Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι βρωμιάρηδες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν από μερικές δεκαετίες, όταν οι εργάτες απεργούσαν, οι μεγαλοεργοδότες αμόλαγαν τους μπιστικούς τους να απειλήσουν τους απεργούς και να μαζέψουν απεργοσπάστες, προκειμένου να μη χάσουν ούτε φράγκο από την εργατική κινητοποίηση. Οι εποχές άλλαξαν, οι εργοδότες εκσυγχρονίστηκαν και αντί για πληρωμένα τσιράκια τώρα έχουν τους εκπροσώπους του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού να παίζουν το ρόλο που κάποτε είχε ο επιστάτης. Αρκεί να διαβάσει κανείς την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Λιβαδειάς (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, δηλαδή ΠΑΣΟΚ) για να παρακινήσει τους εργάτες του κλάδου να μη συμμετέχουν στην απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία των Οικοδόμων την ερχόμενη Πέμπτη, επειδή «οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας για την απεργία είναι προς την κατεύθυνση του ΠΑΜΕ και καλεί ανοιχτά τους εργαζόμενους στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ» (!). Επιχαίρουν μάλιστα οι πατενταρισμένοι απεργοσπάστες ότι «το ΔΣ του Σωματείου μας αποφάσισε κατά πλειοψηφία, τη μη συμμετοχή στην απεργία του ΠΑΜΕ και καλούμε τους εργαζόμενους να μην συμμετάσχουν στην Απεργία της 17 Δεκέμβρη 2009». Ο φανατισμός και το αντιΚΚΕ μένος των εκλεκτών κυβέρνησης και εργοδοσίας ξεχειλίζει όταν στην ίδια ανακοίνωση κάνουν λόγο για «ΚΚΕ ΑΕ, με έδρα το παλατάκι Περισσού», για «εγκλωβισμένους φανατισμένους οπαδούς», μέσω των οποίων το ΚΚΕ «εξασφαλίζει αμέτρητες δωρεές κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων από στελέχη της που αποβιώνουν». Νομίζουν ότι με τον εμετό τους θα καταφέρουν να κάνουν σαν τα μούτρα τους τους εκατοντάδες Ελληνες και μετανάστες οικοδόμους που βγάζουν μεροκάματο στην περιοχή. Είναι γελασμένοι και το ξέρουν. Οσο κι αν η κυβέρνηση τους έχει εξουσιοδοτήσει να σύρουν τους συναδέλφους τους σαν πρόβατα στη σφαγή που σηματοδοτούν τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ, οι πράσινοι εργατοπατέρες θα βρουν - για μια ακόμη φορά - το μάστορά τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η μοιρασιά της κερδοφορίας

Εντατικές και φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλουν κυβέρνηση και διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προκειμένου να συγκεράσουν τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που ερίζουν για την ανάληψη της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών («χάντλινγκ») στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συγκάλεσαν και συσκέψεις με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η «Olympic Handling» του Α. Βεγενόπουλου της MIG και η «Aegean Airlines» του Θ. Βασιλάκη. Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση κατά την οποία οι επιχειρηματίες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τους όρους τού υπό προκήρυξη διαγωνισμού, ίσως και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Από το διαγωνισμό θα αναδειχτούν οι ανάδοχοι για την ανάληψη της συγκεκριμένης επικερδούς δραστηριότητας, με ετήσιο τζίρο, κατά την ΥΠΑ 100 εκατ. ευρώ, κατά άλλες εκτιμήσεις ειδικών, άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η «απελευθέρωση» του «χάντλινγκ» είναι μια ακόμα από τις πολλές δυσμενείς επιπτώσεις, η οποία επήλθε από την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Στο νέο - πλήρως ιδιωτικοποιημένο πλέον - αεροπορικό περιβάλλον στην Ελλάδα, οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα έρχονται η μία μετά την άλλη, καθώς οι ιδιώτες, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία κέρδους, μπορούν να σκαρφιστούν τα πάντα. Ορισμένες από τις ιδέες που επεξεργάζονται ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη και αλλού, είναι να χρεώνουν παραπάνω τους υπέρβαρους επιβάτες (ό,τι ισχύει σήμερα για τις αποσκευές), καθώς και να καθιερώσουν καθεστώς «ορθίων επιβατών», με την προσθήκη επιπλέον καθισμάτων στα πλευρικά των διαδρόμων και σε κάθε άλλο ελεύθερο χώρο του αεροσκάφους. Κέρδος είναι αυτό. Δεν είναι...παίξε γέλασε...

Τα καμένα ... ξανακαίγονται!

Η συνολική έκταση που κάηκε στη Βορειοανατολική Αττική από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ξεπερνά τα 180.000 στρέμματα. Εκείνο όμως που έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εκτάσεις αυτές έχουν καεί και στο πρόσφατο παρελθόν!

Ειδικότερα, σύμφωνα με μαρτυρία του δασάρχη Καπανδριτίου Γ. Φραγκιαδάκη, σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη:

  • Από τα 62.200 στρέμματα που κάηκαν φέτος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καπανδριτίου, τα 52.400 έχουν καεί και στο παρελθόν.
  • Από τα 85.000 στρέμματα που κάηκαν φέτος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Πεντέλης, τα 78.377 έχουν επίσης καεί και στο παρελθόν.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Οι εμπρηστές, καταπατητές και οικοπεδοφάγοι δεν το βάζουν κάτω. Και βέβαια το χέρι τους το «οπλίζει» η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης που ακολουθούν διαχρονικά και συνειδητά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αρκεί να σημειώσουμε ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη Δασολόγιο και δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης ούτε στην Αττική ούτε σε ολόκληρη τη χώρα! Πέρα βέβαια από το γνωστό «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση μεγάλων δασικών εκτάσεων της Πεντέλης, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1995 και 1998 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και του 2005 (επί κυβέρνησης ΝΔ)...

Καμία πίστωση χρόνου απ' την αγροτιά

Αντικρουόμενες πληροφορίες αναφορικά με την ολοκλήρωση ή όχι του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των αγροτικών επιδοτήσεων, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες μέρες. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου έχει δεσμευτεί ότι η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων θα έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν κανονικά, ωστόσο το κλιμάκιο της ΕΕ που διενήργησε σχετικούς ελέγχους το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, δεν είναι ξεκάθαρο αν έμεινε «ικανοποιημένο» από την πορεία εξέλιξης του έργου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Ελληνες αγρότες περιμένουν την καταβολή του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται πριν το τέλος του μήνα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί δική τους ευθύνη. Αλλωστε, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, με την ραγδαία πτώση των τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής, για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, δεν τους επιτρέπει να δώσουν την παραμικρή πίστωση χρόνου.

Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους

«...Το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της διεθνούς πολιτικής του χρηματιστικού κεφαλαίου, που κυριαρχεί σήμερα σε όλο τον κόσμο και γεννά αναπόφευκτα νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γεννά αναπόφευκτα ένα πρωτάκουστο δυνάμωμα της εθνικής καταπίεσης, της διαρπαγής, της καταλήστευσης, του στραγγαλισμού των αδύνατων, καθυστερημένων, μικρών λαών από μια χούφτα "προηγμένες" δυνάμεις - το ζήτημα αυτό έγινε από το 1914 το αγκωνάρι όλης της πολιτικής όλων των χωρών της υδρογείου. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους» (από το άρθρο «Η Τέταρτη Επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης»). Είναι μόνο μία παράγραφος από ένα άρθρο που έγραψε ο μεγάλος επαναστάτης και θεωρητικός της ιδεολογίας της εργατικής τάξης το 1921. Μοιάζει σαν να γράφτηκε και να μιλά για την εποχή μας. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει μια συλλογή από άρθρα, όπου ο Β. Ι. Λένιν αναλύει με επιστημονικό τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα των πολέμων. Ετσι, στο λόγο του «Στο 1 Πανρωσικό Συνέδριο για την εξωσχολική μόρφωση», διευκρινίζει: «...υπάρχει πόλεμος και πόλεμος, ότι υπάρχουν πόλεμοι δίκαιοι και άδικοι, προοδευτικοί και αντιδραστικοί, πόλεμοι των πρωτοπόρων τάξεων και πόλεμοι των καθυστερημένων τάξεων, πόλεμοι που εξυπηρετούν την εδραίωση της ταξικής καταπίεσης και πόλεμοι που εξυπηρετούν την ανατροπή της». Ενα βιβλίο χρήσιμο σε κάθε κομμουνιστή, σε κάθε εργαζόμενο, που αναζητά πραγματικές απαντήσεις για το χαρακτήρα των εξελίξεων στο σύγχρονο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπάρακ Ομπάμα

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

«Η χρήση βίας ήταν απολύτως αναγκαία» και ο «πόλεμος ηθικά δικαιολογημένος» δήλωσε με περισσή κυνικότητα, κυνικότητα που θα ζήλευε ακόμη και ο Μακιαβέλι, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την παραλαβή του βραβείου Νομπέλ «Ειρήνης» για το 2009. Βραβείο που του αποδόθηκε για τις «εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών» όπως έκρινε η Επιτροπή ...«Διπλωματία» των βομβών και συνεργασία υπό την απειλή των όπλων, εξαπόλυση ιμπεριαλιστικών πολέμων, του ολέθρου και του θανάτου.

Μίλησε ακόμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας που δήθεν υπηρετείται απ' τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αφού όπως είπε «οι ΗΠΑ καμία πρόθεση δεν έχουν να καταλάβουν το Αφγανιστάν» ούτε να το μεταβάλλουν σε «προτεκτοράτο». Απλώς οι ΗΠΑ αποστέλλουν δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα και ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 100.000 για να διεξάγουν και κλιμακώσουν τον πόλεμο, να τον διευρύνουν στο Πακιστάν γιατί νοιάζονται... για την ειρήνη. Αυτό που κάνει και ο Ομπάμα είναι να προασπίζει και στρατιωτικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου που θέλει να βάλει στο χέρι τον πλούτο της περιοχής. Ωστόσο, και στη χώρα μας βρέθηκαν ΜΜΕ που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στις ...δυσκολίες του Προέδρου, να πασχίζει για την ειρήνη σκοτώνοντας, γράφοντας «ο Αμερικανός πρόεδρος συγκίνησε με την ειλικρίνειά του»...


Χρ.Μ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ