Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Στοιχεία για τη γρίπη

Επτά θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη καταγράφηκαν την εβδομάδα 2 - 8/1/2017, σε σύνολο 19 κρουσμάτων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ από τις 3/10/2016 μέχρι την 1/1/2017 είχε καταγραφεί μόνο ένας θάνατος σε σύνολο 20 κρουσμάτων. Το εύρος των ηλικιών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κυμαίνεται από 58 ως 86 έτη (με μέση ηλικία τα 74 έτη), ενώ οι δύο από αυτούς είχαν εμβολιαστεί και οι υπόλοιποι όχι.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική φάση και επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κλειστά τα χειρουργεία εδώ και ενάμιση μήνα

Χωρίς βασικές υποδομές Υγείας συνολικότερα το νησί, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Κλειστά εδώ και ενάμιση μήνα παραμένουν τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, με τους κατοίκους του νησιού να αναγκάζονται να ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής (που σημαίνει ότι θα περιμένουν έως την ώρα που έχει δρομολόγιο) και μετά στην καλύτερη περίπτωση να κάνουν άλλη μια ώρα δρόμο, για να πάνε σε νοσοκομείο της Πάτρας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου διακόπηκε στις αρχές Δεκέμβρη, μετά το θάνατο 41χρονης γυναίκας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν σε πέντε ασθενείς. Στο νοσοκομείο είχε μεταβεί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των επιπλοκών, χωρίς από τότε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ...

Ούτε όμως στη χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Ζακύνθου, η οποία διακινήθηκε από το υπουργείο Υγείας, δεν προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα για την επαναλειτουργία των χειρουργείων. Αντ' αυτού σημειώνεται ότι διενεργήθηκε ιατροδικαστική διερεύνηση στο Νοσοκομείο Πατρών (στην εντατική μονάδα του νοσηλεύτηκε η 41χρονη), πραγματοποιήθηκαν τοξικολογικές εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματά τους και έχει παραγγελθεί ΕΔΕ διερεύνησης των αιτίων που συνετέλεσαν στην απώλεια της ασθενούς. Κατά τ' άλλα, αναφέρεται ότι έχει συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, «ώστε να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία των χειρουργείων με ασφάλεια και η όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των προτεινόμενων απαιτούμενων ελέγχων».

Ανάγκη από μόνιμες υποδομές με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Με αφορμή τα παραπάνω, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ) καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας για το γεγονός ότι από τις 4/12 και μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν τα χειρουργεία, ενώ ακόμα δεν υπάρχει πόρισμα, παρά τους δύο ελέγχους για το θάνατο της άτυχης γυναίκας.

«Το ΕΚΖ καταγγέλλει διαχρονικά τη διάλυση της δημόσιας Υγείας από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εχουμε προχωρήσει σε δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ανακοινώσεις, επιστολές, υπομνήματα τόσο το ΔΣ του ΕΚΖ, όσο και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.

Και υπογραμμίζει: «Είναι έγκλημα η μεταφορά δεκάδων ασθενών με τα πλοία της γραμμής και μετά στην καλύτερη περίπτωση άλλη μία ώρα δρόμος έως την Πάτρα, ακόμα και για απλές εξετάσεις, για χημειοθεραπείες, για επείγοντα και μη περιστατικά. Η Ζάκυνθος έχει ανάγκη από μόνιμες υποδομές για τους χιλιάδες κατοίκους της και για τους επισκέπτες της. Λεφτά για το κεφάλαιο έχουν και δίνουν. Τα μνημόνια είναι για να τσακίσουν τους εργαζόμενους και το λαό. Απαιτούμε να λειτουργήσουν το νοσοκομείο σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουμε».

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί: Αμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, με την απαιτούμενη ασφάλεια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών στο ΓΝΝ Ζακύνθου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Επάνδρωση με προσωπικό και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Να εξοπλιστεί το Νοσοκομείο με Μαγνητικό Τομογράφο. Να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας στο νησί.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας

Αιτήματα αιχμής η συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας και η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Λαυρίου καθώς και η λειτουργία Κέντρου Υγείας στην Κερατέα

Στόχος της συγκέντρωσης η ενημέρωση για τις εξελίξεις και ο προγραμματισμός κινητοποιήσεων - παρεμβάσεων για την Υγεία (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση στις 8/12 στο Λαύριο)
Στόχος της συγκέντρωσης η ενημέρωση για τις εξελίξεις και ο προγραμματισμός κινητοποιήσεων - παρεμβάσεων για την Υγεία (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση στις 8/12 στο Λαύριο)
Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί τη Δευτέρα 16/1 στις 7 μ.μ. στο παλαιό Μηχανουργείο, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της περιοχής σε συγκέντρωση ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Υγεία και την κατάσταση στις πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας Λαυρίου - Κερατέας, με τις ελλείψεις σε γιατρούς, διοικητικό προσωπικό και αναλώσιμα. Στόχος είναι να δοθεί αποφασιστική απάντηση με κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις που θα συναποφασιστούν, διεκδικώντας όχι απλά τη λειτουργία, αλλά και την αναβάθμισή του Κέντρου Υγείας Λαυρίου καθώς και τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στην Κερατέα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ΚΥ Λαυρίου, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι σε συνάντηση που είχε μαζί του, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας εξέθεσε το πρόβλημα κυρίως της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και της αδυναμίας από τον επόμενο μήνα να υπάρχει 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Αγώνας για το δικαίωμα του λαού στην Υγεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του

«Τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας έχουν υπεύθυνους και είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, η πολιτική για την «απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση που έχει να παρέχει την υγεία στον λαό», με σκοπό «την μείωση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό», η πολιτική που «ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτική Υγεία (...) να καλύψει τα κενά που αφήνει η "ανεπάρκεια" του κράτους».

Και προσθέτει: «Την ίδια ώρα που η Υγεία του λαού βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και οι δομές έχουν τελματώσει, παράγοντες αναπτύσσουν δράσεις για την υγεία οι οποίες μόνο ως ντίλερ ιατρικών κέντρων μπορούν να χαρακτηριστούν. Παράλληλα, λειτουργούν δράσεις υποκατάστασης και απαλλαγής του κράτους από την υποχρέωση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από τους Δήμους και τα ΚΕΠ Υγείας που στην ουσία ενώ αναδεικνύουν τα ζητήματα της πρόληψης δεν προχωρούν σε παρεμβάσεις προς την κεντρική εξουσία για να απαιτήσουν την κάλυψη των αναγκών των δήμων τους».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Υγείας Λαυρίου «δεν ήταν μία παραχώρηση η οποία δόθηκε απλόχερα από το κράτος στο λαό της περιοχής, αλλά είναι κατάκτηση που ήρθε μετά από μακροχρόνιους αγώνες. Η υπεράσπισή του και η ανάπτυξή του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες είναι χρέος του λαού της περιοχής να το διεκδικήσει.

Η κατάσταση στην περιοχή της Κερατέας είναι ακόμα χειρότερη, μιας και ενώ υπάρχει η κατάλληλη υποδομή δεν έχει λειτουργήσει ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά σαν ιδιωτικό ιατρείο όπου η κάθε επίσκεψη πληρώνεται 15 ευρώ»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ