίδων, πλήρως στελεχωμένα, με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό, βοηθητικό, επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη και πλήρη σχέση εργασίας.

Να γίνει έρευνα των αναγκών ώστε να κατασκευαστούν από τον ΟΣΚ (και όχι μέσω ΣΔΙΤ) σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικού επιστημονικού - βοηθητικού προσωπικού.

Να γίνει μελέτη για τη μεταστέγαση των υπάρχοντων σχολείων σε χώρους κατάλληλους με τις απαραίτητες αίθουσες.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Σε λειτουργική ασφυξία το ΚΕΑΤ»

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Την κατάσταση «λειτουργικής ασφυξίας» στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), κατήγγειλε τη Δευτέρα, με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, ζητώντας την άμεση κρατική επιχορήγηση για την απρόσκοπτη λειτουργία του και την ανάπτυξή του.

Αναφερόμενη στο ΚΕΑΤ, η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά είπε ότι το Κέντρο «πέρασε» στο Δημόσιο το 1979 με την προϋπόθεση να αυτοχρηματοδοτείται. Ανέφερε ότι για φέτος «εξασφαλίστηκε το ποσό των 300.000 ευρώ για τις δαπάνες του Κέντρου» και σημείωσε ότι «συγκροτήθηκε επιτροπή με σκοπό την αποτύπωση των αναγκών του κόστους και των ελλειμμάτων του ΚΕΑΤ». Επίσης δήλωσε ότι: «θα εργαστούμε στην κατεύθυνση της αλλαγής του οργανισμού του ΚΕΑΤ».

«Η όποια μετατροπή του, το 1979, σε κέντρο δημοσίου δικαίου ήταν ναρκοθετημένη με τη νάρκη ότι πρέπει να εξασφαλίζει ίδιους πόρους», τόνισε, ανταπαντώντας, ο Ν. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως «τα προβλήματα αποδιάρθρωσης και περιθωριοποίησης παραμένουν» και «έχουν οδηγήσει σε μια λειτουργική ασφυξία». Επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των επί συμβάσει εργαζομένων» και οι προσλήψεις με ελαστικές μορφές εργασίας, τονίζοντας συνολικά πως το ΚΕΑΤ «έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης των τυφλών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε, λέγοντας πως «χρειάζεται πανελλαδική αναβάθμιση, ολοκληρωμένη δομή και στη δικτύωση της υποδομής», καθώς και «πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών». Σε αυτό το στόχο, σημείωσε, «κρίκος είναι η εξασφάλιση ενιαίας εργασιακής σχέσης του προσωπικού», αλλιώς «οποιαδήποτε αναζήτηση ρυθμίσεων θα κινείται στην κατεύθυνση της αγοράς».

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλήση σε απολογία», για συμμετοχή στην απεργία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς, συνεχίζοντας τις κλήσεις σε απολογία, για τη συμμετοχή στην απεργία στις 21 Απρίλη

Συνεχίζονται οι διώξεις σε εκπαιδευτικούς που δε συμβιβάζονται, απεργούν και διεκδικούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η κυβέρνηση, μέσω των διοικητικών μηχανισμών, κάλεσε σε απολογία μια, ακόμα, εκπαιδευτικό, επειδή απήργησε στις 21 Απρίλη, μέρα που καλούσε το ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια διαχωρισμού των απεργιών σε «νόμιμες» και «παράνομες», η οποία, στην ουσία αμφισβητεί και ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία.

Συγκεκριμένα, καλείται σε απολογία δασκάλα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, από την προϊσταμένη του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Εβρου. Στο έγγραφο της «κλήσης σε απολογία» και, αφού αραδιάζονται διατάξεις της νομοθεσίας και γίνεται επίκληση της αναφοράς του διευθυντή του σχολείου, λέει:

«Σας καλούμε σε έγγραφη απολογία που θα μας υποβάλετε εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από τη λήψη του παρόντος, γιατί υποπέσατε στο πειθαρχικό παράπτωμα "της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων" που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 107 παρ. 1Δ του Ν. 3528/9-2-2007 και συγκεκριμένα γιατί από την 21-4-2010 αδικαιολόγητα και με δική σας υπαιτιότητα δεν παρουσιαστήκατε στο σχολείο όπου υπηρετείτε και δεν προσφέρατε διδακτικό έργο, διότι συμμετείχατε σε απεργία προκηρυχθείσα από μη αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο. Σας πληροφορούμε ότι έχετε δικαίωμα, πριν υποβάλετε την απολογία σας, να λάβετε γνώση των στοιχείων του σχηματισθέντος πειθαρχικού φακέλου, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο μας» (δική μας η υπογράμμιση).

Με άλλα λόγια, η διοίκηση της εκπαίδευσης φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο... «συντονιστή» του συνδικαλιστικού κινήματος, κρίνοντας τις αρμοδιότητες των συνδικαλιστικών οργάνων! Μόνο που αυτό είναι υπόθεση του ίδιου του κινήματος να το κρίνει κι όχι του υπουργείου και των διευθύνσεών του.

Το ΠΑΜΕ απέναντι στην ενεργοποίηση μηχανισμών εκφοβισμού και χειραγώγησης απαντά με τη δράση του. Καλεί τους εκπαιδευτικούς, σήμερα, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αρμόδια διεύθυνση, στην Αλεξανδρούπολη, διεκδικώντας το δικαίωμα στην απεργία και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να παλεύει. Μάλιστα, κατέθεσε πρόταση στο προεδρείο της ΔΟΕ, για τρίωρη στάση εργασίας, σήμερα, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, η πλειοψηφία όμως το αρνήθηκε.

Κατεύθυνση της κυβέρνησης

Πάντως, η συγκεκριμένη κλήση δεν ήρθε απ' το πουθενά ούτε ήταν ιδέα μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης. Ο «Ρ» στις 27 Απρίλη δημοσίευσε αποσπάσματα από αντίστοιχα έγγραφα που έφταναν σε σχολεία από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε:

 • «Η συμμετοχή (...) σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται από επίσημες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες ανήκουν, είναι αδικαιολόγητη» (έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α' και Β' /βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας).
 • «(...)Η απουσία εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, λόγω συμμετοχής σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αδικαιολόγητη» (έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α'/βάθμιας και Β'/βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας).
 • «(...)Ως εκ τούτου για τους εκπαιδευτικούς/υπαλλήλους που δηλώνουν συμμετοχή σε οποιαδήποτε άλλη απεργιακή κινητοποίηση, εφαρμογή έχουν οι σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα» (έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α'/βάθμιας και Β'/βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης).

Των παραπάνω εγγράφων ακολούθησαν οι κλήσεις εκπαιδευτικών σε απολογία.

Οι εκπαιδευτικοί καταδικάζουν

Απέναντι σε αυτήν την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας, οι εκπαιδευτικοί δε μένουν άπραγοι, παρά την απαράδεκτη στάση των ηγεσιών των πλειοψηφιών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Μέχρι τώρα 28 πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σωματεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών) έχουν καταδικάσει τις διώξεις και υπερασπίζονται το δικαίωμα στην απεργία, υπερψηφίζοντας το ψήφισμα του ΠΑΜΕ. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, αφού είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων δασκάλων - νηπιαγωγών, όπου οι ταξικές δυνάμεις θα καταθέσουν το ψήφισμα.

Προχτές, στο ΔΣ της ΔΟΕ η στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ήταν αποκαλυπτική απέναντι στο ψήφισμα καταδίκης των διώξεων που κατέθεσε το ΠΑΜΕ: Αρνήθηκαν να το ψηφίσουν ψελλίζοντας γενικά ότι τάσσονται κατά των διώξεων, αλλά όχι και υπέρ του δικαιώματος στην απεργία. Συνέχεια αυτής της στάσης τους, ήταν η χτεσινή άρνησή τους να καλύψουν με στάση εργασίας τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη. Ουσιαστικά, αφήνουν ακάλυπτους τους συναδέλφους τους που διώκονται, απέναντι στην κυβερνητική τρομοκρατία επιλέγουν τη στάση της υποταγής.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
ΠΑΣΠ - ΔΑΠ: Συντονισμένα ψέματα και παραπλάνηση

ΠΑΣΠ και ΔΑΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βγαίνουν με μια φωνή και λένε για τα μέτρα: Φταίνε τα λαμόγια. Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Φταίνε και οι 300 της Βουλής...

Στο μόνο που διαφωνούν είναι στο ποιος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής ευθύνεται περισσότερο. Η ΔΑΠ λέει ότι φταίει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που καθυστέρησε να πάρει μέτρα, η ΠΑΣΠ μιλά για την καταστροφική διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Κατά τα άλλα συμφωνούν σε όλα. Αθωώνουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που τόσα χρόνια και σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης φορτώνει βάρη στην εργατική λαϊκή οικογένεια και αμύθητα κέρδη σε μια χούφτα πλουτοκρατών.

Για την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ δε φταίνε οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που με διάφορους τρόπους τσεπώνουν το 77% του παραγόμενου πλούτου, αλλά φταίνε τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, η νεολαία της οποίας το μέλλον υποθηκεύεται.

Λέγοντας γενικά για τους 300 της Βουλής επιδιώκουν να αθωώσουν τα κόμματά τους ρίχνοντας λάσπη στο ΚΚΕ. Θέλουν να πουν στους φοιτητές ότι δεν έχουν ελπίδα σε κανένα, ότι υπάρχει αδιέξοδο, άρα η μόνη επιλογή που έχουν είναι αυτή του καλύτερου διαχειριστή.

Πάντως, οι βουλευτές του ΚΚΕ ούτε μίζες παίρνουν (εδώ δεν παίρνουν τη βουλευτική αποζημίωση), ούτε με κεφαλαιοκράτες συναλλάσσονται, ούτε «Siemens» έχουν πίσω τους, ούτε είναι ανακατεμένοι με εξοπλιστικά προγράμματα.

Ας απολογηθούν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για τη διαπλοκή τους με πρυτανικές αρχές και προέδρους και ας απολογηθούν για τα κόμματά τους ανάμεσα στα άλλα για το εξής: Το ΚΚΕ πρότεινε κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, γιατί διαφωνούν;

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«Σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου»

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις συνέπειές τους σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ

Στις συνέπειες της προωθούμενης «χωροταξικής ανασυγκρότησης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ) με αφορμή δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και δημοσιεύματα για συγχωνεύσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μετατάξεις - απολύσεις προσωπικού.

Η ΔΗΠΑΚ εκτιμά ότι «προφανής στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης της Παιδείας, που εκτός από τις διάφορες περικοπές περνάει και μέσα από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί και ο αριθμός των εισακτέων, με συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον 40.000 θέσεων, οι φοιτητικές παροχές σε συγγράμματα, σίτιση και στέγαση. Η αποδυνάμωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης θα είναι σημαντική. Η δραστηριότητα των διάφορων ΚΕΣ, κολεγίων, παραρτημάτων αλλοδαπών ιδρυμάτων, η ιδιωτική παιδεία γενικότερα θα ενισχυθεί», σημειώνει.

Επισημαίνει επίσης ότι «ο "στρατηγικός ανασχεδιασμός" της Ανώτατης Εκπαίδευσης που επικαλούνται, δεν έχει καμία σχέση με το σχεδιασμό των αναγκών σε επιστήμονες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, με πρόσχημα τη "στήριξη των τοπικών κοινωνιών", έσπειραν σε όλη τη χώρα δεκάδες σχολές και τμήματα, με ασαφή γνωστικά αντικείμενα, λειψές υποδομές και προσωπικό. Τώρα αξιοποιούν την κατάσταση που δημιούργησαν για ένα ακόμη κτύπημα στη Δημόσια - Δωρεάν Εκπαίδευση».

«Είναι φανερό ότι και στην εκπαίδευση η πολιτική της κυβέρνησης είναι παρόμοια με αυτή στους άλλους τομείς της κοινωνίας», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει ότι «είναι επίσης φανερό ότι αυτή η πολιτική πρέπει και μπορεί να ανατραπεί στο σύνολό της, με τον κοινό αγώνα των μελών ΔΕΠ μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους φοιτητές». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς σε ετοιμότητα «για να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για την Ανώτατη Εκπαίδευση».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Από χτεσινή συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Από χτεσινή συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Συγκεντρώσεις, περιοδείες κι εκδηλώσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κάνουν σήμερα Πέμπτη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ:

 • Φυσικό Ιωαννίνων, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • Γεωπονική Αθήνας, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πατσής.
 • ΤΕΙ Λάρισας, εκδήλωση με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλήτρια την Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Τμήμα ΙΑΚΑ Βόλου, περιοδεία στις 9 π.μ., του Κώστα Θεοχαρούλη, μέλους του ΝΓ Μαγνησίας του ΚΚΕ.
 • Αρχιτεκτονική Βόλου, περιοδεία στις 9 π.μ., του Γιάννη Παπαρίζου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Βόλου, περιοδεία στις 12 το μεσημέρι, του Βασίλη Μεταξά, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • Νοσηλευτική Τρικάλων, περιοδεία στις 12 το μεσημέρι, της Α. Κουκουτσέλου, γραμματέα της ΝΟ Τρικάλων της ΚΝΕ.
 • «Αίγλη» Τρικάλων, σύσκεψη της ΚΝΕ με φοιτητές και σπουδαστές για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Γ. Καΐκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
 • ΤΕΙ Μεσολογγίου, περιοδεία στις 11 π.μ. του Νίκου Μωραΐτη, βουλευτή του ΚΚΕ.
 • ΤΕΙ Πρέβεζας, συγκέντρωση στις 11 π.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, συγκέντρωση στις 2.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χιώνης, μέλος του ΣΠ Βορειδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
Η Πανσπουδαστική ΚΣ στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις διοργανώνει και η Πανσπουδαστική ΚΣ, σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα:

-- Στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β' της Νομικής του ΑΠΘ με θέμα «Αστική νομιμότητα και λαϊκοί αγώνες». Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

-- Στις 6 μ.μ., στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με θέμα «Αστική προπαγάνδα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος του δημοσιογράφου». Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

-- Στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο 9 του ΠΑΜΑΚ, με θέμα «Πολυνομοσχέδιο και Ειδική Αγωγή». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Δελής, δάσκαλος και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ευαγγελία Μαγαλιού, δασκάλα Ειδικής Αγωγής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συναίνεση στην περικοπή του προϋπολογισμού

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προσπάθεια μείωσης των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να αντέξει την περικοπή κατά 10% των δαπανών για το 2010.

Παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη απόφασή της η Σύγκλητος δεν έκανε αποδεκτή την παραπάνω εισήγηση και τάχθηκε ενάντια σε κάθε μείωση των δαπανών στο ίδρυμα - σχετική απόφαση έλαβε και ο Σύλλογος ΔΕΠ, ενώ κινητοποίησε έκανε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών - η διοίκηση όχι μόνον επανέρχεται, αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα: Επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι πρόσκαιρα, αλλά μόνιμα, η διοίκηση δίνει πάσα στην κυβέρνηση για χρονική επέκταση του πετσοκόμματος των δαπανών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για 3 έως και 4 χρόνια διατεινόμενος ότι το ίδρυμα μπορεί να αντέξει.

Η διοίκηση, δηλαδή, θεωρεί δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την περικοπή των κονδυλίων και παλεύει για την υλοποίησή της στην πράξη. Τα περί ιεράρχησης, προστασίας της φοιτητικής μέριμνας, που έσπευσε η πρυτανεία να διαμηνύσει, είναι προσπάθεια προσωρινού εφησυχασμού. Οι φοιτητές βιώνουν στο πετσί τους χρόνια τώρα την πολιτική υποχρηματοδότησης, πληρώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το τίμημα των σοβαρών και αδιαμφισβήτητων ελλείψεων στη μέριμνα όπως τα ενοίκια που καταβάλλουν για στέγη, για βιβλία και σημειώσεις, μεταφορά κ.ά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φοιτητές και καθηγητές δεν έχουν κανένα κέρδος από το «παζάρεμα» εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα και το δικαίωμα στη μόρφωση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org