Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Διαδικτυακή εκδήλωση για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., Σωματεία της Μαγνησίας (Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο: «Παλεύουμε και διεκδικούμε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς μας. Οργανώνουμε τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Για το link της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το mail: synd.metallou.magn@gmail.com

866 νέα κρούσματα και 27 ακόμα θάνατοι

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και στην ΠΕ Λέσβου

Οχτακόσια εξήντα έξι (866) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, ενώ άλλοι 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το σύνολο των θανάτων έφτασαν πλέον τις 5.329 και των κρουσμάτων τις 146.020.

Τριακόσιοι τριάντα εφτά (337) ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα 866 νέα κρούσματα, τα 364 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 38 κρούσματα, Βόρειος Τομέας Αθήνας 52, Δυτική Αττική 49, Δυτικός Τομέας Αθήνας 36, Κεντρικός Τομέας 106, Νότιος Τομέας 34, Πειραιάς 49). Τη μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζει και τη χτεσινή μέρα η Δυτική Αττική (30,45), ενώ ακολουθεί ο Κεντρικός Τομέας (10,3).

Στην υπόλοιπη χώρα, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων 99 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 53 στην Κοζάνη, 29 στη Βοιωτία, 31 στη Λάρισα, 23 στη Λέσβο, 21 στη Λακωνία κ.α.

Στο μεταξύ, μετά την ΠΕ Βοιωτίας, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποφασίστηκαν χτες για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου με ισχύ μέχρι και τη Δευτέρα 18/1. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν μέχρι και τις 18/1 για δήμους της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, για την Κάλυμνο και κοινότητες της Ροδόπης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Αποκαλυπτική ανάδειξη της πολιτικής που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ο ΕΟΔΥ δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει και δεν ενημερώνει την Επιθεώρηση Εργασίας για τις συρροές κρουσμάτων ή για μεμονωμένα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, ώστε να γίνονται τουλάχιστον εστιασμένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας!

Η κραυγαλέα απουσία σχεδίου και πολιτικής κατεύθυνσης για τη συντονισμένη δράση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως και άλλα σοβαρά ζητήματα, αναδείχθηκαν μέσα και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα από αντιπροσωπείες συνδικάτων που δρουν στη Δυτική Αττική.

Είναι μάλιστα ακόμα πιο χαρακτηριστικό για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, στο έδαφος της οποίας φουντώνει η εργοδοτική ασυδοσία, το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη ενώ η Δυτική Αττική βρίσκεται σήμερα στην 27η μέρα αυστηρού lockdown και όταν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης.

Η χτεσινή διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν, προτάσσοντας το αίτημα για την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικάτων με την προϊσταμένη της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (υπάγεται, όπως και η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Στην παρέμβαση αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά η τραγική υποστελέχωση (12 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική) και οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει μόλις ένα αυτοκίνητο για τη μετακίνηση των επιθεωρητών σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική, το οποίο λόγω πανδημίας μπορεί κάθε φορά να μεταφέρει μόνο δύο άτομα! Επιπλέον επισημάνθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε, ακόμα και σε περιπτώσεις εντοπισμού παραβιάσεων από την εργοδοσία, να περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η απουσία σχεδίου συντονισμού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η τραγική υποστελέχωσή τους, το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμάτια ενός παζλ που καταδεικνύουν πως είναι συνειδητή, ταξική επιλογή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων να μην εφαρμόζονται ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς αυτό λογίζεται ως «κόστος» για την εργοδοσία.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα, υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου, υπέδειξε χώρους δουλειάς με σοβαρά προβλήματα, σχετικά και με την πανδημία. Επισήμανε ότι θα υποβληθούν έγγραφες καταγγελίες για τους χώρους αυτούς, ζητώντας να γίνουν έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια συνδικάτων και Επιθεώρησης.

Τρία περιπολικά και 9 αστυνομικά δίκυκλα...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων... δεν μπορεί να «γεννήσει λεωφορεία» για να μη στοιβάζονται οι εργαζόμενοι σαν σαρδέλες πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά, η κυβέρνηση που αρκείται σε διακριτικές συστάσεις όταν απευθύνεται στους εργοδότες, δεν φείδεται προσπαθειών για την τρομοκράτηση και την καταστολή του εργατικού κινήματος.

Σε μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας έστειλε τρία περιπολικά και 9 δίκυκλα οχήματα, ενώ δύο αστυνομικοί - προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολών - μπήκαν στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου γινόταν η συνάντηση των συνδικάτων με την προϊσταμένη, ισχυριζόμενοι ότι άκουσαν φασαρία! Οπως ήταν αναμενόμενο, αποχώρησαν μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Πολύμορφες παρεμβάσεις, συνέχεια των κινητοποιήσεων

Οι επόμενες κινητοποιήσεις των συνδικάτων, όπως αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψή τους, είναι: Αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Την Πέμπτη 21/1, στις 5 μ.μ., κινητοποίηση στην Ελευσίνα.

Στα συνδικάτα που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση - ψήφισμα προστέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κανάκης». Ακόμα υπογράφουν τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Νοσοκομείου «Θριάσιο», LIDL ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ Αττικής, «Praktiker Hellas», η Πανελλήνια Ενωση Ελαιοργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξορμήσεις, με την κοινή ανακοίνωση και ανακοινώσεις κάθε συνδικάτου, προσαρμοσμένες στον κάθε κλάδο. Για παράδειγμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει βγάλει δύο ανακοινώσεις, μία για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και μία για τους εργαζόμενους στις αποθήκες εφοδιασμού (logistics). Στόχος η μάχη να αγκαλιαστεί από όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους.

Τα συνδικάτα προχωρούν ακόμα σε πρόσθετες παρεμβάσεις στις δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια Αττικής ζητώντας τα τεστ που έχει η Περιφέρεια να διατεθούν για να πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς της Δυτικής Αττικής.

ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβερνητική αδιαφορία για μέτρα προστασίας του λαού έφερε το «σκληρό lockdown»

Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και στήριξης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Βοιωτίας απαιτούν οι Τομεακές Επιτροπές Θήβας - Οινοφύτων και Λιβαδειάς του ΚΚΕ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την εφαρμογή «σκληρού lockdown», τονίζοντας παράλληλα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κυβέρνηση και τοπικές αρχές αδιαφορούσαν απέναντι στα αιτήματα Σωματείων και φορέων για θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας και λήψη μέτρων προστασίας στα εκατοντάδες εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους της περιοχής, στους οποίους εντοπίζονταν από καιρό πλήθος κρουσμάτων κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και μετά το ενισχυμένο lockdown, η κυβέρνηση δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, δεν λέει κουβέντα για το τι γίνεται στους μεγάλους χώρους δουλειάς και δεν λαμβάνει κανένα σχετικό μέτρο, όταν από παντού επισημαίνονται οι «ιδιαιτερότητες της Βοιωτίας», με τα εκατοντάδες εργοστάσια, την «καθημερινή επανατροφοδότηση εργατικού δυναμικού ανάμεσα σε Αθήνα και Βοιωτία» κ.ο.κ..

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε "σκληρό lockdown" στη Βοιωτία, προφανώς φοβούμενη περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού σε μια περιοχή με εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, με χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους όμορους νομούς και από την Αττική. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα αδιαφορούσε κυριολεκτικά για τα δίκαια αιτήματα δεκάδων φορέων της Βοιωτίας για την αναγκαία στελέχωση και ενίσχυση των δομών Υγείας, πρώτα και κύρια των δύο Γενικών Νοσοκομείων, στα οποία το ελλιπές προσωπικό δίνει εδώ και μήνες άνιση μάχη ενάντια στην πανδημία», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις.

Αντίστοιχη αδιαφορία, επισημαίνουν, υπήρξε απέναντι στα αιτήματα για τη λήψη μέτρων απέναντι «στην ανεξέλεγκτη κατάσταση μέσα στα εκατοντάδες εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους της Βοιωτίας, όπου ήδη έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα σε εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τη διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής». Σε αυτούς τους χώρους, τονίζουν, «ο κάθε εργοδότης κάνει ό,τι θέλει ή μάλλον ό,τι τον συμφέρει, αδιαφορώντας κατά κανόνα για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης του προσωπικού».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι την ίδια μέρα που λήφθηκε η απόφαση του «σκληρού lockdown», άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής που δεν εργάζονται λόγω των μέτρων, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

«Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι στον προσανατολισμό της κυβέρνησης δεν είναι η με κάθε μέσο προστασία της υγείας του λαού, αλλά η με κάθε μέσο διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας στα πλαίσια της πανδημίας», τονίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις. Προσδιορίζουν επίσης ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρουν και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, ενώ κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας και τις εκκλήσεις της για «ψυχραιμία», «νηφαλιότητα», «χωρίς εντάσεις και υπερβολές», σημειώνουν ότι «έχει σαφή στόχευση να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού της Βοιωτίας που αναδεικνύουν ότι η υγεία είναι ανάγκη και όχι κόστος».

Εδώ και τώρα μέτρα για την προφύλαξη και στήριξη του λαού

Οι δύο Τομεακές Επιτροπές απαιτούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης και στήριξης των λαϊκών οικογενειών και τονίζουν ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει κάτω και από αυτές τις συνθήκες για την εδώ και τώρα ικανοποίηση των αιτημάτων:

  • Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο προσωπικό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τα Νοσοκομεία και οι δομές Υγείας της Βοιωτίας. Να λειτουργήσει κάθε δομή Υγείας για την απαραίτητη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό.
  • Να παρθούν με κρατική ευθύνη όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Να στελεχωθούν πλήρως τα αρμόδια τμήματα της Τεχνικής Επιθεώρησης, ώστε να πυκνώσουν οι αυστηροί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
  • Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις.
  • Ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που τίθενται εκτός εργασίας.
Τεράστια εμπόδια με το «καλημέρα» στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων

  • Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα ή και από νησί σε νησί για να εμβολιαστούν!
  • Αναδεικνύεται η ουσιαστική ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών σε χωριά της Κρήτης καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα...
Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών σε χωριά της Κρήτης καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα...
Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές σε εμβολιασμούς υγειονομικών, πλέον με τα τεράστια εμπόδια που μπαίνουν στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταρρέει με το «καλημέρα» και η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό.

Ηδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αποκαλύφθηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμα και από νησί σε νησί προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν!

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας και επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Προκλητικά το υπουργείο Υγείας έσπευσε να θολώσει τα νερά με «πανηγυρισμούς» για «ρεκόρ 60.000 ραντεβού» σε ένα 24ωρο για εμβολιασμούς ηλικιωμένων, τη στιγμή που δεν διασφαλίζει ούτε την οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα, ούτε τον κατ' οίκον εμβολιασμό για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης... παραπέμποντας σε κάποιο αόριστο μέλλον που θα υπάρχουν εμβόλια «πιο εύκολα στη διαχείρισή τους»! Σε ένα τέτοιο φόντο, με το μπαλάκι να πέφτει και πάλι στην «ατομική ευθύνη», πολλοί ηλικιωμένοι θα μείνουν χωρίς εμβόλιο ή αυτοί και οι οικογένειές τους θα επιβαρυνθούν με το κόστος, την ταλαιπωρία και τους κινδύνους της «οδύσσειας»...

Καταρρέει και το παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα»

Με αντίστοιχη ταχύτητα καταρρέει και το κυβερνητικό παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Χτες, πηγές του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, που θα τεθούν σε λειτουργία από 20 Γενάρη και θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και πραγματική στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός και να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων»...

Ακόμα και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους - οφέλους», με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια «πυξίδα» με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!

Με το ίδιο κριτήριο, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα... Παράλληλα, ήδη τα νοσοκομεία παίρνουν εντολές για νέες μετατροπές (για παράδειγμα, στο ΚΑΤ το ΤΕΠ Covid θα μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο), χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αποκαλυπτική καταγγελία από την κρητική ύπαιθρο

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.

Τα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου είναι εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο «δεν ξεκινά ενιαία ο εμβολιασμός σε όλα, με αποτέλεσμα μέσω της άυλης συνταγογράφησης να έρχονται μηνύματα για εμβολιασμό μόνο στα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Καστελλίου Πεδιάδας! Δηλαδή, τις επόμενες μέρες, υπερήλικες άνω των 85 ετών πρέπει να μετακινούνται 40 ή 50 χιλιόμετρα και να συνωστίζονται σε 2 μόλις ΚΥ!».

Ταυτόχρονα, ο Αγροτικός Σύλλογος αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τις συνέπειες από τη μη ενίσχυσή τους για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων: «Με το να λειτουργεί το ΚΥ Χάρακα ταυτόχρονα ως εμβολιαστικό κέντρο, άραγε θα βγαίνουν οι εφημερίες, ώστε και να γίνουν και οι εμβολιασμοί και να καλύπτονται οι υπόλοιπες ανάγκες; 'Η μήπως θα γίνει το Κέντρο Υγείας ιατρείο της μίας νόσου, κάτι καταστροφικό για τον πληθυσμό στα χωριά, που έχει προβλήματα και είναι γερασμένος;».

Συνολικότερα, με την υπάρχουσα κατάσταση και τις «εμβολιαστικές ασκήσεις» που έχουν αποσταλεί σε Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη προκύψει μια σειρά από ζητήματα, όπως: Ενας μόνο γιατρός να είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς, ακατάλληλο προσωπικό για την εκτέλεση των εμβολιασμών (π.χ. μαίες), ακατάλληλοι χώροι εμβολιασμών και χώροι αναμονής.

Στην «ατομική ευθύνη» είναι και όσα ακολουθούν τον εμβολιασμό. Ο εμβολιαζόμενος θα πρέπει να αυτοαξιολογείται για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, να ψάχνει γιατρό και αν χρειαστεί να διανύσει και πάλι δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσει σε νοσοκομείο, ή να πληρώσει σε ιδιώτες γιατρούς...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις εξελίξεις στη θεραπεία της Covid-19

Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το Σάββατο 16/1, με θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις στην παθολογική φυσιολογία και στη θεραπεία της νόσου Covid-19».

Το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στη διεύθυνση tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-live-streaming.

Οι εγγραφές για το σεμινάριο είναι δωρεάν και γίνονται στη διεύθυνση tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-engrafes.

Τις εργασίες του webinar θα συντονίσουν οι: Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Ματίνα Παγώνη, αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες:

-- «Ανοσοπαθολογία της νόσου Covid-19», από τον Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο, καθηγητή Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

-- «Θρόμβωση και Covid-19», από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόνης, υπεύθυνο Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας «Καρκίνος και Θρόμβωση - Inserm U938».

-- «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Covid-19», από την Μάγδα Γαβανά, διευθύντρια ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ.

-- «Ο ασθενής με Covid-19 στις νοσοκομειακές πτέρυγες», από τον Ιωάννη Καλομενίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο Κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

-- «Εντατική Θεραπεία στην Covid-19», από τον Σπύρο Ζακυνθινό, καθηγητή Εντατικής Θεραπείας - Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

-- «Καρδιολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19», από τον Αθανάσιο Μανώλη, συντονιστή διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας.

-- «Εμβόλια», από την Δήμητρα Καββαθά, παθολόγο - λοιμωξιολόγο, διευθύντρια ΕΣΥ, Δ' Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν».

Από τη 1 μ.μ. έως τις 2 μ.μ. θα ακολουθήσουν συζήτηση και συμπεράσματα, σχόλια, ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Ενοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα είναι η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της

Σχολιάζοντας την απαράδεκτη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη για τον μεγάλο αριθμό θανάτων ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Αντί να απολογηθεί για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στις ΜΕΘ, στις πτέρυγες νοσηλείας και στα ΤΕΠ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επέλεξε να στοχοποιήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, λέγοντας ότι "οι θεράποντες γιατροί αποφασίζουν αν κάποιος ασθενής θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι". Δηλαδή, ο κ. Κοντοζαμάνης ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε με απαράδεκτο τρόπο να ενοχοποιήσει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τους θανάτους από Covid-19 που καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Και αυτό προφανώς για να αποσείσει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εκτίναξη στη χώρα μας της θνητότητας από Covid-19 το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, ιδιαίτερα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Το γεγονός ότι το "επιχείρημα" αναπαράγεται και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, που επικαλούνται τον κ. Κοντοζαμάνη, είναι απόδειξη πως δεν ήταν μια φραστική αστοχία».

«Μετά τον "ανεύθυνο λαό" που δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκαν οι άλλοτε "ήρωες" γιατροί», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά «όλα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης».

«Τα ψέματα τελείωσαν», τονίζει η Ομοσπονδία. «Ενοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού είστε εσείς και οι προκάτοχοί σας. Γιατί λογαριάζετε τις ανάγκες μας σαν "κόστος που πρέπει να εξορθολογιστεί", τα δικαιώματά μας σαν καύσιμη ύλη για την περιβόητη ανάπτυξή σας».

Σε δική της καταγγελία η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα ότι «είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταβιβάσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ευθύνες που είναι καθαρά δικές της και αφορούν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητά «πιστοποιητικό εμβολιασμού» με το βλέμμα σε Τουρισμό και Μεταφορές

Την υιοθέτηση από την ΕΕ ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού» προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας κατά νου όχι την προστασία του πληθυσμού, αλλά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά σε Τουρισμό και Μεταφορές, εκτιμώντας πως θα βοηθήσει στην «αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της ΕΕ, βάζοντας στόχο τη «διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά και με τρίτες χώρες», ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά τη «δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί», ώστε τα άτομα αυτά «να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Χαρακτήρισε, δε, «ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό, ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη», ενώ έστειλε και σχετικό προσχέδιο πιστοποιητικού. Καλώντας «να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα».

«Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι «έγνοια» της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, η ίδια «πυξίδα» που οδήγησε σε πετσόκομμα όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και το καλοκαίρι του 2020.

Αντίστοιχες «εκπτώσεις» στα αναγκαία μέτρα φαίνεται να προετοιμάζονται και τώρα, αφού σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν από βαριά ασθένεια, αλλά ακόμα διερευνάται το αν εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους. Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που εισηγείται για τους τουρίστες ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων, άρα και την έξαρση της πανδημίας, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι, πόσο μάλλον αν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για «εκπτώσεις» π.χ. στο θέμα της υποχρέωσης για αρνητικό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την άρνηση χορήγησης εμβολίων από το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους της Δ. Οχθης

Την εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνει: «Σε μια περίοδο που υπάρχουν εκατομμύρια νεκροί από την πανδημία, το ισραηλινό κράτος συνεχίζει την εγκληματική πολιτική του και αρνείται τη χορήγηση εμβολίων στους Παλαιστίνιους που ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στις περιοχές της Δυτικής Οχθης. Το Ισραήλ αποτελεί μια από τις λίγες χώρες όπου έχουν διεξαχθεί μαζικοί εμβολιασμοί στον πληθυσμό του, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν οι απαραίτητες δόσεις εμβολίων αλλά και ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Υπάρχουν άλλωστε και κράτη - μέλη της ΕΕ που ζήτησαν εμβόλια από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι διακρίσεις που γίνονται απέναντι στους Παλαιστίνιους στο ζήτημα των εμβολιασμών αποτελούν μια απάνθρωπη πολιτική που στρέφεται ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού της ανθρώπινης ζωής. Χιλιάδες άνθρωποι είναι για χρόνια εκτεθειμένοι στον υποσιτισμό, στη φτώχεια, στις στερήσεις των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, στις διακρίσεις, τώρα και στην πανδημία εξαιτίας της πολιτικής εξόντωσής τους από το Ισραήλ, που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να προστατευτούν από την Covid-19.

Είναι δε ένα ακόμη βήμα άσκησης πίεσης ώστε να προχωρήσει η ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Οχθης που προωθεί το κράτος του Ισραήλ με συμμάχους τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Η υποστηρικτική στάση της ΕΕ απέναντι στις πρόσφατες επικίνδυνες "συμφωνίες του Αβραάμ" αλλά και οι αναβαθμισμένες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το Ισραήλ, μάλιστα με την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, να πρωτοστατεί σε αυτές, ενισχύουν τους επικίνδυνους ισραηλινούς σχεδιασμούς».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε το παρακάτω ερώτημα προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ:

«Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική / αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο αίτημα να σταματήσει η εγκληματική πολιτική του Ισραήλ και να υπάρξει καθολικός εμβολιασμός των Παλαιστίνιων που ζουν στη Δυτική Οχθη χωρίς καμία εθνική και φυλετική διάκριση;».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών, παζάρια με την υγεία των λαών

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που κλείνει με τις πολυεθνικές του Φαρμάκου για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πληρώνουν οι λαοί. Καταγγέλλει επίσης την πρόταση - κοροϊδία της Κομισιόν να διαβαστούν εμπιστευτικά από τους ευρωβουλευτές, χωρίς δικαίωμα δημοσιοποίησης, κάποια στοιχεία της σύμβασης που η ΕΕ έχει συνάψει με μια μόνο από τις εταιρείες.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Σχεδόν δύο μήνες πριν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προχώρησε σε αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς την Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων εμβολίων μεταξύ της ΕΕ και των φαρμακευτικών ομίλων.

Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, επίσημα ομολογεί ότι αφήνει τους λαούς στο σκοτάδι για τα εμβόλια και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, επικαλούμενη την "εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες", ότι η αγορά φαρμάκων κι εμβολίων "είναι μία ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά" και ότι πρέπει να προστατευθούν "ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες".

Στην πράξη, η ΕΕ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ομίλων τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων, οι οποίοι βέβαια αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα κατά το δοκούν για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Είναι ενδεικτική η προσχηματική διαδικασία - παρωδία στην περίπτωση της σύμβασης με μια μόνο εταιρεία που, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, "δίνεται" για "διάβασμα από τους ευρωβουλευτές σε απομονωμένο δωμάτιο για κάποιες ώρες" και μάλιστα ούτε καν όλη η σύμβαση, αλλά κατ' επιλογή της εταιρείας αποσπάσματά της...

Σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων δεν συμβάλλει να αντιμετωπίζεται η δικαιολογημένη επιφύλαξη ή και ο φόβος που υπάρχει. Αντίθετα, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια για την αξιοποίηση των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για την προστασία της υγείας των λαών.

Η άρνηση στην ενημέρωση αυτή από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις - πέραν των άλλων - συμβάλλει να τροφοδοτούνται αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις γύρω από τα εμβόλια. Να τροφοδοτούνται ακόμα αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα που - ανεξαρτήτως προθέσεων - δεν είναι απαλλαγμένες από την αντιπαράθεση μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των "δορυφόρων τους", ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, όπως δηλώνει η Κομισιόν πλέον και "με τη βούλα".

Η κυνική αυτή τοποθέτηση γίνεται, μάλιστα, ενώ προκύπτουν προβλήματα στη μαζική εξασφάλιση των δόσεων του εμβολίου, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για την έγκαιρη και μαζική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν όμως κι από την πρόσφατη απαράδεκτη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι "κανένα κράτος - μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα", αφαιρώντας από τα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε δόσεις εμβολίων. Η δε κυβέρνηση είναι διπλά υπόλογη καθώς όχι μόνο στηρίζει και προωθεί τα σχέδια αυτά αλλά και δεν επιδιώκει να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά - ανεξαρτήτως της χώρας παραγωγής τους - προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά πρέπει να αξιοποιηθούν από το λαό για την προστασία της υγείας και της ζωής του. Να δημοσιοποιηθούν τώρα οι συμβάσεις ΕΕ - φαρμακευτικών ομίλων για να γνωρίζει την αλήθεια ο λαός. Επειδή τα εμβόλια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, απαιτούμε την επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας, τον επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό τους, την ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ και την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η Υγεία, το Φάρμακο, το εμβόλιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε εξέλιξη ο ανταγωνισμός για την προμήθεια εμβολίων

Αίτημα της «AstraZeneca» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της

Με περισσότερα από 91,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, τουλάχιστον 1,955 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο και την πανδημία του SARS-CoV-2 σε φάση έξαρσης σε πολλές χώρες, συνεχίζεται η «κούρσα» των εμβολιασμών, που οδηγείται από τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό καπιταλιστικών κρατών και φαρμακευτικών ομίλων. Μέχρι στιγμής πάνω από 40 κράτη έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς, ενώ η διανομή εμβολίων και η έναρξη των εμβολιασμών σε φτωχότερα κράτη, με πιο εξαθλιωμένους πληθυσμούς, αναμένονται το νωρίτερο το Φλεβάρη και θα είναι πολύχρονη διαδικασία.

Χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας «AstraZeneca» για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διευκρινίζοντας ότι θα την εξετάσει με ταχείς ρυθμούς. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Αύγουστο προχώρησε στην προπαραγγελία έως και 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου AZD1222 της «AstraZeneca».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής «AstraZeneca», στα τέλη του 2020, και έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί εδώ και περίπου 10 μέρες. Το εμβόλιο έχει επίσης εγκριθεί σε Ινδία, Μεξικό και Αργεντινή. Στο μεταξύ η «AstraZeneca» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ανακοινώσει συνεργασία με το επιστημονικό κέντρο που παρασκεύασε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V», διερευνώντας ενδεχόμενη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το συνδυασμό των δύο εμβολίων, που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία «Valneva» για την προμήθεια έως 60 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της. Πρόκειται για την όγδοη φαρμακευτική εταιρεία με την οποία η ΕΕ είχε διαπραγματεύσεις για εμβόλιο. Η «Valneva» δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές φάσης 3, και τα πρώτα στοιχεία ασφάλειας και ανοσογονικότητας αναμένονται τον Απρίλη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις άλλων κρατών - μελών απέναντι στη Γερμανία, η οποία έχει παραγγείλει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις εμβολίων από τη γερμανική «BioNTech» και άλλες 20 εκατ. από την επίσης γερμανική «CureVac», το εμβόλιο της οποίας βρίσκεται ακόμα σε κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη - μέλη είναι ελεύθερα να αγοράσουν επιπλέον εμβόλια, αλλά μόνο αν οι παραγγελίες τους δεν επηρεάζουν την παροχή δόσεων που έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια της ΕΕ ή δεν περιλαμβάνουν «παράλληλες διαπραγματεύσεις» που ενδέχεται να υπονομεύσουν τη στρατηγική του μπλοκ.

Να καταγραφεί ακόμα ότι η Κύπρος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ζητώντας ποσότητα εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει να λάβει τα πλήρη στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» μέχρι τέλη Γενάρη, δήλωσε η σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ.

Χτες η ινδική φαρμακευτική εταιρεία «Dr. Reddy's Laboratories» παρουσίασε τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας. Η ρυθμιστική αρχή απεφάνθη ότι το ρωσικό εμβόλιο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας της Ινδίας και συνέστησε τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας (3η φάση), με τη συμμετοχή 31.000 εθελοντών. Η Ινδία είναι μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία για την παραγωγή περίπου 100 εκατ. δόσεων του «Sputnik-V».

Κοροϊδία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενδεικτική πάντως της κοροϊδίας των λαών από την ΕΕ και της προστασίας των μονοπωλιακών ομίλων είναι τα όσα είπαν η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και η εκπρόσωπός της σχετικά με το δίκαιο αίτημα δημοσιοποίησης των συμβάσεων με φαρμακευτικές για το εμβόλιο.

Αρχικά η επίτροπος, στο πλαίσιο των διαδικασιών «ενίσχυσης της λογοδοσίας και διαφάνειας» που προκλητικά διαφημίζει η ΕΕ, ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter ότι «οι ευρωβουλευτές θα δουν το συμβόλαιο της "CureVac", γιατί η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι αξίες της ΕΕ». Στη συνέχεια η εκπρόσωπός της διευκρίνισε την διαδικασία: «Το συμβόλαιο θα είναι διαθέσιμο σε ειδικό δωμάτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, με παρόμοια διαδικασία όπως η παροχή των εμπιστευτικών εγγράφων από πλευράς ΕΚ», «δεν θα μπορεί να αναδημοσιευτεί» και επιπλέον «η εταιρεία θα επιλέξει και θα αποκρύψει πολύ μικρά, ασήμαντα τμήματα του συμβολαίου»!

Με «εντέλλεσθε» συνεχίζεται η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση»

Μετακίνηση υγειονομικού από την Πάτρα λίγο μετά από σοβαρή λοίμωξη με κορονοϊό...

Γιατρός στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, μόλις γύρισε από την αναρρωτική του άδεια μετά από νοσηλεία λόγω σοβαρής λοίμωξης κορονοϊού, έλαβε χτες «εντέλλεσθε» για μετακίνηση στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Οπως μάλιστα καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, ο γιατρός ενημερώθηκε γι' αυτήν τη μετακίνηση εν ώρα εφημερίας, τηλεφωνικά από το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, χωρίς να του έχει κοινοποιηθεί καν το σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο. Οπως ενημερώθηκε, οφείλει να παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στην Κεφαλονιά, ενώ σήμερα εφημερεύει ξανά στον «Αγιο Ανδρέα»...

«Είναι πλέον κουραστικό να αναφέρουμε ξανά και ξανά την επικινδυνότητα της πολιτικής επιλογής υποστελέχωσης και κάλυψης των κενών με μπαλώματα, την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, σαν να πρόκειται για πιόνια σε επιτραπέζιο παιχνίδι και όχι για εργαζόμενους ανθρώπους, την εγκληματική υποστελέχωση και διάλυση ειδικά των περιφερειακών νοσοκομείων, που συνεπάγεται - αποδεδειγμένα πλέον - υποθεραπεία των ασθενών και εκτίναξη της θνητότητας», επισημαίνει η ΕΙΝΑ και καλεί «τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, ειδικά ενόψει τρίτου κύματος, να αγκαλιάσουν το αίτημα της κατεπείγουσας ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Πιο πολύ από ποτέ η ποιότητα περίθαλψης του πληθυσμού ταυτίζεται με τα στοιχειώδη δικαιώματα των υγειονομικών».

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ, με τα αιτήματα για ανάκληση της εντολής μετακίνησης και κατεπείγουσα ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη Βουλή ως Αναφορά.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο

Με στάση εργασίας (11 π.μ. έως 1 μ.μ.) και νέα κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της πόλης, αναδεικνύοντας μια σειρά από διεκδικήσεις για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού.

Στο κάλεσμά της η τοπική Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «μίας νόσου», καθώς και ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών των δύο δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού.

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία συνταξιούχων, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Ιατρών του ΕΣΥ και Ειδικευμένων του Πανεπιστημιακού και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης.

Χωρίς τεστ, ιχνηλάτηση και απολύμανση σχολείων στη Σητεία

Αποκαλυπτικές καταγγελίες για τη χαρακτηριστική απουσία μέτρων παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Τη χαρακτηριστική απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού και αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμα και στις περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αποκαλύπτουν καταγγελίες από τη Σητεία.

Παρότι ο δήμος Σητείας μετράει ήδη 10 μέρες από την έναρξη καταγραφής θετικών κρουσμάτων, παρότι επιβλήθηκαν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου ήδη από τις 6 Γενάρη, είναι χαρακτηριστική η απουσία μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, μέτρων για τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί ποτέ εκ νέου η διεξαγωγή των «drive-through» (μέσα από οχήματα) rapid test από 4 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, «αιτία είναι ο αέρας που δεν επέτρεπε την εφαρμογή αυτού του τρόπου διεξαγωγής των τεστ. Την ίδια στιγμή, δεν εξασφαλίστηκε εναλλακτική λύση ενώ εμμέσως έστειλαν εκατοντάδες κόσμου, που δικαίως ανησυχεί, να κάνουν ουρά στα ιδιωτικά διαγνωστικά της περιοχής», καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ. Η «είδηση» μάλιστα για τη διεξαγωγή των τεστ στη Σητεία αφέθηκε να παίζει στα ΜΜΕ της υπόλοιπης Κρήτης και σε όλη τη χώρα...

Χαρακτηριστικές όμως είναι και οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης διαδικτυακής σύσκεψης που συγκάλεσε η Ομάδα Γυναικών Σητείας (μέλος της ΟΓΕ).

Ενδεικτικά, όπως καταγγέλλει η Ομάδα Γυναικών:

Αυτοαπασχολούμενη μητέρα ανήλικων μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτοικος Παλαίκαστρου, προχώρησε με δική της πρωτοβουλία σε μοριακό τεστ, όπου και βρέθηκε θετική. Ωστόσο, 3 μέρες μετά, δεν έχει κληθεί από κανέναν αρμόδιο έστω και για μία τυπική ιχνηλάτηση, αλλά ούτε και για να της δοθούν ιατρική βοήθεια ή επιπλέον οδηγίες, για την ίδια και για την οικογένειά της...

Μέλος της Ομάδας της ΟΓΕ και κάτοικος Παλαίκαστρου που είχε υποβληθεί σε rapid test με θετικό αποτέλεσμα, επανέλαβε μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα και προσπαθούσε 2 μέρες να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για να ενημερώσει. Οταν τα κατάφερε, δεν έλαβε κάποια εναλλακτική οδηγία, της είπαν ότι πρέπει να παραμείνει στη 14ήμερη καραντίνα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν δικαιούται άδεια ασθενείας... εφόσον το μοριακό της τεστ, το τεστ δηλαδή με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, είναι αρνητικό.

Εκπαιδευτικοί ανέφεραν πως «αν και τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ανοίγουν και όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται από τη Δευτέρα 11/1 στις θέσεις τους, δεν είχε προηγηθεί η διαδικασία των rapid tests και δεν είχε γίνει καμία απολύμανση στους χώρους των σχολείων». Ο Σύλλογος σημειώνει ότι «η ανακοίνωση του δήμου για τη διεξαγωγή των τεστ σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 - 10/1 για τη Δευτέρα 11/1 που τα σχολεία είναι πλέον ανοιχτά με απόφαση της κυβέρνησης».

«Αυτός ο ατελείωτος φαύλος κύκλος χωρίς αποτέλεσμα αλλά με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή όλων των κατοίκων του δήμου, αυτή η εγκληματική αδιαφορία ακόμα και για τους επιβεβαιωμένα νοσούντες αλλά και για τους οικείους τους - αφού δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια απομόνωσης των κρουσμάτων - αλλά και το συνεχόμενο "κρυφτό" όλων των αρμόδιων φορέων για το ποιος φέρει την ευθύνη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, πρέπει να μας βρουν απέναντι, ενωμένους κι έτοιμους να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα», σημειώνει η Ομάδα της ΟΓΕ.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας αποφάσισε ομόφωνα και διεκδικεί: Να ολοκληρωθεί η διαδικασία των τεστ σε όλο τον πληθυσμό Ιτάνου. Διενέργεια δωρεάν τεστ δημόσια, μαζικά κι επαναλαμβανόμενα σε όλο τον πληθυσμό της Σητείας. Να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Να ενισχυθούν εδώ και τώρα η ΠΦΥ, νοσοκομεία και ΚΥ του Λασιθίου. Να εγκατασταθεί ιατρικό - νοσηλευτικό κλιμάκιο στην κοινότητα Παλαίκαστρου. Να εξασφαλιστούν η συνταγογράφηση φαρμάκων, η προμήθεια τροφίμων κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. Να ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Σητείας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κατατέθηκε από το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αντί να θωρακίζονται μεγαλώνουν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία

Eurokinissi

Αντί να θωρακίζονται αποψιλώνονται περαιτέρω από προσωπικό τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νοσοκομείου Σερρών, που από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς έμεινε με έναν αναισθησιολόγο, από τρεις που είχε πέρυσι. Επιπλέον, μειώθηκαν κατά δύο οι ειδικοί παθολόγοι και την ίδια ώρα, με απόφαση της 4ης ΥΠΕ, καλείται να καλύπτει και περιστατικά ασθενών με κορονοϊό από το Νοσοκομείο Δράμας.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2020 η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών αναδείκνυε την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η ενίσχυσή του με έναν αναισθησιολόγο, που θα έρχεται από άλλα νοσοκομεία της περιοχής για να καλύπτει τις μέρες που δεν θα εφημερεύει η εναπομείνασα γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας. Η ΕΝΙΣ ζητά να προκηρυχθούν 5 θέσεις αναισθησιολόγων και να δοθούν κίνητρα για την άμεση στελέχωσή τους.

Οι παθολόγοι μειώθηκαν από 9 σε 7 λόγω συνταξιοδότησης, και έτσι μία Παθολογική κλινική που έμεινε να λειτουργεί, μετά τη μετατροπή της δεύτερης σε κλινική Covid, έχει γεμίσει ασφυκτικά, φτάνοντας να νοσηλεύει 50 ασθενείς. Η Παθολογική λειτουργεί με 4 παθολόγους και καλείται να βγάζει την καθημερινή εφημερία με έναν ειδικό γιατρό για 50 ασθενείς, συν τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται.

Οι άλλοι 3 συνάδελφοί τους καλούνται να λειτουργήσουν την κλινική Covid, που όπως είπαμε θα δέχεται και περιστατικά ασθενών από τη Δράμα.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση της 4ης ΥΠΕ (στις 11/1/2021), τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κιλκίς, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου θα σταματήσουν να περιθάλπουν θετικά περιστατικά. Θα δέχονται μόνο ύποπτα κρούσματα και όσα θετικοποιούνται θα τα στέλνουν σε κοντινά νοσοκομεία.

Ειδικότερα, τα Νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου θα διακομίζουν τα θετικά περιστατικά στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο Δράμας θα διακομίζει τα θετικά περιστατικά στα Νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας, και τέλος τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Κιλκίς στο εκάστοτε εφημερεύον νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η απόφαση παρουσιάζεται ότι έχει σκοπό την αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων που δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις τραγικές ελλείψεις με μπαλώματα, αντί να δώσει πραγματικές ανάσες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενισχύοντάς το με προσωπικό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org