Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή», πραγματοποιούνται τις επόμενες βδομάδες δεκάδες εκδηλώσεις, καθώς το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το κεντρικό τριήμερο στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Μία βδομάδα νωρίτερα, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τα σχετικά ρεπορτάζ με ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις που έγιναν και την παρουσίαση εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, ενώ παρουσιάζει και τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας, στα Στέκια Αθλητισμού και Κατά των Ναρκωτικών.

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ μπροστά στο Φεστιβάλ
  • Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η ΟΒ Ζαγοράς της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη, στο προαύλιο του δημαρχείου Ζαγοράς, όπου θα γίνει παρουσίαση του μοναδικού ντοκουμέντου από το Αρχείο του ΚΚΕ «Η κατήχηση των χωρικών», του Πέτρου Χαλκού (Γιάνη Κορδάτου), που κυκλοφόρησε με τον «Ριζοσπάστη» στις αρχές Ιούλη. Την παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιήσει ο συγγραφέας Θανάσης Βογιατζής.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί περίπατος των μελών και φίλων της ΚΝΕ μέχρι το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Γιάνης Κορδάτος, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην προσωπικότητα του μαρξιστή ιστορικού και του έργου του, ενώ τα βιβλία του θα μπορούν να τα προμηθευτούν οι παρευρισκόμενοι στην έκθεση της «Σύγχρονης Εποχής» που θα λειτουργήσει στο χώρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

19.00 Περίπατος της ΚΝΕ μέχρι το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Γιάνης Κορδάτος.

20.30 Χαιρετισμός στελέχους της ΚΝΕ.

20.45 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης.

  • Η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνει προβολές ταινιών μέσα στον Αύγουστο, στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των μελών και των φίλων της Οργάνωσης, κινηματογραφική προβολή θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 21.00 και θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ταινίες που θα προβληθούν τις δύο επόμενες Πέμπτες του μήνα την ίδια ώρα.
  • Οι Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αύριο Πέμπτη, στις Καλύβες Αποκορώνου στο λιμανάκι, στις 19.00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Θωμά Μπέτσιο, στέλεχος της ΚΝΕ, προβολή βίντεο της ΚΝΕ για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και κρητικό μουσικό πρόγραμμα.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Ρόδου της ΚΝΕ συνεχίζει την καλοκαιρινή της δραστηριότητα μπροστά στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με ένα φιλικό τουρνουά με σύνθημα «Βάζουμε γκολ στον ρατσισμό», που θα πραγματοποιηθεί στη Σορωνή, στο γήπεδο της ακαδημίας του ΑΕΣ «Ευκλής» Σορωνής, τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 19.00.

Επιδεικνύοντας καθημερινά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, γνωρίζοντας πως με τους γείτονες λαούς δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε στην πραγματικότητα, παρά μόνο τις ανησυχίες μας για ένα καλύτερο μέλλον και μία νέα κοινωνία, η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες της περιοχής να κάνουν αυτό που αγαπούν και παράλληλα να δώσουν ένα μήνυμα απέναντι στο ρατσισμό. Πληροφορίες και συμμετοχές: knerodou@gmail.com, 6944.291.881.

Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά αναπόσπαστο στοιχείο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του αταλάντευτου μετώπου της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στις κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα υπάρχει ξεχωριστό Στέκι κατά των ναρκωτικών με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Εξάλλου, οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, αλλά και η νέα καπιταλιστική κρίση επιβάλλουν επαγρύπνηση απέναντι στον σοβαρό κίνδυνο όξυνσης της χρήσης και της εξάρτησης των ναρκωτικών, καθώς τα σημάδια είναι ήδη ορατά και κάνουν ξεκάθαρο το πόσο δεμένο είναι το φαινόμενο της εξάρτησης και η εξέλιξή του με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει.

Οι επισκέπτες του Στεκιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μέσα από οπτικοακουστικά υλικά, συζητήσεις και εκθέσεις, όπου ζωντανά και πολύπλευρα θα προσεγγιστεί το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, τα αίτια που το δημιουργούν και το αναπαράγουν, αλλά και η διέξοδος.

Ξεχωριστή θέση στο φετινό Στέκι κατά των ναρκωτικών του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα έχει η νέα έκδοση του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο: «Με το ΚΚΕ μπροστά για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», που αποτελεί την εξέλιξη των επεξεργασιών και την επικαιροποίηση των θέσεων του ΚΚΕ γύρω από το φαινόμενο. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν την καλαίσθητη και συμπυκνωμένη έκδοση της ΚΝΕ με τις θέσεις της, με τίτλο: «Ψάξε την πραγματική ουσία - Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Στο Στέκι κατά των ναρκωτικών και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργεί μία πρωτότυπη έκθεση, που θα «κινητοποιεί» τον επισκέπτη να προβληματιστεί και να βρει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών, επιλέγοντας ο ίδιος το θέμα που τον ενδιαφέρει. Επιπλέον, στον χώρο θα υπάρχουν ψηφιακά ταμπλό που θα αναδεικνύουν την εξέλιξη του φαινομένου, την αλήθεια για τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης της κάνναβης σε χώρες που έχει ήδη συντελεστεί, καθώς και την ανωτερότητα που επέδειξε ο σοσιαλισμός και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης.

Παράλληλα, αντιπροσωπείες «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, κέντρων πρόληψης και του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πάρκου, προκειμένου να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δράσεις τους.

Πιστοί στο ραντεβού μας, όπως κάθε χρόνο, την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ.

Μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα του Φεστιβάλ, που έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας, η ΚΝΕ θα δώσει και φέτος ηχηρό μήνυμα ενάντια σε όσους θέλουν τη νεολαία θεατή των εξελίξεων. Αλλωστε, η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά αποτελεί τρανό μήνυμα ελπίδας, συλλογικότητας και αγώνα για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, όπου η χρήση, η εξάρτηση, η «φυγή», η αποκοπή από την κοινωνία θα γίνουν περιττές. Εκεί που «θα μπορούμε να ανασαίνουμε», εκεί που θα «νικήσει η ζωή»...

46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αναδείχθηκαν οι ακατάλυτοι δεσμοί του νησιού της Ικαρίας με το ΚΚΕ

Οι ακατάλυτοι δεσμοί του λαού της Ικαρίας με το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν ξανά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά του νησιού, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η νεολαία, κατέκλυσε τον τεράστιο και όμορφο, γεμάτο πλατάνια χώρο, στο Καραβόσταμο, που είχε προετοιμαστεί για να υποδεχτεί την τελευταία και κεντρική εκδήλωση στο νησί, για το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις και σε άλλα χωριά της Ικαρίας.

Ολος αυτός ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ με υποδειγματική επαναστατική πειθαρχία για να τηρείται κάθε μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, οι ομιλίες των στελεχών του Κόμματος με κεντρικό ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η μεγάλη συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου που ακολούθησε, δίκαια μπορούν να χαρακτηρίσουν και τη φετινή κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Ικαρία το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στο νησί.

Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσαν παιδότοπος, «escape room» με θέμα «Αποστολή στον πλανήτη Γη. Βρες το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος» και πλούσια έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Παντού δέσποζαν οι κόκκινες σημαίες, ενώ το στίγμα έδινε το γιγαντοπανό πίσω από την εξέδρα με το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να "ανασαίνουμε". Για να νικήσει η ζωή».


Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ξένος Κόχυλας, Γραμματέας της ΤΟ Ικαρίας της ΚΝΕ.

Ο Βαγγέλης Μαρούπας, αναδεικνύοντας ακριβώς αυτούς τους γερούς δεσμούς των Ικαριωτών με το ΚΚΕ ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του: «Από τον "Κόκκινο Βράχο" της Ικαρίας στέλνουμε μήνυμα σε όλο το νησί, σε όλη τη νεολαία της Ελλάδας ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", αυτός ο μοναδικός πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός, είναι εδώ. Με το μεράκι των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, των μελών και των φίλων του Κόμματος, συνεχίζουμε τη δράση μας, δεν τα διπλώνουμε, δεν σημαίνουμε σιωπητήριο. Θα συνεχίσουμε να δρούμε με όλους τους τρόπους με στήριγμά μας το λαό».

Αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα δεσμά που χαλκεύουν για το λαό η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, η ΕΕ για τα κέρδη του κεφαλαίου και στο πώς ακριβώς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης τον εμπλέκουν όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Κάλεσε το λαό «με οργάνωση της πάλης, με συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να πει "φτάνει πια, δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους"». «Η εποχή μας - πρόσθεσε - δίνει τα υλικά για να φτιαχτεί μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που οι εκμεταλλευτές θα μπουν στα μουσεία ως ανάμνηση της ανθρώπινης ιστορίας προς την πρόοδο. Τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, η τεχνολογική εξέλιξη, η ανάπτυξη της εργατικής δύναμης δίνουν τους όρους για να οικοδομηθεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία».

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Για 9η χρονιά Αθλητικό Camp της ΚΝΕ όλο τον Σεπτέμβρη

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ δίνει ξανά ραντεβού στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με πλούσιο πρόγραμμα και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την ανάγκη της πάλης για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής, το δικαίωμα για την πρόσβαση στον Αθλητισμό. Με το πρόγραμμα του Αθλητικού Στεκιού στο χώρο του κεντρικού Φεστιβάλ κορυφώνεται μία πλούσια δραστηριότητα που ανέπτυξαν τους προηγούμενους μήνες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Με δεκάδες τουρνουά, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις αναδείχτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του Αθλητισμού. Οι προτάσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, το πλαίσιο πάλης που ζυμώνουν οι κομμουνιστές μέσα στα σωματεία και τις ομοσπονδίες μπορούν να δώσουν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία, στην ανυπαρξία και ακαταλληλότητα χώρων και υποδομών.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις επιτυχημένες αθλητικές δραστηριότητες του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, δίνεται συνέχεια μέσα από μία πολύμορφη δραστηριότητα σε ζητήματα που απασχολούν αθλητές, προπονητές, ανθρώπους του χώρου. Θα αναδειχτούν και θα οργανωθεί η πάλη για τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των αθλητικών σωματείων, τη διεκδίκηση των αναγκαίων επιχορηγήσεων, οι μεθοδεύσεις στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και τα αιολικά πάρκα που γεμίζουν ασύστολα τα βουνά της χώρας μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.


Δεκάδες αθλητές, προπονητές και άνθρωποι από το χώρο του Αθλητισμού με το μεράκι τους, τον ενθουσιασμό τους και τις πρωτοβουλίες τους συμβάλλουν στο πρόγραμμα του 9ου Αθλητικού Camp που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αθλητισμού του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Ο ίδιος ο χώρος του Αθλητικού Στεκιού στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Στο πρόγραμμα του Στεκιού αλλά και του Αθλητικού Camp οι δραστηριότητες που έχουν επιλεγεί παίρνουν υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα των αντίστοιχων αθλητικών ομοσπονδιών και τα όσα ισχύουν στην παρούσα φάση εξέλιξης της πανδημίας. Η Επιτροπή Αθλητισμού έχει φροντίσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι προφυλάξεις τόσο κατά τη διάρκεια του τριημέρου όσο και κατά τη διάρκεια του Αθλητικού Camp. Για το λόγο αυτό οι δραστηριότητες του Camp απλώνονται σε όλο τον Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 9ου Αθλητικού Camp στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα θα περιλαμβάνει:

  • Σαββατοκύριακα 5 - 6 και 12 - 13 Σεπτέμβρη: Τουρνουά μπάσκετ 3on3.
  • Κυριακή 13 Σεπτέμβρη: Λαϊκός αγώνας δρόμου.
  • Σαββατοκύριακο 26 - 27 Σεπτέμβρη: Διήμερο αναρριχητικής δράσης της ΚΝΕ (Αναρριχητικό Πεδίο ΕΠΟΣ Φυλής, Πάρνηθα).

Μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ, στο Στέκι του Αθλητισμού, θα πραγματοποιηθούν:

  • Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη: Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων, μεταξύ άλλων Krav Maga, Tai Chi Chuan, Kung Fu - Wushu.
  • Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη: Συζήτηση στο Χώρο του Αθλητισμού.
  • Σάββατο 19 Σεπτέμβρη: Τουρνουά πινγκ - πονγκ και σκακιού blitz, παρτίδας 10 λεπτών.


Στο Στέκι του Αθλητισμού θα λειτουργεί και φέτος ο τοίχος αναρρίχησης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης για τις πίστες αναρρίχησης. Στο χώρο θα υπάρχει ακόμα έκθεση αφιερωμένη στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και στο πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportskne@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6986.723.990, 6943.686.696.



Προφεστιβαλική εκδήλωση στον Μανταμάδο Λέσβου

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ έγινε στον Μανταμάδο της Λέσβου, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Βασίλη Αμπελογιάννη, καθώς και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη.

Πλήθος κόσμου από τον Μανταμάδο και τα γύρω χωριά παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον το πλούσιο πρόγραμμα, ενώ τα μέλη της ΚΝΕ φρόντισαν για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των επισκεπτών.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό από τον Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, Δημήτρη Ευσταθίου, και συνεχίστηκαν με την προβολή του βίντεο της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ για το Προσφυγικό. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Στρατή Κόμβο, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων των Ρίτσου, Βάρναλη και Λειβαδίτη από τον Γιάννη Κακαρώνη και την Ερατώ Μακροθανάση. Το πρόγραμμα έκλεισε με ρεμπέτικο από τους «Rebetels» με το κέφι να κρατάει μέχρι αργά.

Το επόμενο ραντεβού στη Λέσβο δόθηκε για τις 5 Σεπτέμβρη στο Κεντρικό Φεστιβάλ στην πόλη της Μυτιλήνης.

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Χωρίς σχέδιο και με «πρόχειρες λύσεις» η υλοποίηση του μέτρου και φέτος

Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα για την εφαρμογή της από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνέχιση της ίδιας ακριβώς πολιτικής από την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτόν τον τομέα θα αποτελέσουν ένα ακόμα αγκάθι για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους την ερχόμενη σχολική χρονιά, πόσο μάλλον που οι συνέπειες της έλλειψης υποδομών θα ενταθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προχώρησαν στην εφαρμογή του ώριμου και αναγκαίου μέτρου της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς την αντίστοιχη αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης, χωρίς προσλήψεις προσωπικού και χωρίς σχέδιο ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων στο διάστημα της τριετούς σταδιακής εφαρμογής του. Αντίθετα, μείωσαν και οι δύο τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για σχολική στέγη, ενώ σοβαρές αναδεικνύονται και οι ευθύνες πολλών δήμων που προέταξαν πρόχειρες λύσεις (προκάτ, αξιοποίηση αιθουσών άλλων σχολείων κ.ά.), αντί να δεσμεύσουν οικόπεδα και να εκπονήσουν σχέδια για ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων.

Μπροστά στα αδιέξοδα που φάνηκαν από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του μέτρου, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί έστω και την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει τους όρους υλοποίησής του, προτίμησε να εξαιρέσει από την εφαρμογή του για φέτος πέντε μεγάλους δήμους (Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Νεάπολης Συκεών). Παράλληλα, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνεται για τη βελτίωση της κατάστασης εκεί που ήδη εφαρμόζεται το πρόγραμμα με αίθουσες - κλουβιά, με μετακινήσεις νηπίων από τη μια άκρη του δήμου στην άλλη κ.λπ. Και καθώς φτάσαμε σε λιγότερο από έναν μήνα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ανησυχία για τους όρους λειτουργίας και των νηπιαγωγείων εντείνεται για γονείς και εκπαιδευτικούς, με το αρμόδιο υπουργείο να καθυστερεί όλο και περισσότερο τις όποιες σχετικές ανακοινώσεις.

Σοβαρές ελλείψεις στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Στο δήμο Θεσσαλονίκης η δίχρονη Προσχολική Αγωγή θα λειτουργήσει με στέγαση των νηπίων και προνηπίων σε 25άρια τμήματα, σε αίθουσες προκάτ που θα τοποθετηθούν κυρίως σε αυλές σχολείων στερώντας ωφέλιμο ελεύθερο χώρο από τους μαθητές, είτε σε αίθουσες σχολείων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν π.χ. ως τραπεζαρίες ολοήμερων ή εργαστήρια, σε χώρους ακατάλληλους κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του δήμου προχωρά στην προμήθεια και τοποθέτηση 26 αιθουσών προκάτ σε ένα οικόπεδο και 7 αυλές σχολείων στη Δ' και την Ε' Δημοτικές Κοινότητες. Οι ανάγκες των Α', Β' και Γ' Δημοτικών Ενοτήτων (12 αίθουσες) ανακοινώθηκε ότι καλύφθηκαν με τη στέγαση τμημάτων ήδη λειτουργούντων νηπιαγωγείων σε γειτονικά σχολεία, με τη μετατροπή χώρων άλλων χρήσεων σε αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.

Μάλιστα, η χρήση των προκάτ αιθουσών θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα, αφού όπως παραδέχθηκε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, το χρονικό όριο των 4 συν 2 χρόνων που ορίζεται για τη χρήση των προκάτ αιθουσών θα παραβιαστεί, καθώς ακόμη και με το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ανέγερσης νέων διδακτηρίων (που δεν υπάρχει) και με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις (που επίσης δεν υπάρχουν), θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 8 - 10 χρόνια για να δημιουργηθούν νέα διδακτήρια.

Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου λείπουν 15 αίθουσες και ενώ έχει εγκριθεί η σχετική χρηματοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση προκάτ αιθουσών, κυρίως σε οικόπεδα, η διοίκηση του δήμου ζήτησε εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, θεωρώντας ότι δεν προλαβαίνει να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Και στον δήμο Καλαμαριάς η εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής φαίνεται να είναι «στον αέρα», αφού λείπουν 15 αίθουσες για την κάλυψη των αναγκών. Εχει εγκριθεί η χρηματοδότηση με το σχετικό κονδύλι και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση κυρίως σε οικόπεδα. Ομως θεωρείται πιθανό ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκαιρα έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται σε αξιοποίηση χώρων από τους παιδικούς σταθμούς ακόμη και σε τμηματική λειτουργία του προγράμματος της δίχρονης.

Από την εφαρμογή του προγράμματος θυμίζουμε ότι έχει εξαιρεθεί για φέτος, μετά από αίτημά του, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Αντιδράσεις για την «εύκολη λύση» των προκάτ

Προκάτ και άλλες πρόχειρες λύσεις επιλέγονται σε πολλούς δήμους για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ο δήμος Ηρακλείου, όπως σημειώνει εκεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλητή των προκάτ», καθώς αυτά επιλέγονται ως λύση «όχι μόνο στην Προσχολική αλλά σε όλη την Πρωτοβάθμια, αφού η "προσωρινή" εξάμηνη παραμονή (αίθουσες - προκάτ που λειτούργησαν λόγω του σεισμού) σε προκάτ 6 τάξεων του 4ου Δημοτικού παρατείνεται για δεύτερο χρόνο και δίπλα θα προστεθούν ακόμη δύο για να καλύψουν τις ανάγκες του 2ου Νηπιαγωγείου»! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, για μόνιμο παιδαγωγικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, κτιριακές εγκαταστάσεις, για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

H «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή, υποστηριζόμενη από όλες τις άλλες παρατάξεις, προχωρά την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με κοντέινερς! Συγκεκριμένα, κοντέινερς θα τοποθετηθούν στο 10ο Νηπιαγωγείο, στο 5ο Δημοτικό Ελευσίνας και στο 2ο Δημοτικό Μαγούλας, ενώ χρόνια τώρα έχουν τοποθετηθεί κοντέινερς στο 1ο και το 3ο Δημοτικό Μαγούλας. «Με τη θετική τους ψήφο στέλνουν παιδιά και εκπαιδευτικούς από Σεπτέμβρη σε "τσίγκινα κλουβιά" τοποθετημένα τόσο σε οικόπεδα, όσο και σε χώρους υπαρχόντων σχολείων. Υλοποιούν τόσο πρόθυμα και χωρίς ίχνος αντίστασης τις οδηγίες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της ΝΔ και νομιμοποιούν στην αντίληψη του κόσμου ότι το 2020 ένα κοντέινερ μπορεί να αποτελεί χώρο Αγωγής, όπου ένα παιδί σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία θα κοινωνικοποιηθεί, θα έρθει σε επαφή με την οργανωμένη μαθησιακή διαδικασία και ένας εκπαιδευτικός θα παρέχει το παιδαγωγικό του έργο. Πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι μια τέτοια άποψη; Είναι αυτή λύση που βασίζεται στην πραγματική ανάγκη των παιδιών, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα;», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι μόλις στα τέλη Ιούλη και με καθυστέρηση ενός χρόνου που ήδη υλοποιείται η δίχρονη, αποφάσισε την ψήφιση «συγκρότησης επιτροπής καταλληλότητας για την ανεύρεση ακινήτων που θα στεγάσουν το 9ο και το 7ο Νηπιαγωγείο»! Οσο για τη σχολική χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβρη, ο δήμος θα υλοποιήσει «το περσινό "προσωρινό" σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται το παράρτημα μεν του 7ου Νηπιαγωγείου να παραμείνει στον 7ο Παιδικό Σταθμό, του δε 9ου Νηπιαγωγείου στον 2ο Παιδικό σταθμό».

Βάρη πέφτουν στα δίκτυα παιδικών σταθμών που επίσης συρρικνώνονται

Παράλληλα με τα παραπάνω, προβλήματα δημιουργούνται και από τις ελλείψεις στο δίκτυο παιδικών σταθμών των δήμων. Μετά την εξαίρεση του δήμου της Αθήνας από τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για τη φετινή χρονιά, που θα οδηγήσει πολλά από τα παιδιά που θα πήγαιναν στα νηπιαγωγεία να κάνουν τελικά αιτήσεις σε παιδικούς σταθμούς, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών είπε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα καλυφθούν οι αιτήσεις στο σύνολό τους, διότι δεν επαρκούν οι υποδομές του Βρεφοκομείου που ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητάει το υπουργείο.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα στον δήμο Ορεστιάδας, όπου αναστέλλεται η λειτουργία του 4ου Παιδικού Σταθμού επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αδειοδότηση. Με αφορμή αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας τόνισε: «Η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών σταθμών εκσυγχρονίζει μεν τα δεδομένα για την αδειοδότησή τους και ως διαδικασία οδηγεί στο κλείσιμο ακατάλληλων δομών στους δήμους, χωρίς να γίνονται δε οι αναγκαίες παρεμβάσεις του κράτους για την αντικατάστασή τους μέσα από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να επιτείνονται και τα αδιέξοδα για τις οικογένειες, καθώς τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται ακόμα παραπέρα οι διαθέσιμες θέσεις».



Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ