Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τακτοποίηση

Και μόνο η φράση του πρωθυπουργού ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου, πρέπει να γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί την κοινωνική συναίνεση και βεβαίως την προοπτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», επιβεβαιώνει την κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος παλιών και νέων εργαζομένων με τις εξαγγελίες της από τη ΔΕΘ. Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ως αντιστάθμισμα στο αυξημένο «κόστος» που συνεπάγεται για την εργοδοσία η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Δηλαδή, η όποια αύξηση στον κατώτερο μισθό, με την κατάργηση του υποκατώτατου, αντί να επιβαρύνει τους εργοδότες που κέρδισαν και κερδίζουν από την καρατόμηση των μισθών, θα φορτωθεί και πάλι στα λαϊκά στρώματα, αφού η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό προέρχεται έτσι και αλλιώς από τη σκληρή φορολογία και τα «ματωμένα πλεονάσματα», δηλαδή από την τσέπη του κόσμου. Επιπλέον, με την αύξηση του αφορολόγητου από την 1/1/2020, οι μισθωτοί θα δούνε την όποια «αύξηση» να εξανεμίζεται και να ξαναγυρίζει στον κρατικό προϋπολογισμό. Χώρια που η συγκεκριμένη εξαγγελία της κυβέρνησης έχει ήδη ανοίξει την όρεξη στους εργοδότες για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και στους κλαδικούς μισθούς, θέτοντας αυτόν τον όρο για να συμφωνήσουν σε επέκταση των συμβάσεων ή στην υπογραφή νέων. Με άλλα λόγια, πριν ακόμα οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τους πλέον άθλιους μισθούς, δουν μερικές πενταροδεκάρες παραπάνω στις αποδοχές τους, η κυβέρνηση σπεύδει να «τακτοποιήσει» τις επιχειρήσεις με όλα τα πρόσφορα μέτρα...

Υποκρισία

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραγκούνη περί ασφαλιστικού συστήματος «τύπου Πινοσέτ» έδωσαν «πάτημα» στον ΣΥΡΙΖΑ να υποδυθεί ξεδιάντροπα τον υπερασπιστή τάχα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, υψώνοντας ψεύτικα τείχη προς τους «συντηρητικούς» και «νεοφιλελεύθερους», τους οποίους κατηγορεί ότι θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν. Αυτό που κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η φιλοσοφία του συστήματος Πινοσέτ «ζει και βασιλεύει» στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα ασφαλιστικά συστήματα και τις συντάξεις, τις οποίες υλοποιεί με ευλάβεια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους. Μάλιστα, η τελευταία μεταρρύθμιση του ...ψαλιδοχέρη υπουργού Κατρούγκαλου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή των «τριών πυλώνων», αφού το κράτος θα επιδοτεί στο εξής μόνο τη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη, ενώ το λεγόμενο «ανταποδοτικό» κομμάτι (που προέρχεται από τις εισφορές) συρρικνώνεται δραστικά, με αποτέλεσμα η συνολική σύνταξη να μετατρέπεται σε επίδομα πτωχοκομείου. Οσο για τις επικουρικές, με τον νόμο του 2014 που υιοθέτησε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, η πρόβλεψη του «ατομικού κουμπαρά», χωρίς εγγύηση για το τι θα πάρει ο ασφαλισμένος όταν συνταξιοδοτηθεί, είναι ήδη πραγματικότητα... Στο πλαίσιο αυτό βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση, που ενθαρρύνεται από τους νόμους όλων των κυβερνήσεων. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης, που καμώνονται ότι ανατριχιάζουν από τις προτάσεις της ΝΔ, ενώ κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, με μοναδικό επίδικο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το καθήκον τους

Η ΕΡΤ έκανε πάλι χτες το απόγευμα το καθήκον της απέναντι στον διπολισμό, με τον δικό της μάλιστα μοναδικό τρόπο, καθώς κατόρθωσε στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», διάρκειας μιας ώρας και με αποκλειστικό θέμα την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, να μην αφιερώσει ούτε 5 δευτερόλεπτα στο ΚΚΕ και σε κανένα άλλο κόμμα - πλην της ΝΔ - είτε μέσω των ευρωβουλευτών τους είτε μέσω των ανακοινώσεών τους! Οχι ότι αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα για τα «πολυφωνικά προσχήματα» θα άλλαζαν κάτι επί της ουσίας στην ενημέρωση του λαού, όμως είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο να μην τηρούνται ούτε κι αυτά. Και μάλιστα από την κρατική τηλεόραση, που δεν έχει πια τίποτα να ζηλέψει από τα ιδιωτικά κανάλια. Η επιλογή των υπευθύνων της ΕΡΤ να προβάλλουν αποκλειστικά το «αφήγημα» - όπως σαχλά τείνει να καθιερωθεί - του κ. Τσίπρα και της ΝΔ, αποδεικνύει πόσο ψεύτικος είναι ο καβγάς που στα λόγια κάνουν αυτά τα κόμματα και πόσο ανάγκη έχουν ο ένας τον άλλο για να αποπροσανατολίζουν το λαό και να εναλλάσσονται μεταξύ τους στις καρέκλες. Αυτήν όμως την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ - που με πάθος υπηρετεί και η ΕΡΤ - να αναβιώσουν την ξινισμένη σούπα του παλιού δικομματισμού, δεν πρέπει να την ανεχτούν καθόλου οι εργαζόμενοι.

Θερμή υποδοχή

Η γνωστή παροιμία «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι» θα μπορούσε να παραφραστεί ως εξής στην περίπτωση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση: «Δείξε μου ποιοι πανηγυρίζουν να σου πω ποιους ωφελεί»... Γιατί ακόμα και πριν από τις ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αλλά και αμέσως μετά, φροντιστηριάρχες και εκπρόσωποί τους έσπευσαν να χειροκροτήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης! Στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, στην «Αυγή», φιλοξενήθηκε την περασμένη Κυριακή άρθρο του πρώην προέδρου της ένωσης των φροντιστηρίων και νυν αντιπροέδρου σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες φροντιστηρίων, ο οποίος καλωσορίζει το κυβερνητικό σχέδιο σημειώνοντας ότι «το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί μια ρεαλιστική πρόταση». Σημειώνει επίσης με χαρά ότι «ο θεσμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που απολαμβάνει την αποδοχή της κοινωνίας, παραμένει ως κυρίαρχη διαδικασία επιλογής για τις σχολές», ενώ για τη Γ' Λυκείου, που μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος, προσθέτει ότι μεταφέρονται ευθύνες στους καθηγητές και «η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη με το διαχρονικό και ανθεκτικό στις μεταρρυθμίσεις εκπαιδευτικό θεσμό του φροντιστηρίου». Με άλλα λόγια, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι τάχα θα χτυπήσει την παραπαιδεία, οι εκπρόσωποί της καθόλου δεν ανησυχούν. Αντίθετα, δηλώνουν σίγουροι για την πελατεία τους, αφού, όπως έγραψε και ο συγκεκριμένος δύο μέρες πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, «τα φροντιστήρια θα ξαναβρεθούμε στο επίκεντρο της συζήτησης επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητά μας... Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα ωφελήσει και τις εγγραφές μας»!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1921 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

1935 Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική Απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1943 Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα με οικονομικά αιτήματα. Οι απεργοί, αψηφώντας τα πολυβόλα, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το Δημαρχείο.

1947 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-15/9/1947), η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε «...όπως το κέντρο του βάρους για όλη την κομματική δουλειά μετατοπιστεί στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα, για την ανάδειξη του ΔΣΕ στη δύναμη εκείνη που θα φέρει, στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα, τη δημιουργία λεύτερης Ελλάδας...».

1948 Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι - Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι.

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην Ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία προέβλεπε σταδιακά τη δασμολογική ένωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ.

1980 Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

1983 Δέκα νεκροί είναι το αποτέλεσμα συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής σε διάστημα 30 ωρών. Αφορμή υπήρξε η πέμπτη «Ημέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του δικτατορικού καθεστώτος, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

2009 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ (1975) Αμερικανός καθηγητής Γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ.

2013 Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν. Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοικτά απειλές κατά του ταξικού Συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ