Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Εργατικά Δελτία Ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ. την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 6 μ.μ. συνέντευξη με τον Σταμάτη Πελάη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Κέρκυρας.

-- Στις 7 μ.μ. την εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων καλεί την κυβέρνηση το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με ανοιχτή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία και τους κυβερνητικούς βουλευτές, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και να καταβάλει έκτακτο επίδομα στο ύψος ενός μισθού, προκειμένου να αποφύγουν οι εργαζόμενοι την οικονομική χρεοκοπία όπου τους έχουν οδηγήσει οι περικοπές των αποδοχών και των δικαιωμάτων που επέβαλε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η συνέχιση των κινητοποιήσεων απέναντι στο αντιλαϊκό σχέδιο που «τρέχει» η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας σε μαζική Γενική Συνέλευση έχουν αποφασίσει ομόφωνα την πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, σε συνέχεια των στάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Νέες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα από την ΟΒΣΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης
  • Αυτοκινητοπομπή αύριο στο υπουργείο Οικονομικών από τους επαγγελματίες της Δυτ. Αττικής

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων της Δυτικής Αττικής

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων της Δυτικής Αττικής
Σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασία του λαού από την πανδημία.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον, αύριο, Πέμπτη, οι Διοικούσες Επιτροπές των υπό σύσταση Ενώσεων ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας και Ασπροπύργου οργανώνουν νέα κινητοποίηση, καλώντας τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους σε αυτοκινητοπομπή προς το υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να δεσμευθεί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι επαγγελματίες της Ελευσίνας και της Μάνδρας δίνουν ραντεβού στις 11 π.μ. στα «Lidl» Ελευσίνας, ενώ του Ασπροπύργου στις 11 π.μ. στον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της πόλης.

Αντίστοιχα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου την Παρασκευή 15/1 στις 10 π.μ., καθώς και σε κινητοποίηση στην εφορία την Τετάρτη 27/1 στις 10 π.μ.

Κλιμακώνοντας τη δραστηριότητά τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ της Αττικής προχωρούν στις 27 Γενάρη σε νέες συντονισμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως αποφασίστηκε στην επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων, κλαδικών σωματείων και Επιτροπών Αγώνα.

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι μετά το τέλος της χριστουγεννιάτικης περιόδου η κατάσταση παραμένει δραματική για τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πολιτικής που αφήνει το λαό εκτεθειμένο.

«Το προ μηνών 800άρι και τα μισο-δανεικά της "επιστρεπτέας προκαταβολής", για όσους την πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Από την άλλη, τα δισ. του "Ταμείου Ανάκαμψης" περιμένουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια», τονίζει η ΟΒΣΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες «η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη περνάει αλλεπάλληλα αντιλαϊκά νομοσχέδια», όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, η αναβάθμιση της καταστολής κ.ά.

Η ΟΒΣΑ χαιρετίζει τις Ενώσεις και τα Σωματεία ΕΒΕ που δεν μένουν σιωπηλά και προχωρούν σε αγωνιστικές παρεμβάσεις. Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να προχωρήσουν σε μαζική αγωνιστική διεκδίκηση, προτάσσοντας τα δίκαια αιτήματά τους, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και όσους έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες. Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ κ.ά.

«Ακορντεόν» τα μικρομάγαζα από τις κυβερνητικές παλινωδίες...

Στο μεταξύ, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες «λουκέτα» τους αμέσως επόμενους μήνες - το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναφέρει έως και 200.000 «λουκέτα» φέτος - η κυβέρνηση «διαρρέει» σενάρια για υπό όρους λειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει το άνοιγμα του συνόλου των μαγαζιών με τη μέθοδο του «click away» (διαδικτυακή ή τηλεφωνική παραγγελία και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος), όπως ίσχυε κατά την εορταστική περίοδο, ενώ ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία εισηγείται την εφαρμογή της μεθόδου «click in shop», σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η παρουσία καταναλωτών μέσα στα καταστήματα (και η δυνατότητα δοκιμής) κατόπιν ραντεβού και με τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Αυτήν τη φορά μάλιστα αναμένεται να λειτουργήσουν και τα καταστήματα που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων.

Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα προαναφερθέντα καίρια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων, το ζήτημα είναι ότι ακόμη κι αν λειτουργήσουν υπό όρους τα καταστήματα, απαράλλαχτη θα παραμένει η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, με τη διατήρηση των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού (π.χ. αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ουσιαστική ιχνηλάτηση κ.ά.). Πράγμα που σημαίνει ότι, μπροστά και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, όλα δείχνουν ότι το «ακορντεόν» σε βάρος των μικρομάγαζων, με το διαρκές «άνοιξε - κλείσε», είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί...

ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για την επανασύνδεση του ρεύματος

Συνεργείο εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή την ώρα που μαθητής έκανε τηλεκπαίδευση...

Με άμεση παρέμβαση και επανασύνδεση του ρεύματος απάντησε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής στη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε σπίτι οικογένειας από συνεργείο εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ.

«Είναι προκλητικοί», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, τονίζοντας μάλιστα ότι η διακοπή του ρεύματος έγινε την ίδια ώρα που μαθητής της Γ' Γυμνασίου έκανε μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης. «Ενώ ενημερώθηκαν από την γιαγιά του ότι δεν πρέπει να το κόψουν γιατί γίνεται τηλεκπαίδευση, την αγνόησαν και προχώρησαν στη διακοπή», υπογραμμίζει. Το ρεύμα επανασυνδέθηκε με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου.

«Σε συνθήκες πανδημίας, αναγκαστικού εγκλεισμού, ανεργίας και αναστολής, με τηλεκπαίδευση και με την είσοδο της βαρυχειμωνιάς, η κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι εργολάβοι προχωρούν σε σωρεία διακοπών ηλεκτρικού σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο. Καλεί τον λαό «να μην ανεχτεί αυτήν την πρόκληση», να οργανωθεί και να παλέψει για «να μη μείνει κανείς στο σκοτάδι, κανένα παιδί αποκλεισμένο από την τηλεκπαίδευση».

Στον αγώνα αυτόν το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Αλληλεγγύης που λειτουργεί στο πλαίσιό του τονίζουν ότι δεν θα αφήσουν κανέναν μόνο του.

Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί: Διαγραφή χρεών σε πρώην ΔΕΚΟ. Μείωση των τιμολογίων. Να απαγορευτούν οι διακοπές ηλεκτρισμού και νερού, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας. Να γίνει ποινικό αδίκημα ο αποκλεισμός παιδιών από την τηλεκπαίδευση, που θα γίνεται με υπαιτιότητα των παρόχων Ενέργειας και ίντερνετ.

ΣΕΤΕΠΕ
Κάλεσμα πάλης για μέτρα προστασίας για τους διανομείς

Σε πάλη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων του κλάδου που δουλεύουν στη διανομή (delivery) καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), με αφορμή τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Αναφερόμενο στην πρόβλεψη για παύση των διανομών μόνο κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα, το κλαδικό Συνδικάτο σημειώνει ότι «ακραίος» δεν είναι μόνο ο βαρύς χιονιάς.

Και εξηγεί: «Με μια απλή νεροποντή και με την απουσία αντίστοιχων έργων, υπάρχουν δρόμοι που μετατρέπονται σε ποτάμια. Ετσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον με βροχή, δρόμοι όπως ο περιφερειακός αποτελούν θανάσιμες παγίδες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, δημιουργούν πάγο στο δρόμο. Νερό, κρύο και αέρας υπό δοσμένες συνθήκες μετατρέπονται σε έναν άκρως επικίνδυνο συνδυασμό».

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους, μαζί με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Διανομέων, να διεκδικήσουν: Κατοχύρωση ολοκληρωμένων δικαιωμάτων, αυξήσεις στους μισθούς. Ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία. Με ευθύνη των εργοδοτών να εξασφαλίζονται όλα τα μέτρα προστασίας και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός (γάντια, μπουφάν κ.λπ.).

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συναδελφικής αλληλεγγύης, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν την Τράπεζα Αίματος του Συνδικάτου, στο ΑΧΕΠΑ.

Επιπλέον, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης αιτήσεων για την επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων, το Συνδικάτο καλεί όλους τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για επαναπρόσληψη στη δουλειά τους. Ενημερώνει ότι οι αιτήσεις γίνονται μέσω του Συνδικάτου και η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 30 Γενάρη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org