Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά έκπληξη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καμιά έκπληξη για μας. Ξέρουμε καλά πώς δουλεύει το σύστημα. Το ΚΚΕ θα υπάρχει για τα αστικά ΜΜΕ μόνον όταν είναι να του επιτεθούν, να του φορτώσουν θέσεις και γεγονότα, που ποτέ δε συμβαίνουν, να το προβοκάρουν, να διαστρεβλώσουν την πολιτική του, να παρερμηνεύσουν αυθαίρετα τις προθέσεις του. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Τίποτα... Το απόλυτο θάψιμο, των λόγων του, των θέσεών του, της πλούσιας αγωνιστικής δράσης του και - γιατί όχι; - των προσώπων του. Καμιά έκπληξη για μας, γιατί ξέρουμε καλά πως για να κάνουν τη δουλιά τους δεν μπορούν να έχουν αντίπαλο. Η δουλιά τους είναι ευαίσθητη και δύσκολη. Πρέπει ανενόχλητοι να διαστρεβλώνουν τα αληθινά συμφέροντα των εργαζομένων και να τα παρουσιάζουν κοινά με εκείνα του μεγάλου κεφαλαίου. Πρέπει να πείθονται οι εργαζόμενοι πως είναι δυνατόν τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής - εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου να είναι ταυτόχρονα και δικοί τους εκφραστές. Επειδή κάτι τέτοιο δε θα γίνει ποτέ, η παρουσία της φωνής του ΚΚΕ σε τέτοιες στιγμές θα ήταν του τύπου «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» και θα χαλούσε το σκηνικό... Καμιά έκπληξη για μας, γιατί ξέρουμε πως βολεύονται να απασχολούν τους εργαζόμενους με το πού βάζει υποψήφιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πως αυτή του η κίνηση αξίζει σελίδες των σελίδων στο γραπτό Τύπο και αρκετό χρόνο στον ηλεκτρονικό. Σαν το μελάνι της σουπιάς, με τέτοια κόλπα επιχειρούν να δραπετεύσουν. Να πάρουν το μυαλό του εργαζόμενου μακριά από τα αληθινά του προβλήματα και να το βάλουν να σκέφτεται για άσχετα, ή προβλήματα άλλων... Καμιά έκπληξη για μας, γιατί ξέρουμε καλά τη φύση της «δημοκρατίας τους». Οι επόμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία απάντησης και σε όλους αυτούς.

Αντιλαϊκή πολιτική και αντικομμουνισμός...

Εδώ και πολλά χρόνια, οι ειδήσεις που έρχονται από τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αποκαλύπτουν τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε για τα πλατιά λαϊκά στρώματα η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Δεν υπάρχει κοινωνικός τομέας που να μην έχει πληγεί και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ωστόσο, η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο στις υλικές συνθήκες ζωής, αλλά συνδυάζεται με μιαν εκτεταμένη αντικομμουνιστική εκστρατεία που εκδηλώνεται καθημερινά. Ενδεικτικά και μόνο στοιχεία της: Η προσπάθεια εξαφάνισης του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, οι φιλοναζιστικές οργανώσεις σηκώνουν κεφάλι στις Βαλτικές χώρες με την ανοχή των κυβερνήσεων και φυσικά της ΕΕ, ο Δήμος της πρωτεύουσας της Μολδαβίας μαζί με την Ουγγαρία θέλουν να τιμήσουν Ούγγρους συνεργάτες των ναζί, που - λέει - πάλεψαν ενάντια στη «σοβιετική κατοχή». Στην Ουκρανία, σε δήμο της περιοχής της Κριμαίας, επιχείρησαν να γκρεμίσουν άγαλμα του Λένιν, κάτι που αποτράπηκε μετά την αντίδραση των εκεί κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Είναι φανερό ότι η άρχουσα τάξη έχει ενδιαφέρον να περάσει στη λήθη ό,τι έχει σχέση με το σοσιαλισμό και τη σοβιετική περίοδο. Τελευταίο κρούσμα είναι, άλλωστε, και η απειλή να κατεδαφίσουν το σπίτι, όπου έμενε και εργάστηκε ο Σοβιετικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Αλεξέι Τολστόι. Ολα αυτά, όμως, αποκαλύπτουν και κάτι άλλο, το φόβο των αστών, αφού γνωρίζουν ότι η πολιτική της καπιταλιστικοποίησης και του ξεπουλήματος των πάντων δημιουργεί αντιδράσεις.

Διόδια πόλης

Γράφαμε τις προάλλες ότι από δω το πάνε από 'κει το πάνε οι κυβερνώντες, όλο γύρω από το θέμα των «διοδίων πόλης» το γυρίζουν.

Τώρα μάθαμε ότι στο «συρτάρι» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για τη λειτουργία διοδίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα μέσα στον επόμενο χρόνο! Να λοιπόν που η - κατά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη - «επιστημονική προσέγγιση, που ακόμα δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο», έχει (παρα)τεθεί στο σχεδιασμό της κυβέρνησης! Τόσο ο Μ. Λιάπης όσο και ο Ν. Κακλαμάνης (δήμαρχος Αθηναίων) που δηλώνει ότι η κυβέρνηση «υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο) γνωρίζουν βεβαίως πολύ καλά ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι - αργά ή γρήγορα - να επιβάλει ένα ακόμα χαράτσι (όπως είναι τα διόδια πόλης) σε βάρος των εργαζομένων.

Οι Αθηναίοι και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα κληθούν να καταβάλλουν διόδια και για τις αστικές μετακινήσεις τους. Γι' αυτό και η... αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν να... καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ που «οδηγείται απευθείας στο σκληρό μέτρο των αστικών διοδίων... όταν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει ο παραμικρός σχεδιασμός για το κυκλοφοριακό,... τις νέες θέσεις στάθμευσης με λογικές τιμές κλπ.». Μ' άλλα λόγια δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι δε θα πάει απευθείας στο σκληρό μέτρο των αστικών διοδίων, αλλά θα οδηγηθεί σε αυτό... πλαγίως, αφού πρώτα καταρτίσει σχέδιο για το κυκλοφοριακό και τις νέες θέσεις στάθμευσης με λογικές τιμές...

Δύσκολη χρονιά για τους αγρότες

Ενας από τους δυσκολότερους χειμώνες αναμένεται να είναι ο φετινός για τους Ελληνες αγρότες και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους. Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τις περιουσίες τους, το μειωμένο ποσοστό βροχών και τις ασυνήθιστα μεγάλες περιόδους καύσωνα, το εισόδημά τους δέχεται ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, εξαιτίας της μείωσης των τιμών των προϊόντων τους και της ταυτόχρονης αύξησης του κόστους παραγωγής τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι τιμές παραγωγού το φετινό Ιούνη παρουσίασαν μείωση της τάξης του 5,4% σε σχέση με τον Ιούνη του 2006, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής σημείωσε αύξηση της τάξης του 4,8%, σε σχέση με την ίδια περίοδο. Να σημειωθεί ότι και τα δύο προηγούμενα χρόνια το κόστος παραγωγής είχε αυξηθεί κατά 3,4% και 5,2% αντίστοιχα. Ολα τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, αν η ίδια, άμεσα, δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια της, συσπειρωμένη γύρω από το συνεπές αγροτικό κίνημα, αλλά και καταδικάζοντας τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ενισχύοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

ΒΙΒΛΙΟ
Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων

Πρόκειται για κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου παρατίθεται επιγραμματικά η κριτική για τα κυριότερα ιδεολογήματα, αστικής και μικροαστικής προέλευσης, τα οποία προπαγανδίστηκαν και προπαγανδίζονται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και ασφαλώς έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική αντιπαράθεση που διεξάγεται και στην Ελλάδα. Στην έκδοση συγκεντρώνεται η παρουσίαση των ιδεολογημάτων και η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, έτσι όπως έχει επεξεργαστεί σε πιο εξειδικευμένα κείμενα και άρθρα. Σκοπός της έκδοσης δεν είναι η ενδελεχής ανάλυσή τους και η πλήρης παράθεση της επιχειρηματολογίας του ΚΚΕ, αλλά η παρουσίαση σε μια κωδικοποιημένη μορφή, τόσο των κύριων επιχειρημάτων που διατυπώνονται για τη στήριξή τους από την πλευρά των πολιτικών και θεωρητικών εκπροσώπων αστικών και μικροαστικών ρευμάτων, όσο και των απαντήσεων που δίνονται από τη δική μας πλευρά. Η θεματολογία έχει χωριστεί σε τρεις βασικές ενότητες, που καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο φάσμα της ιδεολογικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι ενότητες αυτές ασχολούνται με θέματα ερμηνείας του ιμπεριαλισμού, με ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη ταξική πάλη και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, καθώς και με θέματα που αφορούν την πολύμορφη επίθεση στο κομμουνιστικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Περβέζ Μουσάραφ

Μπορεί ο πρόεδρος Μπους να μην γνώριζε το όνομα του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο λίγο πριν τις εκλογές του 2000, αλλά οι «σύμβουλοί» του γνώριζαν τον κρίσιμο ρόλο του...

Ενας ρόλος όμως που σχεδόν επτά χρόνια μετά μάλλον φαντάζει «παλαιομοδίτικος». Τουλάχιστον για την άρχουσα τάξη του Πακιστάν και κυρίως για τις ΗΠΑ, που εσχάτως πιέζουν αφόρητα τον Μουσάραφ, έχοντας στο νου τους φυσικά τη γεωπολιτική θέση της περιοχής και τον αγωγό Ιράν-Κίνας που θα περάσει μέσα από το Πακιστάν και με την έγκρισή του.

Οι ΗΠΑ πιέζουν είτε με τις απειλές περί επέμβασης για την «καταπολέμηση πυρήνων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν» που αποσταθεροποιούν το Αφγανιστάν, είτε μέσω άλλων πολιτικών προσώπων, όπως παραδείγματος χάριν της Μπεναζίρ Μπούτο, που μεσούσης της τελευταίας κρίσης δήλωσε «ότι ο χρόνος διαπραγμάτευσης του Μουσάραφ τελειώνει». Εξάλλου, εδώ και μήνες η αντιπολίτευση, και από τις ΗΠΑ και Βρετανία παρακινούμενη, προσπαθεί να απαλλαγεί από τον Μουσάραφ...

Βεβαίως ο στρατηγός Μουσάραφ δεν είναι «εύκολος πελάτης». Εξ ου και αντέδρασε στην πρόσφατη πολιτική κρίση, ουσιαστικά μια ενδοπολιτική διαμάχη, με «πυγμή». Οι φήμες ή όχι και τόσο φήμες, περί κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οργίασαν. Προς τον παρόν εγκαταλείφτηκαν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ