Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελεγαν συνειδητά ψέματα

Αν πιστέψουμε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν, ήταν «άτολμες» στη διαπραγμάτευση, η τρόικα αλώνιζε στα γραφεία των υπουργών και τους επέβαλλε αντιλαϊκά μέτρα, είχαν εμμονές με «την πολιτική της λιτότητας» και γι' αυτό καταλήξαμε στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Τώρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όπως η ίδια λέει, εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση και όλα τα μέτρα πίεσης των «εταίρων», που η τρόικα έγινε «θεσμοί» και οι διαπραγματεύσεις γίνονται στα ξενοδοχεία, τώρα λοιπόν που η κυβέρνηση είναι «αντιμνημονιακή» και οι εκπρόσωποί της στη διαπραγμάτευση γράφουν μαζί με τους άλλους του κουαρτέτου αράδα - αράδα τη συμφωνία, αυτό που προέκυψε είναι ένα τρίτο μνημόνιο, που διατηρεί στο ακέραιο τα αντιλαϊκά μέτρα των δύο προηγούμενων και προσθέτει κι άλλα! Επομένως, όσοι προεκλογικά παρουσίαζαν την «απαγκίστρωση από τα μνημόνια» σαν ζήτημα μιας καλής διαπραγμάτευσης, κορόιδευαν συνειδητά το λαό, αφού ξέρουν καλά ότι τα παζάρια μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης και με στόχο τη διασφάλιση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από μέτρα που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ενισχύουν πολύμορφα, όπως αυτά που περιγράφονται και στα τρία μνημόνια.

Να τους λυπηθούμε κιόλας;

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΣΕΤΕ ότι το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2015 οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με βάση αυτό το στοιχείο και σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις των οδικών αφίξεων, ο ΣΕΤΕ διατηρεί την αισιοδοξία για την επίτευξη του συνολικού στόχου των 25 εκατ. διεθνών αφίξεων για το 2015. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, «η αντιστροφή του κλίματος τον Ιούλη βασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, σε προσφορές των τουριστικών επιχειρήσεων, επομένως η εικόνα στους ισολογισμούς τους δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχα θετική. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περαιτέρω μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα τουριστικά προϊόντα και τις περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από αυτόν». Δηλαδή, λένε οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, μπορεί οι αφίξεις να πάνε καλά, αλλά η κερδοφορία τους δεν θα έχει αντίστοιχη αύξηση, επειδή ρίχνουν το κόστος για να προσελκύσουν τουρίστες. Ωστόσο, μια ματιά πίσω από τους τοίχους των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πώς πέφτει το κόστος: «Μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, μισθοί πείνας, απληρωσιά «στο φουλ», μαθητεία - συγκαλυμμένη απλήρωτη εργασία και εξαντλητική δουλειά για να φτηνύνει το τουριστικό προϊόν και να ανταποκριθεί το ελληνικό κεφάλαιο στον ανταγωνισμό που μεγαλώνει στον κλάδο του τουρισμού...

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί

Ο Ρ. Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, με άρθρο του στην εφημερίδα «Il Messagero», επιτίθεται στη Γερμανία και τη στρατηγική της στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Ο Πρόντι επισημαίνει ότι αν δεν πίεζαν οι ΗΠΑ, μπορεί να γινόταν Grexit. Η Γαλλία και η Ιταλία ανησυχούν για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σύμφωνα με άρθρο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των δύο χωρών στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Το κλίμα στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ, τη Δευτέρα το βράδυ, για την υπόθεση της συμφωνίας, ήταν βαρύ, σε αντίθεση με τον Φρ. Ολάντ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ που ήταν θετικοί. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι ανταγωνισμοί μέσα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ οξύνονται, ενώ διαπλέκονται και με διεθνείς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (παρέμβαση ΗΠΑ που στηρίζουν Γαλλία, Ιταλία). Αλλωστε, και η οικονομία της Ευρωζώνης ζορίζεται να ανακάμψει, όπως και των Γαλλίας, Ιταλίας, ενώ στη Γερμανία φαίνεται ότι υπάρχει στασιμότητα. Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW, υποχώρησε στις 25,0 μονάδες από τις 29,7 τον Ιούλη, αν και αναμενόταν στις 32,0 μονάδες. Για την ενίσχυση των μονοπωλίων του και την ανάπτυξη της οικονομίας του ενδιαφέρεται κάθε κράτος γι' αυτό και οι οξύτατοι ανταγωνισμοί. Μόνο που την πληρώνουν οι λαοί, όπως δείχνει και το νέο μνημόνιο - καρμανιόλα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προστίθεται στα προηγούμενα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1613 Πεθαίνει ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1849 Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Αμποτ Θάγιερ, θεωρούμενος και «πατέρας του καμουφλάζ» στον πόλεμο.

1927 Η φραξιονιστική - «αντιπολιτευτική» ομάδα των «λικβινταριστών» πετυχαίνει οριακή πλειοψηφία (4 έναντι 3) στην Περιφερειακή Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και επιχειρεί να την χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο της φραξιονιστικής πάλης σε όλο το Κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των κομματικών μελών και η επαναστατική μειοψηφία στην ΠΕ τούς χαλάνε τα σχέδια. Η ενότητα στην ΠΕ της ΚΟ Πειραιά αποκαθίσταται στις 4 Νοέμβρη.

1927 Το Λαϊκό Κόμμα αποχωρεί από την κυβέρνηση συνασπισμού, προκαλώντας κυβερνητική κρίση. Σχηματίζεται κυβέρνηση «ευρέος» συνασπισμού με τα υπόλοιπα κόμματα της «οικουμενικής» υπό τον Αλ. Ζαΐμη.

1928 Πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης Λέος Γιάνατσεκ.

1933 Η αυταρχική κυβέρνηση του βιομηχάνου Γκεράρντο Ματσάντο ανατρέπεται στην Κούβα.

1951 Εκδίδεται η εφημερίδα «Ελεύθερα Συνδικάτα» ως όργανο του Κινήματος Ελεύθερου Συνδικαλισμού. Στη συνέχεια έγινε η εφημερίδα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ).

1953 Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, ενώ των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

1965 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος συνδικαλιστής Ουίλιαμ Γκάλαχερ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας.

Να μη χάσει χρόνο ο λαός

Πρώτα είχαμε το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο». Οποιος δεν ήταν αντιμνημονιακός, σύμφωνα τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που καλούσαν σε διαδηλώσεις στις πλατείες, έβαζε πλάτη στην πολιτική των μνημονίων. Ποιος δε θυμάται τις αισχρές επιθέσεις που δεχόταν τότε το ΚΚΕ απ' όλη την γκάμα των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων, ότι στηρίζει την πολιτική των μνημονιακών, επειδή αποκάλυπτε στο λαό ότι το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είναι ψευτοδίλημμα και ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της, ανεξάρτητα από μνημόνια... Τώρα, η ιστορία πάει να επαναληφθεί με νέα ψευτοδιλήμματα που βάζουν στο λαό, όπως το «ευρώ ή δραχμή». Μερίδα των πρώην «αντιμνημονιακών», τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και το τελευταίο φύλλο συκής, λένε πως η δραχμή είναι η σωτηρία για ανάκαμψη και ταυτίζουν αυτή την επιλογή μερίδας της αστικής τάξης με το πραγματικό συμφέρον του λαού. Με τον ίδιο τρόπο, επιτίθενται στο ΚΚΕ που λέει ότι και με ευρώ και με δραχμή, αν οι σχέσεις παραγωγής παραμείνουν καπιταλιστικές, αν δεν πάρει ο λαός στα χέρια του την οικονομία και την εξουσία, το νόμισμα από μόνο του δεν είναι παράγοντας που μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Το θέμα είναι να μη χάσει χρόνο ο λαός από την οργάνωση της πάλης, κυνηγώντας ξανά μια νέα χίμαιρα που με ευχαρίστηση του προσφέρει το σύστημα...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org