Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκλεπτυσμένο... δηλητήριο

Πλάι στον χοντροκομμένο «κοινωνικό αυτοματισμό», που ξεδιπλώνεται αυτό το διάστημα από κυβέρνηση και λοιπούς πρόθυμους με αφορμή τις λαϊκές κινητοποιήσεις, φαίνεται ότι φυτρώνει όλο και περισσότερο και ένας πιο «εκλεπτυσμένος», με στόχο να στρώσει το χαλί στην αντιλαϊκή πολιτική, δηλητηριάζοντας λαϊκές συνειδήσεις με ύπουλα επιχειρήματα. Ετσι και η «Εφημερίδα των Συντακτών» μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις επιδοτήσεις. Τι είπε ο αρθρογράφος της, πέρα από ολίγον πασπάλισμα με αλήθειες, όπως ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων πηγαίνει στους μεγαλοπαραγωγούς και επιχειρηματίες; Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι αγρότες κινητοποιούνται απλά για το πώς θα μοιράζονται οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ και της ΕΕ που τους... ζούνε, αντί να δουν ότι το ζήτημα είναι το κόστος παραγωγής, για το οποίο φταίνε οι ίδιοι οι φτωχοί αγρότες που δε το ρίχνουν αφού δε γίνονται επιχειρηματίες, και «την περίπτωση να οργανωθούν οι χιλιάδες αυτοί μικροί καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι σε νέους συνεταιρισμούς ώστε να απορροφούν περισσότερη δωρεάν χρηματοδότηση, κρατική στήριξη και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας για καλύτερες τιμές αγοράς των μέσων παραγωγής και καλύτερες τιμές διάθεσης των προϊόντων τους, μάλλον δεν την πολυσυζητάνε στα μπλόκα». Και βέβαια - για να μην ξεχνιόμαστε - ότι οι εργαζόμενοι της πόλης πληρώνουν την ΚΑΠ και τις συντάξεις των αγροτών και αυτό το σύστημα «δεν αντέχει». Υπουλη προπαγάνδα που πρέπει να βρει τείχος από εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Τα συχαρίκια...

Χαίρεται η «Αυγή» για τα συχαρίκια που έδωσαν Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ στην κυβέρνηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων (βλέπε αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων) και γκρινιάζει γιατί ο Τόμσεν και το ΔΝΤ θέτουν και νέες απαιτήσεις, που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλες από αυτές που ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στο 3ο μνημόνιο. Η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και χαίρεται όταν παίρνει καλό βαθμό, θυμώνει όταν δεν παίρνει. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που η ζωή τους τσακίζεται στο βωμό του στόχου της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, δεν έχουν κανένα λόγο να υιοθετούν τις χαρές και τις ανησυχίες της κυβέρνησης. Η δικιά τους «χαρά», η οργανωμένη συλλογική δράση αντίστασης σε αυτήν την πολιτική, πρέπει να γίνει ανησυχία τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ. Να γίνει η ανησυχία των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.

Η Σοφία... και η κοροϊδία

Πέρα από τα όρια της κοροϊδίας κινείται το ψυχοπονιάρικο άρθρο που φιλοξένησε η «Αυγή» με τον τίτλο «Χαμογέλα, ρε Σοφία... τι σου ζητάνε;», για απολυμένη στο «Πλαίσιο» στη Λάρισα και όλες τις υπόλοιπες «Σοφίες». Μόνο που μέσα στη «σοφία» του ο συντάκτης ξέχασε να μας πει: Αν τόσο νοιάζονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τις «Σοφίες» και το χαμόγελό τους, γιατί νομοθετούν για τα αφεντικά της κάθε Σοφίας; Γιατί λύνουν τα χέρια στους επιχειρηματίες για να έχουν αυτό το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που ο αρθρογράφος περιγράφει; Και γιατί όταν η Σοφία και κάθε Σοφία βρεθεί στο δρόμο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, θα την αφήσει στο έλεος, χωρίς επίδομα ανεργίας και δικαιώματα; Μα γιατί αυτά προτάσσει η «καπιταλιστική ανάκαμψη» που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όσο για τις Σοφίες του κόσμου αυτού, για να σταματήσουν να τις περιγελάνε για την αδυναμία τους, και για να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη τους, ένας δρόμος υπάρχει: Οργάνωση και αγώνας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στους επιχειρηματίες και τις «ψυχοπονιάρικες» κυβερνήσεις τους, μέχρι να «παγώσει» το δικό τους γέλιο...

Θα της αλλάξουν τα φώτα!

Ανήξερος για το... φόνο της δημόσιας Υγείας εμφανίστηκε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Μαρουδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Διευθυντών του ΕΣΥ και γνωστός υπέρμαχος του κλεισίματος νοσοκομείων, συγχωνεύσεων κ.τ.λ. Αλλά και αποκαλυπτικός για το είδος της «αντιπολίτευσης» που δίνει αέρα στα πανιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να διαλύσει και εμπορευματοποιήσει ακόμα πιο αποφασιστικά τις δομές Υγείας. Ποιο ήταν το μότο του; Οτι «το ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Ελλάδας», που όμως τώρα «είναι ακυβέρνητη», λόγω του ότι υπάρχει «κομματοκρατία» και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κουλτούρα που να «εξοικονομεί πόρους»! Μάλιστα, δε δίστασε να επιτεθεί και στους γιατρούς και νοσηλευτές που αγωνίζονται ενάντια στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της Υγείας, λέγοντας στον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» ότι «μ' αυτά που έχετε κάνει εσείς, που καταλαμβάνετε τα υπουργεία κάθε τρεις και λίγο, εκεί έχετε καταντήσει το ΕΣΥ! Γιατί δεν έχετε κουλτούρα ευρωπαϊκή και δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται στην Ευρώπη»! Και για να καταλάβουμε τι σημαίνει «Ευρώπη», δηλαδή κατευθύνσεις της ΕΕ, που άλλωστε και η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί πιστά, φρόντισε να μας δώσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Η Ολλανδία, για παράδειγμα, προκήρυξε τη θέση ενός γενικού διευθυντή του ΕΣΥ και την πήρε ο πρώην γενικός διευθυντής της "Philips"»! Αυτός κι αν θα 'χε πείρα στο να αλλάζει τα φώτα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμιση μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.

1945 Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από τη βρετανική και αμερικανική αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμιά στρατιωτική σκοπιμότητα.

1947 Δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Σπάρτη και απελευθερώνουν 176 φυλακισμένους αγωνιστές. Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και τη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν κατά της Φλώρινας.

1961 Διαστημόπλοιο που θα φθάσει στην Αφροδίτη το Μάη ανακοινώνει πως εκτόξευσε η ΕΣΣΔ, που παραμένει πρωτοπόρα στην εξερεύνηση του διαστήματος.

1963 Διαδήλωση φοιτητών που κράτησε 7 ώρες με σύνθημα «Παιδεία - Δημοκρατία». Τη διαδήλωση αντιμετώπισαν πάνω από 3.000 αστυνομικοί. Στις συγκρούσεις που έγιναν τραυματίστηκαν 10 φοιτητές και ένας αστυνομικός.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org