Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η συμβολή των κομμουνιστικών ιδεών στην πάλη για Λαϊκή Παιδεία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει ιστορική πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 16/4, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, με θέμα «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ. Η συμβολή των κομμουνιστικών ιδεών στην πάλη για Λαϊκή Παιδεία».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Γ. Σταυρόπουλο, εκπαιδευτικό και δρ. Θανάση Ν. Καραγιάννη, συγγραφέα - πρώην σχολικό σύμβουλο ΠΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!»

Κάλεσμα προς τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν άμεση κάλυψη των κενών με μαζικούς διορισμούς

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να διαδηλώσουν την Παρασκευή 15 Απρίλη στο υπουργείο ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην ανασφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση απευθύνει το ΠΑΜΕ. Τους καλεί να διεκδικήσουν να παρθεί πίσω η διάταξη του υπουργείου που ανατρέπει τις ζωές και τσακίζει τα δικαιώματα χιλιάδων αναπληρωτών, να απαιτήσουν άμεση κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς, να μπει «τέρμα πια στην κοροϊδία».

Το ΠΑΜΕ τονίζει πως με το σχέδιο διάταξης που ανακοίνωσε το υπουργείο «παγιώνεται το καθεστώς της αδιοριστίας, πολλαπλασιάζονται οι αδικίες και τα αδιέξοδα, σπρώχνονται συνάδελφοι έξω από την εργασία. Η εκπαίδευση τους χωράει όλους, απόδειξη γι' αυτό είναι ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται σχεδόν 25.000 αναπληρωτές με 25άρια - 28άρια τμήματα, 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έξω από τις δομές της Ειδικής Αγωγής και 60.000 προνήπια έξω από νηπιαγωγείο. Μόνο για τη φετινή χρονιά έγιναν πάνω από 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πάνω από 3.700 (!), σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου, είναι τα κενά που δεν καλύφθηκαν για φέτος. Από το 2010 και ύστερα οι διορισμοί είναι μηδενικοί, ενώ την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 30.000. Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από εκπαιδευτικούς. Το ποσοστό των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών από 9% το 2009 έχει εκτοξευτεί στο 18% σήμερα».

«Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν περισσεύει, δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία. Αντίθετα, χρειάζονται πολύ περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης». «Αυτή είναι σήμερα η μοναδική, αναγκαία και δίκαιη λύση: Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Αντί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αυτό το αίτημα, έδωσαν στη δημοσιότητα "Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών", με το οποίο ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας, παραπέμποντας τους μόνιμους διορισμούς στις ελληνικές καλένδες. Με τη διάταξη που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας αλλάζουν σημαντικά τα κριτήρια και οι πίνακες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, δημιουργούνται νέες ομαδοποιήσεις, προκαλώντας έναν άγριο "εμφύλιο" μεταξύ τους, διατηρεί το καθεστώς της αδιοριστίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ που καλεί σε μαζική συμμετοχή στη μεθαυριανή κινητοποίηση στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, στις τοπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στάση εργασίας 11 - 2 μ.μ. και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, με τοπικές κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και συμπληρωματικές στάσεις εργασίας όπου εκτιμούν οι τοπικοί Σύλλογοι. Στη Δευτεροβάθμια, στην Αττική με 24ωρη απεργία (3ωρη ΟΛΜΕ και 3ωρη ΕΛΜΕ) και την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στην υπόλοιπη Ελλάδα με την 3ωρη στάση εργασίας 8 - 11 που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ και τοπικές κινητοποιήσεις και με 3ωρη επιπλέον στάση εργασίας και 24ωρη απεργία για όσους θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο.

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΑΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδηλώσεις σε σχολές με επίκεντρο το επιστημονικό αντικείμενο

Μια σειρά πλούσιων δραστηριοτήτων έχουν προγραμματίσει αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ της Αθήνας, με επίκεντρο το επιστημονικό αντικείμενο της κάθε σχολής και την ανάδειξη επίκαιρων ζητημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται:

Στη Νομική Σχολή 3ήμερο αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο. Σήμερα, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα Χατζηδάκη, θα γίνει ομιλία με θέμα «Το νομικό οπλοστάσιο του κράτους απέναντι στους λαϊκούς αγωνιστές» και αύριο, Πέμπτη, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση με τίτλο «Για ποιον τελικά είναι οι νόμοι;» από τη θεατρική ομάδα της ΝΟΠΕ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σήμερα και αύριο, θα πραγματοποιηθεί διήμερο προβολής της αντίληψης του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό και παρουσίαση συλλογικών εργασιών από φοιτητές της σχολής. Σήμερα, θα παρουσιαστούν οι συλλογικές εργασίες και θα υπάρξει σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (ώρα έναρξης 2 μ.μ., αίθουσα ΔΕΣΚΟΙ). Αύριο, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα τελετών, θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο γίνεται, επίσης σήμερα και αύριο, διήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ με πλούσιο πρόγραμμα: Συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα, θεατρικό δρώμενο, μουσικοχορευτική παράσταση, κ.ά. Επίσης σήμερα, στις 3.15 μ.μ. θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» από τον Ανδρέα Τσιγκάρη, στέλεχος του ΚΚΕ, και αύριο, στις 5 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση για το Προσφυγικό με τίτλο «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», όπου θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του Κόμματος.

Στο Γεωλογικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής, σήμερα, Τετάρτη, γίνεται συζήτηση στις 12 το μεσημέρι, με θέμα «Ελλάδα: Μια χώρα με πλούσιες παραγωγικές δυνατότητες. Το μέλλον του απόφοιτου γεωλόγου». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα, σε Φαρμακευτικό, Βιολογικό και Χημικό της Φυσικομαθηματικής, την Παρασκευή 15 Απρίλη, στις 3 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Η παρέμβαση των επιχειρήσεων στη σχολή μας. Πόσο μας συμφέρει τελικά;». Θα μιλήσει ο Ηλίας Καραγκαδάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στο Μαθηματικό Τμήμα, θα παρουσιαστεί, τη Δευτέρα 18 Απρίλη, η θέση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας.

Στη Φιλοσοφική οργανώνεται την Τρίτη 19 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική είσοδο, αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ με τίτλο: «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους...», που περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση και ομιλία.

Τέλος, την Τρίτη 19 Απρίλη, στη 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ και την Τετάρτη 20 Απρίλη, στις 3 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική κρίση - 8 χρόνια από το ξέσπασμά της. Ποιος έχει τελικά δίκιο; Νεοφιλελευθερισμός, κεϋνσιανισμός ή μαρξισμός».

Σε άλλες πόλεις

Στο ίδιο πνεύμα, εκδήλωση προς τιμήν του κομμουνιστή διανοητή Γ. Ιμβριώτη, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η πρωτοπόρα σκέψη ανθίζει στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης», διοργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ., στη νέα πτέρυγα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, οι Οργανώσεις ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα, η Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο της πόλης, οργανώνει αύριο, Πέμπτη, εκδήλωση στις Παιδαγωγικές Σχολές και τη Φιλολογία, στις 2 μ.μ., στην αίθουσα σεμιναρίων, με θέμα «Ο ρόλος του παιδαγωγού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας». Θα μιλήσει ο Τάσος Τόκας, στέλεχος του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org