Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό», με γλέντια, συναυλίες και το παιδικό πρόγραμμα της Κυριακής. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Σήμερα Παρασκευή, 10.30 μ.μ., γλέντι. Αύριο Σάββατο, 9.30 μ.μ., συναυλία hip hop με τα «Βρώμικα Κόλπα» και τις «Τρεις παραλλαγές».

Την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, το παιδικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και μεγαλύτερα. Πρόκειται για το μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, «Ο Γαργαληστής», το οποίο παρουσιάζει σε μια χοροθεατρική διαδραστική παράσταση η Ομάδα Χορού της ΚΝΕ. Ο «Γαργαληστής» είναι ένας ληστής, που κλέβει λίγο από το γέλιο των παιδιών που τους περισσεύει και φτιάχνει ένα άρωμα του γέλιου για τα παιδιά που τους λείπει το γέλιο και η χαρά. Οταν «κλέβει» λίγο από το γέλιο ενός παιδιού, του αφήνει ένα γράμμα εξηγώντας του ότι σε εσένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά θα βοηθήσει κάποιον άλλον...

Την Κυριακή, στις 9 μ.μ., προγραμματίζεται συναυλία μέταλ μαθητικών συγκροτημάτων, με τους «Homo Sapiens» και τους «Dust and Bones».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους

Σήμερα Παρασκευή, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας, η Οργάνωση ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ και η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Η εκδήλωση γίνεται, στις 9 μ.μ., στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια (Θηβών 245), και περιλαμβάνει ρεμπέτικο γλέντι με την Σούλα Βαζούρα.

Αύριο Σάββατο, η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ κόβει επίσης την πίτα της, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη και Δωδεκανήσου), στις 9.30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι τρεις πρωτοπόρες Οργανώσεις στην άμιλλα της οικονομικής εξόρμησης, αλλά και πρωτοπόροι σύντροφοι εργαζόμενοι και μαθητές. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Ανάγκη για ταξικούς, συντονισμένους αγώνες

Σε αγώνες με ταξικό πλαίσιο πάλης, σε αγώνες που θα διασφαλίζουν συντονισμό, διάρκεια, κλιμάκωση και προοπτική καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τους δασκάλους και νηπιαγωγούς στις γενικές συνελεύσεις που θα διεξαχθούν από τώρα έως τις 12 Μάρτη. Ως πρώτο βήμα, βάζει την απεργία στις 25 Φλεβάρη και 48ωρη απεργία την επόμενη βδομάδα με γενικές συνελεύσεις και πρόταση για επαναλαμβανόμενα απεργιακά βήματα. Παράλληλα, καλεί σε κοινές συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων σε κάθε πόλη, σε συσκέψεις, συνελεύσεις, τοπικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο πρωτοβάθμιων οργάνων με συλλόγους γονέων, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργατικά συνδικάτα, να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις στις 25 Φλεβάρη μαζί με το ΠΑΜΕ.

Σημειώνουμε ότι η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ), πιστή στην τακτική που θέλει τους εκπαιδευτικούς «στη γωνία», μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις, καλεί τους συλλόγους σε γενικές συνελεύσεις, χωρίς να προτείνει ούτε διεκδικητικό πλαίσιο, ούτε πρόγραμμα δράσης, αλλά στην ουσία ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι το τέλος μιας ακόμα συνδικαλιστικής χρονιάς αγωνιστικής απραξίας. Ετσι, παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία, η τακτική τους έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά αγωνιστική κινητικότητα στον εκπαιδευτικό κόσμο και ενώ τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, παντού να κυριαρχεί δυσφορία και αδράνεια. Η πλειοψηφία του συμβιβασμού στη ΔΟΕ παραπέμπει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, χωρίς συνέχεια και μέλλον. Με αφορμή αυτήν τη στάση, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σχολιάζει ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφικές ηγεσίες με ευθύνη και των δυνάμεων του οπορτουνισμού, το μόνο που κατάφεραν είναι να απογοητεύσουν, να αποσυντονίσουν, να διαλύσουν αγωνιστικές προθέσεις και κίνητρα.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Το δημόσιο σχολείο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!

Ψήφισμα προς τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους, με αφορμή το διαγωνισμό ιδιωτικής εταιρείας που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία

«Το δημόσιο σχολείο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Αυτό ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σε ψήφισμα που καταθέτουν οι δυνάμεις στους διδασκαλικούς συλλόγους και της ΕΛΜΕ, με αφορμή το διαγωνισμός της ιδιωτικής εταιρείας «Καγκουρό Ελλάς», που το υπουργείο Παιδείας προωθεί στα δημόσια σχολεία όλης της χώρας, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν ως υπάλληλοι της εταιρείας και τους μαθητές να γίνουν πελάτες της.

Ειδικά για το «Μαθηματικό Διαγωνισμό» της εταιρείας «Καγκουρό Ελλάς», το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισημαίνει ότι πρόκειται για «μια εταιρεία που ζητά "πλασιέδες" - εκπαιδευτικούς μέσα σε κάθε σχολείο για να βγάλει λεφτά με τα ψέματα», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και υπογραμμίζει ότι «το χειρότερο είναι ότι αυτήν την ξεδιάντροπη, αλλά καλοστημένη "μπίζνα" την προωθεί και τη διαφημίζει μέσα στα σχολεία το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφό του που έστειλε σ' όλα τα σχολεία (9/2/09-14687/Γ2)».

Εξηγεί ότι η εταιρεία ζητά απ' τον εκπαιδευτικό του Δημόσιου Σχολείου: Να της εξασφαλίσει το σχολείο που υπηρετεί ο ίδιος, για να γίνει ο διαγωνισμός, να της εξασφαλίσει υποδομή και εξοπλισμό, να οργανώσει και να επιβλέψει το διαγωνισμό, να πείσει μαθητές να πάρουν μέρος, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους 10 ευρώ το «κεφάλι», να στείλει τα λεφτά αυτά που θα μαζέψει στην «εταιρεία» κ.ά. και σαν ανταμοιβή να πάρει... 1,5 ευρώ για κάθε μαθητή που θα πείσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

«Στις μέρες μας, που υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός και από το Υπουργείο Παιδείας για να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της δημόσιας εκπαίδευσης στην επέλαση των εταιρειών, είναι ανάγκη ο κάθε Εκπαιδευτικός χωριστά και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών συνολικά, να υψώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Επισημαίνει ακόμα ότι η ηλικία των μαθητών «μπορεί να είναι η καταλληλότερη για να αφήσουν ανεξίτηλα τα διαφημιστικά σημάδια τους οι "μάνατζερ" των διάφορων εταιρειών. Αλλά στη συνείδηση όλων των εκπαιδευτικών, αυτό δεν περιέχεται μέσα στο ρόλο του δημόσιου σχολείου και του Εκπαιδευτικού», «το σχολείο δεν είναι διαφημιστική ταμπέλα». Γι' αυτό καλεί τους εκπαιδευτικούς:

  • «Να στέκονται μακριά από κάθε (φανερή ή συγκαλυμμένη) επιχειρηματική δράση μέσα στο σχολείο.
  • Να σταματούν αποφασιστικά κάθε τέτοια απόπειρα και να καταγγέλλουν όσους την προωθούν ή την ανέχονται.
  • Να διεκδικήσουν να παγώσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση».
Κάθε γραπτό και ... ανακοίνωση της ΔΑΠ!

Παραδίδεις γραπτό, παίρνεις και μια ανακοίνωση της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, από την επιτηρήτρια των εξετάσεων! Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος «ενημέρωσης» και «πληροφόρησης» των φοιτητών για τις θέσεις της ΔΑΠ από... έδρας, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων στις 9 Φλεβάρη. Οπως καταγγέλλει και η ΠΚΣ, φοιτητές του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας λάμβαναν με την κατάθεση της κόλλας τους και «δωράκι» από επιτηρήτρια: Μια ανακοίνωση της ΔΑΠ για το ψευτοεπίδομα στέγασης των 1.000 ευρώ.

Τα νοσηρά φαινόμενα εξαγοράς, η συνδιαλλαγή και το ρουσφέτι που «καλλιεργούν» χρόνια τώρα στα Πανεπιστήμια οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ μαζί με μερίδα καθηγητών, μπορούν να πάρουν απάντηση μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μέσα από την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος και την αγωνιστική του αντεπίθεση.

Προχωρούν την «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση

Ακόμα μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα η προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων με βάση τις κατευθύνσεις της διαδικασίας της Μπολόνια και το γεγονός ότι τα διάφορα επιτελεία που έχουν στηθεί ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση «εργάζονται» για την ολοκληρωτική προσαρμογή των πανεπιστημίων στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Ετσι, χτες η Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ανακοίνωσε πως είναι έτοιμες οι πρώτες εκθέσεις εξωτερικής «αξιολόγησης» τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Τα τμήματα που έσπευσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της «αξιολόγησης» - κατηγοριοποίησης με τους όρους της αγοράς είναι τα εξής: Φυσικό Πανεπιστημίου Κρήτης, Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ, Πληροφορικής ΤΕΙ Αθήνας, Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Μηχανολογίας ΤΕΙ Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε η ΑΔΙΠ, για το 2009 δρομολογούνται εξωτερικές «αξιολογήσεις» σε 42 τμήματα πανεπιστημίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εσωτερικής «αξιολόγησης» σε 120 τμήματα.

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» ουσιαστικά αποτελεί έλεγχο προς τα ιδρύματα για το κατά πόσον υιοθετούν και εφαρμόζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι και μοχλός κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων με βάση τους κανόνες της αγοράς. Το γεγονός ότι προχωράει η «αξιολόγηση» - η οποία σημειωτέον όλα τα προηγούμενα χρόνια «σκόνταφτε» στις κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών - αναδεικνύει ακόμα μια φορά την ανάγκη για συνολική αντίσταση στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που έχουν στόχο το χτίσιμο του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης ως μια κοινή αγορά ιδιωτικών και δημόσιων - ιδιωτικοποιημένων πανεπιστημίων που λειτουργούν με κερδοσκοπικά κριτήρια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org