Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Νέο... «μεταμνημονιακό» αγροτοδικείο ενάντια σε στελέχη του αγροτικού κινήματος

Στο στόχαστρο των διώξεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2017 και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου!

Ενα ακόμα «αγροτοδικείο» στήνεται στη Λάρισα, στο πλαίσιο της συνέχισης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των διώξεων σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αλλά και εκπροσώπων του ταξικού εργατικού κινήματος που εκφράζουν ενεργά τη συμπαράστασή τους στους αγώνες επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συγκεκριμένα, στις 19 Σεπτέμβρη παραπέμπονται στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας για να δικαστούν για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Γενάρης - Φλεβάρης 2017 οι Βαγγέλης Μπούτας και Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Προκειμένου δε να χτυπήσουν την αγωνιστική συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στο κατηγορητήριο συμπεριέλαβαν και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσο Tσιαπλέ, με την κατηγορία μάλιστα ότι είχε κι αυτός τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας μαζί με άλλους αγρότες!

Δεν μας φοβίζουν - Θα μας βρουν μπροστά τους στους δρόμους του αγώνα!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας τονίζουν μεταξύ άλλων: «Δεν μας ξαφνιάζει και δεν μας εκπλήσσει αυτή η αντιμετώπισή μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επί θητείας της σερνόμαστε σαν εγκληματίες στις δικαστικές αίθουσες, επειδή αγωνιστήκαμε για τα δίκαιά μας. Ομως κανένα αποτέλεσμα δεν έφεραν, ούτε και σήμερα θα έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Το "έγκλημά" μας είναι ότι βγήκαμε στο δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, την ΚΑΠ, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων. Με πρόσχημα τα μνημόνια και την κρίση επέβαλαν άγρια φοροληστεία στους αγρότες και κτηνοτρόφους, υπέρογκες και άδικες ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια που παίρνουν από την τσέπη μας πάνω από το 50% του εισοδήματός μας και αδυνατούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ολα τα παραπάνω μέτρα παραμένουν αυτούσια, αφού το παραμύθι της κυβέρνησης περί "τέλους των μνημονίων" δεν συνοδεύτηκε - όπως θα έπρεπε - με την κάλυψη των τεράστιων απωλειών του εισοδήματός μας, ούτε και με την κατάργηση όλων αυτών των νόμων.

Να είναι βέβαιοι πως δεν θα μας φοβίσουν με τα "αγροτοδικεία". Θα μας βρουν μπροστά τους στους δρόμους του αγώνα, σε κοινή δράση και συμμαχία με τα ταξικά εργατικά σωματεία και τους αυτοαπασχολούμενους, πιο καλά οργανωμένους, πιο αποφασισμένους, πιο πολλούς να διεκδικήσουμε τα αιτήματα επιβίωσής μας.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το αίσχος των "αγροτοδικείων". Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε κι ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».

Να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις της συνδικαλιστικής δράσης

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με την οποία, αφού επισημαίνει ότι «το "τέλος των μνημονίων" και η "επιστροφή στην κανονικότητα", που διαλαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από τη συνέχιση των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών προς όφελος του κεφαλαίου και την πρόσδεση πιο σφιχτά της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, περιλαμβάνει και νέες δίκες συνδικαλιστών του αγροτικού και του εργατικού κινήματος για τους αγώνες τους», απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι δίκες και κάθε άλλου είδους διώξεις για συνδικαλιστική δράση και για αγώνες.

Οι προσυγκεντρώσεις για την Ομόνοια

Οι προσυγκεντρώσεις των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια έχουν οριστεί για τις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από το Μέταλλο, το Φάρμακο, τον Τύπο - Χαρτί, τα Τρόφιμα - Ποτά, τη Χημική Βιομηχανία, την Ενέργεια, την ΕΥΔΑΠ, την Κλωστοϋφαντουργία, τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες, τα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τις Κατασκευές, το Εμπόριο, τους Λογιστές, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Χρηματοπιστωτικό, τα ΜΜΕ, τους ΟΤΑ, το Δημόσιο, τη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, τους Καλλιτέχνες. Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εργαζομένων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επίσης, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας. Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, Σωματεία Συνταξιούχων.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές:

-- Στις 5.45 μ.μ. από το Ολυμπιακό Χωριό (Στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21) και από τα Ανω Λιόσια (πίσω από το δημαρχείο).

-- Στις 6 μ.μ. από το Μενίδι (πλατεία Καράβου) και από τον Κόκκινο Μύλο (τριγωνική πλατεία).

Συγκέντρωση χτες στον Βόλο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Βόλο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Βόλο
Με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αγροτών και νέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε χτες στον Βόλο, στην πλατεία Πανεπιστημίου, η συγκέντρωση στην οποία καλούσαν ταξικά εργατικά συνδικάτα της Μαγνησίας, σύλλογοι συνταξιούχων, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης.

Στη συγκέντρωση, η οποία ήταν μια πρώτη απάντηση των σωματείων και των μαζικών φορέων απέναντι στην κοροϊδία και τις αντιλαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Κουτσινάρης, γγ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εντατικές προετοιμασίες για να αποτελέσουν τα αυριανά συλλαλητήρια βήμα κλιμάκωσης

Στις 7 μ.μ. τα αγωνιστικά ραντεβού της Πέμπτης, σε Αθήνα, Πειραιά και Κορωπί

Συλλαλητήρια με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων» οργανώνουν αύριο Πέμπτη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική σωματεία και φορείς της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δοθεί συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Στον Πειραιά, η κινητοποίηση έχει οριστεί την ίδια ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συλλαλητήριο επίσης στις 7 μ.μ., στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο ιεραρχεί ανάμεσα στα άλλα αιτήματα και διεκδικήσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη!

Οι κινητοποιήσεις, που παίρνουν τη σκυτάλη από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων.

Στο κάλεσμά της για τα συλλαλητήρια, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, σε κάθε γειτονιά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Δεκάδες Σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς, συνεχίζεται η μάχη για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις - κοινωνικές παροχές».

Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Εξορμήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, τα σωματεία συνεχίζουν τις εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους «απέναντι στα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών - κατασκευαστικών ομίλων». Οπως υπενθυμίζει, το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους έδωσαν μάχες και είχαν ορισμένες κατακτήσεις, με χαρακτηριστικότερη την υπογραφή τριών εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων σε μεγάλα εργοτάξια της Αττικής. Καλώντας στο αυριανό συλλαλητήριο, το Συνδικάτο υπογραμμίζει τη σημασία συνέχισης και κλιμάκωσης αυτού του αγώνα, απέναντι στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους!», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην ανακοίνωση με την οποία οργανώνει καθημερινά εξορμήσεις και περιοδείες σε αμαξοστάσια, παιδικούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες δήμων. Στα ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, το Συνδικάτο αντιπαραθέτει την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι: «Για μία ακόμα χρονιά, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, οι συνάδελφοι παραμένουν στην εργασιακή ομηρία των συμβάσεων, δομές Προσχολικής Αγωγής κρίνονται ακατάλληλες και κλείνουν. Οι συμβασιούχοι οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου απολύονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα, πράσινο, φύλαξη γενικεύονται. Τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται όσο οι υποδομές καταρρέουν λόγω της έλλειψης προσωπικού», σημειώνει. Επισημαίνει ακόμα ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους δουλεύουν για 420 και 490 ευρώ το μήνα», μέσα από την «κοινωφελή εργασία». «Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζουν! Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε», καταλήγει το Συνδικάτο.

Τις περιοδείες και τις εξορμήσεις συνεχίζει σήμερα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σε επισιτιστικές αλυσίδες σε Πειραιά, Περιστέρι και Αιγάλεω και στην «Αίγλη» Ζαππείου.

Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων

Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων οργανώνουν το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, Βικτώρια).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η παράσταση «Η μαύρη πεταλούδα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου, από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, ενώ στα παιδιά θα μοιραστούν σχολικά είδη.

Απόλυση σχολικών τροχονόμων

Στην απόλυση της προέδρου και της αντιπροέδρου του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων Ν. Λάρισας, Θέκλας Κολοκοτρώνη και Κατερίνας Παπανδρέου, αντίστοιχα, προχώρησε η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Ελένη Δημητρίου. Οι δύο συνδικαλίστριες, που βρίσκονται σ' αυτή τη δουλειά από το 1999, συμπεριλαμβάνονται στις 75 συνολικά σχολικές τροχονόμους, οι περισσότερες από τις οποίες εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με 176 ευρώ το μήνα, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων Ν. Λάρισας ζητάει την άμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων, καταγγέλλοντας ότι στόχος των απολύσεων είναι να χτυπηθεί η συνδικαλιστική τους δράση και η δράση του συλλόγου.

Καταδικάζουν την τραμπούκικη επίθεση σε δημοσιογράφο

Την τραμπούκικη επίθεση «ομάδας απεργοσπαστών με επικεφαλής γνωστό στέλεχος της ναζιστικής συμμορίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εναντίον συναδέλφου δημοσιογράφου που κάλυπτε την απεργία των εργαζομένων της "Cosco"», την περασμένη Παρασκευή, στο λιμάνι του Πειραιά, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

«Για άλλη μια φορά», τονίζει, «επιστρατεύθηκαν τα φασιστοειδή από την εργοδοσία, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, προκειμένου να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία, αξιοποιώντας και το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η τραμπούκικη επίθεση κατά του συναδέλφου έγινε μπροστά στα μάτια των λιμενικών, που άφησαν το δράστη να διαφύγει. Κράτος και τραμπούκοι στην ίδια αντεργατική υπηρεσία ή "κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει". Η ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της τάξης που συστηματικά κάνουν πλάτες στα αφεντικά είναι προφανής».

«Την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε το δημοσιογραφικό συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού "EPSILON TV" και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Σπύρος Φρεμεντίτης» καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας και αυτό ότι η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια των λιμενικών.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Δύο νεκροί σε 15 μέρες αναδεικνύουν την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ

Η τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και στην Κάλυμνο αναδείχθηκε εμφατικά μέσα από τον θάνατο δύο ανθρώπων τις τελευταίες 15 μέρες στο νησί: Η πρώτη ήταν μια τουρίστρια που έπαθε καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε με αγροτικό όχημα, ενώ το δεύτερο περιστατικό αφορά τροχαίο με θύμα έναν νεαρό.

Στην Κάλυμνο, με 16.000 μόνιμους κατοίκους και υπερδιπλάσιους το καλοκαίρι, υπάρχουν μόλις δύο ασθενοφόρα, απ' τα οποία μάλιστα «κυκλοφορεί» μόνο το ένα, λόγω έλλειψης πληρωμάτων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις πρόσφατες απολύσεις συμβασιούχων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με «μπλοκάκι», που είχαν ως αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε οι 3 βάρδιες του ενός ασθενοφόρου (πλέον δεν γίνεται η βραδινή βάρδια).

Να σημειωθεί ότι το ένα εν λειτουργία ασθενοφόρο πραγματοποιεί παράλληλα μεταφορές αιμοκαθαιρόμενων ασθενών...

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η συνολικά τραγική κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο νησί, «καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα αλλά ούτε και το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ.

Αν και στο νησί υπάρχει νοσοκομείο, η ανάγκη για διακομιδές είναι συχνό φαινόμενο (καρδιολογικά προβλήματα, τροχαία), δεν υπάρχει ΜΕΘ ή δημόσιος αξονικός τομογράφος (παρά μόνο ιδιωτικά). Ο θάλαμος αποσυμπίεσης (ο ένας από τους συνολικά 3 που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα), ο οποίος είναι άκρως απαραίτητος για το νησί (για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών), δεν λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος θάλαμος λειτούργησε μόνο για 2-3 χρόνια, ενώ μετά αφέθηκε να σαπίζει ο απαραίτητος και σύγχρονος εξοπλισμός του.

Περισσεύουν η κοροϊδία και οι «δεσμεύσεις»

Υπενθυμίζεται ότι το νησί είχε επισκεφτεί ο Αλ. Τσίπρας στις αρχές του χρόνου κι είχε «δεσμευτεί» για την επίλυση των προβλημάτων.

«Περισσεύει η κοροϊδία σε βάρος του λαού του νησιού μας, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν συμπατριώτες μας και επισκέπτες του νησιού χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης νυχτερινής βάρδιας του ΕΚΑΒ στο νησί. Η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται σταθερά και επιδεινώνει την κατάσταση στο χώρο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή του λαού. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των παροχών στην Υγεία, έχουν φτάσει τη λειτουργία και του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο και σε πολλά γύρω νησιά κάτω από το όριο ασφαλείας», τονίζει η ΚΟΒ Καλύμνου.

Η Κομματική Οργάνωση αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της και απαιτεί «την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των δομών στην Κάλυμνο αλλά και τα γύρω νησιά, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γεωγραφία του χώρου όσο και τις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».

Επικίνδυνες και αντεργατικές συμβάσεις καθαριότητας σε νοσοκομεία

Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα
Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα τονίστηκε η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της υποστελέχωσης και των πολλαπλών καθηκόντων που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν. Χαρακτηριστικά, μέχρι το 2012 υπηρετούσαν 160 εργαζόμενοι (με ξεχωριστές ειδικότητες καθαρίστριας, βοηθού θαλάμου και εργάτη), ενώ η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 125 εργαζόμενους και για τις 3 ειδικότητες. Αν κι έχουν υπογράψει για 6 ώρες εργασία, δουλεύουν παραπάνω ώρες χωρίς να τις πληρώνονται. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων (που είναι ειδικότητα νοσηλευτικής υπηρεσίας), ενώ τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτίριο (δηλαδή 8 κλινικές).

Η εκχώρηση των καθηκόντων των βοηθών θαλάμων αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα κατάργησης ειδικοτήτων, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους. Η εν λόγω σύμβαση με αυτήν την υποστελέχωση και χρέωση πολλαπλών καθηκόντων είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης - αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Το Σωματείο Εργαζομένων εξαρχής είχε τονίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση δεν μπορούν να διασφαλιστούν όσο κυριαρχεί η λογική του μικρότερου «κόστους», όσο παραμένουν σε ομηρία οι εργαζόμενοι με τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με το νοσοκομείο.

«Εχουμε παλέψει να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να αναγνωρίζεται η ξεχωριστή ειδικότητα καθαριστή και βοηθού θαλάμου, να εργάζονται 8ωρο. Εχουμε τονίσει ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τους "βγαίνει το λάδι"», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.

Καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις αποφάσεις της, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Σωματείο θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες «τόσο για την προστασία των ασθενών, των εργαζομένων όσο και για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Το Σωματείο, μεταξύ άλλων, απαιτεί: Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους. Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Μέτρα πρόληψης και προστασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματος, να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης. Επαναφορά των καταργηθεισών οργανικών θέσεων. Αμεση μετατροπή του 6ωρου σε 8ωρο. Πρόσληψη βοηθών θαλάμου και εργατών. Αύξηση της στελέχωσης το απόγευμα. Να σταματήσει το αίσχος 1 καθαρίστρια για 1 κτίριο. Να καταργηθεί ο διαχωρισμός του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό. Να δίνονται τα ρεπό εντός της βδομάδας εργασίας. Το προσωπικό να είναι μόνιμο για κάθε νοσηλευτικό τμήμα και να μη μετακινείται σε άλλα τμήματα κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Δημιουργία αποδυτηρίων. Επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org