Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1829 Ο Δ. Υψηλάντης και ο Κριεζιώτης κατατροπώνουν τούρκικο Σώμα στην Πέτρα Βοιωτίας.

1935 Το ΚΚΕ καλεί σε μέτωπο κατά του φασισμού.

1945 Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα.

1948 Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι - Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι.

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο κοσμικό πύραυλο προς τη Σελήνη.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Δεκέμβρη 1964.

1980 Ο στρατηγός Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

1983 Δέκα νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο τις τελευταίες τριάντα ώρες. Αφορμή η πέμπτη «Ημέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του στρατιωτικού καθεστώτος με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Το «κλαρί»...

Το ΚΚΕ, ασκώντας κριτική στον ΣΥΝ, «πριονίζει το κλαρί της Αριστεράς πάνω στο οποίο κάθεται και το ίδιο», είπε χτες ο κ. Τσίπρας (επαναλαμβάνοντας μια φράση που την έχει ξαναπεί, θεωρώντας προφανώς ότι λέει κάτι έξυπνο - δικαίωμά του...).

*

Το καλύτερο, όμως, το φύλαγε για αργότερα: Αφού, δηλαδή, ξεμπέρδεψε με το ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τοποθετήθηκε για το ΠΑΣΟΚ και αποφάνθηκε: «Είναι μεγάλες οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ» (!), όπως είπε...

Μέσα σε λιγότερες από δέκα λέξεις, δηλαδή, ο άνθρωπος τα είπε όλα. Ούτε στο «κλαρί» του ΠΑΣΟΚισμού να είχε βγει...

Αλογομανώληδες...

Eurokinissi

Αλογομανώληδες...
και Μιχαλοσκούφηδες...

Eurokinissi

και Μιχαλοσκούφηδες...

Ο μεν κύριος Μανώλης προχτές είχε χαρακτηρίσει τον κ. Αλογοσκούφη «αναξιόπιστο». Χτες, όμως, ψήφισε (με χέρια και με πόδια) υπέρ του «αναξιόπιστου φορολογικού νομοσχεδίου, που εισηγήθηκε ο «αναξιόπιστος» υπουργός...

*

Ο δε κύριος Μιχαλολιάκος, μιλώντας χτες από το βήμα της Βουλής, τον έκανε τον κ. Αλογοσκούφη «τ' αλατιού». Αυτά το πρωί. Γιατί το μεσημέρι, φαίνεται ότι εξέλειπαν οι λόγοι της πρωινής του «παραταξιακής έκρηξης» και συνεπώς ο κ. Μιχαλολιάκος το ψήφισε (κι αυτός με χέρια και με πόδια) το φορολογικό.

*

«Και πού είναι το παράξενο;», θα ρωτήσει κάποιος. Μήπως είναι η πρώτη φορά που πρώην, νυν ή επίδοξοι «χαλίφηδες» αρέσκονται στο να δίνουν ανέξοδες παραστάσεις; Αυτό λέμε κι εμείς. Τίποτα το παράξενο δεν υπάρχει. Πέραν ενός: Οτι κάποιοι αρέσκονται να μιλούν - ακόμα - περί «ανταρτών» εντός της ΝΔ.

«Καλή αρχή»

Πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς χτες και όσοι γονείς βρέθηκαν στα προαύλια των σχολείων γνώρισαν από κοντά τι σημαίνει «δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Φίλος της στήλης, που συνόδευσε το «πρωτάκι» του στο σχολείο, μας περιέγραψε τα καθέκαστα:

Μετά τις ευχές για «καλή χρονιά» που αντάλλαξαν δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, άρχισαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μια φωτοτυπία... Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζοντας ότι εκτός από θρανία και βιβλία (και αυτά όχι πάντα στην ώρα τους) οι κυβερνώντες έχουν... φροντίσει μέσω του «γαλαντόμου» προϋπολογισμού να μην υπάρχει κανένα άλλο μαθησιακό υλικό για να βοηθήσει τη διδασκαλία τους, στεκόντουσαν στην πόρτα του σχολείου με μια φωτοτυπημένη λίστα την οποία μοίραζαν στους γονείς. Η λίστα αφορούσε τα άκρως απαραίτητα που πρέπει να αγοράσουν οι μαθητές από το πλησιέστερο (καθόλου δημόσιο και ουδόλως δωρεάν) πολυκατάστημα: Από μαρκαδόρους μέχρι ξυλομπογιές και από πλαστελίνη μέχρι φωτοτυπικό χαρτί «Α4» (προφανώς το έφαγαν οι περικοπές και αυτό). Ολα τα παραπάνω μαζί με τσάντα, κασετίνα κλπ., ο φίλος της στήλης τα προμηθεύτηκε με το... συμβολικό ποσό των 120 ευρώ! Και φυσικά έπεται συνέχεια καθώς το κονδύλι αφορούσε μόνο τη χτεσινή πρώτη μέρα.

ΥΓ: Χτες, την ίδια στιγμή που οι τσέπες χιλιάδων γονιών πήραν «φωτιά», ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκαν ότι θα...«επενδύσουν» στην Παιδεία!

«Αστρο-πελέκη»!

«Ουαί και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να θίξει τον Βουλγαράκη. Θα έχει να κάνει μαζί μου. Και το μαζί μου ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει»!

*

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον δικηγόρο κύριο Πελέκη. Και εκτοξεύτηκαν εις επήκοον του πανελληνίου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εν λόγω κυρίου στο προχτεσινό δελτίο ειδήσεων του «Αντέννα».

Στην ίδια αυτή τηλεοπτική παρέμβασή του ο κύριος Πελέκης έκανε και ένα βήμα παραπέρα: Ο Βουλγαράκης, είπε, δεν έχει καμία σχέση με το Βατοπέδι, σε αντίθεση με άλλους που «εγώ τους ξέρω», όπως άφησε να υπονοηθεί...

*

Για όσους δε γνωρίζουν, ο κύριος Πελέκης είναι ο δικηγόρος που εκπροσωπεί ενίοτε τη Μονή Βατοπεδίου στις υποθέσεις της. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και πεθερός του κ. Βουλγαράκη...

Θα παρακάμψουμε το ζήτημα του ύφους, θα αντιπαρέλθουμε δηλαδή το κουτσαβάκικο στιλάκι του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε!» που αποπνέει κάθε αντίστοιχος λεκτικός τραμπουκισμός, όπως αυτός που χρησιμοποίησε ο κύριος Πελέκης.

Θα σταθούμε σε δυο αμιγώς πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν:

Πρώτον: Τι ακριβώς ξέρει ο κύριος Πελέκης; Και για ποιους; Υπονοεί και πολιτικούς; Και για ποιο λόγο τα κρατάει για λογαριασμό του αυτά που «ξέρει» και μάλιστα σε μια εποχή έρευνας που έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Δε γνωρίζει - νομικός ων - ότι άλλοι, που δεν έχουν τις δικές του νομικές γνώσεις, μπορεί να παρανοήσουν και να εξαγάγουν σαν συμπέρασμα ότι ο λόγος του κυρίου Πελέκη ακούγεται σαν «εκβιαστικό» μήνυμα εναντίον πολιτικών συναδέλφων του γαμπρού του (ποιων άραγε;)...

Δεύτερον: Το να απειλεί κάποιος, όπως ο κύριος Πελέκης, είτε με την ιδιότητα του δικηγόρου, είτε με την ιδιότητα του ...πεθερού, ότι «ουαί και αλίμονο» (!) σε όποιον θίξει τον γαμπρό του, είναι νόμιμο; Επ' αυτού μας ενδιαφέρει ιδίως η άποψη του κ. Βουλγαράκη. Για να καταλάβουμε, δηλαδή, αν εκτός από «νόμιμες», συμπεριφορές σαν αυτή του κυρίου Πελέκη είναι και «ηθικές»...

Βατοπεδίτ... «ΕΣ- ΕΣ»!

«Εξοχότατε, οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι Αντιπρόσωποι των Είκοσιν Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Ορους Αθω, λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν ν' απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα και παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον (...) Οι μοναχοί του Ορους Αθω οθενδήποτε και αν κατάγονται θα διατηρήσουσιν τα κτήματα και τα πρότερα αυτών δικαιώματα και θ' απολαύουσιν, άνευ ουδεμιάς εξαιρέσεως, πλήρους ισότητος δικαιωμάτων και προνομίων (...). Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής. Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν και μακροημέρευσιν επ' αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Εθνους. Υποσημειούμεθα βαθυσεβάστως».

*

Η επιστολή που διαβάσατε έχει συνταχθεί «Εν Αγίω Ορει τη 13/26 Απριλίου 1941» και απευθύνεται «Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον»...

Ναι, πρόκειται για την επιστολή που έστειλαν προς τον Χίτλερ - μια μέρα πριν (!) η Βέρμαχτ μπει στην Αθήνα - οι μονές του Αγίου Ορους (μεταξύ αυτών και το Βατοπέδιο) «ικετεύοντες» να τους θέσει «υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν» του!

Το σημειώνουμε γιατί εκτός από «χρυσόβουλα» βυζαντινών αυτοκρατόρων, φιρμάνια Σλάβων φυλάρχων και χοτζέτια σουλτάνων, δεν αποκλείεται οι «Αγιοι Πατέρες» να διαθέτουν και διατάγματα του ...Χίτλερ που να «αποδεικνύουν» τα ιδιοκτησιακά τους «δικαιώματα» επί λιμνών, βουνών, θαλασσών και κυρίως οικοδομικών «φιλέτων» της ελληνικής επικράτειας...

Πονάν ωρέ Μανωλιό

(άμα τε και Μιχαλιό)

τα παλικάρια;...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org