Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πραγματικά προοδευτική είναι η πολιτική του ΚΚΕ, η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο στις εκλογές του Μάη

Την πενταετία που πέρασε, το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε στην Ευρωβουλή από τους δύο εκλεγμένους ευρωβουλευτές του, τον Κώστα Παπαδάκη και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Ο πρώτος είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη, ενώ ο Σ. Ζαριανόπουλος δίνει αυτήν τη φορά τη μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κ. Παπαδάκη για την εκλογική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, τη δράση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη θητεία που ολοκληρώνεται, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο από τις τρεις κάλπες του Μάη.

* * *

-- Δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μιλάνε για τις «κρισιμότερες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ» και προβάλλουν ως κυρίαρχο δίλημμα το «πρόοδος - συντήρηση». Εχει βάση ένας τέτοιος διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ;

-- Τα αστικά κόμματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που τσάκισαν το λαό, είτε από κυβερνητική θέση είτε ως αντιπολίτευση, αναζητούν τώρα μπροστά στις ευρωεκλογές μια κάλπικη διαχωριστική γραμμή για να εγκλωβίσουν εκ νέου εργατικές - λαϊκές δυνάμεις.

Ετσι, δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα απολειφάδια του, οι δήθεν «καλοί ευρωπαϊστές», στο όνομα «της καταπολέμησης των εθνοκεντρικών ακροδεξιών» διαστρεβλώνουν και βιάζουν την έννοια της «προόδου» για να κρύψουν την αλήθεια.

Ο Κ. Παπαδάκης με πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ριτσώνας
Ο Κ. Παπαδάκης με πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ριτσώνας
Να κρύψουν δηλαδή ότι η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη, αλλά ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου, ότι είναι φορείς της αντιλαϊκής της πολιτικής, των διαρκών μνημονίων που κάνουν αβίωτο το βίο του λαού μας και των άλλων λαών.

Οτι συμφωνούν και συμβάλλουν στην προώθηση της κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, στηρίζουν τον Τραμπ, τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ, έχουν εγκληματικές ευθύνες για τις στρατιωτικές βάσεις που εξαπλώνονται ανά την Ελλάδα και την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Από πού κι ως πού ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την «πρόοδο»; Μήπως με τη συγκυβέρνηση με τον ακροδεξιό Καμμένο και τα υπολείμματα των ΑΝΕΛ, και την εφαρμογή τριών μνημονίων; 'Η μήπως τα κολαστήρια όπως η Μόρια, το ξύλο και τα χημικά στους πρόσφυγες στα Διαβατά, οι ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, με τους δολοφόνους να κοιμούνται σπίτια τους, είναι το αντίπαλο δέος στον Σαλβίνι, στον Κουρτς και τον Ορμπαν;

Αλλωστε, σε κάθε ευκαιρία, και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις, μαζί με τις δήθεν προοδευτικές, βγάζουν κοινές αποφάσεις σε όλες τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και δηλώνουν ότι θέλουν να τη «βελτιώσουν», να κάνουν δηλαδή την ΕΕ ισχυρότερη κατά των λαών κι όχι να αποχωρήσουν από αυτήν...

Το ότι ακροδεξιοί συμμετέχουν σε κυβερνήσεις με πλούσια αντιλαϊκή δράση, με μνημόνια, σκληρά αντεργατικά μέτρα και αντιδραστικούς μηχανισμούς, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Αυστρία, στη Δανία κ.α., τα λέει όλα και επιβεβαιώνει ότι είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος, εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, μέρος του μηχανισμού της ΕΕ κατά των λαών.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο πλευρό Γάλλων εργατών στους κλάδους των Μεταλλείων και της Ενέργειας, που διαδηλώνουν στο Στρασβούργο
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο πλευρό Γάλλων εργατών στους κλάδους των Μεταλλείων και της Ενέργειας, που διαδηλώνουν στο Στρασβούργο
Η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ και των ομοίων του είναι να χειραγωγούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να την οδηγούν σε ανώδυνα κανάλια. Σε μια περίοδο που ενισχύονται οι ενδείξεις επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας και στην Ευρωζώνη, εντείνονται οι ανταγωνισμοί, όπως και στην περίπτωση του Brexit, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις επιλογές της αστικής τους τάξης να αντιπαρατεθεί με την ΕΕ για τα δικά της συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να ξεκαθαρίσουν ότι πραγματικά προοδευτικό είναι η συμμετοχή στην ταξική πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που καταπνίγονται στην καπιταλιστική οικονομία, είναι η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Πραγματικά προοδευτική είναι η ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ. Οι λαοί των κρατών - μελών της ΕΕ μπορούν και πρέπει να βαδίσουν το δρόμο της ανατροπής σε κάθε χώρα, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει στη ρίζα του το φασισμό

-- Το ΚΚΕ δεν ανησυχεί για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη; Πού πιστεύει ότι οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

-- Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται σε «ανησυχίες» για την άνοδο εθνικιστικών, ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων, αλλά τις πολεμά συστηματικά, διαχρονικά και ανυποχώρητα εδώ και δεκαετίες.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι αποτελεσματικοί πολέμιοι του φασισμού είναι οι κομμουνιστές, γιατί αυτοί είναι που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα, την ίδια τη «λερναία ύδρα» του κεφαλαίου που θρέφει και αναπαράγει την ακροδεξιά και τις φασιστικές δυνάμεις. Γιατί οι αστικές δυνάμεις, ακόμα και η ΕΕ, που προεκλογικά ντύνονται με την προβιά του «αντιφασίστα», τα έδωσαν όλα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει το φασισμό, ενώ μόνο το ΚΚΕ την αντιπαλεύει μαχητικά και με συνέπεια.

Πώς είναι δυνατό άλλωστε η ΕΕ και όλα τα κόμματα που τη στηρίζουν, να «αντιπαλεύουν την ακροδεξιά και το φασισμό» και σε κάθε ευκαιρία να καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό, στην προκλητική εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού;

Τεκμηριωμένα το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τις διώξεις, τις απαγορεύσεις και τους αποκλεισμούς κομμουνιστών, την καταστροφή αντιφασιστικών κομμουνιστικών μνημείων από κυβερνήσεις της, όπως έγινε πρόσφατα με το μνημείο του Μπελογιάννη στην Πολωνία.

Αρκεί και μόνο να δει κανείς ότι οι χρυσαυγίτες, στη σύγκρουση του ταξικού κινήματος με τους εργατοπατέρες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, πήραν το μέρος της συνδικαλιστικής μαφίας και αναπαρήγαγαν τις βρωμιές στελεχών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του ΠΑΜΕ, που παλεύει για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών.

Μέσα από αμέτρητα παραδείγματα προβάλλει η ανάγκη για την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού σε όλες τις κάλπες, γιατί είναι αυτό που μπορεί να γκρεμίσει την εγκληματική - ναζιστική ΧΑ από την τρίτη θέση.

Χέρι χέρι τα κόμματα του κεφαλαίου σε βασικές αντιλαϊκές αποφάσεις

-- Μπορείτε να μας δώσετε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα από τη στάση των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, που επιβεβαιώνουν ότι είναι κάλπικες οι μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές; Και ποια ήταν η στάση των ελληνικών κομμάτων;

-- Οταν λέμε ότι τα αστικά κόμματα συμπλέουν στα βασικά και στρατηγικά ζητήματα, τεκμηριώνεται πράγματι και από τη στάση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο οι πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, όσο και απευθείας ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, από κοινού έχουν ψηφίσει μεγάλο όγκο ευρωπαϊκών κανονισμών, που έχουν άμεση ισχύ στα κράτη - μέλη, Οδηγιών, που προωθούνται για ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια και εκθέσεων, με καθοριστικό περιεχόμενο για την προώθηση της αντεργατικής στρατηγικής της ΕΕ.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι όλοι τους ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μαζί ψήφισαν για παράδειγμα τον ψευδεπίγραφο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που αντικαθιστά τις ΣΣΕ και τα συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα με μια «ελάχιστη» βαθμίδα δήθεν δικαιωμάτων, που στην πράξη αποτελούν την τελευταία λέξη της εργασιακής γαλέρας.

Ψήφισαν με μια φωνή την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία», νομιμοποιώντας τον εφιάλτη που ζουν και εργάζονται οι νέοι, με την απογείωση της κινητικότητας από δουλειά σε δουλειά, από κλάδο σε κλάδο, από χώρα σε χώρα, με άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Επίσης, ψήφισαν εκθέσεις για το «Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για την περίοδο 2014-2020», που η εφαρμογή του σημαίνει χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες.

Ενώ στήριξαν από κοινού κατευθύνσεις ενίσχυσης της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, της «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)» της ΕΕ, όπως για τις «Εξαγωγές όπλων: Εφαρμογή της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ».

Μαζί ψήφισαν την έκθεση «Αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών: Ο ρόλος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ», που νομιμοποιεί τον εγκλωβισμό στα hot spots, τις απελάσεις και το Δουβλίνο και προωθεί τη διείσδυση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για μπίζνες στις χώρες καταγωγής των προσφύγων.

Μαζί ψήφισαν τον λεγόμενο «Εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στην ΕΕ», που προωθεί την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της ακριβοπληρωμένης αμάθειας. Καθώς και δυο εκθέσεις, υιοθετώντας όλη τη στρατηγική της ΕΕ για «Απόβλητα και Υγειονομική Ταφή των αποβλήτων», που στην πράξη ευθύνεται για το χάλι της διαιώνισης και επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, την προσθήκη του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ενώ δίνει και το πράσινο φως στην «ΑΓΕΤ Lafarge» στον Βόλο να καίει τυποποιημένα σκουπίδια δηλητηριάζοντας τον λαό.

Μαζί ήταν και στην ψήφο για να αλλάξει η σήμανση στα ληγμένα σε «ανάλωση κατά προτίμηση», ώστε οι βιομηχανίες τροφίμων και αλυσίδες εμπορίας τους ανεμπόδιστα να σερβίρουν ληγμένα στο όνομα της φιλανθρωπίας και της «μη σπατάλης τροφίμων» και ταυτόχρονα να επιδοτούνται και να φοροαπαλλάσσονται. Αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, συχνά εξαπατούσε με την ψήφο του στην Ευρωβουλή, κάνοντας δήθεν «αντίσταση», ψηφίζοντας για παράδειγμα «λευκό» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, το φακέλωμα ταξιδιωτών κ.ά. που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - όπως για τη Βενεζουέλα - ή τα ψήφιζε στην ελληνική Βουλή (βλέπε φακέλωμα ταξιδιωτών) σε ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στην Κοζάνη ότι δίνει μάχη για τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και στο Ευρωκοινοβούλιο με δική του τροπολογία ζητούσε την άμεση απαγόρευση του λιγνίτη!

Οσο για την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτή διακρίθηκε γαβγίζοντας στη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και συστήνοντάς τους ακόμα πιο αποτελεσματικά επιχειρησιακά σχέδια για να μακελεύουν λαούς. Εξασκήθηκε εδώ και πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο στο σπορ των εκκλήσεων στην ΕΕ να βελτιωθεί, προτρέποντας τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν «να αγαπούν και την ΕΕ όσο και την πατρίδα τους», ενώ εξυμνούσε τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το πρότυπό τους, την κυβέρνηση Τραμπ.

Χρειάζεται ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση

-- Το ΚΚΕ καλεί το λαό να στηρίξει τα ψηφοδέλτιά του με ενιαίο κριτήριο και στις τρεις κάλπες, των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και τοπικών εκλογών. Τι σχέση έχει όμως η πολιτική της ΕΕ με τις αποφάσεις που παίρνονται σε έναν δήμο ή σε μια Περιφέρεια;

-- Ο λαός μας απέναντί του έχει έναν συγκροτημένο αντίπαλο με τα επιτελεία του: ΕΕ, κυβερνήσεις, Περιφέρειες, δήμοι. Απέναντι σε αυτόν τον έναν αντίπαλο, ενιαίο πρέπει να είναι το κριτήριο και η στάση του λαού, σε όλες τις κάλπες.

Ορισμένα παραδείγματα για να βγουν συμπεράσματα. Είναι αποκαλυπτικό ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε απορροφητικότητα ευρωενωσιακών κονδυλίων αυτά ακριβώς τα χρόνια που η εργατική τάξη, ο λαός μας βίωσε την απογείωση της αντεργατικής πολιτικής, που τον βύθισε όσο ποτέ άλλοτε στη φτώχεια και την ανεργία, που ανακυκλώνονται με τα ευρωκονδύλια των Περιφερειών και των δήμων. Γιατί αυτά αποτελούν εργαλεία χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου και των ιεραρχήσεων των μονοπωλίων, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Η γραμμή της ΕΕ, που εξειδικεύουν Περιφέρειες και δήμοι, είναι η γραμμή του «ελάχιστου» για τους πλέον εξαθλιωμένους, που δεν καλύπτει καν τα στοιχειώδη, ούτε τα αυτονόητα δικαιώματα. Πάνω από αυτήν τη γραμμή ο καθένας πληρώνει και ξαναπληρώνει με απογειωμένη φορολεηλασία, ανταποδοτικά τέλη σε δήμους, χαράτσια, μηνιαίες δόσεις σε ιδιώτες προκειμένου να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες του.

Αυτή η κατεύθυνση διαπερνά τα πάντα: Υγεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, Κοινωνική Ασφάλιση, έως τα σκουπίδια, τους πλειστηριασμούς κ.ο.κ. Σε αυτήν την αντιδραστική ευρωενωσιακή κατεύθυνση συναντιούνται τα περί «στήριξης των αδύναμων» του ΣΥΡΙΖΑ και «το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους» της ΝΔ, όπως και τα αντίστοιχα ...συμπονετικά του ΚΙΝΑΛ, αφού κατέκαψαν όλοι μαζί σε συνεργασία και ο ένας πίσω από τον άλλο έναν ολόκληρο λαό.

Το ομολογούν όλοι τους και η ΕΕ ότι δεν μπορούν να λύσουν καθολικά προβλήματα, όπως κάποτε διακηρυκτικά έστω ισχυρίζονταν. Τώρα αποκαλύπτονται και λένε ότι επιδιώκουν να διασφαλίσουν «ένα πιάτο φαΐ», ίσα να μην πεθάνεις και βγάλτα πέρα μόνος σου με όλα τα υπόλοιπα, με όρους «απελευθερωμένης» αγοράς, που εσύ θα πληρώνεις για όλα και τα μονοπώλια θα εισπράττουν επιδοτούμενα στο όνομα της ανάπτυξης. Αυτός ο δρόμος δοκιμάστηκε και χρεοκόπησε το λαό. Το δίλημμα λοιπόν είναι αν ο λαός θα γίνει πιο δυνατός με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, παντού, ή θα συνεχιστεί η μιζέρια.

Πλούσιος απολογισμός δράσης για τα συμφέροντα του λαού

-- Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της δράσης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το πεντάχρονο που πέρασε, τι θα ξεχωρίζατε;

-- Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποτέλεσε έναν μαχητικό κι αταλάντευτο υπερασπιστή της φωνής και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, των απολυμένων, των ανέργων, των αγωνιζόμενων συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στα λουκέτα και την άγρια φορολογία, των μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στη βαρβαρότητα της νέας ΚΑΠ και έδινε ταυτόχρονα τη μάχη μέσα στην Ευρωβουλή.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σταθερά ξεσκέπασε τον αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό, ανεπίστρεπτο χαρακτήρα της ΕΕ, ως διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, και των οργάνων της, όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ με πολύμορφες και πολυάριθμες παρεμβάσεις τους στους χώρους δουλειάς, με την ψήφο τους, με ομιλίες, Ερωτήσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, διεθνείς συναντήσεις πήραν πρωτοβουλίες για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα.

Σημειώνουμε ενδεικτικά μόνο ότι κάναμε πολλές παρεμβάσεις, φιλοξενήσαμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, συμβάλλοντας στον αγώνα και τη διάδοση των αιτημάτων, τους απολυμένους των «Τσιμέντων Χαλκίδας», καθαρίστριες, εργαζόμενους στην «Coca - Cola», στην «Ηλεκτρονική Αθηνών», στα «Ελληνικά Λιπάσματα Καβάλας», για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, του ΟΑΕΔ, για τους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», της «Χαλυβουργικής», της ΛΑΡΚΟ, της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, του ΙΓΜΕ, τους τραπεζοϋπαλλήλους κ.ά., σωματεία συνταξιούχων, νέους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σπουδαστές στην κατάρτιση και τα νυκτερινά σχολεία, φορείς από πόλεις που έχουν ή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις κι υποδομές, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων.

Επισκεφτήκαμε και αναδείξαμε τις απάνθρωπες συνθήκες «κέντρων φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξενήσαμε νέους κι εργαζόμενους των θεραπευτικών κοινοτήτων, όπως κι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παρεμβήκαμε έγκαιρα για την επιβλαβή για το περιβάλλον και το λαό δράση των μονοπωλίων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα καζάνια στο Πέραμα, την ΑΓΕΤ στο Βόλο κ.ά.

Συναντήσαμε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενημερώνοντάς τους, στηρίζοντας τα αιτήματά τους, προωθώντας ή στηρίζοντας διεκδικήσεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξη στους αγώνες του ταξικού κινήματος, σε μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και άλλες περιοχές της υδρογείου. Υπερασπιστήκαμε και στηρίξαμε σε δίκες, διώξεις και απαγορεύσεις Κομμουνιστικά Κόμματα, αντιφασίστες κι άλλους αγωνιστές.

Με οδηγό την Αναφορά που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και προώθησε στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερωτήσεις, πρωτοβουλίες συνολικά του ΚΚΕ, ήρθε και πάλι στο επίκεντρο η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, αποκαλύπτοντας τον επιζήμιο ρόλο σε αυτή τόσο της ΕΕ όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπονομεύει συστηματικά τις δίκαιες απαιτήσεις του ελληνικού λαού, σιγοντάροντας την απαράδεκτη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Με τις συνεχείς Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκαλύφθηκε η εχθρότητα της ΕΕ στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που σε απάντησή της ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα.

Ξεσκεπάστηκε ο ωμός κυνισμός της, με το να μη θεωρούν «επιλέξιμες δαπάνες» τις αποζημιώσεις από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» για τους πληγέντες στο Μάτι, τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα, σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις σεισμοπαθών, πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών, επειδή δεν υπακούν στην αντιδραστική αντίληψη «κόστος - όφελος».

Αποκαλύφθηκε η ενοχή της ΕΕ στο γκριζάρισμα συνόρων και στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποφεύγοντας να απαντήσει ποια ακριβώς σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα «υπερασπίζει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή» στο Αιγαίο, «αυτά που ορίζουν η Συνθήκη της Λοζάνης, οι διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας ή αυτά που προκλητικά θεωρεί δικά της η αστική τάξη της Τουρκίας;».

Με όλες τις δυνάμεις της, έγκαιρα, μέσα από ανακοινώσεις, τις φιλόξενες στήλες του «Ριζοσπάστη», με τοποθετήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προετοιμάστηκαν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις απέναντι σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες, μνημόνια, συνθήκες και συμφωνίες, αντιδραστικούς νέους μηχανισμούς της ΕΕ.

Στην πράξη δηλαδή αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη που πιστεύει και υπερασπίζεται το δίκιο του λαού, τους αγώνες του, παντού και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η στάση του ΚΚΕ σημείο αναφοράς και πηγή αισιοδοξίας για τους λαούς που αγωνίζονται

-- Με δεδομένο το συσχετισμό στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ΕΕ συνολικότερα, τι διαφορετικό μπορεί να φέρει η ενίσχυση του ΚΚΕ; Πώς απαντάτε σ' αυτούς που λένε ότι το ΚΚΕ μόνο του στην ΕΕ δεν μπορεί να πετύχει τίποτα;

-- Το ΚΚΕ δεν είναι καθόλου «μόνο του», πουθενά, ούτε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Οπως αποδείξαμε πιο πάνω, εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, αναπτύσσει δράση που έχει μεγάλη εμβέλεια στο λαό, γιατί υπερασπίζεται πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα.

Αποδείχτηκε στην πράξη η ορθότητα της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Ιούνη του 2014, για την αποχώρηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος από τη λεγόμενη «Ομάδα της Αριστεράς» στο Ευρωκοινοβούλιο, την GUE-NGL.

Και μόνο το γεγονός ότι σε αυτήν ανήκουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Die Linke (Γερμανία) και άλλοι απολογητές του συστήματος, αποδεικνύει τι σόι «αριστερά» είναι η GUE, που σπέρνει αυταπάτες για μια δήθεν «καλύτερη ΕΕ». Αυτήν την περίοδο, μετά την αποχώρησή της από την GUE, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τριπλασίασε το χρόνο παρεμβάσεών της στις Ολομέλειες της Ευρωβουλής και πήρε μέρος στην πολιτική αντιπαράθεση, λειτουργώντας ως η φωνή των εργαζομένων.

Σκεφτείτε ακόμα ότι η GUE πρότεινε, μαζί με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, τους Τσίπρα - Ζάεφ για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας την «ιστορική», επαινώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Πολλά από τα κόμματα της GUE ψήφισαν υπέρ του να αποδοθεί μέχρι και καθεστώς VISA στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου, ενώ εισηγήθηκε με ψήφισμα την «αναλογική αστυνομική βία απέναντι σε διαδηλωτές». Τέτοια «αριστερά»... Ολα αυτά τα χρόνια, η GUE προκλητικά στήριξε και επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κι άλλων αστικών κυβερνήσεων της Ευρώπης, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας. Δικαιολόγησε τα μνημόνια, «ξέπλυνε» τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Η στάση του ΚΚΕ αποτελεί σημείο αναφοράς στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, εμπνέει τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Το Κόμμα μας διατηρεί στενές σχέσεις με δεκάδες ΚΚ και πρωταγωνιστεί στη δράση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν 30 Κομμουνιστικά Κόμματα. Αυτά τα ελπιδοφόρα στοιχεία μπορούν και πρέπει να καρπίσουν στους λαούς της Ευρώπης, στο εργατικό κίνημα για την ανασύνταξή του.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στο εργατικό μαζικό κίνημα θα σημάνει αντεπίθεση, μαχητικότητα κι αισιοδοξία για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, θα έχει σημαντική διεθνιστική συμβολή.

Θα δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση στα αντεργατικά μέτρα της επόμενης μέρας γιατί τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ είναι εδώ. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος καταδίκης της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ τόσο γνήσια που μπορεί να συναντηθεί με τη δικαιολογημένη ανησυχία, τον εντεινόμενο προβληματισμό του λαού μας για την ΕΕ που καταγράφεται σε κάθε ευκαιρία, όπως στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο, που δείχνει ότι το 74% του ελληνικού λαού δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στην ΕΕ σε όλη την Ευρώπη!

Αυτό φανερώνει ότι όσα υπογραμμίζει το ΚΚΕ για την ΕΕ, αγγίζουν τη σκέψη και τους προβληματισμούς πολύ ευρύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Αποτελεί λοιπόν λαθροχειρία να θεωρούν οι αστικές δυνάμεις ότι ο λαός υποστηρίζει φανατικά την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει να επιλέξει έναν άλλο δρόμο.

Το πιο δυνατό ΟΧΙ, λοιπόν, στην ΕΕ, το πιο δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ είναι η αναγκαία λαϊκή επιλογή!

ΚΚ ΙΤΑΛΙΑΣ
Με τη συνδρομή του ΚΚΕ αντιπαλεύει τα νομικά εμπόδια για συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Οπως ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας (ΚΚΙ), κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών αίτηση για τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές του Μάη, καταβάλλοντας προσπάθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει ο αντιδραστικός νόμος στην Ιταλία για κόμματα που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, απαιτώντας τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών (145.000), κατανεμημένων μάλιστα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και με σημαντικά έξοδα για την εξακρίβωση της γνησιότητάς τους.

Το ΚΚΙ, αξιοποιώντας δυνατότητα που δίνει ο εκλογικός νόμος να κατέβει στις εκλογές με την κάλυψη ενός κόμματος που έχει ήδη εκλεγμένους ευρωβουλευτές, όπως είναι το ΚΚΕ, υπέβαλε αίτηση για να πάρει μέρος σε όλες τις περιφέρειες, χωρίς να χρειάζεται να συλλέξει υπογραφές. Η παραπέρα διαδικασία προβλέπει την έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και εφόσον αυτή είναι θετική στη συνέχεια θα απαιτηθεί η επικύρωση των ψηφοδελτίων του ΚΚΙ από τα 5 περιφερειακά δικαστήρια, με βάση τη διοικητική διαίρεση της Ιταλίας σε 5 εκλογικές επικράτειες. Στο έμβλημα των ψηφοδελτίων του ΚΚ Ιταλίας θα υπάρχουν τόσο το σήμα του ΚΚΕ όσο και αυτό της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, όπου συμμετέχουν τα δύο κόμματα.

Οι Ιταλοί σύντροφοι στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ τους εκφράζουν τις ευχαριστίες για τη χειρονομία του ΚΚΕ, ως «απόδειξη του αληθινού διεθνισμού», και σημειώνουν ότι «η συμμετοχή στις ευρωεκλογές δεν μεταβάλλει τη γνώμη μας για την αμετάκλητη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμικών της οργάνων. Οπως κάναμε ήδη στις πολιτικές εκλογές του 2018, θα πούμε σαφώς στους εργάτες και τους εργαζόμενους ότι η ψήφος στο ΚΚΙ είναι μια ψήφος για την ενίσχυση της ιστορικής προοπτικής του γκρεμίσματος της καπιταλιστικής κοινωνίας και της συγκέντρωσης δυνάμεων προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας».

Δήλωση του Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου στην εφημερίδα «Nuevo Rumbo»

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Nuevo Rumbo» του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία της Ισπανίας να στηρίξει, να δώσει δύναμη στο ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας στις βουλευτικές εκλογές στις 28 Απρίλη, να υπερψηφίσει στις ευρωεκλογές του Μάη τα ΚΚ που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων κατά της ΕΕ, η οποία όχι μόνο δεν αλλάζει, όπως υποστηρίζουν τα ευρωκόμματα, αλλά γίνεται πιο αντιδραστική και επικίνδυνη για τους λαούς, τους νέους και τις νέες. Το ΚΚΕ και το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, μαζί με δεκάδες άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα που αγωνίζονται στην Ευρώπη, διατρανώνουν: ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων και των πολέμων. ΝΑΙ στην πάλη για τις λαϊκές ανάγκες και την αποδέσμευση από την ΕΕ, για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Με μαζική συγκέντρωση η νέα αρχή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας στην εκδήλωση 6/4/19 στη Μαδρίτη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας στην εκδήλωση 6/4/19 στη Μαδρίτη
Στο ιστορικό κτίριο «Αθηναίον της Μαδρίτης» («Ateneo de Madrid»), όπου πριν από 100 χρόνια ο απεσταλμένος της Κομμουνιστικής Διεθνούς Μποροντίν ήρθε σε επαφή με νεαρά στελέχη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, τα οποία στη συνέχεια θα αποχωρούσαν για να ιδρύσουν το ΚΚ Ισπανίας - Τμήμα της ΚΔ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας οργάνωσε κεντρική εκδήλωση μπροστά στις εθνικές εκλογές στις 28 Απρίλη. Ο σ. Αστορ Γκαρθία, ΓΓ της ΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος για τις εκλογές, ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, με υποψηφίους σε πάνω από το 50% των εκλογικών περιφερειών, συγκροτήθηκε ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί ο αντιδημοκρατικός εκλογικός κανονισμός που απαιτεί χιλιάδες υπογραφές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και χαιρέτισαν αντιπροσωπείες κομμάτων με τα οποία το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας συνεργάζεται στενά στη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση» και στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία. Συμμετείχαν οι Ραφαέλ Σεκέιδα, στέλεχος του ΚΚ Μεξικού, Γκουίντο Ρίτσι, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλία, Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας. Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν οι σ. Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τις παρεμβάσεις άνοιξε ο Χαβιέρ Μαρτίν, ΓΓ της ΚΕ των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό συνδικαλιστές από την αυτοκινητοβιομηχανία «Peugeot», τα «Carrefour», την «Coca-Cola», την «Telefοnica Madrid», που υπογράμμισαν τη σταθερή αγωνιστική αλληλεγγύη του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας προς τους αγώνες τους.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αστορ Γκαρθία

Αποψη από την πετυχημένη εκδήλωση
Αποψη από την πετυχημένη εκδήλωση
Στην ομιλία του, ο Αστορ Γκαρθία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόταση του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Μια χώρα για την εργατική τάξη». Εξηγώντας γιατί επέλεξαν σαν τίτλο για την εκδήλωση «Ξανά, Κομμουνιστικό Κόμμα...», ανέφερε: «Στο DNA μας δεν βρίσκεται μόνο η εμπειρία των μπολσεβίκων που έφερε την εργατική τάξη στην εξουσία στη Ρωσία, αλλά και όλη η ανυποχώρητη πάλη ενάντια σε εκείνους που προδίδουν την εργατική τάξη και καταλήγουν να την οδηγούν να υποτάσσεται στους καπιταλιστές, να γίνεται τροφή για τα κανόνια στις ενδοκαπιταλιστικές διαμάχες. (...) Κανείς να μην αμφιβάλλει ούτε για μία στιγμή για την αφοσίωσή μας στην ταξική πάλη, στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, για την οικοδόμηση μιας χώρας για την εργατική τάξη. (...) Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να φέρουμε σε πέρας τη συνεπή επαναστατική πάλη για να προχωρήσει η υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στην Ισπανία. (...) ό,τι και να λέει η προπαγάνδα των καπιταλιστών, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αναγκαιότητα για την τάξη μας και για τον λαό μας. Γιατί, μία οργάνωση, ένα κόμμα, δεν είναι Κομμουνιστικό Κόμμα μόνο επειδή ονομάζεται έτσι. Είναι, γιατί έχει στρατηγικό στόχο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Είναι γιατί έχει την ικανότητα να εκφράζει την ανεξάρτητη θέση της εργατικής τάξης στην πολιτική - ιδεολογική πάλη. Είναι γιατί δεν υποτάσσεται, σε καμία στιγμή, στα συμφέροντα άλλων τάξεων ή κοινωνικών ομάδων».

Αναφέρθηκε με παραδείγματα στην κατάσταση της εργατικής τάξης της Ισπανίας, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων της προς όφελος των μεγάλων ομίλων, στα αποτελέσματα των μέτρων που πάρθηκαν και γιγάντωσαν τις κοινωνικές αντιθέσεις, με αποτέλεσμα «στην Ισπανία να υπάρχουν 617.000 νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα», ενώ «το προσδόκιμο ζωής στην αστική τάξη είναι 7 - 11 χρόνια υψηλότερο από ό,τι στην εργατική τάξη».

«Ολα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, που στη χώρα μας έγινε από σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές κυβερνήσεις (...) αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα σάπιο και ξεπερασμένο, που η ίδια του η επιβίωση απειλεί με θάνατο την εργατική τάξη».

Ο Αστορ Γκαρθία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αποκάλυψε τον ρόλο του ακροδεξιού κόμματος Vox και κάλεσε το λαό να ενισχύσει το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας στις εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Ο χαιρετισμός του ΚΚΕ

Εκ μέρους του ΚΚΕ, την κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕΙ χαιρέτισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Εκτιμούμε τη συμβολή σας στον αγώνα κατά της αστικής τάξης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είναι εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

Χαιρόμαστε πολύ που δίπλα στο κόμμα σας παλεύει αποφασιστικά η Οργάνωση των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών που δυναμώνει την επιρροή της στη νεολαία.

Εχει ιδιαίτερη σημασία η στάση αρχών που ακολουθείτε απέναντι στις ακροδεξιές δυνάμεις, στις δυνάμεις του εθνικισμού που υπηρετούν το σύστημα, μισούν την εργατική - λαϊκή πάλη και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για τη διάσπαση των εργαζομένων.

Είναι σημαντική η προσφορά σας στη σύγκρουση με τον ευρωκομμουνισμό, τον οπορτουνισμό κάθε μορφής που είναι ύπουλος αντίπαλος, παράγοντας διάβρωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους εργαζόμενους της χώρας σας και κάθε χώρας.

Χαιρετίζουμε τη δράση του κόμματός σας ενάντια στα κόμματα του κεφαλαίου, τη συνεχή αποκάλυψη του ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας, που παρουσιάζεται με τη μορφή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των "Podemos", υπηρετώντας την αντιλαϊκή πολιτική και τη διαχείριση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η πείρα αυτή επιβεβαιώνεται και με το παράδειγμα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που πήρε τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποίησε ψευτοαριστερά συνθήματα, εφάρμοσε τα μνημόνια, τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ και έγινε σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή μας.

Το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, μετά την πρόσφατη αλλαγή του ονόματός του, προχωράει μπροστά, αξιοποιεί τις Αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου και δυναμώνει την πάλη του.

Για να βάλει γερές βάσεις στους χώρους δουλειάς και να δυναμώσει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να διευρύνει την επιρροή του στη νεολαία και να καταγραφεί στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις ως πρωτοπόρα δύναμη που παλεύει με συνέπεια για κάθε πρόβλημα, ανοίγοντας το δρόμο, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Εκφράζουμε τη στήριξη του ΚΚΕ στην πάλη του κόμματός σας στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Τα κόμματά μας μοιράζονται την εκτίμηση ότι η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη αλλά είναι διακρατική ένωση του κεφαλαίου που πρωτοστατεί στο ξήλωμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Τα κόμματά μας, σε αντιπαράθεση με τις θέσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και της GUE, έχουν διακηρύξει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών. Θα γίνεται πιο αντιδραστική και επικίνδυνη και αυτό είναι σημαντικό κριτήριο για τη στάση των εργαζομένων, για να δώσουν δύναμη στα ΚΚ που παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα και δικαιώματα.

Ημασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας σε έναν σκληρό αλλά ωραίο αγώνα, με πίστη στον Προλεταριακό Διεθνισμό για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών.

Μαζί στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στη "Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση" και την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, για τη δημιουργία ενός διακριτού μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου που είναι σημαντικός, αναγκαίος παράγοντας για την επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

Καθημερινά αποδεικνύονται η σαπίλα, η παρακμή του καπιταλισμού, που προσπαθούν μάταια να διασώσουν οι επίδοξοι σωτήρες του, τα φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Καθημερινά αναδεικνύονται η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού που είναι το μέλλον των λαών...».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δήμοι και Περιφέρειες στυλοβάτες της επίθεσης στα δικαιώματα των γυναικών

Εξειδικεύουν και προωθούν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, στο όνομα της «ισότητας»

Πυλώνα της «προοδευτικής ανασυγκρότησης» αναγορεύουν τις λεγόμενες «πολιτικές ισότητας» και την «ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές» οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε δήμους και Περιφέρειες.

Στην τετραετή και πλέον θητεία του στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρατεύσει αρκετές φορές την ατζέντα της «ισότητας των φύλων» για να ...φρεσκάρει το «προοδευτικό» και «αριστερό» του προσωπείο. Με δεδομένο, όμως, ότι η ατζέντα αυτή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που ορίζει η ΕΕ, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τον ...ανταγωνισμό που συναντά από τα άλλα κόμματα, που επίσης καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στην προώθηση της ευρωενωσιακής στρατηγικής.

«Η ανακατάληψη του χαμένου χρόνου του "παγώματος" των πολιτικών για την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στα χρόνια της κρίσης και της λιτότητας, ήταν η κινητήρια δύναμη που μας έδωσε την ώθηση ώστε οι αξίες και οι αρχές της ισότητας των φύλων να μην θεωρηθούν "πολυτέλεια" αλλά προτεραιότητα δημοκρατίας και σημαντική πλευρά της προοδευτικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον πρόλογο της Γενικής Γραμματέα Ισότητας, Φ. Κούβελα, στην ετήσια έκθεση για την «εφαρμογή των πολιτικών ισότητας».

Η έκθεση δημοσιεύτηκε τους προηγούμενους μήνες, εστιάζει στις «πολιτικές ισότητας» σε δήμους και Περιφέρειες και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες».

«Δεσμεύσεις» με αντιλαϊκό περιεχόμενο

Η «Ευρωπαϊκή Χάρτα» έχει εκπονηθεί από το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR). Απευθύνεται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης, οι οποίες καλούνται «να την υπογράψουν, να αναλάβουν δημόσια επίσημη δέσμευση για την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων και να υλοποιήσουν, εντός της επικράτειάς τους, τις δεσμεύσεις που διατυπώνονται» σε αυτή.

Πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την προώθησή της, το ίδιο είχαν κάνει προηγούμενες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός θεσμός της ΓΓΙΦ έχει ξεκινήσει από το 2011 τη διαδικασία υπογραφής της Χάρτας από δήμους και Περιφέρειες. Μέχρι σήμερα, με βάση τον απολογισμό, την έχουν υπογράψει οι 13 Περιφέρειες και 211 από τους 325 δήμους της χώρας.

Ετσι, οι διακηρύξεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια επανάληψη ανάλογων διακηρύξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στελεχών όλων των παραπάνω κομμάτων σε Περιφέρειες και δήμους, αξιοποιώντας τη λεγόμενη «ισότητα των φύλων» ως εργαλείο ταξικής ενσωμάτωσης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η Τοπική Διοίκηση είναι ένα «προνομιακό πεδίο» για τη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής». Στην πραγματικότητα, όμως, οι δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν θεσμούς του αστικού κράτους, μέσω των οποίων προωθούνται και εξειδικεύονται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, η φορολεηλασία ακόμα και με την απειλή πλειστηριασμών, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών. Ολα τα παραπάνω βάζουν τη σφραγίδα τους στον κατακερματισμό της ζωής της γυναίκας, ενισχύοντας την ανισοτιμία της.

Η Τοπική Διοίκηση ως «πάροχος υπηρεσιών»...

Οι δήμοι και οι Περιφέρειες που υπογράφουν τη «Χάρτα», δεσμεύονται να προωθούν την ισότητα ως «πάροχοι υπηρεσιών», ως «ρυθμιστικοί παράγοντες» και ως εργοδότες.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των κατευθύνσεων της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και εξειδικεύουν οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, αποκαλύπτεται και στις υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, της οικογένειας, ώστε να προσαρμόζονται στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις των γυναικών.

Το παράδειγμα των υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής είναι χαρακτηριστικό: Η «Ευρωπαϊκή Χάρτα» αναφέρεται στη δέσμευση των τοπικών αρχών για «άμεση ή μέσω τρίτων διάθεση υπηρεσιών παιδικής φροντίδας». Η διάθεση τέτοιων υπηρεσιών μπορεί να γίνεται από «τρίτους», δηλαδή από ιδιώτες και επιχειρήσεις, από «κοινωνικές επιχειρήσεις», από ΜΚΟ, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη δραστηριοποίηση των «τοπικών εργοδοτών» στον τομέα αυτό.

Οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τη σύγχρονη ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν φροντίδα και Προσχολική Αγωγή για όλα τα βρέφη και νήπια, για την ολόπλευρη ψυχοσωματική, διανοητική, κοινωνική τους ανάπτυξη, για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών για την ολόπλευρη στήριξη των ηλικιωμένων, άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Η πολιτική της ΕΕ εστιάζει στην προσαρμογή της λειτουργίας τέτοιων υπηρεσιών στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων γονιών, ιδιαίτερα των μητέρων, προσπαθώντας να διαχειριστούν την οξυμένη κατάσταση των υπαρχουσών κρατικών και ιδιωτικών δομών, που καλύπτουν μόλις το 20% των αναγκών της φροντίδας της οικογένειας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών πηγαίνουν σε τέτοιες «δομές».

Αλλά και τα προγράμματα που προωθούνται από την κεντρική, περιφερειακή και τοπική διοίκηση, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ (πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης»), για τη δωρεάν «φιλοξενία» παιδιών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν αντιμετωπίζουν ούτε το πρόβλημα συμμετοχής ή αποκλεισμού των παιδιών από τις δομές, ούτε τα προβλήματα στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαπαιδαγώγησή τους, ούτε καταργούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της «Χάρτας» της ΕΕ για την ένταξη της οπτικής και της διάστασης του φύλου σε κάθε πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Δεν μπορεί να κάνει την πολιτική αυτή πιο «φιλική» για τις εργαζόμενες και τις άνεργες γυναίκες. Στην πράξη, συμβαίνει το αντίστροφο. Οι ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων μετατρέπονται σε «ράγες» πάνω στις οποίες προωθείται ταχύτερα η στρατηγική της ΕΕ.

...και ως εργοδότης

Οσον αφορά το ρόλο των τοπικών αρχών ως εργοδοτών, οι δεσμεύσεις για το «δικαίωμα στην ισότητα ανδρών και γυναικών», την «ισότητα αμοιβών», την «εξισορρόπηση του επαγγελματικού, του κοινωνικού και του ιδιωτικού βίου», δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τις εργαζόμενες.

Οι γυναίκες που δουλεύουν στις υπηρεσίες και τις υποδομές των δήμων και των Περιφερειών αντιμετωπίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, την έλλειψη μέτρων για την προστασία τους, τα ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εργαζόμενων γυναικών με συμβάσεις στην καθαριότητα, πίσω από τα απορριμματοφόρα, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού.

Ακόμα και η πρόβλεψη της «Χάρτας» για «πολιτικές και δράσεις ενάντια στην έμφυλη βία», με δομές υποστήριξης για τις γυναίκες θύματα, αποδεικνύεται κενό γράμμα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τις σχετικές προβλέψεις που συμπεριέλαβε στο νόμο για την «ουσιαστική ισότητα», παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, οι ξενώνες και τα συμβουλευτικά κέντρα εξακολουθούν να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο δουλεύει με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.

Το πραγματικά προοδευτικό είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, όπως εξειδικεύεται σε Περιφέρειες και δήμους μέσω της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την ισότητα των φύλων», οι εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, οι συνταξιούχοι και οι φοιτήτριες, ιδιαίτερα οι νέες μητέρες, μπορούν να κάνουν μια νέα επιλογή. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού: Στις κάλπες των ευρωεκλογών, περιφερειακών και τοπικών εκλογών, των βουλευτικών - όποτε και αν γίνουν - στους καθημερινούς αγώνες.

Γιατί σύγχρονο και προοδευτικό είναι η πάλη για σύγχρονα δικαιώματα, ως προϋπόθεση για την ολόπλευρη ανάπτυξη της γυναίκας, η οποία δεν κομματιάζεται με βάση τις «αρμοδιότητες» κάθε κρατικού θεσμού.

Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των γυναικών στην κοινωνική εργασία με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς, στις συντάξεις, μέτρα για την προστασία της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, με άδειες μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες.

Σύγχρονο είναι να δίνεται επίδομα άδειας μητρότητας 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες.

Συντήρηση είναι μια θέση εργασίας να μοιράζεται σε 2 - 3 εργαζόμενες και εργαζόμενους. Συντήρηση είναι στο όνομα της «ισότητας» των φύλων να μην υπάρχουν στο χώρο δουλειάς μέτρα υγείας και ασφάλειας με βάση τον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας.

Σύγχρονο και προοδευτικό είναι να υπάρχουν μέτρα από το κράτος για κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της οικογένειας και των αναγκών της στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, ώστε η γυναίκα πραγματικά ελεύθερα - δημιουργικά να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της εκτός εργασίας.

Συντήρηση είναι να γίνεται ουσιαστικά ατομική - οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνικό δικαίωμα. Αφού η κρατική προστασία είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, αποτελεί ένα «ελάχιστο» δίχτυ για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Συντήρηση είναι οι γυναίκες να ακριβοπληρώνουν τις αναγκαίες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τον προγεννητικό έλεγχο, τον παιδικό σταθμό, τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, το εμβόλιο, τη λογοθεραπεία, την εργοθεραπεία, την ψυχολογική στήριξη, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ.

Το πραγματικό δίλημμα μπροστά στις εκλογικές μάχες για τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, για τις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών είναι αν θα ζήσουν «μια από τα ίδια», που φέρνει νέες θυσίες διαρκείας ή αν θα δυναμώσει η εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις, στις αντιλαϊκές διοικήσεις σε δήμους και Περιφέρειες.


Τ. Ι.

Ακόμα περισσότερες να μπουν στη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος

Καταλήγοντας, η Μαρία Γαβαλά υπογράμμισε: «Ολες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις κάνουν ειδική δουλειά στις γυναίκες, αξιοποιώντας την ιδιοσυγκρασία, τις ιδιαίτερες ευαισθησίες για τα παιδιά και πάνω απ' όλα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών είναι έξω από το κίνημα, το εργατικό, το γυναικείο, ενώ άθελά τους πολλές φορές γίνονται φορέας αντιδραστικών αντιλήψεων.

Σαν τα κοράκια θα πέσουν απάνω τους πολιτευτάδες, επιχειρηματίες, με το καρότο, με το μαστίγιο, με πλάνες υποσχέσεις, π.χ. για μια κακοπληρωμένη δουλειά πιθανά για τα παιδιά τους - ασφαλώς με ημερομηνία λήξης - με τον εκβιασμό. Με κάθε μέσο.

Δεν πρέπει να φοβηθούμε. Η συμπόρευση και επανασυσπείρωση στο Κόμμα πολλών ανθρώπων είναι μια ισχυρή παρακαταθήκη. Μπορεί να δυναμώσει κι άλλο, να αγκαλιάσει και περισσότερες γυναίκες. Το ΚΚΕ έχει ετοιμότητα, επαγρύπνηση. Εχουμε πείρα και περνάνε πολλά από το χέρι μας.

Με πάθος, με πείσμα σαν ένας άνθρωπος, αξιοποιούμε όλες τις γυναίκες που έχουν πάρει την απόφαση. Ολες εσάς που έχετε πάρει θέση, είτε σαν υποψήφιες στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, είτε μέσα από το κίνημα.

Καθεμιά μπορεί να κάνει πολλά. Μπορούμε να φτιάξουμε πολλές δεκάδες επιτροπές στήριξης του Κόμματος, σε κάθε τόπο δουλειάς που συγκεντρώνει γυναικείο εργατικό δυναμικό, σε σχολές κατάρτισης, σε γειτονιές, σε σχολεία με νέες που ψηφίζουν πρώτη φορά. Ο αγώνας μας θα έχει αποτέλεσμα όσο πιο πολλές μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία, γιατί σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις το ΚΚΕ να βγει πιο ισχυρό παντού, να φέρει ελπίδα, νέα πνοή, ανάταση».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΒΟΛΟ
Να απαντηθεί και στην κάλπη η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες

Κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ απηύθυνε στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος

Η Μαρία Γαβαλά
Η Μαρία Γαβαλά
Η στρατηγική της ΕΕ για τις γυναίκες και η πρόταση του ΚΚΕ ήταν το θέμα των εκδηλώσεων που οργάνωσαν οι ΤΕ Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Στην εκδήλωση της Λάρισας, που έγινε την Κυριακή 7/4 στον «Μύλο του Παππά», απηύθυναν χαιρετισμούς οι Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας. Αντίστοιχα, στον Βόλο, στην εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα 8/4, στο ξενοδοχείο «Park», απηύθυναν χαιρετισμούς οι Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, και Ρίτσα Κωτή, υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος.

Στην ομιλία της και στις δύο εκδηλώσεις, η Μαρία Γαβαλά κάλεσε τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να δυναμώσουν το ΚΚΕ, που είναι «η μόνη έμπρακτη απάντηση, η ζωντανή ελπίδα απέναντι στη μοιρολατρία, τον συμβιβασμό, τα σχέδια για συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης μετά τις εκλογές.

Είναι το μόνο κόμμα που μάχεται κόντρα στις επιδιώξεις της αστικής τάξης για παραπέρα ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως τις βλέπουμε και στην περιοχή μας, που ανοίγει δρόμο για το αύριο, μαχόμενο σήμερα για μια ζωή που μας αξίζει».

Οι γυναίκες στο στόχαστρο της ΕΕ του κεφαλαίου

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λάρισα
«Εχει σημασία να βγάλουμε συμπεράσματα κοιτώντας το αύριο», σημείωσε η ομιλήτρια και συνέχισε: «Εχει σημασία να απαντήσουμε, πώς και γιατί ξεκίνησε η λεγόμενη "ευελιξία" στην αγορά εργασίας; Ξεκίνησε από τις γυναίκες, με πρόσχημα τον "συγκερασμό" - όπως λέγανε παλιότερα - "των οικογενειακών με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις".

Αποτέλεσμα; Σήμερα, σε επίπεδο ΕΕ, το 31,5% των εργαζόμενων γυναικών εργάζονται με μερική απασχόληση. Αυτό γίνεται και επειδή η μισθωτή εργαζόμενη αποδέχεται πιο εύκολα τον εξαναγκασμό σε "ευέλικτη" εργασία, κάτω από το βάρος των πολλαπλών της υποχρεώσεων, των αντικειμενικών δυσκολιών της ζωής της.

Ετσι αντιμετωπίζεται και η μητρότητα από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, ως ατομική υποχρέωση και όχι ως κοινωνικό δικαίωμα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 32,4% των "οικονομικά ανενεργών" γυναικών στην ΕΕ των 28, ηλικίας 20 - 64 ετών, ποσοστό που φτάνει το 40% στις ηλικίες 25 - 49 ετών, είναι επιφορτισμένο με τη στήριξη των παιδιών και των άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Ετσι, η ΕΕ χαράσσει συγκεκριμένη πολιτική και για τις υπηρεσίες φροντίδας της οικογένειας, προσαρμοσμένες στις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση. Αυτήν την πολιτική υλοποιούν τα διάφορα επίπεδα κρατικής διοίκησης, στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Από την εκδήλωση στον Βόλο
Από την εκδήλωση στον Βόλο
Απ' αυτήν τη σκοπιά, πρέπει να "πονηρευτούμε", εξετάζοντας τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, κάτω από το ψευδεπίγραφο "προοδευτικό" της μέτωπο. Ας σκεφτούμε: Πόσο προοδευτικό είναι, αλήθεια, μια γυναίκα να μην μπορεί να έχει και να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της, να μην έχει σταθερό ωράριο εργασίας, να μην ξέρει τι θα ξημερώσει την άλλη μέρα για τα παιδιά της, να φροντίζει υπερήλικες χωρίς καμία στήριξη;

Πόσο προοδευτικό είναι, αλήθεια, όταν στόχος της ΕΕ, στην οποία όλοι τους συναντιούνται, είναι να μεγαλώσει η συμμετοχή των γυναικών στις λεγόμενες "ειρηνευτικές" αποστολές του ΝΑΤΟ; Τόσο "ειρηνευτικές" όσο στη Συρία, στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στη μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟική βάση, όπως βιώνουμε και στην περιοχή μας, που στοχοποιείται ακόμη περισσότερο με την εγκατάσταση της βάσης drones.

Κι έχει σημασία να τα σκεφτούμε όλα αυτά ζωντανά, μέσα από την πείρα που μας δίνει η ίδια η ζωή, η πολιτική που εφαρμόζουν και υπηρετούν κυβέρνηση, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, τα άλλα αστικά κόμματα, που ταυτίζονται στρατηγικά στα κύρια, σαν δυο σταγόνες νερό».

Πολύμορφοι μηχανισμοί ιδεολογικής χειραγώγησης

«Η ΕΕ οργανώνει με επαγγελματισμό την ιδεολογική της δουλειά στις γυναίκες, με πολύμορφους τρόπους και εργαλεία όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει», είπε σε άλλο σημείο και εξήγησε: «Βασικός τρόπος είναι το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στα λεγόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων, που από την ΕΕ και τα αστικά κόμματα παρουσιάζεται ως "αποτελεσματικό εργαλείο για τη γυναικεία χειραφέτηση".

Φυσικά, σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό μπορεί να φαίνεται και προοδευτικό. Ομως είναι πραγματικά έτσι; Είναι προοδευτικό αυτό που "ρίχνουν" ως σύνθημα, τώρα μπροστά στις ευρωεκλογές: "Γυναίκες μπροστά", ή "γυναίκες ψηφίζουμε γυναίκες";

Είναι πολλά τα χρόνια που δουλεύεται από τα αστικά επιτελεία η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που εκφράζεται και στο ζήτημα των ποσοστώσεων για τα όργανα διοίκησης, κοινοβούλια, Τοπική Διοίκηση κ.λπ.

Ομως, αν κοιτάξουμε πίσω απ' αυτήν την προπαγάνδα, θα δούμε ότι η αστική τάξη προσπαθεί να προετοιμάσει μια γυναικεία πρωτοπορία που θα συμβάλει στην ταξική ενσωμάτωση των γυναικών εργατικής - λαϊκής καταγωγής ή ένταξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες, κυρίως αστικής καταγωγής, στην εκπροσώπησή τους και στα ΔΣ μετοχικών - καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Γι' αυτό και δεν μπορεί να είναι "σημείο συνάντησης" των γυναικών το ζήτημα του φύλου, όπως προωθούν οι φεμινιστικές - νεοφεμινιστικές οργανώσεις και τα αστικά κόμματα, αλλά η θέση στην παραγωγή και οι όροι αυτής της παραγωγής».

Το διακύβευμα των εκλογών

Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών του Μάη, η Μαρία Γαβαλά σημείωσε: «Θα επιτρέψει ο λαός, με την ψήφο του στα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) που ευθύνονται για το τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων του, να αναβαθμιστούν, να αναδιοργανωθούν, για να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, τη χειραγώγηση του λαού στους στόχους και στη στρατηγική του κεφαλαίου;

Θα δεχτεί ο εργαζόμενος λαός να πετάξει στα σκουπίδια την πείρα του μπροστά στα εκβιαστικά διλήμματα και τις νέες αυταπάτες; Θα ανεχτεί να τον χρησιμοποιήσουν ξανά, για να συνεχίσουμε στον ίδιο δοκιμασμένο δρόμο, που μας πάει απ' το κακό στο χειρότερο;

'Η θα αξιοποιήσει την ψήφο του και θα ενισχύσει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης, να δυναμώσει η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας;

Γι' αυτό, πρέπει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο πλατιά το μήνυμα "Ισχυρό ΚΚΕ παντού", ως η μοναδική δύναμη που έχει σχέδιο και πολιτική πρόταση διεξόδου για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όλους όσοι δεν συμβιβάζονται με τη μιζέρια, σε όλους όσοι θέλουν την επόμενη μέρα να γίνει πιο ισχυρός ο αγώνας για άλλη προοπτική. Η παραμονή στην ΕΕ - Ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος. Η κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές, να βάλει σε κίνηση την παραγωγή με άλλες κοινωνικές σχέσεις, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πανευρωπαϊκή επίθεση διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση για την παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου

Την προηγούμενη βδομάδα, στις 4 Απρίλη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό για την προώθηση του «Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος» (PEPP), το οποίο έρχεται να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για τη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική, ιδιωτική υπόθεση.

Παρά τις δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ ότι δήθεν το PEPP έρχεται να καλύψει τα «κενά» των δημόσιων συστημάτων και ότι θα έχει «συμπληρωματικό» χαρακτήρα, η αλήθεια είναι πως μέσα από το ξεζούμισμα των εργατικών εισοδημάτων τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στοχεύουν όχι στη βελτίωση της θέσης των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά στα δικά τους κέρδη. Οπως η ίδια η Κομισιόν ομολογεί χαρακτηριστικά, «το PEPP υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης».

Μάλιστα, σε μία σχετική μελέτη για τα πιθανά αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος, εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσουν οι πάροχοι - διαχειριστές (καπιταλιστικοί όμιλοι) μπορεί να φτάσουν τα 2,1 τρισ. ευρώ, έναντι 700 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται σήμερα οι ίδιοι φορείς για ατομικές συντάξεις και 1,4 τρισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα έφταναν το 2030 χωρίς τη λειτουργία του PEPP.

Η απόφαση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, που έρχεται να βάλει την υπογραφή του κάτω από τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, σηματοδοτεί την ανοιχτή προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης εκ μέρους της ΕΕ.

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος,«το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, που αποφασίζετε σήμερα, είναι πανευρωπαϊκή ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, κίνδυνος - θάνατος για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους (...) Είναι καθαρή ιδιωτική ασφάλιση, συμπλήρωμα στις κρατικές συντάξεις πείνας, για δουλειά έως θανάτου με "ενεργό γήρανση" (...) Καμιά απολύτως εγγύηση ότι θα πάρεις πίσω όσα έδωσες. Ολα τα αποθεματικά στον τζόγο των χρηματιστηρίων, τζάμπα χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων. Ενα ακόμα δώρο σ' αυτές, στις τράπεζες και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές».

Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει και εδώ τον προπαγανδιστικό μύθο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας και στην Ελλάδα αποτελεί μια «παρέκκλιση» από την «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Καταρρίπτεται και εδώ ο μύθος ότι δήθεν η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο αν ενισχυθούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες χέρι - χέρι με τους «φιλελεύθερους» πρωτοστατούν και σε αυτήν την επίθεση. Και σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΕ όχι μόνο πρωτοστατεί στην απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την περαιτέρω υπονόμευση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο πόσο ψευδεπίγραφη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων γύρω από το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Πρόκειται για μια κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ δυνάμεων που αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση συνεχίζουν και κλιμακώνουν την αντιασφαλιστική επίθεση ακριβώς από το σημείο που την έφτασαν οι προκάτοχοί τους, ακριβώς γιατί υπηρετούν τους ίδιους στρατηγικούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ.

Οσο λοιπόν κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αποδείξει ότι διαφωνεί τάχα με την πορεία ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο κι αν ξιφουλκεί κατά των δυνάμεων του «φιλελευθερισμού» και διαφημίζει το «κοινωνικό κεκτημένο» και την επιστροφή δήθεν στην «κανονικότητα» της ΕΕ, ο «χαμένος παράδεισος» που υπόσχεται ήταν και γίνεται ολοένα και περισσότερο μια αβάσταχτη κόλαση για τους λαούς και τους εργαζόμενους στις χώρες της ΕΕ.

Η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις κλασικές, ανέξοδες και παραπλανητικές φανφάρες περί «διάσωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης», έχει δώσει «τα ρέστα της» για την προώθηση των στόχων του κεφαλαίου. Οι σκιαμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ για τους «τρεις πυλώνες» και το «μοντέλο Πινοσέτ» αποδεικνύονται κενό γράμμα, καθώς με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), του νόμου - λαιμητόμου όπως τον χαρακτήρισαν εύστοχα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το πιο γόνιμο έδαφος, το πιο στέρεο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να προωθηθούν παραπέρα τα ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα. Είτε αυτό σημαίνει μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματική ή ιδιωτική, είτε την προώθηση του συστήματος των «τριών πυλώνων», είτε με άλλους συνδυασμούς.

Γιατί αφετηρία όλων των μορφών ιδιωτικής ασφάλισης, προϋπόθεση για να αναπτυχθεί, είναι το χτύπημα και η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Και σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου, καταδικάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αλλά και τις νέες γενιές σε δημόσιες συντάξεις πτωχοκομείου, δημιούργησε τις πιο πρόσφορες συνθήκες. Ο νόμος 4387 αποτελεί το θερμοκήπιο της ιδιωτικής ασφάλισης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ τάσσονται υπέρ της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και των εισφορών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται ποιος θα δώσει μεγαλύτερες απαλλαγές προς τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, πώς θα τις απαλλάξουν από το «βάρος» των ασφαλιστικών εισφορών.

Απ' αυτήν την άποψη, είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Αναπτυξιακό Σχέδιο» για την οικονομία, που παρουσίασε πριν ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δαπάνες για τις συντάξεις υπολογίζεται ότι θα μειωθούν από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος (4387), στο 13,4% του ΑΕΠ το 2020 (-3,9% του ΑΕΠ), ενώ η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, απόδειξη ότι οι συντάξεις θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη των περικοπών.

Πανηγυρίζοντας για τις «επιτυχίες» της, δηλαδή για την τεράστια αφαίμαξη των συνταξιούχων, αλλά και των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση αναφέρει στο ίδιο κείμενο ότι «από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση...», ενώ «οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών(σ.σ. που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων)θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».

Συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των περικοπών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενσωματώνοντας όλες τις περικοπές από το 2010 και μετά και μονιμοποιώντας τες μέσα από τον νόμο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πέτυχε» μέσα σε λίγα χρόνια το να μετατρέψει πολύ περισσότερο το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και γενικότερα της Κοινωνικής Προστασίας σε μια «ατομική υπόθεση», εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι μεγαλοεργοδοσία και αστικό κράτος θα πληρώνουν τα ελάχιστα.

Νέα σχέδια της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αποδέχονται τη θέση της ΕΕ ότι οι δημόσιες συντάξεις δεν θα πρέπει «να βάζουν σε κίνδυνο» τα δημόσια οικονομικά, τους δημοσιονομικούς στόχους του κεφαλαίου.

Τη σύνδεση αυτή, δηλαδή την αλληλεξάρτηση των δημόσιων οικονομικών με τις δημόσιες συντάξεις, την έχει κάνει πρωτίστως η ίδια η ΕΕ, που ήδη από το Φλεβάρη του 2012, με τη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις, θεμελίωνε την κοινή ευρωενωσιακή στρατηγική με το εξής σκεπτικό: «Οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των πρακτικών συνταξιοδότησης είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρώπης και πρέπει να γίνουν επειγόντως σε μερικές χώρες, στο πλαίσιο των σημερινών δράσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά. Δεδομένου ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες των κρατών - μελών γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, η επιτυχία ή η αποτυχία των εθνικών συνταξιοδοτικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα, ιδίως στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση».

Το πού οδήγησε η πολιτική αυτή, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σε όλη την ΕΕ το γνωρίζουν σήμερα στο πετσί τους. Αρα, αυτό που συνέβη στη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία δεν αποτελεί κάποια «παρέκκλιση» από την ευρωενωσιακή πολιτική, αλλά είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ για τις συντάξεις, η εφαρμογή της οποίας επιταχύνθηκε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα φέρνει τις υπογραφές τόσο των... «μνημονιακών» και «νεοφιλελεύθερων» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και του κάποτε... «αντιμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα λανσάρει τη «νέα» απάτη της «προοδευτικής συμμαχίας».

Εξίσου χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την έκθεση του 2018«Για την επάρκεια των συντάξεων» (δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2018), η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μ. Τίσεν, σημείωνε χαρακτηριστικά: «Για να διασφαλιστεί η επάρκεια και η βιωσιμότητα των τρεχουσών και των μελλοντικών συντάξεων, τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα πρέπει να προωθήσουν την παράταση του εργασιακού βίου, σύμφωνα με τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής», μεταξύ άλλων με την «αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επιβράβευση της συνταξιοδότησης σε μεγαλύτερη ηλικία και την αποθάρρυνση της πρόωρης εξόδου».

Κριτήριο ψήφου η ενίσχυση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα ότι τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά στην ΕΕ, το ζήτημα του Ασφαλιστικού παραμένει ανοιχτό. Τα σχέδια για παραπέρα μείωση των συντάξεων και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας είναι στο τραπέζι. Γι' αυτό, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Κριτήριο στην κάλπη των ευρωεκλογών και σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν το επόμενο διάστημα πρέπει να αποτελέσει και το κεφαλαιώδες ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντιασφαλιστική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, η μέχρι κεραίας υλοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Πρέπει να εκφραστεί ενιαία η καταδίκη αυτής της στρατηγικής από τους εργαζόμενους και όλο το λαό, με καταψήφιση όλων των δυνάμεων που την υπηρετούν και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που διαχρονικά την αντιπαλεύει, αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος που με συνέπεια στάθηκε και θα συνεχίσει να στέκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών συνταξιούχων και ασφαλισμένων, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.


Γ. Ζαχ.

Ολοι στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ παντού

Μπροστά στη μάχη των εκλογών, με κάλεσμά της η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να δώσουν δύναμη στο Κόμμα τους, να το ενισχύσουν οικονομικά. Λαμβάνοντας και υπόψη ότι το κόστος για τις προσεχείς εκλογές είναι μεγάλο και επιβαρύνει κυρίως εκείνους τους συνδυασμούς που αποτελούνται από ανθρώπους των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων.

Η ακρίβεια των εκλογών βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό ούτε αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τείνει να εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, μιας και κάθε άνθρωπος καλής θέλησης προερχόμενος από τα λαϊκά στρώματα, που θέλει να ψηφίσει αλλά και να είναι υποψήφιος, χρειάζεται να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενα κόστος το οποίο τινάζεται στα ύψη όταν μιλάμε πλέον ειδικότερα για τους συνδυασμούς που αποτελούνται από τέτοιους υποψηφίους.

Πρόκειται για ένα λαϊκό και γενικευμένο πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το Κόμμα μας έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να παρθούν μέτρα και όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να διευκολυνθούν οικονομικά και να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα καταθέσαμε ως Κόμμα σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή.

Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα χρειάζεται να μετακινηθούν, με τα δικά τους μέσα, στους δήμους που είναι γραμμένοι και αναγκάζονται να πληρώσουν τα πανάκριβα διόδια. Γι' αυτό απευθύναμε ως Κόμμα Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομικών για το τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να εξασφαλίσει το κράτος δωρεάν διέλευση από τα διόδια τις μέρες της ψηφοφορίας για όλους.

Πολύ μεγάλα είναι τα έξοδα και για όσους ψηφοφόρους πρόκειται να μετακινηθούν στον τόπο που ψηφίζουν χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ολόκληρες οικογένειες. Τα εισιτήρια των πλοίων, λεωφορείων, τρένων κ.λπ. έχουν γίνει απρόσιτα για μεγάλο κομμάτι του λαού, ενώ και στις περιπτώσεις ακόμα που μπορεί να εξασφαλιστεί κάποια έκπτωση παραμένει ότι το υπόλοιπο ποσό του εισιτηρίου πρέπει να το καλύψουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Με σχετική Ερώτηση που καταθέσαμε προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητήσαμε να πάρει η κυβέρνηση μέτρα για να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση για όλους κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές. Να καλύψει τις δαπάνες αυτές το κράτος.

Πρόβλημα, επίσης, αντιμετωπίζουν με τη μετακίνησή τους και οι φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη του στρατού και οι οικογένειές τους, που υπηρετούν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, οι οποίοι για να ψηφίσουν πρέπει να μετακινηθούν από τις μονάδες τους προς τον τόπο που ψηφίζουν. Καταθέσαμε προς τον υπουργό Αμυνας Ερώτηση απαιτώντας η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να καλυφθεί με κρατική ευθύνη το κόστος των εισιτηρίων τους και να εξασφαλιστεί η δωρεάν διέλευσή τους από τα διόδια.

Με Ερώτηση, τέλος, που απευθύναμε στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών απαιτήσαμε να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα παράβολα των υποψηφίων και των συνδυασμών στις τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές. Πρόκειται για μία απαράδεκτη εισπρακτική λογική του κράτους, που εμποδίζει γενικότερα τους ανθρώπους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ασκήσουν το δικαίωμά τους να είναι υποψήφιοι, να συμμετέχουν σε συνδυασμούς.

Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, τα οποία μάλιστα αφορούν τη μεγάλη μερίδα του λαού, η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική που εκπροσωπεί, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο. Αλλωστε, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, διαχρονικά, αποκλείει τα φτωχά λαϊκά στρώματα από κάθε δικαίωμα, όσο «θεμελιώδες» και αν θεωρείται για τη δημοκρατία που η ίδια «υπερασπίζεται». Αποτελεί λαϊκή απαίτηση να πάρει άμεσα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διευκολυνθεί κάθε νέος, εργαζόμενος, άνεργος, να μετακινηθεί για να ψηφίσει, για να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα χωρίς να πρέπει να το πληρώσει ακριβά.

Συνοψίζοντας, όλες αυτές οι δυσκολίες αντικειμενικά προκαλούν οικονομική αιμορραγία στους εκλογικούς συνδυασμούς και ιδιαίτερα λαϊκής προέλευσης, όπως είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το Κόμμα μας, οι οποίοι εκτός από τα παράβολα, επωμίζονται επιπλέον τις δαπάνες, για το χαρτί των ψηφοδελτίων, τα έξοδα προπαγάνδας. Γι' αυτό το Κόμμα μας, με το κάλεσμα της ΚΕ, ζητά από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να συμβάλουν στην οικονομική του ενίσχυση προκειμένου να αντεπεξέλθει και σε αυτήν τη μάχη. Ζητά από κάθε λαϊκό, προοδευτικό άνθρωπο που αναγνωρίζει τη δράση του ΚΚΕ και των αγωνιστών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από αυτό, να συμβάλει από το δικό του μετερίζι, με το υστέρημά του στην προσπάθεια του Κόμματος να συμμετάσχει με συνδυασμούς σε κάθε άκρη της Ελλάδας για να φτάσει η πολιτική του πλατιά στο λαό.

Αυτή η ενίσχυση του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους αποτελεί δυνατή γροθιά στις πολιτικές της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου. Αποτελεί, χωρίς άλλο, απάντηση στη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει πάρει εργολαβία τη συκοφαντική και βρώμικη επίθεση σε βάρος του Κόμματός μας, με τα επανειλημμένα δημοσιεύματά της στα φασιστοσάιτ, βάζοντας στο στόχαστρο το ΚΚΕ. Την πονάει που το Κόμμα μας δίνει τις μάχες του με τη στήριξη του λαού επειδή αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του.

Στις σημερινές συνθήκες, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η ενίσχυση του ΚΚΕ να σημάνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για να αλλάξει πορεία ο λαός στη χώρα μας. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να παλέψει για τα δίκια των εργαζομένων, του λαού, παντού.


Σταυρούλα ΜΠΟΥΤΑ
Δικηγόρος

Αυτήν τη φορά ψηφίζω ΚΚΕ!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ για τις ευρωεκλογές στις 26 Μάη

Αυτήν τη φορά ψηφίζω ΚΚΕ!

Αυτήν τη φορά ψηφίζω ΚΚΕ για τις δικές μου αξίες και ιδανικά!

Για ελεύθερη πρόσβαση στη ζωή με δικαιώματα!

Γιατί η «ελευθερία» της ΕΕ συνεπάγεται 16,6 εκατ. ανέργους, 4,1 εκατ. άστεγους, 113 εκατ. που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, 10,2% των μαθητών που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο, μνημόνια διαρκείας και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον μας.

Για τη γνήσια, έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα σε ίσους, που αποτυπώνεται στο σύνθημα «Ολοι για έναν κι ένας για όλους»!

Γιατί η «αλληλεγγύη» της ΕΕ μεταφράζεται σε πολέμους και σφαγές λαών, όπως οι δεκάδες πόλεμοι που έχει οργανώσει και συμμετάσχει η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ (9 τα τελευταία 20 χρόνια), με αποτέλεσμα εκατομμύρια πρόσφυγες, χιλιάδες θαλασσοδαρμένους, μικρούς Αϊλάν, που ζουν στα κολαστήρια της Σάμου και της Μόριας.

Για την πραγματική δημοκρατία, όπου ο λαός και η νεολαία δεν θα είναι «θεατές», αλλά πρωταγωνιστές στη ζωή που μας αξίζει!

Γιατί η «δημοκρατία» της ΕΕ σημαίνει ηλεκτρονικό φακέλωμα, ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, στήριξη ένοπλων φασιστικών - ναζιστικών δυνάμεων.

Για αληθινή ισότητα, χωρίς διαχωρισμούς με βάση την τσέπη μας!

Γιατί η «ισότητα» της ΕΕ μπαίνει στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους». Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της θεωρούν «κόστος» την προστασία της ανθρώπινης ζωής! Σε πρόσφατη έκθεση της ΕΕ αναφέρονται τα εξής ανατριχιαστικά: «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία απ' ό,τι οι φτωχοί»!

ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ,

ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΚΥΝΑ!

Αυτήν τη φορά ψηφίζω ΚΚΕ, για να υπάρχει πραγματικό μέτωπο στην ακροδεξιά και το φασισμό! Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά!

Γιατί τα δήθεν «προοδευτικά μέτωπα» που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με διάφορες δυνάμεις και πρόσωπα σε Ελλάδα και Ευρώπη, από ακροδεξιούς μέχρι απομεινάρια μνημονιακών κυβερνήσεων και διάφορους άλλους γυρολόγους καρεκλοκένταυρους, που έχουν διακριθεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το φασισμό και την ακροδεξιά. Αντίθετα, τρέφουν την ακροδεξιά, γιατί δικαιολογούν τη βάρβαρη πολιτική σε βάρος του λαού και της νεολαίας, στο όνομα μάλιστα της προόδου.

Γιατί δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι της ακροδεξιάς αυτοί που καταγγέλλουν τον Ορμπαν και την Λεπέν, αλλά «στάζουν μέλι» για τον ακροδεξιό Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «διαβολικά καλό», όπως κάνουν ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τα επικίνδυνα, πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Γιατί δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι του φασισμού όσοι ανέχονται στη χώρα μας τη δράση της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, καθυστερώντας ανάμεσα σε άλλα και τη δίκη της.

Γιατί δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι της ακροδεξιάς όσοι φτιάχνουν σύγχρονα κολαστήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

ΔΥΝΑΤΟ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΚΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!

ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ - ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ

Αυτήν τη φορά ψηφίζω ΚΚΕ, για να δυναμώσει η μόνη προοδευτική συμμαχία, του λαού και της νεολαίας, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού!

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική γνήσια καταδίκη της ΕΕ της φτώχειας, των πολέμων και του εθνικισμού, καθώς και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που εφάρμοσαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ στέλνει μήνυμα αντεπίθεσης, αισιοδοξίας και μαχητικότητας σ' όσους παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματά μας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ παντού, στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, στηρίζει τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ. Για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, η ελπίδα, η προοπτική της πραγματικής ανατροπής!

ΚΑΨΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!

ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org