Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Επειδή μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες συγχύσεις σχετικά με το περιβόητο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας...

...και επειδή πουθενά δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρο...

...ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα το...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 2019 - 2023
1. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
2. ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδιά της για τη σωρευτική «υπερπαραγωγή» πλεονασμάτων της 4ετίας 2019 - 2022, που φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 5,5 δισ. ευρώ.

4. ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Εναρξη ταχύτερων διαδικασιών, όπως προβλέπει η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν. Εναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτόν το στόχο, «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες» για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την καλύτερη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.

5. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ - ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η μη μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν η τελευταία πράξη της κυβέρνησης. Αυτό σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσει στην αύξηση της καταβολής του φόρου. Από τα τέλη Ιούλη θα ξεκινήσει η είσπραξη συνολικά 3,2 δισ. ευρώ.

6. ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ

Αφορά 1.821.736 οφειλέτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη από 500 έως 5.000 ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Ο στόχος του 2018, έτος κατά το οποίο έγιναν κατασχέσεις και πάρθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έφτασε τα 1.168.438 άτομα.

7. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Η ρύθμιση ισχύει από το 2019 και θα διατηρηθεί ακέραια. Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κάτι που σημαίνει ότι το 2020 μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.

8. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Επιδοτήσεις και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 7,5 - 8 δισ. ευρώ μόνο για το 2020. Απαλλαγές σε επενδύσεις μεγάλου μεγέθους που θα ξεκινούν από τα 15 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. που είναι σήμερα.

Φορολογικές απαλλαγές που θα δίνονται με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100% σήμερα).

9. ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

...με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Μόνο την τριετία 2016 - 2019 οι μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ.

10. ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο κοβόταν σταδιακά από το 2015 και μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπεται η πλήρης κατάργησή του.

11. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΟ 2020

...στο 13,4% του ΑΕΠ, από 17.3% που ήταν το 2016.

12. «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

«Αναμόρφωση» του συστήματος έγκρισης των αναπηρικών επιδομάτων, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους της. Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Χιλιάδες ανάπηροι, που σήμερα φυτοζωούν, θα χάσουν και τα ελάχιστα, με το κριτήριο της «λειτουργικότητας».

13. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στο πλάνο για το 2020 είναι να ιδιωτικοποιηθούν τα εξής: Εγνατία ΑΕ, ΔΕΠΑ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, διεθνής αερολιμένας της Αθήνας, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Μαρίνα Αλίμου.

* * *

Και αν κάποιος απορήσει για το πού έχουν καταγραφεί αυτές οι προγραμματικές θέσεις, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα των «θεσμών», όπως διατυπώθηκε μετά τα τελευταία Γιούρογκρουπ και τις συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Εκεί που η κυβέρνηση παρέδωσε τα σχέδιά της για το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας...

(...)

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSΜ, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

(...) «Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της. Η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και λοιπών αδυναμιών».

* * *

Αυτά λοιπόν έλεγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την «ανάγκη» ενεργοποίησης του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, της συμφωνίας με το ελληνικό κράτος, που με τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης.

* * *

Η ειρωνεία είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν και το πρόγραμμα της ΝΔ, η συμβολή της οποίας στο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων είναι αποφασιστική την τελευταία δεκαετία...


Κ. Π.

ΚΙΝΑΛ
«Ζυγισμένοι» στο κοινό σχέδιο για τους «επενδυτές»

Το δικό της μείγμα για το κεφάλαιο ως εγγύηση για την κερδοφορία του αλλά και ως την «κοινή βάση» με τα άλλα αστικά κόμματα για την αναζήτηση αντιλαϊκών «συνθέσεων» την επόμενη μέρα, πρόβαλε εκ νέου χτες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, μιλώντας σε συνέδριο για τις «Αμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι για το κόμμα της «λυδία λίθος» για τη «νέα πορεία της χώρας» είναι οι «επενδύσεις», για τη δε διασφάλιση της κερδοφορίας των «επενδυτών» κάλεσε «να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες» και οπωσδήποτε να υπάρχει «πολιτική σταθερότητα», «που εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις».

Επίσης, να υπάρξει «ένα προοδευτικό αξιόπιστο σχέδιο με ελληνική ιδιοκτησία για τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να πείσουμε τους ξένους επενδυτές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω μας ό,τι καθηλώνει τη χώρα», επιταχύνοντας δηλαδή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως καταγράφεται και στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη μέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Φ. Γεννηματά έταξε και εκείνη παραπέρα φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, με «μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%», και «σταθερό φορολογικό σύστημα», αλλά και «επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%».

Από κοντά και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να παράγει εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων: «Με ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας».

Επίσης, «ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς», όπως είπε η Γεννηματά, αλλά και «αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την οικονομία», με «εξυγίανση των κόκκινων δανείων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού», μεταξύ άλλων και με την ένταση των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται ο τριβές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Ο Γ. Σγουρός με «ανοιχτή επιστολή» του προς την Γεννηματά, γνωστοποίησε ότι σε πρόσφατη συνάντησή τους, πρότεινε την τοποθέτησή του σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Διαβλέποντας πλέον μετά την πάροδο αρκετών ημερών την δυσκολία της τελικής σας απόφασης, θα ήθελα να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση της επιλογής, εκφράζοντας την επιθυμία να μην είμαι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές», διαμήνυσε.

Διαλύθηκε και επίσημα η Βουλή

Αρχισε χτες το απόγευμα και επίσημα η προεκλογική περίοδος, καθώς στις 19.50 θυροκολλήθηκε από τον φρούραρχο της Βουλής στην πύλη του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Το ΠΔ υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και αναφέρει: ««Διαλύουμε τη Βουλή της ΙΖ' Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών την 7η Ιουλίου 2019, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 17η Ιουλίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00».

Μαζικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Σε μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά προχώρησαν χτες τουρκικά μαχητικά, σε πάγια υπόμνηση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν χτες υπερπτήσεις πάνω από Φαρμακονήσι, Αρκιούς, Λειψούς και Κίναρο. Επίσης, προχώρησαν σε 99 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (46 από μαχητικά «F16» και 53 από κατασκοπευτικά «CN-235»). Καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Συνάντηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Παφίλη και Ν. Καραθανασόπουλο, συναντήθηκε στα γραφεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Γιώργο Αραμπατζή, τον πρόεδρο της Δ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Νίκο Σταθόπουλο, και μέλη του προεδρείου. Στη συνάντηση εκφράστηκε η στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόγραμμα ενταγμένο σε «μνημονιακές» και «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ΝΔ, είναι πλήρως ενταγμένο στις "μνημονιακές" και "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις των "ματωμένων" πλεονασμάτων και της αυστηρής εποπτείας. Γι' αυτόν το λόγο και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται είτε ανέξοδες υποσχέσεις προς το λαό είτε μέτρα που ήδη είχε εξαγγείλει τα προηγούμενα χρόνια και ποτέ δεν υλοποίησε, όπως η απορρόφηση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι δε αοριστολογίες για "πολλές και καλές δουλειές", για τις οποίες μιλάει με τα ίδια σχεδόν λόγια και η ΝΔ, στόχο έχουν να συγκαλύψουν τη ζούγκλα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που μαζί διαμόρφωσαν. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παραπέμπεται για το μέλλον, ενώ εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις περιμένουν ακόμα να δουν την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θεσμοθετήθηκε στα χαρτιά και δεν υλοποιείται στην πράξη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων έχει έναν καθοριστικό κοινό παρονομαστή: Στήριξη των λίγων του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσθετα προνόμια και φοροαπαλλαγές και με την ψεύτικη ελπίδα προς το λαό ότι κάτι μπορεί να περισσέψει και για εκείνον».

ΣΥΡΙΖΑ
Ανέξοδες υποσχέσεις στη μέγκενη του μνημονιακού πλαισίου

Eurokinissi

Σε πλειοδοσία ανέξοδων υποσχέσεων στο λαό, την ώρα που το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει «με τη σέσουλα» αντιλαϊκές δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, έχουν επιδοθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την επόμενη στιγμή της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος, το βράδυ της Δευτέρας. Παράλληλα, προσπερνώντας το κοινό πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, που δεσμεύει και τους δύο διεκδικητές της αστικής διαχείρισης και το οποίο αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, τα κυβερνητικά στελέχη επιστρατεύουν και τα εκβιαστικά διλήμματα στο λαό ότι αν η αντιλαϊκή σκυτάλη περάσει στα χέρια της ΝΔ θα επικρατήσει ο «αγοραίος φιλελευθερισμός», όπως είπε σε χτεσινή του συνέντευξη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Αιχμή της υποσχεσιολογίας αυτή για τις «νέες θέσεις εργασίας» που υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Π. Σκουρλέτη να επαναλαμβάνει χτες «τον στόχο για τις 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σε δική του συνέντευξη αποκάλυπτε ότι «η στόχευση είναι να υπάρξουν και κίνητρα υπέρ των θέσεων πλήρους απασχόλησης, δηλαδή κάποια επιχείρηση που δημιουργεί θέσεις πλήρους απασχόλησης θα έχει κάποια μπόνους με διάφορους τρόπους και μορφές... εισφορές ή φόρους», έταζε δηλαδή και νέα «κίνητρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα - με δεδομένους και για τους δύο τούς «δημοσιονομικούς στόχους» από το μάτωμα των λαϊκών στρωμάτων - κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τάζει τάχα πολλές φορολογικές μειώσεις και υποστήριξε ότι αν αυτές υλοποιηθούν θα προέλθουν από περικοπή δαπανών, καλώντας επί της ουσίας το λαό να διαλέξει από πού θα χάσει τα επόμενα χρόνια. «Οι δαπάνες είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι συντάξεις, είναι οικογενειακά επιδόματα, είναι επιδόματα αναπηρίας, είναι το εισόδημα αλληλεγγύης. Από πού θα κοπούν; 'Η θα στρώσει το δρόμο, εκμεταλλευόμενος και τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, που ξαναθέτουν το θέμα του αφορολόγητου;», ανέφερε, κονιορτοποιώντας άθελά του με αυτή την παραδοχή την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Την ίδια ώρα βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Αλ. Ρήγας επιβεβαίωνε ότι και αυτά τα ψίχουλα που η κυβέρνηση λέει ότι θα πέφτουν από το φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας εντάσσονται με τη σειρά τους στους στόχους για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας: «Αποτελεί βασικό μας στόχο η μη διεύρυνση των ανισοτήτων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα στην αναπτυξιακή της πορεία, γεγονός που δεν καταλαβαίνει η ΝΔ».

Το ... «asset» Ραγκούσης

Το νέο ...«asset» του ΣΥΡΙΖΑ - μετά τον Βαρουφάκη το 2015 - είναι ο Ραγκούσης.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι μέσα σε δυο μέρες έσπασε όλα τα ρεκόρ εμφάνισης σε κανάλια και ραδιόφωνα.

Ανάμεσα σε πολλά και διάφορα, επανέλαβε την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ τύπου «Αυριανής» για το πώς το ΚΚΕ θα φέρει τη δεξιά στην εξουσία...

Και έκανε βαθυστόχαστες αναλύσεις περί «μονομέτωπου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» από το ΚΚΕ, όπως έκαναν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα...

Ο,τι έλεγε δηλαδή ως ΠΑΣΟΚος, το επαναλαμβάνει και ως ΣΥΡΙΖΑίος...

Βέβαια το 2009, ως στελεχάρα του ΠΑΣΟΚ του Γ. Α. Παπανδρέου, συμφωνούσε με τον Πάγκαλο ότι «το ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας»...

Τώρα, το 2019, ως ναυαγημένη «Προοδευτική Συμμαχία» ήρθε να επαναλάβει και αυτός τα πρωτοσέλιδα της «Αυριανής»...

Και επειδή πριν από μερικούς μήνες κάτι είχε πει για «ταρίφες», πρέπει να ξέρει ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή...

ΝΔ
«Πλειοδοσία» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου

Σε «πλειοδοσία» σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μια μόλις μέρα απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τα δικά του «αναπτυξιακά» μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, από την Πάτρα που βρέθηκε, μιλώντας σε κομματική μάζωξη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε σε μέτρα που θα τεθούν «αμέσως» σε εφαρμογή για να επιτευχθεί ο στόχος της «ισχυρής ανάπτυξης», όπως παρουσιάζει η ΝΔ την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

-- Στην άμεση μείωση των φόρων και θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ.

-- Αμεσο χτύπημα της γραφειοκρατίας με συγκεκριμένα εργαλεία, όπως: Κλειστές προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις «επενδύσεων» που θα επιβλέπονται απ' το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Δεσμευτικά γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με τις «επενδύσεις» σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

-- Αμεση ενίσχυση της περιλάλητης «ρευστότητας» μέσω π.χ. της σταδιακής αποκατάστασης της «εμπιστοσύνης» από τις «αγορές», με μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ελληνικών ομολόγων και μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το φόντο, εξάλλου, δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων πως η «επένδυση» του Ελληνικού θα ξεμπλοκαριστεί «την πρώτη κιόλας βδομάδα της διακυβέρνησής του» και ότι οι δύο Υπουργικές Σποφάσεις που λείπουν για να ξεκινήσει το έργο θα υπογραφούν αμέσως, ως παράδειγμα του «άμεσου και αποφασιστικού τρόπου με τον οποίο θα λειτουργεί η κυβέρνησή του για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση των επενδύσεων».

Το γεγονός ότι η ΝΔ έρχεται με φόρα να χτίσει πάνω στα αντεργατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει και ο νέος χτεσινός ψευτοκαβγάς που ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε από την πρόσφατη περιοδεία Μητσοτάκη στην Κω, όπου σε συνάντηση με επιχειρηματίες, του ζήτησαν ευθέως να καθιερώσει επταήμερη εργασία και να καταργηθούν οι «εκβιαστικοί» έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ). Σε άλλο πλάνο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντά ότι πρέπει «να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα», καθώς και ότι «δεν πρέπει να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζομένων και των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους». Το βίντεο, όπως αναμενόταν, σήκωσε «πολύ αχό» από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, για να καλύψει ότι οι αντιλαϊκοί οδοστρωτήρες που υπόσχεται η ΝΔ κυλάνε πάνω στο δρόμο που ο ίδιος έστρωσε με την παραπέρα εκτίναξη της «ευελιξίας» και την καθιέρωση της ευρωενωσιακής «κανονικότητας» της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, κι ενώ μόλις μια μέρα πριν έδινε και νέες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για την εμπέδωση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης την επόμενη τετραετία.

Οργανώνουμε το πλατύ άνοιγμα με το κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ

Καθημερινές συσκέψεις σε μαχητικό κλίμα με μέλη και φίλους του ΚΚΕ

Από τη σύσκεψη στο Στέκι της ΚΝΕ
Από τη σύσκεψη στο Στέκι της ΚΝΕ
Καθημερινές είναι οι συσκέψεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με μέλη και φίλους του Κόμματος να οργανώνονται για να δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιούλη. Με τη συμμετοχή εργαζομένων που έδωσαν και τις πρόσφατες εκλογικές μάχες στο πλάι του ΚΚΕ, που συγκρότησαν εκλογικές επιτροπές στήριξης, που δίνουν τη μάχη για την ενίσχυση του Κόμματος σε τόπους δουλειάς, κλάδους και συνοικίες, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και το βασικό δίλημμα που τίθεται για το λαό μπροστά στην κάλπη. Πατώντας στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, στην αναγνώριση της συμβολής του ΚΚΕ από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων στο εργατικό κίνημα, ακόμα κι αν δεν έφτασαν μέχρι τις κάλπες για να στηρίξουν το Κόμμα, οι οπαδοί και οι φίλοι του αναλαμβάνουν και πρακτικά καθήκοντα για να φτάσει παντού το κάλεσμα συμπόρευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται ο «Ριζοσπάστης», που το περασμένο Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε με το Κάλεσμα της ΚΕ για τις εκλογές, το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς, το άνοιγμα εργαζόμενο τον εργαζόμενο και σπίτι το σπίτι.

Προχτές, Δευτέρα, μια τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ, από την Οργάνωση Μουσικών Αττικής του ΚΚΕ, όπου μετά την εισήγηση από την Βιβή Σιώρα, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέα της ΤΕ Καλλιτεχνών του Κόμματος, ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήματα και προβληματισμούς για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Σημαντική ήταν και η πείρα που ήρθε από την παρέμβαση σε διάφορους χώρους δουλειάς, όπως αυτή που άντλησαν οι εργαζόμενοι ηθοποιοί από τη μάχη που έδωσαν για τη Συλλογική Σύμβαση στο Εθνικό Θέατρο ή στον αγώνα στο ΚΘΒΕ, όπου στην πράξη αναδείχθηκε ο πρωτοπόρος ρόλος των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς, στο κίνημα, αλλά και ο αντιδραστικός ρόλος των συμβιβασμένων πλειοψηφιών, όπως της ΠΟΘΑ.

Στην ομιλία της, η Β. Σιώρα αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους των Τεχνών, του Πολιτισμού να ενισχύσουν την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και στην κάλπη των επικείμενων εθνικών εκλογών. Είναι ανάγκη να δυναμώσουν τη μοναδική δύναμη που μπορεί να οργανώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στα κόμματα, στις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των ΝΑΤΟικών, της ΕΕ.

Τόνισε ιδιαίτερα πως το πραγματικό δίλημμα για τις εκλογές δεν είναι ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, καθώς σίγουρα θα συνεχίσει στον αντιλαϊκό κατήφορο από τη σημερινή. Αρα το δίλημμα για το λαό είναι αν θα έχει στις 8 Ιούλη ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα, δηλαδή μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στους χώρους πολιτισμού, στις γειτονιές. Από αυτήν τη σκοπιά η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος.

Στη Νάουσα

Σε κλίμα μάχης για τις εκλογές πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σύσκεψη στη Νάουσα με μέλη και φίλους του ΚΚΕ, συναγωνιστές που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοπικές εκλογές του Μάη.

Παρουσιάστηκε το Κάλεσμα της ΚΕ και ακολούθησε συζήτηση για την οργάνωση της μάχης, για το πώς θα ξεδιπλωθεί το πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους της Νάουσας. Ακόμα, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι εκλογικές επιτροπές και η οργάνωση τις επόμενες μέρες, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Διακινήθηκε επίσης ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», με τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να παίρνουν φύλλα και να δίνουν ραντεβού για την εξόρμηση της επόμενης μέρας, ώστε να υπερκαλυφθεί το πλάνο της Οργάνωσης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Οι εργαζόμενοι θα πάρουν θάρρος με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και συνολικά της δημόσιας Υγείας, θέτοντας τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε κίνδυνο, προκειμένου να προσφέρεται χώρος, δηλαδή νέα πεδία κερδοφορίας, στους επιχειρηματικούς ομίλους, θα είναι εδώ ακόμα πιο οξυμένη και την επόμενη μέρα των εκλογών, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Επομένως είναι ένα βασικό κριτήριο ψήφου προκειμένου να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, η δύναμη που πρωτοστατεί μέσα και έξω από τη Βουλή, στην οργάνωση της πάλης, στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, που δείχνει στο λαό ότι υπάρχει διέξοδος «από αυτή την απανθρωπιά και βαρβαρότητα που ζει, από την άγρια εκμετάλλευση που αντιμετωπίζει».

Οι επισημάνσεις αυτές αναδείχθηκαν από τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συνομιλώντας με γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου περιόδευσε χτες το μεσημέρι. Ο Θ. Παφίλης περιηγήθηκε από εργαζόμενους σε όλο το νοσοκομείο διαπιστώνοντας τη γνωστή εικόνα που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και στρατιωτικά, όπως ειπώθηκε από τον ίδιο. Δηλαδή, ράντζα, τεράστια έλλειψη προσωπικού, σε όλα τα τμήματα, από τα χειρουργεία, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μέχρι και για τη λειτουργία μηχανημάτων που σκουριάζουν κλειδωμένα στις αποθήκες. Γιατροί, νοσηλευτές βρίσκονται στο πόδι μέχρι εξάντλησης, ενώ η υποχρηματοδότηση είναι τέτοια που λείπουν ακόμα και βασικά υλικά.


Στην Α' Παθολογική Κλινική, παθολόγος ανέφερε ότι «είμαι ήδη 36 ώρες στο πόδι και θα τελειώσω στις 8 το βράδυ», ενώ μία ακόμα γιατρός είπε ότι «το λιγότερο που εργαζόμαστε είναι 12 ώρες». Το ίδιο και στο τμήμα ΩΡΛ - Δερματολογικό, στα εξωτερικά ιατρεία, στην τεχνική υπηρεσία, στο χώρο συγκέντρωσης των τραυματιοφορέων, παντού, αυτό που επικρατούσε, μαζί με την κούραση, ήταν η αγανάκτηση από τους εργαζόμενους, ενώ, όπως ειπώθηκε, λόγω των ελλείψεων η περισσότερη δουλειά βγαίνει από τους επικουρικούς, που δουλεύουν με ημερομηνία λήξης. Ειδικά στο τμήμα του Φαρμακείου του νοσοκομείου, από τους εργαζόμενους σημειώθηκε ότι απαιτούν εδώ και καιρό ένα επίδομα 150 ευρώ λόγω της παρασκευής μειγμάτων χημειοθεραπείας που κάνουν, χωρίς το νοσοκομείο να είναι ογκολογικό. Στο χώρο όπου γίνεται η παρασκευή συσσωρεύονται αέρια από τα συστατικά που χρησιμοποιούν και το μοναδικό «μέτρο» προστασίας είναι ένας απλός απορροφητήρας.

«Για σας δεν δίνουν ούτε το 150άρι. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν λεφτά; Πάνω από 4 δισ. δίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι πρώτος στον κόσμο, κέρδη αμύθητα. Και όμως πληρώνουν φόρο λιγότερο από τα πληρώματα στα καράβια τους. Δεν πληρώνουν φόρο για το πετρέλαιο όταν οι αγρότες πληρώνουν και ο κόσμος ξεπαγιάζει το χειμώνα, δεν πληρώνουν φόρο ούτε όταν μεταβιβάζουν τις βίλες στα παιδιά τους. Κάτι ψίχουλα που δίνουν ως φόρο είναι εθελοντικός, λέει. Δηλαδή, αν θέλουν πληρώνουν. Ο λαός αν δεν πληρώσει τι γίνεται; Του παίρνουν το σπίτι», ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης συνομιλώντας με τους εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Ολοι μαζί στη Βουλή πριν από δύο περίπου μήνες ψήφισαν τη μείωση από το 15% - όταν εσείς πληρώνετε 22% φόρο - στο 10% των κερδών των εισηγμένων εταιρειών, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Υπάρχουν λεφτά και προέρχονται από την εκμετάλλευση, τη φορολογία και τα χαράτσια των εργαζομένων. Ολες οι κυβερνήσεις γδέρνουν τον κόσμο ζωντανό για να τα δώσουν στο κεφάλαιο. Το ανέχεστε αυτό; Πώς μπορεί ένας εργαζόμενος να ψηφίζει το ίδιο κόμμα με αυτό που στηρίζει και ψηφίζει ο εφοπλιστής, ο βιομήχανος; Και μόνο αυτά να σκεφτείτε μπροστά στην κάλπη αρκούν για να ρίξετε κόκκινο».

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους εργαζόμενους να αφήσουν πίσω «κάθε είδους προκατάληψη και να ψηφίσετε με βάση τα συμφέροντά σας και το συμφέρον των παιδιών σας (...) Οσοι μας λένε "έχετε δίκιο" τώρα πρέπει να το εκφράσουν και στην κάλπη», γιατί την επομένη των εκλογών θα είναι σε ισχύ όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, η ΕΕ, ενώ όπως δείχνουν οι εκθέσεις τους έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες. Αναφέρθηκε στις προτάσεις νόμου και τις τροπολογίες του ΚΚΕ που όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιποί, τα απέρριψαν ασυζητητί, τονίζοντας ότι «άλλο είναι να έχει το ΚΚΕ 15 βουλευτές και άλλο παραπάνω, που θα μεταφέρουν τη φωνή των εργαζομένων στη Βουλή».

Τους κάλεσε να αναλογιστούν και με βάση την πείρα τους από τα τελευταία χρόνια, ότι όταν το ΚΚΕ αποδυναμώθηκε, βρέθηκε στα «κάτω του» και το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ενώ τους προέτρεψε να σκεφτούν ότι δεν υπάρχει δικαίωμα μικρό ή μεγάλο που να έχουν αποσπάσει οι εργαζόμενοι και να μη φέρει τη σφραγίδα των κομμουνιστών που είναι στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της πάλης.

Συνολικά ένα ισχυρό ΚΚΕ, επισήμανε, την επομένη των εκλογών μπορεί να προκαλέσει θετικές διεργασίες στα σωματεία, στο κίνημα, να σταματήσει μέτρα, άνθρωποι που έχουν απογοητευτεί να πάρουν θάρρος και να βγουν στο προσκήνιο, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές υπέρ του λαού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org