Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μάχη για συνδικάτα ανεξάρτητα από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους

Το Σάββατο 13/4, στις 11 π.μ., στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ» στην Αθήνα, η συνδικαλιστική σύσκεψη για την αγωνιστική συνέχεια

Πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων, με επίκεντρο τη μάχη ενάντια στις άθλιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ, οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δυναμώνουν το σύνθημα «Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών», οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση, δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των σωματείων από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους της.

Σήμερα η σύσκεψη στην Αθήνα

«Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη ορμή στις νέες απαιτήσεις που βγαίνουν στο προσκήνιο», τονίζουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που καλούν σε σύσκεψη το Σάββατο 13/4, στις 11 π.μ., στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ» (Ιπποκράτους 7 και Ακαδημίας). Η σύσκεψη οργανώνεται με τα εξής θέματα: Δυναμώνουμε τον αγώνα για «Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών». Οργάνωση για τον ταξικό εορτασμό και τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Τις προηγούμενες μέρες, από τη σημαντική μάχη που δόθηκε στη Ρόδο και μετά, μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις προχώρησαν ήδη σε συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες, συζητώντας με τους συναδέλφους τους για το περιεχόμενο της μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη και την ανάγκη να πάρουν και οι ίδιοι μέρος σε αυτή. Παράλληλα, θέτουν στο επίκεντρο τις πρωτοβουλίες που οργανώνουν με βάση τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, τις παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, την προετοιμασία της επιτυχίας της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν αρχικά ορίσει ως χώρο διεξαγωγής της σύσκεψης του Σαββάτου το αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Ωστόσο, η έκπτωτη ηγετική ομάδα φρόντισε να «σφραγίσει» το κτίριο και να καλέσει την αστυνομία να το φυλάει από τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις! Σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε η συνδικαλιστική μαφία την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει ότι το κτίριο «θα παραμείνει κλειστό μέχρι την παράδοσή του σε νόμιμη Διοίκηση», ενώ χωρίς ντροπή παραδέχεται ότι με επιστολή της έχει ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τη «λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια του διατηρητέου κτιρίου της Συνομοσπονδίας, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του». Τα παραπάνω αντανακλούν τη... φιλοδοξία των εργατοπατέρων να κηρύξουν «παύση εργασιών» στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, μέχρι να επιστρέψουν στις καρέκλες τους, επιστρατεύοντας τις νοθείες και την εργοδοτική παρέμβαση που πασχίζουν να «νομιμοποιήσουν» τόσο καιρό...

«Με ευθύνη της ίδιας συνδικαλιστικής μαφίας, το κτίριο της ΓΣΕΕ, εδώ και 10 χρόνια, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, είναι έτσι κι αλλιώς κλειστό για τους αγώνες και τα συμφέροντα των εργαζομένων», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα τα παρακάτω: «Η έκπτωτη ηγετική ομάδα Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου - Καραγεωργόπουλου δεν έχει ωστόσο καμιά δικαιοδοσία να το παίζει... "κλειδοκράτορας" του κτιρίου της ΓΣΕΕ. Πρέπει να παραδώσει άμεσα τα κλειδιά στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, στις ζωντανές συνδικαλιστικές οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων».

Μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από την Προσωρινή Διοίκηση

Στο μεταξύ, μετά από δύο απόπειρες της συνδικαλιστικής μαφίας να οργανώσει «συνέδριο» με ορθάνοιχτες τις πόρτες στην εργοδοσία και τη νοθεία, αλλά με «αποστάσεις ασφαλείας» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία, σε Καλαμάτα και Ρόδο, μετά την άθλια προπαγάνδα που χαρακτηρίζει «τραμπουκισμούς» και «βία» τις εργατικές κινητοποιήσεις που ματαίωσαν τα σχέδιά της, φτάνοντας μέχρι το σημείο να αναπαράγει χρυσαυγίτικα επιχειρήματα και συνθήματα, η έκπτωτη ηγεσία της ΓΣΕΕ προχωρά στο επόμενο βήμα: Μεθοδεύει τον διορισμό Προσωρινής Διοίκησης από το Δικαστήριο με αποκλεισμό των εκπροσώπων της ΔΑΣ.

Καθώς η θητεία της απερχόμενης Διοίκησης έχει πλέον λήξει, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ κατέθεσε την Παρασκευή αίτηση για διορισμό Προσωρινής Διοίκησης, η οποία υπογράφεται από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που ελέγχουν. Σε συνεδριάσεις - εξπρές, διοικήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων που δεν έχουν συγκαλέσει συνεδρίαση για τα προβλήματα στους κλάδους και τις περιοχές τους, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής μαφίας στην ΓΣΕΕ να στοιχηθούν πίσω από την απαράδεκτη αξίωσή τους για διορισμό Διοίκησης χωρίς τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ.

Η επιδίωξή τους είναι να βρεθεί η ΔΑΣ, η οποία είναι η δεύτερη δύναμη με βάση τον συσχετισμό που είχε αποτυπωθεί στο προηγούμενο συνέδριο, εκτός της Προσωρινής Διοίκησης που θα έχει την ευθύνη να συγκαλέσει συνέδριο. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα για να προχωρήσουν στη νομιμοποίηση δεκάδων «αντιπροσώπων» που είτε είναι εργοδότες, είτε έχουν εκλεγεί με νόθες διαδικασίες.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το απαράδεκτο αίτημα για αποκλεισμό της δεύτερης δύναμης από την Προσωρινή Διοίκηση υπογράφεται από την δικηγόρο της ΓΣΕΕ, Σοφία Καζάκου, η οποία υποτίθεται ότι πρέπει να εκπροσωπεί ολόκληρη τη Διοίκησή της...

Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο αποτυπώνεται μια ολόκληρη βιομηχανία μηνύσεων που έχει στήσει η έκπτωτη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της μάταιης προσπάθειάς της να κάμψει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Συγκεκριμένα: Τα μέλη της έκπτωτης Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης και Ευθ. Θεοχάρης, μαζί με τον Γ. Μαλέα (πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς), κατέθεσαν μήνυση εναντίον των εκλεγμένων συνδικαλιστών Σ. Πουλικόγιαννη, Λ. Στολτίδη, Κ. Στεργίου, Γ. Στεφανάκη και Ν. Μαυροκέφαλου, αναμασώντας τις γνωστές συκοφαντίας περί «τραμπουκισμών» στο «συνέδριο» - παρωδία στη Ρόδο. Επίσης, εκ μέρους της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ έχουν κατατεθεί μηνύσεις που ζητούν την «τιμωρία των δραστών» για τις κινητοποιήσεις στο αντίστοιχο «συνέδριο» στην Καλαμάτα και για την πρόσφατη εργατική συγκέντρωση στο κτίριο της ΓΣΕΕ, ενώ προαναγγέλλεται η υποβολή και νέας μήνυσης για την κινητοποίηση στη Ρόδο!

Αμεση απάντηση από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα

Απαντώντας άμεσα στις νέες άθλιες μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που δίνουν τη μάχη ενάντια στον εκφυλισμό κατέθεσαν την Παρασκευή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δική τους παρέμβαση - ανταίτηση, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στη νοθεία και την εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα.

Το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της παρέμβασης των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων εξηγεί με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Η πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης της ΓΣΕΕ επιχείρησε να νομιμοποιήσει στο συνέδριο "αντιπροσώπους" που αναδείχθηκαν με παράνομες και αντικαταστατικές διαδικασίες, με καταφανείς νοθείες, με σωματεία φαντάσματα, που τα πρακτικά των αρχαιρεσιών τους δεν είναι κατατεθειμένα στα Πρωτοδικεία, ακόμα και με αντιπροσώπους που φέρουν αδιαμφισβήτητα την ιδιότητα του εργοδότη και δεν έχουν καμία θέση μέσα στις οργανώσεις των εργαζομένων. Δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις αποκαλύψαμε, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, και με το εξώδικο που επιδόθηκε στη ΓΣΕΕ μπροστά στο συνέδριό της στη Ρόδο.

Η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν μπορεί παρά να διαμορφωθεί με βάση τη σκληρή μάχη που δίνουν τους τελευταίους μήνες συνδικάτα και εργαζόμενοι ενάντια στον ακραίο εκφυλισμό και τη νόθευση των συσχετισμών, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να πατήσει απευθείας πόδι στις εργατικές οργανώσεις.

Στην Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν μπορούν να συμμετέχουν όσοι παράνομα και αντικαταστατικά εμφανίζονται ως "εκλεγμένοι αντιπρόσωποι", ούτε και άνθρωποι που έχουν την ιδιότητα του εργοδότη, ακόμη και αν αυτοί ήταν μέλη της απερχόμενης Διοίκησης. Ως τέτοιες περιπτώσεις έχουμε καταγράψει πάνω από 60 "αντιπροσώπους", με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δ. Καραγεωργόπουλο.

Επίσης, είμαστε αντίθετοι στο διορισμό στην Προσωρινή Διοίκηση μελών της απερχόμενης Διοίκησης που συνέβαλαν αποφασιστικά με τη στάση τους στην παράνομη και αντικαταστατική συμμετοχή νόθων "αντιπροσώπων". Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο πρόεδρος, Γ. Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας, Ν. Κιουτσούκης, και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Θ. Βασιλόπουλος. Οι παραπάνω έχουν μεγάλες ευθύνες: Δεν συγκάλεσαν τα αρμόδια καταστατικά όργανα και επιτροπές για να αποφασίσουν για τη νομιμοποίηση ή μη των αντιπροσώπων, αρνήθηκαν να απαντήσουν επί ενστάσεων που κατατέθηκαν, μοίρασαν κάρτες συνέδρων με το έτσι θέλω, χωρίς την προηγούμενη καταστατική νομιμοποίησή τους.

Η θέση μας είναι ότι η σύνθεση της Προσωρινής Διοίκησης πρέπει να εκφράζει με τρόπο αναλογικό την εκλογική δύναμη των συνδικαλιστικών παρατάξεων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο προηγούμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Επομένως, προτείνουμε οι περιπτώσεις των παραπάνω να αντικατασταθούν από άλλους συνδικαλιστές των παρατάξεων από τις οποίες προέρχονται».

Συνεχίζεται η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ

Συνεχίζεται η δίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή του. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και συνδικαλιστές διακινούν στους χώρους δουλειάς κάρτες ενίσχυσης των 2 και των 5 ευρώ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί την εργατική τάξη, τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να ενισχύσουν το πραγματικό αποκούμπι τους, τον οργανωτή της πάλης τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί «όλες τις οργανώσεις που είναι στη δύναμή του, κάθε σωματείο και συνδικαλιστή που αναγνωρίζει την 20ετή προσφορά του στην ανάπτυξη αγώνων με πλαίσιο που έχει κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, να απευθυνθούν πλατιά σε όλους τους εργαζόμενους, να στηρίξουν και οικονομικά τη συνέχεια που πρέπει να έχει στη δράση του το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγώνα για το ωράριο και την Κυριακή αργία

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από την Κυριακή 21/4, με σύνθημα «Οχι στα ωράρια των πολυεθνικών, Κυριακή αργία όλων των εργατών», καλεί σωματεία και εργαζόμενους η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Μπροστά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 21/4 και 5/5, το «εορταστικό» ωράριο και στη συνέχεια το άνοιγμα των καταστημάτων σε μια σειρά περιοχές όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τον Οκτώβρη, με βάση τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει στα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου κάλεσμα:

«Είναι ανάγκη και καθήκον να ορθώσουμε πιο αποφασιστικά το ανάστημά μας. Να υπερασπιστούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στην προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή, τον ελεύθερο χρόνο. Πιο αποφασιστικά να δοθεί συνέχεια στη μάχη για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία σημειώνει:

«Πρόοδος - Συντήρηση! Αυτό λένε πως είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να μπει ως κριτήριο σήμερα μπροστά στις εκλογές. Κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου έχουν κοινή γραμμή και βηματισμό για το περιεχόμενο της προόδου!

Η πρόοδος και η συντήρηση στη γλώσσα και την πολιτική τους έχουν ένα και μόνο περιεχόμενο! "Πρόοδος" συνολικά για το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων είναι η προάσπιση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, η δουλειά και η ζωή δίχως δικαιώματα.

"Πρόοδος" λοιπόν είναι η δουλειά τις Κυριακές, οι μισθοί πείνας, η "ευελιξία" με τα part - time, ο εργασιακός μεσαίωνας που ζούμε συνολικά. Στην "πρόοδό" τους χωράνε η εντατικοποίηση της εργασίας, οι δεκάδες σακατεμένοι εργάτες, τα θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα", ο πολλαπλασιασμός των επαγγελματικών ασθενειών, το τσάκισμα του ελεύθερου χρόνου».

«Δεν θα χαρίσουμε την Κυριακή αργία στους εκμεταλλευτές μας!», τονίζει και καλεί τα σωματεία να βγάλουν ανακοινώσεις, να προχωρήσουν σε εξορμήσεις και περιοδείες, να οργανώσουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζει, τέλος, πως η σκληρή μάχη που δόθηκε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στη ΓΣΕΕ, κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας να πατήσει πόδι στα σωματεία, συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, με τη δράση για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ - Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!

Κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρει θέση στον αγώνα για συνδικάτα ανεξάρτητα από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους, να συμβάλει στη μάχη για να καθαρίσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από τη βρωμιά και τις πρακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οργάνωσή μας, την ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», υπογραμμίζει.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

***

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και κάθε εργαζόμενο που σέβεται το συνάδελφό του, που εμπνέεται από τους αγώνες του εργατικού κινήματος, που δεν ανέχεται πλέον όλη αυτή τη σαπίλα μέσα στα εργατικά σωματεία, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις εκείνες που δίνουν τη μάχη να γίνουν τα Συνδικάτα πραγματικά φρούρια των εργατικών δικαιωμάτων, διεκδικητές της ζωής που μας αξίζει.

Το ΠΑΜΕ, που φέτος κλείνει 20 χρόνια ζωής και δράσης, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων τα χρόνια της κρίσης, καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν θέση απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία που έχει καθίσει στο σβέρκο μας, μέσα στη ΓΣΕΕ και σε όλες τις άλλες οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Απέναντι στην ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ομάδας του Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ, που υπονόμευσαν κάθε εργατικό - λαϊκό αγώνα, που έσπειραν την αναμονή και ανοχή σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων την περίοδο της κρίσης, μέτρα που κοστίζουν μέχρι και σήμερα βαριά στην εργατική οικογένεια. Μια καλοπληρωμένη κάστα που αποφάσισε να βάλει για τα καλά μέσα στα Συνδικάτα την ίδια την εργοδοσία, για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να εδραιώσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

«Εργα και ημέρες» του καλοταϊσμένου μηχανισμού εργοδοσίας και κράτους...

Να αναρωτηθεί ο κάθε συνάδελφος που σήμερα βασανίζεται και υποφέρει, που έχει δεχτεί μειώσεις στους μισθούς, που έχει καταλήξει στην ανεργία:

-- Γιατί άραγε αυτή η συνδικαλιστική μαφία, αυτός ο καλοταϊσμένος μηχανισμός της εργατικής ελίτ, όλα αυτά τα χρόνια που έχουν ανεβοκατέβει κάμποσες κυβερνήσεις όλων των προθύμων, όχι μόνο παραμένει ακλόνητος, αλλά επιχειρεί να εμφανιστεί και ενισχυμένος;

-- Μήπως δεν ήταν οι ίδιοι που στα χρόνια της κρίσης στήριξαν όλες τις κυβερνήσεις, αυτές που έφεραν 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους;

-- Μήπως δεν ήταν αυτοί που πριν από την κρίση στήριξαν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009, στη λογική της «κοινής εθνικής προσπάθειας», χωρίς απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις, στρώνοντας από τότε το έδαφος των αντεργατικών νόμων με μυστικές συναντήσεις με τους βιομηχάνους;

-- Μήπως δεν ήταν αυτοί που αποδέχτηκαν εξαρχής τα βάρβαρα μέτρα ως αναπόφευκτα, στο όνομα της «διάσωσης της χώρας»; Δεν ήταν αυτοί που με δηλώσεις τους προωθούσαν τη στήριξη των «υγιών» επιχειρηματιών;

-- Δεν ήταν οι ίδιοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που έσπευσαν να δεχτούν μειώσεις μισθών για να μη γίνουν τάχα απολύσεις και να διασωθούν οι επιχειρήσεις; Μετά βέβαια είπαν τελικά το ΝΑΙ στις απολύσεις αρκεί να είναι «αιτιολογημένες»...

-- Δεν ήταν η ίδια η σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που είπε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, απέναντι στο διπλό «ΟΧΙ» του ταξικού κινήματος στις προτάσεις της κυβέρνησης και των «θεσμών»;

-- Δεν ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη των εργατοπατέρων ο Κολλάς που ξεστόμισε πρώτος την πρόταση για διάλυση των σωματείων και τη μετατροπή τους σε «εργασιακά συμβούλια», γιατί τάχα είναι ξεπερασμένος πλέον ο ρόλος τους;

-- Δεν ήταν οι ίδιοι που στις πλατείες των «αγανακτισμένων» επαναλάμβαναν το «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα»;

Κανέναν δεν ξεγέλασε ποτέ το «αγωνιστικό» τάχα προφίλ, με απεργίες - μαζώξεις ελάχιστων εργατοπατέρων.

Από την πρώτη στιγμή και παρά τις όποιες αγωνιστικές κορόνες:

  • Στήριξαν την ανάπτυξη με τους άθλιους μισθούς - μεροκάματα και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Συνυπέγραψαν με τον ΣΕΒ τον άθλιο νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ, το διαχωρισμό στους μισθούς με βάση την ηλικία.
  • Συμφώνησαν στο χτύπημα της απεργίας, στον απεργοκτόνο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι οι απεργίες «έφαγαν τα ψωμιά τους» είναι η πλέον χαρακτηριστική για το πώς αντιμετωπίζονται από τη συνδικαλιστική μαφία οι εργατικές κινητοποιήσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.
  • Οχι μόνο στήριξαν το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά ζητούν και την παράδοσή της ολοκληρωτικά στο μεγάλο ασφαλιστικό κεφάλαιο, μέσω του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης. Αυτά συμφώνησαν με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση.
  • Ζητούν και απαιτούν με κάθε τρόπο την αστυνομία μέσα στα εργατικά συνέδρια, φέρνοντας τις μαύρες εποχές του αστυφύλακα και του χαφιέ στα σωματεία.
  • Δεν βγάζουν άχνα για την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, για τις συλλήψεις αγωνιστών - συνδικαλιστών που αγωνίζονται απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την εκμετάλλευση, για την καταστολή στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Δεν έβγαλαν άχνα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Να γιατί σήμερα, προκειμένου να είναι ακόμα χρήσιμοι για την κυβέρνηση και την εργοδοσία, για να ξεπεράσουν την ανυπαρξία και την απαξίωσή τους, προσπαθούν να διατηρήσουν τη συνδικαλιστική τους επιβίωση με:

-- Την εισβολή της εργοδοσίας αλλά και εκατοντάδων διευθυντικών στελεχών των επιχειρηματικών ομίλων στα εργατικά σωματεία, όπου εκλέγουν και εκλέγονται!

-- Νοθείες, πλαστογραφίες και ανύπαρκτα σωματεία παραγωγής αντιπροσώπων.

-- Οικονομικά σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ, μέσω προγραμμάτων που απλώνονται σε πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας.

-- Διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δημοσιογράφους, με φρουρά από μπράβους, ανθρώπους της νύχτας, ποινικούς οπλοφόρους, σεκιούριτι.

Η δική τους δημοκρατία είναι αυτή των εργοδοτών που τους στηρίζουν!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε όσα εξελίσσονται αυτήν την περίοδο, οι εργαζόμενοι έχουμε κάθε δικαίωμα και είναι ανάγκη να μπούμε μπροστά, να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας να έχουμε οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους!

Το ΠΑΜΕ, στα 20 χρόνια ζωής και δράσης του, δεν έπιασε πόστο στους κύκλους και στα τραπέζια των διαλόγων με τη μεγαλοεργοδοσία, εκεί όπου η συνδικαλιστική μαφία συμφωνούσε τα μέτρα πτώχευσης του λαού μας.

Σήμερα, με κάθε αίσθημα ευθύνης, καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρει θέση και να συμβάλει ώστε να καθαρίσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από τη βρωμιά, τη σαπίλα και τις πρακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας.

Πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οργάνωσή μας, την ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η απαίτησή μας να καθαρίσει το εργατικό κίνημα από τη βρωμιά τους θα γίνει πράξη από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους, υλοποιώντας το σύνθημα που ακούγεται όλο και περισσότερο στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς:

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org